grey_delphinum 17.02.18, 13:22 Ja lubię, ale gdzies wyczytałam, ze mogą w nich być bakterie kałowe i trochę przestały mi smakować 😉 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
grey_delphinum Re: Necie kiełki? 17.02.18, 13:23 Jecie - co za kretyn wymyślił ten podpowiadacz w moim telefonie... Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: Necie kiełki? 17.02.18, 13:25 Jeciemy a to co przeczytalas to bzdura Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Necie kiełki? 17.02.18, 13:56 jola-kotka napisała: > Jeciemy a to co przeczytalas to bzdura Co jest bzdurą jolu? Odpowiedz Link Zgłoś
89mumin Re: Necie kiełki? 17.02.18, 13:26 Lubię kiełki. Biologiem nie jestem, ale wydaje mi się, że bakterie kałowe mogą być wszędzie. Zasadniczo nie przeszkadzają mi, póki ich nie widzę Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Necie kiełki? 17.02.18, 13:29 bakterie kałowe są wszędzie. Czemu akurat w kiełkach ci przeszkadzają? Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Necie kiełki? 17.02.18, 13:42 Tak, ale wyhodowane w domu, a nie z supermarketu. Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: Necie kiełki? 17.02.18, 13:49 A jakby miały się dostać do tych kiełków z tego supermarketu, jak one są próżniowo zamknięte w plastikowym opakowaniu? Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Necie kiełki? 17.02.18, 14:10 Zanieczyszczenie takich produktów następuje w procesie produkcji, a nie na półce sklepowej. Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: Necie kiełki? 17.02.18, 16:39 Spoko, ale berdebul napisała konkretnie o supermarkecie. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Necie kiełki? 18.02.18, 11:02 Mogłam napisac „kupnych”. Wyśmiewam sama, najwyżej będą na nich moje bakterie, z którymi żyjemy w przyjaźni. Odpowiedz Link Zgłoś
ginger.ale Re: Necie kiełki? 17.02.18, 13:51 Jem, mój maż kupił kiedyś kiełkownicę i czasem wpada w fazę wysiewania...a potem to jemy,aż się przejemy i spokoj na dłuższy czas. Odpowiedz Link Zgłoś
mum2004 Re: Necie kiełki? 17.02.18, 14:06 Jemy, sama hoduję z szklanych slojach. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Necie kiełki? 17.02.18, 14:50 Na klamkach też są bakterie kałowe a pewnie łokciem ich nie otwierasz Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Necie kiełki? 17.02.18, 15:10 No Ok trafiają do mnie Wasze argumenty 😊 A napiszcie, proszę, więcej o hodowli kiełków w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
zona_glusia Re: Necie kiełki? 18.02.18, 13:03 W słoiku z zielonej soczewicy: wyparzasz duży słoik wrzątkiem, studzisz sypiesz na dno soczewicę grubszą warstwą zalewasz letnią wodą na 12 godzin przykrywasz gazą lub płócienną serwetką zamocowaną za pomocą gumki recepturki zlewasz wodę i płuczesz 3 razy dziennie przez 3, 4 dni w międzyczasie trzymasz słoik w ciemnym miejscu Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: Necie kiełki? 18.02.18, 15:18 A dlaczego w ciemnym miejscu? Ja wrzucam od razu na parapet i kiełkują. Mam coś takiego: terapiasokami.pl/userdata/gfx/4ea02c8268d14cac8a97bd1972e2bc95.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
mum2004 Re: Necie kiełki? 18.02.18, 15:33 Dokladnie - dlaczego w ciemnym? Może nie musi być pełne słońce ale w jasnym. Dopiero jak kielki są gotowe to przekłada do lodówki . Odpowiedz Link Zgłoś
zona_glusia Re: Necie kiełki? 18.02.18, 16:11 Przeczytałam gdzieś, że kiełki nie mogą być trzymane na parapecie, więc się zastosowałam do tej rady. Trzymam je na niskiej zacienionej półce. Oczywiście, że dopiero gotowe przekłada się do lodówki, bo do rośnięcia potrzebują pokojowej temperatury. Odpowiedz Link Zgłoś
mum2004 Re: Necie kiełki? 18.02.18, 20:44 Ja trzymam w kuchni na wyspie. Nie ma pełnego słońca ale jest jasno. Odpowiedz Link Zgłoś
grazbed Re: Necie kiełki? 18.02.18, 07:28 Jemy, hodujemy sami, najbardziej lubimy kiełki rzodkiewki Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Necie kiełki? 18.02.18, 08:17 A jak się hoduje kiełki w domu? Trzeba do tego mieć jakiś specjalny sprzęt czy nie jest konieczny? A nasiona to takie zwykłe że sklepu ogrodniczego? Zielona jestem w temat Cię kiełków 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
raczek47 Re: Necie kiełki? 18.02.18, 08:24 Ja raczej kupuję ale miałam fazę na hodowlę w słoiku. Wychodziły super,co ciekawe,jak hodować kiełki w słoiku dowiedziałam się z programu tv dla dzieci☺ Odpowiedz Link Zgłoś
mum2004 Re: Necie kiełki? 18.02.18, 08:36 Ja mam kiełkowicę słoikową. Nie jest tania, ale jestem bardzo zadowolona. Nie mam zaufania do tych plastikowych, szkło to szkło. Można ją porządnie wyprzeć, kiełki porządnie się płucze. Odpowiedz Link Zgłoś
mum2004 Re: Necie kiełki? 18.02.18, 09:04 A na początek można sobie w zwykłym dużym słoju z gazą wyhodować. Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: Necie kiełki? 18.02.18, 10:38 Też mam i używam. Nie kupuję specjalnych nasion na kiełki. Korzystam z tego co kupię w sklepie czyli zazwyczaj: soczewicą, fasola mung, ciecierzyca. Uwielbiam taki mix. Odpowiedz Link Zgłoś
szorstkawelna Re: Necie kiełki? 18.02.18, 11:46 Kiełki z dużych nasion je się razem z nasionami czy trzeba je oddzielać? Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: Necie kiełki? 18.02.18, 15:11 Razem z nasionami. Gdy wykiełkują to skorupa bardzo mięknie. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Necie kiełki? 18.02.18, 09:49 Jem, ale rzadko kupuję, bo mam kiełkownicę (plastikową, koszt rzędu 20-30 zł) i tam non stop coś rośnie. Nie brzydzę się kiełkami ze sklepu, ale wyhodowane w domu są cały czas rosnące i dłużej można je jeść, wybór smaków też jest dużo większy (np. kiełki czerwonej kapusty). Gorąco polecam też kiełkowanie nasion dyni, którą się wcześniej użyło do celów kulinarnych i zostały nasiona - niektóre gatunki dyni mają zbyt małe nasionka do zjedzenia, ale można je skiełkować. Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Necie kiełki? 18.02.18, 12:38 Dziewczyny Ale jak w sloiku??? Łopatologicznie poproszę ☺ Odpowiedz Link Zgłoś
barefoot_duck Re: Necie kiełki? 18.02.18, 13:33 Jem namiętnie, ale tylko własnej produkcji. Kilka razy strułam się koszmarnie kiełkami i nawet męża opie...łam, że pewnie woził w samochodzie po zrobieniu zakupów nie wiadomo ile i to pewnie przez to. A potem poczytałam i od tej pory produkuję sama. Odpowiedz Link Zgłoś
solejrolia Re: Necie kiełki? 18.02.18, 16:40 Nie jem. Kupne- nie przekonują mnie. Samej robić nie chce mi się Odpowiedz Link Zgłoś
mallard Barbarzyńcy! 18.02.18, 19:45 Jak możecie jeść małe roślinki odebrane od mamusi! Odpowiedz Link Zgłoś
wilan.an Re: Necie kiełki? 18.02.18, 20:50 Od kilku miesięcy regularnie bo trafilam na kielkownice ktora mi pasuje. Kupilam w ogrodniczym 3 mieszanki i sa boskie. Nie wiem czy link wejdzie, ale jak cos to polecam z czystym sumieniem esklep.legutko.com.pl/64-nasiona-na-kielki?p=2 Fajny pomysł bo obcinam cos na kształt gotowej pysznej sałatki. No i w koncu moje dziewczyny zaskoczyły i wszystkie jemy jak kozy😁 Odpowiedz Link Zgłoś