issa-a Re: Kuchnia polska takczy nie? 19.07.18, 20:38 powiem tak, wychowalam sie na polskiej kuchni, znam jej smak i wiem, do czego (jakiego ideału) dazyc. Kuchnie "obce" sa mi obce. Owszem, czasem cos tam ugotuję np. chiszczyzne No i...kuchnia polska to nie tylko wpier.dzialanie golonki (nigdy nie jadłam!) co drugi dzień, czy też żeberek (tez nigdy nie jadłam!) albo flakow (hmmm...też nie jadłam). Marne masz pojecie o kuchni polskiej. Albo taka rodzinna tradycje, o korzeniach chlopskich, gdzie ciezka praca musiala być wynagrodzona tłusta kuchnia = uzupełnieniem utraconej energii, w czasie orki... kuchnia polska ma mnóstwo dań lekkich, teraz chocby chlodniki, botwinka. I też sa tam SUROWKI!!! Odpowiedz Link Zgłoś
issa-a Re: Kuchnia polska takczy nie? 19.07.18, 21:05 aaa...i nie cierpię czegos obecnie wszech-praktykowanego, co nie jest kuchnia polska (ale chyba za bardzo nie wiadomo jaką) czyli otwieram lodowke, wyprózniam i robie zapiekanke na obiad (czyli nie.wiadomo.co, za bardzo, byle zapchać żoładek) Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Kuchnia polska takczy nie? 19.07.18, 21:51 Bigos raz naa rok, ze 3 razy na rok pierogi, zupy lekkie warzywne, ze 2 razy na rok rosol, raz golabki i to by bylo na tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
solejrolia Re: Kuchnia polska takczy nie? 19.07.18, 21:58 Lubię kuchnię polską. Jadamy ją na codzień, aczkolwiek kieruje się i jest mocno pomieszana z kuchnią śródziemnomorską (zwłaszcza latem). Jeśli chodzi o ww dania to Schabowe- chętnie. Bigos- nie, szkodzi mi Żeberka rzadko, ale z checia i apetytem, zabielane zupy- oczywiście tak, i z zasmażką- uwielbiam, kiełbasy i wędliny tłuste- tak, chętnie, ALE Poza tymi ww daniami , synonimami niezdrowego żarcia, ciężkiego i tłustego, niezdrowego, kuchnia polska ma do zaoferowania mnóstwo jedzenia zdrowego, np. tradycyjne przetwory, kiszonki, maślanki i zsiadłe mleko, mizerie, surówki z warzyw np z selera, z marchewki - chętnie jadamy. Odpowiedz Link Zgłoś
minniemouse Re: Kuchnia polska takczy nie? 19.07.18, 22:20 a jak gotujecie zeberka, bo zeberka z grilla smarowane co jakis czas sosami typu hickory (hikora, orzesznik) albo slodko-kwasna przyprawa do mies)sa inne niz takie z patelni? np www.youtube.com/watch?v=tC6keui55e8 ja w zasadzie innych juz prawie nie jem, od lat. chyba ze w zupie, gotowane - tez pyszne. Minnie Odpowiedz Link Zgłoś
al_sahra Re: Kuchnia polska takczy nie? 20.07.18, 14:20 minniemouse napisała: > a jak gotujecie zeberka, bo zeberka z grilla smarowane co jakis czas sosami typ > u hickory (hikora, orzesznik) albo slodko-kwasna przyprawa do mies)sa inne niz > takie z patelni? Minnie, a próbowałaś nacierania mięsa na sucho (dry rub)? Ja nie lubię żeberek (za tłuste mięso dla mnie) ani sosów barbecue, ale np taka przyprawa jest bardzo dobra do wszelkiej wieprzowiny: Mój mąż miesza to z mieloną kawą i wędzoną papryką. Odpowiedz Link Zgłoś
minniemouse Re: Kuchnia polska takczy nie? 20.07.18, 22:25 al_sahra napisał(a): Minnie, a próbowałaś nacierania mięsa na sucho (dry rub)? posypujemy roznymi wlasnymi ziolami i przyprawami, tej akurat nie probowalam nigdy, jak znajde to pewnie ze kupie i wyprobuje a przepis meza brzmi smakowicie, wielkie dzieki Minnie Odpowiedz Link Zgłoś
yuka12 Re: Kuchnia polska takczy nie? 20.07.18, 23:26 I tak i nie. Rosol, pomidorowa i barszcz czerwony gotuje regularnie, ale nikt z nas nie lubi zabielanych zup. Dodam, ze nawet moja mama zarzucila ten zwyczaj. Schabowe smaze, ale najczesciej robie w wersji kurczakowej. Wszyscy lubimy kluchy i nalesniki. Ale tez przyrzadzam potrawy z kuchni wloskiej i brytyjskiej. Wiec na BN oprocz typowo polskich potraw mamy zawsze wypieki z Wysp, a nasze ulubione sniadanie to te typowo angielskie. Warzywa i owoce oczywiscie tez jemy, zreszta wydajemy na nie w sezonie ze 2-3 razy wiecej niz na mieso. Odpowiedz Link Zgłoś
yuka12 Re: Kuchnia polska takczy nie? 20.07.18, 23:33 Ps. Maja racje przedmowczynie nt. tradycyjnej kuchni polskiej. Bo to co obecnie popularnie sie reklamuje jako ww., w rzeczywistosci z ta naprawde tradycyjna ma niewiele wspolnego. Wystarczy przeczytac tradycyjny staropolski przepis na bigos i porownac z popularna w wielu domach wersja pt. kapusta z miesem. Zupelnie inne potrawy 😀. Odpowiedz Link Zgłoś
grazbed Re: Kuchnia polska takczy nie? 20.07.18, 23:45 Bigos- na BN. Smalec tylko do pierniczków na BN. Sporo oleju lnianego, z białym serem pomidorami i ogórkami zwłaszcza pycha. Żeberka że 3-4 razy w roku ale tylko pieczone z toną przypraw. Pierogi robię 2-3 razy do roku, częściej naleśniki. Kluchy rzadko. Najczęściej z kuchni polskiej kasze ziemniaki śledzie ryby miód orzechy i pestki. Mięso lubimy ale staram się je ograniczać. Stosuję dużo ziół i przypraw, sporadycznie coś solę. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo2.0 Re: Kuchnia polska takczy nie? 21.07.18, 00:41 Schabowy to nie jest tradycyjna kuchnia polska. To sznycel po wiedeńsku dla ubogich. Bigosu też w I RP by nie poznali. Robili go inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
al_sahra Chłodnik!! 21.07.18, 10:11 Przypomniała mi się jedna potrawa z polskiej (no dobrze, niech będzie, że z litewskiej) kuchni, którą uwielbiam. W ogóle bardzo lubię wszelkie połączenia kwaśnego mleka/jogurtu/kefiru z ogórkiem czy innymi warzywami, ziołami, czosnkiem, jak tzatziki, czy hinduska raita. Odpowiedz Link Zgłoś
al_sahra Re: Chłodnik!! 21.07.18, 10:14 al_sahra napisał(a): > Przypomniała mi się jedna potrawa z polskiej (no dobrze, niech będzie, że z lit > ewskiej) kuchni, którą uwielbiam. W ogóle bardzo lubię wszelkie połączenia kwaś > nego mleka/jogurtu/kefiru z ogórkiem czy innymi warzywami, ziołami, czosnkiem, > jak tzatziki, czy hinduska raita. I na wypadek, jeśli jakiś znawca polskiej, nie PRL-owakiej tradycji zechce mnie pouczyć: tak, wiem, że tradycyjny chłodnik nie miał w sobie zsiadłego mleka, tylko barszcz na zakwasie i śmietanę (i koniecznie szyjki rakowe). Czytałam Marię Iwaszkiewicz . Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: Kuchnia polska takczy nie? 21.07.18, 10:35 U nas zupelnie nie, bo my nie jemy wiperzowiny, wiec te "klasyki" zupelnie odpadaja. Preferujemy tez raczej jedzenie bez miesa, ew. Ryby, od czasu do czasu drob. Ja gotuje glownie na wloska albo hiszpanska, z polskich smakow lubimy czasem pierogi, pyzy, kopytka itp. Kocham buraczki i barszcz oraz chlodnik, teraz w sezonie robie co tydzien. Odpowiedz Link Zgłoś