Dodaj do ulubionych

Reinkarnacja

12.05.18, 17:24
Tak bardzo chciałabym, żeby istniała. Raz jesteś zniekształconym, chorym dzieckiem ulicy gdzieś w podłych okolicach, a następnym razem royal baby. Takie „filozoficzne” rozkminy dziś mam patrząc na ten podły świat. Tylko jeśli istnieje reinkarnacja życie ma sens. (Tak jestem zdołowana, za dużo czytam, za dużo myślę)
Obserwuj wątek
    • 1matka-polka Re: Reinkarnacja 12.05.18, 17:52
      Czy ta idea nie zaklada przypadkiem, ze skoro masz teraz podle zycie, to znaczy ze w poprzednim zasluzyles? Podobnie jak w chrzescijanstwie.
      • mamma_2012 Re: Reinkarnacja 12.05.18, 18:01
        No raczej nie. Nie jestem wybitnym znawcą tematu, ale tylko dwa scenariusze są dla mnie sensowne. Albo żyjesz, umierasz i zapada kurtyna albo reinkarnacja. Inaczej nic nie ma sensu.
        • 1matka-polka Re: Reinkarnacja 12.05.18, 18:05
          Nie rozumiem? Reinkarnacja, czyli pojawiasz sie wciaz na ziemi w nowych wcieleniach. Jeslu aktualne jest ciulowe, to znaczy, ze w poprzednim zyciu sobie nagrabilas.
          • 1matka-polka Re: Reinkarnacja 12.05.18, 18:08
            Podobnie, jak w katolicyzmie, choroba, ulomnosc to kara za jakies grzechy, chyba przodkow?
            • ultimate.strike Re: Reinkarnacja 12.05.18, 19:00
              W katolicyzmie tego nie było. Dotąd, bo katoliccy bogowie dość często zmieniają zdanie.
        • 1matka-polka Re: Reinkarnacja 12.05.18, 18:10
          Pojscie do nieba/zmartwychwstanie po sadzie ostatecznym - jednorazowa reinkarnacja.
      • anorektycznazdzira Re: Reinkarnacja 13.05.18, 21:58
        Nie, nie zakłada.
        Zakłada za to, że swoje życie wybierasz z wielkiej puli najróżniejszych opcji i masz tak wybrać, żeby się jak najlepiej rozwinąć jako człowiek. Czyli pieski los sami sobie wybraliśmy i to we własnym interesie.
        Oczywiście jak byłeś zły, to może ci teraz dobrze zrobi jak pocierpisz, tego nie wykluczamsmile
        • 1matka-polka Re: Reinkarnacja 14.05.18, 01:35
          Po pierwsze na jedno wychodzi - zle wybralas, zle robiles, twoja wina.
          Po drugie Najpierw piszesz "nie zaklada", a na koncu, "ze nie wykluczasz". Moze zdecyduj sie.
          • anorektycznazdzira Re: Reinkarnacja 14.05.18, 18:52
            Nie. Wczytaj się, przemyśl.
            • 1matka-polka Re: Reinkarnacja 14.05.18, 21:38
              Wierzysz w reinkarnacje?
        • ichi51e Re: Reinkarnacja 14.05.18, 17:26
          Mi sie wydeje ze jednak element kary jest. Przy czym jeden pies czy jestes kaleka czy ksieciem dalej jest to cierpienie.
    • 1matka-polka Re: Reinkarnacja 12.05.18, 17:54
      Oni jeszcze chyba wymyslili, ze kazdy ma swoja gore jedzenia do zjedzenia. I ta gora kurczy sie z inkarnacji na inkarnacje. Jesli masz teraz bardzo malo, to albo wszystko bezvzelnie przejadles wczesniej albo niedlugo sie skonczy twoje cierpienie...
      • ardzuna Re: Reinkarnacja 12.05.18, 21:34
        1matka-polka napisała:

> Oni jeszcze chyba wymyslili, ze kazdy ma swoja gore jedzenia do zjedzenia. I ta
        > gora kurczy sie z inkarnacji na inkarnacje. Jesli masz teraz bardzo malo, to a
        > lbo wszystko bezvzelnie przejadles wczesniej albo niedlugo sie skonczy twoje ci
        > erpienie...

Nie kurczy się tylko się tworzy w trakcie trwania życia. Cierpienie się skończy jak się uda zniwelować swoje złoże karmiczne.
      • anorektycznazdzira Re: Reinkarnacja 13.05.18, 22:01
        Cytujesz bajki na takim samym poziomie, jak katolicki diabeł obok kotła ze smołą albo anioł stróż co delikwenta złapie w razie jakby spadał z dachu (o ile delikwent zasłużył)
        • 1matka-polka Re: Reinkarnacja 14.05.18, 01:36
          No cytuje, bo miliony ludzi zyja z takim przekonaniem. U nas, ze ich diably beda gotowac, u nich, ze juz zjedli swoj zapas. Czego nie rozumiesz?
          • anorektycznazdzira Re: Reinkarnacja 14.05.18, 18:54
            >Czego nie rozumiesz?
            Nie rozumiem z czym masz problem smile
            Nie znasz się, piszesz, powinnaś się liczyć z tym, że dostaniesz wyjaśnienie. To źle?
    • larrisa Re: Reinkarnacja 12.05.18, 18:17
      A dlaczego życie musi mieć sens? Nadawanie sensu to potrzeba człowieka, a życie istniało znacznie wcześniej niż człowiek i pewnie będzie istnieć długo po nas, bo raczej wszystkiego nie zniszczymy, choć kto wie.
      • 1matka-polka Re: Reinkarnacja 12.05.18, 18:21
        Sensem zycia moze byc satysfakcjonujace zycie.
        • livia.kalina Re: Reinkarnacja 12.05.18, 20:18
          Oczywiście, że może tylko chodzi o to, że w przypadku niektórych, w sumie w przypadku większości ludzkości- to niemożliwe.
          • 1matka-polka Re: Reinkarnacja 12.05.18, 20:56
            Wiem.
    • ira_08 Re: Reinkarnacja 12.05.18, 18:38
      Więcej ludzi na świecie żyje w biedzie i na ulicy niż w rodzinach królewskich, więc twoje rozważania są bez sensu (pomijam fakt, że bycie royal baby to żadne konfitury). Nie ma tyle "dobrych" miejsc, żeby można było po spędzeniu życia w slumsach Kalkuty odbić sobie urodziwszy się w rodzinie właściciela banku w Szwajcarii.
      • 1matka-polka Re: Reinkarnacja 12.05.18, 18:46
        Albo jest dluga kolejka wink
      • majenkir Re: Reinkarnacja 12.05.18, 18:48
        Poza tym, skoro sie tych poprzednich zyc nie pamieta i o przyszlych nie wie, to i tak masz tylko to co tu i teraz
        • 1matka-polka Re: Reinkarnacja 12.05.18, 18:50
          I glupią nadzieję...
        • bi_scotti Re: Reinkarnacja 12.05.18, 18:54
          ... ale pomarzyc fajna rzecz, eh wink
          Pisalam juz wiele razy, ze ja planuje wrocic jako female black jazz singer - taki plan mam na nastepne zycie a co potem to sie okaze big_grin Ewentualnie moglabym sie zgodzic na bycie psem przewodnikiem dla niewidomej osoby lub w ostatecznosci husky uzywanego do dog-sledding jesli jeszcze gdzies bedzie porzadny snieg, zakladajac, ze teoria 1matkipolki jest uzasadniona i "za kare" w nastepnym wcieleniu czeka nas jakas "marniejsza" opcja wink Cheers.
          • gulcia77 Re: Reinkarnacja 14.05.18, 17:47
            No, ja nie wiem, czy życie Billy Holiday to był sam miód, ale jeżeli zaśpiewasz coś w rodzaju i klimacie "Strange fruit", to życzę Ci tego z całego serca smile
    • mamtrzykoty Re: Reinkarnacja 12.05.18, 20:44
      Mnie sie najbardziej podoba taka wersja reinkarnacji, w której zycie jest po to, aby sie stac dobrym
      - życie tutaj, to czas nauki
      - wybierasz sobie, gdzie sie chcesz urodzic i jakie zycie przeżyć
      -wybierasz bedąc tam i mając ogląd sutuacji
      - wchodzisz w zycie, jak w grę komputerową, zapominająć wszystko, co było przed tem
      - umierasz i potem widzisz, co ugrałaś, co rozzumiałaś i czego sie nauczyłaś
      - i znowu wybierasz i grasz ponownie, aż staniesz się idealnie dobrym człowiekiem
      - jak juz wszystko zrozumiesz i pojmiesz i wszystko wiesz, i jestes ideałem, wtedy możesz wejśc do raju, bo raj to takie miejsce, gdzie nie ma zła
      • bulzemba Re: Reinkarnacja 13.05.18, 18:53
        - życie tutaj, to czas nauki

Kiedyś mi tłumaczono że Wielkie Niepowodzenia Życiowe które spotykamy w życiu to lekcje które mamy do przerobienia. W zależności czy na nich polegniemy czy poradzimy sobie z nimi można powiedzieć czy nie zrozumieliśmy tej lekcji czy ją zaliczyliśmy... I w kolejnych wcieleniach tak długo będzie nas to spotykać aż w końcu Damy Radę i... będziemy gotowi do kolejnej lekcji.
      • anorektycznazdzira Re: Reinkarnacja 13.05.18, 22:02
        bingo
      • issa-a Re: Reinkarnacja 13.05.18, 22:38
        >Mnie sie najbardziej podoba taka wersja reinkarnacji, w której zycie jest po to, aby sie stac dobrym

tiaaaa... ciekawe, jakie doswiadczenia mają pomoc stać sie dobrym takiemu kaczorowi... maciarce..
        że juz o ekstremie, w postaci pewnego adolfa, nie wspomne
    • tt-tka Re: Reinkarnacja 12.05.18, 20:58
      Chcialabym uwierzyc... i zyc z nadzieje, ze w przyszlym zyciu bede leniwcem.
    • 1matka-polka Re: Reinkarnacja 13.05.18, 17:00
      Ciekawe dlaczego autorka nie pociagnela tematu?
    • misoune Re: Reinkarnacja 13.05.18, 20:32
      Dla mnie to fatalna perspektywa.
      O wiele lepsza, to cudowne niebo, po tym ciężkim życiu tu na ziemi.
      Ale czy istnieje?....
    • asia_i_p Re: Reinkarnacja 13.05.18, 20:35
      Mnie by się reinkarnacja podobała tylko w wersji, którą raz widziałam w "Archiwum X" - że zawsze podróżujesz z tymi samymi duszami, tyle, że w różnych konfiguracjach.
      Tak to najbardziej odpowiada mi wizja spirytystów - linearnego ciągłego rozwoju ducha, wieczności jako permanentnego uczenia się i doskonalenia.
      • lellapolella Re: Reinkarnacja 13.05.18, 22:56
        asia_i_p napisała:

> Mnie by się reinkarnacja podobała tylko w wersji, którą raz widziałam w "Archiw
        > um X" - że zawsze podróżujesz z tymi samymi duszami, tyle, że w różnych konfigu
        > racjach.
        Teoria tego nie wyklucza - mówi, że w kolejnym życiu spotykasz istoty, z którymi masz związki karmiczne, czyli wynikające z minionych doświadczeń. Weź jednak pod uwagę, że dotyczy to tak samo kochanego dziecka jak i teściowejwink
        Poza tym, reinkarnacja nie jest ideałem, jest raczej skutkiem naszej niedoskonałości.
    • issa-a Re: Reinkarnacja 13.05.18, 22:34
      >Tak bardzo chciałabym, żeby istniała

mnie to nie obchodzi, im wiecej mam lat, tym bardziej mam to w tyle.
      Wiem, że "tam" cos jest. Gdyby mi ktos opowiedział to albo bym uwierzyła, albo nie. Tyle, ze sama mam jednoznaczne doswiadczenia a sobie raczej wierzę. Chyba, że oszalałam ale otoczenie nie potwierdza.
      Np. widziałam moją matke po jej śmierci, w charakterystycznej jej postaci i w konkretnym, potwierdzonym później, celu a nie, że np. przechadzała sie gdzies po chałupie, dzwoniąc łańcuchami. Widziałam ją - to skąd sie tam wzięła?
      A czy to jest reinkarnacja? no nie wiem, jakis "plan" jest, dowiemy sie o nim później.
      • misoune Re: Reinkarnacja 14.05.18, 17:42
        Przepraszam Cię moja droga, ale jak zaczęłaś, to skończ.
        Szybko mi tu opowiedz jak to było i po co twoja mama przyszła. Muszę to wiedzieć, jestem na złym etapie mnóstwa wątpliwości...
    • quelquechose Re: Reinkarnacja 14.05.18, 17:20
      Za nic w świecie... To jak rosyjska ruletka - nie wiesz, co ci się trafi - może urodzisz się jako jakaś biedna uciemiężona kobieta w biednym kraju, albo ktoś chory, albo jakieś straszne cierpienia cię czekają...? Moim marzeniem jest, że po prostu przestanę istnieć - tak kompletnie 'pyk" i nic nie zostanie ze mnie. Ot - było minęło.
      • ichi51e Re: Reinkarnacja 14.05.18, 17:29
        Nie jest to loteria do konca jest lancuch przez ktory musisz przejsc. Ale oswiecenia teoretycznie mozna doznac na kzadym poziomie i wreszcie koniec
    • ichi51e Re: Reinkarnacja 14.05.18, 17:24
      Chyba nie rozumiesz na czym polega reinkarnacja. Reinkarnacja to cierpienie czy jestes kaleka czy royal baby dalej zle.
    • snakelilith Re: Reinkarnacja 14.05.18, 17:55
      Wszystkim zainteresowanym reinkarnacją na wesoło polecam książkę Davida Safiera "Bad Karma". Istnieje w języku angielskim, niemieckim i hiszpańskim. Historia kobiety, matki, która ginie w wypadku i wraca na świat jako mrówka i w tej postaci chce zapbiec by jej córka wychowywana była przez przyjaciółkę męża. Do tego w świecie mrówek spotyka słynnego uwodziciela Casanowę, który również pokutuje za swoje grzechy z poprzednich wcieleń jako owad. Nie wyjaśnia spraw ostatecznych, ale można się pośmiać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka