lalkaika 13.10.18, 00:48 maz ma byl na sor i ma zapisane zastrzyki ,zrobione. Ma na 3 dni i ok. Lezy plackiem,obiad zjadl na stojoco,bo jak siada to nie wyrabia. Ktoras miala ? Jakies rady prosze Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jola-kotka Re: Rwa kulszowa 13.10.18, 00:52 Ulala bedzie bol. Osobiscie nie mialam ale moj kolega cierpi co jakis czas i rady moze smieszne ale to dzialau niego decha na podloge i na tym spac , zelazko i przez recznik ta moja kolezanka prasuje meza😀. Po tym go mniej boli. Podobno na bol przy tym to leki slabo dzialaja. Odpowiedz Link Zgłoś
lalkaika Re: Rwa kulszowa 13.10.18, 00:57 no slyszalam,ze na twardym ma spac,a to francuski piesek ! mozesz rozwinac o tym zelazku plz Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: Rwa kulszowa 13.10.18, 01:06 Rozgrzewa czyli bierzesz recznik ustawiasz zelazko na taka temperature zeby nie poparzyc i " prasujesz" bolace miejsca. Odpowiedz Link Zgłoś
lalkaika Re: Rwa kulszowa 13.10.18, 01:15 git dzieki ,nie wiem czy pacjent sie zgodzi ale bede miala w zanadrzu <3 Odpowiedz Link Zgłoś
grazbed Re: Rwa kulszowa 13.10.18, 07:26 Ja mam w spadku po dziadku poduszkę elektryczną, nie wiem czy teraz takie są dostępne. Działa rewelacyjnie i pacjent może sobie sam regulować temperaturę i miejsce przyłożenia. Myślę że termofor a nawet butelka z gorącą wodą podziała. Plastry rozgrzewające do tego. Właśnie wychodzę z tego ale zastrzyków nie miałam tylko p.bólowe. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Rwa kulszowa 13.10.18, 15:44 lalkaika napisała: > no slyszalam,ze na twardym ma spac,a to francuski piesek ! Bzdura totalna. To dawno, dawno przestarzała teza. Kręgosłup ma naturalną linię S i jak położysz go na płaskiej desce, to bóle będą na dłuższą metę jeszcze gorsze. Ma leżeć na tym, na czym mu wygodnie i na czym może odprężyć mięśnie. Niewykluczone, że pora zmienić materac na lepiej podtrzymujący, co nie znaczy wcale twardszy. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Rwa kulszowa 13.10.18, 22:00 Tak, to jest bzdura. Nie znasz się. Sama mam problemy z kręgosłupem i radząc się ekspertów wybierałam kilka lat temu nowy materac. Bardziej miękki od tego na czym spałam do tej pory i mam z bólem spokój. Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Rwa kulszowa 13.10.18, 17:23 Żelazko to na tzw. "korzonki" może działać (też zginają człowieka w pół), ale nie na rwę Jolu. Odpowiedz Link Zgłoś
sineado Re: Rwa kulszowa 13.10.18, 09:12 Mój mąż miał długo z tym problem. Wielu rzeczy próbował. Jemu pomógł masaż nerwu kulszowego i ćwiczenia. Każdemu co innego pomaga. Co do zastrzyków niech nie bierze w bolaca stronę. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Rwa kulszowa 13.10.18, 09:21 Miałam w zeszłym roku. Coś strasznego. Z łóżka wstać nie mogłam tylko tak jakoś się przetaczałam na kolana na podłogę a potem powoli przy ścianie wstawałam Którejś nocy zwlekłam się zamiast męża na dół aby psa wypuścić. Po czym jak chciałam wrócić na piętro to okazało się, że z bólu nie mogę podnieść nogi i postawić jej na schodku. Pomagają leki i czas i rozgrzewanie. Odpowiedz Link Zgłoś
frey.a86 Re: Rwa kulszowa 13.10.18, 09:32 Jak już dojdzie do siebie to wymieńcie materac na twardy, zbyt miękki wzmaga bóle kręgosłupa. U mnie to się sprawdziło, tzn. rwy nie miałam, ale często pobolewał mnie kręgosłup a ze trzy razy tak bardzo, że musiałam brać ketonal. Wymieniliśmy pół roku temu materac na twardy, kosztowało mnie to prawie miesiąc przyzwyczajania się, ale bóle minęły jak ręką odjął. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Rwa kulszowa 13.10.18, 15:50 To nieprawda. Materac wcale nie musi być twardy, a nwet nie powinien, bo wtedy mięśnie są stale napięte. Materac powinien być dopasowany do wagi, budowy (kobiety potrzebują zwykle odciążenia w miednicy, mężczyźni w barkach) stylu spania i indywidualnych upodobań, niektórzy lubią twardo, inni wolą miękko. Ważne, by materac był elastyczny, podtrzymywał co trzeba i w pozycji leżącej na boku kręgosłup tworzył prostą linię. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Rwa kulszowa 13.10.18, 22:03 To ty wprowdzasz ludzi w błąd. To co ja napisałam powie ci każdy ortopeda i fijzoterapeuta. A ty idź lepiej pomaluj paznokcie. Odpowiedz Link Zgłoś
mamusia1999 Re: Rwa kulszowa 13.10.18, 22:08 To zajrzyj na speców od bólów Liebscher i Bracht. Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Rwa kulszowa 13.10.18, 17:08 snakelilith napisała: > To nieprawda. Materac wcale nie musi być twardy, a nwet nie powinien, bo wtedy > mięśnie są stale napięte. Materac powinien być dopasowany do wagi, budowy (kobi > ety potrzebują zwykle odciążenia w miednicy, mężczyźni w barkach) stylu spania > i indywidualnych upodobań, niektórzy lubią twardo, inni wolą miękko. Ważne, by > materac był elastyczny, podtrzymywał co trzeba i w pozycji leżącej na boku kręg > osłup tworzył prostą linię. Prawda. Materac ma być dopasowany do osoby! Spanie na płaskiej desce może być fatalne w skutkach. Najlepiej podłożyć sobie wałki i poduszki w odpowiednich miejscach, stosownych do pozycji, inaczej przy spaniu na wznak, inaczej na boku. W sieci są dostępne rysunki na ten temat. Masaż niektórym delikatnie łagodzi objawy, innych tylko wkurza, ale spektakularnego efektu nie należy oczekiwać. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Rwa kulszowa 13.10.18, 10:14 Taaa... Cala ciaze.Po ciazy tez czasami az schudlam. Sport pomogl. 5-6 razy w tygodniu po godzinie cwiczen typu bieg, rowerek, jakies grupowe itd Odpowiedz Link Zgłoś
zonda-m Re: Rwa kulszowa 13.10.18, 12:28 Pół roku się meczylam. Leki, ćwiczenia, masaże itd. Największą ulgę przyniosła mi akupunktura. Odpowiedz Link Zgłoś
boo-boo Re: Rwa kulszowa 13.10.18, 13:20 Ćwiczenia rozciągające/ na nerw kulszowy. Można zejść przez pierwsze dni ćwiczeń ale wierz mi -pomaga. Odpowiedz Link Zgłoś
mamusia1999 Re: Rwa kulszowa 13.10.18, 22:13 Uzupełnię że głównymi podejrzanymi w kwestii ucisku na nerw kulszowy i wywoływania ostrego stanu zapalnego to: staw krzyżowo-biodrowy, mięśnie piriformis i psoas. 3 ćwiczenia, 10min. Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Rwa kulszowa 13.10.18, 17:20 Ja miewam, z racji uszkodzonego dysku w kręgosłupie. W przypadku ataku niewiele da się zrobić, trzeba przeczekać. W tym czasie trochę łagodzą ból ćwiczenia (są na YouTube) na rwę. Gdy rwa odpuści trzeba się wziąć ostro i regularnie za sport, który wzmocni mięśnie brzucha i pleców. Taka "zbroja" mięśniowa zapobiega kolejnym atakom rwy, bo pozwala utrzymywać kręgosłup w odpowiedniej pozycji. Ćwiczę i dawno (tfu tfu) nie miałam. Leki przeciwbólowe to droga do nikąd. Odpowiedz Link Zgłoś
majarzeszow Re: Rwa kulszowa 13.10.18, 18:00 poczytaj o leku o nazwie Doreta. Na rwe pomaga, sprawdzilam na sobie kilka razy. Śmiesznie tani, 5zł za 60 tabletek, ale niestety na receptę. I oczywiście ćwiczenia rozciagajace, boli, ale pomaga. Odpowiedz Link Zgłoś
laruara Re: Rwa kulszowa 13.10.18, 21:42 Ja napiszę co mi pomogło. Codzienne zastrzyki z witamin z grupy B (Milgamma ??? ) jednocześnie z zastrzykami z Ketonalu ( przez dłuższy okres czasu raz dziennie ). W domu na nogi na kilka godzin stawiał mnie Ketonal forte. Pozwalał wstać z łóżka i pójść na zastrzyki... Generalnie u mnie ta Milgamma czyniła cuda. Odpowiedz Link Zgłoś
klamkas Re: Rwa kulszowa 13.10.18, 22:34 Szybka wizyta u dobrego fizjoterapeuty. Odpowiedz Link Zgłoś
pruszynkaaa Re: Rwa kulszowa 14.10.18, 06:37 wizyta u fizjo i niestety ćwiczenia rozciągające, codziennie. Tak jak to jeden fizjo powiedział - jak boli, to już za późno. W rwie ważna jest prewencja, czyli właśnie niedopuszczanie do bólu poprzez ćwiczenia. Odpowiedz Link Zgłoś