Dodaj do ulubionych

Narzucanie urlopu

02.11.18, 21:00
Czy pracodawca moze narzucic kiedy mam wykorzystac urlop a takze dni opieki na dziecko?
Bo moja szefowa twierdzi ze moze.
Nie chodzi o urlop lipiec czy sierpien tylko takie dni jak dzis Kiedy nie potrzeba tylu pracownikow I najlepiej by swoje wolne wykorzystywali.
Obserwuj wątek
    • profes79 Re: Narzucanie urlopu 02.11.18, 21:15
      Nie może. Urlop można narzucić tylko w okresie wypowiedzenia (zobowiązać pracownika do wykorzystania zaległego i bieżącego urlopu, żeby nie płacić ekwiwalentu) i jest to o ile pamiętam określone w kodeksie pracy. Teoretycznie można przymusowo wysłać pracownika na urlop zaległy ale tu już bardziej oparte jest to o orzecznictwo niż o realne przepisy prawa.
      • araceli Re: Narzucanie urlopu 03.11.18, 13:37
        profes79 napisał:
        > Nie może.

A tymczasem Kodeks Pracy:
        Art. 163. § 1. Urlopy powinny być udzielane zgodnie z planem urlopów. Plan
        urlopów ustala pracodawca
        , biorąc pod uwagę wnioski pracowników i konieczność
        zapewnienia normalnego toku pracy.
    • demodee Re: Narzucanie urlopu 03.11.18, 09:52
      Urlop pracowniczy planuje się, im wcześniej, tym lepiej dla pracownika (więc tego szefowa nie może ci narzucić, bo już go w zeszłym roku wspólnie zaplanowałyście), poza 4 dniami urlopu na żądanie, które są przeznaczone na okoliczności niespodziewane (których też szefowa nie może narzucić, bo to pracownik nimi dysponuje).

Dniami opieki na dziecko także dysponuje pracownik, (a raczej dziecko pracownika, bądź placówka opiekuńcza), pracownik bierze je wtedy, kiedy dziecko wymaga opieki. Czyli szefowa też nie może ci ich narzucić.

Szefowa, jeśli Cię nie potrzebuje w pracy, to może Cię puścić do domu, ale płatne masz jak za normalny dzień pracy.
      • profes79 Re: Narzucanie urlopu 03.11.18, 12:05
        Nie zawsze; w firmach bodajże poniżej 20 pracowników nie ma obowiązku tworzenia planów urlopowych. Nie zmienia to faktu, że to pracownik ma wtedy roszczenie o udzielenie urlopu zgodnie z planem a nie pracodawca wysyłą przymusowo (u mnie urlopy planuje się w styczniu; życzę powodzenia w zaplanowaniu sobie czegokolwiek z półrocznym wyprzedzeniem (jak np. mój urlop grudniowy).
        • sfornarina Re: Narzucanie urlopu 03.11.18, 13:08
          > życzę powodzenia w zaplanowaniu sobie czegokolwiek z półrocznym wyprzedzeniem (jak np. mój urlop grudniowy).

To jeszcze nic.
          Mój małż we wrześniu 2018 wysyłał wnioski urlopowe na cały 2019 big_grin
          • wieczorny-motyl Re: Narzucanie urlopu 03.11.18, 18:17
            Ja w 2011,12, 13 tak miałam. Calusieniuśki następny rok oprócz tych 4 dni na żądanie.
          • dziennik-niecodziennik Re: Narzucanie urlopu 03.11.18, 20:00
            U mojego plany urlopowe robi się październiku, zgłasza w listopadzie.
          • redheadfreaq Re: Narzucanie urlopu 04.11.18, 17:58
            Ja właśnie siadam do ustalania mężowskiego urlopu na cały 2019, dzięki za przypomnienie.
      • wheels.of.fire Re: Narzucanie urlopu 03.11.18, 13:21
        Za to szef nieformalnie może wypowiedzieć umowę za urlop na żądanie.
        • grrru Re: Narzucanie urlopu 03.11.18, 15:18
          Jak się nieformalnie wypowiada umowę?
        • zofijkamyjka Re: Narzucanie urlopu 03.11.18, 15:41
          wheels.of.fire napisał:

> Za to szef nieformalnie może wypowiedzieć umowę za urlop na żądanie.
          urlop na żądanie musi byc za zgoda pracodawcy wiec jesli był bez zgody to tak
          • demodee Re: Narzucanie urlopu 03.11.18, 16:57
            > urlop na żądanie musi byc za zgoda pracodawcy
            Urlop na żądanie tym się różni od zwykłego, że zgoda pracodawcy nie jest potrzebna. O urlop na żądanie pracownik nie wnioskuje, tylko informuje pracodawcę.
            • slonko1335 Re: Narzucanie urlopu 03.11.18, 17:19
              Nie do konca: kadry.infor.pl/urlopy/urlop-na-zadanie/699987,Kiedy-pracodawca-moze-odmowic-urlopu-na-zadanie.html?gclid=Cj0KCQjwjvXeBRDDARIsAC38TP7qhhjEx_7EhD0xl0aqgw00hnBRUasLFeyHanQMwVFEfWlDIq3-TvcaAhEYEALw_wcB
              • demodee Re: Narzucanie urlopu 03.11.18, 18:10
                Dziwny ten artykuł.

Co do kwestii, że pracodawca może zwolnić pracownika, jeśli pracownik poinformował, że bierze urlop na żądanie, a pula dni urlopowych pracownika została już wyczerpana albo pracownik nie nabył jeszcze praw do urlopu - to zgoda. Nowo przyjęty pracownik myślał, że już po miesiącu należy mu się urlop, a zapomniał, że przedtem był przez 7 miesięcy na bezrobociu i praw urlopowych nie nabrał. W takiej sytuacji jest ot oczywiście nieusprawiedliwiona nieobecność w pracy i dyscyplinarka może być.

Natomiast jak to jest z przypadkiem "wcześniej nieprzewidzianej, ważnej sytuacji lub gdy zagrożone jest dobro bądź mienie zakładu pracy. Mogą być to na przykład duże braki kadrowe w sezonie chorobowym lub urlopowym, kiedy nieobecność kolejnego pracownika zagroziłaby ciągłości pracy w firmie."?

Przykład:
                Pies pracownika uległ na rannym spacerze wypadkowi i pracownik zawiózł go do weterynarza, który stwierdził, że psa trzeba uśpić. Pracownik dzwoni do pracodawcy i informuje go o urlopie na żądanie. A pracodawca odpowiada, że ma wcześniej nieprzewidzianą, ważna sytuację w postaci dużych braków kadrowych, kiedy nieobecność kolejnego pracownika zagroziłaby ciągłości pracy w firmie. Pracownik ma zostawić cierpiącego psa i iść do roboty? Teraz rozumiem, dlaczego niektórzy ludzie o urlopie na żądanie informują pracodawcę pod koniec dnia pracy...
            • zofijkamyjka Re: Narzucanie urlopu 03.11.18, 22:10
              demodee napisała:

> Urlop na żądanie tym się różni od zwykłego, że zgoda pracodawcy nie jest potrze
              > bna. O urlop na żądanie pracownik nie wnioskuje, tylko informuje pracodawcę.

nie masz racji.
              • demodee Re: Narzucanie urlopu 04.11.18, 07:32
                >nie masz racji.

Specjaliści jednak podzielają moje zdanie:

"Urlop na żądanie należy zgłosić najpóźniej w dniu rozpoczęcia urlopu. Kodeks pracy jednak nie określa, czy musi to być w godzinie planowanego rozpoczęcia pracy, czy np. godzinę przed. Pracodawcę można poinformować o chęci wykorzystania takiej formy urlopu w dowolny, ale skuteczny sposób, np. ustnie, mailowo, telefonicznie, faxem czy nawet SMS-em."

Zobacz więcej: poradnikpracownika.pl/-urlop-na-zadanie-jak-z-niego-korzystac
                • zofijkamyjka Re: Narzucanie urlopu 04.11.18, 17:55
                  ale Ty cytujesz jak należy zgłosić ten urlop. A tu chodzi o uzyskanie zgody a nie o formę zgłoszenia.
                  Od 2008 r. w orzecznictwie Sądu Najwyższego przeważa pogląd, iż pracownik musi nie tylko zgłosić chęć skorzystania z urlopu na żądanie, ale też uzyskać zgodę pracodawcy na skorzystanie z urlopu na żądanie.

Takie stanowisko prezentuje wyrok SN z 16 września 2008 r. (sygn. akt II PK 26/08, OSNP 2010/2-4/36)
                  • demodee Re: Narzucanie urlopu 04.11.18, 18:26
                    > ale Ty cytujesz jak należy zgłosić ten urlop. A tu chodzi o uzyskanie zgody a nie o formę zgłoszenia.

Chodzi o słowo "zgłoszenie". O normalny urlop wypoczynkowy się wnioskuje (czyli prosi o zgodę) i odnosi się to do przyszłości, pracodawca może się przychylić do wniosku lub nie. "Zgłoszenie" to poinformowanie o zaistniałym fakcie czyli raczej odnosi się do teraźniejszości.

Na logikę - jeśli urlop na żądanie wymagałby zgody pracodawcy, to czym różniłby się od normalnego urlopu wypoczynkowego?

Poza tym, jeśli pracodawca z powodu nadzwyczajnych potrzeb zakładu, miałby prawo do niewyrażania zgody na urlop pracownika na żądanie, to mógłby ciągłym brakiem zgody uniemożliwić pracownikowi skorzystanie z jego kodeksowego prawa do urlopu na żądanie.

To jest orzeczenie z 2008 roku, może są jakieś nowsze i mądrzejsze?
                    • profes79 Re: Narzucanie urlopu 04.11.18, 18:37
                      Pracodawca ma prawo odmówić zgody na urlop na żądanie ale w ściśle określonych przypadkach.
    • leni6 Re: Narzucanie urlopu 03.11.18, 16:40
      Jeśli chodzi o dni opieki to nie, ale z urlopem to w niektórych sytuacjach może np urlop zaległy, urlop zgodny ze złożonym i zatwierdzonym planem urlopów.
      • onewoman Re: Narzucanie urlopu 03.11.18, 17:09
        U mnie w piatek okazalo sie ze nie bedzie potrzebnych tylu pracownikow, do pracy mialam na 9 a o 8 dowiedzialam sie ze mam wolne I mam miec wpisana opieke na dziecko😕
        • profes79 Re: Narzucanie urlopu 03.11.18, 17:22
          Przychodzisz do pracy i mówisz, że nie zamawiałaś opieki na dziecko ale możesz zamówić inspektora pracy. Teraz to już po ptakach ale jak masz to na piśmie/sms to możesz mieć to w poważaniu; jak tylko na gębę to możesz miec problem z udowodnieniem, że pracodawca taki numer odwinął.
        • panna.anna4 Re: Narzucanie urlopu 03.11.18, 17:24
          Żarty jakieś, przychodzisz normalnie do pracy i nic nie wypisujesz.
          • onewoman Re: Narzucanie urlopu 03.11.18, 17:34
            Przyszlam do pracy I powiedzialam ze nie potrzebuje dzis opieki. Mam sms od kolezanki ze mam wolne I ma mi wpisac opieke. Dostalam telefoniczny zj..b od szefowej ze bylo powiedziane ze ktoras ma wziac urlop. Bylo mowione kto chce ale zadna nie chciala. A ze ja mialam na pozniejsza godzine to padlo na mnie.
            • panna.anna4 Re: Narzucanie urlopu 03.11.18, 17:52
              Dobrze że się nie dałaś, smsa sobie zachowaj.
        • leni6 Re: Narzucanie urlopu 03.11.18, 20:37
          Straszne chamstwo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka