Dodaj do ulubionych

Żwirek dla kota

17.10.18, 21:20
Dziewczyny, jaki żwirek dla kota polecacie?

Kiedy przyjeżdżały do mnie koty znajomych na przechowanie wypróbowałam trochę żwirkow. Betonitowych nie lubiłam, bo "cementowe łapki" na posadzce potrafiły się ciągnąć kilka metrów od kuwety. Drewniany żwirek koty roznosiły na łapach i zadzie. Najlepiej wypadł silikonowy. Roznosi się tylko przy samej kuwecie.

Teraz, od roku mam własną znajdę i do tej pory używamy silikonowego. Ale coraz bardziej mi ten silikon śmierdzi. Na opakowaniu wszyscy piszą, ze wytrzymuje do miesiąca, ale nigdy nie zdarzyło mi się wymienić żwirku (5l) rzadziej niż co 2 tygodnie. A teraz mam wrażenie, ze jeszcze szybciej trzeba wymieniać.
Drewnianego kot nie lubi. Próbowałam silikonowego zbrylającego, ale nie dość, ze drogi to kot roznosi go wszędzie. Może znacie jakiś porządny betonit, taki, który się nie roznosi i nie zostawia śladów? Albo jeszcze coś innego polecacie?
Obserwuj wątek
    • bovirag Re: Żwirek dla kota 17.10.18, 21:26
      Cat's best OKO plus.
      Na bazie włókien drewnianych, zbrylajacy się. Używam tego cały czas, nic nie śmierdzi, do łapek się nie przykleja, łatwo się z niego czyści kuwete. Polecam!
      • erzulie Re: Żwirek dla kota 17.10.18, 21:31
        Właśnie ten kupiłam raz awaryjnie na wyjeździe, kiedy nie mogłam dostać silikonu. Kot się zbuntował. Raz wszedł do kuwety i tyle. Mimo natychmiastowego usunięcia bryłek żeby chciał ponownie wejść do kuwety musiałam wymienić cały żwirek. Obawiam się, że roślinne nie przejdą.
        • ardzuna Re: Żwirek dla kota 17.10.18, 23:06
          Koty często go nie lubią, co nie oznacza że z innych roślinnych nie skorzystają
          • k1234561 Re: Żwirek dla kota 18.10.18, 12:31
            Tylko nie Cat's best.Ostatnio tak się popsuli,że szkoda gadać.Wcale się nie dziwię,że kot nie chce korzystać.Ja kupowałam ten żwirek niemal od samego początku jak kot u nas nastał.Ale ostanie pół roku to była masakra.Żwirek prawie wcale się nie zbrylał,grudki się rozpadały,wcale nie pochłaniał zapachów,kot go roznosił po całym domu.Ponieważ zależało mi na żwirku który mogę usuwać do toalety kupiłam Super Benek kukurydziany.I ten jest naprawdę dobry.Zbryla się fantastycznie,grudki zbite niczym beton,nic nie śmierdzi.Ja już do Cat's besta nie wrócę.
            • memphis90 Re: Żwirek dla kota 18.10.18, 18:51
              Moje koty... hmm, chciałam napisać, że olały kukurydzianego benka sikiem prostym, ale było wręcz przeciwnie. W ogóle odmówiły wchodzenia do kuwety i skończyło się robieniem kupy gdzie popadnie - byle POZA kuwetą sad Wszystkie inne żwirki akceptują, tu było veto. A szkoda, bo ładnie się zbryla.
    • ardiss1 Re: Żwirek dla kota 17.10.18, 21:30
      Masz takie samo spostrzeżenie jak i ja !
      Mam dwa koty-zwykle wymieniałam cały piasek wraz z myciem kuwety co ok 10 dni..
      A teraz tygodnia nie wytrzymuje...
      Juz nawet wymyśliłam ze któryś ma coś z nerkami może i trzeba iść do weterynarza to sprawdzić. .
      I tez używam silikonowego piasku. .
      Ew. Inna opcja jest taka ze zaczęli grzać, jest suchsze powietrze wiec więcej piją i co za tym idzie więcej biegają do kuwety...
      • erzulie Re: Żwirek dla kota 17.10.18, 21:36
        Nie, nie. Mój kot pije tyle samo. To znaczy sam z własnej woli nic nie pije i przemycam mu wodę w galaretce, której dostaje taką samą porcję. A zauważyłam to już jakiś czas temu i tez się zastanawiam o co chodzi.
      • igge Re: Żwirek dla kota 18.10.18, 11:47
        Dla mnie najwygodniejszy zawsze był cats best.
        Teraz sami sobie uprzykrzyliśmy życie bo zmuszamy koty by dużo piły rozwadniając im karmę i dając tylko mokrą i w kuwetach mamy od razu efekty, dużo więcej i dużo większe kulki. Niektóre wręcz monstrualne. I żwirku wychodzi teraz dużo a miał tę zaletę też, że starczał na długo stąd ceny jego się nie zauważało.
    • jollyvonne Re: Żwirek dla kota 17.10.18, 21:51
      Skoro masz kota wybrzydzajacego na zwirki, to co Tobie pomoze podpowiedz, ze u innych akurat ten rodzaj sie sprawdza? Jesli masz znajomych uzywajacych inny typ zwirku, to mozesz co najwyzej sie umowic, ze odkupisz od nich "porcje" zamiast duzej paczki i metoda prob i bledow dojdziesz jaki sie sprawdza. Albo bedziesz kupowac to co dostepne na rynku i testowac cale paczki.

Moj kot nie grymasi, przetestowal rozne rodzaje i uzywa takiego, ktory najbardziej przypadl do gustu poprzedniej wlascicielce (a my kontynuujemy). Uzywamy zwirku bentonitowego, sladow lapek przed kuweta nie widac, jedynie czasem trzeba pozamiatac, jak sie kotu uda wziac wiekszy rozped i kilka ziarenek wypadnie na zewnatrz.
      • erzulie Re: Żwirek dla kota 17.10.18, 21:55
        Przecież nie pytam, który żwirek mój kot polubi. Pytam, który żwirek możecie polecić, bo np. dobrze zbryla, mało się roznosi itp. Że będę musiała wypróbować na swoim kocie, to przecież wiem.
    • aankaa Re: Żwirek dla kota 17.10.18, 21:55
      moje używają kukurydzianego Benka (najbardziej im przypadł do gustu o zapachu trawy)
      jak ktoś wyżej napisał - popytaj wśród znajomych i wysęp smile trochę na jeden wrzut do kuwety i oceń co kot na to
    • mamtrzykoty Re: Żwirek dla kota 17.10.18, 22:00
      Nie znam żwirku, który by był godny polecenia. Ten www.zooplus.pl/shop/koty/zwirek_dla_kota/zwirek_golden_grey dobrze wchłania, fajnie się zbryla, wystarcza na długo i nie śmierdzi, ale jest drobniutki i na łapach wędruje dosłownie wszędzie. Często używam benka, taki gryby, on sie tak nie roznosi, ale słabo się zbryla i szybko śmierdzi.
      Też mnie ten wszechobecny żwirek wkurza okropnie. Najlepiej by było nauczyć koty korzystać ze spłukiwanej toalety, ale nie bardzo mam ochotę korzystać z sedesu do spółki z kotami, a na wstawienie drugiego nie ma na razie miejsca, bo muszę mieć w łazience dwie pralki. Wykombinowałam sobie, że w celu ograniczenia roznoszenia żwirku muszę zbudować jakiś labirynt z dywanikami, który kot bedzie musiał pokonać, aby wyjść z kuwety, ale nie mam czasu się za to zabrać, bo ciągle coś pilniejszego jest do zrobienia.
      • jollyvonne Re: Żwirek dla kota 17.10.18, 22:10
        A gdyby im postawic przed kuweta wycieraczke, to by nie pomoglo? Taka z wlokna kokosowego, albo "trawke" plastikowa, czy inny dywanik?
        A wogole jak koty ten zwirek wynosza, w tak duzych i irytujacych ilosciach? My mamy kuwete na ciemnej podlodze, zwirek jasny wiec go widac, zwirek jest maksymalnie 20-30cm od kuwety rozsypany (a i to nie jestem pewna, czy przypadkiem nie dziecko wiecej rozsypuje jak sprzata). Kot niewychodzacy, wiec ma lapki poprzerastane wlosem, moze dlatego mniej roznosi?
        • gladys_g Re: Żwirek dla kota 18.10.18, 20:22
          Mój kot zareagowałby entuzjastycznie na wszelkie dywaniki i wycieraczki, w łazience (tam stoją kuwety) sikając w nie natychmiast i wielkim sikiem.
      • erzulie Re: Żwirek dla kota 17.10.18, 22:22
        Dzięki. Pomysł z labiryntem niezły. Gorzej jak kota przypili wink też marzę, żeby kotu zbudować jakąś spłukiwaną kratkę ściekową, ale na razie szukam żwiru.
      • memphis90 Re: Żwirek dla kota 18.10.18, 18:55
        Miałam Golden grey i rzeczywiście jest świetny.
    • tairo Re: Żwirek dla kota 17.10.18, 22:22
      Przy drewnianych żwirkach spore znaczenie ma kształt.
      Cat's Best Eco Plus to nieregularne grudki, dlatego bardzo łatwo się czepia sierści i roznosi. Mniej czepliwy, ale droższy jest Smart Pellets (dawniej Nature's Gold bodajże się nazywał), większe i gładkie walcowate granulki. Lepszy niż Eco Plus, ale długowłosy kot wciąż daje radę wynieść. Takie granulki można też kupić taniej innych firm, ale niekoniecznie dobrze zbrylające.

Silikonowy oprócz tego, że z czasem jednak śmierdzi, jest bardzo bolesną pułapką nawet pod kapciem.
      Bentonit pyli i nie można go wyrzucać do toalety.

My aktualnie używamy Benka CornCat. Drobne granulki podobne do bentonitu, bardzo ładnie się zbryla i można wyrzucać do toalety, byle nie za dużo na raz. Nie czepia się kociego futra, nawet długiego. Jest dość ciężki, więc prawie nie wynoszą poza kuwetę, zostają jakieś pojedyncze granulki na wycieraczce. Praktycznie nie pyli!

Wycieraczka przed kuwetą też pomaga, chyba że kot nie chce współpracować i przeskakuje smile
      • jollyvonne Re: Żwirek dla kota 17.10.18, 22:52
        Taki dlugi dywanik mu tam polozyc, na dwa metry big_grin
    • peonka Re: Żwirek dla kota 17.10.18, 22:25
      U nas był cats Eko plus, ale jesli twój kot nie lubi, to trudno. Z bentonitowych uzywalismy tego z Rossmanna (fajny) i z Lidla (trochę gorszy ale też ok).
    • rejczel02 Re: Żwirek dla kota 17.10.18, 22:59
      U mnie po przetestowaniu wielu wygrywa world's best cat litter silnie zbrylający. Jest to żwirek kukurydziany. Na bieżąco usuwam nieczystości, a całość przy dwóch dużych kotach wymieniam co 3 tyg.
    • impala Re: Żwirek dla kota 18.10.18, 03:21
      betonitowy benek, drobny, błękitny (gruboziarniste dużo gorzej zbrylają) albo, porównywalny (i tańszy), fioletowo-wiśniowy Hilton, tez drobny. Czy grubo-, czy drobnoziarnisty widac przez opakowanie ale to pewnie wiesz...
      Do tego polecam wysypanie kuwety (świeżo umytej) neutralizatorem zapachów (tez Benek), który zapobiega m.in.klejeniu sie żwirku do dna kuwety, oraz wycieraczke przed kuwetę (krytą, mozna wyjąc drzwiczki jak kot duzy).
    • minerallna Re: Żwirek dla kota 18.10.18, 03:47
      Znajomi używają Benek super cristal. Ale żaden pyłek, klasyczna wersja bez żadnych zapachów. Po wyjściu z kuwety może coś pozostać ale nie jakaś ścieżka.
      Kuwety mają z pochłaniaczem zapachów, ściągają górę, syfek łopatką do wc i tyle.
      Ale już od dawna słyszę że te żwirki jak zwał tak zwał to już nie to co było jeszcze kilka lat temu. Oszustwa producentów, importerów?
      Może to jak z masłem czy olejem: cena ta sama a ilość w kg zmienia się na coraz mniejsze... i jakieś podróby na rynku?
    • dziennik-niecodziennik Re: Żwirek dla kota 18.10.18, 12:09
      kukurydziany. mozna spłukac w kiblu.
    • memphis90 Re: Żwirek dla kota 18.10.18, 18:53
      Super drobny bentonit się nie roznosi, mam białe kafle i śladów nie widać.
    • klamkas Re: Żwirek dla kota 18.10.18, 19:16
      Jak ja wam zazdroszczę tych drewnianych i kukurydzianych. Moje koty to prymitywne be(n)tony w tej kwestii. Od zawsze tylko żwirek z Lidla, nic innego nie wchodzi w grę sad
      • tairo Re: Żwirek dla kota 18.10.18, 20:30
        Niektóre koty kiepsko sobie radzą ze zmianami i trzeba je podstępem smile
        Możesz spróbować kupić małą paczkę Benka corncat, on ma granulki zbliżone do bentonitu, i dosypywać po garści, stopniową zwiększając ilość, jeżeli nie będą protestować. Trochę czasu to zajmie, ale warto.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka