Dodaj do ulubionych

pomóżcie zdrowotnie

13.07.18, 10:37
zapewne to SKS ale może zbiorowa mądrość ematki mi pomoże.

parę lat temu miałam uraz śródstopia, rok później ta stopa zaczęła mi mocno puchnąć. ortopeda leczył lekami przeciwzapalnymi które rozwalały mi żołądek. pomogły w ograniczonym zakresie. stopa pozostała lekko spuchnięta z tendencją do bardziej spuchniętej jak jest ciepło. dziś poduszeczki wychodzą mi spomiędzy pasków od balerinek.

i druga podoba kwestia, po złamaniu ręki (gips, rehabilitacja) było jakiś czas ok a potem zaczęło mnie boleć. znowu leki p-zapalne i znowu pomogły tylko częściowo.

badania typu usg wykazują właśnie lekki stan zapalny, zbieranie się płynu, żadnych innych nieprawidłowości. nie mam ochoty brać dalej tych leków. czy poradzicie jakieś inne, mniej szkodliwe kuracje na to? a może pozostaje się przyzwyczaić bo po 40 jak nic nie boli to znaczy że nie żyjesz?
Obserwuj wątek
    • dziennik-niecodziennik Re: pomóżcie zdrowotnie 13.07.18, 10:46
      Moze po prostu jakas oslone na zoladek do tych lekow przeciwzapalnych?...
      • bella_roza Re: pomóżcie zdrowotnie 13.07.18, 13:46
        brałam, nie całkiem skuteczne
    • pani-noc Re: pomóżcie zdrowotnie 13.07.18, 10:52
      Pierwsza sprawa: przy problemach ze stopami nie noś balerin ani innych butów na płaskiej podeszwie.
      • bella_roza Re: pomóżcie zdrowotnie 13.07.18, 12:45
        a jakie?
    • alpepe Re: pomóżcie zdrowotnie 13.07.18, 10:55
      U mojej córki tak się lata temu zrobiło i zauważyłam, że jak córka je jajka i dużo białka, to jej ta noga bardziej puchnie. Na szczęście teraz, po 8 latach jej to przeszło, ale ona miała tylko płyn i nic nie pomagało.
      • alpepe Re: pomóżcie zdrowotnie 13.07.18, 11:17
        Poza tym przydałaby ci się gimnastyka, by wzmocnić więzadła w tej stopie i opuchlizna ładnie schodzi, jak obwiniesz stopę liśćmi kapusty, takimi zbitymi albo zrobisz kompres z twarogu.
        • bella_roza Re: pomóżcie zdrowotnie 13.07.18, 12:46
          ćwiczę jogę więc stopami ruszam sporo
          • alpepe Re: pomóżcie zdrowotnie 13.07.18, 14:18
            czyli tylko czas i unikaj białka, strączkowych, jajek, mięsa.
    • andaba Re: pomóżcie zdrowotnie 13.07.18, 11:00
      A próbowałaś tych samych leków, tylko w maści?
      Wiem, że to nie to samo, ale przynajmniej żołądek oszczędza. Zawsze trochę ból powinno zmniejszyć, a może i obrzęk.
      Poza tym, niestety, noga w górę, wygodne buty i jakoś jeszcze kolejne 40 trzeba przemęczyć,
      • bella_roza Re: pomóżcie zdrowotnie 13.07.18, 12:45
        miałam też maści, skutek prawie żaden
        • pade Re: pomóżcie zdrowotnie 13.07.18, 13:31
          Poczytaj o hakorośli, omułku zielonowargowym, imbirze, kurkumie, pokrzywie itd. Zrób badania krwi na CRP, czynnik RF, kwas moczowy czy mocznik (nie pamiętam dokładnie), w każdym bądź razie idź do reumatologa, bo ciągły stan zapalny na pewno nie służy całemu organizmowi.
          A buty warto nosić na grubszej podeszwie, szersze w palcach, zapinane w kostce.
    • zonda-m Re: pomóżcie zdrowotnie 13.07.18, 13:25
      Czyli problemem jest puchniecie? Może drenaż limfatyczny lub jakąś formą masażu pomoże? Wyciąg z kasztanowców typu Aescin też pewnie nie zaszkodzi.
      • verdana Re: pomóżcie zdrowotnie 13.07.18, 13:34
        Zacznij od wyrzucenia balerin, wyrzucenia nawet domowych butów bez obcasów i noszenia tylko butów na 2-3 cm obcasie. To pomogło mi przy urazie śródstopia - po pół roku przeszło bez leków - oczywiście uraz był mały, ale i tak to było pierwsze zalecenie lekarskie.
        • bella_roza Re: pomóżcie zdrowotnie 13.07.18, 13:45
          dzięki, spróbuję kasztanowca i obcasów
          • alpepe Re: pomóżcie zdrowotnie 13.07.18, 14:19
            Moja córka też miała zabiegi laserowe, ale zaraz po zakończeniu serii opuchlizna wróciła.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka