hedna 18.02.18, 19:22 Czy przewianie,czy coś. Boli mnie prawa połowa głowy,za uchem,szczęka,szyja z boku,a nawet kark. Amolem to? Czy czym? Wzięłam po południu tabl.przeciwbólową ,ale nie działa. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
berdebul Re: Zawianie? 18.02.18, 19:32 Maść przeciwzapalna, tabletka z ibuprofenem. Gorący prysznic. Odpowiedz Link Zgłoś
hedna Re: Zawianie? 18.02.18, 19:41 o,tak zrobię. Zawsze mi się kojarzyło,że od przewiania (czy co to tam jest) boli szyja tak,że nie można głowy skręcić Odpowiedz Link Zgłoś
niutaki Re: Zawianie? 18.02.18, 19:45 ogólnie ogrzewaj to, mi zawsze pomaga własnie gorący prysznic, a do spania poducha na bolącą stronę głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
hedna Re: Zawianie? 18.02.18, 19:51 Dzięki. Wygląda mi to na konsekwencje wychodzenia bez szalika mam nadz.że jutro będzie lepiej Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Zawianie? 18.02.18, 19:50 Tak jak dziewczyny piszą, musisz czymś to rozgrzać i np. posmarować czymś przeciwbólowym np. voltaren max w żelu (bez recepty) ketonal w żelu na receptę lub ketonal w sprayu na receptę. Możesz rozgrzać poduszką elektryczną, termoforem, czymś ciepłym. Odpowiedz Link Zgłoś
hedna Re: Zawianie? 18.02.18, 19:51 ale musiałabym smarować pół twarzy i szyję, takiego rodzaju maść nie zaszkodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Zawianie? 18.02.18, 19:57 hedna napisała: > ale musiałabym smarować pół twarzy i szyję, takiego rodzaju maść nie zaszkodzi? > > Ja smaruję pół twarzy voltarenem max, tak mi zalecił laryngolog (na zatoki i na staw skroniowo-żuchwowy) i pomaga. Dodatkowo smaruję kark, bark - bo mnie boli chyba od przeciągów (mam jakieś podrażnienie czy zapalenie nerwu czworobocznego, a leków na to od neurologa na receptę nie mogę brać, bo mnie boli po nich żołądek. Odpowiedz Link Zgłoś
hedna Re: Zawianie? 18.02.18, 21:19 Dzięki za odpowiedz. Kurcze, może to wszystko przez takie wyskakiwanie na zewnątrz na chwilę bez szalika,bo jak tylko na chwilę to mi się nie chce.Cholera by to i głowa i szyja i kark.. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.owiec Re: Zawianie? 18.02.18, 22:23 Dokładnie. Zwłaszcza jeśli wcześniej siedziałaś w cieple. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Zawianie? 18.02.18, 19:59 Posmaruj szyję i za uchem, twarz lepiej ominąć. Rozgrzej - termofor, słoik z mocno ciepłą wodą. I weź cos przeciwzapalnego, bo przeciwbólowy tylko zamaskuje problem. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.owiec Re: Zawianie? 18.02.18, 19:54 Szalik załóż. Teraz w domu, żeby w cieple było. Odpowiedz Link Zgłoś
olikol Re: Zawianie? 18.02.18, 20:04 Raz miałam podobnie i tak, zawiało mnie (zasnęłam z mokrą głową przy otwartym oknie) . Dwa tygodnie bolało, wyglądało jak nerwoból od ramienia do ucha. przylepiałam plastry rozgrzewające, amol, owijałam ciepłymi kompresami... a przede wszystkim mocne środki przeciwzapno-przeciwbólowe (ibuprom, potem aulin) . Ale nie było to przyjemne... Odpowiedz Link Zgłoś
holina Re: Zawianie? 18.02.18, 20:52 Miałam dokładnie to samo, nie mogłam ruszyć głową z bólu. Żadna maść nie pomagała. Lekarz przepisał mi Mydocalm. Przeszło po dwóch dawkach leku. Odpowiedz Link Zgłoś
pani-noc Re: Zawianie? 18.02.18, 20:58 Ja na przewianie dostałam Biofenac i Mydocalm. Już po jednej dawce czułam olbrzymią różnicę, a wcześniej nie mogłam szyja ruszać, a w nocy budziłam się z bólu. Z tym, że oba leki są na receptę. Odpowiedz Link Zgłoś
aaa-aaa-pl Re: Zawianie? 18.02.18, 20:49 Jaki jest " mechanizm" tego zawiania? Oziębienie ( nagle)organizmu i wniknięcie bakterii/ wirusów? Nigdy tego nie doświadczyłam ( rodzina również- nie). Odpowiedz Link Zgłoś
pani-noc Re: Zawianie? 18.02.18, 21:00 Stan zapalny mięśnia, który był narażony na powiew zimnego powietrza. Odpowiedz Link Zgłoś
abasia0 Re: Zawianie? 18.02.18, 21:10 Chodziłam kiedyś na masaz kręgosłupa i na wizycie powiedziałam o dość nagłym bólu szyi i barku . Rehabilitant okreslił to właśnie jako skutek "zawiania " / fakt, okna myłam wcześniej / czyli skurczu jakiegos mięśnia. No i rozciągał ten mięsień przez kilka minut, nieco siłowo. Efekt niewiarygodny, dosłownie jak ręką podjął. Odpowiedz Link Zgłoś
cauliflowerpl Re: Zawianie? 18.02.18, 21:15 No wlasnie ja "zawianie" pare razy rozciagnelam, mimo bolu, powoli powoli i poszlo. Od zimna od lat mi sie nie zdarzylo, ale czasem od nieprawidlowej pozycji podczas snu. Odpowiedz Link Zgłoś
jatojagodnik Re: Zawianie? 28.02.18, 15:59 Ale to są dwie różna sprawy - skórcz mięśnia od złego naciagnięcia / złego ruchu, gdzie mięsień się tak jakby blokuje i nie chce puścić - to można rozciągnąć, rozmasować. A taki ból od zawiania, to jest stan zapalny i to musi być wyleczone maściami przeciwzapalnymi i przeciwbólowymi lub tabletkami. Tu rozciąganie nic nie da. Miałam ból pierwszego rodzaju, trzymał mnie przez prawie 2 lata. W nocy głowę na poduszce musiałam przekładać sobie rękoma. Pomogła zumba - po 2 tygodniach zorientowałam się, że nic mnie nie boli. Mój facet ostatnio leczył taki ból tabletkami, potem masażami, potem waliłam mu jakieś zastrzyki w tyłek przez miesiąc. Pomogła dopiero lampa na podczerwień - i to tez momentalnie, po 2-3 zastosowaniu była zdecydowana ulga. A męczył się długo, nawet na triathlonie na 1/2 IM cały dystans przepłynął stylem ratowniczym na boku, bo kraulem ani nawet żabka nie dawał rady z bólu Zawianie zdarzyło mi się gdy przebiegałam rozgrzana po ćwiczeniach z siłowni do samochodu - dosłownie 20 metrów, ale w strasznej pizgawicy bez szalika i kaptura. Zanim dobiegłam, to już wiedziałam, że będzie klops. Ketonal, Voltaren, golf + chusty wełniane przez trzy tygodnie. Ale też często nieprawidłowo leczony ból drugiego typu przechodzi w chroniczne napięcie pierwszego jestem już stara, więc zaliczyłam wszystkie konfiguracje! Odpowiedz Link Zgłoś
jatojagodnik Re: Zawianie? 28.02.18, 16:22 47 już skończone. Starość, chociaż sama w to nie wierzę Odpowiedz Link Zgłoś
karen_ann Re: Zawianie? 28.02.18, 16:49 Wiesz lekarze to zawianie kiedyś leczyli dużymi dawkami witamin B w zastrzyku. Szybko przechodziło. Także ja polecam przy zawianiu dodatkowo zapodać sobie B complex. Niedobór tych witamin sprzyja stanom zapalnym nerwów i mięśni. Odpowiedz Link Zgłoś
muchy_w_nosie Re: Zawianie? 28.02.18, 21:36 Jak kiedyś cię przewieje czy zawieje i sparaliżuje Ci pól twarzy i szyję to na pewno tego nie pomylisz. Powodzenia w zdobywaniu nowych doświadczeń ;P Odpowiedz Link Zgłoś
danaide Re: Zawianie? 19.02.18, 00:41 Wełniana czapka non stop kolor, nawet do spania Odpowiedz Link Zgłoś
hedna Re: Zawianie? 28.02.18, 14:52 No i tak.Wtedy prawie przeszło i teraz od nowa.Ale poniżej ucha, bok szczęki,szyja.Przy czym zęby nie bolą.Amol? Ibuprom? Czy dołek? Odpowiedz Link Zgłoś
margotka28 Re: Zawianie? 28.02.18, 18:17 co ty z tym amolem? Idź do lekarza jeśli nadal boli. Dziewczyny wyżej napisały jak sobie radzić. Ja akurat na wszelkie leki jestem uczulona (w tym ibiprom, mydocalm i nawet na amol). Mi pomaga rozsądne wychodzenie na zewnątrz (czyli ubrana odpowiednio) oraz rehabilitacja. Odpowiedz Link Zgłoś
hedna Re: Zawianie? 28.02.18, 19:26 Pewnie masz rację. Nie ubieram się chyba odpowiednio ciepło.a Amol,poza działaniem lubię za zapach Odpowiedz Link Zgłoś
mrs_jedi Re: Zawianie? 28.02.18, 20:06 Ja naklejam na noc takie plastry rozgrzewające. Taki babciny sposób i zapach osobliwy, ale u mnie działa. Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Zawianie? 28.02.18, 21:30 OT Miałam kiedyś z zawiania zapalenie ucha zewnętrznego- ucho jak u słonia (malżowina chyba dwa razy wieksza) , bol niesamowity, gorączka. Unikajcie dziewczyny przeciągów. Odpowiedz Link Zgłoś
naggina Re: Zawianie? 28.02.18, 21:41 "Miałam kiedyś z zawiania zapalenie ucha zewnętrznego- ucho jak u słonia (malżowina chyba dwa razy wieksza) , bol niesamowity, gorączka." ja tez też- ból okropny moje- AC wiejące w samochodzie na twarz, zeby nocą kierując nie zasnąć. od tej pory nigdy a to nigdy nie siedzę przy wiejącej AC Odpowiedz Link Zgłoś
hedna Re: Zawianie? 02.03.18, 14:27 Finał taki,że to nie zawianie,tylko przyczyną jest odcinek szyjny kręgosłupa. mam z tym problem od dawna,teraz się nasiliło. Leki lekami,ale da się to jakoś rozsądnie i bezpiecznie ćwiczyć w domu? Odpowiedz Link Zgłoś
satoja Re: Zawianie? 02.03.18, 17:23 Idź do rehabilitanta ze zdjęciem rtg na ćwiczenia i u niego dopytaj o instrukcje. Jak nie masz kasy to weź od internisty skierowanie do lekarza rehabilitacji i u niego dopytaj, u mnie terminy do l. rehab. są z dnia na dzień. Odpowiedz Link Zgłoś