Dodaj do ulubionych

Pamietacie?

29.11.18, 20:49
Czaterie?
Budki telefoniczne?
Swoj pierwszy telefon?
Minute polaczenia za 3 zl?
Modemy i te dzwieki ktore wydawaly przez 10 minut nawiazywania polaczenia z internetem?
smile
Myslicie, ze jak nasze dzieci zobacza za 20 lat smartfona to zapytają zdziwione co to jest?
Bo moj dziadek jak dostali stacjonarny telefon do domu z takiego zielonego plastiku to powiedzial do babci, ze nic nowszego juz nie wymyslą smile
Obserwuj wątek
    • z_lasu Re: Pamietacie? 29.11.18, 20:54
      Ale sugerujesz, że ematka ma już taką demencję, że nie pamięta co było 20 lat temu?
    • taki-sobie-nick Re: Pamietacie? 29.11.18, 20:54
      leann32 napisał(a):

> Czaterie?

?

> Budki telefoniczne?

Jak najbardziej. Także ich likwidację przez firmę O...e [pomarańczowy].

> Swoj pierwszy telefon?

Tak.

> Minute polaczenia za 3 zl?

Nie.

> Modemy i te dzwieki ktore wydawaly przez 10 minut nawiazywania polaczenia z int
      > ernetem?
      > smile

Nie.

> Myslicie, ze jak nasze dzieci zobacza za 20 lat smartfona to zapytają zdziwione
      > co to jest?

I jeszcze "jak się bez tego żyło". Idiotyczne pytanie.
      • taki-sobie-nick Re: Pamietacie? 29.11.18, 20:55
        To znaczy moje osobiste nie, bo nie mam dzieci, ale wasze i owszem.

Chociaż raczej wasze wnuki.
    • annpierle Re: Pamietacie? 29.11.18, 20:55
      Pamietam, jak na poczatku lat 90-tych czytalam ksiazke pewnego bardzo madrego ekonomisty, ktory zapowiadal wielka przyszlosc "przedmiotom wedrujacym". O rozmaitych opowiadal. W momencie, w ktorym doszlo do telefonu polaczonego z aparatem fotograficznym i z radiem (!!!), pomyslalam, ze facet odjechal...
      • panna.anna4 Re: Pamietacie? 29.11.18, 20:58
        Pamiętasz jak się nazywał?
        • annpierle Re: Pamietacie? 29.11.18, 21:00
          Pamietam nazwisko, bo on jest nadal czynny - Jacques Attali. Ale nie podam Ci z pamieci tytulu, musialabym poszukac.
          • panna.anna4 Re: Pamietacie? 29.11.18, 21:07
            Nazwisko wystarczy, dzięki!
        • tanebo2.0 Re: Pamietacie? 29.11.18, 21:41
          Nostrodamus?
      • chatgris01 Re: Pamietacie? 29.11.18, 21:52
        Lem zapowiedzial czytniki jeszcze gdzies w latach 50 smile
        • 35wcieniu Re: Pamietacie? 29.11.18, 21:58
          Lem to w ogole sporo rzeczy przewidzial.
        • babcia.stefa Re: Pamietacie? 29.11.18, 22:29
          Tak dokładnie to w 1961, opis czytnika jest w "Powrocie z gwiazd".
          • chatgris01 Re: Pamietacie? 29.11.18, 22:38
            O, dzieki smile
            Dlatego napisalam "gdzies", bo nie bylam pewna dokladnej daty.
      • viridiana73 Re: Pamietacie? 29.11.18, 22:43
        Ostatnio oglądałam taki film czechosłowacki "Panowie, zabiłem Einsteina!". Film z 1969 roku. I oni tam robili sobie selfie aparatem na kijku, dacie wiarę?
    • chatgris01 Re: Pamietacie? 29.11.18, 20:57
      No ba, ja pamietam teleksy tongue_out
      A tu juz faxy przeszly do przeszlosci.
      • annpierle Re: Pamietacie? 29.11.18, 20:58
        a pamietasz minitel?
        • chatgris01 Re: Pamietacie? 29.11.18, 21:07
          Z minitelem mialam kontakt przelotny (jak zamieszkalam na stale we Francji, byl juz starociem, choc zlikwidowali go ostatecznie dopiero parenascie lat pozniej).
          • mary_lu Re: Pamietacie? 29.11.18, 21:10
            Co to minitel?
            • chatgris01 Re: Pamietacie? 29.11.18, 21:11
              pl.wikipedia.org/wiki/Minitel
              • mary_lu Re: Pamietacie? 29.11.18, 21:15
                Hm, chyba nie widziałam nigdy? To było popularne w Polsce? Tylko w bankach?
                • chatgris01 Re: Pamietacie? 29.11.18, 21:17
                  Bylo bardzo popularne we Francji, ale w Polsce chyba nieznane.
      • mary_lu Re: Pamietacie? 29.11.18, 21:03
        Akurat... policja i sąd dalej uznaje jedynie fax 🤣 Siedzisz w szpitalu w środku nocy, upiorne korytarze na chwilę całkowicie opustoszały, jarzeniówka na końcu miga jak w horrorze, aż tu nagle wielofunkcyjne urządzenie za Twoimi plecami zaczyna wydawać przerażające dźwięki... fax z policji o poszukiwanym zbiegu.
    • annpierle Re: Pamietacie? 29.11.18, 20:57
      i pamietam, jak wszyscy sasiedzi podawali nasz numer telefonu, kiedy rodzina miala do nich zadzwonic, bo telefony byly tylko dwa na caly, wielki blok.
      • taki-sobie-nick Re: Pamietacie? 29.11.18, 20:59
        annpierle napisała:

> i pamietam, jak wszyscy sasiedzi podawali nasz numer telefonu, kiedy rodzina mi
        > ala do nich zadzwonic, bo telefony byly tylko dwa na caly, wielki blok.]

U mnie to było poprzednie pokolenie.
        • annpierle Re: Pamietacie? 29.11.18, 21:01
          pewnie jestem z Twojego poprzedniego pokolenia!
          • taki-sobie-nick Re: Pamietacie? 29.11.18, 21:05
            annpierle napisała:

> pewnie jestem z Twojego poprzedniego pokolenia!

rocznik 52 i podobne?
            • z_lasu Re: Pamietacie? 29.11.18, 21:19
              > rocznik 52 i podobne?

big_grin Wystarczy 72 i podobne.
              • taki-sobie-nick Re: Pamietacie? 29.11.18, 21:27
                z_lasu napisała:

> > rocznik 52 i podobne?
                >
                > big_grin Wystarczy 72 i podobne.

Rocznik 74 to ja sama jestem i u nas, od kiedy pamiętam, telefony były dość powszechne.

Jeden telefon, do którego zlatują się sąsiedzi, to było pokolenie mojej mamy.
                • z_lasu Re: Pamietacie? 29.11.18, 21:31
                  > od kiedy pamiętam, telefony były dość powszechne.

W dużym mieście.
                  • taki-sobie-nick Re: Pamietacie? 29.11.18, 21:37
                    z_lasu napisała:

> > od kiedy pamiętam, telefony były dość powszechne.
                    >
                    > W dużym mieście.

No i w takim mieszkam.

Dlatego ciekawie mi się czyta o wspomnieniach autorki.
                    • taki-sobie-nick Re: Pamietacie? 29.11.18, 21:37

>
                      > Dlatego ciekawie mi się czyta o wspomnieniach autorki.

tj. Annpierle, autorką wątku jest kto inny.
                • chatgris01 Re: Pamietacie? 29.11.18, 21:37
                  taki-sobie-nick napisała:

> Rocznik 74 to ja sama jestem

No ladnie, masz dyche mniej ode mnie i wyzywalas mnie od dziecka! tongue_out
                • kropka_kom Re: Pamietacie? 29.11.18, 21:46
                  ja jestem rocznik 74 a mieliśmy w bloku jako jedyni telefon ...pamiętam międzymiastowe i jak wołało się sąsiadów smile
                • annpierle Re: Pamietacie? 29.11.18, 21:52
                  Czyli jestem Twoje polpokolenie starsze. Duze miasto. Stoleczne wrecz. I tak bylo.
                • babcia.stefa Re: Pamietacie? 29.11.18, 22:31
                  Jestem circa ten rocznik i telefon moi rodzice "dostali" na początku moich studiów. Mieszkali na osiedlu domków jednorodzinnych i wcześniej nie było możliwości technicznych, owszem, w bloku było łatwiej.
                • katriel Re: Pamietacie? 30.11.18, 02:14
                  > Rocznik 74 to ja sama jestem i u nas, od kiedy pamiętam, telefony były dość powszechne.

Ja też jestem rocznik 74 i duże miasto, a telefon moim rodzicom założyli, jak miałam 18 lat. Wcześniej wszystkie popołudniowe spotkania z koleżankami czy chłopakiem musiałam umawiać nim się lekcje skończyły, bo potem nie było kontaktu.
                • thaures Re: Pamietacie? 30.11.18, 05:15

>
                  > Rocznik 74 to ja sama jestem i u nas, od kiedy pamiętam, telefony były dość pow
                  > szechne.
                  >
                  > Ja parę lat starsza, a w klatce na 11 mieszkań było 5 aparatów i przez lata ta liczba się nie zmieniala. Rodzice męża czekali na telefon 21 lat- założyli im w 1991 roku
                  • karme-lowa Re: Pamietacie? 30.11.18, 08:39
                    W 1985 r w całym bloku tylko lekarz miał tam telefon.
                    • qs.ibidem Re: Pamietacie? 30.11.18, 09:37
                      W naszym bloku tylko I sekretarz komitetu (nie pamiętam jakiego szczebla był ten komitet, może powiatowy)
                • szeptucha.z.malucha Re: Pamietacie? 30.11.18, 05:48
                  W moim domu telefon pokawił się w 1988/89.
                • panna.anna4 Re: Pamietacie? 30.11.18, 09:00
                  taki-sobie-nick napisała:

> Rocznik 74 to ja sama jestem i u nas, od kiedy pamiętam, telefony były dość pow
                  > szechne.
                  >
                  > Jeden telefon, do którego zlatują się sąsiedzi, to było pokolenie mojej mamy.

U mnie w domu, w dużym mieście, telefon pojawił się w drugiej połowie lat 90. Na nowym osiedlu, wszyscy już mieli na raz. W starym domu jeszcze długo nie było linii telefonicznej.
                  • heca7 Re: Pamietacie? 30.11.18, 15:44
                    Ja też 74 , telefon pojawił się u nas jak byłam w I klasie podstawówki. Całemu osiedlu hurtowo zakładali jak pisałam wcześniej. Warszawa- Wawer. Za to koleżanka mieszkająca na Grochowie dostała telefon na początku lat 90.
        • arwena_11 Re: Pamietacie? 29.11.18, 21:27
          Bez przesady. Do nas przychodziła sąsiadka - rok chyba 92 czy 93. U nas był telefon u nich nie, więc chłopak dzwonił do nas. Na szczęście mieliśmy telefon z słuchawką bezprzewodową. Działał jeszcze na klatce, więc siedziała na schodach i z nim gadała smile
          Wcześniej - chyba w 86 od nas jej ojciec wzywał karetkę, bo żona zaczynała rodzić. Jako pierwsi się dowiedzieliśmy, że ma drugą córkę, bo oczywiście po urodzeniu sąsiadka zadzwoniła do nas smile

• z_lasu Re: Pamietacie? 29.11.18, 21:00
        A w małych miasteczkach nie było jeszcze budek telefonicznych na ulicach, tylko jedna na poczcie i płaciło się w okienku smile
        • annpierle Re: Pamietacie? 29.11.18, 21:02
          i czekalo, az pani wywola do kabiny! pamietam smile
          • z_lasu Re: Pamietacie? 29.11.18, 21:06
            A zamiast SMS-ów telegramy big_grin Pamiętam jak dziś jak wysyłałam telegram do znajomych "Będę w sobotę o 17.00 w Katowicach, czekajcie na mnie do skutku pod zegarem" big_grin
            • heca7 Re: Pamietacie? 29.11.18, 21:10
              Mój ojciec mało nie zszedł na zawał kiedy trzeciego bodajże dnia stanu wojennego pod dom podjechała milicja i o niego zapytała. W domu popłoch. A okazało się, że ojca wujek zmarł i przysłano mu telegram o pogrzebie. Telegramy, nie wiem czemu rozwoziła milicja...
              • nickbezznaczenia Re: Pamietacie? 29.11.18, 21:20
                Bo był stan wojenny i kontrolowali komunikację.
              • maadzik3 Re: Pamietacie? 29.11.18, 21:35
                bo w stanie wojennym na początku wyłączono telefony. wszystkim.
                • chatgris01 Re: Pamietacie? 29.11.18, 21:38
                  I nie bylo Teleranka...
                  • nickbezznaczenia Re: Pamietacie? 29.11.18, 21:42
                    Nie było 'Sześćdziesiąt minut na godzinę'!
            • maniaczytania Re: Pamietacie? 29.11.18, 22:00
              z_lasu napisała:

> A zamiast SMS-ów telegramy big_grin

Hehe - jak szłam na studia, nie dostałam na początku akademika; na 3 dni przed początkiem roku akademickiego dostałam informację, że jednak miejsce mam - właśnie telegramem wink
              • thaures Re: Pamietacie? 30.11.18, 05:20
                maniaczytania napisała:

> z_lasu napisała:
                >
                > > A zamiast SMS-ów telegramy big_grin
                >
                > Ja dostałam telegram z wyznaniem miłosnym i z adnotacją- do rąk własnych.
                Moja babcia umarła w 3 miesiącu stanu wojennego, telefony już były włączone, ale kontrolowane. Mama zamówiła rozmowę zagraniczną, by powiadomić moją siostrę. Połączenie nastąpiło tydzień po pogrzebie , w nocy.
      • aerra Re: Pamietacie? 30.11.18, 09:26
        A myśmy najpierw (ale już chyba do szkoły chodziłam, sam początek) mieli numer telefonu współdzielony z naszą babcią, która mieszkała w sąsiedniej miejscowości wink Bo centrala telefoniczna była ręczna, siedziały panie i obsługiwały przełączając kabelki i ilość numerów była ograniczona. (I było słychać jak podsłuchują rozmowy wink ). I jak ktoś dzwonił i się odbierało, to mogło się okazać, że to nie do nas, tylko do babci dzwoni wink
        Parę lat później była modernizacja i już normalna zautomatyzowana centrala była - i wtedy już z numerami nie było problemu, dostaliśmy swój.
    • jak_matrioszka Re: Pamietacie? 29.11.18, 21:00
      Kiedy odbieram smartfona, to musze przesunać taka mała ikonke słuchawki telefonicznej. Zawsze sie wtedy na sekunde zawieszam, bo co ta ikonka znaczy dla pokolenia, które nigdy aparatu telefonu domowego nie widziało? Tak samo jak ikonka dyskietki na komputerze, w życiu tego nie wiedzieli i pewnie myśla że to logo, jak kółka Audi czy romb Renault smile
      • z_lasu Re: Pamietacie? 29.11.18, 21:03
        > Tak samo jak ikonka dyskietki

A masz pomysł co można by dać w zamian, żeby było zrozumiałe? Bo dyskusja na ten temat trwa w środowiskach informatycznych od dawna, ale na razie bez efektów smile
        • taki-sobie-nick Re: Pamietacie? 29.11.18, 21:06
          z_lasu napisała:

> > Tak samo jak ikonka dyskietki
          >
          > A masz pomysł co można by dać w zamian, żeby było zrozumiałe?

Ucho?
          • z_lasu Re: Pamietacie? 29.11.18, 21:19
            > Ucho?

Ucho??? Jako symbol polecenia zapisz?
            • taki-sobie-nick Re: Pamietacie? 29.11.18, 21:26
              z_lasu napisała:

> > Ucho?
              >
              > Ucho??? Jako symbol polecenia zapisz?

Jako symbol polecenia "odbierz telefon".
              • z_lasu Re: Pamietacie? 29.11.18, 21:30
                Pytałam o dyskietkę smile
                • taki-sobie-nick Re: Pamietacie? 29.11.18, 21:32
                  z_lasu napisała:

> Pytałam o dyskietkę smile

A ja odpowiadałam userce "jak_matrioszka". tongue_out
                  • z_lasu Re: Pamietacie? 29.11.18, 21:33
                    I dlatego podpięłaś się pode mnie smile
                    • taki-sobie-nick Re: Pamietacie? 29.11.18, 21:34
                      z_lasu napisała:

> I dlatego podpięłaś się pode mnie smile

No jakoś tak. tongue_out Z intencją odpowiedzi tamtej userce. tongue_out
        • jak_matrioszka Re: Pamietacie? 29.11.18, 21:18
          Mi ikony z historycznymi urzadzeniami nie przeszkadzaja, takie tylko skojarzenie miałam. Ja z dyskietek korzystałam, z telefonów przewodowych też, ale dla moich wnuków to już pewnie bedzie całkowita abstrakcja smile
          Oprócz ikonek, funkcjonuja też nazwy miejsc, które przetrwały tylko i wyłacznie w ludzkiej pamieci. Ja Szczecinianka, Kaskada spaliła sie za mojego dzieciństwa, ale ja i moi rówieśnicy umawialiśmy sie "koło kaskady" nawet jako dorośli. Koło Kaskady rozumiało nawet moje dziecko, aż do momentu kiedy Kaskade odbudowano i dziecie zapytało ile lat ta budowa trwała i czy zawsze nazwe galerii handlowych wybiera sie z 10+ letnim wyprzedzeniem big_grin
          • z_lasu Re: Pamietacie? 29.11.18, 21:29
            Mnie też nie przeszkadzają, ale młodsi serio mogą mieć problem. Chociaż z drugiej strony... W pewnym programie była kiedyś ikona kosza - taki rozszerzany ku górze, otwarty kosz na papiery z siatki drucianej - i wszyscy od razu wiedzieli co to jest. Jak zmienili na ikonę niszczarki to nikt nie wie co to jest big_grin A nazwy miejsc potrafią i 100 lat przetrwać i pewnie dłużej. W naszej okolicy do dziś powszechnie używa się przedwojennych (czasem tylko potocznych) określeń na obiekty geograficzne (np. nazwa jeziora od imienia żony przedwojennego właściciela).
            • taki-sobie-nick Re: Pamietacie? 29.11.18, 21:33
              z_lasu napisała:

> Mnie też nie przeszkadzają, ale młodsi serio mogą mieć problem. Chociaż z drugi
              > ej strony... W pewnym programie była kiedyś ikona kosza - taki rozszerzany ku g
              > órze, otwarty kosz na papiery z siatki drucianej - i wszyscy od razu wiedzieli
              > co to jest. Jak zmienili na ikonę niszczarki to nikt nie wie co to jest big_grin

Bo częściej się używa koszy niż niszczarek. tongue_out
            • 35wcieniu Re: Pamietacie? 29.11.18, 22:03
              Co to za jezioro?
          • arwena_11 Re: Pamietacie? 29.11.18, 21:31
            W Warszawie umawialiśmy się pod Rotundą - aż ją zburzyli. Teraz chyba odbudowują. Pod "Kolumną" - na szczęście nikt nie planuje pozbyć się Zygmunta. No i pod Pałacem. Teraz dzieciaki umawiają się "na patelni"
            • taki-sobie-nick Re: Pamietacie? 29.11.18, 21:36
              arwena_11 napisała:

> W Warszawie umawialiśmy się pod Rotundą - aż ją zburzyli.

Jadę ja sobie ostatnio po ciemku i swoim zwyczajem się gapię.

Aż tu zauważyłam jakiś nieznany mi układ świateł, takie pionowe wąziutkie prostokąty światła, układające się w bryłę.

Zdumiałam się tym widokiem, myślę i myślę... NOWY SEZAM ZBUDOWALI! tongue_out
            • aerra Re: Pamietacie? 30.11.18, 09:18
              A w Krakowie umawialiśmy się kiedyś pod Globusem, a jak go zlikwidowali (ale od paru lat znowu jest wink ), to potem pod Skarbonką wink
          • ulla_cebulla Re: Pamietacie? 29.11.18, 21:44
            😃
        • hanusinamama Re: Pamietacie? 30.11.18, 15:59
          Ale zrozumiałe jest dla nas dla nowego pokolenia jest tylko logiem...pewnie zostanie jako taki relikt.
      • panna.anna4 Re: Pamietacie? 29.11.18, 21:07
        Bez przesady, dyskietkę każdy kiedyś widział, chociażby na demotywatorach pod znakiem "gimby nie znajo". Btw, jakie teraz będzie określenie na gimby?
        • jak_matrioszka Re: Pamietacie? 29.11.18, 21:22
          A na żywo? Jesteś pewna, że każdy obecny 7-latek widział dyskietke i wie jak to sie używało?
          Ja nie twierdze, że nikt z najmłodszego pokolenia nie widział dyskietki czy telefonu, ale takich którzy nie wiedzieli bedzie coraz wiecej.
          • taki-sobie-nick Re: Pamietacie? 29.11.18, 21:29
            jak_matrioszka napisała:

> A na żywo? Jesteś pewna, że każdy obecny 7-latek widział dyskietke i wie jak to
            > sie używało?

Bez różnicy, memy w rodzaju "gimby nie znajo" też za ileś lat zanikną.
          • iwles Re: Pamietacie? 29.11.18, 22:01
            A wez wymysl nową wspolczesna ikonke RADIO 😀
          • ewa_mama_jasia Re: Pamietacie? 29.11.18, 22:23
            Mam dyskietki. W domu i w pracy. Przydaja się raz na ruski rok, jak syna najdzie na rozmowy o wykopaliskach z epoki młodości matki. I do oglądania zaćmienia słońca. Zdarza mi się powiedzieć "wykręcić numer" w kontekście wybrania numeru na klawiszach. Tak samo jak czasami słyszę w radio od prowadzących określenie "stacja benzynowa". Mój ojciec w latach 90tych dostał super nowoczesny laptop służbowy, drogi jak nie wiem co, z pamięcią 1 giga. Pamiętam, jak z duma się nim chwalil.
            • 35wcieniu Re: Pamietacie? 29.11.18, 22:34
              Nie rozumiem z ta stacja benzynowa. Tzn. co w tym dziwnego ze to slyszysz?
              • jak_matrioszka Re: Pamietacie? 29.11.18, 22:48
                Mama Jasia podróżuje w czasie i wróciła do nas z przyszłości bez paliw typu olej napedowy czy benzyna, auta elektryczne albo coś innego sie przyjeło wink

Taka historyczna nazwa jest CPN, i u nas sie tak o wszystkich stacjach mówi.
                • ewa_mama_jasia Re: Pamietacie? 29.11.18, 23:05
                  CPN to czasami mówi mój mąż. A o stacjach przeważnie się mówi stacja paliw, nie benzynowa.
                  • jak_matrioszka Re: Pamietacie? 29.11.18, 23:47
                    W życiu nie słyszałam, żeby ktoś "stacja paliw" mówił. Nawet po norwesku mówie stacja benzynowa, Małżonek też, i z rozpedu mówimy o nalaniu benzyny, mimo iż od ponad 15 lat mamy diesle smile
                    • 35wcieniu Re: Pamietacie? 29.11.18, 23:50
                      Ja tak samo. Zawsze mowie stacja benzynowa.
                    • katriel Re: Pamietacie? 30.11.18, 02:22
                      "Stacja paliw" to mówi moja nawigacja (bo tak jest krócej i nikt się nie czepi, że nieściśle). Żywi ludzie mówią "stacja benzynowa", a jak to jest jasne z kontekstu, to po prostu "stacja" ("musimy na stację zjechać" powiedziane zza kierownicy zazwyczaj jest jasne bez doprecyzowywania, o jaką stację chodzi).
                      Natomiast o paliwie do mojego diesla nie mówię "benzyna", najczęściej zamiast "nalać benzynę/ropę/olej/paliwo" mówię po prostu "zatankować".
                  • rosapulchra-0 Re: Pamietacie? 30.11.18, 15:34
                    Jak słuchasz nawigacji, a nie ludzi, to masz takie zdanie a nie inne o stacji benzynowej.
                • 35wcieniu Re: Pamietacie? 29.11.18, 23:07
                  Moj szef mowi CPN, a nikt ze znajomych tak nie mowi, u mnie w domu tez nigdy sie nie uzywalo okreslenia CPN i go nie znalam. Jak pierwszy raz uslyszalam ze szef "jedzie na CPN" to musialam wygooglac big_grin big_grin
          • panna.anna4 Re: Pamietacie? 30.11.18, 09:02
            jak_matrioszka napisała:

> A na żywo? Jesteś pewna, że każdy obecny 7-latek widział dyskietke i wie jak to
            > sie używało?

Tego nie napisałam, jednak wydaje mi się mało prawdopodobne że całe pokolenie zupełnie nie ma pomysłu co to jest ta dyskietka i że to tylko logo bez odniesienia do przedmiotu.
            • 35wcieniu Re: Pamietacie? 30.11.18, 10:54
              Jestem prawie pewna ze nastolatki naprawde nie maja pojecia co to. Jeszcze analogowy telefon pewnie widuja gdzies w instytucjach publicznych ale dyskietki prawie na pewno nie znaja.
            • astrum-on-line Re: Pamietacie? 30.11.18, 13:21
              Gdzieś w 2000 roku rozmawiałam z gościem z Australii i on się naprawdę bardzo zdziwił, że my w Polsce jeszcze używamy dyskietek. Tak go to zaszokowało, mówił, że koledzy w pracy mu nie uwierzą. Tak się do dzisiaj zastanawiam, co oni w takim razie używali. Wypalali wszystka na płytach? Przesyłali przez internet? Pendrive już mieli? W Polsce pierwsze pendraki kojarzę koło 2003, kolega miał i wszyscy mu współczuli, że się musi czołgać z tyłu za komputerem smile
              • aerra Re: Pamietacie? 30.11.18, 14:47
                W 2000? Przecież wtedy już mało gdzie używało się dyskietek - i CD, i pendrive, i internet, albo zwyczajnie po LANie.
                • amast Re: Pamietacie? 30.11.18, 14:57
                  Jeżeli to "mało gdzie" obejmuje banki, to jeszcze przez kilka kolejnych lat tego tysiąclecia używaliśmy ich z powodzeniem. A potem przestałam pracować w banku wink
                • z_lasu Re: Pamietacie? 30.11.18, 15:02
                  Na pewno Ci się daty nie pomyliły? W 2000 pracowałam jako serwisant oprogramowania i jeździłam na co dzień do klientów z kilkoma pudłami dyskietek. Internet nie wszyscy mieli (raczej mniejszość) i często był zawodny, mało kto miał CD, a o pendrivach to jeszcze nikt nie słyszał.
                  • z_lasu Re: Pamietacie? 30.11.18, 15:03
                    Tzn. w Polsce, bo gdzie indziej to nie wiem.
                  • aerra Re: Pamietacie? 30.11.18, 17:24
                    W 2000 to mieliśmy już stałe łącze w domu (na wsi), a w Krakowie akurat zaczynałam studia, na uczelni nie było już kompów ze stacjami dyskietek (nawet w takiej pracowni do użytku studentów, gdzie już się labki nie odbywały, bo był tam złom wink ), w wynajmowanym mieszkaniu też założyliśmy sobie całkiem niezły internet szerokopasmowy (i było nas - 4 studentów - na to stać).
          • aerra Re: Pamietacie? 30.11.18, 09:19
            Ja mam stację dyskietek nadal w kompie! Nie używałam jej już całe lata, ale nawet jak zmieniałam obudowę (i prawie wszystkie bebechy ze środka) to stację sobie zostawiłam, a tak.
      • heca7 Re: Pamietacie? 29.11.18, 21:15
        Moi widzieli. Mamy w domu przedwojenny bakelitowy telefon przystosowany do dzisiejszych centrali. I dokąd mieliśmy stacjonarny numer dotąd na piętrze w gabinecie dzwoniło pudło z wielką ciężką słuchawką wink a na dole panasonic z antenką.
      • 35wcieniu Re: Pamietacie? 29.11.18, 22:22
        Slyszalam ostatnio jak wykladowca na uniwersytecie opowiadal ze kazal studentom zadzwonic ze stacjonarnego w sali gdzie mieli zajecia i ze zdumieniem odkryl ze nie potrafia. Kombinowali podobno niemozliwie, probowali najpierw wybierac numer a pozniej podnosic sluchawke, albo wcale nie podnosili (!!!!). Jest mi w to trudno uwierzyc ale po co mialby to wymyslac. Moze istotnie zaszlo to juz tak daleko.
        • thaures Re: Pamietacie? 30.11.18, 05:27
          35wcieniu napisał(a):

> Slyszalam ostatnio jak wykladowca na uniwersytecie opowiadal ze kazal studentom
          > zadzwonic ze stacjonarnego w sali gdzie mieli zajecia i ze zdumieniem odkryl z
          > e nie potrafia.

Młodzież z którą pracuję od czasu do czasu musi podać godzinę- analogowy zegar wisi w pokoju, niestety, spora część się przygląda i wyciąga telefon.
          • jak_matrioszka Re: Pamietacie? 30.11.18, 15:27
            Moja jeszcze nie nastolatka patrzy na zegary cyfrowe i pyta jak to na tarczy wyglada, bo jakoś jej lepiej z analogowymi idzie smile
        • anorektycznazdzira Re: Pamietacie? 30.11.18, 05:37
          Dobre.
          Ale jestem PEWNA, że mój nastoletni syn nigdy w życiu nie telefonował przez stacjonarkę z tarczą. Przez stacjonarkę z guzikami też nie.
    • tt-tka Re: Pamietacie? 29.11.18, 21:01
      E tam, czaterie i modemy... ja pamietam aparaty telefoniczne, na ktorych numery sie wykrecalo, a nie wyciskalo !
      • chatgris01 Re: Pamietacie? 29.11.18, 21:10
        A jak palec bolal, kiedy sie krecilo przez pol godziny i dluzej big_grin
        • kropka_kom Re: Pamietacie? 29.11.18, 21:48
          no jaki taki miałam w latach 70tych i nawet 80tych...
          • chatgris01 Re: Pamietacie? 29.11.18, 21:49
            Jeszcze na poczatku lat 90 byly.
          • 35wcieniu Re: Pamietacie? 29.11.18, 22:05
            Nic dziwnego chyba, bo wtedy wlasnie byly popularne. W latach 90 tez taki mielismy zreszta.
        • summerland Re: Pamietacie? 30.11.18, 01:04
          Moja kolezanka zepsula nam te tarcze w telofonie, tak duzo krecila zeby sie dodzwonic do swojego chlopaka, ktory byl za granica.
      • kaka-llina Re: Pamietacie? 30.11.18, 00:04
        tt-tka napisała:

> E tam, czaterie i modemy... ja pamietam aparaty telefoniczne, na ktorych numery
        > sie wykrecalo, a nie wyciskalo !
        Ja pamiętam u mojej babci w dosyć małej miejscowosci, jeszcze pod koniec lat 80tych w ogóle się nie wykrecało, tylko zgłaszała sie pani i sie jej podawało numer i łączyła... Jak byłam mała to mówiłam tylko "proszę dziadka" i pani tak oczywiście (tu moje imię) to była zabawa... Mój dziadek w pracy ( i wiele innych osób) miało telefony bez tarczy... Podnosiło się słuchawkę i czekało na operatorkę smile
        • no-tak-ale Re: Pamietacie? 30.11.18, 00:19
          > Podnosiło się słuchawkę i czekało na operatorkę
          Podnosiło się słuchawkę i korbką się kręciło I czekało na operatorkę. Nie wiem co ta korbka robiła, chyba generowała dźwięk dzwonka u operatorki.
    • same-old_mona Re: Pamietacie? 29.11.18, 21:06
      Pamiętam jak mieliśmy ten sam numer na spółkę z dziadkami. Budki, czaty pamiętam, pierwszy telefon pamiętam i szczerze go nienawidziłam. Miał z boku takie kółeczko wyboru z menu i to goofno ciągle się zacinało, a bez tego ani rusz:p Pamiętam jak pierwsze 5 sekund rozmowy było za darmo i się jakoś człowiek dogadywał 😂 ( czasy moje wczesnonastoletnie, każda minuta na wagę złota była)
      • aerra Re: Pamietacie? 30.11.18, 09:28
        My też wink Właśnie tam wyżej pisałam o tym.
        A te 5 sekund za darmo tez miałam smile
    • heca7 Re: Pamietacie? 29.11.18, 21:06
      Pamiętam wink Pamiętam jak na komputerze brata (Atari 800xl) wpisywałam ręcznie godzinę program z takiej grubej księgi żeby móc potem zagrać w jakąś prościutką gierkę. A jak się pomyliłam to wyskakiwał wielki napis ERROR wink
      Budki telefoniczne pamiętam. A jak mój syn był mały zobaczył taką budkę i zawołał- mama to winda!
      Telefon domowy zakładano u mnie hurtowo, z domu do domu szli monterzy i zakładali. Tylko JEDNO gniazdko na dom. Trzeba było dać w łapę aby założyli drugie na piętrze. No i mieli przy sobie dwa aparaty telefoniczne do wyboru- czerwony i kremowy. Większość brała czerwony.
      Własną komórkę pamiętam. To był Alcatel one touch. Zielonkawy. Oczywiście bez internetu wink No i najbardziej popularna gierka czyli wąż. Był moment kiedy pierwsze 2 czy 3 sekundy połączenia były darmowe. I niektórzy znajomi wyspecjalizowali się w błyskawicznych wiadomościach typu-wrócę później! nie zdążę!, będę jutro!, zadzwoń! itd.
      Pamiętam też chwilę kiedy pierwszy raz na własne oczy zobaczyłam centertela. Przechodziłam przez przejście dla pieszych na Świętokrzyskiej (Wawa) i z przeciwka szedł jakiś biały kołnierzyk. Przy uchu trzymał białą cegłę i rozmawiał. A wcześniej był szał na pagery wink
      • borem.lasem Re: Pamietacie? 29.11.18, 21:59
        Te kilkusekindowe rozmowy chyba era miała. A naliczanie było minutowe, więc 3 plny zjadało zaraz po nawiązaniu połączenia, i było trzeba pilnować, żeby nie wejść na nową minutę, albo rozmawiać do końca kolejnej. Koszt rozmowy prawie jak w 0-700 😉
        • maniaczytania Re: Pamietacie? 29.11.18, 22:07
          kilkusekundówki były w Centertelu, późniejszej Idei wink
        • hanusinamama Re: Pamietacie? 30.11.18, 16:02
          A jak smsy były drogie i trzeba było pilnowac z iloscia znaków zeby 2 smsów nie wysłac?
          • panna.anna4 Re: Pamietacie? 30.11.18, 17:00
            TakSiePisaloZebyOszczedzicMiejsce smile
      • 1matka-polka Re: Pamietacie? 29.11.18, 22:25
        Moja matka założyłą firmę w szalonych latach 90 i wszędzie chodziła z takim centertelem:
        https://www.bakx.pl/centertel_nmt/terminale/zd/nokia_720/nokia_720_01.jpg
      • panna.anna4 Re: Pamietacie? 30.11.18, 09:19
        Na moim Atari gry wgrywało się z kasety, nie wolno było tupać, a kombinację klawiszy trzymać odpowiednią liczbę sekund, bo inaczej lipa smile
    • taki-sobie-nick A tu wdzięczna focia 29.11.18, 21:12
      pierwszego kompa. Czyż nie śliczny?

https://i.pinimg.com/originals/28/b5/29/28b529aa420e14801e0d34e5d72ec946.jpg
      • amast Re: A tu wdzięczna focia 29.11.18, 22:26
        Co to jest? Odra czy coś innego?
        • aerra Re: A tu wdzięczna focia 30.11.18, 09:30
          No co ty, to ENIAC przecież!
          • amast Re: A tu wdzięczna focia 30.11.18, 09:40
            Wiesz, mała byłam. Wszystkie maszyny zajmujące powierzchnię małego bloku, duuuuuużo większe ode mnie, wyglądały dla mnie tak samo - przerażająco wink
            • amast Re: A tu wdzięczna focia 30.11.18, 09:57
              A, doprecyzuję. Nie byłam mała w czasach ENIACa (wtedy w ogóle nie byłam), tylko byłam mała w czasach, kiedy komputery były tej wielkości. Dlatego nie rozpoznaję po układzie lamp i kabli wink
              • aerra Re: A tu wdzięczna focia 30.11.18, 10:38
                Ja się urodziłam w latach 80-tych, więc też w tym czasie już takiego sprzętu nie używano wink
                Ale i tak wiem smile
      • hanusinamama Re: A tu wdzięczna focia 30.11.18, 16:10
        A ja pamietam jak tata pracując w PAnie przynowisł takie kartki sztywne z wytłoczonymi dziurkami - to było z ich komputera. Rysowałam na ty albo udawałam ze mam taki wielki komputer i z szafki mi to wypadało podobnie jak w kompueterze smile
    • barattolina Re: Pamietacie? 29.11.18, 21:23
      Ja pamietam jeszcze darmowe, sekundowe rozmowy. Do 5sek. gadało się za darmo i co niektórzy przerywali w pol zdania i dzwonili milion razysmile))))
    • lucadimontezemolo Re: Pamietacie? 29.11.18, 21:38
      Ja pamiętam nagrywanie gier z radia na kasety ( nie oddychało się , żeby nie zaburzyć procesu nagrywania). A potem wgrywanie tych gier ( i ponownie nieoddychanie coby cyrkulacja powietrza nie zastopowała procesu). I ten super dźwięk.
      • 35wcieniu Re: Pamietacie? 29.11.18, 22:09
        GIER z radia? surprised
        Pamietam nagrywanie muzyki z radia na kasety, mozna bylo normalnie oddychac big_grin ale gier?
        • same-old_mona Re: Pamietacie? 29.11.18, 22:19
          Też nie wiem o co chodzi z tymi grami z radia..
          • ewa_mama_jasia Re: Pamietacie? 29.11.18, 22:27
            Były puszczane w radio sygnały dziewiekowe, które były zapisem programu komputerowego. Akurat z radia nie nagrywalam, ale mam gdzieś na płycie (czarnej) jako dodatek do singla Papa Dance. Niestety nie miałam komputera i nigdy się nie dowiedziałam, co w nim jest.
            • tanebo2.0 Re: Pamietacie? 29.11.18, 22:35
              Na Commodore i Atari.
          • lucadimontezemolo Re: Pamietacie? 29.11.18, 22:28
            Audycja nazywała się Radiokomputer.
            atariki.krap.pl/index.php/Radiokomputer
            • same-old_mona Re: Pamietacie? 29.11.18, 22:34
              😮 nie słyszałam nigdy o tym
              • ewa_mama_jasia Re: Pamietacie? 29.11.18, 22:41
                Za młoda jesteś.
                • 35wcieniu Re: Pamietacie? 29.11.18, 23:12
                  Niekoniecznie. Jestem pewna ze moi rodzice tez o tym nie slyszeli. big_grin Ja zreszta tez nie. Podejrzewam ze musialo to byc w okresie kiedy malo kto mial w domu komputer. No ja nie mialam na sto procrnt sad
                  • ewa_mama_jasia Re: Pamietacie? 29.11.18, 23:32
                    A Rozgłośni Harcerskiej sluchalas? Bo to było chyba w niej puszczane. Twoi rodzice mają prawo nie wiedzieć, to nie była ich stacja.
              • ewa_mama_jasia Re: Pamietacie? 29.11.18, 22:51
                Moja koleżanka, lat 30, ostatnio została przez nas, starsze koleżanki, uswiadomiona co to były slajdy.
                • heca7 Re: Pamietacie? 29.11.18, 23:13
                  O mam w domu rzutnik Ania wink
                  Ba! mam w pudełku gdzieś schowane ...kalkomanie z lat 70.
                  • ewa_mama_jasia Re: Pamietacie? 29.11.18, 23:27
                    Też mam rzutnik Ania i bajki. A w pudełku z historią mam swoje tarcze szkolne z podstawówki i liceum.
                • hanusinamama Re: Pamietacie? 30.11.18, 16:05
                  O tak. Ja mam 35 i pamietam bajki ze slajdów. Zreszta tata był naukowcem i sam slajdy robił. Moj brak 7 lat młodszy nie pamieta
        • ewa_mama_jasia Re: Pamietacie? 29.11.18, 22:37
          Jak się miało radiomagnetofon. Jak się miało dwa oddzielne sprzęty, to się nie oddychalo smile Albo z telewizora na radiomagnetofon lub magnetofon z zewnętrznym mikrofonem na sznurku smile
        • no-tak-ale Re: Pamietacie? 30.11.18, 00:06
          Tak,, na ZX Spectrum i chyba na Commodore też. Puszczali w Rozgłośni Harcerskiej. Potem się podłączało magnetofon do komputera i wgrywało, jeden program naraz tylko mógł być.
          • aerra Re: Pamietacie? 30.11.18, 09:33
            Na Atari jeszcze wink
            I potem się człowiek modlił, żeby gra ruszyła, a nie kaseta się zacięła.
            A my mieliśmy Amigę 500+ i w ogóle był czad, bo ona już była na dyskietki wink
            • astrum-on-line Re: Pamietacie? 30.11.18, 13:04
              Nie miałam pojęcia o nagrywaniu gier z radia. Pytałam męża (rocznik 74) i potwierdził, że się nagrywało się takie dziwne dzwięki i trzeba było bez ruchu siedzieć, bo inaczej się źle nagrało i gra nie chciała iść. Czego to się człowiek nie dowie smile
              • jak_matrioszka Re: Pamietacie? 30.11.18, 15:31
                Ja to tylko z teori znam, bo tata wolał kupić vide zamiast komputera (na oba sprzety nie było nas stać). Za to nagrywanie z kasety na kasete i z radia na kasete to była najzwyklejsza rzecz pod słońcem smile
    • tanebo2.0 Re: Pamietacie? 29.11.18, 21:45
      Pamiętam telefony z tarczą. Pamiętam gdy komputery były wielkości budynków. A te które były w domach mogły tyle co dziś pralka. Pamiętam furmanki na drogach ciągnięte przez konie. Pamiętam spodnie dzwony. Pamiętam lokomotywy parowe. Pamiętam pewex.
      • miwusia1977 Re: Pamietacie? 29.11.18, 21:49
        ja pamiętam telefon na korbkę. To dopiero był wynalazek.... Żeby gdziekolwiek zadzwonić trzeba było zakręcić korbą i czekać aż Pani z centrali odbierze. Podawało jej się nr tel do którego się chciało zadzwonić i czekało aż połączysmile
      • heca7 Re: Pamietacie? 29.11.18, 21:58
        Pewex...miał taki specyficzny zapach. Do dziś jak o tym pomyślę to jestem w stanie go przywołać z pamięci wink Zmieszaną woń alkoholi, perfum, kosmetyków, słodyczy, zabawek, ubrań. Nie do podrobienia dziś.
        • chatgris01 Re: Pamietacie? 29.11.18, 22:00
          Tez pamietam ten zapach. Identyczny we wszystkich sklepach Pewexu, niezaleznie od miasta.
          • chatgris01 Re: Pamietacie? 29.11.18, 22:01
            Jeszcze kawa tam byla (w tym zapachu).
            • heca7 Re: Pamietacie? 29.11.18, 22:35
              Tak smile i atmosfera luksusu, niedostępności, feria kolorów, różnorodność. Dzisiejsza młodzież nie jest w stanie tego wszystkiego zrozumieć wink
        • aerra Re: Pamietacie? 30.11.18, 09:38
          Ja pamiętam, jak za każdym razem przysysaliśmy się do szyby Pewexu oglądać te cuda (bo do środka nam rodzice nie pozwolili wejść). A na 8 urodziny dostałam lalkę z Pewexu - nie Barbie tylko Jennifer (chyba, bo google mi nic nie wypluwa i zwątpiłam), taka jak Barbie, tylko brunetka, kosztowała całe 6 dolarów i byłam pierwszą dziewczynką w klasie, która miała wink
          • chatgris01 Re: Pamietacie? 30.11.18, 09:47
            Brunetka to nie byla Fleur?
            https://i.pinimg.com/originals/11/7e/7a/117e7a439cf411894ab8c0ffb9a0e37d.jpg
            • aerra Re: Pamietacie? 30.11.18, 10:06
              Nie nie, absolutnie nie.
              • aerra Re: Pamietacie? 30.11.18, 10:07
                A ta moja miała piękną balową suknię biało-bladoniebieską i buty na obcasach wink
                I karnację też trochę ciemniejszą niż Barbie (ale tylko ciut, taka śniada)
                • chatgris01 Re: Pamietacie? 30.11.18, 10:24
                  Taka jeszcze znalazlam, to chyba Barbie (stroj nie jest oryginalny):
                  1.bp.blogspot.com/-MAyhV9vOlVk/U8vlMCoC-FI/AAAAAAAACr8/eYL0HxfVTMU/s1600/DSC_5177.JPG
                  • chatgris01 Re: Pamietacie? 30.11.18, 10:29
                    I taka (Barbie hiszpanska):
                    i.skyrock.net/6187/77266187/pics/3264813032_1_9_hWDB0mU0.jpg
                    • aerra Re: Pamietacie? 30.11.18, 10:44
                      Nie, też nie, z twarzy inna wink

petraiinne.blox.pl/2016/09/Jennifer.html#ListaKomentarzy
                      tutaj jest - ale inna, ta jest zdecydowanie ciemniejsza - ja miałam taką jak tam autorka opisuje, ze widziała u kuzynek.
                      (Ale czepeczka nie miała, nie pamiętam tego)
            • mikk25 Re: Pamietacie? 30.11.18, 11:42
              Fleur były o wiele ładniejsze, niż Barbie,
            • heca7 Re: Pamietacie? 30.11.18, 15:53
              O rany! Miałam taką Fleur. Identycznie uczesana była tylko ruda. I chyba miała baletki i inny dodatkowy strój. Fleur miały duże głowy w porównaniu do Barbie. Boże ależ byłam szczęśliwa wink Potem dostałam jeszcze Barbie a'la księżniczka i tą mam do dziś w szufladzie.
      • anorektycznazdzira Re: Pamietacie? 30.11.18, 05:32
        furmankę mój dziadek miał
        pamiętam to jedno, jeździłam- to drugie smile
        lokomotywą parową jako liniowym pociągiem reż jeździłam, ale to było tylko w górach, w okolicy Zakopanego, bo tam była linia elektryczna niedociągnięta, wcześniej się pół Polski jechało tyn zielonym elektrykiem, co do dzisiaj potrafi jeździćwink.
    • beataj1 Re: Pamietacie? 29.11.18, 21:50
      Ostatnio robiłam porządek w tajemniczej szufladzie z historią. Znalazłam stertę dawnych kart telefonicznych - córka była niemożebnie zdumiona że dzwoniło się z budki i wkładało tam kartę. Fakt niektóre były naprawdę ładne.
      Pamiętam czasy gdy można było wyjąć baterię z komórki. Koleżanka miała taki sam model telefonu i jak padała mi bateria (raz na tydzień) to po prostu wyjmowała baterię i pożyczała mi na czas połączenia .

Pieciosekundówki też pamiętam - ponoć specjaliści potrafili tak prowadzić całe rozmowy i potrafili dobić to kilku tysięcy połączeń miesięcznie.
      No i moje ulubione wspomnienie - przewijanie kaset magnetofonowych na ołówku. Bo w dawnych walkmanach to baterie były najcenniejsze.
      • nickbezznaczenia Re: Pamietacie? 29.11.18, 21:54
        Nadal można wyjmować baterię z telefonu. big_grin
        Zależy od modelu.
        • beataj1 Re: Pamietacie? 29.11.18, 21:56
          Przyznam, że te z którymi miałam do czynienia są zaklejone na stałe. Może i można się dostać do środka, ale chyba potrzeba do tego łomu.
          • nickbezznaczenia Re: Pamietacie? 29.11.18, 21:57
            No to już wieszsmile
            • beataj1 Re: Pamietacie? 29.11.18, 22:01
              Forum uczy, forum bawi.
              Ale tak z drugiej strony - co mi teraz po wymiennej baterii jak są powerbanki smile
              • nickbezznaczenia Re: Pamietacie? 29.11.18, 22:04
                W sumie nic, ale bateria chyba tańsza. smile
                • beataj1 Re: Pamietacie? 29.11.18, 22:13
                  Co racja to racja. Ale ponieważ mam telefon służbowy wymieniany obligatoryjnie co roku, to w sumie mi niewiele robi.
                  Choć nie przepadam za tymi wymianami, bo zawsze pojawia się jakiś problem, a jeden model od drugiego różni się naprawdę symbolicznie.
                  No ale jak firmie zależy by pracownicy obnosili się z najnowszymi flagowcami, to co poradzisz.
                  • alpepe Re: Pamietacie? 29.11.18, 23:55
                    ha ha, rok 2001, ja jestem z mężem na pewnym zlocie, znajomy męża opowiada o biznesmenie, który ma dwie komórki w kieszeniach, na wypadek, gdyby jedna mu się rozładowała, bo to taki biznes, że on musi, po prostu musi być dostępny.
          • 35wcieniu Re: Pamietacie? 29.11.18, 22:12
            W ogromnej wiekszosci smartfonow da sie normalnie wyjac. W iphonach chyba nie mozna.
            • panna.anna4 Re: Pamietacie? 30.11.18, 09:16
              Nowe Samsungi, Xiaomi, Huawei też mają już zintegrowaną baterię. Ciężko o nowy model z wyjmowaną normalnie baterią, one się w ogóle nie otwierają, tylko sim wyciagasz taką igłą.
              • 35wcieniu Re: Pamietacie? 30.11.18, 10:45
                Moze, nie wiem, zawsze kupuje zwykle smartfony bez bajerow wiec najnowsze modele mnie nie interesuja. I zawsze mam takie ze jak spadna to bateria wypada big_grin
                • same-old_mona Re: Pamietacie? 30.11.18, 10:54
                  Ja mam od 3 lata ten sam I chyba jeszcze pociągnie trochę :p ( szajsung z wyjmowaną bateriąwink )
      • chatgris01 Re: Pamietacie? 29.11.18, 21:55
        Hyhy, mam wyjmowana baterie w mojej Nokii big_grin
        (na smartfona przejde, jak juz absolutnie nie bedzie mozna bez niego normalnie funkcjonowac w codziennym zyciu).
        • nickbezznaczenia Re: Pamietacie? 29.11.18, 21:57
          W smartfonach też możnasmile
      • arwena_11 Re: Pamietacie? 29.11.18, 21:58
        Pamiętam jak dostałam od babci akumulatorki i ładowarkę. To było chyba na początku lat 90. Nie wiem skąd miała - ale po prostu byłam najszczęśliwszą osobą na świecie. Wreszcie nie musiałam wydawać kasy na baterie. A jaki to był hit. Wszyscy mi zazdrościli
        • beataj1 Re: Pamietacie? 29.11.18, 22:00
          O rany. Też bym ci zazdrościła.
      • same-old_mona Re: Pamietacie? 29.11.18, 22:02
        Hmm z mojej "komórki" nadal można wyjąć baterię...
        • astrum-on-line Re: Pamietacie? 30.11.18, 13:07
          Z mojej nie. Ze zdziwieniem odkryłam, że i w komórce i w laptopie baterie mam na stałe.
      • tanebo2.0 Re: Pamietacie? 29.11.18, 22:10
        Co tam magnetofon kasetowy. Pamiętam szpulowe. Z ośmioma ścieżkami. To wytłumacz dziecku... I telewizory kineskopowe. I radia lampowe. I telegraf.
        • chatgris01 Re: Pamietacie? 29.11.18, 22:13
          Mialam ZK 140T big_grin
          • babcia.stefa Re: Pamietacie? 29.11.18, 22:37
            Mój ojciec ma ZK 120. Sprawny.
          • annpierle Re: Pamietacie? 30.11.18, 00:20
            Ja tez ! I nawet chyba jeszcze mam gdzies tasmy.
        • maniaczytania Re: Pamietacie? 29.11.18, 22:14
          ja przed 'kaseciakiem' kupionym za pieniądze z komunii wink miałam radio z adapterem smile
          • chatgris01 Re: Pamietacie? 29.11.18, 22:32
            Z wczesnego dziecinstwa pamietam radio z adapterem "Sonata", to dopiero byla szafa! Uwielbialam sie nim bawic. Takie: https://img01-olxpl.akamaized.net/img-olxpl/455272155_1_644x461_radio-adapter-zabytkowe-sonata-z-lat-60-tych-lublin.jpg

• maniaczytania Re: Pamietacie? 29.11.18, 22:37
              piękna! Miałam coś podobnego, ale nazwy nie pamiętam sad

"Kaseciak" to był Kasprzak smile
            • astrum-on-line Re: Pamietacie? 29.11.18, 23:08
              Och, pamiętam to cudo. Chyba tak pięknie na zielono świeciło smile I dźwięk był ładny, głęboki, przyjemnie się słuchało.
              • qs.ibidem Re: Pamietacie? 30.11.18, 09:56
                Dźwięk był ładny, bo lampowy.
                Ucho przykładałam, tak się przyjmnie słuchało. Z piosenek języków się uczyłam smile
                Ostatni lewy guzik jest do wyłączania. Pozostałe do włączania wink
        • same-old_mona Re: Pamietacie? 29.11.18, 22:16
          Za dzieciaka mi wybuchł rubin przy seansie kaszpirowskiego.. a miało mi na oczy pomóc 😂
        • y_y Re: Pamietacie? 29.11.18, 22:29
          na szpulowym mam nagrany głos prababci gdzieś z czelusci lat 70tych ...
        • tanebo2.0 Re: Pamietacie? 29.11.18, 22:31
          A kto pamięta analogowe aparaty? Takie które zdjęcia zobaczyło się za tydzień?
          • ewa_mama_jasia Re: Pamietacie? 29.11.18, 22:40
            A nie nie. W Warszawie przy kinie Relax był punkt, gdzie zdjęcia odbierało się za godzinę. Drogie to było, ale było smile Od razu siadalam na najbliższym murku i oglądałam.
        • mikk25 Re: Pamietacie? 30.11.18, 11:40
          Ja miałam taki-wielki był. To był początek lat 70-tych.

https://archiwum.allegro.pl/ns-old-3f0/5a86446eead4e0cafe1b3bc535b76360763f90ec22290f81e562c80f392123f0
    • maniaczytania Re: Pamietacie? 29.11.18, 22:03
      leann32 napisał(a):

> Budki telefoniczne?

No pewnie, że tak - i te na żetony, i te późniejsze na karty.

> Minute polaczenia za 3 zl?

Ja pamiętam 5-sekundówki za darmo - tzn. jak się rozłączyło do 5 sekund, to nie płaciło się za połączenie smile Sztukę rozmawiania krótkimi komunikatami opanowałam wtedy do perfekcji wink
      • nickbezznaczenia Re: Pamietacie? 29.11.18, 22:05
        Najpierw były na monety i za złotówkę można było rozmawiać ile się chciało.
        • iwles Re: Pamietacie? 29.11.18, 22:22
          No i jeszcze po odwieszeniu sluchawki ta zlotowka i kilka inych potrafily wyleciec z powrotem 😀
    • tanebo2.0 Re: Pamietacie? 29.11.18, 22:29
      https://proffico.com/wp-content/uploads/2017/03/Saturator-wozkowy-piwerszy2.jpg kto zgadnie co to jest?
      • baba_za_kolkiem Re: Pamietacie? 29.11.18, 22:32
        Saturator.
        • chatgris01 Re: Pamietacie? 29.11.18, 22:35
          Z gruzliczanką tongue_out
      • tanebo2.0 Re: Pamietacie? 29.11.18, 22:34
        Podpowiem że nie jest to marsjańska sonda...
      • same-old_mona Re: Pamietacie? 29.11.18, 22:37
        Gruźliczanka z sokiem? :p
        • majenkir Re: Pamietacie? 30.11.18, 05:41
          Z sokiem to jak sie bylo przy kasie wink.
    • baba_za_kolkiem Re: Pamietacie? 29.11.18, 22:32
      Ja pamietam jak mi magnetofon kasety wciągał i musiałam przewijac je olowkiem lub mazakiem. I kak oddając kasete video do wypożyczalni trzeba było przewinąć na początek bo inaczej kara była.
      • hanusinamama Re: Pamietacie? 30.11.18, 16:12
        MOje dzieci nie wiedzą co to video. Ogólnie w Polsce miało krótką historie. Pojawiło sie poźno i stosunkowo szybko odtwarzacze CD i DVD zastąpiły. MOja starsza córka mowi, ze kieszen od kasety w starej wieży to była taka kieszonka na karteczki smile
    • dziennik-niecodziennik Re: Pamietacie? 29.11.18, 22:46
      Juz sie pytaja. Jak opowiadalam dzieciom z klasy corki jak wygladala moja pierwsza komorka, i ze moglam z niej tylko dzwonic i pisac smsy, i na ktorejs kolejnej pograc w węża - to mi nie wierzyly 😁
      • leann32 Re: Pamietacie? 30.11.18, 00:10
        Gdzies czytalam taki dialog, ze matka opowiadala dziecku, ze za w czasach prl nie bylo nic na polkach, sklepy niemal puste, wiec nic sie nie dalo kupic a dzieciak na to:
        - ale nawet w galerii mokotów?
      • kk345 Re: Pamietacie? 30.11.18, 16:07
        To młoda jesteś- bo ja pamiętam rozważania, po co komu jakieś krótkie wiadomości tekstowe i że to nie ma prawa się szerzej przyjąć, bo jest bez sensusmile
    • bei Re: Pamietacie? 30.11.18, 00:26
      Pamiętasz telefony z korbką? Kręciłam korbką, podnosiłeś słuchawkę- zgłaszała się pani z centrali, trzeba było powiedzieć nr z którym chcieliśmy być połączeni lub tylko nazwisko i imię i czy rozmowa miejscowa-jak zamiejscowa to podawaliśmy miasto- pani łączyła. Przy rozmowach miejscowych kręciliśmy korbką i następowało połączenia, zamiejscowa rozmowa-czekaliśmy aż pani z centrali zadzwońi do nas i zaanonsuje połączenie.
      Można było zamówić budzenie u pani na centrali, albo zadzwonić i zapytać która godzina😊
      A magnetofony szpulowe? A gramofony? A froterki elektryczne do podłóg? Telewizory lampowe, mlynki do kawy ręczne, maszynki do liczenia na korbkę. Komputer w pracy u mamy (Odra coś tam) zajmował wielkie pomieszczenie😊
    • piataziuta Re: Pamietacie? 30.11.18, 00:34
      Oczywiście, że pamiętam!
      Zwłaszcza jedną konkretną budkę telefoniczną i przez nią rozmowę z moim ówczesnym chłopakiem, przy okazji pójścia do sklepu.
      Otóż moja matka po raz pierwszy w życiu skapowała, że brakuje jej 12 zł z reszty zakupów. Wypytywała uporczywie, na co wydałam te pieniądze, a ja wciskałam z uporem maniaka, że na cukierki, które zjadłam w trakcie powrotu do domu.
      Nie uwierzyła.
      Ale ja też prawdy nigdy nie wyznałam. Bo nie wolno mi było mieć chłopaka.
      • hanusinamama Re: Pamietacie? 30.11.18, 16:13
        Matko kochana ile lat miałas?
    • anorektycznazdzira Re: Pamietacie? 30.11.18, 05:27
      minutę połączenia za 3,7 (w czasach, kiedy pensja minimalna, przypomnę, wynosił 750 zł a nie 3x tyle) z naliczaniem 3-minutowym (!!!), które następnie jako przejaw mega-łaski operatorów przeszło na naliczanie e-minutowe
      celowała w tym Tepsa, której btw już nie ma suspicious
      • anorektycznazdzira Re: Pamietacie? 30.11.18, 05:29
        *przeszło na naliczanie 1-minutowe
        • leann32 Re: Pamietacie? 30.11.18, 11:54
          Dlatego my „puszczalysmy” z kolezankami sygnaly smile nie wiadomo po co bo zadnej w tym tresci nie bylo ale np siedzielismy na lawce po czym nagle komus dzwonil dzwonek, i ta osoba mowila:
          - o, kaska puscila mi sygnal.
          I tyle 😃😃😃
          No i pamietam swoja taryfe - za ciezkie pieniadze mialam „gratis” w abonamencie 10 darmowych minut i 5 smsow 😂😂😂😂😂
    • viridiana73 Re: Pamietacie? 30.11.18, 08:23
      Byłam w technikum, kiedy założyli nam stacjonarny. To był przełom lat 80. i 90. Pamiętam, że rozmowy miejscowe kosztowały grosze i tak się zachłysnęłyśmy z koleżanką z piętra wyżej tą wygodą posiadania telefonu, że zamiast pokonać parę schodów, dzwoniłyśmy: "Wpadnij do mnie! - Nie, ty wpadnij!" Matka się w czoło pukała.
      Oczywiście dziś nikogo by to nie dziwilo. Sama potrafię wysłać esemes do syna siedzącego w drugim pokoju... bo mi się nie chce tyłka ruszyć😋
    • joxanna1 Re: Pamietacie? 30.11.18, 09:06
      Tak, moje dzieci żywią pewien rodzaj szacunku dla starej Nokii 3310 - jako przodka prawdziwych telefonówsmile
      • amast Re: Pamietacie? 30.11.18, 13:32
        Co Twoje dzieci uważają za prawdziwe telefony?
        Ja mam Nokię C2 (a to już jest lata świetlne po 3310) i moja matka za każdym razem jak mnie widzi, powtarza "kiedy sobie kupisz w końcu prawdziwy telefon"? wink
    • yuka12 Re: Pamietacie? 30.11.18, 13:43
      Budki telefoniczne moje dzieci znaja. W UK calkiem sporo ich zostalo. Znaja tez normalny telefon z kablem. Nawet rozmawiaja przez niego podczas wakacji u starszych czlonkow rodziny w Polsce. Moi rodzice do niedawna uzywali Tulipana jako drugi telefon. Pamietam, ze rodzicom zalozono linie w koncowce l. 80. Dyskietke i stacje dyskietek tez widzieli- w niektorych komputerach w tutejszych szkolach (np. w koledzu w ktorym robilam kursy). Minute polaczenia za 3 zl (£2-3?) mialam jeszcze niedawno, jak ze swojej brytyjskiej komorki (gdy nie mialam kontraktu) zadzwonilam na polska komorke kolezanki (nie pamietam sieci). A problemy z polaczeniem z siecia przezywalam jakies 2 lata temu w swoim mieszkaniu w Polsce. Teraz jest tam 4G smile.
      Pamietam za to swietnie telegramy i bardzo zalowalam, ze zrezygnowano z ich uslug. Gdyz albowiem byly swietna metoda na kontakt z osobami na tzw. prowincji, zanim rozpowszechnily sie masowo telefony komorkowe. A jak TP zrezygnowala z telegramow, powstala kilkuletnia proznia z szybkim poinformowaniem kogos, co w mojej owczesnej pracy bywalo bardzo wazne.
      • jak_matrioszka Re: Pamietacie? 30.11.18, 17:10
        Ja o telegramach wiem, że istniały, ale nigdy nie widziałam.
        Budki telefonicznej jako takiej nie pamietam, tzn. na żywo, bo na filmach i owszem. Szczególnie taka jedna budke, Tardis wink Aparaty miejskie kojarze wyłacznie jako wiszace na ścianie, w osłonkach od deszczu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka