Dodaj do ulubionych

Chyba załatwiłam pralkę

28.01.18, 09:27
Zrobiłam przedwczoraj czyszczenie pralki. Znaczy wsypałam kwasku cytrynowego do komory na proszek plus długie pranie na 90 stopni. Pralka tak śmierdzi, że chyba zejdę z tego padołu. Dziękuje za uwagę.
Obserwuj wątek
    • milka_milka Re: Chyba załatwiłam pralkę 28.01.18, 10:20
      A próbowałaś teraz na pusto z proszkiem? Albo sodą?
    • stillgrey Re: Chyba załatwiłam pralkę 28.01.18, 10:22
      Wlej domestos albo specjalny plyn do mycia pralek i nastaw na 90. Mozna też wstawic pranie z tabletka do zmywarek.
      • chatgris01 Re: Chyba załatwiłam pralkę 28.01.18, 11:13
        Domestos zawiera chlor, ktory moze uszkadzac gumowe elementy.
        • juuuu7 Re: Chyba załatwiłam pralkę 28.01.18, 11:21
          Dokladnie...domestos to srodek zracy, absolutnie nie nadaje sie do pralki.
    • tanebo2.0 Re: Chyba załatwiłam pralkę 28.01.18, 10:26
      Wlej ocet. Jakieś 3/4 szklanki.
      • kropkacom Re: Chyba załatwiłam pralkę 28.01.18, 10:35
        Nie zamierzam na razie. Mam dość tych naturalnych, domowych sposobów. Zrobiłam teraz pranie bez wsadu ze środkiem czyszczącym i woda była wyraźnie brudna. Śmierdzi mniej, ale pewnie za chwilę znowu zacznie walić.
        • y_y Re: Chyba załatwiłam pralkę 28.01.18, 12:27
          Nie nie, kropka kup w rosssma takie kapsulki do czyszczenia pralek. Po 8 zł chyba 3 sztuki. Caly smrod od razu nie zejdzie ale bedzie lepiej. Po kolejnych 2 praniach z proszkiem już jest normalnie.
          Kiedy probowalam wyczyścić pralkę kwaskiem to myślalam ze jakąś mysz uprałam. Albo stado.
    • misoune Re: Chyba załatwiłam pralkę 28.01.18, 11:18
      Ja upralam w occie.
      Nie wiem co mnie naszło.
      Cały kołnierz gumowy jest wyżarty, biały, ohydny.
      Co mnie naszło?
      • kropkacom Re: Chyba załatwiłam pralkę 28.01.18, 11:24
        Prawda? Poza tym tu gdzie mieszkam ocet jest zabarwiany czymś co przypomina czy jest lub jest pochodną cukru.
    • znowu.to.samo Re: Chyba załatwiłam pralkę 28.01.18, 11:29
      Bo pewnie kwasek "ruszył" wszystkie osady w bębnie i teraz to tak wali???
      • chatgris01 Re: Chyba załatwiłam pralkę 28.01.18, 11:31
        Prawdopodobnie.
      • kropkacom Re: Chyba załatwiłam pralkę 28.01.18, 11:33
        Co to znaczy ruszył? smile
        • mebloscianka_dziadka_franka Re: Chyba załatwiłam pralkę 28.01.18, 11:36
          Wszedł z nimi w reakcję.
          • kropkacom Re: Chyba załatwiłam pralkę 28.01.18, 11:42
            A to tak smile Myślałam, że osad przyczepiony nie śmierdzi, a odczepiony tak big_grin
        • chatgris01 Re: Chyba załatwiłam pralkę 28.01.18, 11:41
          kropkacom napisała:

> Co to znaczy ruszył? smile

Rozpuscil kamien i osady mydlane z proszkow.
      • przystanek_tramwajowy Re: Chyba załatwiłam pralkę 28.01.18, 11:36
        Taka sama mundrość internetowa, jak ta, że jak posmarujesz skórę miodem i mąką, to robaki wylezą. wink
    • muchy_w_nosie Re: Chyba załatwiłam pralkę 28.01.18, 11:32
      A ile tego kwasku wsypałaś, bo moze coś ci rozpuścilo.
      Patrzac na nowoczesne pralki ktore mają mały pobór wody to na jedno pranie i to w 90st to starczą 2 łyżki kwasku.
      Ja dodaje sody oczyszczonejale też na pranie łyżkę, octu też czasem daje ale też tylko pół szklanki.
      • kropkacom Re: Chyba załatwiłam pralkę 28.01.18, 11:34
        Nie przyznam się. Fakt, wody mało bierze.
      • chatgris01 Re: Chyba załatwiłam pralkę 28.01.18, 11:35
        Kwasek raczej nieinwazyjny, nie rozpuszcza silikonu (w przeciwienstwie do octu, dlatego octem nie mozna czyscic czajnikow elektrycznych ani ekspresow do kawy, a kwaskiem mozna), stawiam, ze rozpuscil osady i dlatego smierdzi, powinno sie wyplukac po kilku praniach smile
        • kropkacom Re: Chyba załatwiłam pralkę 28.01.18, 11:39
          smile
        • mebloscianka_dziadka_franka Re: Chyba załatwiłam pralkę 28.01.18, 11:40
          Od zawsze czyszczę czajnik octem i nigdy nic się z nim nie stało...
          • chatgris01 Re: Chyba załatwiłam pralkę 28.01.18, 11:42
            To uwazaj, bo po paru czyszczeniach moze zaczac przeciekac (jesli ma silikonowe uszczelki).
            • e-ness Re: Chyba załatwiłam pralkę 28.01.18, 12:47
              O tak , potwierdzam . Załatwiłam tak kika czajników, zaczęły przeciekać a ja do dziś nie wiedzialam dlaczego😕
    • chatgris01 Re: Chyba załatwiłam pralkę 28.01.18, 11:33
      Na przyszlosc to najlepiej czyscic albo soda oczyszczona, albo takim specjalnym srodkiem do czyszczenia pralek (bywa w Lidlu od czasu do czasu).
      • kropkacom Re: Chyba załatwiłam pralkę 28.01.18, 11:35
        Już tego dziś użyłam smile
        • chatgris01 Re: Chyba załatwiłam pralkę 28.01.18, 11:37
          A, to ok. Powinno sie wyplukac smile
      • turzyca Re: Chyba załatwiłam pralkę 28.01.18, 12:13
        W Rossmanie jest w stałej ofercie.
      • memphis90 Re: Chyba załatwiłam pralkę 28.01.18, 20:55
        Soda rozpuści osady...? W czajniku, w umywalce, w prysznicu nie rozpuszcza...
        • chatgris01 Re: Chyba załatwiłam pralkę 28.01.18, 21:06
          Bo tam jest praktycznie sam kamien, w pralce dochodza osady z mydla, oraz przykry zapach.
          Ale najlepsze sa te specjalne srodki do czyszczenia pralek.
    • purchawkapuknieta Re: Chyba załatwiłam pralkę 28.01.18, 11:45
      Nie, nie załatwiłaś. Ja co kilka miesięcy czyszczę kupnymi środkami. Śmierdzi niemiłosiernie później. To chyba normalne. Po prostu przez tydzień pralka stoi otwarta i się wietrzy. Minie, przeżyjesz smile
      • kropkacom Re: Chyba załatwiłam pralkę 28.01.18, 11:50
        Hura! big_grin
        • purchawkapuknieta Re: Chyba załatwiłam pralkę 28.01.18, 11:58
          Ty się tak nie ciesz, tylko sprawdź, jak z czystością w okolicach gumowego kołnierza. Bo ja z doświadczenia wiem, że największy syf jest właśnie tam. Nie na wierzchu, tylko trochę go odgiąć trzeba. Zwiń ręcznik papierowy i wciśnij go tam, gdzie kołnierz styka się z bębnem. Tam jest zwykle masakra. I mam złą wiadomość: wyczyścisz to tylko ręcznie sad
    • b-b1 Re: Chyba załatwiłam pralkę 28.01.18, 12:24
      Pan "Zdzicho" od napraw sprzętu AGD pokazał mi kilka lat temu co się dzieje z uszczelkami traktowanymi octem, czy kwaskiem cytrynowym.
      Od tego czasu do odkamieniania/czyszczenia-używam środków do tego przeznaczonych .
      Nawet kiedy farbowałam spodnie w pralce-płukanie octem przeprowadzałam już po wyjęciu spodni z pralki.
      Guma-albo parcieje(lepsza opcja), albo zaczyna się robić miękka i odpada przyklejając się do prania i stąd te wszelkie niespodziewanie pojawiające się szare kropeczki na bluzkach t-shirtach wyjętych z pralki.
    • asia-loi Re: Nie czyszczę pralki 28.01.18, 21:10
      żadnymi środkami, czy to octem, czy to kwaskiem czy to specjalnymi środkami.
      A kto jeszcze nie czyści?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka