Dodaj do ulubionych

Kolka jelitowa.....ratunku

27.01.18, 18:21
Ematka wie wszystko wiec może i tu coś poradzi.

Jakieś 5 lat temu pojawiły się u mnie kolki jelitowe.
Schemat jest jeden - atak pojawia się w momencie wybudzenia, zmiany pozycji ciała.
Miałam okres, że atak miałam przynajmniej raz w tygodniu połączony z mocnym, nieustępującym wzdęciem.
Diagnoza kolka pojawiła się po zrobieniu licznych badań, wizytach u hepatologa, usg, kolonoskopii, pacjent onkologiczny jestem wiec...
Pojawienie się kolek zaczęłam wiązać z okresami silnego stresu i zmęczenia.
Potem sytuacja się zmieniła, stresu już było mniej, kolek też.
Miałam spokój dwa lata. Jesienią atak, lekki. Dla spokoju w listopadzie zrobiłam badania i usg - czysto, badania w normie
W ostatnią środę atak, ale taki że do dziś się zbieram.
Ból, wzdęcie, mdłości,kołatanie serca, problemy z wypróżnianiem.
Zawsze pomagała mi kombinacja no- spy, espumisanu i pyralginy.... a tym razem średnio.
Dziś jest lepiej, zaczęłam jeść, ból opanowany. 14 lutego znów mam przeglądowe usg w poradni onkologicznej, a tam są bardzo dokładni, wcześniej badania ogólne. I pewnie, na szczęście nic nie wyjdzie.
Teraz stresu nie mam, mam za to zaburzenia łaknienia - mogę nie jeść pól dnia. Z trudem wciskam w siebie trzy posiłki, o pięciu nie ma mowy. Tarczycę leczę, HTZ stosuję
Może któraś z was spotkała się z takimi dolegliwościami??? Może macie pomysł/sposób jak to ugryźć ? Generalnie to zaniepokoiły mnie te dodatkowe objawy, duszności etc. Wizytę u lekarza mam umówioną za tydzień.
Obserwuj wątek
    • kochamruskieileniwe Re: Kolka jelitowa.....ratunku 27.01.18, 19:45
      Na kolkę jelitową pomagał mi Debridat (na receptę). Zresztą mojemu synowi również.
      Co do reszty objawów się nie wypowiem
      • kochamruskieileniwe Re: Kolka jelitowa.....ratunku 27.01.18, 19:46
        (bo nie miałam, i się nie znam)
        • capa_negra Re: Kolka jelitowa.....ratunku 27.01.18, 19:56
          Dziękuję, zapytam lekarza na najbliższej wizycie
    • chicarica Re: Kolka jelitowa.....ratunku 27.01.18, 20:01
      Uchyłkowość jelit stwierdzono?
      Badano pod kątem zapalenia uchyłka jelita?
      W pewnym wieku uchyłki jelita to normalna rzecz, ale u niektórych ludzi zwłaszcza jak zjedzą coś ziarnistego czy włóknistego, potrafi się zrobić zapalenie. Boli strasznie, tak bardziej po lewej stronie, na dole brzucha. Leczy się to ścisłą dietą płynną przez kilka dni do tygodnia. Potem stopniowo normalne jedzenie.
      • capa_negra Re: Kolka jelitowa.....ratunku 27.01.18, 20:07
        Nie o tym nie było mowy, przy tym ataku najpierw ostry ból od dołu do góry, a potem rozłożenie bólu było jak po okrężnicy. O ile nad ostrym wiem jak zapanować to dalej już nie.
    • kwietniowka2011 Re: Kolka jelitowa.....ratunku 27.01.18, 21:38
      duspatalin mi pomaga, ale on nie działa od razu jak no-spa
    • ginger.ale Re: Kolka jelitowa.....ratunku 27.01.18, 22:23
      Jedno z moich dzieci miało straszne kolki za niemowlęcia, pomagał tylko debridad. Trzymaj się!
      • capa_negra Re: Kolka jelitowa.....ratunku 27.01.18, 22:43
        Już nie mam siły, daje mi popalić od środy. Tak mnie bolą powłoki brzuszne, że boję się przekręcić z boku na bok. Dziś jest trochę lepiej, coś tam zjadłam
        • ginger.ale Re: Kolka jelitowa.....ratunku 27.01.18, 22:46
          A nie przyjmą Cię wcześniej niż za tydzień?
          • capa_negra Re: Kolka jelitowa.....ratunku 27.01.18, 22:54
            Pewnie by przyjęli i jak do poniedziałku nie odczuję znaczącej poprawy to w taki czy inny sposób dostanę się do lekarza. A jak poczuję się lepiej to poczekam do czwartku, to planowa wizyta i mam zlecony zestaw badań.
    • stephanie.plum Re: Kolka jelitowa.....ratunku 27.01.18, 22:52
      ja nic nie mam stwierdzone, ale miewam ohydne, skurczowe bóle jelit, i też najczęściej nad ranem,
      albo czasem mam wrażenie, że kiszki ktoś mi wypchał tłuczonym szkłem.

latem zaczęłam jeść Debutir, bo to modne. mam wrażenie, że super pomogło.

przy ostrym bólu też hurtowo no-spa/buscopan i pyralginę/ibuprom, czasem pomagało.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka