Dodaj do ulubionych

Polka stulecia

24.09.18, 13:42
Polka stulecia. Plebiscyt "Wysokich Obcasów" na sto lat polskiej niepodległości
www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/7,166192,23867864,plebiscyt-czytelniczek-wybierz-kobiete-stulecia-uzasadnij.html?disableRedirects=true#s=BoxMmthImg1

Jak dla mnie na liście brakuje:
Justyny Kowalczyk ( 5 medali olimpijskich to jest konkretne osiągnięcie)
Marii Koterbskiej ( królowa swingu zdecydowanie zasłużyła na miejsce na liście)
Obserwuj wątek
    • woman_in_love Matka Boska Częstochowska a potem długo dlugo 24.09.18, 14:00
      nic. Amen.
      • asia-loi Re: Matka Boska Częstochowska a potem długo dlugo 24.09.18, 20:51
        woman_in_love napisała:

> nic. Amen.

Maryja była Żydówką, a nie Polką. Zresztą wszystkie "Matki Boskie" to Żydówki.
        • woman_in_love Re: Matka Boska Częstochowska a potem długo dlugo 24.09.18, 22:23
          Nieprawda kłamco! Nieprawda! Nigdy nie uwierzę w te kłamstwa!
          • hosta_73 Re: Matka Boska Częstochowska a potem długo dlugo 24.09.18, 23:07
            Bo to podłe oszczerstwa są! Wszyscy wiedzą, że Betlejem to dawna nazwa Kalwarii Zebrzydowskiej skąd pochodził, Józef Stolarz!
            • katja.katja Re: Matka Boska Częstochowska a potem długo dlugo 24.09.18, 23:11
              I Maria Jego Panna.
    • 45rtg Re: Polka stulecia 24.09.18, 14:19
      janja11 napisał(a):

> Polka stulecia. Plebiscyt "Wysokich Obcasów" na sto lat polskiej niepodległości

> Jak dla mnie na liście brakuje:
      > Justyny Kowalczyk ( 5 medali olimpijskich to jest konkretne osiągnięcie)
      > Marii Koterbskiej ( królowa swingu zdecydowanie zasłużyła na miejsce na liście)

I tak wygra jakaś nikomu poza redakcją Obciachów nie znana pani, w miarę możliwości lesbijka.
      • homohominilupus Re: Polka stulecia 24.09.18, 14:30
        Coś Ci redaktorki lub czytelniczki WO zrobiły, że tak plujesz jadem?
        • 45rtg Re: Polka stulecia 24.09.18, 14:53
          homohominilupus napisała:

> Coś Ci redaktorki lub czytelniczki WO zrobiły, że tak plujesz jadem?

Tyś chyba nigdy w życiu plucia jadem nie widziała.
          A Obciachy cóż, budują obrazek feministki a'la Szykulska w "Seksmisji", co bardzo mi przeszkadza jako wielokrotnemu ojcu córek wychowywanych na myślące, samodzielne kobiety. Na szczęście zasięg WO jest marginalny.

• iwles Re: Polka stulecia 24.09.18, 22:37
            Szykulska? A nie Stalińska przypadkiem?
            • 45rtg Re: Polka stulecia 25.09.18, 10:34
              iwles napisała:

> Szykulska? A nie Stalińska przypadkiem?

A może, na YT nie mogę znaleźć tego kawałka. Stalińska faktycznie jakby bardziej, bo to zawsze była Herod-baba smile
            • martishia7 Re: Polka stulecia 25.09.18, 11:37
              Z korkociągiem była Szykulska. Stalińska gra dziennikarkę na początku, jak facetów zamrażają ("Liga rządzi, liga radzi....")
    • spanish_fly Re: Polka stulecia 24.09.18, 14:35
      Zagłosowałam na Szaflarską.
      • bramstenga Re: Polka stulecia 24.09.18, 14:46
        Ja na Elżbietę Zawacką "Zo" - niezwykła postać, fajnie, że znalazła się w zestawieniu.
        • spanish_fly Re: Polka stulecia 24.09.18, 14:50
          Faktycznie, niesamowita babka.
          • bramstenga Re: Polka stulecia 24.09.18, 15:26
            Na pewno jest sporo takich osób jak ona, o których nikt nie pamięta, bo robią swoje w ciszy, bez wrzawy i oczekiwania poklasku. Ja dowiedziałam się o "Zo" tylko dlatego, że była patronką drużyny harcerskiej mojej córki (zresztą dziewczyny miały okazję spotkać się z nią osobiście).
            • janja11 Re: Polka stulecia 24.09.18, 19:40
              O Irenie Sendlerowej też przez lata nikt nie mówił.
              Zyskała rozgłos po 2000 dzięki przygotowaniu przez grupę amerykańskich uczennic szkolnego przedstawienia teatralnego Life in a Jar, którego tematem była jej działalność w czasie II wojny światowej.
              Kobieta, która uratowała z getta 2500 dzieci, czekała na swoje drzewko w Yad Vashem do 1983 r.
              W 2007 i 2008 zgłoszono jej kandydaturę do Pokojowej Nagrody Nobla, ale komitet zdecydował że nagrodę dostaną politycy, odpowiednio w 2007 Al Gore, w 2008 Martti Ahtisaari...
              Gdyby żyła to pewnie w 2009 też nie zostałaby nagrodzona, bo nagrodę przyznano niejakiemu Barackowi Obama, bo właśnie został prezydentem USA...

• katja.katja Re: Polka stulecia 24.09.18, 19:47
                Sama nie uratowała. Nie byłoby to fizycznie możliwe.
                Uratowała dzięki pomocy ludzi za którymi nie przepadała, gdyż pechowo byli...
                Polakami.
                Często też lubiła sobie dodawać to i owo.
                • jowita771 Re: Polka stulecia 24.09.18, 21:58
                  A kim byłą Sendlerowa jak nie Polką?
                  • katja.katja Re: Polka stulecia 24.09.18, 22:05
                    Polką która nie lubiła rodaków.
                    • janja11 Re: Polka stulecia 25.09.18, 08:23
                      No tak, niejaka Anna Binkot w swojej ksiażce napisała, że Irena Sendlerowa nie lubiła Polaków.
                      Książka wydana wiele lat po śmierci Ireny Sendlerowej-można napisać wszystko. Nie ma obawy, że bohaterka zechce coś zdementować...
                      • katja.katja Re: Polka stulecia 25.09.18, 10:37
                        Wypowiadali się tam ludzie, którzy ją znali, w wielu innych wywiadach ona sama nie ukrywała niechęci do Polaków.
                        • lodomeria Re: Polka stulecia 25.09.18, 10:49
                          A Ty jak patrzysz na sondaże poparcia dla partii, która rozpieprza heroiczny wysiłek ostatnich 30 lat, to co sobie myślisz o Polakach?
                          • katja.katja Re: Polka stulecia 27.09.18, 11:26
                            Jak czuję do kogoś niechęć to nie idę do niego o pomoc i to pomoc wymagającą najwyższego poświęcenia.
                          • kropka_kom Re: Polka stulecia 27.09.18, 13:58
                            Ze w koncu zmądrzeli.
                          • super_hetero_dyna Re: Polka stulecia 27.09.18, 14:46
                            30-letni wysiłek IV Rzeszy Niemieckiej włożony w podporządkowanie sobie Polski - heroiczny? Tych parę posad i trochę jahrgeld dla folksdojczów? Co to za heroizm?
    • mama-ola Re: Polka stulecia 24.09.18, 15:07
      A ja zagłosowałam, a co tam.
      • spanish_fly Re: Polka stulecia 24.09.18, 15:10
        Na kogo?
        • mama-ola Re: Polka stulecia 25.09.18, 08:24
          Na Wandę Chotomską.
    • lodomeria Re: Polka stulecia 24.09.18, 15:27
      A ja w sumie uważam, że ten plebiscyt jest szkodliwy. Tak mało mamy kobiecych role models w przestrzeni symbolicznej, tak mało wiemy o naszych wielkich rodaczkach, a tutaj znów takie zestawianie i rywalizacja z patriarchalnego punktu widzenia: liczy się jeden najważniejszy, który wygra główne miejsce, a reszta to chcąc nie chcąc przegrani.

Do tego takie zestwienie, w którym naukowczynie, lekarki, pedagożki mają z góry mniejsze szanse niż pisarki czy aktorki.
      • 45rtg Re: Polka stulecia 24.09.18, 15:30
        lodomeria napisała:

> A ja w sumie uważam, że ten plebiscyt jest szkodliwy. Tak mało mamy kobiecych r
        > ole models w przestrzeni symbolicznej, tak mało wiemy o naszych wielkich rodacz
        > kach, a tutaj znów takie zestawianie i rywalizacja z patriarchalnego punktu wid

A co w tym jest akurat patriarchalnego? Czyżby samice nie walczyły o pozycje w stadach?

• ga-ti Re: Polka stulecia 24.09.18, 21:39
        Racja, wybrać jedną, porównać dokonania w tak różnych obszarach. Nie lepiej wybrać 100 kobiet na stulecie?
        • lodomeria Re: Polka stulecia 25.09.18, 01:27
          O! To by było super!
    • lodomeria Re: Polka stulecia 24.09.18, 15:31
      I się jeszcze grzecznie pytam, gdzie jest Róża Luksemburg.
      • katja.katja Re: Polka stulecia 24.09.18, 17:46
        A jest Maria Skłodowska?
        • capa_negra Re: Polka stulecia 24.09.18, 17:49
          jest - głosowałam na nią
      • lellapolella Re: Polka stulecia 24.09.18, 21:00
        Także miałam nadzieję, że będziesad Zmarła w 1919, może uznano, że nie łapie się na stulecie? Obok Skłodowskiej to przecież najbardziej znana Polka na świecie.
      • super_hetero_dyna Re: Polka stulecia 27.09.18, 11:20
        No właśnie? I gdzie Julia Brystygier? Gdzie Helena Wolińska?
    • capa_negra Re: Polka stulecia 24.09.18, 17:48
      janja11 napisał(a):

> Polka stulecia. Plebiscyt "Wysokich Obcasów" na sto lat polskiej niepodległości
      > www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/7,166192,23867864,plebiscyt-czytelniczek-wy
      > bierz-kobiete-stulecia-uzasadnij.html?disableRedirects=true#s=BoxMmthImg1
      >
      > Jak dla mnie na liście brakuje:
      > Justyny Kowalczyk ( 5 medali olimpijskich to jest konkretne osiągnięcie)
      > Marii Koterbskiej ( królowa swingu zdecydowanie zasłużyła na miejsce na liście)

A ja się zastanawiam co tam robi Maryla Rodowicz???
    • strasznymruk Re: Polka stulecia 24.09.18, 17:55
      A gdzie Kopernik?
      • muchy_w_nosie Re: Polka stulecia 24.09.18, 21:18
        Nie to stulecie.
      • super_hetero_dyna Re: Polka stulecia 27.09.18, 11:17
        Kopernik miała pecha, bo w 1966, kiedy mógł być ogłoszony plebiscyt na Polkę Tysiąclecia, Trybuna Ludu nie wydawała jeszcze magazynu Wysokie Obcasy.
    • lauren6 Re: Polka stulecia 24.09.18, 18:09
      Mój głos poszedł na panią, dzięki której w tym roku obchodzimy stulecie praw wyborczych kobiet:

www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/7,53662,23203053,rewolwer-pod-suknia-w-gorsecie-dynamit-historia-aleksandry.html
      • katja.katja Re: Polka stulecia 24.09.18, 21:08
        Dobre:

"Kształciła się w czasie, gdy studia kobiet postrzegane były jako "wstyd na całe miasto"."

big_grin
    • maadzik3 Re: Polka stulecia 24.09.18, 18:17
      Na liście mnóstwo fantastycznych kobiet i fantastycznych nazwisk. Ciężko było mi wybrać. Ale jednak: Irena Sendler
      • myq1 Re: Polka stulecia 24.09.18, 19:10
        Irena Krzywicka
      • katja.katja Re: Polka stulecia 24.09.18, 19:48
        Polecam biografię tej Pani - autor Anna Bikont wink
        • maadzik3 Re: Polka stulecia 24.09.18, 21:41
          dzięki, słyszałam, chętnie przeczytam
          • katja.katja Re: Polka stulecia 24.09.18, 21:51
            Jestem ciekawa odczuć po lekturze.
    • wheels.of.fire Re: Polka stulecia 24.09.18, 21:37
      Natalia Przybysz, bo zabiła swoje dziecko gdyż miała za małe mieszkanie. Katarzyna Brarkowska, bo zagrała na nosie Jackowi Żalkowi, gdyż wymyśliła fikcyjną ciążę i aborcję w wigilię.
      • katja.katja Re: Polka stulecia 24.09.18, 21:51
        A Kazia Szczuka to pies?
      • lauren6 Re: Polka stulecia 24.09.18, 22:06
        Dlaczego Przybysz nie siedzi w więzieniu skoro rzekomo zabiła jakieś dziecko? Wiesz o morderstwie i nie zgłosiłeś tego na policję? Ukrywasz morderstwo!
        • kropka_kom Re: Polka stulecia 27.09.18, 14:01
          Prawdy nie da się ukryć...
    • werdipurke Re: Polka stulecia 25.09.18, 10:18
      justyna kowalczyk jest wg mnie za młoda na takie laury
      poza tym ona tez osobowowściowo jest dość kontrowersyjna, dużo osób jej nie lubi, bywała zarozumiała i taka agresywna w wypowiedziach zwlaszcza gdy jej nie szło. na jej profilu na fb czesto były jakies przepychanki...
      owszem medale, osiągnięcia sportowe, ale co to ma do Niepodległej?
      • dziennik-niecodziennik Re: Polka stulecia 25.09.18, 10:50
        a to jest plebiscyt na bycie miłą i sympatyczną czy na osiągnięcia?...
      • janja11 Re: Polka stulecia 25.09.18, 11:10
        Jak to za młoda Justyna jest? Już praktycznie skończyła karierę biegaczki. Ma już 5 medali olimpijskich (tyle nie ma żaden inny reprezentant Polski w sportach zimowych) .
        W tym zestawieniu jest kilka kobiet, które mniej sympatycznie i bardziej kontrowersyjne w wypowiedziach niż Justyna, a osiągnięcia mają raczej niszowe.
      • wheels.of.fire Re: Polka stulecia 25.09.18, 20:10
        Kowalczyk nie miała przypadkiem romansu z żonatym?
        • katja.katja Re: Polka stulecia 25.09.18, 20:20
          Miała, wstydzić powinien się żonaty.
        • bialeem Re: Polka stulecia 27.09.18, 11:43
          Jak za coś takiego się wycina z listy, to jakim cudem jest tam Jędrusik?smile
        • azsiezaloguje Re: Polka stulecia 27.09.18, 15:19
          Miała, całkiem, jak Skłodowska. Wielu nagrodzonych panów, w tym laureatów Nobla, miało romanse. No i....?
          • katja.katja Re: Polka stulecia 28.09.18, 07:55
            Może chciałby osobnego rakingu - cnotki 100-lecia?
    • super_hetero_dyna Polka stulecia - tylko Anna Grodzka 27.09.18, 11:12
      Ja już zagłosowałem. Żadna inna kandydatka się nie liczy, tylko Anna Grodzka. Kto na nią nie zagłosuje, ten homofob i reakcjonista. Kto ten post usunie - też.

• janja11 Re: Polka stulecia - tylko Anna Grodzka 27.09.18, 11:20
        O tak. To jest postać, której nie można było pominąć na tej liście i umieszczenie jej obok noblistek, wybitnych artystek i sportsmenek zupełnie nie dziwi.
        Takie osiągnięcie ma.
        Liczę, że w końcowej klasyfikacji będzie naprawdę wysoko.
        • bialeem Re: Polka stulecia - tylko Anna Grodzka 27.09.18, 11:42
          sportowczyń. Sportsmenka zawiera znienawidzony człon "men"
          • janja11 Re: Polka stulecia - tylko Anna Grodzka 27.09.18, 11:59
            Sportowczyni wygląda na radosną twórczość wybitnych "dziennikarzyń" pewnej gazety.
            Nie ma w SJP
            sjp.pl/sportowczyni
            I na szczęście , bo brzmi to słowo okropnie.
            Słownik automatyczny też podkreśla błąd, co jak widać nie przeszkodziło dzinnikarzyni napisać o "jednej z najbardziej utytułowanych polskich ( uwaga!) SPORTOWCZYŃ"

• lodomeria Re: Polka stulecia - tylko Anna Grodzka 27.09.18, 22:41
              Wielu słów nie było a teraz są. Przyzwyczaj się, taka jest charakterystyka języka polskiego, że bardzo łatwo tworzy się w nim nowe słowa.

Nota bene, to pod kątem feminatywów, jesteśmy językowo ubożsi niż 100 lat temu.
    • bialeem Re: Polka stulecia 27.09.18, 11:42
      Jezu jakie pastwienie się nad językiem:
      "Irena Szewińska
      Jedna z najbardziej utytułowanych polskich sportowczyń i najwybitniejszych lekkoatletek w historii".
      No i jest Musierowicz, a nie ma Chmielewskiej. Oburzające.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka