Dodaj do ulubionych

Podkarpacie wzmożone będzie

11.06.18, 20:16
Totalny katotaliban. Czy nie można by zagadać z Ukrainą i oddać im to podkarpackie zadupie w cholere.

Dekalog na dwóch marmurowych tablicach pojawił się na Szkole Podstawowej w Tuszowie Narodowym. W ślad za tym poszły kolejne tutejsze placówki – montując tablice przekazane przez wójta gminy.
Na frontowej ścianie szkoły, tuż przy wejściu znajdują się dwie wielkie marmurowe tablice, na których napisano dziesięć Bożych Przykazań. Swoim wyglądem przypominają słynne tablice Mojżeszowe. Powieszono je całkiem niedawno, wkrótce będzie ich poświęcenie.

www.hej.mielec.pl/miasto2/edukacja/art1173,na-szkolach-w-gminie-tuszow-pojawily-sie-marmurowe-tablice-z-dekalogiem-maja-skutkowac-wzmozona-religijnoscia.html
Obserwuj wątek
    • claudel6 Re: Podkarpacie wzmożone będzie 11.06.18, 20:58
      >Totalny katotaliban. Czy nie można by zagadać z Ukrainą i oddać im to podkarpackie zadupie w cholere.

od zawsze jestem za big_grin
      • lellapolella Re: Podkarpacie wzmożone będzie 11.06.18, 21:14
        Hej, co wy macie przeciwko Ukrainie?
        • ultimate.strike Re: Podkarpacie wzmożone będzie 11.06.18, 21:39
          Nie jest katolicka.
    • iwoniaw Re: Podkarpacie wzmożone będzie 11.06.18, 21:26
      Ukraina to tak raczej prawosławna jest...
    • ultimate.strike Re: Podkarpacie wzmożone będzie 11.06.18, 21:39
      To nowy system przeciwlotniczy? Skuteczniejszy od rozlokowanych przy granicy różańców średniego zasięgu?
    • ultimate.strike Re: Podkarpacie wzmożone będzie 11.06.18, 21:42
      Dekalog oryginalnie był na trzech tablicach ale jedna się potłukła, przykazań zostało 10, w porywach do 9.
      • ultimate.strike Re: Podkarpacie wzmożone będzie 11.06.18, 21:45
        Z pentadekalogu zrobił się nonalog.
    • troompka Re: Podkarpacie wzmożone będzie 12.06.18, 12:44
      ale zbieg okolicznosci, że poruszylas ten temat, bo akurat dzis rano sie nad tym zastanawialam. Jestem w tej chwili na wyjezdzie sluzbowym w okolicach Podkarpacia i idąc dzis do pracy natknełam się na dwie duże tablice z 10 przykazaniami umieszczone przy wejsciu do Muzeum miejskiego (centrum miasta rzecz jasna) i mysle sobie skąd ten pomysł.
      • alaveda Re: Podkarpacie wzmożone będzie 12.06.18, 13:25
        I co? Przeczytałaś? Było coś bulwersującego w ich treści?
        • woman_in_love Re: Podkarpacie wzmożone będzie 12.06.18, 13:31
          Na takie głupoty jest kasa, a na niepełnosprawnych nie ma?
        • troompka Re: Podkarpacie wzmożone będzie 12.06.18, 14:09
          to nie chodzi o tresc, bo katolicy ją znają, a niekatolikow nie interesuje. Po co umieszczac w centrum miasta dwie betonowe szkarady zamiast np kwietnika smile
          • alaveda Re: Podkarpacie wzmożone będzie 12.06.18, 14:14
            Dlaczego nie interesuje?
            • woman_in_love Re: Podkarpacie wzmożone będzie 12.06.18, 14:24
              bo nie ma na niepełnosprawnych
            • jdylag75 Re: Podkarpacie wzmożone będzie 12.06.18, 14:29
              Bo mogą sie nie interesować.
            • beataj1 Re: Podkarpacie wzmożone będzie 12.06.18, 14:29
              Bo jak mam czytać coś w punktach to wolałabym coś przydatnego. Nie wiem - przepis na zupę ogórkową czy rozkład jazdy autobusów.
              • dyzurny_troll_forum_2 Re: Podkarpacie wzmożone będzie 12.06.18, 14:35
                beataj1 napisała:

> Bo jak mam czytać coś w punktach to wolałabym coś przydatnego. Nie wiem - prze
                > pis na zupę ogórkową czy rozkład jazdy autobusów.

Rozkład autobusów się za często zmienia, żeby go tak wykuwać w kamieniu. Ogórkowa może być!
                • morekac Re: Podkarpacie wzmożone będzie 12.06.18, 16:18
                  nie tyle się zmieniają, co ich nie ma wcale..
                  • beataj1 Re: Podkarpacie wzmożone będzie 12.06.18, 16:37
                    No to idealnie. Jakby był rozkład jazdy wykuty w kamieniu to by władzę czuły presję by coś z tym zrobić i puścić autobusy.
                    Jest zysk? Jest.
              • alaveda Re: Podkarpacie wzmożone będzie 12.06.18, 14:39
                Sądząc po nagłym wysypie wpisów, bardzo dużo osób nie interesuje się treścią Dekalogu i czuje przymus napisania tym braku zainteresowania na forum. big_grin
                • beataj1 Re: Podkarpacie wzmożone będzie 12.06.18, 15:55
                  Interesuje, przeczytałam i tyle. Nie czuje potrzeby by jakoś specjalnie się nad nim roztkliwiać.
                  Do pewnych punktów się stosuje inne uważam za bzdurne.
                  Do tych punktów, których się stosuje stosowałabym się tak czy siak, bez względu na to czy są w dekalogu czy nie.
                  Te które uważam za bzdurne, są bzdurne nawet umieszczone w dekalogu.

Historycznie - ciekawe zagadnienie, ale żeby aż rozwłóczać po ścianach.
              • alaveda Re: Podkarpacie wzmożone będzie 12.06.18, 14:40
                Dlaczego dekalog nie jest przydatny?
                • woman_in_love Re: Podkarpacie wzmożone będzie 12.06.18, 14:42
                  W jaki sposób pomoże niepełnosprawnym skoro jest taki przydatny?
                • beataj1 Re: Podkarpacie wzmożone będzie 12.06.18, 16:00
                  Bo część punktów które miały zastosowanie u pierwotnych plemion nie ma zastosowania teraz. Zresztą sama religia nie bardzo się stosuje.
                  Przecież cała banda wyspecjalizowanych w swoich wąskich dziedzinach świętych, którzy mają jednego (ale w trzech osobach) szefa niczym się nie różni od Olimpu i politeizmu.
                  Teraz po prostu główny bóg się bardziej sadzi i niby coś straszy, że innych nie można.
                  Przy czym, jak się dobrze przyjrzeć to innych owszem można święcić byle tylko mieli centralną licencję.
                  Pierwsze przykazanie - od razu fail.
    • truscaveczka Re: Podkarpacie wzmożone będzie 12.06.18, 13:37
      Jak ja się cieszę, że nie dostałam jednak pracy w tej szkole (kilka lat temu tam papiery składałam).
    • folsom_prison_blues Re: Podkarpacie wzmożone będzie 12.06.18, 14:51
      To może nie przyjeżdżajcie na Podkarpacie? Jakieś takie mam wrażenie, że nikt tam za Wami nie zapłacze. A tak na marginesie, czy to, co siè dzieje w tym wątku, to nie jest czasem dzielenie Polaków? Och nie, przecież światła część narodu tego nie robi😀
      • woman_in_love Re: Podkarpacie wzmożone będzie 12.06.18, 14:53
        Polska była, jest i zawsze już będzie podzielona na Polskę A i Wolskę B.
        Nic tego nie zmieni ani nikt.
        • alaveda Re: Podkarpacie wzmożone będzie 12.06.18, 14:59
          Polska A czyli największy europejski Jezusek między Poznaniem a granicą Rzeszy big_grin
          • woman_in_love Re: Podkarpacie wzmożone będzie 12.06.18, 15:02
            W jaki sposób te tablice pomogą niepełnosprawnym z Podkarpacia?
            • alpepe Re: Podkarpacie wzmożone będzie 12.06.18, 16:26
              Będą wiedzieli, że mają nie kłamać.
              • woman_in_love Re: Podkarpacie wzmożone będzie 12.06.18, 16:32
                Hmm... A kłamią?
                • alpepe Re: Podkarpacie wzmożone będzie 12.06.18, 16:39
                  Nie wiem, ale będą wiedzieli, że mają nie kłamać smile
                  • woman_in_love Re: Podkarpacie wzmożone będzie 12.06.18, 16:43
                    To może powinni ufundować najpierw tablice na domu kłamcy Kaczyńskiego?
                    • wkurzo-namama Re: Podkarpacie wzmożone będzie 12.06.18, 18:25
                      Doooobreee 😁
    • tanebo2.0 Re: Podkarpacie wzmożone będzie 12.06.18, 17:21
      A mówiłem - zburzyć kościoły...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka