Dodaj do ulubionych

Alergia na starość

22.04.18, 00:05
Od jakichś 2 lat na przełomie kwietnia i maja dostaję kataru. Dziś wróciłam ze spaceru zasmarkana, z drapiącym gardłem, piekącymi oczami i popękanymi, suchymi ustami. Chyba padam ofiarą słynnej brzozy. Co teraz? Nie mam doświadczenia w temacie. Widzę to tak, że internista daje mi skierowanie do alergologa i czekam pół roku na wizytę. Chyba będę się po prostu męczyć. Po 40 przekonałam się, jaki to ból😣
Obserwuj wątek
    • mamusia1999 Re: Alergia na starość 22.04.18, 00:08
      Alez jak najbardziej wiek/status hormonalny.
    • milva24 Re: Alergia na starość 22.04.18, 00:11
      Lekarz rodzinny oprócz skierowania powinien dać Ci jakieś leki. Mnie w tym roku trzeci raz z rzędu wzięło ale jak...masakrycznie zatkany nos, oczy miałam ochotę wydrapać. Właśnie idę wziąć moje tableteczki.
      • niu13 Re: Alergia na starość 22.04.18, 00:19
        2 lata temu brałam xyzal- zero efektu. Chyba jedynym skutecznym jak dotąd lekiem był stary, poczciwy clemastin, po którym jestem uroczo wręcz naćpana😉
        • mamusia1999 Re: Alergia na starość 22.04.18, 00:38
          Małżonek zażywał od lat. Z potem przestal jeść gluten i mu przeszło ;P
          • izak31 Re: Alergia na starość 22.04.18, 10:13
            Z tym glutenem to tak na serio?
            • dziennik-niecodziennik Re: Alergia na starość 22.04.18, 10:32
              Niektorym sie wydaje ze gluten jest rozwiazaniem wszystkiego. I mleko.
              • niu13 Re: Alergia na starość 22.04.18, 11:57
                Chętnie się przekonam z tym glutenem- są jakieś dowody naukowe, że bez zdiagnozowanej celiaklii odstawienie glutenu poprawia zdrowie?
                • izak31 Re: Alergia na starość 22.04.18, 13:36
                  Mnie pomogło. Co prawda nie miałam na nic alergii ale parę rzeczy, które mi w zyciu dokuczaly zniknely lub się znaczaco zmiejszyly.
        • milva24 Re: Alergia na starość 22.04.18, 09:16
          Do oczu krople polkrom, na mnie działają choć lekarz twierdził, że słabo skuteczne. Loratadyna na mnie nie działała za to po allerdze było lepiej ale wieczorem i tak nos tragicznie mi się przytykał.
    • manala Re: Alergia na starość 22.04.18, 06:03
      O tak. Mnie też alergia dotyka na starość. Jest niedziela 5:45 ale nie mogę spać. Obudził mnie ból gardła i katar. Najprawdopodobniej przechodzę też zapalenie oskrzeli (2 raz w ciągu 2 miesięcy). Fakt, młody przyniósł coś z przedszkola bo kaszlał też sporo ale ja nigdy nie łapałam przedszkolnego syfu. Tak więc łączę się w bólu - kicham, prycham, leci mi z nosa i oczu. Czuję, że coś mi zalega w oskrzelach (co ciekawe tylko po prawej stronie). Momentami furkocze mi całkiem głośno. Młody stwierdził, że telefon mi wibruje w środku ; ) Mi lekarka przepisała Rupafin ale chyba średnio daje radę. Momentami głupio mi w pracy bo jak nie kaszlę, to kicham lub ewentualnie chrypię. Od kilku lat coś mi się tam na wiosnę przyplątuje ale w tym roku to już przegięcie.
      • dziennik-niecodziennik Re: Alergia na starość 22.04.18, 10:30
        Moze by tak pulmunolog?...
        • dziennik-niecodziennik Re: Alergia na starość 22.04.18, 10:31
          PulmOnolog. Przepraszam, nie wiem jak mi sie tam u wpisalo...
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: Alergia na starość 22.04.18, 08:08
      Moja ciotka ma to samo, przez całe życie nic, dopiero na starość ją dopadło.
    • wapaha Re: Alergia na starość 22.04.18, 10:21
      Może być, układ immunologiczny coś zaszwankował-albo coś się zadziało albo mocny stres albo choroba itp. U mnie alergia na brzozę zaczęła się...przed maturą .Nigdy nie byłam u lekarza. Dobrze działały na mnie przyjmowane na początku kwietnia i początku maja leki : allertec wzf, allerga, czasem cirrus. Zauważyłam że czuję się znacznie lepiej, gdy przez właściwie cały rok przyjmuję np. alertec 2x w tygodniu, regularnie. Uczulenia "brzozowego " właściwie nie zauważam
    • memphis90 Re: Alergia na starość 22.04.18, 10:22
      Spróbuj w takim razie duozinalu, to odpowiednik zyrtecu bez recepty. Albo claritine mała tez jest bez recepty. Jak leje się i ciurka, to zażyj podwójną dawkę. Możesz dołożyć sudafed w tabletce na 2-3 dni. Do oczu można kupić bez recepty allergocomod bodajże. Resztę ogarnie rodzinny, jak masz silne objawy, to da leki na receptę, bo te bez recepty są oczywiście odpowiednio droższe.
    • zle_emocje Re: Alergia na starość 22.04.18, 10:22
      Poproś internistę, żeby ci przepisał jakąś Clatrę - jeśli pomoże, objawy ustąpią - to będzie wskazówka diagnostyczna (testy alergologiczne nie mają stuprocentowej czułości).
    • dziennik-niecodziennik Re: Alergia na starość 22.04.18, 10:28
      Dwa hinty:
      - kup sie w aptece coś przeciwalergicznego, bo mozna kupić takie leki bez recepty również ;
      - idz do rodzinnego, bo poza skierowaniem do specjalisty moze on Ci również wypisać recepte na odpowiedni lek...
    • fil.lo Re: Alergia na starość 22.04.18, 10:47
      Dobrze tu dziewczyny radzą leki antyhistaminowe bez recepty, poradź się farmaceuty. Może być tak, że lek nie podziała, każdy musi dobrać sobie to, co na niego działa najlepiej. Co gorsza, to może się zmieniać. Kiedyś super działała na mnie loratadyna, teraz nie ma efektu, biorę lek oparty na innym składniku.
      Oprócz tego idź do lekarza pierwszego kontaktu, niech Ci przepisze Nasonex albo odpowiednik do nosa (ja mam Metmin), jakieś dobre krople do oczu. Polcrom tu doradzany może oczywiście pomóc, ale np. dla mnie jest za słaby. Są też krople do nosa Polcrom, możesz spróbować (jedno i drugie bez recepty). Co do kropli, to dziewczyny tu doradzały Opatanol (na receptę).
      Weź koniecznie skierowanie i zapisz się do alergologa. Możliwe, że będziesz musiała długo poczekać na pierwszą wizytę, alergików jest coraz więcej. U mnie są b. odległe terminy.
      Nie obraź się, ale jeśli uważasz, że dasz radę męczyć się z alergią bez leków, to znaczy, że nie masz mocnych objawów.
      • una_mujer Re: Alergia na starość 22.04.18, 10:58
        A próbował ktoś odczulania?
        Mnie ten sezon też straszliwie daje w kość (i też alergia nabyta po 40). Brzoza i topola, robiłam testy. Czy odczulanie jest skuteczne?
        • dziennik-niecodziennik Re: Alergia na starość 22.04.18, 11:01
          Prawidłowo prowadzone jest skuteczne i redukuje objawy o przynajmniej okolo 80%. Jesli jestes uczulona na malo czynnikow to zadziala lepiej.
        • fil.lo Re: Alergia na starość 22.04.18, 11:04
          Próbowałam, zadziałało na niektóre alergeny (np. na leszczynę), trochę zmniejszyło trawy. Ale gdybym wiedziała, jak to będzie wyglądało, to nie zdecydowałabym się drugi raz. Dużo zachodu, mało efektu, tak bym powiedziała.
          • thaures Re: Alergia na starość 22.04.18, 14:25
            Ja całe dotychczasowe życie zero alergii, a od paru lat nie może być w pobliżu kota...Najpierw nie mogłam go głaskać, potem nawet dotknąć, a teraz mam wrażenie, że nawet go widzieć nie powinnam. Początkowo mnie siedziały oczy i lekko puchłam, ostatnio zaczęłam mieć świszczący oddech... Czekam kiedy będę miała problem z oddechem. Na szczęście pomaga zyrtec, łykam , gdy idziemy do domu z kotem. Ale nie zawsze da się przewidzieć kiedy to zwierzę stanie mi na drodze... Mąż od paru lat nie może żadnego pestkowego owoca- wargi robią mu się jak u Angeliny... Czekamy na dalszy etap starości sad

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka