Dodaj do ulubionych

Weselna przyśpiewka

06.04.18, 06:55
Posłuchajcie sobie weselnej przyśpiewki z Irlandii. Jestem zachwycona.

Jak tego słucham to mam mam przeswiadczenie, że Polakom słoń nadepnął na ucho. Te nasze żałosne popierdółki o przepiciu domku babci albo majteczki w kropeczki bo wszyscy polacy to jedna rodzina
Zresztą pododnie jest na stadionach. Wyspairze mają wspaniałe przyśpiewki. POsłuchajcie sobie jak kibice Westham United śpiewają "im forever blowing bubbles".
Obserwuj wątek
    • chyba.ze Re: Weselna przyśpiewka 06.04.18, 07:24
      kotomama napisał(a):

> Jestem zachwycona.

Krejzi coś Ci .. . urwało, czy płeć zmieniłeś? big_grin

• lady-z-gaga Re: Weselna przyśpiewka 06.04.18, 07:34
      Tobie się naprawdę wydaje, że tam każda pierwsza lepsza Irlandka tak spiewa? big_grin
      Jasne, że nie jestesmy muzykalnym narodem. Przeciętny Polak i przecietna Polka nie mają zdolności ani do śpiewu, ani do tanca. Ale juz np nasi górale wypadają lepiej i na pewno nie śpiewają tych głupot, ktore przytoczyłas. Zresztą to w ogole nie są weselne przyśpiewki, musiałas bywac w bardzo kiepskim towarzystwie skoro tego akurat słuchałas.
    • skat_0 Re: Weselna przyśpiewka 06.04.18, 08:31
      Jeśli znasz tylko te hity bajerfulla to bardzo słabo ze znajomością polskich tradycji weselnych u Ciebie.
      • alaveda Re: Weselna przyśpiewka 06.04.18, 08:54
        Chłopie, po co zakładasz te suchary?
    • berdebul Re: Weselna przyśpiewka 06.04.18, 10:00
      Różnica w kształceniu muzycznym, bardzo na korzyść systemu brytyjskiego i amerykańskiego.
      • lady-z-gaga Re: Weselna przyśpiewka 06.04.18, 10:04
        W niektórych krajach i bez kształcenia ludzie obcują z muzyką od maleńkości, mają ją we krwi. Śpiew i taniec jest nieodłącznym elementem spotkań rodzinnych i towarzyskich. U nas jest inaczej po prostu i obawiam się, że lekcje muzyki w szkole niewiele by zmieniły. Chociaż powinny być, jak najbardziej smile
        • berdebul Re: Weselna przyśpiewka 06.04.18, 10:08
          Jest inaczej, bo chłopi zazwyczaj nie mieli fortepianu. wink
          Zmieniłyby, jeżeli od żłobka dziecko śpiewa i tańczy, to ma szansę całkiem nieźle śpiewać i tańczyć. 13 lat obowiązkowej edukacji i nigdy nie miałam w ręku innego instrumentu niż dzwonki chromatyczne (a i to tylko w IV klasie szkoły podstawowej), nikt nigdy nie uczył mnie jak śpiewać.
          • lady-z-gaga Re: Weselna przyśpiewka 06.04.18, 10:22
            Bez fortepianu tez się da rodzinnie muzykować smile wystarczy gitara, bałałajka, albo organki czy bębenek smile W innych krajach biedacy tańczą i śpiewają, przygrywając sobie na prostych lokalnych instrumentach. A dzieci uczą się od rodziców, nie w szkole.
            Nie mamy tradycji, pod tym względem wypadamy chyba najgorzej ze wszystkich Słowian.
            • alicia033 Re: Weselna przyśpiewka 06.04.18, 10:45
              tradycję mieliśmy jak najbardziej (w "Chłopach" muzyka się co i raz pojawia), tylko PRL zmiótł całą tradycję.
              • skat_0 Re: Weselna przyśpiewka 06.04.18, 11:18
                Może nie tyle PRL co telewizja, babcia opowiadala, ze śpiewaly duzo z siostrami czy koleżankami przy kazdej okazji spotkania i darciu pierza czy pasieniu krów ( tak byla ze wsi i 1924 rocznik) z mojego dzieciństwa to pamiętam juz tradycje zasiadania dziadkow, rodzicow i ciotek różnych przed tv w niedzielę po Kościele,na w kamiennym kręgu, isaure czy powrot do edenu, a śpiewali już tulko sto lat przy imieninowych biesiadach. Za to na weselach było więcej śpiewania i repertuar różny, przy dobrym zespole bywa fajnie i zabrałaś serce moje obciachu nie robi 😀
                • lellapolella Re: Weselna przyśpiewka 06.04.18, 21:41
                  Śpiewało się mało, a to mało jeszcze maleje. Kiedy przeprowadziłam się na wieś, przez cały maj "pod krzyżem" odbywały się tzw. majówki - schodziły się babki z całej wioski i śpiewały pieśni maryjne. Cudownie się wtedy pracowało w ogrodzie - te pieśni, zapach łąk o zachodzie słońca, klekotanie bocianów... Od dobrych dziesięciu lat tradycję szlag trafił, nie wiem dlaczego. Pewnie faktycznie przy telewizorach siedząsad

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka