Dodaj do ulubionych

Okres, potrzebna Wasza pomoc :)

10.05.18, 09:30
Dziewczyny mam do Was pytanie o możliwości przesunięcia okresu o kilka dni (opóźnienia albo przyspieszenia) w sytuacji, kiedy powinien się pojawić w naturalny sposób w czasie niepożądanym, w dniu lub w przeddzień ważnej imprezy, na której jestem w centrum uwagi. Stosowałyście opisywane w sieci metody naturalne typu gorąca kąpiel, duże ilości wina, witaminy, zioła itp.? Niektóre chwalą, ale jakoś wierzyć mi się nie chce, że takie metody mogą zadziałać. Pisza też w sieci o metodach farmakologicznych o stosowaniu leku Primolut-Nor (Norethisterone). Macie takie doświadczenia? Proszę podzielcie się nimi.
Obecnie nie zażywam tabletek hormonalnych, bo wtedy problemu by nie było. Wiadomo, ze wystarczy wziąć kolejne op. bez przerwy. Jednak obecnie tego komfortu nie mam, nie zażywam nic. Helpsmile
Obserwuj wątek
    • iwoniaw Re: Okres, potrzebna Wasza pomoc :) 10.05.18, 09:38
      Nie wiem, jak to zrobić, ale nie jestem też przekonana, że to dobry pomysł. Wolałabym się zaopatrzyć w paczkę tamponów i ibuprofen czy inny ketoprofen, niż kombinować z niesprawdzonymi i licho wie jakie skutki mającymi środkami.
    • kozica111 Re: Okres, potrzebna Wasza pomoc :) 10.05.18, 09:46
      Łatwiej opóźnić niż przyspieszyć.
      • mag1_k Re: Okres, potrzebna Wasza pomoc :) 10.05.18, 11:32
        a wiesz jak?
      • aankaa Re: Okres, potrzebna Wasza pomoc :) 10.05.18, 11:49
        kozica111 napisała:

> Łatwiej opóźnić niż przyspieszyć.

o 9 miesięcy wink
      • 18lipcowa3 Re: Okres, potrzebna Wasza pomoc :) 10.05.18, 20:21
        wg mnie wrecz odwrotnie
        • mag1_k Re: Okres, potrzebna Wasza pomoc :) 11.05.18, 00:06
          no dobra a masz sposoby sprawdzone jakieś?
    • saszanasza Re: Okres, potrzebna Wasza pomoc :) 10.05.18, 09:49
      Jezeli bierzesz antykoncepcję to nie rób orzerwy.
      • alicia033 Re: Okres, potrzebna Wasza pomoc :) 10.05.18, 10:08
        saszanasza napisała:

> Jezeli bierzesz antykoncepcję to nie rób orzerwy.

przecież napisała, że nie bierze.
        • saszanasza Re: Okres, potrzebna Wasza pomoc :) 10.05.18, 10:12
          No to niech pójdzie do ginekologa. Nie da się w sposób naturalny opóźnić lub przyspieszyć okresu. Można wspomagać się jedynie "chwilową antykoncepcją". Ja kiedyś brałam proszki na uregulowanie okresu, kazali mi przez 10 dni brać od jakiegoś dnia cyklu miesiączkowego.
    • milva24 Re: Okres, potrzebna Wasza pomoc :) 10.05.18, 10:19
      Ja sobie o kilka dni przyspieszyłam pijąc w zupełnie innym celu wierzbownicę drobnokwiatową. Szczerze? Specjalnie nie chciałoby mi się przy okresie majstrować. W dniu ślubu miałam i przeżyłam a większej okazji sobie nie wyobrażam.
    • jak_matrioszka Re: Okres, potrzebna Wasza pomoc :) 10.05.18, 11:41
      Opoznialam farmakologicznie raz, niestety nie pamietam nazwy leku. Wystarczylo wziac tabletki trzy-cztery dni, okres odlozony na nieco ponad tydzien.

To ze ktos moze przezyc nawet najwazniejszy dzien w zyciu w szczycie okresu, nie oznacza, ze innym to tez pojdzie rownie gladko. Mam nadzieje, ze ktos zna nazwe tabletek, bo ja nawet jak je znajde, to i tak nie wiem na ile norweski lek bedzie pomocny. Lekarz nie podpowie?
    • olikol Re: Okres, potrzebna Wasza pomoc :) 10.05.18, 11:48
      kilka tygodni wcześniej wdrożyć antykoncepcję od gina aż do zakończenia imprezy.
      • mag1_k Re: Okres, potrzebna Wasza pomoc :) 10.05.18, 11:52
        wiem, ale sierota ze mnie, bo potrzeba mi pomocy za tydzień, a nie kilka tygodni ..
        • snakelilith Re: Okres, potrzebna Wasza pomoc :) 10.05.18, 13:11
          No to zostaje ci tylko Norethisteron, ale musisz ten lek sobie szybciutko załatwić, bo musisz go wziąć najpóźniej trzy dni przed spodziewaną miesięczką, by ją przesunąć na późnieszy termin. Norethisteron to gestagen, działa jak naturalny hormon, który normalnie przez okresem u kobiety spada. Biorąc go w tabletkach okłamujesz więc organizm, że to jeszcze nie teraz. W ten spoósb może przesunąć miesiączkę o tydzień, dwa, ale nie dłużej. Przestajesz brać, powinna pojawić się miesiączka. Niektóre kobiety źle reagują jednak na gestageny, możliwe skutki uboczne, to nudności, wzdęty brzuch, bóle głowy, napięcie w piersiach - trochę jak PMS. No i może być, że rozreguluje ci to trochę cykl i następna miesiączka (bez Norethisteronu) nie przyjdzie jak zawsze.
          • mag1_k Re: Okres, potrzebna Wasza pomoc :) 10.05.18, 19:10
            dzięki. a sama to próbowałaś albo ktoś z otoczenia?
            • snakelilith Re: Okres, potrzebna Wasza pomoc :) 10.05.18, 20:28
              Nigdy nie próbowałam, znam kogoś kto próbował ze względu na urlop na plaży oraz zawody sportowe, u nikogu nie spowodowało to żadnych większych problemów. Ale jak możesz, to najlepiej poradź się ginekologa.
    • kkalipso Re: Okres, potrzebna Wasza pomoc :) 10.05.18, 13:27
      Noc poślubna?
      • mag1_k Re: Okres, potrzebna Wasza pomoc :) 10.05.18, 19:10
        nie ja już kilkanaście lat po ślubie smile ważne urodziny
    • natulana Re: Okres, potrzebna Wasza pomoc :) 10.05.18, 20:15
      Jedyna pewna rada to tabletki antykoncepcyjne, ja z tego powodu właśnie zaczęłam brać belarę bo okres miałam dostać w czasie podróży poślubnej właśnie. A tego sobie nie wyobrażałam. Też się naczytałam o innych sposobach ale niestety nie są zawsze skuteczne, wolałam nie ryzykować. I powiem że na dobre mi wyszło, bo do czasu planowania ciąży tabletki brałam, trądzik mi zniknął wreszcie a jak odstawiłam to w następnym cyklu zaszłam w ciążę. Także u mnie wszystko na plus.
    • ewa_2009 Re: Okres, potrzebna Wasza pomoc :) 10.05.18, 23:20
      Mi ginekolog przepisała kiedyś Organometril, który trzeba brać od któregoś dnia cyklu i powoduje ewentualnie plamienie. Okres wystąpił po odstawieniu. Fakt, że nie czułam się jakoś super, ale i tak było lepiej niż mieć okres na objazdówce.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka