Dodaj do ulubionych

Storczyk -keiki

25.09.18, 12:21
Czy one przeżyją na roślinie, która totalnie straciła liście? Ile muszą mieć korzeni żeby odseparować bez szkody? Moczyć więcej/mniej?
Zdechlak od sąsiadki ( pisałam tu o nim) całkiem liście stracił po walce, zostały badyle ale ciągle zielone, żywe, więc go nie wywaliłam. I on zaczął puszczać na tych badylach keiki. Pierwszy raz mi się tak zadziało, zawsze po prostu zdechły. .. dajcie rady kwiato-mamie :p
Obserwuj wątek
    • jak_matrioszka Re: Storczyk -keiki 25.09.18, 12:29
      Póki badyl żywy, to trzymaj na badylu i podlewaj ten dół. Poprzedniego watku nie pamietam, ale pewnie sa tam korzenie, skoro badyl zielony. Korzenie keiki pryskaj woda, możesz też postawić jakiś pojemnik z woda w pobliżu, żeby podnieść wilgotność otoczenia.
      Kiedy badyl uschnie, bedziesz musiała przesadzić keiki. Im bedzie ono miało wiecej korzeni, tym lepiej.
      • same-old_mona Re: Storczyk -keiki 25.09.18, 13:18
        W skrócie- dostałam zdechlaka ze zgnilizną. Wycięłam co zdechłe (koszyczek z czymś) kwitł jeszcze ale liście w opłakanym stanie były. Po obcięciu zgnilizny wydawało się że jest lepiej, liście nabrały "ciała" wink po czym z dnia na dzień uschły i odpadły. Ale łodygi zielone więc zostawIam. No i teraz łodygi tak z nienacka wypuściły listki :p
        • jak_matrioszka Re: Storczyk -keiki 25.09.18, 14:13
          Zwykła próba przetrwania gatunku smile Keiki bez korzeni nie przeżyje samo, musi mieć dostawce-żywiciela. A im starsze i wieksze keiki, tym szanse lepsze. Listki musza choćby troszeczke urosnać, zanim bedzie można stymulować wzrost korzeni, dlatego jedyne co możesz zrobić to utrzymać wilgotność i czekać.

Ja wystawiłam storczyka na dwór, niestety noce za zimne i szlag go trafił. Na dowidzenia wypuścił keiki, wniosłam do domu i też bede sie w żłobek bawiła smile Mój ma wiekszego liścia długości poniżej centymetra i też przymarzniety, ale utrzymanie doniczki mnie nic nie kosztuje, wiec za jakiś czas możemy porównać rozwój smile
          • dziennik-niecodziennik Re: Storczyk -keiki 25.09.18, 15:50
            Mi jednego storcza kot polamal, w sense - oderwal trzon od korzeni. Trzon ukorzeniam (ma juz cztery korzonki, ale krotkie), a korzenie puscily dwa keiki. Bede mala trzy storczyki z jednego...
            • jak_matrioszka Re: Storczyk -keiki 25.09.18, 17:44
              Mój kot storczykami sie nie interesuje, dracene obrzeżona, zielistki i noline tnie namietnie. Reo mu sie podobne do zielistki wydało, bo też widze ślad zebów, no i próbował trzykrotke, ale chyba niesmaczna, albo to nie on był, bo tylko raz zeby wbite wink
              • silencia.furiosa Re: Storczyk -keiki 26.09.18, 15:37
                Pewnie storczyka też próbował, tylko nie zauważyłaś. Mój kot wbił zębale w pęd kwiatowy i tak się zapluł, że aż się spienił. W popłochu sprawdziłam po raz dziesiąty, czy aby storczyki nie są trujące. Mimo to i tak lubi podręczyć storczyki, powącha, kłapnie zębami, kwiatka potraktuje łapą.
                • jak_matrioszka Re: Storczyk -keiki 26.09.18, 16:26
                  Ja mam wiecej roślin w domu, wiele go nie interesuje, nie tylko storczyki. Próby bym zauważyła, aż tak cieńkich zabków nie ma wink Nad fiołkiem chodzi i futro zostawia, a na dracene wonna czy hibiskusa nawet nie spojrzy. Kot przy mnie te waskolistne dziabie, miałczac i wykłócajac sie o swoje prawa do zielska tongue_out
            • silencia.furiosa Re: Storczyk -keiki 26.09.18, 15:31
              Dziennik, napisz proszę jak ukorzeniłaś ten trzon. Ukorzeniaczem? Jakim? Jakąś specjalną metodą? Mam oderwane dwa górne liście ze stożkiem wzrostu i nie wiem co z tym zrobić.
              • dziennik-niecodziennik Re: Storczyk -keiki 27.09.18, 19:02
                Trzymałam nad wodą. Jak trochę odrosną to wsadzę w keramzyt.
    • dziennik-niecodziennik Re: Storczyk -keiki 25.09.18, 15:46
      Keiki możesz separowac jak maja minimum trzy korzenie, kazdy dlugi na minimum 4cm. Odcinasz za starego pedu z kilkucentymetrowym zapasem i wtykasz do podloza drobnego dla storczykow, i pielegnujesz normalnie.
    • azsiezaloguje Re: Storczyk -keiki 25.09.18, 16:10
      Mozesz sprobowac wsadzic na godzine do roztworu odzywki dla korzeni, takiej ogrodowej, niekoniecznie specjalnej do storczykow, nie wiem co tam masz dostepne, wygooglaj hormones for roots, np. Superthrive, z tym, ze rezultatow nie bedzie od razu widac.
    • same-old_mona Re: Storczyk -keiki 26.09.18, 11:41
      Słuchajcie, a jest szansa że roślina-matka wypuści jeszcze kiedyś nowe liście?
      • jak_matrioszka Re: Storczyk -keiki 26.09.18, 15:13
        Watpie. Nie po to ma keiki, żeby sama miała rosnąć, to raz. A dwa, widać by było stożek wzrostu, czyli właśnie nowy liść.
        • same-old_mona Re: Storczyk -keiki 26.09.18, 15:22
          To raczej nie ma szans. No nic, mam nadzieje że uda się odchować dzieci :p
          • silencia.furiosa Re: Storczyk -keiki 26.09.18, 15:41
            Jeżeli ma zdrowe korzenie i kawałek trzonu (a chyba ma, bo pędy kwiatowe skądś rosną) to jest szansa na keiki basal, czyli nową roślinę.
            • same-old_mona Re: Storczyk -keiki 26.09.18, 16:00
              Może po prostu wrzucę jutro fotkę to ocenicie szanse wprawnym okiem :p

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka