Dodaj do ulubionych

au pair - polecacie?

19.03.18, 15:06

Szukam opinii o takiej formie wyjazdu za granicę (kraje europejskie). Byłyście, ktoś bliski był, polecacie czy wręcz przeciwnie? Warto rozważać wyjazd na 3-4 miesiące, czy tylko dłuższa perspektywa pobytu ma sens?
Obserwuj wątek
    • joa66 Re: au pair - polecacie? 19.03.18, 15:10
      Ja co prawda byłam zwykłą nianką z zamieszkaniem, ale praktycznie moja praca spełniała chyba wszystkie wymogi programu au-pair. Ja bardzo sobie chwaliłam bo trafiłam na fajną rodzinę i z tej perspektywy polecam, nawet na 3-4 miesiące jeżeli dłużej nie można. Z perspektywy rodziny - ja nie chciałabym mieć au pair.
      • aqua48 Re: au pair - polecacie? 19.03.18, 15:14
        W latach studenckich byłam, wówczas to był praktycznie jedyny sposób na dłuższy wyjazd zagraniczny dla młodej osoby. Polecam, jeśli się lubi dzieci i ma z nimi dobry kontakt, to fajny sposób na poznanie innej kultury, zwyczajów, szlifowanie języka. Ale trzeba mieć w zanadrzu opcję B gdy trafi się na rodzinę niefajną, bo i takie bywają.
    • joxanna1 Re: au pair - polecacie? 19.03.18, 15:24
      ja wyjechałam do Francji w liceum jeszcze na wakacje. Wspominam to hm intensywniesmile. dzieci były koszmarem, ale francuskie wakacje, nad francuskim morzem, dla mnie, a wtedy nie wyjeżdżało się ot tak, jak dziś - to była jednak wspaniała przygoda.

No i francuszczyzna mi została. Nie wiem, czy chciałabym żeby moje dzieci dziś, w dobie Erasmusa, jechały na cały rok. Wakacje wystarczy.
    • jollyvonne Re: au pair - polecacie? 19.03.18, 15:57
      Ja bylam, ale malo tego ze dawno temu, to jeszcze nie do dzieci.
      Jezykowo 3-4 miesiace to nieduzo, ale jak znajdziesz taka oferte, to dobry poczatek. Moze przedluzycie kontrakt, moze bedziesz chciala szukac innej rodziny, przynajmnien jakies pojecie bedziesz miala wyrobione.
    • sfornarina Re: au pair - polecacie? 19.03.18, 16:04
      Warto!
      Byłam au-pair rok w Niemczech i rok w Anglii. Za każdym razem było super, ale miałam też świetne rodziny, które przestrzegały wszystkich zasad. Języków nauczyłam się obu i do tej pory używam.

Od pięciu miesięcy sama mam au-pair (z Hiszpanii) i dziewczyna jest bardzo zadowolona; my też 😉

Jeśli jechać, to na rok, nie krócej.
    • babcia.stefa Re: au pair - polecacie? 19.03.18, 16:05
      Wszystko zależy od tego, na jaką rodzinę trafisz.

Jedna koleżanka była we Francji i wspomina fantastycznie, po kilkunastu latach nadal utrzymuje kontakty, inna trafiła w Holandii na jakiś koszmar (oczekiwano od niej zajmowania się dziećmi 24/7, gotowania, sprzątania i ogarniania ogrodu, uciekła po 2 tygodniach).
    • janja11 Re: au pair - polecacie? 19.03.18, 16:07
      Polecam, bo warto. Oczywiście nikt nie zagwarantuje Ci, że trafisz do super sympatycznej rodzinki z mega fajnymi dzieciakami. Ja mam bardzo pozytywne wspomnienia.
      Koleżance natomiast trafiła się na takim wyjeździe parka małych upierdliwców, którzy opowiadali o niej rodzicom niestworzone rzeczy.
      Pogadali, że nie pasują do siebie i opiekunka z agencji ( żadnych dwuznaczności się nie doszukuj) znalazła jej nową rodzinę i było OK.
    • ichi51e Re: au pair - polecacie? 19.03.18, 16:10
      Sfornariny pytaj przez lata sie trudnila.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka