Dodaj do ulubionych

Kinowe przemyślenia

03.06.18, 00:37
Ostatnio kumpel opowiedział mi o kinowych początkach swojej 13-letniej córki. Nie mając neta a w TV nic nie leciało puścił jej "Greace". W wchłonęła je ciurkiem. Kumple szuka teraz "Klubu śniadaniowego" i "13 świeczek". I taka naszła nas refleksja o kinie - dziś kino dla nastolatków to filmy o nastolatkach walczących w ognistym kręgu na śmierć i życie. Grają nastolatki wyglądające jak 30-latki. Kiedyś tematy były bardziej życiowe a aktorzy byli jak 30-latki przebrane za nastolatki (co było zresztą prawdą). Coś poszło nie tak...
Obserwuj wątek
    • maniaczytania Re: Kinowe przemyślenia 03.06.18, 00:47
      Chyba "Szesnaście świeczek" wink

A tak serio - mam podobne spostrzeżenia. I choć niektórych z filmów, które sama widziałam w podobnym wieku, nie pokazałabym jeszcze dzieciom, to wydaje mi się, że dzieci zostały 'zinfantylizowane', co jest odrobinę tylko sprzeczne z tym, co nam się wydaje, do czego dzieci mają dziś dostęp.
    • positronium Re: Kinowe przemyślenia 03.06.18, 01:58
      Niech kolega zainwestuje w Netflix. Tobie też polecam, poduczysz się może z tego co teraz się dla młodych ludzi kręci. I o młodych ludziach. N ie widziałeś "Lady Bird" albo "13 reasons why"?
      • minniemouse Re: Kinowe przemyślenia 03.06.18, 02:13
        akurat 13 reasons why to nie jest serial ktory ja bym zalecala do ogladania bez towarzystwa doroslych.

www.thestar.com/life/health_wellness/2017/05/29/doctors-notes-a-psychiatrist-weighs-in-on-whats-wrong-with-netflix-show-13-reasons-why.html
        przepraszam za link po angielsku ale polskie o tym ktore sa tu dostepne sa beznadziejne.

Minnie
        • tanebo2.0 Re: Kinowe przemyślenia 03.06.18, 08:03
          Też tak myślę. To raczej filmy skierowane do dorosłych o nastolatkach.
          • positronium Re: Kinowe przemyślenia 03.06.18, 10:25
            E, tam. A "Breakfast Club" to też bez komentarza chcesz dziecku pokazać? Moim zdaniem to jest dobry serial, właśnie przez to, że nie słodzi.
            Jako przeciwwagę dobrze zobaczyć film "It's kind of a funny story."

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka