14.01.18, 22:53
Temat, z ktorego opadla juz magia nowosci, zatem chcialabym zapytac o Wasze doswiadczenia. Mialyscie z koktajlami swoja przygode (ktora trwa, a jesli nie, to dlaczego?)
Zaopatrzylyscie sie w specjalne urzadzenie,, ktore wywolalo dietetyczna rewolucje w Waszym zyciu?
A moze zauwazylyscie jakies "przeciw" i temat sie skonczyl?
Macie jakies fajne ulubione przepisy?
Zastanawiam sie nad powrotem do smoothie, kiedys podobalo mi sie (glownie latem), ale potem juz nie mialam dobrych urzadzen, dlatego zarzucilam.
Obserwuj wątek
    • jola-kotka Re: Smoothie 14.01.18, 22:58
      Zaopatrzylyscie , ja pije . Wrzucam wszystko co mam owoce ,warzywa , nigdy z avokado bo nie cierpie . Fajne polaczenie banan , marchem, jablko. Ale tak naprawde powinno sie wrzucac jak najwiecej zielonego bo warzywa zielone maja duzo antyoksydantow dzialaja przeciw rakowo.
    • a1ma Re: Smoothie 14.01.18, 23:03
      Tak, mam podręczny mikser do koktajli i robię, trochę zrywami, ale akurat jestem na fali wink zawsze na bazie czegoś zielonego - szpinak, jarmuz, natka pietruszki + owoce, które mam pod ręka - to w wersji wieczornej. W wersji śniadaniowej najchętniej mleko owsiane + płatki owsiane + banan.
      • a1ma Re: Smoothie 14.01.18, 23:06
        Z urządzeń polecam to:

https://image.ceneo.pl/data/products/29082802/i-russell-hobbs-mix-go-21350-56-zielony.jpg

Tanie, służy mi bezusterkowo od dwóch lat, praktyczne - bo masz od razu napój w pojemniku do zabrania na drogę, nie brudzisz nic dodatkowego.
        • quesuerte Re: Smoothie 14.01.18, 23:10
          Wlasnie o czyms takim myslalam (tzn ostatnio usmiechal sie do mnie lidlowski za 20 €, ale wyguglalam ten i tez jest ok.) 300W wystarcza satem zeby skasowac marchewke?
          • a1ma Re: Smoothie 14.01.18, 23:22
            Spokojnie wystarcza. Podobno da się kruszyć w nim lód, ale nie próbowałam.
          • wilowka Re: Smoothie 15.01.18, 00:07
            Mam, marchewki nie rozwali. Z naci zostają farfocle. Nutribullet lepszy, albo jego odpowiednik z Lidla. smile pijam, lubię Zielone (szpinak, rucola, roszponka, pak choi) banan albo avocado dla gładkości, nać, cytrusy, jabłko, gruszka, kiwi (od kiwi jest ostre) siemię lniane, chia, migdały, woda... Bzzzt i wypijam. Zdrowe są, bo na sztuki ciężko zjeść tyle zielenizny na raz, a wypic da radę smile
            • a1ma Re: Smoothie 15.01.18, 11:28
              Mogę nagrać Ci film jak rozwala marchewkę wink))
              • wilowka Re: Smoothie 15.01.18, 11:40
                KUrde, mój nie rozwala, ale na mus? Nutribullet na mus ( z wodą)
    • inguszetia_2006 Re: Smoothie 14.01.18, 23:05
      Witam
      Trwa przygoda z koktajlami. Córka ciągle coś rzeźbi w kuchni. Modawink Zawsze jest banan jako zagęszczacz, a poza tym, co wpadnie do łapy. Temperatura pokojowa koktajli, czy koktajl de facto nie smoothie. Przepisów ci nie podam, bo co wpadnie do łapy to jest - jabłko, gruszka, pomarańcze, mandarynki, truskawki, borówki, mleko homeopatycznie.
      Pzdr.
      Ing
      • nolus Re: Smoothie 14.01.18, 23:19
        Był okres, że robiłam różnego rodzaju smoothie sama, a narzędziem był tylko blender tongue_out No cóż, jeśli chodzi o wszelkiego rodzaju napoje, to w tym aspekcie jestem mniej pomysłowa niż przy daniach kulinarnych, bo zazwyczaj robiłam smoothie "na zielono" albo najbardziej standardowe z cytrusów. Ostatnio natchnęło mnie przepyszne smoothie, kupione w Biedronce smile. Oni mają taką swoją serię Natura Food, tak to sie chyba zwie...I są różne smaki oczywiście, a najczęściej dostępne było takie o smaku jabłko,banan i mango. Jakoś nie miałam przekonania co do takiego połączenia, ale że kiedyś nie było tego, co pijam zazwyczaj (wanilia), to pomyślałam, że mogę chociaż raz wziąć i to, najwyżej wyleję. No i teraz tak kupuję i piję kilka razy w tyg. - bardzo pożywne smoothie, a nie jestem ich wielką fanką. Świetnie się te smaki komponują, a do tego są przyprawione kminem,curry,kurkumą,chilli,imbirem i jeszcze parę składników się znajdzie, które dodają temu przyjemnego, troszkę ostrego smaku. Spróbuj, ja co prawda robię to na mleku, a nie na wodzie, więc raczej mam z tego koktajl,a nie smoothie, ale chodzi o sam dobór składników - wg mnie świetny.
    • mikams75 Re: Smoothie 14.01.18, 23:34
      jedyny jaki pijam to latem koktajl z kefiru/maslanki z truskawkami, czasem cos dorzuce do tego ale pijalam zanim sie to zrobilo modne. Poza tym smoothie niezbyt lubie, kojarza mi sie z papkami dla malych dzieci.
    • agonyaunt Re: Smoothie 14.01.18, 23:45
      Nigdy nie uległam modzie, nie rozumiem dlaczego miałabym wlewać w siebie papkę z rzeczy, które podane w całości smakują i wyglądają lepiej.
      • quesuerte Re: Smoothie 14.01.18, 23:49
        Tak sobie mysle, ze "w papce" uwolnilabym sie od chleba i innych wegli, ktorych czesto nie potrzebuje (cos na ksztalt efektu gazpacho, zjem/wypije i ok, a jak pokroje sobie pomidory z cebula i oliwa to az sie talerz prosi, zeby wykonczyc dobrym pieczywem... wink
        • mikams75 Re: Smoothie 14.01.18, 23:59
          niestety to dziala inaczej - wypiajasz takie cos i nie czujesz, ze cos zjadlas, przeciez tylko wypilas, szczeka domaga sie zucia wink Wole cos pogryzc i popic woda/herbata i wtedy wiem, ze jadlam.
          • jola-kotka Re: Smoothie 15.01.18, 00:23
            Nieprawda. Czujesz i to dlugo.
            • jola-kotka Re: Smoothie 15.01.18, 00:24
              Ale pewnie u kazdego inaczej skoro wyzej odmienna opinia.
        • peonka Re: Smoothie 15.01.18, 00:45
          W gazpacho też jest chleb wink
          • quesuerte Re: Smoothie 15.01.18, 00:54
            W gazpacho nie, jest tylko w salmorejo.
            Jesli klasyczne sa przepisy, rzecz jasna.
            • peonka Re: Smoothie 15.01.18, 12:41
              Moje doświadczenie z półrocznego pobytu w Hiszpanii mówi coś innego, ale nie zamierzam dyskutować. Pewnie ile domów/restauracji, tyle przepisów.
              • cauliflowerpl Re: Smoothie 15.01.18, 13:22
                Moje dziewiecioletnie mowi: gazpacho andaluz (klasyczne) nie zawiera chleba, w przeciwienstwie do salmorejo cordobes (rowniez uwazanego za "klasyczne").
                Wariacje zaleza nie tyle od restauracji co od regionu, widzialam ostatnio w tv przepis na salmorejo bez pomidorow, za to z migdalow (salmorejo blanco).
                • quesuerte Re: Smoothie 15.01.18, 17:33
                  Moje niemal dwudziestoletnie potwierdza wink
                  Klasycznym juz zaczyna byc nazywane gazpacho z truskawek big_grin
                  • peonka Re: Smoothie 15.01.18, 18:37
                    Są już i bigosy bez kapusty, więc uwierzę we wszystko wink jak powiedziałam, nie będę przepisu na gazpacho bronić własną piersią, tym bardziej, że nie przepadam!
                    Dla mnie płynne jedzenie to nie jedzenie, zupy kremy odpadają. Koktajle są ok, ale jako przekąska, nie posiłek. Ewentualnie zamiast śniadania, bo rano nie umiem jeść.
        • agonyaunt Re: Smoothie 15.01.18, 12:27
          A musisz się uwalniać od chleba, czy odczuwasz presję mody?

Zresztą ja w ogóle mam wrażenie, że cały ten szał na koktajle to jest przede wszystkim moda, uzasadnienia zdrowotnego nie ma żadnego. Tak się zastanawiam czy wlewanie tego wszystkiego prosto do żołądka to dobry pomysł, przecież trawienie zaczyna się w jamie ustnej - jak ktoś ma nieco bardziej wrażliwy układ, to takie koktajlowanie może się skończyć boleśnie.

Tak z ciekawości, dziewczyny, które pijecie te wszystkie dziwne mieszanki bananów szpinaku i owsianki: smakuje Wam to? Ale tak naprawdę smakuje, żeby się delektować, a nie szybko łykać jak paskudne lekarstwo?
          • cauliflowerpl Re: Smoothie 15.01.18, 13:24
            Ja robie wylacznie takie, ktore mi smakuja. Ciezko u mnie dostac na przyklad sok z jablek i marchwi, wiec robie sobie substytut (Kubusia potrafilam wychleptac calego nie odrywajac butli od ust).
          • a1ma Re: Smoothie 15.01.18, 13:31
            Naprawdę uczciwie mi to smakuje, to jedno z moich ulubionych śniadań smile delektuje się moja mieszanka płatków owsianych, szpinaku, jarmuzu i banana w drodze do pracy smile
            • agonyaunt Re: Smoothie 16.01.18, 14:42
              Wyszło na to, że tylko Ty jednasmile
              Soków owocowych nie liczę, bo to inna bajka jednak.
          • mikams75 Re: Smoothie 15.01.18, 13:53
            wlasnie ja sie dziwnie czuje po wypiciu czegos takiego, o wiele lepiej mi jak pogryze ale nie zastanawialam sie nigdy dlaczego, myslalam nawet, ze mi sie tylko tak wydaje, ze to w glowie mojej jest, ze z tymi papkami jest cos nie tak. Ale moze faktycznie to ma uzasadnienie w procesie trawienia.
            • catroux Re: Smoothie 15.01.18, 14:02
              Ale przecież z większości rzeczy, z których robi się smoothie, przygotowuje się też soki (pomarańcze, jabłka, marchewki, banany, brzoskwinie) i one chyba Ci nie szkodzą? Szpinaku też jakoś specjalnie gryźć ani trawić nie trzeba.
              • mikams75 Re: Smoothie 15.01.18, 17:06
                czasem pijam sok marchewkowy, poza tym niezbyt lubie soki, pijam je okazyjnie. Soki sa pozbawione tych roznych wlokienek z roslin. Mysle, ze trawienie jednak zaczyna sie od kontaktu ze slina. Szpinaku nie jadam solo a na dodtek jadam gotowany.
          • quesuerte Re: Smoothie 15.01.18, 19:04
            Tyję od pieczywa, lubie az za bardzo. Zachowalam chleb sniadaniowy i niestety czesto kolacyjny, doszedl hiszpanski zwyczaj zagryzania obiadu chlebem... Gdyby udalo sie chociaz w jednym daniu uniknac chleba... Mam kilka dziwnych kg do zgubienia.
            • agonyaunt Re: Smoothie 16.01.18, 14:40
              Sprzedam Ci fantastyczny patent: cieńsze kromkismile Ja akurat jestem chlebolubna i chlebożerna, śniadanie bez to nie śniadanie, więc jak z jakiegoś powodu muszę przystopować, to po prostu kroję cieniej. Albo wydłubuję środek z bułeksmile

Ta miłość w głowie siedzi, jak przejdziesz na koktajle, to i tak będziesz chciała je zagryźć. A jak sobie ją z głowy wybijesz, to nie będziesz musiała polegać na koktajlach.
      • a1ma Re: Smoothie 15.01.18, 08:48
        Szpinak, jarmuż, pietruszka, płatki owsiane, banan, gruszka + spirulina. Nie ma opcji, zebym zjadła to wszystko na śniadanie, a już na pewno nie w samochodzie, w drodze do pracy wink
        • quesuerte Re: Smoothie 15.01.18, 11:13
          Taki zestaw ma mleku czy wodzie?
          • a1ma Re: Smoothie 15.01.18, 11:29
            Dziś akurat na mleku owsianym, ale jak mam bardzo wodne owoce (melon, arbuz), to nie daje już nic dodatkowo.
        • 1unia4 Re: Smoothie 15.01.18, 13:59
          Czy jeśli chodzi o jarmuz i szpinak-to na surowo ?Kiedys chyba obiło mi sie ,że jarmuz nie powinno sie sporzywać w ten sposób ?
          Rozumiem ,że w wyciskarce tez można ?
          • a1ma Re: Smoothie 15.01.18, 14:34
            Na surowo. Nie wiem nic o szkodliwości jarmużu na surowo, jadam go wyłącznie w ten sposób.
    • kouda Re: Smoothie 15.01.18, 06:53
      Raczej nie, fuj
    • muchy_w_nosie Re: Smoothie 15.01.18, 11:22
      Robiam przez wakacje kilka razy, dobre, u mnie zawsze podobne, podstawa to banan i jabłko, teszta to czasem jarmuż, czasem burak, marchew, piertuszka, pomarańcza.
      Robilam blenderem. Teraz mam thermomix i mogę już szaleć, ale jeszcze nie przetestowałam. Za to mam koleżanke która co rano dla calej rodziny robi od kilku lat, jeszcze jak mody nie było, bo ma dziwci anty warzywne a buraczka czy seler z bananem zawsze wypiją.
    • cauliflowerpl Re: Smoothie 15.01.18, 12:01
      Robie, lubie, nawet do pracy zabieram. Mikserem z kielichem, takim stojacym. Urzadzonko mnie kusi ale juz za duzo mam gratow w kuchni.
      • quesuerte Re: Smoothie 15.01.18, 12:05
        Mnie sie taki mikser blender popsul dawno temu i wszystko robie reczna przystawka, ale to nie ta jakosc... A te urzadzenia wygladaja tak zachecajaco. I takie malukie do zmywania wink
        • cauliflowerpl Re: Smoothie 15.01.18, 13:17
          No wlasnie, myc taka szklaneczke zamiast kielicha, co to sie ledwo w zlewie miesci wink
    • szarsz Re: Smoothie 15.01.18, 12:16
      Nie pijam, bo wydają mi się zabójcze dla trzustki. Szczególnie te na słodko, z rozdrobnionymi owocami, a najgorzej z bananem.
      • a1ma Re: Smoothie 15.01.18, 13:37
        Jak to szkodzi trzustce?
    • mamusia1999 Re: Smoothie 15.01.18, 12:58
      Mąż praktykuje systematycznie. Ja bardziej wiosna- jesień, bo wtedy wrzucam liściory niezjadliwe w sałatkach. Dla mnie przynajmniej: mlecz, liscie malin, podagrycznik itp. z okolicznych łąk. Mamy wydolny mikser. Młodzież uzywa do owocowych, w ten sposob bezboleśnie Młodszy konsumuje olej epa/dha. Jednym słowem: juz nie moda a część składowa wyżywienia
    • bukowadolina Re: Smoothie 15.01.18, 14:40
      Ja codziennie od paru miesięcy, kiedy odebrałam niefajne wyniki krwi piję do obiadu: kiwi+słodkie miękkie (gruszka, banan, kaki, brzoskwinia)+ co leży w lodówce i akurat pasuje+chlorella+miód.
      Dzięki połączeniu kiwi i chlorelli udało mi się w trzecim trymestrze wyjść z początków anemii.
      Inny koktajl, który pijam na śniadania, a zwłaszcza z zaczynającym się przeziębieniem to pół woreczka kaszy jaglanej+ jakiś słodki owoc+ mleko+miód. Wychodzi smaczne i pożywne, ale co do prewencji przeziębieniowej to pewna nie jestem.
      Co do sprzętu, to używam zwykłej żyrafy.
    • kanna Re: Smoothie 16.01.18, 11:14
      Syn ma specjalną dietę i akurat smoothie to jego częste śniadanie. Jest szybkie, sycące i łatwo przemycić mniej lubiane rzeczy wink

Wcześniej córka miała fazę na smoothie, więc miała różne urządzenia. Te odwracalne są fajne, ale łączenia pajdą i mycia za dużo. Teraz mam zwykły bleneder kielichowy, szklany, do mycia w zmywarce. Ważna jest duża moc, często wrzucam zamrożone owoce w kawałkach.

Jako baza są banany + kulki z tapioki/płatki ryżowe na mleku ryżowym/kokosowym. Do tego różne owoce, dynia pieczona, coś kwaśnego dla smaku.
    • po-trafie Jarmuz w smoothie! 16.01.18, 11:48
      Jarmuz jest dla mnie nieco niezjadliwy pod kazda inna forma poza smoothie, wiec 2 razy w tygodniu pijam takie z 200-300g jarmuzu, i czegos slodszego (2-3 plasterki ananasa, albo banan, winogrona), kiwi, gruszki itp.

Pijam tez naturalne odzywki zima, kiedy czuje, ze podupadam na zdrowiu (do poczytania i skladu: Huel) - mieszane z mlekiem kokosowym i jagodami.

Czasem dla przyjemnosci robie bardziej fikusne albo na gesto, sniadaniowe (z platkami owsianymi, chia, siemieniem lnianym itp).
      Przypuszczam ze robie srednio 1-2 smoothie dziennie, od miesiecy.
      Ze sprzetow - mam malego russell hobb, zalikowanego wczesniej. Dziala bezawaryjnie, ale robi tylko jedna porcje (chyba ze ma sie wiecej bidonow); mam wiec tez wiekszy kielich (2litrowy) pasujacy do robota kuchennego (w nim robie smoothie jak pijemy w kilka osob).
      Mam tez blender reczny (wiecej bawienia sie, chlapie, ale sprawdza sie w podrozach).

Osobiscie nie lubie robic smoothie na zapas, taki banan po 4-5h zaczyna miec dziwny kolor i zapach czasem. Wiec mialam miejsca pracy, gdzie russell hobba stawialam w kuchni i robilam smoothie w czasie lunchu, na swiezo. Ekspresowe jedzenie. Polecam.
      • quesuerte Smoothie 16.01.18, 13:34
        Jaka forme przybiera po tym Hobbsie siemie lniane i chia? Wyobrazam tez sobie, ze platki owsiane miela sie na mączkę, tak?
    • trymeczka Re: Smoothie 28.01.18, 22:51
      Fajny temat. Kiedyś używałam tylko ręcznego blednera od Bosch smile I wtedy rzadko kiedy piłam koktajle. Kiepsko blenduje. Teraz nadal mam ręczny blender ale z wygodny traktuję nim tylko zupy (prosto w garze). Reszta w kielichowym Nutribullet. Kupiłam głównie ze względu na to że chciałam mieć urządzenie w którym przygotuję masło orzechowe czy np. zmielę kawę. Z tym blender ręczny by sobie średnio radził, przynajmniej mój model tongue_out No i od kiedy mam nutri to tochę zaczęłam szaleć smile robię sobie to wymarzone domowe masło, pasty do chlebka, a koktajle piję codziennie na śniadanie. Ostatnio eksperymentuję zwłaszcza z zielonymi koktajlami. Szpinak albo jarmuż obowiązkowo muszą być w lodówce ;D
    • zosiaaa_12 Re: Smoothie 05.09.18, 13:47
      Ja ostatnio zakupiłam sobie blender Brauna i sama zaczęłam robić smoothie smile Uwielbiam smoothie arbuzowe jest przepyszne smile Tutaj maci różne przepisy www2.braunhousehold.com/pl-pl/porady-kuchenne/jak-zrobic-smoothie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka