Dodaj do ulubionych

Panele na schodach

13.11.18, 09:34
Czy ktoras kladla panele na schodach kiedys?

jakie macie doswiadczenia, rady?
Obserwuj wątek
    • eliszka25 Re: Panele na schodach 13.11.18, 09:43
      Rad konkretnych nie mam, bo my nie kładliśmy i chyba nie znam nikogo, kto panele na schodach ma. Jednak podczas wybierania podłóg widziałam w sklepie takich kilka schodków wyłożonych panelami na wzór, więc wiem, że się da. My zdecydowaliśmy, że jak już będziemy robić schody, to położymy na nich deskę barlinecką.
      • jak_matrioszka Re: Panele na schodach 13.11.18, 09:52
        Deske barlinecka? Masz na myśli panele pokryte drewnem czy coś innego nosi te sama nazwe?
        My mieliśmy deske barlinecka na podłodze kiedyś, nigdy wiecej! A już położenie tego na schodach, gdzie sie dużo chodzi środkiem a boki nieużywane (najcześciej), to wogóle kiepski pomysł.
        • eliszka25 Re: Panele na schodach 13.11.18, 10:02
          Chyba masz na myśli coś innego, bo deska barlinecka, to nie są panele pokryte drewnem, tylko jest ona cała drewniana. Są to konkretnie 3 warstwy drewna

www.barlinek.com.pl/deska-barlinecka-warstwowa/

• jak_matrioszka Re: Panele na schodach 13.11.18, 10:44
            No o tym myślałam, panel w sensie kształtu, bo mój Małżonek raczy to parkietem nazwać 😬
            Mieliśmy wiele lat temu, pierwszy i ostatni raz. Zraziłam sie na maksa.
            • eliszka25 Re: Panele na schodach 13.11.18, 11:37
              No dla mnie prawdziwy parkiet, to też jednak co innego.

Może to zależy, jakie drewno masz na wierzchniej warstwie? W każdym razie mnie się w desce barlineckiej podoba to, że można ją kłaść jak panele i w razie czego łatwo też taką podłogę wymienić po jakimś czasie, nawet samemu. Cenowo wychodzi mniej więcej tak samo, jak nieco lepszej jakości panele u nas, więc jak sobie deskę przywieziemy z Polski, to będziemy mieć drewnianą podłogę w cenie zwykłych paneli, bo takie porządne są nawet sporo droższe.

Co do zużywania, to każde drewno się niszczy i „wydeptuje” w najbardziej ruchliwych miejscach. W domu moich teściów schody betonowe są wykończone litym drewnem, tzn. na każdym stopniu jest umocowana gruba decha. Dom jest używany tylko sezonowo, bo teściowie mieszkają gdzie indziej, a schody na środku są naprawdę mocno wydeptane. O ile jako nowe jeszcze jakoś wyglądały, to teraz bardzo rzuca się w oczy różnica między schodami i resztą domu, bo tam na podłodze leżą panele. Dlatego ja zapowiedziałam, że w całym domu będzie deska barlinecka, na schodach też.
              • gaga-sie Re: Panele na schodach 15.11.18, 20:28
                Może zastanówcie się jeszcze nad tą deską barlinecką, bo ja mam też złe doświadczenia. Mamy ją w dwóch sypialniach, wierzchnia warstwa z egzotycznego drewna, miała nadawać się nawet do przedpokoju, a bardzo szybko się zniszczyła, wgniecenia, ubytki, zaraz na początku ją reklamowaliśmy. Sąsiadka też ma i jest niezadowolona. Na jakichś forach wnętrzarskich spotkałam potem negatywne opinie, ale nas już było po ptokach.
                • eliszka25 Re: Panele na schodach 15.11.18, 20:52
                  A ja czytałam też dobre opinie, choć kiepskie też. Ogólnie nie jest tak, że wszyscy chwalą lub odradzają. Mnie się podoba, ale nie spodziewam się cudów. Poza tym jeszcze się nie zdacydowaliśmy na 100%. Jak będziemy teraz w Polsce, to chcę sobie gdzieś tę deskę obejrzeć na żywo.
    • jak_matrioszka Re: Panele na schodach 13.11.18, 09:45
      Moja teściowa miała panele na schodach. Wykończenie każdego stopnia metalowa listwa, a od tyłu było widać, że panel leży (schody takie przelotowe, bez podstopni, czy jak to sie nazywa). Dla mnie koszmar pod wzgledem estetycznym i użytkowym, plusów nie widziałam. Rozumiem jak kogoś nie stać, ale akurat u teściowej nie to było powodem.
      Tyle z doświadczeń, rada jedna - nie idź w to smile No chyba, że masz jakieś inne panele i lepsze rozwiazanie.
      • princesswhitewolf Re: Panele na schodach 13.11.18, 09:55
        Schody nie sa na szczescie przelotowe tylko zabudowane ale sa to stare schody z podstopniami. Nie skrzypia , mocne mimo ze maja juz z 30 lat.Nie chce sie ladowac w wymiane calej klatki schodowej, a przede wszystkim ie chce widoczniej roznicy miedzy panelami a schodami nawet niby ze to podobna niby kolorystyka jak pobejcujesz itd. Nie rozwazalabym metalu ale rozwiazanie drewnianych wykonczen bo panele sa nie do rozpoznania z debowymi podlogami

Panele mam najwyzszej z mozliwych jakosci i byly drozsze niz wiekszosc standardowych sosnowych i debowych podlog na rynku. Maja 14 cm grubosci
        • joasia33 Re: Panele na schodach 14.11.18, 09:47
          Ile mają grubości???
          • princesswhitewolf Re: Panele na schodach 14.11.18, 14:57
            14mm
      • eliszka25 Re: Panele na schodach 13.11.18, 09:56
        Twoja teściowa miała najwyraźniej bardzo kiepsko zrobione te schody. Myśle, że autorce wątku chodzi raczej o coś takiego, jak w tym filmiku

m.youtube.com/watch?v=lG79zw0RQo0
        • princesswhitewolf Re: Panele na schodach 13.11.18, 10:01
          otoz to
          • jak_matrioszka Re: Panele na schodach 13.11.18, 10:52
            Kiedyś takich systemów listw nie było, to wyglada dobrze. Pytanie tylko o wytrzymałość elementu narożnego, bo panel sam w sobie to nietrudno kupić dobry.
            • jak_matrioszka Re: Panele na schodach 13.11.18, 11:03
              Osobiście bym wolała nakładki drewniane, bo sa jednolite z winklem. Nie wiem jak to cenowo wyglada w stosunku do systemu paneli, kiedyś drogie były i my wybraliśmy cyklinowanie stopni.
              • princesswhitewolf Re: Panele na schodach 13.11.18, 11:07
                no ale beda w innym kolorze takie nakladki. Poza tym panele wygladaja jak drewno. niczym sie nie roznia.
      • hanusinamama Re: Panele na schodach 13.11.18, 13:24
        Mnie było stac na drewniane ale dla mnie tragedia to panele na podłodze i odcinajace sie od tego drewniane schody. Ze driwenianej podłogi nie chciałam to panele tez na schodach mam. Zadnych metalowych elementów, zadnych wystających listewek. Schodzy są tak samo zrobione jak te drewniane u mojej mamy. Wystarczy wybrac [enele z systemem na schody i tyle.
    • betty_bum Re: Panele na schodach 13.11.18, 10:10
      Ja mam położone, kährs, drewniane. Najpierw były wykończone listwami z tej firmy i wyglądały okropnie. Przy pierwszym cyklinowaniu wymienili mi te listwy na inne i jest lepiej, ale drugi raz bym do tej rzeki nie weszła.
    • mysiulek08 Re: Panele na schodach 13.11.18, 10:38
      Schody, niejako glowne, mam z drewna, ale dwa stopnie w innej czesci domu sa 'w panelach', potraktowane jako czesc korytarza. Wizualnie ok, ale listwy wykanczajace sa wystajace i mnie bardzo stresuja przy chodzeniu. Do wymiany kiedys tam.
    • janja11 Re: Panele na schodach 13.11.18, 11:10
      quick step ma takie panele na schody.
      Nasz pan Wiesiek mówi, że nie ma jak schody drewniane i paneli nie poleca.
      • princesswhitewolf Re: Panele na schodach 13.11.18, 11:18
        widocznie wiesiek jest Wiesiek i nie przeszkadza mu roznica kolorystyczna i estetyczna miedzy schodami a panelami podlogi
        • hanusinamama Re: Panele na schodach 13.11.18, 13:22
          O toto. Dlatego mam quick stepa i panele zarówno w salonie, w sypialni jak i na schodach pomiędzy....
      • eliszka25 Re: Panele na schodach 13.11.18, 11:40
        Z takimi panami, to różnie bywa. Nasz jeden fachowiec przekonywał, że listwy przypodłogowe są tylko białe, bo przecież ściany są też białe i tak jest najlepiej 😂
        • princesswhitewolf Re: Panele na schodach 13.11.18, 13:12
          no co sie bedzie meczyl i jakby mu cos chlapnelo z gory to latwiej pomalowac na bial
        • niennte Re: Panele na schodach 13.11.18, 13:30
          Białe listwy przypodłogowe wizualnie podnoszą wysokość, oczywiście najlepiej mieć wtenczas białe drzwi wewnętrzne. To najlepsze wizualnie rozwiązanie - neutralne. Można wtedy mieć kolor na ścianach czy drewniane meble.

Moja córka ma żywicę epoksydową na schodach i na podłogach całego parteru. Na górze drewniane panele.
          • eliszka25 Re: Panele na schodach 13.11.18, 14:41
            Masz rację i ja się z tobą zgadzam, ale co innego przekonywać do białych listew argumentami, jak twoje, a co innego twierdzić, że listwy przypodłogowe są tylko białe i innych się nie robi 😁
            • muchy_w_nosie Re: Panele na schodach 15.11.18, 20:56
              Listwy przypodłogowe białe są bardzo ładne, praktycznie zawsze występują w najdroższym wykończenu mieszkań i nie są zestawiane z białymi ścianami, tylko mają pasować do np. drzwi, oczywiście białych wink
              • muchy_w_nosie Re: Panele na schodach 15.11.18, 20:57
                Ja mam drewniane prostokątne pasujące do podłóg i białych ściam ;P
    • hanusinamama Re: Panele na schodach 13.11.18, 13:21
      NIe kładłam ale mam (kładł mi pan od paneli). Jestem zadowolona. Mam w całym domu jedne panele, chciałam aby schody były tez w tych panelach. Nie podoba mi sie odciecie drewnianych schodów od paneli.Zadnych metalowych listewek. Ja wybrałam kaurat panele ktore maja system do kładzenia na schodach. Jest kilka. Wszystkie wykonczenia schodów są w tym systemie.
    • chatgris01 Re: Panele na schodach 13.11.18, 13:27
      Znajomy ma, polozone na starenkich drewnianych schodach, wykonczone aluminiowa listwa. Sprawdzaja sie (i wygladaja) niezle (o niebo lepiej, niz dywanowa wykladzina, ktora byla wczesniej).
      • chatgris01 Re: Panele na schodach 13.11.18, 13:29
        Sa identyczne jak podloga na pietrze (na parterze plytki z terakoty).
        • princesswhitewolf Re: Panele na schodach 14.11.18, 16:48
          no wlasnie o to mi chodzi
    • eowen Re: Panele na schodach 14.11.18, 15:19
      Ja planowałam quick stepa, bo mam je położone na pparterze, ale cena była zbyt duża jak na schody z paneli. Do tego w moim regionie był wtedy tylko 1 fachowiec. Odpuściliśmy i mamy drewniane, dębowe, w sumie niewiele droższe albo nawet w tej samej cenie jak qs.
      • princesswhitewolf Re: Panele na schodach 14.11.18, 16:47
        nie o pieniadze chodzi ale wytrzymalosc. Drewno jest slabsze od b dobrych paneli
        • bialeem Re: Panele na schodach 14.11.18, 16:55
          Bardzo ciekawa opinia.
      • hanusinamama Re: Panele na schodach 14.11.18, 19:46
        Ae t nie o cene często chodzi. Ja np nie chciałam za diabły do paneli zeby mi schody drewniane dochodziły. NO gryzie mi to sie masakrycznie. Albo drewniane schody i drewniana podłoga albo wszystko w panelach. Mam quick stepa. Fakt schody i listwy wykonczeniowe najdrozdze, a podłogi w panelach mam sporo. Ale dla mnie było wazne zeby wszystko było w tym samym panelu. Mam wiec na dole i na górze panele te same, na schodach to samo
    • bei Re: Panele na schodach 14.11.18, 17:18
      Widziałam schody wylane z betonu i pokryte panelami laminowanymi. Oglądam je co jakiś czas- 2-3 razy w roku. Są wciąż w dobrej wizualnej kondycji, mają już ponad siedem lat, czterech użytkowników-dwoje dorosłych i dwoje b ruchliwych dzieci, w porywach korzystał z nich duży pies. Nie widać zniszczeń, ani mocowań. Na forach budowlanych jest mnóstwo uzytkownikow tak wykończonych schodów i chwalą, ze sprawdziły się w ich domach
    • joanna1982 Re: Panele na schodach 14.11.18, 21:01
      Moim zdaniem przede wszystkim trzeba sie zastanowić jaki materiał użyć. Jesli autorka nie chce łączyć drewna z panelem to musi wybrac albo całość w panelach albo całość w drewnie.
      Jeśli schody są z tzw prześwitami to panele będą źle wyglądać. Jeśli schody są z podstopnicami to jak najbardziej można pokusić się o panele.
      Należy pamiętać że na schodach można połozyc w sumie każdy panel a wykończyć listwami dostępnymi na rynku ale mogą one odbiegać kolorystycznie od paneli i tu polecam od razu pytać i wybierać te panele które mają też system montazu na schody. Quick step ma napewno a czy jeszcze jakaś firma to nie wiem bo troszke wypadłam z tematu. Napewno takie systemowe rozwiązanie jest lepsze bo wszystkie elementy beda lepiej dopasowane.
      Kolejna ważna rzecz to dobry montażysta. Mój znajomy kładzie panele na schodach nawet nie systemowe. Jest z tym zabawy ale wygląda ładnie.
      Jeśli chodzi o panele to są wytrzymalsze bo są twardsze niż drewno. Drewno trzeba lakierować lub olejować w zależności od wybranego rodzaju.
      Nie radziłabym pod żadnym pozorem kłaść deski barlineckiej jest słaba. Warstwa wierzchnia jest cienka i tak samo podatna na uszkodzenia jak drewno. Ułożenie jej na schodach wygląda podobnie do paneli ale bedzie drozsze. No i jeszcze jedno - deski barlineckiej sie nie cyklinuje. To tak na tyle.
      • princesswhitewolf Re: Panele na schodach 14.11.18, 22:21
        no juz mowilam ze calosc w panelach i nie ma przeswitow
      • eliszka25 Re: Panele na schodach 15.11.18, 18:40
        joanna1982 napisała:

> Nie radziłabym pod żadnym pozorem kłaść deski barlineckiej jest słaba.

Ale wiesz to z własnego doświadczenia czy skąd masz takie info? Producent daje 20, 25, a nawet 30 lat gwarancji na deskę barlinecką. Chyba było by to dla nich mało opłacalne, gdyby produkt był aż tak kiepski? Osobiście czytałam różne opinie. Mnie się deska barlinecka podoba i mam ochotę zaryzykować.

Warstwa
        > wierzchnia jest cienka i tak samo podatna na uszkodzenia jak drewno.

Bo to jest drewno przecież, więc nic dziwnego, że zachowuje się jak drewno.

Ułożenie j
        > ej na schodach wygląda podobnie do paneli ale bedzie droższe

A dlaczego droższe? Oni też mają normalne systemy na schody i nie zauważyłam, żeby były jakieś drogie. Chcemy mieć deskę w całym domu, więc na schodach też.

No i jeszcze jedn
        > o - deski barlineckiej sie nie cyklinuje. To tak na tyle.

No i tu się mylisz. Jak najbardziej deskę barlinecką można zeszlifować i później olejować lub lakierować ponownie. Informuje o tym producent na swojej stronie internetowej.
        www.barlinek.com.pl/pielegnacja/cyklinowanie-i-bejcowanie-wytartej-deski/
        • jak_matrioszka Re: Panele na schodach 15.11.18, 19:19
          Deske możesz cyklinować, ale w ograniczonym zakresie (warstwa drewna nie jest gruba).
          Ja miałam, pierwsza rzecz upadła Małżonkowi po trzech dniach od położenia, dziury od razu. Dodatkowo przebarwienia przy oknach, mocno widoczne. Oczywiście, można położyć i w całości przykryć dywanami, koniecznie w pomieszczeniu bez okna, i chodzić po tym w miekkich skarpetach i nie dopuścić do najmniejszego ziarnka piasku, bo beda przetarcia.
          Mieszkanie sprzedaliśmy, wiec nie wiem jak było dalej, ale za nic wiecej tego produktu nie kupie. Może u Was sie sprawdzi, a widze że jesteś podobnie napalona jak mój Małżonek był, wiec nie bede sobie głowy zawracać przekonaniem. Pod jednym wzgledem jestem z deski zadowolona; teraz jak tylko M ma inne zdanie niż ja o czymś z zakresu remontów, to tylko pytam, czy deske barlinecka też chce wink Mam argument do końca świata i dzień dłużej big_grin
          • eliszka25 Re: Panele na schodach 15.11.18, 20:07
            Nie wyobrażam sobie nie wiadomo czego. Warstwa wierzchnia, którą można szlifować jest z oczywistych względów stosunkowo cienka, więc zdaję sobie sprawę z tego, że nie da się tego cyklinować w nieskończoność. Warstwa wierzchnia deski może być różna. To można sobie wybrać. Może mieliście jakieś miękkie drewno? Mnie się deska podoba, a że cenowo wyjdzie mnie mniej więcej tak samo, jak bym u nas kupowała średniej jakości panele, to zaryzykuję. Nie musi to być podłoga na 20 lat. Co do dziur w podłodze, to obecnie mamy panele i wszędzie, gdzie coś upadło, jest dziura bądź wgniecenie, więc po desce barlineckiej cudów też się nie spodziewam.
          • gaga-sie Re: Panele na schodach 15.11.18, 20:37
            O to to. I jeszcze te przebarwienia.
            • eliszka25 Re: Panele na schodach 15.11.18, 20:47
              Ale parkiet też się przebarwia. W poprzednim mieszkaniu mieliśmy prawdziwy parkiet i znać było na nim wszystko. Po wyniesieniu mebli one nadal były na parkiecie w postaci ciemniejszych plam. Nie mówiąc już o tym, że w korytarzu bez okna kolor był zupełnie inny niż w dużym pokoju z oknem balkonowym. Pod oknem był oczywiście najjaśniejszy. Panele też się przebarwiają. Jak podniosę wycieraczkę w korytarzu, to panele w tym miejscu są jaśniejsze. No, ale aktualnie mamy naprawdę kiepskiej jakości panele na podłodze, właściciel mieszkania przyoszczędził najwyraźniej.
              • afro.ninja Re: Panele na schodach 15.11.18, 21:01
                Miałam baltic floor, tez niby można było cyklinowac i były to panele nie do zdarcia, a miałam psa. I w ogóle żadnej pielęgnacji, ale rzadko je zmywalam na mokro, częściej odkurzalam. Teraz mam parkiet, który wręcz wrzeszczy o cykline w niektórych miejscach, ale chodzenie po parkiecie jest mega przyjemniejsze niż po tych lepszych panelach.
    • kochamruskieileniwe Re: Panele na schodach 15.11.18, 23:31
      10 lat temu robiłam remont klatki schodowej, łącznie ze schodami. Miieszkam w domu prawie 100letnim, tyle samo lat mają schody drewniane. Użytkowane bardzo intensywnie, bo przez jakieś 45 był to dom komunany z czterema mieszkaniami. Mieszkania na górze miały piece węglowe i nie miały wody, (łazienek i ubikacji też nie). Tak więc c=schody użytkowane były intensywnie suspicious

Na schody naklejone zostały dechy dębowe i .... zapomniałam nazwy. Takie dechy z rantem - w przekroju wygląda to jak L o równych bokach. W kazdym razie ten rant zasłania od frontu stary stopień.
      Fachowiec kleił to jakim supre klejem. Podstopnice stare są odmalowane na kolor poręczy. Podesty też robiłam z tego samego drewna.
      Wyszło , moim zdaniem, świetnie. Nie muszę zamykać oczu wchodząc na klatkę schodową.
      Podłoga po 10 latach dosyć intensywnego użytkowania wygląda bardzo dobrze. (Będzie wyglądało lepiej, gdy odmaluję sciany big_grin)
      Chybabym paneli nie k,ładła, ale ja mam fobię panelową wink Kwestia podejścia i... charakteru domu. Do mojego pasują w zasadzie tylko drewniane.

Aha - te dechy na stopnie i dechy z rantem zamawiane były na wymiar.
      • kochamruskieileniwe Re: Panele na schodach 15.11.18, 23:43
        Dobra, polazłam przypatrzeć sie schodom i prostuję. Na każdy stopien przylepione są trzy dechy równej szerokości, w tym jedna z rantem. Ona jednak w przekroju to L , nie ma równych boków.
        I schody już od 10 lat nie skrzypią big_grin
    • bywalec.hoteli Re: Panele na schodach 29.10.20, 18:34
      w koncu jakis inny temat. A czemu akurat panele a nie parkiet?
    • bukietlisci Re: Panele na schodach 29.10.20, 18:45
      spamer

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka