Dodaj do ulubionych

Menu na urodziny nastolatka.

30.06.18, 20:10
Dziewczyny rad potrzebuje. W piątek będą urodziny syna. Będzie rodzina ok. 20 osób. Zawsze miałam wene i było dużo żarcia. Sałatki, zimna płyta, trzy rodzaje mięs, ciasta. Wiem, że oni są nastawieni ze impreza i nas jest zawsze wypasiona. Ale tym razem jest inaczej. Urodziny ma organizowane dwa tygodnie później i do tego w piątek. Wcześniej nie dało się wszystkich zgrać a wsobotę wyjeżdża na kolonie. Ja mam dużo pracy i w ogóle mało mi się chce. Chciałam jednak to jakoś wyposrodkowac żeby nie było zupełnie jak nie u nas ale też nie tak dużo jak zawsze. Na teraz mam zamówiony tort, sernik i makowiec (ciast nigdy nie pieke) i sałatkę jarzynowa ( od zawsze robi ja moja mama ) i co dalej? Żeby jednak było coś mięsnego na ciepło i jakieś inne dwie sałatki ? O radę Was proszę ładnie
Obserwuj wątek
    • aniani7 Re: Menu na urodziny nastolatka. 30.06.18, 20:23
      Gesie udka. Myje, susze, nacieram majerankiem, sola, pieprzem. Wrzucam do piekarnika na max 140 stopni i zapominam o nich na ponad 5 godzin. Podsmazam na koncu skorke i gotowe.
    • mika_p Re: Menu na urodziny nastolatka. 30.06.18, 20:30
      Ile czasu przed wyjściem do pracy wstajesz? Jak ponad godzinę, to upiecz udka z kurczaka - przygotujesz w czwartek, w piatek wstaniesz 10 minut wczesniej i wstawisz do piekarnika.

Sałatka może być brokułowa: brokuły + ser feta posypane prażonymi płatkami migdałów. Płatki uprażysz wcześniej (odrobina oleju na patelnię, prażysz aż będą złociste, można do tego wycisnąć czosnek, ale nie trzeba). Sery fetowate bywają już pokrojone w kostkę, więc cała robota t o będzie ugotowanie brokułów. Podaje się na zimno. Mozna dodać też makaron.
    • werdipurke Re: Menu na urodziny nastolatka. 30.06.18, 20:35
      ja bym zrobila cos co nastolatki lubia czyli jakies udka i pikantne skrzydelka, do tego amerynanskie sosy do mies i np salatke mexykanską plus gotowane kolby kukurydzy
      do tego salata i cheeskake
      • mamtrzykoty Re: Menu na urodziny nastolatka. 01.07.18, 09:35
        Naprade nastolatki to lubią??
        Znane mi nastolatki to by z tego co najwyżej kolby kukurydzy trochę podgryzły.
        • werdipurke Re: Menu na urodziny nastolatka. 01.07.18, 12:06
          pikantne skrzydelka, amerykanskue sosy,dodatki-pewnie ze to lubią!
          • aamarzena Re: Menu na urodziny nastolatka. 01.07.18, 19:01
            Ale zauważyłaś, że to impreza rodzinna? Przekrój wieku pewnie od niemowlaka do umarlaka. Jyz widzę babcie seniorkę obgryzającą skrzydełka za pomocą sztucznej szczęki. I ten tłuszcz kapiacy na kołnierzyk odswietnej bluzki.
            • werdipurke Re: Menu na urodziny nastolatka. 01.07.18, 19:51
              od kiedy toudka z kurczaka są takie kontrowersyjne? albo salatka? mexykanska?

chyba sie za mocno spinasz, to ze cos bedzie mialo amerykanski charakter i amerykanskie smaki to nie znaczy ze nikt inny tego nie zje tylko nastolatki. skrzydelka robi pikantne, udka piecze w2 wersjach smakowych, pieczone dzieki temu stac przy tym nie trzeba i mozna zrobic w dzien powszedni na przyjecie po pracy. ale klimat amerykanski podkresli ze to urodziny nastolatka.
              • aamarzena Re: Menu na urodziny nastolatka. 01.07.18, 21:38
                Akurat na przyjęciach powinno sie unikać udek, chyba, że wyciągniesz kości. Udka, skrzydełka jada sie rękoma, oczywiście u cioci na imieninach mozna jeść nożem i widelcem. Ale szczerze to wolę schabowego, nuggetsy czy jakąś pieczeń, którą łatwo zjeść bez bawienia się w obgryzanie kości.
                I nie wiem co ma klimat amerykański do urodzin nastolatka? No nie bardzo widze obgryzanie skrzydełek i kolb kukurydzy przez wujków, babcie, ciotki. Szczególnie jesli to nie bedzie jakas impreza plenerowo-grillowa tylko "zasiadana".
                Ciekawa jestem jaki klimat podkresla roczek - serwujesz wtedy dorosłym gościom papki i bobofruty?
                • werdipurke Re: Menu na urodziny nastolatka. 01.07.18, 23:09
                  o matko ale masz kupościsk smile
                  po prostu taki dalam pomysl, a piatkowe urodziny nastolatka to jednak troche inny klimat niz zasiadany obiad w niedzielne poludnie.

nuggetsy i tym podobne panierowane wymagaja duzo czasu przygotowan a gospodyni w piatek jeszcze idzie do pracy wiec twoj pomysl wygodnym dla niej nie będzie.

wogole panierki i schabowe są dzis juz troche pase.
                  natomiast udka oczywiscie mozna wyluzowac. a kulurydza w mojej rodzinie jest uwielbiana. tak jak pisalam-w mojej rodzinie te ponad 20 osob to duza czesc rowiesnikow jubilata a ich rodzice to nie „stare ciotki klotki” z protezą tylko trzydziestokilkulatkowie ktorzy chętnie kolbe slodkiej kulurydzi obgryzą. i do tego amerykanskie ziemniaczki pieczone. mniamis!

co do roczku to nie, nie zaproponowalabym papek. nie wiem co bym zaproponowala. dawno juz nie uczestniczylam w takich imprezach. zalezy jacy byliby goscie-w jakim wieku itp
                  • filga Re: Menu na urodziny nastolatka. 01.07.18, 23:21
                    Co wy z tymi protezami! Wyjdzcie poza stereotypy. Dzisiejsze babcie chodzą do dentysty i mają się nieźle
                  • rysiowa85 Re: Menu na urodziny nastolatka. 02.07.18, 09:48
                    "duza czesc rowiesnikow jubilata a ich rodzice to nie „stare ciotki klotki” z protezą tylko trzydziestokilkulatkowie"
                    czyli nastolatki mają rodziców trzydziestokilkulatków
                    wow- to sie nie dziwię że ematkę o dowód pytają.... w Starbucksie

A co do kukurydzy , to moze byc jako dodatek i leżeć sobie na stole, na pewno ktoś ja zje (Nie koniecznie babcie i i prababcie). Udka można jeść nozem i widelcem, wiec też nie rozumiem dlaczego jakis dorosły miałby sbie z tym nie poradzic. Zakłądam jednak ze forumka nie zrobi niejadalnego twardego kurczaka
                    • aamarzena Re: Menu na urodziny nastolatka. 02.07.18, 11:32
                      rysiowa85 napisał(a):

> "duza czesc rowiesnikow jubilata a ich rodzice to nie „stare ciotki klotki” z p
                      > rotezą tylko trzydziestokilkulatkowie"
                      > czyli nastolatki mają rodziców trzydziestokilkulatków
                      > wow- to sie nie dziwię że ematkę o dowód pytają.... w Starbucksie

Ha ha. Może wcześnie zaczynali wink
                  • aamarzena Re: Menu na urodziny nastolatka. 02.07.18, 11:35
                    Udka to jeszcze pół biedy, ale skrzydełka? Przeciez to tylko skóra do obgryzania z kosteczek. A wyluzowanie kurczaka, to też robota. Lepiej jakiś kawał pieczonego mięcha, natrzeć przyprawami, odłożyć. Potem tylko upiec i pokroic w plastry. Z udkami, skrzydełkami jest zdecydowanie więcej zabay, już pomijając wyciąganie kości to każde jedno trzeba przejrzeć i obskubać z ewentualnych piórek.
                    Pieczone ziemniaczki, sosy, dipy czy sałatka meksykańska są ok.
    • muchy_w_nosie Re: Menu na urodziny nastolatka. 30.06.18, 20:52
      Yyyyy .... 20 osob z rodziny na urodzinach nastolstka? To osiemnastka?
      Jak nauczyłaś to musisz się urobić po pachy, bo dupę ci obrobią, albo uniżenie się tłumacz, że czasu nie miałaś ... he, he, he niemogę 20 staruchów na urodzinach dziecka ..... ehhh.
      • korag100 Re: Menu na urodziny nastolatka. 30.06.18, 21:20
        A miałam zaprosić Justina Bibera ? Urodziny dla rówieśników już robił. On chciał zaprosić rodzinę. A Twojej współczuje traktowania i żal mi Cię, że to same staruchy. Ja urodziłam syna dużo wcześniej niż przed menopauza.
        • muchy_w_nosie Re: Menu na urodziny nastolatka. 30.06.18, 21:26
          Ale 20 osób na urodziny dziecka? Jeśli to nie 18 urodziny to trochę dziwne.
          • aniani7 Re: Menu na urodziny nastolatka. 30.06.18, 21:29
            Nic w tym dziwnego nie widze, wystarczy kochajaca rodzina.
          • kornelia_sowa Re: Menu na urodziny nastolatka. 30.06.18, 23:47
            Co dziwne? Normalne stosunki rodzinne?
            Przykladowo: domownicy-4 osoby, dziafkowie z obu stron-4, rodzice chlopca (statystycznie chrzestni) niech maja po jednej sxtuce rodzenstwa zonatego i dzieciatego-srednio wink 8 osob to daje i juz masz 16.
            A jak korag ma 2 siostry ktore lubi to nie moze zaprosic bo wyjdzie za duzo?

Serio, rodzenstwo rodzicow i kuzynostwo to przesada?
            • kornelia_sowa Re: Menu na urodziny nastolatka. 30.06.18, 23:48
              Rodxenstwo rodzicow to statystycznie chrzestni mialo byc
          • werdipurke Re: Menu na urodziny nastolatka. 01.07.18, 09:36
            muchy_w_nosie napisał(a):

> Ale 20 osób na urodziny dziecka? Jeśli to nie 18 urodziny to trochę dziwne.

a co w tym dziwnego?
            wiesz to jest taka tajemnica którą Ci zdradzę-niektórzy ludzie LUBIĄ SIĘ i MAJĄ RELACJE, WIĘŹ! np moje dzieci mają 6-ro ridzenstwa ciotecznego i nie wyobrazają sobie zeby na urodziny nie zaprosic tych cioć,wujkow z tymze rodzenstwem ciotecznym bo np z wujkiem syn gra zawsze w szachy a z ciocią to pojedziemy do nich nad morze, a o dziadkach czy pradziadku to juz nawet nie wspomne bo to oczywiste ze na urodziny przychodzą! a jeszcze czasem tez mogą chrzestni (nie zawsze mogą przyjechac) ale zaprasza sie zawsze i dziecko tez zabiega o ich uwage bo w koncu to chrzestny i chrzestna smile
            u mnie w domu na uridzinach moich dzieci (syn juz nastoletni) to jak policzyc jest: 1(pradziadek)+4(dziadkowie czyli moi rodzice i tesciowie) +5 moja siostra z mezem i dziecmi+5 (brat meza z dziecmi i zoną)+4(zalozmy ze srednio jeden z chrzestnych z zoną/mezem i dwojką dzieci) +nas 4 to daje 23 osoby smile Dziękuję. to normalny obiad rodzinny.
            do knajpy na obiad bez okazji idzie nas od 12-18 osob
          • obrus_w_paski Re: Menu na urodziny nastolatka. 01.07.18, 11:31
            W tej właśnie chwili jade na 14 urodizny bratanka mojego męża. Będzie nas łącznie ponad 50 osob i tylko ja jedyna z poza rodzinywink fakt, to rodzina latynoska, wiec siostra/ kuzynka babci jest tak samo ważna jak własna babcia. I maja naprawdę świetne kontakty np z rodzina kuzynki prababci- uznawani są za bliska rodzine. Ja nawet nie wiem ile moja babcia miała kuzynek...Śmieje się, ze będzie więcej ludzi niż ma naszym własnym ślubie, ale i tak mi się te klimaty podobają (byle nie w moim domubig_grin)
          • bergamotka77 Re: Menu na urodziny nastolatka. 02.07.18, 11:37
            Nie każdy żyje sam. U mnie ostatnio było ok.15 osób u mlodego ale czworo nie mogło wink' Dwa razy do roku robimy urodziny dzieci na które zapraszamy dziadków chrzestnych i najbliższych przyjaciół z dziećmi. Bardzo lubimy te spotkania urodzinowe.
      • filga Re: Menu na urodziny nastolatka. 01.07.18, 14:40
        O matko! Ale mi Cię żal. Kiepskie masz relacje rodzinne. U nas w rodzinie te staruchy fajne są. I wszyscy lubią ze sobą przebywać. Nastolatki też. Chociaż lubią również młodzieżowe imprezy
      • kornelia_sowa Re: Menu na urodziny nastolatka. 01.07.18, 17:05
        A tak w ogole-nie spodziewaj sie niczego dobrego na starosc. Jak dzuecko wychowujesz w takim poszanowaniu rodziny (zbedne "staruchy"), to zaprocentuje ci z pewnoscia miloscia i oddaniem ze strony wnukow
      • edor67 Re: Menu na urodziny nastolatka. 02.07.18, 11:20
        Dlaczego tak cię to dziwi? U nas najbliższa rodzina to też ok.20 osób. Współczuję relacji rodzinnych
    • fil.lo Re: Menu na urodziny nastolatka. 30.06.18, 20:57
      Bez sałaty typu 'grecka' nie wyobrażam sobie imprezy. Mix sałat, pomidory, ogórki, papryka, czerwona cebula, oliwki, feta i vinegret.
      Albo jakaś inna wariacja na temat.
      Na ciepło upiekłabym udka z kurczaka z warzywami.
    • memphis90 Re: Menu na urodziny nastolatka. 30.06.18, 21:13
      A może zamiast tych sałatek jakieś drobne przekąski do dziubania - sery, orzechy, winogrona, kabanosy, kindziuk, pomidorki koktajlowe, oliwki itd? I lekkie wino do tego?

Z mięs można też pierś z kury na passacie z pomidorow zapiekaną z mozarellą- wystarczy zrobić sos pomidorowo-ziolowy, wlać do naczynia do zapiekania, położyć na tym doprawione piersi kurzęce przekładane mozarellą i bazylią i zapiec. Ja robiłam na komunię, przygotowałam wieczorem, zapiekłam tuż przed imprezą i tyle.
    • drinkit Re: Menu na urodziny nastolatka. 30.06.18, 21:32
      chilli con carne z ryżem
    • kouda Re: Menu na urodziny nastolatka. 01.07.18, 08:32
      To zrób tradycyjny obiad i deser po. Rosół z makaronem, młode ziemniaczki, surówka jakakolwiek i mięsa z pieca, jak kobiety ematki radzą. Mniej roboty niż robienie przekąsek zakąsek koreczków sałatek i jeszcze czegoś na ciepło. Nie wiem, czy współczuć czy podziwiać, ze taka formule wypracowałas smile
      U mnie urodziny dla rodziny to tort ciasto kawa, mogą być lody
      2o osób i kupa żarcia to było na komunii - raz na kilka lat mogę znieść, ale roboty co niemiara, ze o kosztach nie wspomnę. U was wszyscy tak podejmują gości?
    • tol8 Re: Menu na urodziny nastolatka. 01.07.18, 08:40
      Kurcze, u nas na urodziny dzieci też przychodzi tłum. Nie wiedziałam, że to coś dziwnego. A rodziny mamy małe. Przychodzą tylko dziadkowie (4), ciocie z dziećmi (12), tata i jesteśmy my. U mnie od zawsze urodziny były imprezą dla całej rodziny, wszak to święto solenizanta. Jak można nie przyjść do kuzyna, siostrzeńca, wnuka?
      • leni6 Re: Menu na urodziny nastolatka. 01.07.18, 09:53
        To jest mała rodzina ? U nas jesteśmy my i dziadkowie, mąż ma brata na innym kontynencie, więc nie wpada, ale nawet jakby wpadł to by było aż 9 osób.
    • positronium Re: Menu na urodziny nastolatka. 01.07.18, 09:54
      W niedzielę niech solenizant zakasa rękawy i pomoże ci zrobić rzeczy, które mogą sobie w lodówce poczekać do poniedziałku. Np. Zawijaski z naleśników (mało pracy, duża różnorodność, dobra przekąska do pogaduch przed obiadem), sałatka makaronowa (ostatnio robiłam taką: orzo, szpinak podsmażony z czosnkiem, świeży ogórek, pomidory koktajlowe, feta, pestki słonecznika. Bardzo dobrze się przechowuje.)
      Na ciepło polecam coś gulaszowego (może egzotyczne curry?), bo też możesz zrobić dzień wcześniej. A jeśli chcesz świeże mięsko, to upieczona w całości polędwica będzie gotowa szybko i też większość osób ją lubi. Nadziewana bakaliami jest przepyszna.
    • aqua48 Re: Menu na urodziny nastolatka. 01.07.18, 10:03
      Bogracz zrób. Robi się praktycznie sam, jest dobry i sycący. I kup do niego dobrego chleba.
      • rysiowa85 Re: Menu na urodziny nastolatka. 01.07.18, 18:11
        o właśnie, i moze być nawet wersja leczo wegetariańskie.
        Łatwo podgrzejesz, możesz przygotować wcześniej. Popieram
        I może jeszcze proponuję jakąś sałatkę makaronową (np typu kurczak, ananas, natka,, kolorowy makaron, jogurt)
    • aamarzena Re: Menu na urodziny nastolatka. 01.07.18, 11:09
      Mieszkasz w mieszkaniu czy domu? Jeśli dom to może impreza grillowa? Mięsa rozniste przyprawisz dzień wcześniej, włożyć do lodówki i niech się przegryzają. Do tego jakieś lekkie sałaty polane oliwa lub vinegretem. Plus pomidory z mozzarella. Oprócz mies do grillowania jakieś pieczarki, cukinia czy co tam lubicie z warzyw. Do tego keczup, musztarda, sos czosnkowy, tzatziki. Świeży chleb.
      Jeśli nie masz ogrodu to szybko robi się sałatki typu:
      gyros - pokrojone, posypane przyprawa piersi kurczaka podsmazasz, do tego salata, pomidor, ogorek, sos to wymieszane keczup z majonezem i zabkiem czosnku, układają warstwowe w szklanej misce
      Grecka
      Albo kurczak z ananasem - piers pokrojona q kostke i doprawiona solą i pieprzem podsmazasz, do tego woreczek ryżu, mąka puszka kukurydzy, ananas z puszki pokrojony w kawałki - sos to jogurt z musztarda i woda z ananasa, najlepiej osobno w sosjerce

Na cieplo może sycaca zupa lub bogacz, strogonov. Nie trzeba do tego serwować surówek i innych dodatków.

No i ten nastolatek ile ma lat? Może będzie w stanie sam ogarnąć różne przygotowania gdy ty będziesz w pracy jeśli mu powiesz, rozpiszesz co i jak.
      • aamarzena Re: Menu na urodziny nastolatka. 01.07.18, 11:10
        Jaja w majonezie tez robi się szybko.
        • mariola233 Re: Menu na urodziny nastolatka. 01.07.18, 11:59
          Pizzę, nagesty, frytki 🍟 i nic więcej
    • majenkir Re: Menu na urodziny nastolatka. 01.07.18, 14:49
      korag100 napisała:
      > Na teraz mam zamówiony tort, sernik i makowiec

I wystarczy. Ewentualnie zrob salatke owocowa i dokup lody wink, Czy rodzina naprawde nie moze przyjsc na ciasto i kawe? Tym bardziej w dzien roboczy?
    • mama-ola Re: Menu na urodziny nastolatka. 01.07.18, 17:27
      Można zrobić lazanię dzień wcześniej i wstawić do lodówki. A potem do piekarnika na godzinę i gotowa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka