Dodaj do ulubionych

podejście dentysty do leczenia zębów

• olo89 Re: podejście dentysty do leczenia zębów 30.12.20, 18:56
      Ja chodzę regularnie do dentysty i nigdy tak nie miałam. Korzystam z opieki stomatologiczne w ramach pakietu Komfort.
    • maja0026 Re: podejście dentysty do leczenia zębów 30.12.20, 21:09
      Ja tez mialam taka sytuacje, w sumie poszłam do innego tylko kamień usunąć a znalazł 4 zeby do leczenia i już mnie umawiał na kolejne wizyty, poszlam na konsultacje to znajomej dentystki to się bardzo zdziwiła bo wszystkie zęby zdrowe, nawet przebarwien nie widać więc nie wiem co on chciał wtedy leczyć, to bylo 15 lat, do tej pory nic mi sie dzieje z zębami więc naciągaczy nie brakuje chyba
    • lumeria Re: podejście dentysty do leczenia zębów 31.12.20, 14:16
      Tak, spotkałam się. Dentyści maja rożne podejścia.

Wydawało mi się, ze mój dentysta był mało nowoczesny i postępowy. Wiec przeniosłam sie do innego, gdzie był najnowszy sprzęt i technologie. I namawianie na rożne zabiegi. Miałam u nich zakładane dwie korony, które nigdy nie siedziały jak należny. Kiedy złamałam jedynkę na szynie, którą mi dopasowali - zwiałam z powrotem do dentysty o konserwatywnym podejściu i precyzyjnej robocie.

Chyba warto iść do trzeciego na konsultacje - wybrałabym kogoś, kto ma spore doświadczenie i lata praktyki.

• fantomowy_bol_mozgu Re: podejście dentysty do leczenia zębów 31.12.20, 14:34
      To jest tez kwestia tego, jak dentysta ocenia - czy tylko zaglądając do paszczy, czy też może zrobił pantomograf i na zdjęciu wyszło np. że zęby się psują pod plombami.
      Ja miałam tak, że latami chodziłam i było ok, aż mi gdzieś wypadła plomba, poszłam do hiper nowoczesnego gabinetu i na zdjęciu wyszedł dramat. A że nie miałam kasy na leczenie wszystkiego, poza tym nic mnie nie bolało, to temat olałam...no i się zemściło, po kilku latach wszystkie te popsute zęby wymagały leczenia kanałowego, więc poszło na to kupę kasy.
    • zlota.ptaszyna Re: podejście dentysty do leczenia zębów 31.12.20, 15:05
      Podstawowa zastada jest taka, ze nie rusza sie plomb jak sie z nimi nic nie dzieje, czyli ciebie nic nie boli.
      Kazda ingerencja, wiercenie przeciez oslabia zab.
      Uciekaj
      • evee1 Re: podejście dentysty do leczenia zębów 01.01.21, 01:40
        > Podstawowa zastada jest taka, ze nie rusza sie plomb jak sie z nimi nic nie dzi
        > eje, czyli ciebie nic nie boli.
        Bzdura. Ząb boli jak już coś się z nim dzieje i to poważnego. Wtedy ingerencja musi być naprawdę spora. Dlatego plomby często wymienia się wcześniej, bo każde skruszenie, czy nawet drobne pęknięcie, to zaproszenie bakterii do wnętrza i tak rozwija się próchnica pod plombami. A czasem wystarczy naprawa tylko części plomby, żeby do tego nie dopuścić. No i jednak do oceny stanu zębów potrzebny jest xray od czasu do czasu.
        Mnie ostatnio ząb bolał ponad 30 lat temu i jakbym czekała, aż mnie zaboli, to już bym połowy zębów nie miała! A ja ani jakoś religijnie nie dbam o nie (używam zwykłej szczoteczki, nitkuję raz na parę dni, albo jak mi coś wejdzie między zęby), a dentystę odwiedzam na sprawdzian raz na 2 lata i rzadko wtedy jest nawet coś do zrobienia, najczęściej właśnie jakąś mała naprawa. Mój mąż i znajomi podobnie. Dzieci to w ogóle mają zęby czyściutkie, a to już dorośli (20+). Niewykluczone, że są osoby o słabszych zębach (mam jedną znajomą, której zęby się kruszą, na przykład) i wtedy wymaga to częstych wizyt u stomatologa i interwencji. Ale jak się nie ma zbyt problematycznych zębów i dobrego dentystę, który wyłapuje problemy zawczasu, to jak się nie czeka aż ząb zacznie boleć, to i dramatów nie ma.
        • engine8t Re: podejście dentysty do leczenia zębów 11.03.23, 01:51
          Dokladnie, Jak juz zab boli to zwykle za pozno bo nerw uszkodzony i tylko leczenie kanalowe i do tego nie nalezy dopuszczac
    • disco-ball Re: podejście dentysty do leczenia zębów 01.01.21, 11:16
      Na pantomografie powinno być widać. Zrob i idź do starego (jeśli to ta sama przychodnia, to będzie informacja o tych zębach do leczenia od młodszego dentysty). Zapytaj skąd rozbieżności i zdecyduj, co dalej i u którego.
      Na rentgenie powinno wszystko wyjsc np próchnica między zębami, której z „gory” nie widać.
    • jandelka01 [...] 08.10.21, 15:21
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • palacinka2020 Re: podejście dentysty do leczenia zębów 08.10.21, 15:48
      Mam plombe w prawie kazdym zebie a nigdy w zyciu mi wypelnienie nie wypadlo. Plomby robione przez różnych dentystów, w różnych krajach.
    • kajaaa777 [...] 09.03.23, 14:06
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • szmytka1 Re: podejście dentysty do leczenia zębów 09.03.23, 14:17
      Tak, spotkałam.
    • xxkoralinaxxx Re: podejście dentysty do leczenia zębów 09.03.23, 14:18
      Trochę nie rozumiem Twoich wątpliwości, skoro poszłaś do nowoczesnego gabinetu, to na pewno stomatolog Ci wytłumaczył co i dlaczego jest do robienia? Na pantomogramie wszystko widać, jak dentysta wyjaśnia, a jak nie robiłaś pantomogramu, to dentysta powinien kamerką Ci wjechać do jamy ustnej i wtedy na monitorze przed Tobą też wszystko widać. Jeśli tego nie zrobił, to trochę podejrzane, ale tak samo źle świadczy o Twoim "starym" dentyście fakt, że plomba Ci wypadła po 2 tygodniach. Na Twoim miejscu chyba zasięgnęłabym porady w trzecim miejscu.
      • mandre_polo Re: podejście dentysty do leczenia zębów 09.03.23, 16:55
        Pantonogram jest już przestarzała forma. Nie pokaże ubytków, wypełnienia tylko ułożenie zębów
    • klaramara33 Re: podejście dentysty do leczenia zębów 09.03.23, 14:20
      Tak z naciągaczami spotkałam się w tym zawodzie. Nie dałam się oskubać.
    • tilijka123 Re: podejście dentysty do leczenia zębów 09.03.23, 15:52
      Przez lata chodziłam do dentystki, która dobrze radziła sobie z moim odruchem wymiotnym. Ciągle miałam jakieś zęby do robienia, niektóre nawet kanałowo. Po przeprowadzce poszłam do miejscowej dentystki poleconej przez sąsiadkę. W głowie miałam informację od poprzedniej dentystki, że trzy zęby są do leczenia. Kobieta zrobiła mi przegląd i stwierdziła, że nie ma tu nic do zrobienia. Od tamtej wizyty minęło 8 lat, a moje zęby nadal są w porządku i nie wymagają leczenia. Co pewien czas nadchodzi mnie refleksja ile wizyt u poprzedniej dentystki było zbędnych.
      • shellyanna Re: podejście dentysty do leczenia zębów 09.03.23, 19:28
        Miałam podobna sytuacje.
    • przepio Re: podejście dentysty do leczenia zębów 09.03.23, 16:24
      Tak, moje dwie koleżanki zmieniły dentystę i nowy ( dwóch) znalazł dużo nowych ubytków.
      Na szczęście od 15 lat chodzę do tej samej dentystki.v
    • mandre_polo Re: podejście dentysty do leczenia zębów 09.03.23, 16:54
      Dentysta teraz zleca tomografię żeby obejrzeć żeby a nie tylko patrzy. Jak najbardziej nowy dentysta patrzy na mikro ubytki, stan korzenia
      • danka88 Re: podejście dentysty do leczenia zębów 10.03.23, 20:46
        Prawdopodobnie chciał cię naciągnąć . Tak, nawet dentyści nie zawsze są uczciwi. Ostatnio miałam sytuację z córką , miała dziurę w mleczaku , dentysta chciał to leczyć , wróciłam do swojego ,, starego ,, osiedlowego stomatologa to stwierdził że ząb się rusza i lada moment wypadnie więc nie było sensu leczyć
    • cisco1800 Re: podejście dentysty do leczenia zębów 10.03.23, 21:36
      O wątek z piwnicy, a ja się rozpisalam powyżej
    • noname2021 Re: podejście dentysty do leczenia zębów 11.03.23, 01:12
      A w Polsce nie przeswietla sie zebow czy co? Zwykle rtg pokaze, czy plomby sa ok.

Takiego 'cwaniaczka" co to wynajduje 8 zebow do naprawy nagle i niespodziewanie bym wyslala w kosmos
    • daszka_staszka Re: podejście dentysty do leczenia zębów 11.03.23, 09:12
      Ja mam tego samego dentysta 15 lat. Raz go sprawdziłam będąc u cioci dentystki, wskazała ubytki dokładnie w tych samych zębach co mój doktor na wizycie miesiąc wcześniej. Dr leczy cała moja rodzinę, wszyscy są zadowoleni i żadnych problemów z zębami nie mają.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka