07.08.18, 17:50
Często pamiętacie swoje sny ?
Powtarzają się jakieś?
Fajne czy koszmary.
Przed chwilą mąż mi powiedział że śnił mu się jego własny nagrobek.
Jako nastolatka miałam sen że przewracam się na torach i jedzie tramwaj... brrr
A często wraca sen że jadę windą. Sama. Ona przyspiesza i mija moje piętro. A ja próbuje ja zatrzymać wyskoczyć... budzę się z krzykiem lub mamrotaniem wink
Obserwuj wątek
    • beataj1 Re: Sny 07.08.18, 17:56
      Mam dwa rodzaje snów które mi się powtarzają i które pamiętam.
      Jeden rodzaj to coś w rodzaju snów erotycznych - czyli że strasznie lecę na jakiegoś faceta, mocno mu się narzucam i ocieram itd, a on mnie odrzuca. I budzę się z takim uczuciem niespełnienia. Brr.

Drugi rodzaj to sny z lataniem/ spadaniem coś w w stylu jadę windą ona nagle bardzo szybko rusza w dół i ja tracę grunt pod nogami, wpadam w stan nieważkości i próbuje się czegoś złapać. Tu nigdy nie chodzi o lęk przed upadkiem a nieprzyjemnym uczuciem utraty kontroli nad ciałem.
      Budze się zwykle umęczona, ale nie przestraszona.
      • alpepe Re: Sny 07.08.18, 18:41
        a nie masz przypadkiem problemów z uszami/zatokami?
        • beataj1 Re: Sny 07.08.18, 19:15
          Nie, ale przyznam że im jestem starsza tym gorzej znoszę bujanie i kołysanie.
          Nie ma opcji bym posiedziała na bujawce, bujanym fotelu czy hamaku. Zaraz mi się kręci w głowie.
          • alpepe Re: Sny 07.08.18, 20:51
            pewnie z tego te sny.
    • mama-ola Re: Sny 07.08.18, 19:06
      Też mam ten sen z windą. Zjeżdża do piwnicy albo mija 10 piętro i jedzie wyżej. Rusza dokąd chce. Zaczyna zjeżdżać chociaż chciałam do góry. Nie zatrzymuje się na żądanym pietrze i mnie nie wypuszcza, mimo że guzik był wciśnięty.
      • inka40plus Re: Sny 07.08.18, 19:12
        A moja nigdy w dół
        Mija 10 piętro i budzę się z krzykiem
        • zasiedziala Re: Sny 07.08.18, 19:17
          Miałam - bardziej w dzieciństwie - ten sam sen. Pisałam tu o nim kiedyś i forumki mi podsunęły odcinek jakiejś bajki, w którym była taka scena. Bodajże pies tą windą jechał. Tytułu jednak nie pamiętam. Ciekawe czy wszyscy mamy ten sen od bajki, czy może bajka powstała na podstawie snu, który się często ludziom powtarzał big_grin
          • mama-ola Re: Sny 07.08.18, 19:24
            Ja raczej nie od bajki. Wychowałam się w wieżowcu na 10. piętrze.
            Freud mówił, że jazda windą ma konotacje seksualnej, no ale on tak o wszystkim, poza tym obecnie uważa się go za hochsztaplera.
          • peonka Re: Sny 07.08.18, 19:37
            Ludwik Jerzy Kern, "Ferdynand Wspaniały". Uwielbiam te książkę, koszmary o windzie też miewalam smile
            • zasiedziala Re: Sny 07.08.18, 19:57
              Tak, tak - właśnie o to chodziło smile www.youtube.com/watch?v=yTH-PmV-J3g

Bajka w sumie pozytywna, nie wiem czemu przekształca się w koszmar.
        • mama-ola Re: Sny 07.08.18, 19:20
          Boisz się w tym śnie?
          U mnie jest tak, że sobie jadę i zaczynam odczuwać strach, mam przeczucie, że stanie się coś nie tak - i wtedy winda zaczyna świrować.
          Mam ten sen na tyle często, że jak się dzieje, wiem, że śnię. I myślę w tym śnie "o boże, znów!... i teraz będę jeździła góra - dół..." Samoświadomość nie wpływa jednak na to, że i tak odczuwam dyskomfort.
    • strasznymruk Re: Sny 07.08.18, 19:23
      inka40plus napisał(a):
      > Przed chwilą mąż mi powiedział że śnił mu się jego własny nagrobek.

Pewnie marzy że będzie miał piękny pogrzeb, najpięknieszy na całym cmentarzu grób i przepiękne epitafium wyryte na złoto.
      Moja babcia miała takie marzenia.
      • inka40plus Re: Sny 07.08.18, 19:49
        Nie Widział wyryte serce i nic poza tym...
    • gulcia77 Re: Sny 07.08.18, 19:27
      Czasem śni mi się, że schodzę w dół po zewnętrznej stronie barierek balkonowych, nagle tracę równowagę i lecę w dół. Budzę się wtedy z krzykiem. A mojemu chłopu śni się, że opiera się o balkonową barierkę, która się urywa no i też spada. Ale myślę, że to ma wiele wapólnego z siódmym piętrem, na którym mieszkamy.
    • mayaalex Re: Sny 07.08.18, 19:30
      sen o windzie mam od dziecinstwa - mieszkalismy na 13 pietrze i winda bardzo czesto wariowala: mijala nasze pietro i jechala wyzej, przyspieszajac pod koniec. Straszne to bylo na tyle ze rzeczywiscie zaczelo mi sie snic sad
      Czasem mam bardzo fajny sen - czuje sie jakbym byla w jakiejs grze komputerowej, takiej ze strzelankami, skakaniem z budynkow. I jestem wtedy lekka, podskakuje superwysoko, biegam bardzo szybko, no po prostu Lara Croft smile Uwielbiam to ale nie sni mi sie niestety zbyt czesto...
      • strasznymruk Re: Sny 07.08.18, 19:33
        mayaalex napisała:
        > Czasem mam bardzo fajny sen - czuje sie jakbym byla w jakiejs grze komputerowej
        > , takiej ze strzelankami, skakaniem z budynkow.

Jeśli to jest bardzo fajne, to nie śnij, tylko kup sobie coś do strzelania i skocz z budynku.
    • anorektycznazdzira Re: Sny 07.08.18, 19:35
      A macie z windą jeżdżącą także w poziomie? Jedzie na najwyższe piętro i tam nie staje, tylko rusza korytarzami do przodu bo budynek jest duży i dowiezie do drzwismile
      • mama-ola Re: Sny 07.08.18, 19:51
        W poziomie nie mam smile
        Willy Wonka Cię chyba zainspirował smile
    • bei Re: Sny 07.08.18, 19:45
      Nieprzyjemne sny mam często ze schodami- wchodzę wysoko i schody zaczynają się rozpadać, na koniec skaczę z nich, spadam w dół.
      Sny o ucieczce, czasami nogi grzęzną, albo jadę autem, które potrafi tez latać, czasami sama latam- uciekam i nagle odkrywam zdolność latania. Najbardziej nieprzyjemne są o ludziach, którzy wyglądają normalnie, a ja w tym śnie boję się, ze ktoś jest demonem.
      • inka40plus Re: Sny 07.08.18, 19:51
        A i często miewam w kolorze sny.
        I uwielbiam jak latam.
        Choć teraz rzadko. Kiedyś często. Zaczynałam biec i nagle wielkie susy i unosilam się nad ludźmi drzewami....
    • iwoniaw Re: Sny 07.08.18, 20:07
      Sen z windą, która zamiast się zatrzymać na właściwym piętrze jedzie wyżej i wyżej, mija ostatnie piętro i budzę się przerażona, miałam bardzo długo i był to jeden z najbardziej stresujących koszmarów. W pewnym momencie zaczęłam już mieć świadomość, że to znowu ten okropny sen, gdy winda się nie zatrzymywała (co wszelako, jak któraś wyżej pisze, nie zmniejszało dyskomfortu/przerażenia), ale zniknął dopiero jak intencjonalnie zaczęłam sobie wyobrażać, że powyżej ostatniego piętra musi być maszynownia, a tam to już bez wątpienia sobie poradzę, odblokowując odpowiednią wajchą drzwi - i obiecywałam sobie, że następnie zejdę po schodach na moje piętro. Gdy pierwszy raz tak we śnie zrobiłam, to wtedy on zniknął.
      • mama-ola Re: Sny 07.08.18, 20:33
        Mnie się czasem udaje z windy uciec, i schodami pójść na właściwe piętro, ale gdy idę pod drzwi, to one wyglądają inaczej... Myślę: pomyliłam klatki, idę do innej na analogiczne piętro - i znów drzwi nie takie. Nie mogę trafić do domu sad
      • inka40plus Re: Sny 07.08.18, 20:35
        Jak uda mi się nie spanikowac zrobię podobnie
        Przejmę kontrolę nad snem...
    • kotoliwki Re: Sny 07.08.18, 20:36
      Niestety od dłuższego czasu pojawiają mi się koszmary.. wydaje mi się, że jest to spowodowane tym, że jestem strasznie zestresowana ostatnimi czasy. Mam zbyt wiele obowiązków na głowie związanych z pracą w domu i z pracą zarobkową.

• gingers73 Re: Sny 07.08.18, 20:51
        2,3 razy gdy śniły mi się zakrwawione zęby okazywało się że ktoś umiera.
        Raz przyśniła mi się moja babcia. Dzień później okazało się że zmarła w nocy.
        Po czyjejś śmierci też miałam sny o tej osobie.
        Zwykle pozytywne
    • zuleyka.z.talgaru Re: Sny 07.08.18, 21:18
      Mam jeden powtarzający się sen.

Jest mega wielkie torowisko, biegnę w poprzek torów a tymi torami jeżdżą pociągi. Potem sceneria się zmienia i wsiadam do pociągu i gdzieś jadę. Od lat mam ten sen. Ciekawe czy coś znaczy.
    • claudel6 Re: Sny 07.08.18, 21:18
      ja mam całą alternatywną rzeczywistość, do której wracam podczas snów. pomieszczenia, miejsca, które nie istnieją w realu. czasem mam wrażenie, że śnię jakiś serial.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka