Dodaj do ulubionych

Wasze wigilijne potrawy

• same-old_mona Re: Wasze wigilijne potrawy 11.12.18, 12:18
      Babcia mojej bratowej robiła pyszne kotlety grzybowe. Ale niestety umarła zabierając ze sobą przepis sad kotlety były małe i czarne, może któraś z was robi i zechce się podzielić przepisem? smile
      • 35wcieniu Re: Wasze wigilijne potrawy 11.12.18, 12:46
        Mysle ze przepisow tyle ile kucharek. Moja mama robi cos tego typu ale czarne nie sa. I nie na wigilie.
        • same-old_mona Re: Wasze wigilijne potrawy 11.12.18, 12:57
          Te właśnie były czarne, a jak szukałam w necie, to żadne nie były czarne... nie wiem skąd ten kolor . Bratowa nie wie, bo nigdy się gotowaniem nie interesowała.
          • jak_matrioszka Re: Wasze wigilijne potrawy 11.12.18, 13:58
            Jak grzybowe, to czarny kolor dość naturalny sie wydaje. Pieczarki zdaża Ci sie smażyć? Białe po smażeniu nie sa?
            • same-old_mona Re: Wasze wigilijne potrawy 11.12.18, 14:00
              Jasne, ale w innych przepisachnie są aż tak czarne. Te babcine były czarne jak węgiel.
      • osia83 Re: Wasze wigilijne potrawy 11.12.18, 21:41
        Może one były z grzybów suszonych? One dają bardzo ciemny kolor.
    • hosta_73 Re: Wasze wigilijne potrawy 11.12.18, 12:27
      Bardzo lubię wszystkie potrawy poza karpiem 😊.
      1. Zupa grzybowa z ziemniakami
      2. Fasolka z kompotem z suszu (o, to jest właściwie tylko dla mnie, reszta nie przepada)
      3. Kluseczki z makiem i miodem ( kluski, nie makaron)
      4. No i ten nieszczęsny karp. Mąż uwielbia.
      • jak_matrioszka Re: Wasze wigilijne potrawy 11.12.18, 17:10
        Fasolka z kompotem trafia na moja liste potraw dziwnych. Dla porzadku chciałabym tylko poznać sposób przyrzadzenia: te fasolke wrzucasz do kompotu (zalewasz kompotem?) smażona, gotowana czy może na parze robiona?
        • hosta_73 Re: Wasze wigilijne potrawy 11.12.18, 17:27
          Gotuje osobno fasolkę i kompot. Potem na talerzu fasolkę zalewamy kompotem. Zaskakujące połączenie, wiem 😊. Moja mama przejęła ten zwyczaj od swojej teściowej.
    • raczek-nieboraczek Re: Wasze wigilijne potrawy 11.12.18, 12:27
      <<< kutia >>>

śledzie z cebulą, barszcz, pierogi, gołąbki, ryby, ciastka, pierniki jemy regularnie
    • gem.stone Re: Wasze wigilijne potrawy 11.12.18, 12:41
      Najbardziej lubię czysty czerwony barszcz z uszkami, śledzie w śmietanie, makowiec i kompot z suszu. Reszta potraw mogłaby dla mnie nie istnieć.
    • greeneyedgirl Re: Wasze wigilijne potrawy 11.12.18, 13:00
      ja tylko barszcz i piernik
    • ewcia1980 Re: Wasze wigilijne potrawy 11.12.18, 13:11
      Z wigilijnych potraw , poza karpiem, śledziem i wszystkim na bazie maku , to lubię wszystko.
      Uwielbiam MOJE pierogi ruskie
      lubię tradycyjną sałatkę jarzynową
      lubię barszcz czerwony z uszkami/pasztecikami
      no i ciasta - piernik (uwielbiam) i zawsze jakieś jedno nowe najlepiej z kremem (w tym roku spróbuję tort ajerkoniakowy)
      a co jeszcze robię?
      Tak mniej "tradycyjnie" ale postnie i smacznie:
      - roladę szpinakową z łososiem
      - kotlety rybne
      - krokiety z serem i pieczarkami
      - łazanki
      - sałatkę pieczarkową lub z tuńczyka
      no i obowiązkowo kompot z suszu

karpia przynosi moja mama a śledzie są kupne.
    • bialeem Re: Wasze wigilijne potrawy 11.12.18, 13:52
      Barszcz z uszkami (słodko-pikantny i dobrze doprawione nadzienie), śledzie (w śmietanie, a ostatnio też śułtańskie i w oleju), ruskie i pierogi z kapuchą i grzybami. Normalnie ruskich się nie jadało, ale brat uwielbiał i babcia zaczęła robić. Teraz robię ja z bratem. Mąż był zdziwiony, ale jako, że to jego ulubione danie na świecie, to przyjął tradycję jak własną. Za rybami nie przepadam. W zeszłym roku zrezygnowaliśmy z karpia, bo kompletnie nikt go nie lubił.Zostaje zwykle łosoś pieczony w folii, dorsz smażony w panierce i czasem pieczony sandacz.
      Z ciast piernik lubię i kupuję sękacz, którego uwielbiają wszyscy. Sernik i makowiec znikają najpóźniej.

Sałatka konsekwentnie co roku zostaje. Kapusta z grzybami też. Robię ją praktycznie tylko w celu przerobienia warzyw z wywaru i części kapuchy na farsz do pierogów.
    • nena20 Re: Wasze wigilijne potrawy 11.12.18, 14:02
      Jak dla mnie na wigilię może być tylko kapusta z fasolą a do tego suszone grzyby smażone z cebulką.
      • karme-lowa Re: Wasze wigilijne potrawy 11.12.18, 15:05
        Zupa rybna i karp (smażony i wędzony). No i moje 13 rodzaji ciasteczek😁😁.
        • filga Re: Wasze wigilijne potrawy 11.12.18, 16:09
          O! To jesteś lepsza! Ja robię tylko 7
          ☺️
          • karme-lowa Re: Wasze wigilijne potrawy 11.12.18, 17:42
            filga napisał(a):

> O! To jesteś lepsza! Ja robię tylko 7
            > ☺️
            wink
      • karme-lowa Re: Wasze wigilijne potrawy 11.12.18, 17:43
        nena20 napisała:

> Jak dla mnie na wigilię może być tylko kapusta z fasolą a do tego suszone grzyb
        > y smażone z cebulką.
        Poproszę przepis na suszone grzyby z cebulką😁.
    • kura17 Re: Wasze wigilijne potrawy 11.12.18, 16:03
      moje ulubione to barszcz i uszka z grzybami oraz karp smazony w gubej panierce smile

oprocz tego w mojej polskiej rodzinie jada sie pierogi - ruskie, z kapusta i grzybami oraz "na slodko" (z jablkiem i suszonymi sliwkami), kapuste z grochem (takim zoltym, malutkim), groch jasiek z suszonymi owocami z kompotu, tenze kompot. pestki ze sliwek trzeba przeliczyc (kazdy swoje) i jesli jest ich parzyscie, to ta osobe czeka nowy zwiazek w nowym roku wink
      wszystko bardzo lubie!

dawniej do karpia jedlismy ziemniaki, ale teraz jest za duzo wszystkiego, nie ma ziemniakow. chleba tez nie jemy.

w rodzinie meza (niemieckiej) jada sie dodatkowo salatke z tunczyka, wedzone ryby (losos, wegorz) z czarnym chlebem.

generalnie mieszamy potrawy polsko-niemieckie.
      • hosta_73 Re: Wasze wigilijne potrawy 11.12.18, 17:32
        O, dobrze wiedzieć, ze ktos tez je kompot z fasolą. 25.12 nie gotuje obiadu bo zjadamy "resztki" z wigilii i to danie jest podstawą mojego menu w tym dniu. Z tym, ze nie mamy jaśka tylko taką drobniejszą fasolkę (mama ja nazywała perłową). Pyyycha
    • nangaparbat3 Re: Wasze wigilijne potrawy 11.12.18, 17:40
      Kocham i warzę od grudnia do końca lutego, a na wigilię szczególnie: kapuchę z soczewicą, grzybami, żurawiną i mnóstwem kminu rzymskiego.
      Lubię barszcz z uszkami, śledzie, kutię, kompot z suszu i makowiec.
    • chloe30 Re: Wasze wigilijne potrawy 11.12.18, 17:56
      Musi być:
      Rybna z grzankami, barszczyk z uszkami, grzybowa z makaronem
      Potem karp smażony, do niego ziemniaki z grochem i kapusta (w tym miszmaszu jest jeden obrany migdał, kto go znajdzie będzie miał szczęście cały rok - moj ulubiony wigilijny sport to grzebanie za migdałem smile )
      Są makówki, kutia i karp w galarecie, ale to dojadam 25.12

Ale rybna z grzankami to moja potrawa nr 1 - kocham, uwielbiam.
      • karme-lowa Re: Wasze wigilijne potrawy 11.12.18, 21:46
        chloe30 napisała:

> Musi być:
        > Rybna z grzankami, barszczyk z uszkami, grzybowa z makaronem
        > Potem karp smażony, do niego ziemniaki z grochem i kapusta (w tym miszmaszu jes
        > t jeden obrany migdał, kto go znajdzie będzie miał szczęście cały rok - moj ulu
        > biony wigilijny sport to grzebanie za migdałem smile )
        > Są makówki, kutia i karp w galarecie, ale to dojadam 25.12
        >
        > Ale rybna z grzankami to moja potrawa nr 1 - kocham, uwielbiam.
        >
        Pochodzisz ze Śląska?
        • chloe30 Re: Wasze wigilijne potrawy 12.12.18, 08:45
          No tak smile
    • ms.piggy Re: Wasze wigilijne potrawy 11.12.18, 18:52
      kolacja wigilijna to: smazony na masle karp i druga ryba: halibut albo łosoś, kapusty z grzybami i z grochem, KARTOFLE smile zupa grzybowa (krem) z grzankami, kompot sliwkowy, wino....a po kolacji jako deser makówki, sernik, i tort orzechowy....to sie u mnie jada w Katowicach.
      A w pierwszy dzień świat na obiad kaczka z jabłkami, kluski slaskie, buraki + wino. Dzis w pracy rozmawialismy własnie o świątecznym jedzeniu i zdziwiło mnie, że u wielu osób w pierwszy dzien swiat dojada sie to co zostało z wigilii.
      • karme-lowa Re: Wasze wigilijne potrawy 11.12.18, 21:47
        U mnie też się dojada to co zostało z wigilii. A zostaje dużo.
      • nihiru Re: Wasze wigilijne potrawy 11.12.18, 21:47
        U nas jest przygotowane odrębne jedzenie na święta ale i tak wszyscy wolą wigilijne potrawybig_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka