kropkacom 28.01.18, 09:27 Zrobiłam przedwczoraj czyszczenie pralki. Znaczy wsypałam kwasku cytrynowego do komory na proszek plus długie pranie na 90 stopni. Pralka tak śmierdzi, że chyba zejdę z tego padołu. Dziękuje za uwagę. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
milka_milka Re: Chyba załatwiłam pralkę 28.01.18, 10:20 A próbowałaś teraz na pusto z proszkiem? Albo sodą? Odpowiedz Link Zgłoś
stillgrey Re: Chyba załatwiłam pralkę 28.01.18, 10:22 Wlej domestos albo specjalny plyn do mycia pralek i nastaw na 90. Mozna też wstawic pranie z tabletka do zmywarek. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Chyba załatwiłam pralkę 28.01.18, 11:13 Domestos zawiera chlor, ktory moze uszkadzac gumowe elementy. Odpowiedz Link Zgłoś
juuuu7 Re: Chyba załatwiłam pralkę 28.01.18, 11:21 Dokladnie...domestos to srodek zracy, absolutnie nie nadaje sie do pralki. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo2.0 Re: Chyba załatwiłam pralkę 28.01.18, 10:26 Wlej ocet. Jakieś 3/4 szklanki. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Chyba załatwiłam pralkę 28.01.18, 10:35 Nie zamierzam na razie. Mam dość tych naturalnych, domowych sposobów. Zrobiłam teraz pranie bez wsadu ze środkiem czyszczącym i woda była wyraźnie brudna. Śmierdzi mniej, ale pewnie za chwilę znowu zacznie walić. Odpowiedz Link Zgłoś
y_y Re: Chyba załatwiłam pralkę 28.01.18, 12:27 Nie nie, kropka kup w rosssma takie kapsulki do czyszczenia pralek. Po 8 zł chyba 3 sztuki. Caly smrod od razu nie zejdzie ale bedzie lepiej. Po kolejnych 2 praniach z proszkiem już jest normalnie. Kiedy probowalam wyczyścić pralkę kwaskiem to myślalam ze jakąś mysz uprałam. Albo stado. Odpowiedz Link Zgłoś
misoune Re: Chyba załatwiłam pralkę 28.01.18, 11:18 Ja upralam w occie. Nie wiem co mnie naszło. Cały kołnierz gumowy jest wyżarty, biały, ohydny. Co mnie naszło? Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Chyba załatwiłam pralkę 28.01.18, 11:24 Prawda? Poza tym tu gdzie mieszkam ocet jest zabarwiany czymś co przypomina czy jest lub jest pochodną cukru. Odpowiedz Link Zgłoś
znowu.to.samo Re: Chyba załatwiłam pralkę 28.01.18, 11:29 Bo pewnie kwasek "ruszył" wszystkie osady w bębnie i teraz to tak wali??? Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: Chyba załatwiłam pralkę 28.01.18, 11:36 Wszedł z nimi w reakcję. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Chyba załatwiłam pralkę 28.01.18, 11:42 A to tak Myślałam, że osad przyczepiony nie śmierdzi, a odczepiony tak Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Chyba załatwiłam pralkę 28.01.18, 11:41 kropkacom napisała: > Co to znaczy ruszył? Rozpuscil kamien i osady mydlane z proszkow. Odpowiedz Link Zgłoś
przystanek_tramwajowy Re: Chyba załatwiłam pralkę 28.01.18, 11:36 Taka sama mundrość internetowa, jak ta, że jak posmarujesz skórę miodem i mąką, to robaki wylezą. Odpowiedz Link Zgłoś
muchy_w_nosie Re: Chyba załatwiłam pralkę 28.01.18, 11:32 A ile tego kwasku wsypałaś, bo moze coś ci rozpuścilo. Patrzac na nowoczesne pralki ktore mają mały pobór wody to na jedno pranie i to w 90st to starczą 2 łyżki kwasku. Ja dodaje sody oczyszczonejale też na pranie łyżkę, octu też czasem daje ale też tylko pół szklanki. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Chyba załatwiłam pralkę 28.01.18, 11:34 Nie przyznam się. Fakt, wody mało bierze. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Chyba załatwiłam pralkę 28.01.18, 11:35 Kwasek raczej nieinwazyjny, nie rozpuszcza silikonu (w przeciwienstwie do octu, dlatego octem nie mozna czyscic czajnikow elektrycznych ani ekspresow do kawy, a kwaskiem mozna), stawiam, ze rozpuscil osady i dlatego smierdzi, powinno sie wyplukac po kilku praniach Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: Chyba załatwiłam pralkę 28.01.18, 11:40 Od zawsze czyszczę czajnik octem i nigdy nic się z nim nie stało... Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Chyba załatwiłam pralkę 28.01.18, 11:42 To uwazaj, bo po paru czyszczeniach moze zaczac przeciekac (jesli ma silikonowe uszczelki). Odpowiedz Link Zgłoś
e-ness Re: Chyba załatwiłam pralkę 28.01.18, 12:47 O tak , potwierdzam . Załatwiłam tak kika czajników, zaczęły przeciekać a ja do dziś nie wiedzialam dlaczego😕 Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Chyba załatwiłam pralkę 28.01.18, 11:33 Na przyszlosc to najlepiej czyscic albo soda oczyszczona, albo takim specjalnym srodkiem do czyszczenia pralek (bywa w Lidlu od czasu do czasu). Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Chyba załatwiłam pralkę 28.01.18, 11:37 A, to ok. Powinno sie wyplukac Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: Chyba załatwiłam pralkę 28.01.18, 12:13 W Rossmanie jest w stałej ofercie. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Chyba załatwiłam pralkę 28.01.18, 20:55 Soda rozpuści osady...? W czajniku, w umywalce, w prysznicu nie rozpuszcza... Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Chyba załatwiłam pralkę 28.01.18, 21:06 Bo tam jest praktycznie sam kamien, w pralce dochodza osady z mydla, oraz przykry zapach. Ale najlepsze sa te specjalne srodki do czyszczenia pralek. Odpowiedz Link Zgłoś
purchawkapuknieta Re: Chyba załatwiłam pralkę 28.01.18, 11:45 Nie, nie załatwiłaś. Ja co kilka miesięcy czyszczę kupnymi środkami. Śmierdzi niemiłosiernie później. To chyba normalne. Po prostu przez tydzień pralka stoi otwarta i się wietrzy. Minie, przeżyjesz Odpowiedz Link Zgłoś
purchawkapuknieta Re: Chyba załatwiłam pralkę 28.01.18, 11:58 Ty się tak nie ciesz, tylko sprawdź, jak z czystością w okolicach gumowego kołnierza. Bo ja z doświadczenia wiem, że największy syf jest właśnie tam. Nie na wierzchu, tylko trochę go odgiąć trzeba. Zwiń ręcznik papierowy i wciśnij go tam, gdzie kołnierz styka się z bębnem. Tam jest zwykle masakra. I mam złą wiadomość: wyczyścisz to tylko ręcznie Odpowiedz Link Zgłoś
b-b1 Re: Chyba załatwiłam pralkę 28.01.18, 12:24 Pan "Zdzicho" od napraw sprzętu AGD pokazał mi kilka lat temu co się dzieje z uszczelkami traktowanymi octem, czy kwaskiem cytrynowym. Od tego czasu do odkamieniania/czyszczenia-używam środków do tego przeznaczonych . Nawet kiedy farbowałam spodnie w pralce-płukanie octem przeprowadzałam już po wyjęciu spodni z pralki. Guma-albo parcieje(lepsza opcja), albo zaczyna się robić miękka i odpada przyklejając się do prania i stąd te wszelkie niespodziewanie pojawiające się szare kropeczki na bluzkach t-shirtach wyjętych z pralki. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Nie czyszczę pralki 28.01.18, 21:10 żadnymi środkami, czy to octem, czy to kwaskiem czy to specjalnymi środkami. A kto jeszcze nie czyści? Odpowiedz Link Zgłoś