Dodaj do ulubionych

Ból - woreczek żółciowy

01.01.19, 20:31
Zwracam się chyba z najgłupszym pytaniem, jakim mogę. Od kilku dni nieustannie boli mnie głowa oraz brzuch, z tym, że jest to bardzo uciążliwy nieostry ból w nadbrzuszu.
Nie wydaje mi się, bym była w stanie udawać się na pogotowie, podejrzewam, iż jest to woreczek żółciowy, który od dłuższego czasu mam w złym stanie.
Oczywiście odkładałam zabieg ze strachu.
Jak na cito sobie ulżyć w mękach? Jem ryż, piję miętę, jestem już na skraju, a jutro praca i nie widzę siebie na chodzie.
Obserwuj wątek
    • tojamarusia Re: Ból - woreczek żółciowy 01.01.19, 20:35
      Weź nospę.
      Ja bym chyba jednak poszła do lekarza.
      Woreczekto raczej ból kolkowy w prawym podżebrzu. Idź zrób z nim porządek w zaplanowany sposób, bo jak cię solidnie złapie to na cito będziesz do szpitala jechać.
      • vitreous Re: Ból - woreczek żółciowy 01.01.19, 20:45
        No-spa nie pomaga. Dodatkowo zwymiotowalam moimi codziennymi lekami.
        • bergamotka77 Re: Ból - woreczek żółciowy 01.01.19, 20:48
          Jedź na ostry dyżur.
      • konsta-is-me Re: Ból - woreczek żółciowy 01.01.19, 23:17
        Niekoniecznie, mnie zawsze boli posrodku/na lewo(minimalnie)
    • cosmetic.wipes Re: Ból - woreczek żółciowy 01.01.19, 20:42
      To nie wygląda na woreczek. Idź jutro do lekarza.
      • vitreous Re: Ból - woreczek żółciowy 01.01.19, 20:47
        Jestem w kropce, bo jestem od jutra drugi miesiąc w nowej pracy, okres próbny, dodatkowo na dg.
        Jest mi wstyd od razu brać wolne, ale inaczej tam padnę.
        • cosmetic.wipes Re: Ból - woreczek żółciowy 01.01.19, 20:49
          No cóż, twoja decyzja.
        • princesswhitewolf Re: Ból - woreczek żółciowy 01.01.19, 20:51
          nie wiem dlaczego cosmetic.wipes twierdzi ze nie wyglada na woreczek. Jak najbardziej to sa rowniez i objawy woreczka i mowie to jakem osoba juz po operacji usuniecia woreczka.
          Najlepiej isc i poddac sie USG.

W nowej pracy ludzie tez choruja
        • nenia1 Re: Ból - woreczek żółciowy 01.01.19, 20:52
          Żadna praca nie jest warta utraty zdrowia.
        • esperantza Re: Ból - woreczek żółciowy 01.01.19, 21:25
          A gdzie tu powód do wstydu? Ja w ostatniej pracy właśnie z powodu woreczka wylądowałam w szpitalu na 10 dni a później jeszcze na zwolnieniu przez tydzień. A wszystko to w drugiiesiacu pracy. Fakt że łóżka szpitalnego zrobił sobie biuro no czułam się w obowiązku, ale od kolegów dostalam kwiaty jeszcze w tym szpitalu a później z powodzeniem pracowała przez kilka lat. Takie sytuacje się po prostu zdarzają.
    • bergamotka77 Re: Ból - woreczek żółciowy 01.01.19, 20:46
      Z woreczkiem idź na zabieg bo jak cię zaatakuje z nagłą to wylądujesz na stole jak stoisz i cię pokroja zamiast zrobić dwa małe nacięcia. Ja sie zapisałam po ataku i to była świetna decyzja. Dziś jem wszystko.
      • vitreous Re: Ból - woreczek żółciowy 01.01.19, 20:50
        Masz rację. Pora odkopać skierowanie i zmusić się do zadbania o zdrowie. Ile po zabiegu leżałaś w szpitalu?
        • tojamarusia Re: Ból - woreczek żółciowy 01.01.19, 20:53
          Ja leżałam 3 dni. Bardzo szybko do siebie doszłam. Polecam. Będziesz miała z głowy.
          A teraz jedź na ostry dyżur.
          • bergamotka77 Re: Ból - woreczek żółciowy 01.01.19, 21:14
            A ja przyszłam do szpitala o 15. o 17. miałam operacje a o 10 rano następnego dnia wyszlam do domu smile
        • boo-boo Re: Ból - woreczek żółciowy 01.01.19, 21:16
          Ja po laparoskopii 24 godziny i do domu.
      • katja.katja Re: Ból - woreczek żółciowy 01.01.19, 21:07
        No właśnie np. podczas okresu czy na wyjeździe gdzieś w Pierdziszewie.
      • mandre_polo Re: Ból - woreczek żółciowy 01.01.19, 21:08
        Po zabiegu wycięcia woreczka nie da się jeść wszystkiego. Jeśli to robisz bez zastanowienia się to będą kłopoty. Trzeba odstawić pewne pozycje z menu. To podobna sytuacja do tej kiedy ktoś mówi że je wszystko co niezdrowe i nie tyje, genialne cialo, po cichu robi sobie krzywdę a potem zonk że depresja, cukrzyca, otyłość z nie wiadomo jakiego powodu
        • bergamotka77 Re: Ból - woreczek żółciowy 01.01.19, 21:15
          Błagam a czego nie można niby jeść? Można wszystko. Mój tata też je wszystko a jest prawie 30 lat po operacji.
          • mandre_polo Re: Ból - woreczek żółciowy 01.01.19, 22:52
            To wątroba bez woreczka żółciowego funkcjonuje wyśmienicie?
            • bergamotka77 Re: Ból - woreczek żółciowy 01.01.19, 23:53
              Funkcje woreczka przejmuje co innego.
              • mandre_polo Re: Ból - woreczek żółciowy 02.01.19, 08:58
                A co się dzieje z żółcią z wątroby kiedy nie ma woreczka? Doczytaj zamiast mówić że je się tak samo jak przed startem zapalnym bo to głupota mówić że nic się nie zmienia. Kiedy przyjdą dolegliwości będzie juz późno na refleksję. Tak samo warto zrewidować dotychczasowe żywienie bo skąd się bierze stan zapalny woreczka? Woreczek żółciowy to organ którego funkcje są znane, nie to co wyrostek robaczkowy
        • bergamotka77 Re: Ból - woreczek żółciowy 01.01.19, 21:18
          Zawsze jadlam rozsądnie ale wszystko choc nie wpieprzalam tustegoi ciezkostrawnrgo wiec zmieniać niczego nie musze. Niczego sobie nie odmawiam na diecie nie jestem i wyniki morfologii idealne.
        • boo-boo Re: Ból - woreczek żółciowy 01.01.19, 21:18
          Nie pisz bzdur. Mnie operował jeden z najlepszych lekarzy w kraju- tak mi się udało smile- na moje pytanie po operacji czego mam unikać odpowiedział "jeść to co zwykle".
          • bergamotka77 Re: Ból - woreczek żółciowy 01.01.19, 21:22
            Dokladnie - powiela bzdury sprzed lat. Diseta obowiązuje zanim się wytnie woreczeka po operacji sie zaleca miesiąc diety i się przestawiasz na normalne jedzenie. Ja zrobiłam to wczesniej nawet bo bałam się ze organizm odzwyczai się trawic wszystko.
            • rosapulchra-0 Re: Ból - woreczek żółciowy 02.01.19, 15:00
              I ty podobno masz dwa fakultety, bergamota? To czemu piszesz, jak dziesięciolatek z ZD? suspicious
          • princesswhitewolf Re: Ból - woreczek żółciowy 01.01.19, 21:23
            dla niektorych ludzi nie jest zwyklym wpiep... golonek czy frytek smazonych na glebokim tluszczu.
            • boo-boo Re: Ból - woreczek żółciowy 01.01.19, 21:26
              A dla kogo jest ?
              • princesswhitewolf Re: Ból - woreczek żółciowy 01.01.19, 21:29
                nie rozumiem pytania. odpowiadam na to " jesc co zwykle". Wiec mowie ze dla niektorych nie jest zwyklym konsumowac duzo tluszczu.
                • boo-boo Re: Ból - woreczek żółciowy 01.01.19, 21:33
                  Więc sugerujesz, że dla mnie jest.
                  • princesswhitewolf Re: Ból - woreczek żółciowy 01.01.19, 21:35
                    nawet nie wiesz jak sie z tego powodu cieszesmile
                • mandre_polo Re: Ból - woreczek żółciowy 02.01.19, 09:02
                  Świetny styl żywienia tylko skąd to zapalenie woreczka?
                  • mandre_polo Re: Ból - woreczek żółciowy 02.01.19, 09:03
                    Aaa morfologia nie wskazywała że nieprawidłowo się odżywiasz;0
                    • bergamotka77 Re: Ból - woreczek żółciowy 02.01.19, 09:50
                      No ty zapewne wiesz lepiej jak się odżywiam.
                      • rosapulchra-0 Re: Ból - woreczek żółciowy 02.01.19, 15:01
                        bergamotka77 napisała:

> No ty zapewne wiesz lepiej jak się odżywiam.
                        >

A d..a sama urosła, co? big_grin big_grin big_grin
                        • bergamotka77 Re: Ból - woreczek żółciowy 02.01.19, 22:57
                          O sobie piszesz? Nigdy mi nie urosła tak abym musiała operacyjnie zmniejszać żołądek jak ty. Rosa szczeka karawana jedzie dalej.
                          • rosapulchra-0 Re: Ból - woreczek żółciowy 02.01.19, 22:59
                            Urosła, urosła. Sama się na tym forum wiele razy chwaliłaś tongue_out
                            • bergamotka77 Re: Ból - woreczek żółciowy 02.01.19, 23:03
                              Ja mam kształtna a nie spasiona.
                    • boo-boo Re: Ból - woreczek żółciowy 02.01.19, 13:57
                      A sąsiedzi nie patrzą na ciebie podejrzanie bo się puszczasz ?
                  • bergamotka77 Re: Ból - woreczek żółciowy 02.01.19, 09:44
                    Genetyka? Jedyny błąd jaki popełniłam to nie jadłam czasem sniadan ale lekarze mnie wysmiali, ze to od tego. Taka tendencja i już. Akurat wczoraj zjadłam na kolację bigos od teściowej.
                    • mandre_polo Re: Ból - woreczek żółciowy 02.01.19, 12:28
                      Identyczna tendencja jak w przypadku depresji...
                    • majenkir Re: 03.01.19, 03:55
                      bergamotka77 napisała:
                      >Jedyny błąd jaki popełniłam to nie jadłam czasem sniadan

To nie jest błąd... wink
                      • bergamotka77 Re: 03.01.19, 07:41
                        Gdzieś czytałam ze się organizm przegladza wtedy i produkuje więcej żółci. A macie swoje kamienie na pamiątkę? wink
                        • boo-boo Re: 03.01.19, 21:52
                          Jeszcze jakiś czas temu miałam. Potem poszły do kosza bo w sumie po co mi one.
                          • bergamotka77 Re: 03.01.19, 21:57
                            Ja trzymam. Miałam nietypowo bo jeden ale ogromny kamień i musieli bo podzielić na mniejsze części przed wyjeciem. Paskudne to ale trzymam 😄
                  • boo-boo Re: Ból - woreczek żółciowy 02.01.19, 13:56
                    Poczytaj więcej o woreczku- z czego problemy mogą się wziąć- bo nie tylko z nieprawidłowej diety.....
                    • mandre_polo Re: Ból - woreczek żółciowy 02.01.19, 14:16
                      Nie tylko ale mówienie że po zabiegu nic nie trzeba zmieniac w żywieniu jest krótkowzroczne
                      • boo-boo Re: Ból - woreczek żółciowy 02.01.19, 14:43
                        I ty wiesz lepiej niż lekarz- jasne.
                        • mandre_polo Re: Ból - woreczek żółciowy 02.01.19, 15:15
                          Masz na myśli chirurga? Może zapytaj dobrego gastrologa, dietetyka. Choć ci drudzy są w Polsce jeszcze ciągle na wagę złota
                          • boo-boo Re: Ból - woreczek żółciowy 02.01.19, 15:24
                            Nie byłam operowana w PL. I nie mam na myśli zaleceń chirurga.
                          • q_fla Re: Ból - woreczek żółciowy 02.01.19, 23:16
                            Jestem dwa lata po wycięciu woreczka. Dietę stosowałam miesiąc po zabiegu, dietę stosowałam ok. 6 tygodni po zabiegu wg zaleceń gastrologa. Obecnie jem wszystko, morfologia idealna, żadnych dolegliwości.
    • boo-boo Re: Ból - woreczek żółciowy 01.01.19, 21:14
      Hm....mnie to nie wygląda na woreczek ale mogę się mylić. Ja bym jednak na pogotowie czy izbę przyjęć pojechała.
      Zabieg jak zabieg- ja miałam na szybko termin ustalany jak mnie kiedyś któryś atak z kolei złapał. Ból taki przez kilka godzin, że już wolałabym kolejny raz bez znieczulenia rodzić.
    • agrypina6 Re: Ból - woreczek żółciowy 01.01.19, 21:22
      Z tym woreczkiem na twoim miejscu bym nie zwlekala. Takie rzeczy lubią zrakowiec. A wtedy to już kiepskie rokowania. Jedź na ostry dyżur, to pewnie skoro masz już skierowanie na zabieg, to Cię zostawią.
      • bergamotka77 Re: Ból - woreczek żółciowy 01.01.19, 21:28
        Co ty o ile nie ma stanu zapalnego to nie zrobią jej operacji na cito z powodu ataku bolowego bo to planowe zabiegi są i trzeba się zapisać do kolejki. Chyba że ma powikłania.
    • chicarica Re: Ból - woreczek żółciowy 01.01.19, 21:24
      Duża ilość rozkurczowych środków przeciwbólowych. Nospa, buscopan. Wizyta na ostrym dyżurze w szpitalu, gdzie dadzą kroplówkę z buscopanem.
      Zdecydowanie polecam jednak operację, rozwiąże problem.
      Poza tym - unikać żółtek jaj, czekolady, tłustego jedzenia do czasu operacji.
      Teraz doczytałam poniżej. Jeśli jesteś już na etapie wymiotów, jedź do szpitala, nic nie pomoże. Przede wszystkim zbadają Ci parametry wskazujące na zapalenie, to bardzo ważne, bo możesz sobie tym zwlekaniem napytać strasznej biedy.
      • bergamotka77 Re: Ból - woreczek żółciowy 01.01.19, 21:32
        Moja koleżanka wtedy 30-paroletnia ledwo przeżyła zwlekanie wiec jedz, zbadaj się bo to nie żarty.
      • rosapulchra-0 Re: Ból - woreczek żółciowy 02.01.19, 15:03
        Mnie ani buscopan w kroplówce, czy paracetamol z codeiną nie pomógł. Skończyło się morfiną.
    • muchy_w_nosie Re: Ból - woreczek żółciowy 01.01.19, 21:48
      Jak wiesz co cię boli to idź pod skalpel. Mama mojej koleżanki tak się broniła i w wieku pięćdziesięciu kilku lat zmarła na raka który umiejscowił się właśnie w okolicy, koleżanka zawsze nas przestrzega i mówi, boli, wiadomo co, można zoperować to nie ma się co zastanawiać.
      • czarna_kita Re: Ból - woreczek żółciowy 01.01.19, 22:41
        Na szybko to dwie nospy forte i 2 przeciwbólowe. Takie ja miałam zalecenia jak oczekiwałem na zabieg ( 4 miesiące czekałam na miejsce w szpitalu). Dodatkowo po jedzeniu wspomagacz wątroby ( działa również na woreczek) jakiś Sylimarol czy Raphaholin. Ale pójście na zabieg to była najlepsza rzecz pod słońcem. Plułam sobie w brodę że tak długo z tym zwlekalam. Kółka żółciowa jest straszna. Już poród jest mniej bolesny.
        Po zabiegu kilka dni diety lekkostrawnej a potem już spokojnie możesz wszystko jeść ( oczywiście z umiarem).
        • boo-boo Re: Ból - woreczek żółciowy 01.01.19, 22:54
          "Ale pójście na zabieg to była najlepsza rzecz pod słońcem. Plułam sobie w brodę że tak długo z tym zwlekalam. Kółka żółciowa jest straszna. Już poród jest mniej bolesny."

Się pod tym podpisuję smile
    • vitreous Re: Ból - woreczek żółciowy 01.01.19, 23:55
      Dziękuję za rady. Byłam na nocnej opiece zdrowotnej, dostalam dwa zastrzyki, kolejne skierowanie i receptę.
      Może uda się usnąc.
      Dobranoc
      • neospasmina Re: Ból - woreczek żółciowy 02.01.19, 10:22
        ja miałam właśnie wycinany woreczek (20 grudnia), laparoskopowo, wyszłam po 48 godzinach
        i nie bolało mnie wcale po prawej stronie, miałam opasujące bóle całego nadbrzusza, nawet sadziłam, że to ból z pleców
        na stół wskoczyłam tydzień po diagnozie
        jestem z siebie dumna smile
        • rosapulchra-0 Re: Ból - woreczek żółciowy 02.01.19, 15:05
          smile
          Też po operacji poczułam się wolna.
        • boo-boo Re: Ból - woreczek żółciowy 02.01.19, 15:10
          Gdyby nie fakt, że pierwszy atak miałam jednak w młodym wieku to bym pomyślała, że zawału serca dostaję. Opasujący ból klatki piersiowej- jakby mi ktoś pod biustem jakiś pas zaciskał na maksa. Szkoda tylko, że mnie ten pierwszy atak dzień wcześniej nie złapał bo byłam wtedy jeszcze w szpitalu po porodzie.
    • vitreous Re: Ból - woreczek żółciowy 02.01.19, 22:53
      Drogie e-mamy, fałszywy alarm. Ta ciąża, żaden tam woreczek smile
      • bergamotka77 Re: Ból - woreczek żółciowy 02.01.19, 22:55
        vitreous napisała:

> Drogie e-mamy, fałszywy alarm. Ta ciąża, żaden tam woreczek smile

I to jest hit. Gratulacje!
      • rosapulchra-0 Re: Ból - woreczek żółciowy 02.01.19, 23:00
        smile Gratulacje! smile
      • snakelilith Re: Ból - woreczek żółciowy 02.01.19, 23:01
        No to dobrze, że nie sięgnęłaś z polecenia ematki po morfinę. wink
        • vitreous Re: Ból - woreczek żółciowy 02.01.19, 23:05
          > No to dobrze, że nie sięgnęłaś z polecenia ematki po morfinę. wink

Wszystko przede mną smile))

Dziewczyny, serdecznie dziękuję. smile
          • gosia.w40 Re: Ból - woreczek żółciowy 02.01.19, 23:42
            Gratulacje, ale jedno, drugiego nie wyklucza, miałam atak, potem ciążę, a 3 tygodnie po porodzie taki atak, że poród to przy tym sama przyjemność. Lekarz, który mnie operował, powiedział, że ciąża przyspiesza powstawanie kamieni, zabieg miałam pól roku po porodzie,
            • vitreous Re: Ból - woreczek żółciowy 03.01.19, 07:39
              Gosiu, dziękuję, że mnie uprzedzasz. Uspokoiłam się tym, iż nie mam stanu zapalnego, już jednak po porodzie chciałabym uregulować ten problem. Wcześniej nie wiem czy będę w stanie, to jednak zabieg pod narkozą, w tym zaskoczeniu wczorajszym nie miałam głowy wypytac o to na SORze.
            • boo-boo Re: Ból - woreczek żółciowy 03.01.19, 13:20
              Pierwszy lekki atak miałam w dniu wizyty przedporodowej w szpitalu- dlatego mi na szybko poród wywoływali bo nie mogli dojść o co chodzi. Drugi już atak i to silny miałam w dniu wyjścia z porodówki- ale niestety już w domu. Myślałam, że z bólu zejdę, a mąż z przerażenia bo nie wiedział co się ze mną dzieje, a ja odmawiałam wezwania pogotowia bo sobie ubzdurałam, że za szybko kolację zjadłam. Poród na oksytocynie to był pikuś przy tym bólu.
              W razie ataku trzeba przyjąć pozycję- niezbyt wygodną ale pomaga szybko- na czworakach, głowa do podłoża, doopsko w górę i tak trzeba sobie spędzić minimum 2 godziny bez zmiany pozycji bo ból powróci. Szkoda, że to obczaiłam dopiero przy około 10-tym ataku tuż przed operacją. Potem dopiero pokojarzyłam czemu moja babcia podczas ataku woreczka zawsze brała się za szorowanie podłóg na czworakach.
    • lidek0 Re: Ból - woreczek żółciowy 03.01.19, 06:38
      No popatrz - woreczek byłby problemem w nowej pracy a ciąża nie jest?
      • vitreous Re: Ból - woreczek żółciowy 03.01.19, 07:35
        Wyczuwam złośliwość.
        Masz problem z tym, że zaszłam w ciążę? Nic Ci nie mówi gradacja priorytetów?
        • lidek0 Re: Ból - woreczek żółciowy 03.01.19, 08:08
          Nic nie poradzę, że nie czytasz ze zrozumieniem. Zastanawia mnie tylko na ile ważne jest dla Ciebie Twoje zdrowie - dla mnie woreczek byłby sygnałem do natychmiastowej wizyty u lekarz czy w szpitalu.
          • vitreous Re: Ból - woreczek żółciowy 03.01.19, 08:25
            Najwyraźniej brakuje Ci zajęć, skoro od rana siedzisz i zastanawiasz się nad istotą mojego stanu zdrowia dla mnie.
            Odpuść sobie, bo tak antypatyczych osób unikam. Bez odbioru.
        • boo-boo Re: Ból - woreczek żółciowy 03.01.19, 13:20
          Lidek zawsze gotowa żeby dowalić.
          • lidek0 Re: Ból - woreczek żółciowy 03.01.19, 19:30
            Ponawiam : czytaj ze zrozumieniem, nie piszę o gradacji priorytetów tylko o Twoim stosunku do własnego zdrowia. Ciąża to jedno a przy okazji możesz mieć problemy z woreczkiem, ale skoro do lekarz Ci nie po drodze to ok. Sama pisałaś i pytałaś ......
          • vitreous Re: Ból - woreczek żółciowy 03.01.19, 22:00
            Spoko boo-boo, tak właśnie widzę, że to jedna z tych, co lubi szpilę wbić dla własnej frajdy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka