Dodaj do ulubionych

... z porzeczkami

02.07.18, 22:23
Porzeczki kupiłam. Rzućcie pomysłem, dobre kobiety, bo już dosyć się nawywalałam próbując urozmaicić kuchnię.
Obserwuj wątek
    • miodowa2 Re: ... z porzeczkami 02.07.18, 22:32
      Teraz w sezonie jem codziennie poduszone widelcem porzeczki z miodem, dodaję płatki owsiane błyskawiczne i jogurt naturalny. Płatki się ładnie w tych porzeczkach rozpuszczą - po 2-3 godzinach mam pyszny deser.
      • danaide Re: ... z porzeczkami 03.07.18, 00:17
        Ciekawe czy dziecku da się te płatki przemycić. Na razie same porzeczki ble, fakt, nie są rewelacyjne, ale mam dobry miód! Ciekawe jak z syropem klonowym smakują.
        • miodowa2 Re: ... z porzeczkami 03.07.18, 11:27
          Moje wczesne nastolatki porzeczki skubią z krzaczka. Płatki owsiane (zwykłe górskie podgotowane w wodzie z odrobiną masła) jedzą z miodem, zmielonymi ziarnami i jakimiś owocami, typu morela, brzoskwinia, borówka często na śniadanie.
        • karme-lowa Re: ... z porzeczkami 03.07.18, 11:37
          danaide napisała:

Na razie same porzeczki ble, fa
          > kt, nie są rewelacyjne, ale mam dobry miód! Ciekawe jak z syropem klonowym smak
          > ują.
          Po co kupować coś, czego się nie lubi?
          • danaide Re: ... z porzeczkami 03.07.18, 15:23
            Trzeba kupić, żeby sprawdzić czy się lubi.
    • andaba Re: ... z porzeczkami 02.07.18, 22:33
      A co chcesz z tych porzeczek robić?
      Z porzeczek to najlepsze są soki. I podobno nalewka, ale mi nie smakuje.
      Jeszcze można zrobić ciasto z porzeczkami - najlepiej ucierane, dość słodkie i z cukrem pudrem.
      Dżemów z porzeczek nie robię, ewentualnie galaretkę (z czarnych sama się robi, ma dużo pektyn).
    • solejrolia Re: ... z porzeczkami 02.07.18, 22:38
      Ja lubię ciasto z czarną porzeczką.
      Robię kruche, podpiekam. Na ciasto wykładam owoce, na owoce wylewam ubitą pianę z białek z cukrem, i na wierzch starte na tarce o dużych oczkach ciasto. I do piekarnika na kolejne 20 minut.
      MNIAM
      • danaide Re: ... z porzeczkami 03.07.18, 00:15
        Czyli coś w rodzaju tarty? To mogło by mi się udać!
        • bei Re: ... z porzeczkami 03.07.18, 07:57
          Podpierasz spod ciasta- z kruchego, na nie wykładasz porzeczki wymieszane z dwiema łyżkami kisielu, na porzeczki pianę z białek z cukrem- wstawiasz do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i ZARAZ zmniejszasz temperaturę na 140 i trzymasz godzinę.

Surówka- młoda kapusta poszatkowana plus porzeczki czerwone lub białe, oliwa.

Kompot- dużo porzeczek, woda i cukier.
    • solejrolia Re: ... z porzeczkami 02.07.18, 22:38
      Robię też smorodinówkę, tj nalewkę. Mocna, ale dobrawink
      • lord_peter_wimsey Re: ... z porzeczkami 02.07.18, 23:02
        Ja też. Uwielbiam...
    • piernicola Re: ... z porzeczkami 02.07.18, 22:47
      Świeże porzeczki zmiksowane z dojrzałymi bananami i mlekiem, mniam. Mleka tyle, żeby wypełniło miejsce między owocami. Daję ok. 2 banany na prawie litr porzeczek, jak niezbyt dojrzałe to jeszcze łyżeczkę miodu.
      • danaide Re: ... z porzeczkami 03.07.18, 00:17
        To też umiem!
        • piernicola Re: ... z porzeczkami 03.07.18, 09:48
          To też bardzo wydajny sposób jedzenia porzeczek jeśli ma się ich dużosmile Resztę można dać komuś, kto lubi robić przetwory (jakaś babcia, ciocia). Ale my zjadamy ogromną ilość na surowo.
        • zona_glusia Re: ... z porzeczkami 03.07.18, 11:41
          Można deser zrobić z galaretką i keksem bitej śmietany smile lub serniczek na zimno.
    • bistian Re: ... z porzeczkami 02.07.18, 22:48
      Ja skubię i zjadam na bieżąco z krzaków. Mało już zostało. wink
    • anika772 Re: ... z porzeczkami 03.07.18, 07:25
      Dżem, robię potem takie ciasto jak napisała solejrolia, dodaję do jogurtu, robię kisiel, smoothie.
      No i nalewka oczywiście!
    • joa66 Re: ... z porzeczkami 03.07.18, 07:49
      Możesz zamrozic na pojedyncze porcje "koktajli" - same lub z bananami. Potem (np jesienią) masz na zawołanie.
      • kubek0802 Re: ... z porzeczkami 03.07.18, 09:37
        Mam chyba 10 krzaków czarnej i 1 czerwonej. Owoców multum, a ja nie cierpię porzeczki. Oddałabym w dobre ręce. Tak mi się nasunęło, gdy wątkodajka napisała że kupuje te owoce.
        • bistian Re: ... z porzeczkami 03.07.18, 15:20
          kubek0802 napisała:

> Mam chyba 10 krzaków czarnej i 1 czerwonej. Owoców multum, a ja nie cierpię por
          > zeczki. Oddałabym w dobre ręce.

Czarna na soki, jeśli jest jej dużo.
          Ja mam 8 krzaczków porzeczek, chyba białe najlepsze. Jeszcze chcę grube czarne, ale najpierw muszę sobie zrobić na wiosnę z nich sadzonki.
    • cosmetic.wipes Re: ... z porzeczkami 03.07.18, 11:33
      Dokup spirytus i będziesz mieć na jesieni znakomitą naleweczkę.
    • berdebul Re: ... z porzeczkami 03.07.18, 15:31
      Pancakes polane syropem klonowym i na to porzeczki.
    • raczek-nieboraczek Re: ... z porzeczkami 03.07.18, 15:35
      uwielbiam porzeczki,
      chyba najbardziej ze wszystkich owoców

białe, czerwone mrożę, potem zjadam solo albo wrzucam do ciasta

czarnych mam więcej, więc też mrożę lub przerabiam na dżem,
      zimą polecam zmiksowane podane z bitą śmietaną

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka