Dodaj do ulubionych

A inne wierzenia?

21.09.18, 21:27
Ostatnio spotykam sporo pogan. Ludzi, ktorzy czczą starych słowiańskich, nordyckich bogów czy siedzących w innych mitologiach (oraz czczących je) Ludzi podchodzacych religijnie do sil natury, wierzacych w klątwy, energie, rytuały. Bawiących się lub korzystających z szamanów, widzących, szeptuch, bawiacych się w czarownictwo.
Zdziwiło mnie, że aż tak dużo jest takich osób.
Znacie kogoś takiego? Wierzycie w takie czary-mary, energie, karmę, klatwy i inne atrakcje?
Obserwuj wątek
    • manala Re: A inne wierzenia? 21.09.18, 21:31
      Nie znam nikogo takiego. Ale chętnie bym poznała : )
    • milva24 Re: A inne wierzenia? 21.09.18, 21:35
      Na pewno nie tak jak to przedstawiasz. Raczej chciałabym wierzyć, że światem kieruje jakaś dobra siła, że jest jakiś obieg świadomości (dusz) tych co odeszli. Ale to, że chciałabym wierzyć nie znaczy, że wierzę.
    • emilia.emm Re: A inne wierzenia? 21.09.18, 21:52
      Koleżanka opowiadała mi, że jej inna koleżanka z pracy obiecała przychodzić do niej w nocy, nie fizycznie, żeby diagnozować i leczyć choroby. Obie panie to dyrektorki w banku, a nie rolniczki z Podlasia czy mieszkanki amazońskiej dżungli,
      • grrru Re: A inne wierzenia? 21.09.18, 21:57
        A czym wiara w to się różni od wiary, że facet wisiał na krzyżu, a potem ożyl?
        • emilia.emm Re: A inne wierzenia? 21.09.18, 22:01
          Niczym
        • ania-z-lasu Re: A inne wierzenia? 22.09.18, 08:11
          Intensywnością? Z moich obserwacji wynika, że katolicka wiara bardzo ostygła. Nie mylić z praktykami religijnymi, te ostatnio przybierają na sile, ale to na pokaz.
          Jakbym spotkała taką pogankę, która podchodzi do tych spraw równie emocjonalnie co znajoma mi osoba, która pali HK, to bym sie zastanowiła nad jej zdrowiem psychicznym, a już na pewno nie zbliżała się do niej zbytnio.
          • grrru Re: A inne wierzenia? 22.09.18, 11:35
            Nie chodzi o emocje tylko o sam fakt. Nie ma żadnej różnicy z logicznego punktu widzenia, czy wierzysz w bezcielesne nocne odwiedziny czy w zmartwychwstanie, a może w reinkarnację. Wzmiankowane panie z tego co rozumiem nie planują zakazywać tradycyjnej medycyny, strzelać do lekarzy i palić recept. Po prostu wierzą w coś zupełnie nieweryfikowalnego, co niczym się nie rózni od jakiejkowliek religii mniej czy bardziej popularnej.
    • feliz_madre Re: A inne wierzenia? 21.09.18, 21:53
      yenna_m napisała:

> Znacie kogoś takiego? Wierzycie w takie czary-mary, energie, karmę, klatwy i inne atrakcje?

Wierzę w energię i karmę. Ale raczej na zasadzie, że wszystko co robisz - dobre czy złe - wraca że zdwojoną siłą. Cała reszta jest mi obca. Ludzi uprawiajacych szamanizm i korzystających z takich usług nie znam.
      • yenna_m Re: A inne wierzenia? 21.09.18, 22:00
        Znam 3 czarownice i 1 szamankę smile
        • katja.katja Re: A inne wierzenia? 22.09.18, 11:20
          Dasz namiar?
      • katja.katja Re: A inne wierzenia? 22.09.18, 11:19
        Jak komuś rodzi się bardzo chore dziecko to do kogo wraca karma - rodzica (który będzie musiał się z tym dzieckiem całe życie nieraz użerać) czy do dziecka, które też cierpi?
    • szarsz Re: A inne wierzenia? 21.09.18, 21:58
      Nie znam takich. Ale na początku wakacji poznałam młodych katolików wierzących w opętanie. I nie jestem pewna, kto przeżył większy szok smile
    • tak_to_nowy_nick Re: A inne wierzenia? 21.09.18, 21:59
      yenna_m napisała:

> Znacie kogoś takiego? Wierzycie w takie czary-mary, energie, karmę, klatwy i in
      > ne atrakcje?

Ty sama wierzysz przecież w "złą energię kart" tongue_out
      • yenna_m Re: A inne wierzenia? 21.09.18, 22:02
        Lepiej. W klatwy też wierzę. W reinkarnację uwierzę szybciej niz w chrześcijański raj. W złą energię równiez. W karmę.
        • alpepe Re: A inne wierzenia? 21.09.18, 22:30
          A o co chodzi z kartami? Pytam, bo sama ostatnio wyciągam karty dnia i mi się tak dosłownie sprawdzają, że szok. Jakbym manipulowała.
          • yenna_m Re: A inne wierzenia? 21.09.18, 22:36
            Nie do konca wiem. Ale masa ludzi mnie ostrzegala przed tymi kartami.
            • alpepe Re: A inne wierzenia? 21.09.18, 22:42
              Przed tarotem? Generalnie w KRK wróżenie jest zakazane, bo Świetlisty się podszywa pod duchy przodków, by zwieść ludzi.
              • yenna_m Re: A inne wierzenia? 21.09.18, 22:44
                Poganie też ostrzegali.
                Ta zbieżność jest ciekawa.
                • alpepe Re: A inne wierzenia? 21.09.18, 22:48
                  Masz jakiegoś priva? Chętnie bym pogadała, ale gdzieś indziej, nawet możemy porozmawiać, o ile masz stacjonarny. Ja mam pocztę na gazecie, jakby co. W weekend, czy jak ci pasuje.
                  • yenna_m Re: A inne wierzenia? 21.09.18, 22:50
                    Mam priva smile
                  • yenna_m Re: A inne wierzenia? 21.09.18, 22:51
                    Nie ma sprawy smile Gazetowy albo inaczej smile
                    • alpepe Re: A inne wierzenia? 21.09.18, 22:55
                      Napiszę, ale dziś już padam i oczy mi lecą. Dobranoc!
                      • yenna_m Re: A inne wierzenia? 21.09.18, 22:58
                        Ok smile Buziaki smile
                • piepe Re: A inne wierzenia? 21.09.18, 22:57
                  To zasadniczo nic ciekawego, chodzi o wycinanie konkurencji.
                  KK zdecydowanie sprzeciwia się innym wierzeniom niż religia katolicka i jest to całkowicie zrozumiałe. Katolicyzm jest represyjny wobec słabości ludzkich, a ludzie nie lubią tej represji, ale jednocześnie lubią transcendencję. Z tego też powodu od setek lat w naszym kręgu kulturowym toczy się walkę z katolicyzmem, jako ciemięzycielem i wymyśla się coraz to nowe religie, które nie byłyby tak opresyjne, ale dawałyby ludziom nadzieję. No i rzeczywiście ostatnio na fali są prądy pogańskie, lechickie itp.
          • katja.katja Re: A inne wierzenia? 22.09.18, 11:20
            To może Ty mi powróżysz?
          • asia_i_p Re: A inne wierzenia? 23.09.18, 16:45
            Dobrze napisana przepowiednia będzie w 100% sprawdzalna. Życie jest na tyle bogate, że jeżeli sformułujesz odpowiednio pojemnie, to zawsze się coś podciągnie.
    • tt-tka Re: A inne wierzenia? 21.09.18, 21:59
      Sama jestem wiedzma. Aczkolwiek tylko polowicznie, bo ja z Mazowsza, a te prawdziwe to z Podlasia wylacznie.
      Znam szeptuche.
      Znam wyznawcow LPS.
      Znam uczestniczki rytualow ksiezycowych, co wiaze sie z kultami tak starymi, ze juz nawet najstarsi gorale ich nie pamietaja.
      I to wszystko nie ostatnio, tylko juz pd ladnych paru lat. Albo i parunastu.
      • yenna_m Re: A inne wierzenia? 21.09.18, 22:06
        Dla mnie to dość nowe zjawisko. Od jakiś 3 lat mam do czynienia z poganami.
        Uczestniczki rytuałów księżycowych też znam. I uprawiajacej starą magię.
    • kotomama Re: A inne wierzenia? 21.09.18, 22:01
      Zabobony to zabobony.
      Inna sprawa, że Bogowie pogan byli bardziej normalni ludzcy a religie pogańskie pochodzące z Europy bardziej przyjazne ludziom.
      Przypominam że chrześcijanstwo i islam to azjatyckie bliskowschodnie pasożyty które zniszczyły radość życia Europejczyków.
      • yenna_m Re: A inne wierzenia? 21.09.18, 22:03
        Akurat mitologia słowianska ponoć dość krwawa. To nie są zbyt mili bogowie.
        • milva24 Re: A inne wierzenia? 21.09.18, 22:05
          Nie znam zbyt dobrze ale jak sobie przypomnę opisy ze starego testamentu to też tam nie było zbyt różowo.
          • yenna_m Re: A inne wierzenia? 21.09.18, 22:07
            I dobrze Ci się przypomina smile
      • aandzia43 Re: A inne wierzenia? 22.09.18, 01:58
        Religie wymagające składania ofiar z ludzi bardziej przyjazne ludziom? wink
    • alpepe Re: A inne wierzenia? 21.09.18, 22:02
      Cóż, ja wierzę w energię i wierzę, że niektórzy mają większe zdolności, by tę energię wyczuwać, a nawet nią kierować, to podobnie jak z falami radiowymi. Włączysz radio i są, wyłączysz i nie ma.
    • snakelilith Re: A inne wierzenia? 21.09.18, 22:08
      Ja wierzę. wink Kilka dni temu znalazłam bowiem na plaży małego nordyckiego trolla, takiego tyci jak naparstek i biorę go jako dobrego duszka do domu. Wygląda jak skrzyżowanie myszy z zającem, ale z długim nosem i człowieczymi oczami. smile
      • tt-tka Re: A inne wierzenia? 21.09.18, 22:12
        snakelilith napisała:

> Ja wierzę. wink Kilka dni temu znalazłam bowiem na plaży małego nordyckiego trol
        > la, takiego tyci jak naparstek i biorę go jako dobrego duszka do domu.

Zastanow sie jeszcze. Trolle bywaja b. zlosliwe, a jesli ten jest z gatunku mamidel, to we wlasnym domu droge do wlasnej lodowki mozesz zmylic.
        • snakelilith Re: A inne wierzenia? 21.09.18, 22:23
          Jak zmylę drogę do lodówki, to nie będzie tragedii, gorzej jak zamiast do łazienki trafię na balkon. wink Ale ja się trolli nie boję, bo wiem, że należy dobrze karmić je ryżem na mleku z cynamonem, a że sama słodki ryż lubię, będziemy wzajemnie o siebie dbać. smile
          • tt-tka Re: A inne wierzenia? 21.09.18, 22:32
            Yyyyyy.... jestes pewna, ze dieta skandynawskiego trolla ogranicza sie do ryzu z cynamonem ?
            Oraz on pewnie chetnie przyjmie dbanie o siebie, ale wcale nie jest powiedziane, ze zrewanzuje sie tym samym.
            Ale duza jestes, rob jak uwazasz. Przestrzeglam.
            • zla.m Re: A inne wierzenia? 22.09.18, 11:44
              Przepraszam, że spytam - robisz sobie jaja czy ją poważnie przestrzegasz?
              • tt-tka Re: A inne wierzenia? 23.09.18, 00:16
                zla.m napisała:

> Przepraszam, że spytam - robisz sobie jaja czy ją poważnie przestrzegasz?
                >

OMG... oczywiscíe serio, tak serio, jak snake znalazla trolla tongue_out

PS sklaniam sie ku pogladowi, ze trolle , ubozeta, krasnale i inne skrzaty nie istnieja. Czasem tylko daja mi do myslenia slowa Opalki, ktory po dlugiej debacie zgodzil sie ze swoim rozmowca, ze krasnoludkow nie ma. Tylko kim jest ten maly ludek w czerwonej czapeczce, ktory lypie spad progu ?

PS2 uwilbiam bajki skandywskie, te ktore poznalam, a zwlaszcza opowiesci Wikingow, bo bardzo i zasadniczo roznily sie od innych. Tym mianowicie, ze nikt w nich nie zyl dlugo i szczesliwie tongue_out
                • tt-tka Re: A inne wierzenia? 23.09.18, 00:18
                  *skandyNAwskie
                • snakelilith Re: A inne wierzenia? 23.09.18, 12:53
                  No co ty? A co to było? Leżało na skandynawskiej plaży wyrzucone po sztormowej nocy? Troll jak byk. Przygarnęłam, bo marzło. wink
                  • tt-tka Re: A inne wierzenia? 23.09.18, 13:12
                    snakelilith napisała:

> No co ty? A co to było? Leżało na skandynawskiej plaży wyrzucone po sztormowej
                    > nocy? Troll jak byk. Przygarnęłam, bo marzło. wink
                    >

big_grin
                    bardzo poczciwie postapilas
                    jednak wedle tradycji trolle sa zlosliwe, to nie zyczliwe slowianskie ubozeta, i na dobrego domowego duszka nie bardzo sie nadaja
                    Ale byc moze potrzebny ci duszek niekoniecznie dobry, tylko wlasnie skandynawski ? Niech sie wam uklada jak najlepiej. Ciekawie bedzie smile
                    • snakelilith Re: A inne wierzenia? 23.09.18, 13:53
                      Właśnie. Potrzebny był mi ten skandynawski. A dobre duchy są nudne. wink
    • grrru Re: A inne wierzenia? 21.09.18, 22:09
      Znam, sama nie wierzę - ale ja jestem patologicznie racjonalna i chyba niezdolna do metafizyki. Słowiańskie wierzenia traktuję tak jak wielu Polaków katolicyzm - element naszej tradycji i tyle. Tej prawdziwej tradycji. Możliwe, że zorganizuję córce zapleciny na takiej zasadzie jak niepraktykujący posyłają dzieci do komunii.
      • piepe Re: A inne wierzenia? 21.09.18, 23:20
        Wszyscy jesteśmy zdolni do metafizyki, a raczej transcendencji. Ta zdolność pojawia się już u dziecka, które po raz pierwszy zadaje sobie pytanie "po co jest świat". Sama dokładnie pamiętam, kiedy zadałam to pytanie rodzicom - miałam jakieś 6 lat.
        Nawet oderwanie od tradycyjnej religii katolickiej, bo jest "nienaukowa" jest rodzajem spełniania potrzeby transcendencji, ponieważ odpowiedz spodziewamy się nadal uzyskać, tyle że gdzie indziej. Nauka jest dobrym kierunkiem, tyle że obecnie jest na poziomie tak ekstremalnej abstrakcji, że jest kompletnie niezrozumiała, więc nieprzydatna dla mas - a ci, którzy uważają, że nauka wyklucza transcendencję kompletnie się pogubili w gąszczu komplikacji, albo zatrzymali na latach 50 ubiegłego wieku.
        Każdy sposób jest dobry, aby spełnić tę najwyższą potrzebę w (aktualnej) piramidzie Maslowa, ale może najprostszy sposób byłby tym najlepszym? Najprostszy, czyli powrót do tego, w czym zostaliśmy wychowani. Owszem - na początek potrzebujemy się poekscytować magią, religiami z innego kręgu kulturowego, szamanizmem, lechitami, czy nawet UFO, ale może po prostu wystarczyloby pójść do kościoła. Jeden grzyb, a o ile prościej.
        • yenna_m Re: A inne wierzenia? 21.09.18, 23:26
          A czemu uwazasz, ze kosciol to najlepsza alternatywa?
          Dla mnie kosciol to opresyjny system. Do tego pelen ludzi, ktorzy wcale nie zyja zgodnie z ideologią. Oraz w nia nie wierzą. No i mnie przypomina sie Epikur z jego bardzo madrymi pytaniami: "Czy Bóg chce zapobiegać złu, lecz nie może? Zatem nie jest wszechmocny. Czy może, ale nie chce? Jest więc niemiłosierny. Czy może i chce? Skąd zatem zło? Czy nie może i nie chce? Dlaczego więc nazywać go Bogiem?"
          • piepe Re: A inne wierzenia? 22.09.18, 00:37
            Epikur zadał pytania godne 12-latka z XX wieku, taka prawda. Ciekawa jestem co krąży w głowach naszych dzieci tongue_out

Na pytanie Epikura jest prosta odpowiedź - Bóg popełnił ten "błąd", że stworzył ludzi, którzy mają wolną wolę. Czyli takich, którzy są w stanie postępować nie tak, jak Bóg by chciał. Czyli w całym procesie stworzenia dopuścił błąd - a mógł nie dopuścić. Moze dlatego, że nie jesteśmy tylko materią, ale częścią Boga, uczestniczącą niejako w procesie tworzenia wszechświata, no bo przecież to my mamy wpływ na to, czy będzie zło, czy go nie będzie. Dzielimy i przejmujemy obowiązek Boga.
            A dlaczego Bóg, niczym dobry szef korporacji, podzielił odpowiedzialność, a wręcz powierzył losy firmy jej pracownikom? A cholera Go wie.
            • 1matka-polka Re: A inne wierzenia? 22.09.18, 08:52
              Jak sobie definiujesz wolna wole? Wyciaganie samego siebie z bagna za uszy?
              Badania naukowe ostatnio pokazaly (potem dam linka) to co bylo do przewidzenia, ze wystarczy fizycznie pomajstrowac przy mozgu, zeby czlowiek zmienil zdanie na dany temat.
              Juz chyba w latach 60-tych bylo takie doswiadczenie, ze neurochirurg gmeral w mozgu drucikiem a pacjent sie smial i nie widzial w tym nic dziwnego, mowil, ze jemu po prostu CHCIAŁO sie smiac.
              • 1matka-polka Re: A inne wierzenia? 22.09.18, 11:22
                Tutaj dwa linki z artykułami na temat badań nad mózgiem i "wolną wolą":
                wyborcza.pl/1,75400,6582890,Wolna_wola_jest_iluzja_.html
                www.crazynauka.pl/wydaje-ci-sie-ze-wolna-wole-eksperyment-temu-przeczy/

A tu wpływ pola magnetycznego na moralność:
                www.rp.pl/artykul/716610-Pole-magnetyczne-potrafi-zaklocac-poczucie-moralnosci.html
                wyborcza.pl/1,75400,7722220,Moralnosc_do_wymiany.html
                • katja.katja Re: A inne wierzenia? 22.09.18, 11:38
                  Czytałam w którymś z pism naukowych o tym, że oskarżone osoby będące introwertykami mają gorzej, sędziowie przysięli ich gorzej oceniają.
                  Tak samo (inne badanie) osoby atrakcyjne zwykle dostają niższe wyroki niż te brzydkie (za to samo przestępstwo).
              • piepe Re: A inne wierzenia? 23.09.18, 20:45
                Nie wiem po co przytaczasz badania, każdy raczej intuicyjnie zdaje sobie sprawę, że z gmerania w mózgu nie wynika wiele dobrego tongue_out Ba, nie trzeba nawet robić tego bezpośrednio, wystarczy inżynieria społeczna, której jesteśmy ciągle poddawani.
                Wolną wolę też definiuję intuicyjnie i prosto - jest to możliwość postępowania zgodnie ze swoją wolą, czyli niekoniecznie tak jak chciałby Bóg. A to, że naszymi motywacjami mogą manipulować inni ludzie poprzez gmeranie w mózgu nie zmienia tej definicji. Może, jeśli istnieje jakiś sąd ostateczny, będzie to dla nas okoliczność łagodząca wink
            • anna-1500 Re: A inne wierzenia? 22.09.18, 11:33
              Zapominasz że nie całe zło i cierpienie jest dziełem człowieka. Czyja wolna wola sprawiła że dziecko choruje na raka? Szczególnym miłosierdziem stwórca wyjazał się tworząc czarną ospę czy dżumę.
            • yenna_m Re: A inne wierzenia? 23.09.18, 09:13
              Jesli bóg popełnił bład - nie jest nieomylny i wszechwiedzący.

Jaki walor ma wolna wola, gdy bog jest wszechwiedzacy i wie, jak to sie wszystko zakonczy (bo juz na starcie wie, co czlowieka spotka, jakie bedzie miec rozterki, jak mimo wszystko wybierze i gdzie trafi wg katolickiej dogmatyki).

Przejmowanie i dzielenie obowiazkow boga? No chyba cie ponioslo. A nawet pobieglas radosnie w strone herezji.

Dobry szef korporacji powiadasz? Auschwitz, Ruanda, kraje byłej Jugoslawi, niewolnictwo seksualne na swiecie, i te de, i te pe. Ładny dobry szef, nie ma co. Miłosierdzie i dobtoć po byku.
              • alpepe Re: A inne wierzenia? 23.09.18, 09:57
                No cóż, to jest wiara, a nie wiedza. Księża o tym wiedzą: Wiarą ukorzyć trzeba, zmysły i ROZUM swój.
              • piepe Re: A inne wierzenia? 23.09.18, 21:01
                Błąd napisałam w cudzysłowiu. Jasne jest, że jeżeli Bóg dał możliwość, aby człowiek postępował źle, to dlatego, że tak chciał, a nie, że mu coś nie wyszło.
                Nie jestem specem od teologii i nie wiem jak to wyjaśnia KK, ale sama próbuję sobie odpowiedzieć na pytanie, jak miałoby to wszystko wyglądać przy zalożeniu, że Bóg istnieje. No i wychodzi mi, że nie ma innej możliwości jak ta, że Bóg dał sporą częśc odpowiedzialności za własne losy samemu człowiekowi. Oprócz tego istnieje coś takiego jak zło, jest po prostu częścią rzeczywistości. Bez istnienia zła człowiek nie miałby zadnego wyboru, byłby tym samym co natura nieożywiona.
                Możliwe zatem, że konieczne było stworzenie rzeczywistości, w której istnieje zło, ból i cierpienie, aby mogła istnieć w ogóle wolna wola i podmiotowosć człowieka. Taka cena za to, że mamy świadomość wlasnego istnienia i wybór.
                To tylko moje dywagacje.
        • princesswhitewolf Re: A inne wierzenia? 21.09.18, 23:31
          szybciej uwierze w UFO niz w dzieworodztwo
          • yenna_m Re: A inne wierzenia? 21.09.18, 23:55
            Ufo jest duzo bardziej prawdopodobne.
            A dzieworodztwo to przeviez mit zmyslony wiele lat po tych wszystkich wydarzeniach.
            Ja nawet watpie, czy Jezus zmartwychwstal, czy nie bylo tak, jak Rzymianie twierdzili. Czyli, ze uczniowie wykradli cialo wink
            No ale to moj poziom niewiary. Nie poradze ze nie czuję tej ideologii.
            • piepe Re: A inne wierzenia? 22.09.18, 01:00
              Katolicyzm jest bardziej metafizyczny niż się demokratom i liberałom współczesnym wydaje.
              Wiadomo - ciemnemu ludowi sprzedaje się, że ciało Chrystusa zniknęło w magiczny sposób.
              Katolicyzm jednak nie przeczy, że zdematerializowała go nasza przyszła cywilizacja, która cofnęła się w czasie. Katolicyzm już wie, że nie takie jaja rzeczywistość wywija - np. to, że to nie słońce krąży wokół ziemi. Katolicyzm w związku z tym dopuszcza nawet istnienie obcych cywilizacji i nauczył się już dawno temu, że z nauką i jej obecnymi teoriami nie warto walczyć, zwłaszcza że gro z nich okazuje się być prawdziwe. Za sto lat dowiemy się, ze Chrystus zmartwychwstał metaforycznie, a nie dosłownie, ale jest to prawda gorsza do przyswojenia niż istnienie UFO, dlatego tyle to trwa.
              • leyre2 Re: A inne wierzenia? 22.09.18, 10:01
                Przeciez wiadomo ze matefizycznie, po to wlasnie jest metafizyka zeby wszystko mozna bylo 'wyjasnic'
          • majenkir Re: A inne wierzenia? 22.09.18, 00:49
            Chyba nie ogladalas "Jane The Virgin"? big_grinbig_grin
          • bistian Re: A inne wierzenia? 22.09.18, 08:53
            princesswhitewolf napisała:

> szybciej uwierze w UFO niz w dzieworodztwo

Dzieworództwo jest faktem u wielu zwierząt. Nie wiem, jaka jest szansa na dzieworództwo u człowieka, ale nie wykluczam takiej możliwości.
            • tairo Re: A inne wierzenia? 23.09.18, 18:35
              Dużo większa jest szansa, że Gabryś był po prostu miłym chłopcem z sąsiedztwa, a natoletnia Marynia nie wiedziała, skąd się biorą dzieci.
        • grrru Re: A inne wierzenia? 22.09.18, 11:37
          Dla mnie świat nie musi być "po coś". Nie szukam odpowiedzi na takie pytania, nie czuje potrzeby ani kościoła katolickiego, ani magii czy UFO. Nie uważam się za istotę ważniejszą od bakterii - przejaw życia o innym poziomie skomplikowania, tylko tyle. Nie muszę być po coś, nie musze żyć wiecznie.
          • leyre2 Re: A inne wierzenia? 22.09.18, 11:59
            Oczywiscie, tez sie na tym nie skupiam, bo swiat, nasz swiat, zycie, wszechswiat nie sa po cos, nie musza byc i nie ma sensu szukac odpowiedzi na to pytanie. Na tym jednak opieraja sie wszelkie religie, po to wlasnie istenieja zeby dac ludziom odpowiedz i tak dlugo jak ludzie beda zadawac sobie to pytanie i szukac odpowiedzi tak dlugo beda istniec.
        • edelstein Re: A inne wierzenia? 22.09.18, 23:11
          Nie wiem co jest dla ciebie prostsze?w jakim celu mam sie udac do kosciola skoro katolicka religia do mnie nie przemawia?jej zakazy i nakazy traktuje jako zwyczajnie glupie?nie,to nie jest to samo
    • princesswhitewolf Re: A inne wierzenia? 21.09.18, 23:30
      tak, wierze w karme bo zasada fizyki jest taka ze zawsze jakos sie pojawia i wraca ta sila kinetyczna. Kazdy fizyk zas wierzy w energie. Nie, nie wierze w czary mary i klatwy.
      • katja.katja Re: A inne wierzenia? 22.09.18, 11:16
        A da się oczyścić złą energię? W mojej rodzinie od lat dochodzi do nieszczęśliwych zbiegów okoliczności i pechów. Podobno moja matka została "przeklęta".
        Początkowo rodzeństwo dobrze sobie radziło, jednak od pewnego czasu znowu widzę, że pech uderzył w jedną z osób (całkowicie "niewinną").
      • folsom_prison_blues Re: A inne wierzenia? 22.09.18, 22:55
        princesswhitewolf napisała:

> tak, wierze w karme bo zasada fizyki jest taka ze zawsze jakos sie pojawia i wr
        > aca ta sila kinetyczna.
        Możesz rozwinąć tę zasadę? 😂
    • leyre2 Re: A inne wierzenia? 22.09.18, 09:54
      Nie znam I nie wierze. Ludzie (nie wszyscy na szczescie) potrzebuja wierzyc, uwielbiaja wszelkie sily nadprzyrodzone itd, no taka ich natura.
    • asmarabis Re: A inne wierzenia? 22.09.18, 10:00
      TAk, i co w tym zlego ze ktos ma takie nieszkodliwe hobby w czasie wolnym?
    • 1matka-polka Re: A inne wierzenia? 22.09.18, 10:05
      Nie wierzę i zacytuje Masłowską: „Porzuciwszy tradycyjne formy religijności i duchowości, zyskaliśmy jakąś gigantyczną lukę, która zasysa wszystkie śmieci znajdujące się w polu naszego widzenia”. smile
    • katja.katja Re: A inne wierzenia? 22.09.18, 11:14
      Kiedyś wykupiłam dwie wróżby (jak pisałam gdzie indziej), wartość żadna, w jednym przypadku facet swierdził dolegliwość, której nigdy nie miałam wink, w drugim babeczka przed przesłaniem wróżby wypytywała tak szczegółowo, że na podstawie odpowiedzi wszystko by z góry wiedziała wink
      Nie mniej jednak nie poddaje się i może kiedyś skuszę na tarota czy inną wróżbę.
      Moim zdaniem są jednak rzeczy na ziemi i niebie, które nie śniły się fizjologom wink
    • edelstein Re: A inne wierzenia? 22.09.18, 15:02
      Jestem poganka.Nie wiem co ty uwazasz za czary -mary wiec ciezko mi sie do tego odniesc.Korzystam z wiedzy przodkow, ziola,korzenie ktorymi lecze siebie i swoja rodzine, nie odrzucam przy tym zdobyczy wspolczesnej medycyny. Sily natury budza moj respekt i staram sie mozliwie malo ingerowac by nie zaburzyc porzadku w przyrodzie.W sumie religia poganska niewiele sie rozni od katolickiej.Gdy jest okres BN ja mam Swarozyca, Roda i Kolade.
    • umzak Re: A inne wierzenia? 22.09.18, 21:13
      Czy wierzę ? Sama nie wiem , chyba tak. Mojego brata rodzonego 30 lat temu wyleczyła szeptucha z Podlasia ( lekarze rozłożyli ręce). Kiedyś babcia opowiadała, że po wsi chodziła Cyganka i wróżyła ludziom z kart Tarota i gdy przyszła kolej babci sąsiadki, karty rozłożyla , po czym szybko zebrała i powiedziała , że nie wróży już więcej dzisiaj. Kobiecie wróżby nie powiedziała i szybko się zabrała. Zimą mąż sąsiadki się utopił, pod koniem załamał się lód , a mężczyzna za wszelką cenę chciał konia uratować i utopił się razem z koniem. Babcia twiwrdzìła, że cyganka musiała to zobaczyć. Ile w tym prawdy nie wiem, ale babcia nigdy nie chciała słyszeć o żadnych wróżbach i goniła nas za wszelkie zabawy we wróżby( andrzejki itp.)
      • vodyanoi Re: A inne wierzenia? 23.09.18, 09:55
        Kiedy mój dziadek miał ok. 20 lat, cyganka wywróżyła mu, że będzie żył 90 lat. Dla dwudziestolatka - całe życie. Dla 89-latka z rakiem - wyrok śmierci. Całe szczęście, dziadek był niewierzący i racjonalny, ale mimo wszystko ta wróżba wisiała nad nim jak miecz. Dożył prawie setki, chociaż lekarze nie dawali mu większych szans przy operacji (operacji w wieku 89 lat). Obawiam się, że gdyby dziadek był bardziej uduchowiony i wierzący w przepowiednie, to zmarłby w dniu urodzin.
        • semihora Re: A inne wierzenia? 23.09.18, 15:35
          I odwrotnie - gdyby pierwsza wspomniana Cyganka powiedziała, że widzi niebezpieczeństwo, to może ta kobieta bardziej by uważała na siebie, męża i konia. Na dwoje babka wróżyła wink
    • tmk123 Re: A inne wierzenia? 23.09.18, 01:06
      m pamietam na studiach była jakas kultura amfor sznurkowych czy kolistych? ale dalej nic.
      Gdzie mozna na poważnie (nie opowiadania fantasy) ale przystępnie coś poczytać?
      • tt-tka Re: A inne wierzenia? 23.09.18, 01:32
        Wrzuc w gugla archeologia popularna a- popularnonaukowa, znajdziesz cos z pewnoscia.
    • tanebo2.0 Re: A inne wierzenia? 23.09.18, 09:57
      Nie, mam normalnych znajomych.
      • alpepe Re: A inne wierzenia? 23.09.18, 12:03
        A szkoda, zrobiłabym ci rytuał miłosny na zapoznanie kobiety wink
        • katja.katja Re: A inne wierzenia? 23.09.18, 13:06
          A ja mogę prosić?
          • alpepe Re: A inne wierzenia? 23.09.18, 13:45
            Ty sama wiesz, jaką masz karmę. Musisz ją przetrwać. Za dwa lata kogoś spotkasz, ale tylko od ciebie będzie zależało, czy to rozpoznasz i czy coś z tego będzie, wcześniej nic poważnego nie widzę. Widzę pazia denarów, ale czy to będzie facet z providenta czy szklarz, czy sprzedawca biżuterii, tego ci nie powiem. Cały czas otwierają się przed nami różne drzwi, nieraz przez nie przechodzimy, nieraz czekamy, a one znikają i nigdy nie wiesz, czy to te właściwe.
            • katja.katja Re: A inne wierzenia? 23.09.18, 14:15
              A skąd ta karma? Bo pewne złe rzeczy dla mnie były w dzieciństwie więc nic bym nie zdążyła "przeskrobać" sad
              Czy to "karma" od przodków? Dlaczego los mnie "nie lubi"? Kojarzy mi się dowcip z Hiobem, który mówi do Boga za co go to wszystko spotyka, przecież jest dobrym człowiekiem, na to Bóg " A bo po prostu Cię Hiobie nie lubię" sad
              Czy zajdę w ciążę? Czy bliska osoba z rodziny, która teraz ma mega kryzys życiowy wyjdzie z tego i kiedy, ew. na co uważać z nią?
              Czy jest obecnie w moim otoczeniu osoba na którą powinnam uważać?
              Czy uda mi się "wyjść" z domu? Narka.
              • yenna_m Re: A inne wierzenia? 23.09.18, 14:18
                Zgodnie z tym systemem wierzen, wystarczy, ze komus zle zyczysz - i to, co zyczysz komus do Ciebie wroci wink Zwykle wvpostzci jakos zyciowych problemow.
                Sprawdza sie jedynie dobre zyczenie innym ludziom wink
                • yenna_m Re: A inne wierzenia? 23.09.18, 14:18
                  Zwykle w postaci.
                  • katja.katja Re: A inne wierzenia? 23.09.18, 14:28
                    A co z ludźmi np. przeciwnikami PiS-u (PO etc.) którzy wszak masowo źle życzą prezesowi?
                    • yenna_m Re: A inne wierzenia? 23.09.18, 14:30
                      A czy prezes wygląda kwitnąco?
                      • yenna_m Re: A inne wierzenia? 23.09.18, 14:31
                        I czy im się wiedzie konkursowo?
                        • yenna_m Re: A inne wierzenia? 23.09.18, 14:32
                          To tylko jedna z propozycji rozumienia powrotu zlych emocji do nadawcy. Nie trzeba się nią przejmowac, jesli komuś to nie leży wink
                      • katja.katja Re: A inne wierzenia? 23.09.18, 18:16
                        Przeciwników Dody pewnie też jest sporo wink
    • anorektycznazdzira Re: A inne wierzenia? 23.09.18, 10:23
      Znam,
      mój światopogląd zbiorczo traktuje wszystkie wierzenia jako odmiany tego samego kultu sił kosmicznych, każdy je sobie nazywa jak chce, od Jahwe przez Manitou do bożków leśnych włącznie.
      KAŻDA religia to dla mnie co do sedna tym samym tylko z różną tradycją,
      przy czym oddzielam zabobon, który jest odmianą raka na wszystkich religiach świata.
      • mondovi Re: A inne wierzenia? 23.09.18, 15:08
        Każda religia tłumaczyła niewytłumaczalne wówczas- skąd burze, erupcje wulkanów, sztormy. Każda religia była dostosowana do warunków geograficznych - lasy u nas, słońce w Egipcie. Zabobony - ratunek, a każdy chce, aby traktować go sprawiedliwe, wiara w karmę, reinkarnację - naturalny odruch.
        • tt-tka Re: A inne wierzenia? 23.09.18, 15:14
          Inaczej mowiac "Jak czlowiek stworzyl bogow" big_grin
          A przy okazji jak stworzyl sobie i swojej spolecznosci duchy, demony, wierznia i zabobony.
          PS demonologia fajna rzecz. Imo ciekawsza od mitologii.
    • semihora Re: A inne wierzenia? 23.09.18, 15:30
      Znam jedną osobę. Uważam jej system wierzeń za tak samo "normalny" jak katolicyzm i inne wielkie religie (czyli: albo wszyscy mają wymyślonych przyjaciół, albo te wiary są tak samo ważne; zależy, czy się chce być złośliwym, czy rozumiejącym). Jeśli nikomu się swoimi przekonaniami nie robi krzywdy, to ja nie mam nic przeciwko. Każdemu jego porno, czyż nie?
    • super_hetero_dyna Re: A inne wierzenia? 23.09.18, 18:32
      Ja znam, ale tylko z mediów. Maria Nurowska i Agnieszka Holland, jak przystało na nowoczesne, wykształcone i światłe kobiety przystało, parają się voo-doo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka