Dodaj do ulubionych

Emerytura dla matek

14.11.18, 16:01
Emerytura dla matek co najmniej czworga dzieci nie będzie przyznawana wszystkim jak leci,
lecz tylko tym matkom, które nie będą posiadać dochodu zapewniającego niezbędne środki utrzymania lub mają już jakiś dochód w postaci emerytury lub renty, ale niższy niż aktualnie obowiązująca minimalna emerytura.
Jakoś nie wydaje mi się by o tym było słychać wcześniej.
Ale za to jak to brzmiało - urodzicie czwórkę dzieci i emerytura wasza.
Obserwuj wątek
    • niktmadry Re: Emerytura dla matek 14.11.18, 16:07
      Powiedz to tym matkom, które odchowały czwórkę i jednoczesnie pracowały. Nóż się otwiera ....powinni tym matkom oddać ich składki a następnie wypłacać emeryturę.
      • anilka Re: Emerytura dla matek 14.11.18, 16:12
        Ale one dostaną swoją emeryturę, a tą na dzieci tylko w wypadku gdy ich własna jest niższa niż minimalna emerytura.
        Mnie ta emerytura bardzo oburza, ale tu mnie dziwi co innego - dlaczego o tych warunkach do tej pory nikt nie mówił, tylko głośno się trąbiło - emerytura dla matek i koniec
    • milva24 Re: Emerytura dla matek 14.11.18, 16:10
      Mnie się wydaje że było...to naprawdę nie będzie kolosalna suma w budżecie a jaki sukces propagandowy.
      • gaskama Re: Emerytura dla matek 14.11.18, 16:15
        Cóż, nasi aktualnie rządzący mają same sukcesy. Skąd oni tę kasę biorą na te wszystkie 500+, na emerytów młodszych o 5 lat, na policjantów emerytów po 25 latach prac (kurcze, jeśli doliczyliby mi studia, to już od roku mogłabym pobierać pieniądze), na emerytury dla niepracujących matek, na ….. już się pogubiłam. Cudotwórcy.
        • grrru Re: Emerytura dla matek 14.11.18, 16:25
          Przecież wcześniej policyjni emeryci byli po 15 latach.
          • gaskama Re: Emerytura dla matek 14.11.18, 16:31
            No ale to cofnieto. Dlatego między innymi protestowali. Czy coś mi umknęło?
            • grrru Re: Emerytura dla matek 14.11.18, 16:36
              Nie, chodziło mi raczej o to, że to 25 to i tak dużo w porównaniu z tym co było przez lata.
      • aerra Re: Emerytura dla matek 14.11.18, 17:54
        Jaka ta suma by nie była, to nie rząd ją będzie płacił, tylko my, nieprawdaż? wink
        • milva24 Re: Emerytura dla matek 14.11.18, 18:00
          Też prawda.
      • koronka2012 Re: Emerytura dla matek 14.11.18, 18:58
        milva24 napisała:

> Mnie się wydaje że było...to naprawdę nie będzie kolosalna suma w budżecie a ja
        > ki sukces propagandowy.

Ekhm, sukces powiadasz...? to posłuchaj co o pomyśle sądzi ulica, bo jako żywo jeszcze nie spotkałam kogoś, kto uznałby to za dobry pomysł (nie mówię nawet o kosztach, ale tzw. sprawiedliwości społecznej)
        • milva24 Re: Emerytura dla matek 14.11.18, 19:09
          Ktoś już tu w tym wątku napisał, że to inna nazwa dla zasiłków.
    • grrrrw Re: Emerytura dla matek 14.11.18, 16:13
      Powinni wypłacic ty matkom, pod warunkiem, że ojciec dzieci coś wpłacał do ZUS.
    • triss_merigold6 Re: Emerytura dla matek 14.11.18, 16:19
      Nie poszaleją. To coś jak Kosinakowe dla kobiet, którym po porodzie nie przysługuje macierzyński.
      Z drugiej strony, ja mam dwójkę, pracuję i nie dostanę z tytułu urodzenia i wychowania dzieci ekstra kasy.
      • araceli Re: Emerytura dla matek 14.11.18, 16:22
        triss_merigold6 napisała:
        > Z drugiej strony, ja mam dwójkę, pracuję i nie dostanę z tytułu urodzenia i wyc
        > howania dzieci ekstra kasy.

Dostajesz. Zwrot podatku + pińcetplusa.
        • iwoniaw Re: Emerytura dla matek 14.11.18, 16:29
          Zwrot podatku (oczywiście mężowskiego, skoro samej się nie pracuje) i pińćsetplusa można spokojnie dostawać nie pracując zawodowo.

Mnie raczej zastanawia, co oznacza sformułowanie "jeśli ich własna wypracowana emerytura będzie niższa od minimalnej" - no przecież minimalna to jest właśnie najniższa, jaką wypłacają, jak ktoś nie miał odpowiednio wysokich składek, ale spełnia pozostałe warunki (wiek, staż pracy) - więc wielkiej łaski nie robią, że wyrównują, nawet jak ktoś taki nie ma nie tylko 4 dzieci, ale żadnego?

Pomijając oczywiście szczegół, że system emerytalny się posypie lada rok i dobrze, jeśli dzisiejsi emeryci będą mieli wypłacane świadczenia do śmierci - a takie hasła jak "emerytura dla matek" to tylko kolejne szczucie różnych grup na siebie, żeby się gawiedź czymś zajęła i za dużo nie pytała o to, co się dzieje. uncertain
          • anilka Re: Emerytura dla matek 14.11.18, 16:37
            tu jakieś wyjaśnienie
      • anilka Re: Emerytura dla matek 14.11.18, 16:24
        Te co mają czwórkę i pracują też guzik dostaną. I moja znajoma, która urodziła kilka miesięcy temu nabrała się na to, że dostanie właśnie coś ekstra. A tymczasem zus ma rozpatrywać i przydzielać najuboższym, nigdy nie pracującym matkom.
        • 35wcieniu Re: Emerytura dla matek 14.11.18, 16:30
          Serio sa ludzie, ktorzy decyduja sie na dziecko z takich powodow?
          • anilka Re: Emerytura dla matek 14.11.18, 16:39
            NIe, ona urodziła bo urodziła, po prostu po wiadomości że dostanie emeryturę za samo posiadanie dzieci polubiła rząd za taką decyzję.
        • triss_merigold6 Re: Emerytura dla matek 14.11.18, 16:32
          Czyli to forma przelewu z opieki społecznej pod pozorem ZUS.
    • martishia7 Re: Emerytura dla matek 14.11.18, 16:42
      Mnie ten projekt nie oburza. Po pierwsze matki dzieci 4 i więcej, to jakiś znikomy promil wszystkich matek. Po drugie odpadną wszystkie te, które będą miały emeryturę własną/rentę po mężu w tej wysokości odpowiadającej temu dzisiejszemu 1000 zł (brutto!). Do tego ma być warunek nie tylko urodzenia ale i wychowania tych dziatek. Ci którzy się załapią i tak pozostawaliby na utrzymaniu państwa, w tej lub innej formie, bo przecież państwo z głodu umrzeć jednakowoż nie da, cokolwiek byśmy o nim nie mówili. Świadczenia sfinansuje pewnie budżet, a nie ZUS, co w sumie jest kompletnie bez różnicy. W ostatecznym rozrachunku i tak czeka nas emerytura obywatelska, plus minus.
      • iwoniaw Re: Emerytura dla matek 14.11.18, 17:00
        Mniej więcej to samo uważam; przelewają z pustego w próżne usiłując nadać zasiłkom socjalnym jakieś ładne nazwy, żeby przy okazji jakiś elektorat obłaskawić (że wkurzają inny, to już trudno, tamci i tak by ich nie wybierali).
        • martishia7 Re: Emerytura dla matek 14.11.18, 17:29
          Mniej więcej. Jak władza jedną ręką daje, to gdzieś zabiera. W poprzedniej Polityce jest ładny art o tym, czym skutkuje podwyższenie zasiłku dla opiekunów dzieci niepełnosprawnych - komisje robią wszystko, żeby ich nie przyznawać. Albo dają na rok. Może za rok rodzic nie zdążyłem zebrać wszystkich papierków, może np. zachoruje i nie będzie miał czasu...
      • triss_merigold6 Re: Emerytura dla matek 14.11.18, 17:07
        Ano.
      • koronka2012 Re: Emerytura dla matek 14.11.18, 19:02
        martishia7 napisała:

Do tego ma być warunek nie tylko urodzenia ale i wychowania
        > tych dziatek.

Doprawdy? a jak to zweryfikują skoro wszelką dokumentację przechowuje się krócej? tzn. w momencie przechodzenia na emeryturę papiery z MOPS, sądu itd. już dawno poszły na przemiał?
    • lauren6 Re: Emerytura dla matek 14.11.18, 17:19
      Mnie zastanawia definicja matki czwórki dzieci.
      Mam 2 dzieci. Jeśli:
      - 2x poronię płód w I trymestrze i odbiorę akt zgonu;
      - przedwcześnie urodzę bliźniaki w 22 tc, które umra zaraz po porodzie;
      - urodzę kolejną 2 dzieci, ale sąd rodzinny mi je odbierze;
      - adoptuję dwójkę 17 letnich nastolatków i po ukończeniu przez nich 18 lat wystawie im walizki za drzwi.

Czy w w/w wypadkach jestem ustawową matką czwórki dzieci?
      • anilka Re: Emerytura dla matek 14.11.18, 18:21
        Nie, masz je wychować, tak napisano w tym zalinkowanym
        • lauren6 Re: Emerytura dla matek 14.11.18, 18:38
          Co to znaczy wychować? Posiadać nieograniczone prawa rodzicielskie przez 18 pierwszych lat życia dziecka?

W artykule pisze jedynie, że ubiegajac się o świadczenie trzeba będzie przedłożyć akty urodzenia dzieci. Na poronione płody też teraz wydają akty urodzenia.
    • koronka2012 Re: Emerytura dla matek 14.11.18, 18:57
      anilka napisała:

> lecz tylko tym matkom, które nie będą posiadać dochodu zapewniającego niezbędne
      > środki utrzymania lub mają już jakiś dochód w postaci emerytury lub renty, ale
      > niższy niż aktualnie obowiązująca minimalna emerytura.

Moja matka po 40 latach pracy ma 1200 zł, i gdyby była sama nijak by się za to nie utrzymała. Takie mamy kurna prawo i sprawiedliwość. Tu rozdają kolejne gratisy

Naturalnie nie będą sprawdzać, czy przypadkiem te urodzone nie wylądowały w bidulu, albo nie wychowywała ich rodzina, bo i jak?
    • jolunia01 Re: Emerytura dla matek 15.11.18, 09:27
      No, to niczego nie zmienia w powszechnym odbiorze tego planu jako łapówki dla patologii. Ciężko pracująca matka 4 dzieci, która zapracuje na swoją emeryturę wyższą od minimalnej i tak będzie sponsorowała kasę dla patologii, która całe życie się uczciwa praca nie zhańbiła i ciągnęła rozmaite zasiłki, ale za to radośnie produkowała "obywateli" żerujących na reszcie społeczeństwa.
    • bei Re: Emerytura dla matek 15.11.18, 14:51
      Sprawiedliwie nigdy nie będzie, gdyby był dodatek do emerytury za jakiekolwiek dziecko-tez byłoby źle, bo krzywdzące dla bezdzietnych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka