Dodaj do ulubionych

i jak tu zdrowiej? jeść?

04.07.18, 16:12
Zapodałam dziś rodzinie pieczoną pierś z indyka w glazurze z sosu sojowego i miodu, z ryżem sezamowym i sałatką (rukkola, pomidor, ogórek).

Młoda - nie smakuje mi mięso - słodkie.
Młody - też nie zeżarł mięsa ale przynajmniej nie marudził.
Stary - mięso smak ok, za suche.

Schabowego w panierce by zeżerli, nuggets z Maca też.

Mnie smakowało : )

Generalnie naprawdę trudno jest pogodzić 4 osoby, które mają swoje preferencje.
Jutro jak zrobię meksykańskie to młoda będzie wydziubywać fasolę, młody to nie wiem czy w ogóle zje. A ile razy można jeść spaghetti?
ech...
Obserwuj wątek
    • mikams75 Re: i jak tu zdrowiej? jeść? 04.07.18, 16:25
      znam to, dlatego robie czesto wariacje tego samego dania i ostatecznie wole tak, niz ciagle moje dopasowywanie sie do reszty. Bo wychodzi na to, ze tylko ja jestem sklonna na ustepstwa. W tym konkretnym przypadku dla dziecka wrzucilabym piers indyka na moment na grila w piekarniku a szykujac salatke dla dziecka odlozylabym pare skladnikow oddzielnie.
    • bigzaganiacz Re: i jak tu zdrowiej? jeść? 04.07.18, 16:52
      Mnie smakowało : )

to ze tobie smakowalo wcale nie znaczy ze moglo by to smakowac komokolwiek innemu

robię meksykańskie to młoda będzie wydziubywać fasolę

nie wiem co to twoje meksykanskie ale moze odlozyc porcje przed dodaniem fasoli
      • manala Re: i jak tu zdrowiej? jeść? 04.07.18, 19:03
        Można też codziennie jeść parówki ale chyba nie o to chodzi...Po prostu mam więcej czasu i chęci na poeksperymentowanie w kuchni. Ale widać, że jednak nie ma to sensu.
        • arwena_11 Re: i jak tu zdrowiej? jeść? 05.07.18, 10:37
          A nie możesz zrobić czegoś prostego dla dzieci a dla siebie i męża coś innego na tej samej bazie?

Jak w domu robię kebaba/pocketa - to sobie, mężowi i synowi robię mięso na ostro, jak do gyrosa, a dla córki pierś z indyka grilowaną do tego sałata, sosy, pomidor. I wszyscy zadowoleni.
          Jak kombinuję coś nowego - to zawsze mam jakąś opcję drugą. No w ostatecznosci córka zje makaron z pesto.
          Mąż z synem lubią próbować nowości - a córka woli tradycyjnie. Zrobić pierś na grillu czy udko - to najmniejszy problem. A czasami córce zasmakuje i zje to co my.
        • bigzaganiacz Re: i jak tu zdrowiej? jeść? 05.07.18, 10:43
          poeksperymentowanie w kuchni. Ale widać, że je

eksperymentuj sobie , tyle ze nie wiem skad przekonanie ze jest to dobre
    • asmarabis Re: i jak tu zdrowiej? jeść? 04.07.18, 16:55
      Pierwsza zasada, nie łączy sie nigdy pomidora z ogórkiem.
      Wiec wcale to co podałaś zdrowe nie było, mogłaś czipsy dać , wiec luz
      • manala Re: i jak tu zdrowiej? jeść? 04.07.18, 18:58
        pomidor z ogórkiem nie jest trujący; zwykle nie mieszam ale dziś miałam taka fantazje
        • milka_milka Re: i jak tu zdrowiej? jeść? 04.07.18, 19:08
          Trujący nie. Ale kasujesz witaminę C.
          • mebloscianka_dziadka_franka Re: i jak tu zdrowiej? jeść? 04.07.18, 20:55
            To wypiją sok pomarańczowy do obiadu, albo zjedzą kiwi na deser. Naprawdę zjedzenie od czasu do czasu sałatki z pomidorów i ogórków nie sprawi, że nabawimy się szkorbutu...
      • angazetka Re: i jak tu zdrowiej? jeść? 04.07.18, 19:38
        Pomidor połączony z ogórkiem jest tak niezdrowy jak chipsy? big_grin
      • memphis90 Re: i jak tu zdrowiej? jeść? 05.07.18, 10:28
        Wcale nie ma takiej zasady.
        • zetkaad Re: i jak tu zdrowiej? jeść? 05.07.18, 10:35
          Jak to? To nie umrę od jedzenia ogórka z pomidorem??
    • ania-z-lasu Re: i jak tu zdrowiej? jeść? 04.07.18, 17:08
      Ja w takim układzie pokroiłabym pierś z indyka na zapałki, podsmażyła 2 min na patelni, jak by już przestało byc surowe, polałabym szybko sosem sojowym i miodem i wymieszała. Tylko nie można pozwolić by woda z mięsa zupełnie wyparowała, albo dolewamy odrobinkę, żeby sosu do ryżu było wystarczająco.
    • quelquechose Re: i jak tu zdrowiej? jeść? 04.07.18, 17:14
      Mój odwieczny problem sad Ile ja sobie dobrych rzeczy nagotuje, które smakują wszystkim innym oprócz mojej najbliższej rodziny (jeśli zdarzyło mi się częstować). Nie muszę dodawać, że mnie również - to super zdrowe dania także. Natomiast oni by tylko makarony, pizze, frytki, same węglowodany i mięso jedli. Smuci mnie to bardzo, bo sobie gotuję zdrowo, a patrze jak reszta rodziny je śmieciowo - źle mi z tym.
      • zetkaad Re: i jak tu zdrowiej? jeść? 05.07.18, 10:36
        To tak jak u mnie
    • ga-ti Re: i jak tu zdrowiej? jeść? 04.07.18, 17:21
      U mnie też nie bardzo z mięsem na słodko, mąż wcale miodu nie lubi. Po co gotować coś, czego 3/4 rodziny nie jada? A jeśli już to sie nie dziwić, że nie jedzą.
      Pierś mogłaś w panierkę i na patelnię - niezdrowe wink na plastry, obsmażyć i udusić z sosikiem, z warzywami, jakie wszyscy lubicie, z pieczarkami, z innymi grzybkami, z sosikiem pomidorowym ze zmiksowanych pomidorków (lub kartonikowych), z sosikiem śmietankowym. Albo pierś w kosteczkę/w paseczki i zrobić 'po chińsku' z carry, warzywkami ulubionymi, ryżem. Albo zapiec pierś z sosem ze szpinakiem pod pierzynką z sera, albo... no pomysłów jest wiele, nie muszą być niezdrowe, ale mogą smakować wszystkim, lub choćby większości rodzinki.
      • manala Re: i jak tu zdrowiej? jeść? 04.07.18, 18:55
        A skąd miałam wiedzieć, że nie lubią? Nie robiłam tego wcześniej. Szpinaku młoda też nie ruszy.
      • earl.grey.tea Re: i jak tu zdrowiej? jeść? 04.07.18, 19:06
        ga-t, ile masz lat? 5? czy traktujesz wszystkich jak małe dzieci?

"sosikiem, grzybkami, pomidorków, warzywkami, rodzinki"

denerwująca maniera zdrobnień
      • memphis90 Re: i jak tu zdrowiej? jeść? 05.07.18, 10:30
        > z warzywami, jakie wszyscy lubicie,
        Nie ma takich...
    • demodee Re: i jak tu zdrowiej? jeść? 04.07.18, 17:26
      Ale dlaczego pretensje do młodej? Przecież indyk z miodem jest słodki! Ja jej się nie dziwię, też bym nie tknęła mięsa z miodem, zresztą to tuczące jest... [aluzja do "zdrowiej jeść"]
      • arwena_11 Re: i jak tu zdrowiej? jeść? 05.07.18, 10:39
        E tam - karkówka na grila z miodem - jest świetna. Ale fakt nie jest mocno słodka.
    • bialeem Re: i jak tu zdrowiej? jeść? 04.07.18, 18:46
      To jakaś fobia z tym mięsem na słodko. Ja tam uwielbiam, ale rzeczywiście nauczyłam się tak jeść późno.
      Zrób indyka w marynacie z miodu, tymianku +sól, pieprz (i ev czosnek) i później to na parze. Nie będzie za słodkie ani za suche i będzie zdrowsze od glazury.
      Dzieciaki mają wrażliwe kubki smakowe i nie czują mocnych smaków (sos sojowy) tak jak dorośli. Dlatego lubią mdłe żarło.
      • manala Re: i jak tu zdrowiej? jeść? 04.07.18, 18:51
        Ale moje wpier...ja sushi więc jeśli już to miodzio im przeszkadzał.
    • nutella_fan Re: i jak tu zdrowiej? jeść? 04.07.18, 19:07
      Mam dokladnie tak samo, wiec łącze się w bólu.
    • turzyca Re: i jak tu zdrowiej? jeść? 04.07.18, 19:12
      Bierze się książkę kucharską typu cegła i zapas post itow w trzech kolorach. Każdy zaznacza, co mu się podoba, po czym gotuje się zaczynając od dań z maksem.
    • turzyca Re: i jak tu zdrowiej? jeść? 04.07.18, 19:12
      Bierze się książkę kucharską typu cegła i zapas post itow w trzech kolorach. Każdy zaznacza, co mu się podoba, po czym gotuje się zaczynając od dań z maksem.
    • zlababa35 Re: i jak tu zdrowiej? jeść? 04.07.18, 19:13
      A nie możesz po prostu dusić mięsa, grillować na patelni bez tłuszczu, zamiast panierować? Tam, gdzie to pasuje, zastąpić ziemniaki kaszami, ciemnym makaronem. Różne surówki i warzywa do tego. Danie zdrowe to nie musi być danie meksykańskie czy chińskie.
      • manala Re: i jak tu zdrowiej? jeść? 04.07.18, 19:21
        Czasem duszę, czasem griluję jednak dzieciakom nieodmiennie w panierce najbardziej smakuje. Kasze za to lubią ale mąż nie lubi. Surówki młody lubi, młoda je tylko wybrane warzywa.
        • zlababa35 Re: i jak tu zdrowiej? jeść? 04.07.18, 21:59
          Powoli przestawiaj na to mięso duszone i na kasze, ciemne makarony albo chociaż ziemniaki z wody z koperkiem, bez tłuszczu. Pewnie, że panierka jest fajna, ale jednak niezbyt zdrowa. Jak córka je wybrane warzywa, to też dobrze, sama np. nie przepadam za kalafiorem i surówką z białej kapusty, jednak nie wszystkie warzywa są fajne.
          Przypomniałaś mi, jak moja córka była mała i robiłam takie niby mole - gorzka czekolada, ostra czerwona papryka, indyk, ryż. Jadła to chętnie, ja po pierwszym razie miałam dość, ale robiłam ze względu na nią wink. "Chińszczyznę" też wolała moją niż od tzw. Chińczyka. Może wprowadzaj zmiany po trochu, każdy, kiedy je głównie panierowane kotlety z ziemniakami, będzie się dziwił innym daniom big_grin.
          • milka_milka Re: i jak tu zdrowiej? jeść? 04.07.18, 23:25
            Ale czemu chcesz zastępować ziemniaki? One są bardzo zdrowe!
            • zlababa35 Re: i jak tu zdrowiej? jeść? 05.07.18, 10:01
              Kasze są lepsze dla jelit.
            • esme83 Re: i jak tu zdrowiej? jeść? 05.07.18, 10:12
              Dla urozmaicenia smile
    • positronium Re: i jak tu zdrowiej? jeść? 04.07.18, 19:28
      To ja polecam takie rozwiązanie - nie gotuj przez tydzień, niech sobie radzą sami.
      Może docenią co dla nich robisz. W żadnym wypadku nie gotuj każdemu z osobna, chyba, że chcesz się zamienić w catering na życzenie.
      • nutella_fan Re: i jak tu zdrowiej? jeść? 05.07.18, 10:11
        Moi w takim wypadku chodziliby na gotowe obiady, także też odpada. U mnie o tyle lepiej, że mąż zje,ale dziewczynki niekoniecznie.
    • positronium Re: i jak tu zdrowiej? jeść? 04.07.18, 19:28
      To ja polecam takie rozwiązanie - nie gotuj przez tydzień, niech sobie radzą sami.
      Może docenią co dla nich robisz. W żadnym wypadku nie gotuj każdemu z osobna, chyba, że chcesz się zamienić w catering na życzenie.
    • kropkacom Re: i jak tu zdrowiej? jeść? 04.07.18, 19:37
      Gotujcie różne mięsa, różnie podane. Wszyscy z czasem ogarną, że nie tylko schabowy i nuggetsy.
    • zasiedziala Re: i jak tu zdrowiej? jeść? 04.07.18, 19:46
      manala napisała:

> A ile razy można jeść spaghetti?
      > ech...

Spaghetti można jeść 3-4 razy w tygodniu. W pozostałe dni cielęcina z grzybami. Mam nadzieję, że pomogłam wink
    • szarsz Re: i jak tu zdrowiej? jeść? 04.07.18, 19:48
      Pierś z indyka jest wyjątkowo łatwo przesuszyć, solidaryzuję się z Twoim mężem. Pieczony miód to gorzej jak cukier, ani to smaczne, a już na pewno nie zdrowe. Zrobiłaś danie 'dla koneserów' i dziwisz się, że nie smakujewink
      • manala Re: i jak tu zdrowiej? jeść? 04.07.18, 19:55
        Wiesz, próbowałam już indyka przemycać w pulpecikach i zwykłych kotletach ale towarzystwo zawsze wyczuwało indora i mówiło 'nie'. Myślałam, że sos sojowy (lubią) w połączeniu z miodem może dać fajny efekt. W ogóle nie wzięłam pod uwagę kaloryczności miodu. W sumie pewnie zwykły schabowy ma niewiele więcej kalorii ale ja się słabo na kaloriach znam ; )
        • biala_ladecka Re: i jak tu zdrowiej? jeść? 04.07.18, 22:32
          Nie przesadzaj z tymi kaloriami. Jezeli nie jestescie otyli, lyzka miodu w marynacie Wam nie zaszkodzi.
          • snakelilith Re: i jak tu zdrowiej? jeść? 04.07.18, 22:40
            Jeżeli ten indyk smakował słodko, to tam było więcej niż łyżka.
        • jatojagodnik Re: i jak tu zdrowiej? jeść? 05.07.18, 10:10
          A ja bardzo lubię taką wersję indyka jak podałaś.
          Lubię też z dużą ilością majeranku i z jabłkami:
          pierś z indyka kroisz na duże kawałki ( tak że dla jednej osoby wystarczą dwa kawałki). nacierasz duuużą ilością majeranku z oliwą i solą. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej.
          W garze do duszenia smażysz 2 cebule pokrojone w piórka. Do tego dorzucasz indyka. trochę obsmażasz, zalewasz niewielka ilościa wody i dusisz pod przykryciem.
          W międzyczasie obierasz kilka jabłek, kroisz na ćwiartki i potem w poprzek na pół (żeby były grube mięsiste kawałki). Dorzucasz do mięsa na ostatnie 15 minut duszenia.
          Moje ulubione do ryżu lub ziemniaków. Zamiast piersi z indyka można użyć udek kurzych bez kości - w tej wersji nieco przypominają kaczkę pieczoną z jabłkami.
          • memphis90 Re: i jak tu zdrowiej? jeść? 05.07.18, 10:51
            To brzmi tak bosko, że jestem niemal w 100% pewna, że reszta mojej rodziny uzna to za niejadalne... Zawsze tak jest.
    • lucy-luka Re: i jak tu zdrowiej? jeść? 04.07.18, 19:51
      A ile dzieci mają lat? Jeżeli dotychczas nie jadły w ten sposób to właśnie z dużym prawdopodobieństwem im nie posmakuje. Dzieci zwykle lubią typowe smaki, które dobrze znają. Zmiany warto wprowadzać, ale powoli i bez fochów, że nie smakuje.

Mam dzieci w zasadzie wszystko jedzące, ale gdybym im teraz zaserwowała mięso na słodko, to mogłoby nie przejść smile
      U nas sprawdza się zwykły zeszyt, w którym mam wypisane te dania, które wszyscy/większość lubimy. Jest tego bardzo dużo, nie wszystko pojawia się często. Dla domowników, o których wiem, że czegoś nie lubią mam coś, to wejdzie. Trudno oczekiwać od kilkulatka, że sam sobie obiad zorganizuje, bo mama miała wenę na nowości i nie wyszło. I tak, zdarza mi się robić 3 wersje obiadu, jakoś mi to nie wadzi smile
      • manala Re: i jak tu zdrowiej? jeść? 04.07.18, 20:02
        5 i 10. Właśnie córka (starsza) niechętnie próbuje jakieś nowe smaki. Nie je sera żółtego, jajek i wielu innych rzeczy. (Za to lubi śledzie.) Młody jest to bardziej otwarty choć oczywiście też ma jakieś preferencje.
        Nie mam jakichś fochów, bo liczyłam się z porażką ; ).
    • gem.stone Re: i jak tu zdrowiej? jeść? 04.07.18, 20:45
      Napiszę tylko, że łączę się w bólu...
    • taki-sobie-nick A gdyby zjadła słodkie mięso, to co? 04.07.18, 21:46
      Naprawdę oni są tacy wybredni?

Co zrobiłaś z mięsem? Opis potrawy brzmi fajnie, ja bym spróbowała.
      • manala Re: A gdyby zjadła słodkie mięso, to co? 04.07.18, 22:12
        www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/indyk/pieczony_filet_z_indyka/przepis.html
        • taki-sobie-nick Re: A gdyby zjadła słodkie mięso, to co? 04.07.18, 22:19
          manala napisała:

> www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/indyk/pieczony_filet_z_indyka/przepis.html

Dziękuję.

I tyle roboty, a oni marudzą?
          • leni6 Re: A gdyby zjadła słodkie mięso, to co? 05.07.18, 11:06
            A to ilość roboty wpływa jakoś na to czy smakuje czy nie ? Ja nie cierpię mięsa na słodko, z grzeczności pewnie malutki kawałek bym zjadła, a potem dojadla deserem, nie wyszłoby zdrowo.
          • kk345 Re: A gdyby zjadła słodkie mięso, to co? 05.07.18, 12:17
            Nie zapytam, co gotujesz na co dzień, skoro zrobienie marynaty i mazanie nią samopiekącego się mięsa to "tyle roboty". Z panierowaniem kotletów jest więcej babraniny...
        • kk345 Re: A gdyby zjadła słodkie mięso, to co? 05.07.18, 12:15
          Ta biedna pierś pieczona ponad godzinę nie miała prawa nie wyschnąć na wiór, nawet podlana 1/2 cm wody-rozumiem reklamacje męża.
    • cosmetic.wipes Re: i jak tu zdrowiej? jeść? 04.07.18, 22:04
      Nie dziwię się twoj młodej, też nie lubi miesa z miodem. A tym bardziej pieczonej piersi z indyka.
    • edelstein Re: i jak tu zdrowiej? jeść? 04.07.18, 22:05
      Je sie to co kuchnia wydala, jak nie pasuje,nastepny posilek to kolacja,tyle w temacie.Jeszcze mnie buk nie opuscil, by stac w kuchni po calym dniu pracy.
    • mdro Re: i jak tu zdrowiej? jeść? 05.07.18, 10:28
      A nie możesz tej samej piersi z indyka pokroić w kostkę, na pół godziny wrzucić do marynaty z sosu sojowego, podsmażyć, dodać trochę cebuli + jakieś inne warzywa (cukinia, papryka - co lubią) i do tego ryż + ew. ta sama sałatka?
    • kanga_roo Re: i jak tu zdrowiej? jeść? 05.07.18, 10:41
      bo pierś, w kawałku, z reguły jest sucha i niesmaczna. poza tym nawet, kiedy jeszcze jadłam mięso, najbardziej lubiłam takie najbardziej przetworzone, czyli małe kawałki, albo właśnie panierka smile widzę, że moje dzieci podzielają te upodobania. tylko mąż je z apetytem mięso typu mięso, w plastrach czy jednym kawałku. i o smaku mięsa, a nie na słodko.
      więc ja bym tego indyka pokroiła drobniej, podsmażyła z sosem sojowym i przyprawami (zdecydowanie bez miodu), i podała rodzinie ze wspomnianym ryżem. a sama zjadłabym ryż i sałatkę, tyle, że dorzuciłabym do niej ciecierzycę i jakiś lekki sos. i to by było zdrowo smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka