kolibeer2 19.03.18, 15:06 Szukam opinii o takiej formie wyjazdu za granicę (kraje europejskie). Byłyście, ktoś bliski był, polecacie czy wręcz przeciwnie? Warto rozważać wyjazd na 3-4 miesiące, czy tylko dłuższa perspektywa pobytu ma sens? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
joa66 Re: au pair - polecacie? 19.03.18, 15:10 Ja co prawda byłam zwykłą nianką z zamieszkaniem, ale praktycznie moja praca spełniała chyba wszystkie wymogi programu au-pair. Ja bardzo sobie chwaliłam bo trafiłam na fajną rodzinę i z tej perspektywy polecam, nawet na 3-4 miesiące jeżeli dłużej nie można. Z perspektywy rodziny - ja nie chciałabym mieć au pair. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: au pair - polecacie? 19.03.18, 15:14 W latach studenckich byłam, wówczas to był praktycznie jedyny sposób na dłuższy wyjazd zagraniczny dla młodej osoby. Polecam, jeśli się lubi dzieci i ma z nimi dobry kontakt, to fajny sposób na poznanie innej kultury, zwyczajów, szlifowanie języka. Ale trzeba mieć w zanadrzu opcję B gdy trafi się na rodzinę niefajną, bo i takie bywają. Odpowiedz Link Zgłoś
joxanna1 Re: au pair - polecacie? 19.03.18, 15:24 ja wyjechałam do Francji w liceum jeszcze na wakacje. Wspominam to hm intensywnie. dzieci były koszmarem, ale francuskie wakacje, nad francuskim morzem, dla mnie, a wtedy nie wyjeżdżało się ot tak, jak dziś - to była jednak wspaniała przygoda. No i francuszczyzna mi została. Nie wiem, czy chciałabym żeby moje dzieci dziś, w dobie Erasmusa, jechały na cały rok. Wakacje wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
jollyvonne Re: au pair - polecacie? 19.03.18, 15:57 Ja bylam, ale malo tego ze dawno temu, to jeszcze nie do dzieci. Jezykowo 3-4 miesiace to nieduzo, ale jak znajdziesz taka oferte, to dobry poczatek. Moze przedluzycie kontrakt, moze bedziesz chciala szukac innej rodziny, przynajmnien jakies pojecie bedziesz miala wyrobione. Odpowiedz Link Zgłoś
sfornarina Re: au pair - polecacie? 19.03.18, 16:04 Warto! Byłam au-pair rok w Niemczech i rok w Anglii. Za każdym razem było super, ale miałam też świetne rodziny, które przestrzegały wszystkich zasad. Języków nauczyłam się obu i do tej pory używam. Od pięciu miesięcy sama mam au-pair (z Hiszpanii) i dziewczyna jest bardzo zadowolona; my też 😉 Jeśli jechać, to na rok, nie krócej. Odpowiedz Link Zgłoś
babcia.stefa Re: au pair - polecacie? 19.03.18, 16:05 Wszystko zależy od tego, na jaką rodzinę trafisz. Jedna koleżanka była we Francji i wspomina fantastycznie, po kilkunastu latach nadal utrzymuje kontakty, inna trafiła w Holandii na jakiś koszmar (oczekiwano od niej zajmowania się dziećmi 24/7, gotowania, sprzątania i ogarniania ogrodu, uciekła po 2 tygodniach). Odpowiedz Link Zgłoś
janja11 Re: au pair - polecacie? 19.03.18, 16:07 Polecam, bo warto. Oczywiście nikt nie zagwarantuje Ci, że trafisz do super sympatycznej rodzinki z mega fajnymi dzieciakami. Ja mam bardzo pozytywne wspomnienia. Koleżance natomiast trafiła się na takim wyjeździe parka małych upierdliwców, którzy opowiadali o niej rodzicom niestworzone rzeczy. Pogadali, że nie pasują do siebie i opiekunka z agencji ( żadnych dwuznaczności się nie doszukuj) znalazła jej nową rodzinę i było OK. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: au pair - polecacie? 19.03.18, 16:10 Sfornariny pytaj przez lata sie trudnila. Odpowiedz Link Zgłoś