Dodaj do ulubionych

Rwa kulszowa

13.10.18, 00:48
maz ma byl na sor i ma zapisane zastrzyki ,zrobione. Ma na 3 dni i ok. Lezy plackiem,obiad zjadl na stojoco,bo jak siada to nie wyrabia.
Ktoras miala ?
Jakies rady prosze
Obserwuj wątek
    • jola-kotka Re: Rwa kulszowa 13.10.18, 00:52
      Ulala bedzie bol. Osobiscie nie mialam ale moj kolega cierpi co jakis czas i rady moze smieszne ale to dzialau niego decha na podloge i na tym spac , zelazko i przez recznik ta moja kolezanka prasuje meza😀. Po tym go mniej boli. Podobno na bol przy tym to leki slabo dzialaja.
      • lalkaika Re: Rwa kulszowa 13.10.18, 00:57
        no slyszalam,ze na twardym ma spac,a to francuski piesek !
        mozesz rozwinac o tym zelazku plz
        • jola-kotka Re: Rwa kulszowa 13.10.18, 01:06
          Rozgrzewa czyli bierzesz recznik ustawiasz zelazko na taka temperature zeby nie poparzyc i " prasujesz" bolace miejsca.
          • lalkaika Re: Rwa kulszowa 13.10.18, 01:15
            git dzieki ,nie wiem czy pacjent sie zgodzi ale bede miala w zanadrzu <3
            • jola-kotka Re: Rwa kulszowa 13.10.18, 01:29
              smile
            • grazbed Re: Rwa kulszowa 13.10.18, 07:26
              Ja mam w spadku po dziadku poduszkę elektryczną, nie wiem czy teraz takie są dostępne. Działa rewelacyjnie i pacjent może sobie sam regulować temperaturę i miejsce przyłożenia. Myślę że termofor a nawet butelka z gorącą wodą podziała. Plastry rozgrzewające do tego. Właśnie wychodzę z tego ale zastrzyków nie miałam tylko p.bólowe.
        • snakelilith Re: Rwa kulszowa 13.10.18, 15:44
          lalkaika napisała:

> no slyszalam,ze na twardym ma spac,a to francuski piesek !

Bzdura totalna. To dawno, dawno przestarzała teza. Kręgosłup ma naturalną linię S i jak położysz go na płaskiej desce, to bóle będą na dłuższą metę jeszcze gorsze. Ma leżeć na tym, na czym mu wygodnie i na czym może odprężyć mięśnie. Niewykluczone, że pora zmienić materac na lepiej podtrzymujący, co nie znaczy wcale twardszy.
          • jola-kotka Re: Rwa kulszowa 13.10.18, 15:52
            Nie to nie jest bzdura
            • snakelilith Re: Rwa kulszowa 13.10.18, 22:00
              Tak, to jest bzdura. Nie znasz się. Sama mam problemy z kręgosłupem i radząc się ekspertów wybierałam kilka lat temu nowy materac. Bardziej miękki od tego na czym spałam do tej pory i mam z bólem spokój.
      • piataziuta Re: Rwa kulszowa 13.10.18, 17:23
        Żelazko to na tzw. "korzonki" może działać (też zginają człowieka w pół), ale nie na rwę Jolu.
    • sineado Re: Rwa kulszowa 13.10.18, 09:12
      Mój mąż miał długo z tym problem. Wielu rzeczy próbował. Jemu pomógł masaż nerwu kulszowego i ćwiczenia. Każdemu co innego pomaga. Co do zastrzyków niech nie bierze w bolaca stronę.
    • heca7 Re: Rwa kulszowa 13.10.18, 09:21
      Miałam w zeszłym roku. Coś strasznego. Z łóżka wstać nie mogłam tylko tak jakoś się przetaczałam na kolana na podłogę a potem powoli przy ścianie wstawałam uncertain Którejś nocy zwlekłam się zamiast męża na dół aby psa wypuścić. Po czym jak chciałam wrócić na piętro to okazało się, że z bólu nie mogę podnieść nogi i postawić jej na schodku.
      Pomagają leki i czas i rozgrzewanie.
    • frey.a86 Re: Rwa kulszowa 13.10.18, 09:32
      Jak już dojdzie do siebie to wymieńcie materac na twardy, zbyt miękki wzmaga bóle kręgosłupa. U mnie to się sprawdziło, tzn. rwy nie miałam, ale często pobolewał mnie kręgosłup a ze trzy razy tak bardzo, że musiałam brać ketonal. Wymieniliśmy pół roku temu materac na twardy, kosztowało mnie to prawie miesiąc przyzwyczajania się, ale bóle minęły jak ręką odjął.
      • snakelilith Re: Rwa kulszowa 13.10.18, 15:50
        To nieprawda. Materac wcale nie musi być twardy, a nwet nie powinien, bo wtedy mięśnie są stale napięte. Materac powinien być dopasowany do wagi, budowy (kobiety potrzebują zwykle odciążenia w miednicy, mężczyźni w barkach) stylu spania i indywidualnych upodobań, niektórzy lubią twardo, inni wolą miękko. Ważne, by materac był elastyczny, podtrzymywał co trzeba i w pozycji leżącej na boku kręgosłup tworzył prostą linię.
        • jola-kotka Re: Rwa kulszowa 13.10.18, 15:53
          Ale po co wprowadzasz w blad?
          • jola_ep Re: Rwa kulszowa 13.10.18, 16:46
            Ale dlaczego wprowadza?
          • snakelilith Re: Rwa kulszowa 13.10.18, 22:03
            To ty wprowdzasz ludzi w błąd. To co ja napisałam powie ci każdy ortopeda i fijzoterapeuta. A ty idź lepiej pomaluj paznokcie.
            • mamusia1999 Re: Rwa kulszowa 13.10.18, 22:08
              To zajrzyj na speców od bólów Liebscher i Bracht.
        • bistian Re: Rwa kulszowa 13.10.18, 17:08
          snakelilith napisała:

> To nieprawda. Materac wcale nie musi być twardy, a nwet nie powinien, bo wtedy
          > mięśnie są stale napięte. Materac powinien być dopasowany do wagi, budowy (kobi
          > ety potrzebują zwykle odciążenia w miednicy, mężczyźni w barkach) stylu spania
          > i indywidualnych upodobań, niektórzy lubią twardo, inni wolą miękko. Ważne, by
          > materac był elastyczny, podtrzymywał co trzeba i w pozycji leżącej na boku kręg
          > osłup tworzył prostą linię.

Prawda. Materac ma być dopasowany do osoby! Spanie na płaskiej desce może być fatalne w skutkach. Najlepiej podłożyć sobie wałki i poduszki w odpowiednich miejscach, stosownych do pozycji, inaczej przy spaniu na wznak, inaczej na boku. W sieci są dostępne rysunki na ten temat. Masaż niektórym delikatnie łagodzi objawy, innych tylko wkurza, ale spektakularnego efektu nie należy oczekiwać.
    • princesswhitewolf Re: Rwa kulszowa 13.10.18, 10:14
      Taaa... Cala ciaze.Po ciazy tez czasami az schudlam. Sport pomogl. 5-6 razy w tygodniu po godzinie cwiczen typu bieg, rowerek, jakies grupowe itd
    • zonda-m Re: Rwa kulszowa 13.10.18, 12:28
      Pół roku się meczylam. Leki, ćwiczenia, masaże itd. Największą ulgę przyniosła mi akupunktura.
    • boo-boo Re: Rwa kulszowa 13.10.18, 13:20
      Ćwiczenia rozciągające/ na nerw kulszowy. Można zejść przez pierwsze dni ćwiczeń ale wierz mi -pomaga.
      • mamusia1999 Re: Rwa kulszowa 13.10.18, 22:13
        Uzupełnię że głównymi podejrzanymi w kwestii ucisku na nerw kulszowy i wywoływania ostrego stanu zapalnego to: staw krzyżowo-biodrowy, mięśnie piriformis i psoas. 3 ćwiczenia, 10min.
    • piataziuta Re: Rwa kulszowa 13.10.18, 17:20
      Ja miewam, z racji uszkodzonego dysku w kręgosłupie.
      W przypadku ataku niewiele da się zrobić, trzeba przeczekać. W tym czasie trochę łagodzą ból ćwiczenia (są na YouTube) na rwę.
      Gdy rwa odpuści trzeba się wziąć ostro i regularnie za sport, który wzmocni mięśnie brzucha i pleców. Taka "zbroja" mięśniowa zapobiega kolejnym atakom rwy, bo pozwala utrzymywać kręgosłup w odpowiedniej pozycji.
      Ćwiczę i dawno (tfu tfu) nie miałam.
      Leki przeciwbólowe to droga do nikąd.
    • majarzeszow Re: Rwa kulszowa 13.10.18, 18:00
      poczytaj o leku o nazwie Doreta. Na rwe pomaga, sprawdzilam na sobie kilka razy. Śmiesznie tani, 5zł za 60 tabletek, ale
      niestety na receptę. I oczywiście ćwiczenia rozciagajace, boli, ale pomaga.
      • laruara Re: Rwa kulszowa 13.10.18, 21:42
        Ja napiszę co mi pomogło.
        Codzienne zastrzyki z witamin z grupy B (Milgamma ??? ) jednocześnie z zastrzykami z Ketonalu ( przez dłuższy okres czasu raz dziennie ). W domu na nogi na kilka godzin stawiał mnie Ketonal forte. Pozwalał wstać z łóżka i pójść na zastrzyki...
        Generalnie u mnie ta Milgamma czyniła cuda.
    • klamkas Re: Rwa kulszowa 13.10.18, 22:34
      Szybka wizyta u dobrego fizjoterapeuty.
    • pruszynkaaa Re: Rwa kulszowa 14.10.18, 06:37
      wizyta u fizjo i niestety ćwiczenia rozciągające, codziennie. Tak jak to jeden fizjo powiedział - jak boli, to już za późno. W rwie ważna jest prewencja, czyli właśnie niedopuszczanie do bólu poprzez ćwiczenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka