Dodaj do ulubionych

Godziny pracy

09.01.19, 11:43
Zainspirowana innym wątkiem.

Jakei Waszym zdaniem są najpopularniejsze godziny pracy w PL? Moim zdaniem 8-16, 9-17 (urzedy, firmy, korporacje), zmianowa czyli 8 godzin w przedziale pewnie 6-22, usługi typu prawnik czy psycholog gdzie trzeba się dostosowac do klienta czyli do tych, którzy pracują najcześciej do godz.16-17.00, zawody typu służba (np lekarze, policja) czyli praktycznie 8 -12 godzin (lub więcej) w systemie 24/7.

Plus dojazdy.

Jakim cudem wychodzi Wam, że ktos wracający do domu o np 18.00 to albo patologia albo karierowicze?
Obserwuj wątek
    • maaria33 Re: Godziny pracy 09.01.19, 11:44
      p.s. Mówimy o pracy na cały etat , bo nie każdą pracę da się wykonywac na częśc etatu.
    • agnieszka_kak Re: Godziny pracy 09.01.19, 11:47
      W Warszawie 9-17 (albo 17.30). Poza Warszawą panuje inna strefa czasowa.
      • maaria33 Re: Godziny pracy 09.01.19, 11:50
        Jaka? Sklepy zamykają o 13.00, nie ma opieki lekarskiej po np 14.00, a żeby się spotkać z prawnikiem czy psychologiem w godzinach późnopopołdniowych to się do Warszawy jeździ?
        • agnieszka_kak Re: Godziny pracy 10.01.19, 12:31
          Poza Warszawą? Sklepy otwarte do 18 (poza spożywczymi, oczywiście), przedszkole otwarte do 17 to "dlugo" a pójście do pracy na 7 jest normalne.
      • jehanette Re: Godziny pracy 09.01.19, 11:51
        Dokładnie, w mniejszych miastach w urzędach czy innych biurach popularna jest praca 7-15. W sumie nie wiem, czy bardziej bym chciała (bo wcześniej się wychodzi) czy bardziej bym sarkała na wczesne wstawanie wink
        • maaria33 Re: Godziny pracy 09.01.19, 11:53
          I wtedy dziecko w świetlicy od 6 rano?
          • lady.grey Re: Godziny pracy 09.01.19, 12:07
            Nie, wtedy tata zaprowadza przed swoją pracą (idealnie jak ma na przykład na 9) i gra gitara.
            Przynajmniej u mnie gra.
            • maaria33 Re: Godziny pracy 09.01.19, 12:21
              A jak tata też na 7 do pracy? No chyba, że to patologia i karierowicz to może i na 9.00wink
              • lady.grey Re: Godziny pracy 09.01.19, 12:38
                No to mają problem...
              • oqoq74 Re: Godziny pracy 09.01.19, 16:46
                W takich małych miastach przedszkola pracują wcześniej, np. od 6.30
                • panterarei Re: Godziny pracy 09.01.19, 17:11
                  W takich małych miastach jak Kraków administracja publiczna zaczyna o 7.30 i 7.45.WWawrszawie sądzę, że analogicznie. Od 8 przyjmuje się klientów
                  • oqoq74 Re: Godziny pracy 09.01.19, 17:25
                    No i co z tego ? mowa o przedszkolach
                  • triss_merigold6 Re: Godziny pracy 09.01.19, 17:29
                    Chyba masz na myśli administrację samorządową.
                  • agnieszka_kak Re: Godziny pracy 10.01.19, 13:42
                    Czy ja wiem? Takie biuro paszporowe jest czynne 3 dni w tygodniu od 8, dwa dni od 10 rano.
              • slonko1335 Re: Godziny pracy 09.01.19, 17:04
                przedszkole moich dzieci czynne od 6, świetlica szkolna od 6,30, można przyprowadzić dziecko o 6 jak ktoś musi i popilnuje go woźna do czasu otwarcia świetlicy
                • bergamotka77 Re: Godziny pracy 09.01.19, 17:35
                  slonko1335 napisała:

> przedszkole moich dzieci czynne od 6, świetlica szkolna od 6,30, można przyprow
                  > adzić dziecko o 6 jak ktoś musi i popilnuje go woźna do czasu otwarcia świetlic
                  > y
                  >
                  O matko to chore. Te dzieci wstają o 5. rano? U nas od niedawna czynna od 7. bo sa trzy zmiany a wczesniej szkola byla dostępna dopiero od 7:30.
          • dziennik-niecodziennik Re: Godziny pracy 09.01.19, 12:33
            Tak.
            Mam znajomych, oboje zaczynaja pracę o siodmej. Syn siedzi na swietlicy od 6.30, bo jeszcze musza dojechac.
            • lady.grey Re: Godziny pracy 09.01.19, 12:38
              U mnie by nie dało rady bo i świetlica i przedszkole czynne od 7:30 (no, świetlica może od 7, nie jestem pewna)
          • dzika41 Re: Godziny pracy 09.01.19, 13:24
            Tak, dokładnie.
            Oboje zaczynamy pracę po 6, więc pynktualnie o 6 rano dzici odstawiamy do żłobka i przedszkola.
            Plusem tego jest fakt że o 15 wszyscy jesteśmy już w domu.
            • osia83 Re: Godziny pracy 09.01.19, 16:45
              A minusem dzieciaki zrywane o piątej rano.
          • iberka Re: Godziny pracy 09.01.19, 15:51
            U nas świetlica od 7. Odrzucam oferty pracy od 8, bo nie dojadę.
      • alina460 Re: Godziny pracy 09.01.19, 23:36
        Poza Warszawą jest czarna dziura tongue_out
    • sfornarina Re: Godziny pracy 09.01.19, 11:48
      No chyba się ematką nie przejmujesz, co?
      I ja, i mąż, zaliczamy się do ematkowej kategorii patologii i wcale nam z tym źle nie jest. Naszym dzieciom chyba też nie, dość szczęśliwe są ;D
      • maaria33 Re: Godziny pracy 09.01.19, 11:51
        Nie przejmuję się bo dziecko mam dorosłe smile ale się dziwię.
    • slonko1335 Re: Godziny pracy 09.01.19, 11:54
      Zdecydowana większość moich znajomych pracuje w godzinach 7-7.30-15-15.30. część do 16, nieliczne tak naprawdę do 17 i dłużej. Ja osobiście mogłam wybrać między godzinami 6-18, mogę w różne dni różnie-wybrałam 7-15 codziennie. Szczecin.
      • slonko1335 Re: Godziny pracy 09.01.19, 11:57
        Mąż pracował od 8 , 9 lub 10 jak dzieci były młodsze-teraz zaczyna jeden dzień na 7, jeden na 9 , pozostałe na 8 i kończy po 8 godzinach.
      • maaria33 Re: Godziny pracy 09.01.19, 12:18
        Zdecydowana wiekszośc moich znajomych to freelancerzy I pracownicy naukowi - ale nie mieszkam w próżni i widzę, że ludzie pracują w różnych godzinach.
        • slonko1335 Re: Godziny pracy 09.01.19, 12:24
          ja tez widzę ale pytasz jakie naszym zdaniem są najpopularniejsze godziny, no więc odpowiadam, że patrząc po sobie, rodzinie i większości znajomych to godziny 7-7.30-15-15.30
          • maaria33 Re: Godziny pracy 09.01.19, 12:29
            A rozglądając się wokół siebie? Nie widzisz, że są czynne sklepy, przychodnie, szpitale, policja, fryzjerzy, kosmetyczki, rehabilitanci, banki itd?
            • slonko1335 Re: Godziny pracy 09.01.19, 12:34
              Widzę, pracujący w sklepie czasami pracują od 6-14, czasami 10-18 a czasami 14-22 a czasem mają dzień wolny za sobotę i niedzielę. Pracowałam w ruchu ciągłym kiedyś na dwunastogodzinnych zmianach ale nie powiedziałabym, że to były najpopularniejsze godziny pracy...
              • maaria33 Re: Godziny pracy 09.01.19, 12:39
                No właśnie - czyli każde godziny pracy mieszczą się w normie, etacie (mówimy to kodeksowym etacie +/- 8 godzin dziennie). I gdzie tu patologia lub karierowiczostwo? I gdzie "warszawka"? wink
                • slonko1335 Re: Godziny pracy 09.01.19, 12:44
                  a ja napisałam gdzieś, ze to patologia i karierowiczostwo? co nie zmienia faktu, że to mało popularne godziny pracy u mnie w mieście, nie ma u nas raczej żadnych przerw obiadowych obowiązkowych ani żadnych takich, nie jedzie się do pracy dwie godziny w jedną stronę, itp rzeczy normalne w warszawie z tego co czytam.
                  • maaria33 Re: Godziny pracy 09.01.19, 12:47
                    Jedna forumka z Twojego miasta wspomniała o swoim doswiadzcenieu z jednak innymi godzinamismile

p.s. wiem, że to nie ty mówiłaś o patlogi, karierowiczowstwie itd, itp smile
                    • slonko1335 Re: Godziny pracy 09.01.19, 12:54
                      no ale co z tego, że jedna wpisała, a ja jestem druga i wpisałam coś innego i co w związku z tym?
                      • maaria33 Re: Godziny pracy 09.01.19, 12:56
                        To, że nie tylko w "warszawce" wiele (jeżeli nie większość) ludzi pracuje dłużej niż do 15.00.

Miasto nie umiera po 15.00.
                        • slonko1335 Re: Godziny pracy 09.01.19, 13:08
                          >Jakei Waszym zdaniem są najpopularniejsze godziny pracy w PL?
                          ale to Twoje zdanie a nie moje, po co zakładałaś ten watek zatem? żeby poznać zdanie innych czy żeby wszyscy przyznali, ze twoje zdanie jest jedyne najsłuszniejsze i jest ich zdaniem? No więc przykro mi, moim zdaniem najpopularniejsze godziny pracy to 7-7.30-15-15.30 bo w takich godzinach najczęściej pracują etatowcy w moim otoczeniu w moim mieście. I tak wiem, że są lekarze pracujący w nocy, aptekarze dyżurni, pracownicy stacji paliw, sklepów, itd.
                          • maaria33 Re: Godziny pracy 09.01.19, 14:28
                            Załozyłam watek, zeby dyskutować (po to jest forum) - dlatego dyskutuję z Twoim wyobrażeniem.
                            • slonko1335 Re: Godziny pracy 09.01.19, 14:33
                              Przedszkole moich dzieci było a w zasadzie to ciągle jest czynne do 16.30, świetlica szkolna również jak były w klasach gdy z niej korzystały-zapewne to głownie dla ludzi pracujących do 18 ale to tylko moje wyobrażeniewink
                              • riki_i Re: Godziny pracy 09.01.19, 17:16
                                W Warszawie biura, korpo, uczelnie itp. NIE PRACUJĄ od 07.00! Ósma rano to jest wcześnie, a znam multum osób, które pracują od 09.00 do 17.00

Praca od bladego świtu i kończenie jej w okolicy 15.00 jest charakterystyczna dla prowincji. W małych dziurach życie kończy się wcześnie.
                                • bergamotka77 Re: Godziny pracy 09.01.19, 17:29
                                  riki_i napisał:

> W Warszawie biura, korpo, uczelnie itp. NIE PRACUJĄ od 07.00! Ósma rano to jest
                                  > wcześnie, a znam multum osób, które pracują od 09.00 do 17.00
                                  >
                                  > Praca od bladego świtu i kończenie jej w okolicy 15.00 jest charakterystyczna d
                                  > la prowincji. W małych dziurach życie kończy się wcześnie.

A potem narzekają, ze w Warszawie zarabia się więcej. No cóż tu ludzie muszą być bardziej dyspozycyjni i nie narzucają swoich warunków. Na prowincji jaka płaca taka praca...
                                  • oqoq74 Re: Godziny pracy 09.01.19, 17:53
                                    Ależ Ty bredzisz. Na prowincji zarabia się mniej niż w stolicy nie dlatego, że ludzie są mniej dyspozycyjni.
                                    Nie ma znaczenia, czy ktoś pracuje od 7 do 15, czy od 8 do 16 czy od 9 do 17, jeśli i tak wszyscy pracują 8 godz. A wczesne zaczynanie pracy ma ten plus, że od 15 do wieczora jest sporo czasu i dlatego, jeśli ktoś chce to może sobie i coś dorobić, popracować w nadgodzinach itd. zależnie od firmy, chęci i możliwości.
                                • slonko1335 Re: Godziny pracy 09.01.19, 19:28
                                  No toż właśnie pisze, że to lokalne często. W moim dużym mieście urzędy jak najbardziej pracują od 7-7.30 .
                                  www.zachodniopomorskie.kas.gov.pl/pierwszy-urzad-skarbowy-w-szczecinie/kontakt/dane-teleadresowe
                                  www.szczecin.pl/chapter_59011.asp
                                  A dojazdy do pracy w mieście nie trwają godzinę(oczywiscie pomijam jakieś kataklizmy w postaci pogody czy wypadku). Ja tam pracuje w drugiej części miasta w stosunku do miejsca zamieszkania i dojazd zajmuje mi kwadrans, na powrocie nieco dłużej, bo o 15 jest zdecydowanie większy ruch niż przed 7. Nie ma dużych firm, nie ma korporacji wielkich, znaczy sa ale na placach jednej ręki je można policzyć a wiec coś takeigo jak obowiązkowa godzinna przerwa na lunch też nie istnieje w większości przypadków...oczywiscie zarabiamy mniej niż warszawiacy ale i mniej kosztuje nas życie i ...mamy go dużo więcej wygląda na towink
                                  • bergamotka77 Re: Godziny pracy 09.01.19, 19:45
                                    Porownujesz Warszaww ze Szczecinem? Serio? Ruch ilosc mieszkancow i odleglosci?
                                    • slonko1335 Re: Godziny pracy 09.01.19, 19:55
                                      Ja tylko stwierdzam fakt, że to co w jednym mieście jest normalne-typu dojazdy ponad godzinne do pracy w innym nie jest, mimo, że to ciągle duże miasto-oczywiście, ze daleko mu do wielkości warszawy ale jednak to duże miasto a nie wiocha zabita dechami... Ze w jednym mieście urzędy zaczynają prace od 8 czy 9 a w innym od 7. W jednym regionie przerwy na lunch są normalne bo jest w nim mnóstwo korpo, które częst ow takim systemie pracują, w innym nie bo tych korpo nie ma chociażby z uwagi na dalekie położenie od stolicy, więc częściej tu się lokują niemeickie firmy(to dwie najwieksze korporacje w moim mieście) , które takich zwyczajów nie mają..... I tak to lokalne uwarunkowania .
                                      • bergamotka77 Re: Godziny pracy 09.01.19, 21:48
                                        Szczecin ma 400 tys. natomiadt duże miasta zaczynają się od 500 tys. mieszkańców. To miasto średniej wielkości raczej, kilkukrotnie mniejsze od stolicy wiec nie porównuj dojazdów. W Warszawie godzinny dojazd to norma. O 7 rano w stolicy nic nie załatwisz raczej.
                                        • slonko1335 Re: Godziny pracy 09.01.19, 22:14
                                          No ale ja przecież o tym piszę właśnie . To co jest normą w jedym miejscu/miescie/regionie nie jest normą w innym.
                                          • maaria33 Re: Godziny pracy 09.01.19, 22:18
                                            albo branży a nie regionie smile I firmie.
                                            • slonko1335 Re: Godziny pracy 09.01.19, 22:24
                                              A to też oczywiście.
                                        • an.16 Re: Godziny pracy 11.01.19, 09:30
                                          Norma? Dla Ciebie, bo zdaje się że mieszkasz gdzieś pod Warszawą. Nie znam nikogo komu dojazd zajmowałby aż godziną (poza mieszkańcami właśnie podwarszawskich okolic). Zazwyczaj to 15 - 40 min. W sezonie coraz więcej ludzi dojeżdża rowerami. Mamy nawet specjalny zadaszony parking z małą stacją naprawcząwink
                                          • maaria33 Re: Godziny pracy 11.01.19, 10:21
                                            W sezonie coraz więcej ludzi dojeżdża rowerami.

A to fakt. Co mnie niezmiennie dziwi.
                                    • droch Re: Godziny pracy 10.01.19, 12:09
                                      Akurat pod względem powierzchni Szczecin to trzecie (!) miasto w Polsce...
                                  • maaria33 Re: Godziny pracy 09.01.19, 21:31
                                    Urzędy w Warszawie też często pracują od 7-7.30. smile

I chodzi o jakość życia, a każdy tak organizuje sobie życie, żeby osiągnąć najwyższą jakość możliwą - na każdym poziomie. I godzina w tę czy inna stronę nie robi różnicy. Gdyby tak myśleć to najwięcej "życia" mają bezrobotni, tylko czy naprawdę o to chodzi?
                                    • slonko1335 Re: Godziny pracy 09.01.19, 21:51
                                      No to właśnie niekoniecznie. Mnie tam robi. Spora część bezrobotnych świadomie się decyduje na ten stan żeby mieć więcej życia. Ich wybór. Ich jakość. Inni wolą robotę do 18 i więcej kasy . Tez ich wybór i ich jakośc dla mnie nie do przyjęcia .
                                      • maaria33 Re: Godziny pracy 09.01.19, 22:02
                                        Wiesz, ale kasa to niekoniecznie Mercedes. Kasa to np fakt, że nie ciągasz przeziębionego dziecka do przychodni tylko zamawiasz prywatną wizytę do domu. Kasa to np to, że w chwili kryzysu masz fundusze na opiekunkę dla chorej babci i dzięki temu jest u siebie w domu a nie ośrodku. Kasa to samodzielność finansowa rodzica później a nie liczenie na pomoc dorosłego dziecka albo podatników. Kasa to dobra edukacja dla dzieci ( i nie mam na myśli pie..liona zajęć dodatkowych). Kasa to możliwość spłacania kredytu mieszkaniowego nawet w tych miesiącach kiedy współmałżonek straci pracę. Kasa to świadomość tego współmałżonka , że nie ciągnie tego wózka sam. I tak dalej.

Przechył w żadną stronę nie jest dobry - ani beztroskie siedzenie na zasiłkach ani pracoholizm typu 12 godzin na dobę. Ale na Boga, 8 godzin plus dojazdy to jest normalny wymiar pracy i dziecko na tym nie musi cierpieć. Tak czysto arytmetycznie to dorosły śpi 8 godzin , kolejne 9-10 zajmuje mu praca z dojazdem i zostaje mu 6-7 godzin dziennie plus weekendy na życie rodzinne.
                                        • slonko1335 Re: Godziny pracy 09.01.19, 22:21
                                          Ale ja nie twierdzę że musi. Pracuję 8 godzin i cierpienia nie zauważyłam. Dla mnie natomiast jest nie do przyjęcia wracanie do domu o 18 czyli to co dla kogoś jest normalką. Podobnie ponad godzinne dojazdy do pracy. Inni nie wyobrażają sobie wstawania na 7. Oczywiście gdybym stanęła przed wyborem pracować do 20 czy telepac się do roboty dwie godziny ale mieć co dać jeść dzieciom zmienilo by to postać rzeczy.....szczęśliwie nie stoję przed takim...
                                          • maaria33 Re: Godziny pracy 09.01.19, 22:27
                                            Ale dla innych to jest dramat budzenie dziecka o 5 czy 6 rano, po to,żeby rodzic zaczął pracę o 7.00. No chyba, że drugi rodzic idzie do pracy na 9 i wraca.....o 18 big_grin
                                            • bergamotka77 Re: Godziny pracy 09.01.19, 22:32
                                              Dookladnie 5 rano to środek to nocy i barbarzynska pora zwłaszcza zima. Mój starszy wstaje przed siódmą i mi go szkoda, że tak wcześnie. I trzeba się kłaść chyba o 20. zeby się wyspać. No ale ematki klada dzieci i o 18. wiec już wiem dlaczego 😄 A życie bezrobotnego czy na zasilkach to jest wegetacja a nie zycie. Trudno o większe poniżenie człowieka. Chyba że nie pracuje z powodu opieki nad niepełnosprawnym czy maleńkim dzieckiem.
                                              • marianna1960 Re: Godziny pracy 10.01.19, 08:58
                                                5 dla mnie to jest normalna pora wstawania nawet wcześniej, tak samo jak i dojazd 1.5h w jedną stronę chyba że ktoś jest leniem
                                            • slonko1335 Re: Godziny pracy 10.01.19, 07:41
                                              oczywiście, dla mnie tez byłby to dramat- szczęśliwie moich dzieci nie dotyczył. Mąż jak jeździł do roboty na 8, 10 minut przed tą 8 odstawiał dzieci do szkoły i jechał do pracy, jak miały na później jechał na 9 lub 10 i tak wtedy kończył prace odpowiednio o 17 lub 18.
                                              • bergamotka77 Re: Godziny pracy 10.01.19, 07:51
                                                No to widocznie w Szczecinie można pracować kiedy sie chce. U nas nie można.Tylko podejrzewam, że za pensje jaka macie u nas nikomu nie chciałoby sie wstac z łóżka.
                                                • slonko1335 Re: Godziny pracy 10.01.19, 08:02
                                                  na szczęście wystarcza nam i na lekarza prywatnego jak trzeba i na dwa auta, mieszkanie, edukację , na wakacje i brak kredytu smile Oczywiście, ze pensje są niższe ale i życie mniej kosztuje...
                                                  • bergamotka77 Re: Godziny pracy 10.01.19, 08:04
                                                    Na pewno poziom życia się różni.
                                              • bergamotka77 Re: Godziny pracy 10.01.19, 07:54
                                                Dramat? Raczej wygodni jesteście.
                                                • slonko1335 Re: Godziny pracy 10.01.19, 08:43
                                                  a w imię czego mielibyśmy utrudniać sobie życie? pewnie, że jesteśmy wygodni...
                                                  • bergamotka77 Re: Godziny pracy 10.01.19, 08:49
                                                    Wygodni i bez ambicji. Byle się nie narobić a zarobić. Myślisz że my celowo utrudniamy sobie życie? Takie są realia, ze jeśli pracujesz za przyzwoite pieniądze to cos z siebie dajesz a nie tylko dopasowujesz pracę do swojej wizji wolnego czasu i "czy się stoi czy się leży..." Masz peerelowska mentalność w kwestii pracy.
                                                  • araceli Re: Godziny pracy 10.01.19, 08:54
                                                    bergamotka77 napisała:
                                                    > Wygodni i bez ambicji.

Bo 'ambicja' to tylko korpo w Warszafce i 12h poza domem?
                                                  • maaria33 Re: Godziny pracy 10.01.19, 09:02
                                                    Jakie 12? 21 przecież prawda? wink big_grin
                                                  • slonko1335 Re: Godziny pracy 10.01.19, 09:16
                                                    ooo nie wiedziałam, ze wyznacznik spełniania własnych ambicji jest mierzony czasem dojazdu do pracysmile
                                                    Myślisz że my celowo utrudniamy sobie życie?
                                                    jak to utrudniacie-przecież ambicje spęłniasz dojeżdzając do pracy...kurcze dziewcyzna gdzies pisała o póltoragodinnym dojeździe ta to dopiero ambitna, nie taki len jak ty i jawink
                                                  • maaria33 Re: Godziny pracy 10.01.19, 09:59
                                                    Nie udawaj, że nie rozumiesz. Nie każdy ma szczęście aby praca spełniająca jego oczekiwania zarówno jeżeli chodzi o wynagrodzenie jak i rodzaj pracy była 15 minut od domu. Nawet w Szczecinie wink To jest najczęściej kompromis i każdy czy w Szczecinie czy w Warszawie musi znaleźć równowagę. I zarówno w Szczecienie jak i w Warszawie sa ludzie, którzy uznają, że w ich osobistej sytuacji najlepszym rozwiązaniem będzie dłuższy dojazd i tacy, w których sytuacji najlepszym rozwiązaniem będzie praca "za rogiem".
                                                  • slonko1335 Re: Godziny pracy 10.01.19, 10:09
                                                    Jest dokładnie tak jak napisała araceli, to warszawiacy twierdzą, ze godzinne dojazdy do pracy to normalka a jak nie to prowincja(jeszcze brak ambicji, niski poziom życia i takie tam pierdoły) , przecież nawet w tym wątku to padło kilka razy. A ja się będę upierać, ze godzinne dojazdy to nie jest normalka, że praca do godziny 17 czy 18 to nie jest normalka, godzinna obowiązkowa przerwa na lunch to nie jest normalka w moim mieście i w moim świecie i MOIM ZDANIEM (bo przypominam, że takie było pytanie tego wątku) najpopularniejsze godziny pracy to 7-7.30-15-15.30. Co oczywiście nie oznacza, że to wszystko nie występuje.
                                                  • grru Re: Godziny pracy 10.01.19, 10:12
                                                    "Normalka" w takim sensie, że często trudno jest dojechać szybciej, bo miasto jest rozrośnięte i po prostu często nie da się szybciej.
                                                  • slonko1335 Re: Godziny pracy 10.01.19, 10:14
                                                    Tak, do tego ilość mieszkańców, zagęszczenie co ma wpływ na korki.
                                                  • grru Re: Godziny pracy 10.01.19, 10:16
                                                    Nawet transportem, który nie stoi w korkach jedzie się długo, bo po prostu szybciej pewnych odległości nie pokonasz.
                                                  • slonko1335 Re: Godziny pracy 10.01.19, 10:18
                                                    no ale uwarunkowania lokalne nie maja podobno wpływu na czas dojazdu do pracy...eh...
                                                  • grru Re: Godziny pracy 10.01.19, 10:19
                                                    Mają, przy czym w małych miejscowościach często jest jeszcze gorzej, bo trzeba jechać do pracy do większej - zdecydowanie mniej lokalnych miejsc pracy.
                                                  • maaria33 Re: Godziny pracy 10.01.19, 10:28
                                                    Mają, ponieważ moga oferować mniejsze lub większe możliwosci wyboru. WYBORU, a nie zmuszania do jedynej słusznej decyzji. I tak jak napisała grruu, mała miejscowość może (ale nie musi) - zmuszać ludzi do dojazdu do innego miasta do pracy. Masz szczęście, bo masz prace dająca Ci satysfację, oczekiwane wynagrodzenie stosunkowo blisko domu. Ale to nie jest najczęstsza sytuacja, bez wzgledu na to czy mieszkasz w Szczecinie , warszawce czy Wąchocku Mniejszym. Najczęstszy jest kompromis - wszędzie.
                                                  • slonko1335 Re: Godziny pracy 10.01.19, 10:34
                                                    Widzisz ja tego nie rozpatruję w kategoriach jakiegoś szczęścia a raczej normalności w moim środowisku, bo takie szczęście ma zdecydowana większość moich znajomych i rodziny i tak mimo, ze wiem, że różnie to bywa to jest moim zdaniem najpopularniejszy model bo z takowym najczęściej się spotykam.
                                                  • maaria33 Re: Godziny pracy 10.01.19, 10:37
                                                    Normalnym w Twoim środowisku jest to, że każdy ma pracę z wynagrodzeniem takim, że większego nie potrzebuje, robi w niej to co lubi i to co daje mu satysfakcje i ma ją niemal pod nosem?

Chyba pora się przenieść do Szczecina, bo to najlepsze miejsce do życia na świecie. smile
                                                  • grru Re: Godziny pracy 10.01.19, 10:41
                                                    Mój przyjaciel mieszka w Szczecinie i mówi dokładnie to: najlepsze miejsce do życia smile Wyprowadził się tam kilka lat temu z Warszawy.
                                                  • araceli Re: Godziny pracy 10.01.19, 10:48
                                                    maaria33 napisała:
                                                    > Chyba pora się przenieść do Szczecina, bo to najlepsze miejsce
                                                    > do życia na świecie. smile

Generalnie moim skromnym zdaniem średnie/większe miasta są lepszymi miejscami do życia. Szczecin, Poznań, Wrocław, Trójmiasto... jakość życia(mierzona różnymi czynnikami takimi jak wynagrodzenia, jakość powietrza, czas dojazdu itd) jest tu wyższa niż w stolicy. Dlatego mimo ofert pracy, które są wyżej płatne i zawodowo bardziej atrakcyjne nigdy nie chciałam przeprowadzać się do Warszawy. Taki to mój WYBÓR.
                                                  • slonko1335 Re: Godziny pracy 10.01.19, 11:02
                                                    Wiesz ja nie wiem jakie mają wynagrodzenia i konkretne potrzeby wszyscy znajomi ale podejrzewam , że skoro siedzą ileś lat w danej firmie podczas gdy nie ma dużego bezrobocia i bez problemu większego tą firmę można zmienić, nie idą do pracy jak na ścięcie i generalnie są zadowoleni z życia to im to jednak odpowiada.
                                                  • maaria33 Re: Godziny pracy 10.01.19, 11:13
                                                    To właśnie piszę - fajnie, że w Szczecinie każdy może sobie zmieniać bez żadnego problemu firmę, tak żeby spełniala wymogi wynagrodzenia, czasu dojazdu i satysfakcji.
                                                  • araceli Re: Godziny pracy 10.01.19, 11:31
                                                    maaria33 napisała:
                                                    > To właśnie piszę - fajnie, że w Szczecinie każdy może sobie zmieniać bez żadneg
                                                    > o problemu firmę, tak żeby spełniala wymogi wynagrodzenia, czasu dojazdu i saty
                                                    > sfakcji.

W Warszawie to stawiam, że wybór akurat jest większy i to w większości branży.
                                                  • slonko1335 Re: Godziny pracy 10.01.19, 11:32
                                                    Pewnie nie każdy ale osoby z jakimś tam wykształceniem znające języki(głównie niemiecki bo z uwagi na bliskość Niemiec ten u nas pożądany najbardziej) nie muszą wylądować na kasie w biedronce przy domu.
                                                  • maaria33 Re: Godziny pracy 10.01.19, 11:52
                                                    Wiem, mogą wylądowac w dowolnie wybranej firmie koło domu smile Zazdroszczę Szczecinowi.
                                                  • slonko1335 Re: Godziny pracy 10.01.19, 12:07
                                                    Ja nie mam miejsca pracy koło domu ,wręcz bym powiedziała, ze w odległej od miejsca zamieszkania części miasta ....no ale cóż rano dojeżdżam do niego w kwadrans(mój mąż pracuje nico bliżej domu -jemu dojazd zajmuje mniej niż 10 minut). gdybym chciała pracować w firmie obok domu musiałoby to być w sklepie, piekarni, w ciuchlandii, u fryzjera, u stomatologa, u kosmetyczki, w kwiaciarni, banku lub w biurze rachunkowym, kebabie, barze lub pizzerii, ewentualnie jednostce wojskowej. Ale ja nie szukam pracy.
                                                  • maaria33 Re: Godziny pracy 10.01.19, 12:10
                                                    Niemniej cieszę się, że u Ciebie każdy pracuje gdzie chce i nie musi iść na żadne kompromisy.
                                                  • araceli Re: Godziny pracy 10.01.19, 12:11
                                                    maaria33 napisała:
                                                    > Niemniej cieszę się, że u Ciebie każdy pracuje gdzie chce i nie musi iść na żad
                                                    > ne kompromisy.

Oczywiście Joan nic nie zrozumiała big_grin
                                                  • araceli Re: Godziny pracy 10.01.19, 10:28
                                                    grru napisał(a):
                                                    > "Normalka" w takim sensie, że często trudno jest dojechać szybciej, bo miasto j
                                                    > est rozrośnięte i po prostu często nie da się szybciej.

Życie poza Warszawą istnieje big_grin
                                                  • grru Re: Godziny pracy 10.01.19, 10:36
                                                    Normalka w Warszawie. W porównaniu ze Szczecinem to dużo, w porównaniu z Moskwą tyle co nic.
                                                  • araceli Re: Godziny pracy 10.01.19, 10:39
                                                    grru napisał(a):
                                                    > Normalka w Warszawie. W porównaniu ze Szczecinem to dużo, w porównaniu z Moskwą
                                                    > tyle co nic.

Pytanie w poście startowym jest o godziny pracy w PL a nie w Warszawie. Urażona Joa broni "honoru" stolicy ale zdecydowana większość Polaków tam nie mieszka więc trudno uznać to co jest "normalką" w Warszawie jest normą dla całej Polski.
                                                  • grru Re: Godziny pracy 10.01.19, 10:43
                                                    O normach trzeba by rozmawiać w kontekście branży raczej niż regionu. Policjant w Pcimiu ma tak samo system dyżurów jak policjant w Warszawie. Urzędy wszędzie pracują w zbliżonych godzinach, może być godzina przesunięcia, ale na pewno nie otwierają się ani o 5 ani o 12. Biedronki w całej Polsce też mają te same godziny otwarcia.
                                                  • maaria33 Re: Godziny pracy 10.01.19, 10:53
                                                    A Ty jak zwykle nic nie rozumiesz.
                                                  • maaria33 Re: Godziny pracy 10.01.19, 10:16
                                                    słonko - nie smile To chyba Ty pierwsza użyłas kategorii "warszawka". A więc zapewniam Cię, że w Warszawie jak ktos chce to też może miec minute do pracy jeżeli czas jest priorytetem. Ale w Warszawie jest TEŻ (też, też wink ) możliwy długi dojazd. I to mieszkaniec "warszawki" decyduje która opcja jest dla niego i jego rodziny lepsza. I pomijając różne teksty bergi, jej wybór dotyczący pracy może być najlepszy dla niej, jej rodziny i jej dzieci i dla "mienia życia".
                                                  • slonko1335 Re: Godziny pracy 10.01.19, 12:16
                                                    Nie wydaje mi się, żebym w tym wątku w ogóle użyła określenia warszawka ale tak ogólnie to fakt zdarza mi się. I oczywiście, ze mieszkaniec warszawki też wybiera dla siebie najlepszą opcję i określa swoje priorytety. Przecież ja piszę o moim zdaniu i moich wyborach bo takie było pytanie wątku. Co ja poradzę, ze inne od Twojego.
                                                  • maaria33 Re: Godziny pracy 10.01.19, 12:21
                                                    Ale Twoje zdanie jest takie, że jak się chce to można mieć satysfakconującą pracę , za oczekiwane wynagrodzenie w wybranej lokalizacji - bo Ty tak masz i Twoi znajomi.
                                                  • araceli Re: Godziny pracy 10.01.19, 12:24
                                                    maaria33 napisała:
                                                    > Ale Twoje zdanie jest takie, że

Ona nic takiego nie napisała ani nic takiego z jej słów nie wynika.
                                                  • sumire Re: Godziny pracy 10.01.19, 10:28
                                                    To nie jest normalka dla ciebie. Dla wielu ludzi jest. Ludzie żyją w różnych miejscach, mają różne priorytety, jeden woli więcej kasy, drugi więcej czasu, trzeci więcej spokoju. W pewnym sensie ten wątek to dyskusja o wyższości Wielkiej Nocy nad Bożym Narodzeniem, bo porównywanie zawodowych doświadczeń ludzi z różnych branż, regionów, przedziałów wiekowych etc. ma zerowy sens smile
                                                  • maaria33 Re: Godziny pracy 10.01.19, 10:33
                                                    Dlatego ja się trzymam kodeksowego pełnego etatu i założenia, że miasto nie umiera po 15.00 a więc ktoś pracuje. Pracuje dla nas i dla siebie. I prawdopodobnie pracuje w systemie najlepszym możliwym dla siebie i jego rodziny.

I nie dziwi mnie, że ktos pracuje do 14 czy 15. Dziwi mnie zdziwienie, że ktoś pracuje w innych godzinach i jezeli tak to musi to byc jakis nieudacznik albo karierowicz kosztem dzieci.
                                                  • grru Re: Godziny pracy 10.01.19, 10:41
                                                    Bardzo często pracuje w takim systemie, w jakim akurat mu przyszło, a niekoniecznie w najlepszym dla siebie i dla rodziny. Wiele osób ,żeby pracować tak, jak jest dla nich najlepiej musi przejść na swoje. Inaczej się nie da tak łatwo.
                                                  • grru Re: Godziny pracy 10.01.19, 10:07
                                                    Generalnie lepiej zarobić i się nie narobić niż zarobić i się narobić smile Dziwnym trafem większość ludzi woli lżejszą pracę za dobre pieniądze niż cięższą. Toi nie jest peerelowska mentalność. Nie chodzi o to, co się należy tylko o to, że każdy wybiera to, co mu odpowiada i jest na rynku pracy podmiotem a nie przedmiotem - może negocjować i wybierać.
                                          • bergamotka77 Re: Godziny pracy 09.01.19, 22:28
                                            Jezu dziewczyno ale tu nie masz wyboru, nie kumasz? Większość ludzi tak pracuje! Wszyscy w Warszawie maja korki w godzinach szczytu i tego nie przeskocza wiec gdybys tu mieszkala nie miałabyś wyjścia. Myślisz że można przyjść i powiedzieć " To ja nie pracuje bo nie można od 7.i za długo dojezdzam" Ludzi nie obchodzi ile dojeżdżasz bo to twoj problem. Przy takich warunkach jakie stawiasz pracy byś w Warszawie nie znalazła.
                                            • slonko1335 Re: Godziny pracy 10.01.19, 07:45
                                              no ale to chyba ty nie kumasz, ja cały czas piszę właśnie, że w warszawie to normalka i często coś co jest normalne w jednym regionie/miejscu czy branży nie jest normalne w innym ...chociażby w Szczecinie mimo, że to duże miasto-owszem nie tak duże jak warszawa ale jednak trzecie pod względem powierzchni w kraju....
                                              • maaria33 Re: Godziny pracy 10.01.19, 07:48
                                                Słonko - tak szczerze, gdyby ktoś Tobie zaoferował wynagrodzenie 2 razy większe niż masz teraz, ale zamiast 30 minut dojeżdżałabyś 60 minut, powiedziałabyś "nie"? Np zarabiasz 4000 PLN a zarabiałabyś 8000 PLN - powiedziałabyś nie?
                                                • slonko1335 Re: Godziny pracy 10.01.19, 08:13
                                                  30 minut jest dla mnie granicą. Godzinę do pracy dojeżdżałam jako bezdzietna panna od razu po studiach w okresie dużego bezrobocia... Szkoda mi czasu i życia na dłuższe dojazdy do pracy i tego nic mi nie wynagrodzi. Nam bez problemu wystarcza na wygodne życie, więc większa kasa dla mnie nie jest motywatorem. Oczywiście tak jest bo mam wybór gdybym go nie miała, to by była inna bajka....
                                                  • bergamotka77 Re: Godziny pracy 10.01.19, 08:25
                                                    Ja bym za 2 czy 2,5 tysiąca nawet mając blisko pracę nie wstawala a na prowincji to ponoc dobra pensja dla kobiety. Przypuszczam, ze mamy po prostu inne standardy, wydatki i możliwości.
                                                  • slonko1335 Re: Godziny pracy 10.01.19, 08:47
                                                    Dla mnie moje standardy są wystarczające i mnie satysfakcjonujące i chyba o to w tym wszystkim chodzi?
                                                  • maaria33 Re: Godziny pracy 10.01.19, 08:59
                                                    Dla mnie moje standardy też są wystarczające. Ale szczerze - Nie wiem czy powiedziałbym "nie" za PODWOJENIE pensji za dodatkowe 30 minut dziennie.

p.s. Kiedy miałam male dziecko (4 lata i później) też teoretycznie miałam godzinę dojazdu do pracy. Nie dojeżdżałam tyle bo zdecydowałam się na taksówki i trwało to mniej więcej 15 minut. Ale gdybym nie mogła korzystać z taksówek - miałam pracę, którą sobie wymarzyłam, prawie hobby, za godne pieniądze. Krótko mówiąc - miałam "więcej życia' i jeszcze mi za to płacono. A to z czym dyskutuję to mity - mity o tym, że ten, kto jest fizycznie w domu 30 minut mniej ma gorsze życie, mity, że w "warszawce" trzeba tak pracować. Każda sytuacja jest inna, niezależnie od regionu.
                                                  • slonko1335 Re: Godziny pracy 10.01.19, 09:12
                                                    Ale to nie jest tak, że ktoś ma gorsze życie. Ja bym miała gorsze życie. Każdy wybiera co jest dla niego ważniejsze i dla mnie tracenie czasu na dojazdy jest odarciem mnie z mojego czasu, który mogę przeznaczyć na coś innego. Być może jak dzieciaki będą starsze tez będę patrzyć inaczej bo przecież inaczej patrzyłam zanim się urodziły i taka godzina nie będzie wtedy taka istotna. Na pewno Szczecin jest miastem specyficznym bo jest daleko od wszystkiego w Polsce, mamy kilka innych stolic bliżej niż własną i to powoduje uwarunkowania i specyfikę pracy inną niż w w takiej Warszawie czy Wrocławiu....
                                                  • pade Re: Godziny pracy 10.01.19, 12:15
                                                    slonko1335 napisała:

> Dla mnie moje standardy są wystarczające i mnie satysfakcjonujące i chyba o to
                                                    > w tym wszystkim chodzi?
                                                    >
                                                    Oczywiście, że o to chodzi.
                                                    Ale niektórzy mają motywację "więcej".
                                                    Każdy ma prawo do swojej motywacji.
                                                    Deprecjonowanie ludzi, którzy nie mają potrzeby ustawicznego podwyższania standardów wynika z przekonania, że "moje jest lepsze". I z braku refleksji.
                                                  • grru Re: Godziny pracy 10.01.19, 10:15
                                                    Wstawałabyś, jakbyś inaczej nie miała na jedzenie i rachunki. Żyjesz w bańce, ale prawda jest taka, że w Warszawie mnóstwo ludzi dojeżdża, a zarabia wcale nie tak dużo.
                                                  • araceli Re: Godziny pracy 10.01.19, 08:30
                                                    slonko1335 napisała:
                                                    > 30 minut jest dla mnie granicą. Godzinę do pracy dojeżdżałam jako bezdzietna pa
                                                    > nna od razu po studiach w okresie dużego bezrobocia... Szkoda mi czasu i życia
                                                    > na dłuższe dojazdy do pracy i tego nic mi nie wynagrodzi. Nam bez problemu wyst
                                                    > arcza na wygodne życie, więc większa kasa dla mnie nie jest motywatorem. Oczy
                                                    > wiście tak jest bo mam wybór gdybym go nie miała, to by była inna bajka....

Mam podobnie, dlatego np. nie mieszkam w Warszawie (choć w dużej aglomeracji). Joa typowo dla siebie nie potrafi zrozumieć, że ktoś może mieć inaczej.
                                                  • maaria33 Re: Godziny pracy 10.01.19, 08:35
                                                    słonko, nie pytałam o jakąkolwiek większą kasę tylko o wynagrodzenie dwa razy wyższe. Jeżeli szczerze odpowiadasz, że nie dorzuciłabyś dodatkowych 30 minut na dojazd - to ok.

Wiesz, w Warszawie też nie zmuszają ludzi do dojazdu godzine do pracy. W zasadzie każdy może znaleźć jakąkolwiek pracę w zasięgu 15-30 minut (bo w takim promieniu znajdzie się co najmniej kilka biedronek, Lidlów, pączkarni itd). Z jakichś powodów ludzie podejmują decyzję o dojazdach. I czy naprawdę jest tak, że jeżeli rodzic schowa swoje marzenia, ambicje, satysfakcję z powodu 30 minut dziennie, to ta rodzina będzie szczęśliwsza i bedzie miała "więcej życia"

Różnica między wielkimi miastami a małymi polega na tym, że w większych jest większy wybór, nikt nikogo do niczego nie zmusza. I ludzie podejmują te wybory najczęsciej z myślą o rodzinie i dzieciach.
                                                  • slonko1335 Re: Godziny pracy 10.01.19, 08:45
                                                    No to przecież oczywiste, podobnie jak w Szczecinie nie zabraniają godzinę dojeżdżać ale jednak ze względu na specyfikę miasta godzinny dojazd w wawie nie jest niczym szczególnym. Godzinny dojazd w Szczecinie już tak i ja generalnie o tym piszę.
                                                  • araceli Re: Godziny pracy 10.01.19, 08:50
                                                    maaria33 napisała:
                                                    > Wiesz, w Warszawie też nie zmuszają ludzi do dojazdu godzine do pracy.

A wytłumacz Joa dlaczego uznajesz Warszafkę za jedyny słuszny wyznacznik 'normalnego' czasu dojazdu do pracy Polaków? Owszem jest to największe miasto w PL jednak mimo wszystko 95% Polaków w nim nie mieszka a co może być dla ciebie szokujące - gdzie indziej może być inaczej.
                                                  • lauren6 Re: Godziny pracy 10.01.19, 09:03
                                                    Tak. I ci z interioru często dojeżdżają codziennie do pracy do dużych miast. Do Warszawy do pracy dojezdza duza część mazowieckiego, ale również ludzie z Łodzi czy Radomia. Sama pracuje z gosciem, który do Warszawy dojeżdża z łódzkiego.

Tak też żyją i pracują ludzie. A tu na forum wielkie zdziwienie, że ktoś nie chodzi do pracy spacerkiem 15 minut.
                                                  • marianna1960 Re: Godziny pracy 10.01.19, 09:13
                                                    Nie każdy chce mieszkać w Warszawie w tym betonie smogu i korkach nawet jak trochę dłużej dojeżdża
                                                  • slonko1335 Re: Godziny pracy 10.01.19, 09:35
                                                    Każdy ma swoje pobudki. Jedni wolą pojechać do pracy dalej i więcej zarobić albo mieszkać w wybranym przez siebie otoczeniu mimo uciążliwości dojazdów, drudzy nie maja wyboru i dojeżdżać muszą.
                                                  • maaria33 Re: Godziny pracy 10.01.19, 09:54
                                                    Oczywiście, tylko to ma niewiele wspólnego z miejscem zamieszkania - ja mogłabym pracowac dosłownie 1 minutę na piechotę - osiedlowy sklep ciągle poszukuje sprzedawczyń. Czyli w Warszawie można miec do pracy 1 minutę.
                                                  • slonko1335 Re: Godziny pracy 10.01.19, 09:56
                                                    No można. I część osób wybiera i taką opcję.
                                                  • araceli Re: Godziny pracy 10.01.19, 10:04
                                                    maaria33 napisała:
                                                    > Oczywiście, tylko to ma niewiele wspólnego z miejscem zamieszkania - ja mogłaby
                                                    > m pracowac dosłownie 1 minutę na piechotę - osiedlowy sklep ciągle poszukuje sp
                                                    > rzedawczyń. Czyli w Warszawie można miec do pracy 1 minutę.

Między 1 minutą a 1 godziną jest całe morze możliwości. Można na przykład wyprowadzić się z Warszawy. Nie "z miasta na zasiłek" tylko z Warszawy do innego miasta.
                                                  • araceli Re: Godziny pracy 10.01.19, 09:41
                                                    lauren6 napisała:
                                                    > A tu na forum wielkie zdziwienie, że ktoś nie ch
                                                    > odzi do pracy spacerkiem 15 minut.

Wręcz przeciwnie - warszawska część forum zawsze dziwi się, że godzina dojazdu do pracy nie jest standardem wszędzie. I, że jak się ma krótszy dojazd to się mieszka na wsi tongue_out
                                                  • lauren6 Re: Godziny pracy 10.01.19, 10:35
                                                    Jeżeli jest się rolnikiem to faktycznie dojazd ma się krótki. W innych zawodach musisz dojechać, często w korkach do dużego miasta. Akurat ja bardzo sobie chwalę mieszkanie w Warszawie, bo jest tu dużo dobrze płatnej pracy, a czas dojazdu sensowny.

Niestety duzi pracodawcy nie mają siedzib firmy w Pcimiu Dolnym tylko z reguły w dużych miastach. Jeśli się nie chce pracować u Janusza za najniższą krajową lub na śmieciówce to się dojeżdża do pracy do miasta.
                                                  • claudel6 Re: Godziny pracy 10.01.19, 11:25
                                                    w Warszawie nie jest standardem. ja dojeżdżam z dość oddalonej dzielnicy do centrum i jadę pół godziny w godz. porannych. no ale jak ktoś dojeżdża z Białołęki do Mordoru, to pewnie godzinę spokojnie mu to zabiera. ale są też tacy, co zabiera im to 15 min. i nie dlatego, że pracują w Biedronce.
                                                • pade Re: Godziny pracy 10.01.19, 12:11
                                                  maaria33 napisała:

> Słonko - tak szczerze, gdyby ktoś Tobie zaoferował wynagrodzenie 2 razy większe
                                                  > niż masz teraz, ale zamiast 30 minut dojeżdżałabyś 60 minut, powiedziałabyś "n
                                                  > ie"? Np zarabiasz 4000 PLN a zarabiałabyś 8000 PLN - powiedziałabyś nie?

Ja bym powiedziała nie.
                                                  Nie z powodu braku ambicji czy wygodnictwa. Po prostu, poza pracą jest jeszcze życie. Nie chcę go spędzać w biurze czy w korkach.
                                                  Ale Wasze racjonalizacje rozumiem.
                                                  • maaria33 Re: Godziny pracy 10.01.19, 12:15
                                                    To jest kwestia proporcji. Na dodatkowe dwie -trzy godziny godziny dziennie bym się nie zgodziła - za 30 minut - być może. I naprawdę jest wtedy miejce i czas na "życie".

p.s. pomijając juz fakt, że praca też jest życiem a nie kawałkiem życiu urwanym.
                                                  • pade Re: Godziny pracy 10.01.19, 12:20
                                                    Zależy jaka praca.
                                                    Patrzysz przez pryzmat swojej nie rozumiejąc, że nie każdy ma pracę-pasję.
                                                    I nie ma w tym kompletnie jego winy, czasem są to po prostu okoliczności życiowe.
                                                  • maaria33 Re: Godziny pracy 10.01.19, 12:23
                                                    Ależ oczywiście - ja cały czas o tym mówię, że nie ma wyborów warszawskich, szczecinskich czy wrocławkich - są osobiste, uwarunkowane milionem czynników.
                                                  • maaria33 Re: Godziny pracy 10.01.19, 12:24
                                                    p.s. i większośc tych czynników jest zewnętrzna, niezależna od nas.
                                              • bergamotka77 Re: Godziny pracy 10.01.19, 07:53
                                                Ale co ma powierzchnia do tego? Wielkość miasta określa się liczbą mieszkańców przede wszystkim.
                                    • em_em71 Re: Godziny pracy 10.01.19, 18:12
                                      Ministerstwa chyba od 8?
                                    • arwena_11 Re: Godziny pracy 11.01.19, 10:25
                                      Tak, kiedyś się uśmiałam jak na jakiejś poczcie zobaczyłam rozpiskę godzin. Poczta zaczynała pracę od 8 rano. Na 2 okienkach było napisane - przerwa 8.15-9.00.
                                      Jeszcze dobrze nie zaczęli pracować, a już przerwa. A rano pełno ludzi i jedno okienko czynne.
                                      • sumire Re: Godziny pracy 11.01.19, 10:44
                                        Ale w przerwie w obsłudze klientów nie musi chodzić o to, że pani idzie na kawę. Może po prostu ma inne obowiązki do wykonania w tym czasie, a nie jest w stanie łączyć ich ze sprzedawaniem znaczków.
                                        • arwena_11 Re: Godziny pracy 11.01.19, 10:56
                                          A nie, zapytałam się - podobnie jak i inni stojący w kolejce. To była przerwa śniadaniowa.

Pamiętam też jak jakiś geniusz wpadł na pomysł numerków na poczcie i podziału okienek. No okienko A opłaty, okienko B nadawanie i odbiór listów, okienko C - paczki.
                                          No i do okienka A i C zero ludzi, panie siedzą i czytają książki, do okienka B z 50 numerków. Ale nie - nie można tych osób obsłużyć w pozostałych dwóch okienkach.
                                          System działał 10 lat - ostatnio zmieniła się kierowniczka i wywalono automat, każde okienko przyjmuje wszystko. Tylko okienko A dodatkowo opłaty. I idzie sprawnie big_grin
                                          • maaria33 Re: Godziny pracy 11.01.19, 11:07
                                            Być może obsługa pracuje od 6 rano
                                            • arwena_11 Re: Godziny pracy 11.01.19, 11:17
                                              Poczta czynna od 8. Czyli zakładam, że obsługa pracuje od 8 rano.

Mimo wszystko śmieszne jest robienie przerwy jak jest największy ruch. Ok 11-13 właściwie puściutko i wtedy można robić przerwy - i też nie tak, że pracuje tylko jedna osoba.
                                              Obecnie po zmianie kierownictwa - dużo się zmieniło. Godziny przerw również.
                                              • maaria33 Re: Godziny pracy 11.01.19, 11:47
                                                Poczta czynna od 8. Czyli zakładam, że obsługa pracuje od 8 rano.

To chyba złe założeni. Rzadko chodzę na pocztę, ale kiedy muszę idę rano tak, żeby być "piewrsza", a więc jestem nawet 15 minut przed 8.00. I już przez szybę i czasami otwarte drzwi na zaplecze widzę, że ta obsługa coś robi i nie wyglada na to, że zaczęła 2 minuty wczesniej. Trudno mi powiedzieć co, czasami wygląda to na sortowanie listów na półeczki , itp
                                      • araceli Re: Godziny pracy 11.01.19, 11:17
                                        arwena_11 napisała:
                                        > Tak, kiedyś się uśmiałam jak na jakiejś poczcie zobaczyłam rozpiskę godzin. Poc
                                        > zta zaczynała pracę od 8 rano. Na 2 okienkach było napisane - przerwa 8.15-9.00.
                                        > Jeszcze dobrze nie zaczęli pracować, a już przerwa. A rano pełno ludzi i jedno
                                        > okienko czynne.

Przerwa w obsłudze klientów nie oznacza, że się nie pracuje. U nasz na poczcie rano panie przyjmują transporty z sortowni i przygotowują pakiety dla listonoszy wychodzących w teren.

Ale żeby takie rzeczy wiedzieć trzeba chociaż trochę w życiu POPRACOWAĆ zawodowo. Pierdzikanapy mają dziwne wyobrażenie o pracy.
                                        • arwena_11 Re: Godziny pracy 11.01.19, 11:33
                                          Już napisałam - to była przerwa śniadaniowa
                                          I trudno robić przerwę w obsłudze po 15 minutach od rozpoczęcia obsługi.
                                          • araceli Re: Godziny pracy 11.01.19, 11:37
                                            arwena_11 napisała:
                                            > Już napisałam - to była przerwa śniadaniowa

Tak, tak - przecież tobie wszyscy zawsze się spowiadają big_grin

Już samo wyobrażenie, że jak poczta zaczyna pracę o 8 to panie zaczynają pracę o 8 pokazuje jak wiele o pracy wiesz.
                                            • arwena_11 Re: Godziny pracy 11.01.19, 11:42
                                              Nie mnie - w kolejce było 50 osób. Zrobiła się całkiem spora afera.

I jakoś teraz po zmianie kierownictwa - nie ma przerwy w godzinach, gdzie jest najwięcej osób. Można było?
                                • koronka2012 Re: Godziny pracy 09.01.19, 22:14
                                  riki_i napisał:

> W Warszawie biura, korpo, uczelnie itp. NIE PRACUJĄ od 07.00!

Hmm, w paru znajomych korpo + moim godziny pracy dla wielu osób są ruchome. Mój kolega, ranny ptaszek przyjeżdża do biura ok. 6.30 (bo potem są korki i jechałby 2 razy dłużej).
                                  Nie jest jedyny, choć najbardziej popularne godziny to 9-17.
                                • claudel6 Re: Godziny pracy 10.01.19, 11:08
                                  no, ja pierwsze słyszę o pracy 7-15. myślałam, ze tak to tylko w fabrykach. moje doświadczenie - kilkanaście firm, praca 9-17, w UK 9-17.30 z przerwą na lunch.
                                  • grru Re: Godziny pracy 10.01.19, 11:11
                                    Właśnie w dużych firmach coraz popularniejsze są ruchome godziny, bo to pozwala pracownikom lepiej godzić pracę z życiem rodzinnym i lepiej planować dojazdy, a ludzie to sobie cenią. Podobnie jak opcję home office np. raz w tygodniu.
                                    W małych firmach też się zdarza, np. mam koleżankę pracująca w biurze rachunkowym i oni mają 7-15.
                                    • araceli Re: Godziny pracy 10.01.19, 11:35
                                      grru napisał(a):
                                      > Właśnie w dużych firmach coraz popularniejsze są ruchome godziny, bo to pozwala
                                      > pracownikom lepiej godzić pracę z życiem rodzinnym i lepiej planować dojazdy,
                                      > a ludzie to sobie cenią. Podobnie jak opcję home office np. raz w tygodniu.
                                      > W małych firmach też się zdarza, np. mam koleżankę pracująca w biurze rachunkow
                                      > ym i oni mają 7-15.

To prawda. Szczególnie w większych miastach gdzie pracując 7-15 masz szansę ominąć korki. Nie czarujmy się - godzina dojazdu w jedną stronę obniża komfort życia więc jeżeli pracodawca może bez wydawanie kasy "pomóc" pracownikowi to czemu nie.
                            • araceli Re: Godziny pracy 10.01.19, 08:17
                              maaria33 napisała:
                              > Załozyłam watek, zeby dyskutować (po to jest forum) - dlatego dyskutuję z Twoim
                              > wyobrażeniem.

Jakim 'wyobrażeniem'? To nie dyskusja - agresywnie atakujesz tych, którzy mają inaczej niż ty.
                          • kurt.wallander Re: Godziny pracy 10.01.19, 23:47
                            slonko1335 napisała:

moim zdaniem najpopularniejsze g
                            > odziny pracy to 7-7.30-15-15.30 bo w takich godzinach najczęściej pracują etato
                            > wcy w moim otoczeniu w moim mieście.

A ja z kolei w swoim otoczeniu widzę większość pracujących od 9.00. Teoretycznie do 17.00, w praktyce do 18.00 i dłużej.

I tak wiem, że są lekarze pracujący w nocy
                            > , aptekarze dyżurni, pracownicy stacji paliw, sklepów, itd.

Przede wszystkim wszelkiego autoramentu pracownicy biurowi, w szeroko rozumianym tego slowa znaczeniu.
                            >
      • arwena_11 Re: Godziny pracy 09.01.19, 12:25
        Ale ty pracujesz w szkole. Tam rzeczywiście praca kończy się około 15.30. Tylko nie zaczyna się o 7. O tej godzinie panie w sekretariacie jedzą śniadanie tongue_out
        • sumire Re: Godziny pracy 09.01.19, 12:27
          Zieeeew... A pielęgniarki oglądają tv.
        • slonko1335 Re: Godziny pracy 09.01.19, 12:41
          Nie pracuję w szkole tylko w jednostce oświatowej która jest normalnie otwarta jednego dnia do 20, jednego do 16, w pozostałych trzech do 18 w związku z czym mogę wybrać w jakich godzinach chcę swoje 8 godzin odpracować.
          • maaria33 Re: Godziny pracy 09.01.19, 12:42
            A jak wszyscy wybiorą do 15 to o 15 trzeba placówkę zamknąć?
            • slonko1335 Re: Godziny pracy 09.01.19, 12:50
              Ja nie obsługuję klientów placówki - godziny otwarcia są dostosowane do obsługi klienta, część pracowników ich obsługujących pracuje od rana, część po południu, tyle, ze oni pracują 20 godzin w tygodniu a nie 40. Nie ma wielkiego znaczenia czy ja swoją robotę będę robić od 10 do 18 czy od 6 do 14 daltego mogę sobie te godziny ustalić sama.
              • maaria33 Re: Godziny pracy 09.01.19, 12:52
                Ale dotyczy tylko Ciebie, a nie tych, którzy pracują do późnego wieczora, po to, żeby Twoja placówka działała.
                • slonko1335 Re: Godziny pracy 09.01.19, 13:01
                  To nie jest moja placówka a ja zatrudniając się w niej zgadzałam się na takie a nie inne godziny pracy, podobnie jak pozostali pracownicy. Pracownicy też ustalają sobie godziny pracy w jakimś oczywiście ustalonym z przełożonym zakresie.
              • ichi51e Re: Godziny pracy 09.01.19, 13:05
                Ale ktos obsluguje nie elfy. I od ktorej do ktorej ci ludzie pracuja to glowie twoje przypuszczenia.
                • slonko1335 Re: Godziny pracy 09.01.19, 13:36
                  ja wiem od której do której a nie przypuszczam, każdy obowiązkowo raz w tygodniu musi przyjść do pracy po południu i zaczyna wtedy o 13,14,15 lub 16 jak tam sobie wymyśli, część przychodzi ten obowiązkowy raz, cześć kilaka razy bo tak woli ale to nie etatowcy i pracują jednak krócej więc nie bardzo można ich odnieść do pytania z wątku....
      • lily_evans11 Re: Godziny pracy 09.01.19, 12:42
        A ja w jednej firmie pracowałam 10-18, w innej 8-16 i nie było najmniejszej szansy na zmianę tych godzin wink. Szczecin.
    • nutella_fan Re: Godziny pracy 09.01.19, 11:57
      U mnie są elastyczne godziny, przychodzi się o której się chce.. No ale tak jest w IT.
      • maaria33 Re: Godziny pracy 09.01.19, 12:17
        No popatrz, a jak ja potrzebuję IT to są I byli do mojej dyspozycji w normalnych godzinach "urzędowania"
        • nutella_fan Re: Godziny pracy 09.01.19, 12:32
          Bo chyba pracujesz w urzędzie, nie mylę się? My robimy development dla skandynawskiej firmy. Zresztą, w całym środowisku IT tak jest, możesz przyjść na 7, możesz na 10.
          • maaria33 Re: Godziny pracy 09.01.19, 12:36
            Nie. Każda moja firma miała i ma zaplecze IT "na bieżąco". Oczywiście nie są to raczej informatycy, o których się zabija dolina krzemowa, ale to też jest branża IT. Np Informatyk w wielkiej bibliotece jest też IT
          • triss_merigold6 Re: Godziny pracy 09.01.19, 12:54
            Doprawdy? W instytucjach państwowych 80% IT siedzi od 8 rano, przy czym IT to nie tylko help desk.
            • maaria33 Re: Godziny pracy 09.01.19, 12:57
              Nie tylko w panstwowych.
        • lady.grey Re: Godziny pracy 09.01.19, 12:36
          Ale ty mówiż o IT "proszę pana bo tu klikłam i mi znikło i co teraz", czy o architektach czy developerach?
          • maaria33 Re: Godziny pracy 09.01.19, 12:41
            O branzy IT. Branża IT to nie tylko architekci i developerzy?

p.s. ja np często potrzebuję różnych upgrade-ów, software itp 'na wczoraj"
            • lady.grey Re: Godziny pracy 09.01.19, 12:51
              Nie, ale jest różnica między helpdeskiem, który musi pracować wtedy kiedy klient, a developerką, gdzie poza zebraniami projektowymi wyznaczonymi na konkretny termin, każdy w zasadzie "robi kiedy i gdzie chce, byle na termin"
              • nutella_fan Re: Godziny pracy 09.01.19, 13:39
                Dokładnie tak jest.
              • no-tak-ale Re: Godziny pracy 09.01.19, 14:16
                Pracowałam w działach IT dla dużych korpo z developerami i wszyscy robili w tych samych godzinach 9 - 17, oni nie pracują w próżni, muszą przecież wiedzieć co, komu i po co mają programować no i jakoś się porozumiewać między sobą i resztą działów. Może jak ktoś sobie robi appkę na androida to to inaczej wygląda.
                • claudel6 Re: Godziny pracy 10.01.19, 11:45
                  no dokładnie. przecież deweloperka to czasem ciągła współpraca w ramach zespołu. jak pracują w scrumie (a teraz bardzo dużo developerów tak pracuje) i mają standupy o godz. 8 czy 9, to to wyznacza początek ich dnia pracy.
                  • araceli Re: Godziny pracy 10.01.19, 11:46
                    claudel6 napisała:
                    > no dokładnie. przecież deweloperka to czasem ciągła współpraca w ramach zespołu
                    > . jak pracują w scrumie (a teraz bardzo dużo developerów tak pracuje) i mają st
                    > andupy o godz. 8 czy 9, to to wyznacza początek ich dnia pracy.

Nie koniecznie. Można zacząć pracę o 7 i iść na standupa o 9.
            • piekna_remedios4 Re: Godziny pracy 10.01.19, 11:52
              big_grin upgrade software'u czy inne aktualizacje / instalacje robi się w ramach tzw change'y i są one kompletnie niezależne od szeregowego pracownika "branży IT", ponieważ są ustawiane z automatu dla określonej grupy hardware'u, na konkretny dzień i przedział czasowy. Często możesz nie wiedzieć, że takie się toczą w tle na twoim kompie.
              To, o czym piszesz, to pewnie jakiś help desk, gdzie zgłaszasz bieżący problem "proszę pana, bo mi nie drukuje" - tam rzeczywiście istnieją godziny świadczenia usług i często jest to praca 24 na dobę, którą wykonują mało wykwalifikowane osoby jadąc ze skryptów. Fachowcy w IT żyją własnym życiem i najczęściej nie masz z nimi kompletnie do czynienia. Nie wymyślaj.
          • nutella_fan Re: Godziny pracy 09.01.19, 13:38
            O architektach i devach. W Warszawie wszędzie takie reguły, jakby krzykneli wszystkim proszę na 8 przychodzić to by ludzi do pracy nie mieli.
            • maaria33 Re: Godziny pracy 09.01.19, 14:05
              Czyli tylko części branzy IT
            • osia83 Re: Godziny pracy 09.01.19, 17:52
              Bredzisz.
              Tak się składa, że pól mojej rodziny pracuje w branży IT, brat w wielkiej firmie,w której dział IT liczy kilkaset osób (nie mam na myśli help desku) i owszem, zdecydowana większość pracuje 9.00-17.00, nieliczni przyjeżdżają na 7.00 i wcześniej wychodzą. Konkurencyjne firmy mają tak samo.
              • piekna_remedios4 Re: Godziny pracy 10.01.19, 11:53
                bo im tak pasuje. Nie dlatego, że muszą.
      • kurt.wallander Re: Godziny pracy 11.01.19, 00:00
        nutella_fan napisała:

> U mnie są elastyczne godziny, przychodzi się o której się chce.. No ale tak jes
        > t w IT.

IT to szerokie pojęcie, jak ktoś koordynuje pracę programistów, czy kontaktuje się z klientami zewnętrznymi, to nie może sobie pracowac w zupełnie dowolnych godzinach, np. w nocy wink
    • joaaa83 Re: Godziny pracy 09.01.19, 11:58
      Najpopularniejsze 7-15 oraz 8-16 dla pracujących na jedną zmianę.
      • naturella Re: Godziny pracy 09.01.19, 12:04
        Pracowałam wiele lat od 8.15-16.15 plus nadgodziny dość regularnie. Nie było mnie w domu od 7.00-18.00 lub dłużej.
        • sfornarina Re: Godziny pracy 09.01.19, 12:05
          Patologia!
    • fomica Re: Godziny pracy 09.01.19, 12:06
      A o który chodzi wątek? W mojej firmie standard to 9-17:30 (przerwa obiadowa), ale po powrocie z macierzyńskiego skróciłam do 4-5 h dziennie, właśnie po to żeby nie musieć wracać do domu po 18, zresztą przedszkole publiczne jest czynne do 17:30, więc wtedy nie mogłabym z niego korzystać. Zresztą w ogóle 8 h pracy plus dojazdy, co daje 9-10, czasem więcej h dziennie, niezależnie od układu godzin, to strasznie długo poza domem.
      • angazetka Re: Godziny pracy 09.01.19, 12:12
        No ale mamy ośmiogodzinny dzień pracy na ogół.
      • esme83 Re: Godziny pracy 09.01.19, 13:40
        U mnie babki z dziecmi (przedszkolnymi i młodszymi szkolnymi) też przeszly na niepełny etat i do tego mają zmienione godziny pracy (przychodzą na 8, choć norma to 9-10).

Ale fakt, że w naszym biurze świata nie ratujemy, na jakąś wielką karierę i pieniądze też nie ma szans.
    • nenia1 Re: Godziny pracy 09.01.19, 12:17
      maaria33 napisała:

> Jakim cudem wychodzi Wam, że ktos wracający do domu o np 18.00 to albo patologi
      > a albo karierowicze?

To nie cud, to rzeczywistość internetowa, jak chcesz się dopieprzyć to kij się zawsze znajdzie.
      • kropkacom Re: Godziny pracy 09.01.19, 13:05
        Dokładnie. I autorka tamtego wątku powinna z tym w ogóle nie dyskutować.
      • katja.katja Re: Godziny pracy 09.01.19, 13:25
        Z tym akurat wyskoczyła nasza emigranteczka z Niemiec, która już zdążyła zapomnieć jak to jest na niemieckim osiedlu socjalnych gdzie niegdyś mieszkała sama z dzieckiem big_grin
    • sumire Re: Godziny pracy 09.01.19, 12:35
      Pomijając znanych mi pracowników naukowych, dziennikarzy czy przedstawicieli służb różnej maści - moi znajomi etatowcy (i ja) zaczynają pracę między 8 a 10 i kończą odpowiednio między 16 a 18. W kolosalnej większości. Nie wiedziałam, że to coś nienaturalnego/złego, przez ostatnie 15 lat brałam to za normę smile Świat ematki jak zwykle nie zawodzi...
    • profes79 Re: Godziny pracy 09.01.19, 12:45
      Ktoś wracający do domu o 18 może pracę kończyć o 17 albo i wcześniej. W Warszawie pomimo kręgosłupa komunikacyjnego jakim jest metro i tak muszę godzinę doliczyć na powrót do domu (a nie mieszkam na Białołęce czy innym Tarchominie). W innych miastach zapewne jest podobnie a bez trudu np. w Łodzi jestem sobie w stanie wyobrazić powrót z pracy do domu trwający godzinę lub dłużej.
    • klaramara33 Re: Godziny pracy 09.01.19, 12:51
      Coraz popularniejsze są elastyczne godziny pracy. Czyli zaczynam o dowolnej w przedziale od 6.30 do 8.30 i 8 godzin później wychodzę. Ale najbardziej to na 8.
      • leni6 Re: Godziny pracy 09.01.19, 16:14
        W której części Polski mieszkasz ? Mam podobne obserwacje, ale godizny inne, początek 7.30-10, a najczęściej 9-17.
        • claudel6 Re: Godziny pracy 10.01.19, 11:53
          w mojej poprzedniej firmie (IT, Warszawa) ludzie przychodzili między 8 a 11 (tak!) i wychodzili 8 godzin później. na 8 przychodziła tylko księgowość... ale tak 80% pracowało 9-17.
        • piekna_remedios4 Re: Godziny pracy 10.01.19, 11:55
          u nas w korpo, zachodnia Polska, mamy jasno określony w kontrakcie czas rozpoczęcia pracy: jest to przedział między 7 a 10 z uwzględnieniem potrzeb danego klienta. Wiadomo, że jak ktoś pracuje dla APAC czy NAM to nie może sobie kończyć pracy o 15.
    • katja.katja Re: Godziny pracy 09.01.19, 12:57
      Generalnie między 8.00-18.00 (tj. średnia, w tym ci zaczynają od 9.00, od 10.00 itp.).
    • evee1 Re: Godziny pracy 09.01.19, 13:06
      A tak z ciekawości zapytam, czy w PL nie ma tzw. przerwy na lunch i ludzie są w pracy tylko 8 godzin? Tak wynikałoby z przytoczonych tutaj godzin pracy, np. 7-15 czy 9-17.
      • triss_merigold6 Re: Godziny pracy 09.01.19, 13:14
        Chwała Panu, nie ma w administracji. Jeszcze czego, żeby nam ktoś narzucał dodatkowy nieodpłatny czas w fabryce.
      • slonko1335 Re: Godziny pracy 09.01.19, 13:16
        Obowiązkowe są rzadko raczej i zależnie od regionu, każdy etatowy pracownik ma 15 minutową przerwę w ciągu dnia wliczaną do czasu pracy. Pełen etat to 40 godzin tygodniowo.
        • maaria33 Re: Godziny pracy 09.01.19, 14:30
          Nie od regionu tylko firmy.
          • slonko1335 Re: Godziny pracy 09.01.19, 16:40
            Teoretycznie a w praktyce są regiony gdzie taki styl pracy jest popularniejszy znacznie niż w innych. U mnie w mieście nie słyszałam żeby w jakiejkolwiek firmie była obowiazkowa przerwa na lunch natomiast na forum czytam bardzo często o takowej.
            • maaria33 Re: Godziny pracy 09.01.19, 16:42
              slonko - mieszkasz w dużym miescie. Niemożliwe, zebyś znała wszyskie ani nawet większośc firm smile
              • slonko1335 Re: Godziny pracy 09.01.19, 16:48
                Ależ ja nie twierdzę że jest inaczej. Natomiast mam kilkaset znajomych i znam jednak więcej firm swoim mieście niz w obcych i mam tylko kilkunastu blizszych znajomych w stolicy i i tak jak wśród tych kilkuset z obowiazkowa przerwa na lunch się nie spotkałam tak wśród tej mniejszości znajomych w warszawie i owszem.
                • maaria33 Re: Godziny pracy 09.01.19, 16:53
                  Też mam kilkaset znajomych i nie odważyłabym się powiedzieć czy obowiązkowa przerwa na lunch (poza praca w ramach godzinowego etatu) jest powszechna w Warszawie czy nie. I znowu odwołując się do znajomych , to prawie nikt nie ma.
                  • slonko1335 Re: Godziny pracy 09.01.19, 16:57
                    Możemy sprawdzić i założyć wątek kto ma obowiazkowa przerwę i z jakiego jest.miasta będzie statystyka a nie znajomi.
                    • maaria33 Re: Godziny pracy 09.01.19, 17:08
                      możemy. Chociaz nie wiem czy ematka jest reprezentatywna.
      • lauren6 Re: Godziny pracy 09.01.19, 13:34
        Jak najbardziej są korporacje, które mają 30 min-1h przerwę na lunch. Przepracowałam tak 1,5 roku i nigdy więcej: w praktyce ta przerwa na lunch to i tak darmowe nadgodziny.
        • triss_merigold6 Re: Godziny pracy 09.01.19, 13:43
          Są, są. Mało atrakcyjna czasowo oferta dla osób z rodziną.
          • riki_i Re: Godziny pracy 09.01.19, 17:20
            Pracowałem w korpo gdzie była obowiązkowa GODZINA na lunch. Ale wychodzenie na nią było źle widziane. Więc ludkowie tyrali 8-17
            • maaria33 Re: Godziny pracy 09.01.19, 17:27
              Moja koleżanka pracowała w agencji reklamowej, gdzie nie było obowiązkowego lunchu. W praktyce prawie wszyscy i tak siedzieli czasami do północy, zeby skonczyc project, a czasu na luch czasami nie było wcale a czasami 5 godzin.
              Inna w korpo, w której przestrzegano prawa pracy co de sekundy czyli 5 minut po 17.00 szef sie pytał " a domu nie masz?"

Wszędzie są różne firmy i różni pracodawcy, chyba kazdy decydyje się na wybór optymalny dla jego sytuacji.
            • bergamotka77 Re: Godziny pracy 09.01.19, 17:40
              W każdej z dużych międzynarodowych firm w których pracował mój mąż byla obowiązkowa godzinna przerwa na lunch wiec spędzał w pracy minimum 9h. Bez nadgodzin. Serio jestem w szoku, że dla kogoś 8h pracy jest zaniedbywaniem dzieci. Widać ilu obibokow tu mamy. A ponoć matki maja taaaakie kariery zawodowe... Haha.

riki_i napisał:

> Pracowałem w korpo gdzie była obowiązkowa GODZINA na lunch. Ale wychodzenie na
              > nią było źle widziane. Więc ludkowie tyrali 8-17
            • katja.katja Re: Godziny pracy 09.01.19, 18:07
              Kolejny przykład, że korporacje to zło na każdym poziomie (cytat jednej forumki).
              • riki_i Re: Godziny pracy 09.01.19, 18:36
                katja.katja napisała:

> Kolejny przykład, że korporacje to zło na każdym poziomie (cytat jednej forumki
                > ).

Zwłaszcza wyjazdy integracyjne na które nie puszczają z mężem wink
                • katja.katja Re: Godziny pracy 09.01.19, 18:50
                  Ja byłam na takiej imprezie, siłą zostałam wywleczona przez wodzireja na jakąś publiczną zabawę (coś w stylu siadamy na jedyne krzesło) dla introwertyka prawie jak gwałt.
      • sumire Re: Godziny pracy 09.01.19, 13:54
        Są. Ale w moich ostatnich dwóch firmach było to traktowane dość luźno - jedni znikają na godzinę, drudzy w ogóle nie korzystają i wychodzą po dokładnie ośmiu godzinach. Ta przerwa ma swoje plusy IMHO.
        • katja.katja Re: Godziny pracy 09.01.19, 13:57
          Już wiem smile Firma z amerykańskim szefem big_grin Ta obok ronda grunwaldzkiego (okolice)!
          • sumire Re: Godziny pracy 09.01.19, 14:11
            Pudło, gazeciarz, znowu pudło. Spróbuj zająć się własnym życiem... Ach tak, nie masz go przecież.
      • martishia7 Re: Godziny pracy 09.01.19, 14:37
        Jest dopuszczalne narzucenie przez pracodawcę maksymalnie godzinnej przerwy, która nie wlicza się do czasu pracy. Spora wada pracodawcy.
      • bergamotka77 Re: Godziny pracy 09.01.19, 17:53
        Raczej nie ma dzirki Bogu, chyba że w międzynarodowych korporacjach np. branży IT. Ja nie znam nikogo kto pracuje 7-15 ale moje kolezanki nie pracują w urzedach czy szkołach, ale w kancelariach prawniczych, biurach architektonicznych, agencjach PR i reklamowych, bankach, mediach i firmach producenckich - takie z najbliższego otoczenia.
        • grru Re: Godziny pracy 10.01.19, 10:48
          Jak w mediach to dziwne, że nie znasz, bo media przecież to cała prawda przez całą dobę wink A nie tylko 9-17.
          • sumire Re: Godziny pracy 10.01.19, 10:58
            Zależy, co się w tych mediach robi. Jeśli klepiesz faktury za podróże służbowe pana redaktora, jak najbardziej możesz pracować od 9 do 17.
    • betty_bum Re: Godziny pracy 09.01.19, 13:09
      To rzeczywiście różni się od regionu, ale 9-17 to chyba warszawski standard. Zresztą godziny korków rozwiewają wątpliwosciwink
      Mam wrażenie, że Śląsk zaczyna o 7.00, bo o 8.00 praca wre.
      Urzędy 8-16
    • verydry Re: Godziny pracy 09.01.19, 13:10
      Najpopularniejsze są 9-17.
      Najsensowniejsze 8-16.
      Najbardziej mi odpowiadające w całej mojej karierze zawodowej 7.30-15.30

Oczywiście chodzi o pracę na etacie.
      • angazetka Re: Godziny pracy 09.01.19, 13:17
        Najsensowniejsze - jak dla kogo. Dla mnie 8 to zabójstwo.
        • verydry Re: Godziny pracy 09.01.19, 13:24
          Z punktu logistyki (zwłaszcza rodzica) to jest najsensowniejszy tryb.
          Oczywiście warunkiem jest odpowiednia odległość między miejscem zamieszkania / placówką oświatową dzieci / pracą.
    • joaz Re: Godziny pracy 09.01.19, 13:12
      Ja pracuje 7:30- 15:30
      • pitupitt Re: Godziny pracy 09.01.19, 13:24
        ja też. i płaczę na samo wspomnienie o czasach pracy na zlecenie, kiedy przychodziłam jak mi pasowało, a wychodziłam, jak było zrobione. nieraz siedziałam po 3-4 godz, zdarzało się żewychodziłam po godzinie. teraz nie ma lekko, 8 dupogodzin trzeba wysoedzieć😁 a to sztuka😉
    • verydry Re: Godziny pracy 09.01.19, 13:15
      Dodam jeszcze, że mimo świetnych warunków finansowych, odmówiłam podpisania umowy z Samsungiem.
      Nie dość, że dojazd zajmowałby mi prawie godzinę w jedną stronę, to firma (nie wiem jak w tej chwili) miała obowiązkową godzinną przerwę obiadową, której nie można było zamienić na wcześniejsze wyjście z firmy. W związku z tym, tak naprawdę siedziałabym w pracy co najmniej 9 godzin plus 2 godziny na dojazd.
      Była to opcja po moim trupie.
      • evee1 Re: Godziny pracy 09.01.19, 13:24
        U nas właśnie taki standard panuje (nie PL). W zasadzie jest się w pracy 9-10 godzin. Branża IT i żeby uprzedzić, to jestem architektem smile. Ale support to już w ogóle w jachichs dzikich godzinach musi pracować i bywa, że faktycznie pracują w godzinach 5-13.
      • evee1 Re: Godziny pracy 09.01.19, 13:29
        U nas taki właśnie jest standard (nie mieszkam w PL). W pracy jest się praktycznie 9-10 godzin.
        • katja.katja Re: Godziny pracy 09.01.19, 13:33
          Jaki to kraj?
          • evee1 Re: Godziny pracy 09.01.19, 22:17
            Australia, ale jak mieszkałam w UK to też tak było.
        • saskia44 Re: Godziny pracy 09.01.19, 15:42
          evee1 napisała:

> U nas taki właśnie jest standard (nie mieszkam w PL). W pracy jest się praktycz
          > nie 9-10 godzin.
          >

U mnie ( nie pl) tez tak jest , ale pelny etat to nie zawsze 40h , czesciej spotykam sie z 37.5h. Ja pracuje w pelnym od 8-16 czyli 7.5h i mam pol godziny lunch. Akurat ta przerwa jest dobra bo jest to czas dla mnie, zdarze zjesc posilek w spokoju a nie polykajac kanapki na szybko. Zreszta w tym czasie moge robic co chce. Wolalabym zeby byla 1h przerwy, wtedy konczylabym o 16.30 ale coz...
      • profes79 Re: Godziny pracy 09.01.19, 13:45
        Godzina na dojazd w jedną stronę to naprawdę żadne przegięcie...
        • verydry Re: Godziny pracy 09.01.19, 14:13
          Dla mnie ogromne. Optymalne to 15-20 minut.
          Mąż i ja swego czasu miejsce zamieszkania dobieraliśmy właśnie pod kątem ewentualnych dojazdów.
          Ja z kolei w pewnym momencie, w którym chciałam zmienić pracę, obszar poszukiwań zawężałam właśnie do terenu w odległości do 15-30 minut od miejsca zamieszkania.
          Nie widzę w tym nic nadzwyczajnego.
          Poza stratą czasu, to również wymierne koszty na paliwo czy opiekunki.
        • slonko1335 Re: Godziny pracy 09.01.19, 16:43
          Dla mnie przegięcie. Nie wyobrażam sobie tracenia dwóch godzin dziennie na dojazdy.
          • maaria33 Re: Godziny pracy 09.01.19, 16:51
            Lepiej się wyprowadzić z miasta czy być na zasiłku? Albo pracowac jako sprzedawca z dyplomem informatyka? Życie jest pełne kompromisów i zdecydowana większość czyni takie wybory aby służyły one rodzinie jak najlepiej. Czasami najlepszym wyborem dla rodziny jest praca np do 17.00 lub dojazd godzinny.
            • slonko1335 Re: Godziny pracy 09.01.19, 16:55
              No pewnie ze tak . Niejednokrotnie słyszę i czytam ze ponad godzinny dojazd do pracy to normalka w Warszawie i nic nadzwyczajnego. Ja nie mieszkam w Wawie i owszem dla mnie godzinny dojazd to kosmos jest. Na szczęście mam wybór i nie jest to głodowanie czy zasilek albo taka strata czasu. To co normalne w takim dużym mieście nie jest normalne w innym.
              • maaria33 Re: Godziny pracy 09.01.19, 17:06
                W wielu miastach dojazd to godzina i nie wynika to z długości odcinka tylko korków. I nie wiem czy dla mojej RODZINY, w tym DZIECKA byłoby dobrze gdybym wyprowadziła się z miasta tylko z powodu korków. I nie chodzi o wybór miedzy głodowaniem a karierą. Wyprowadzając się moje dziecko straciłoby kontakt z babcią, kuzynami, zaplecze edukacyjno kulturalne. I po co?

Tak jak pisałam, w większości ludzie czynią wybory optymalne dla swojej rodziny.
                • maaria33 Re: Godziny pracy 09.01.19, 17:07
                  p.s. straciłoby też matkę, która na starośc będzie miała jakąś emeryturę i któa zrobiła wszystko, żeby nie być obciążeniem dla dziecka kiedy ono smo będzie miało dzieci.
                  • katja.katja Re: Godziny pracy 09.01.19, 18:15
                    Znam wielu starszych ludzi z emeryturami, których musiały wspomagać dzieci.
            • verydry Re: Godziny pracy 09.01.19, 16:56
              najsensowniej jest zaplanować miejsce zamieszkania w tzw. strefach ekonomicznych, albo w ich pobliżu, ewentualnie karierę tak, żeby móc tworzyć miejsce pracy tam, gdzie się chce.
              polecam przed prokreacją wink
              • maaria33 Re: Godziny pracy 09.01.19, 17:16
                A propos planowania miejsca zamieszkania pod katem pracy. Znajomi byli na tyle pewnie, że chca pozostać w firmie X do końca świata, że budowali w okolicy dom. To była też okolica, która lubiła branża. Cóż, po roku okazało się, że najpierw ich firma a potem kolejne zaczęły się przenosić na drugi koniec miasta (a w zasadzie podmiasta), co oznaczało zmianę czasu dojazdu z 15 minut do godziny lub dłużej.

p.s. całe miasto nie może pracować we własnej firmie, lekarze nie zbudują sobie szpitali itd.
                • verydry Re: Godziny pracy 09.01.19, 18:14
                  Są takie miejsca i takie zawody, ze możesz planować w ciemno , licząc się tylko ze swoją wygoda. 20 lat już to trwa. I nadal - gdybym ja albo mąż tfu tfu musielibyśmy zmieniać lub szukać pracy, to hedkłotery wink wszystkich liczących się w Polsce firm mamy a zasięgu maks 30 minut jazdy autem. Centrum miasta 12 minut kolejką.
                  Wszystko się da wink
                  • maaria33 Re: Godziny pracy 09.01.19, 21:26
                    Oczywiście, że wszystko się da. Tylko ktoś może mieć inne marzenia zawodowe np wspominany tu lekarz.
                  • evee1 Re: Godziny pracy 09.01.19, 22:29
                    Może w PL tak jest. Nie kwestionuje. Ale na przykład w innych miejscach bywa różnie. Przykładowo u nas praca w biurach koncentruje się w tzw city, a dzielnice mieszkalne rozciągają się do 50km. Taka lokalna specyfika. I wiele osób musi stamtąd dojeżdżać, bo nie stać ich na kupno, czy wynajem czegoś bliżej miasta. Ha i tak mam szczęście, bo mieszkam 20 km od city, a moja firma ma siedzibę po mojej stronie miasta i dojazd zajmuje mi ok pół godziny. Dodam, że pewnych rodzajow pracy poza miastem po prostu nie ma. Tak, tak, można się przekwalifikować...
                • katja.katja Re: Godziny pracy 09.01.19, 18:16
                  S...g?
              • triss_merigold6 Re: Godziny pracy 09.01.19, 17:28
                Przezabawne, biorąc pod uwagę stabilność ekonomiczną w Polsce na przestrzeni ostatnich 30 lat.
            • pade Re: Godziny pracy 10.01.19, 14:20
              maaria33 napisała:

> Lepiej się wyprowadzić z miasta czy być na zasiłku? Albo pracowac jako sprzedaw
              > ca z dyplomem informatyka? Życie jest pełne kompromisów i zdecydowana większość
              > czyni takie wybory aby służyły one rodzinie jak najlepiej. Czasami najlepszym
              > wyborem dla rodziny jest praca np do 17.00 lub dojazd godzinny.

Nie. Lepiej lobbować by ustawodawcy wreszcie wprowadzili do KP elastyczny czas pracy i pracę zdalną. W wielu zawodach (czy na stanowiskach) dupogodziny są doskonale zbędne.
              • maaria33 Re: Godziny pracy 10.01.19, 14:23
                Ależ to zależy od pracodawcy a nie KP. Ja pracowałam "z domu" jeszcze w połowie lat 90.
              • araceli Re: Godziny pracy 10.01.19, 14:24
                pade napisała:
                > Nie. Lepiej lobbować by ustawodawcy wreszcie wprowadzili do KP elastyczny czas
                > pracy i pracę zdalną. W wielu zawodach (czy na stanowiskach) dupogodziny są dos
                > konale zbędne.

Akurat to już w KP istnieje.
              • grru Re: Godziny pracy 10.01.19, 14:26
                W jakim sensie wprowadzili? Jako nakaz zatrudniania pracowników zdalnie? Bo możliwość już jest.
                • pade Re: Godziny pracy 10.01.19, 14:49
                  Chodzi mi bardziej o ułatwienia dla pracodawców, typu łatwiejsze rozliczanie czasu pracy "łączonej" (biurowa, zdalna plus elastyczny czas pracy) w przypadku mniejszych firm. W korporacjach odbija się karty, albo pracownicy pilnują się nawzajemwink, albo przełożony pilnuje, albo nikt nie zwraca uwagi ile kto pracuje byleby projekt był zakończony o czasie.
                  W mniejszych firmach, na stanowiskach innych niż twórcze, rozliczanie czasu pracy 20 osób wykonujących pracę w różny sposób jest dość praco i czasochłonne. Mam na myśli oczywiście takie firmy, w których jest możliwość wykonywania pracy poza siedzibą czy oddziałem.
                  Wprowadzenie bonusów dla pracodawcy, który stosuje "łączony" system pracy też nie byłoby od czapy. Moja firma od dawna miała możliwość wprowadzenia takich rozwiązań ale nikt na to nie wpadł, póki sama nie zaproponowałam tego szefowej. (No i ona uważa, że robi mi wielką przysługę). A moim zdaniem to powinna być norma, a nie przywilej, bo coraz więcej osób chce mieć jeszcze czas na życie a nie tylko na pracę.
                  Skoro to jeszcze nie jest norma, to może potrzeba większej zachęty, a nie tylko możliwości ze strony ustawodawców. Choćby po to, by zmniejszyć ilość zasiłków wypłacanych z powodu wypalenia zawodowego.
                  • grru Re: Godziny pracy 10.01.19, 14:59
                    A w przypadku pracy etatowej jest w ogóle obowiązek rozliczania każdej godziny?
                    • pade Re: Godziny pracy 10.01.19, 15:22
                      Ewidencja czasu pracy jest obowiązkowa.
                      • pade Re: Godziny pracy 10.01.19, 15:25
                        W przypadku uz również, choćby po to, by udowodnić, że płaci się odpowiednią stawkę za godzinę.
                        • grru Re: Godziny pracy 10.01.19, 15:27
                          To wiem, chodzi mi o to, czy jest potrzebne przy etacie, jak stawka i liczba godzin są niezmienne.
                          • pade Re: Godziny pracy 10.01.19, 15:37
                            Znów, zależy od szefa. Jeden ufa pracownikom, zleca kadrowej by wpisywała obecność w całym dniu, mimo iż pracownik pojechał o 13 na zebranie do przedszkolabig_grin i nie wymaga odrabiania nieobecności. Inny potrzebuje rozliczyć każdą godzinę.
                            Ewidencja jest obowiązkowa, ale to jak wygląda to już jak wyżej.
                            • maaria33 Re: Godziny pracy 10.01.19, 15:39
                              Ok, to jak sobie wyobrażasz taka ewidencję , jeżeli nie może ona polegac na zaufaniu?
                              • pade Re: Godziny pracy 10.01.19, 17:53
                                Polegającą na monitorowaniu (logowanie do systemu na przykład).
                      • grru Re: Godziny pracy 10.01.19, 15:26
                        A jak to wygląda w praktyce? Nie przypominam sobie, żebym cokolwiek podpisywała, jakieś wyliczenia godzin itp.
                        • pade Re: Godziny pracy 10.01.19, 15:38
                          Kadrowa wypełnia druczek z dniami i godzinami, podsumowuje godziny i daje do podpisania. To kryje pupę pracodawcy w razie kontroli a nie pracownika.
                          • grru Re: Godziny pracy 10.01.19, 15:40
                            W życiu nie widziałam na oczy takiego dokumentu. Pracodawcy w jakim sensie kryje? Że nie musi mi za nadgodziny płacić?
                            • pade Re: Godziny pracy 10.01.19, 17:06
                              że płaci Ci za godzinę więcej niż minimalną
                              • grru Re: Godziny pracy 10.01.19, 17:10
                                Mówimy o etacie przecież, więc nie ma żadnego za godzinę.
                                • pade Re: Godziny pracy 10.01.19, 17:52
                                  Sądziłam, że pytasz o UZ.
                                  • grru Re: Godziny pracy 10.01.19, 20:47
                                    Nie, o uz to doskonale wiem, bo sama zatrudniałam tak czasami wspólpracowników i bardzo mnie księgowa goniła, żeby tego pilnować.
                      • maaria33 Re: Godziny pracy 10.01.19, 15:37
                        Z tego co kojarzé, to w ewidencji są tylko nieobecności (zwolenienia lekarskie, urlopy) - jeżeli takie nie występują zakłada się, że pracownik przepracował tyle ile powinien (mówię o pracy "w biurze", bo wiadomo, że inaczej jest rozliczny pracownik zmianowy itp)
                  • maaria33 Re: Godziny pracy 10.01.19, 15:19
                    Ale nie trzeba żadnych specjalnych ułatwien - ja byłam zatrudniona po prostu na cały etat i miałam zakres obowiązków i wyznaczone miejsce pracy w domu. Zadania zostały okreslone na tyle, że wymagaja całego etatu, a czy ja to robiłam w 10 minut czy w 70 godzin tygodniowo, nikt nie wnikał.

Problem jest inny - koszt stwarzania podwójnego stanowiska pracy ( w biurze i w domu), dostępu do informacji, która jest dostępna w biurze itd. I jeżeli nawet Ty uznasz , że w dniu X pracujesz w domu, bo Tobie dostęp do informacji firmowej nie będzie potrzebny, to może być potrzebna Twoja opinia, do której będziesz potrzebowala jednak wglądu do informacji. (zakładają, że nie masz zwykły mózg a nie computer, który pamięta wszystkie dane z firmy)
                    • pade Re: Godziny pracy 10.01.19, 15:23
                      Chodzi mi o ułatwienia dla kadr i płac a nie ułatwienia w stylu dodatkowych schodów.
                      Ty nie miałaś "mieszanego" czasu pracy, tylko etat w domu. Rozliczenie w takim przypadku jest bezproblemowe.
                      • grru Re: Godziny pracy 10.01.19, 15:29
                        Mam pewne podejrzenia, że żadne kadry nie miały bladego pojęcia, czy pracuję na miejscu, w domu, czy "w terenie"
                        • pade Re: Godziny pracy 10.01.19, 15:34
                          To zależy od pracodawcy, od tego jak jest skonstruowana umowa o pracę, itd.
                        • arwena_11 Re: Godziny pracy 10.01.19, 15:59
                          Pewnie pojawiłby się problem, gdybyś miała jakiś wypadek.
                          • maaria33 Re: Godziny pracy 10.01.19, 16:09
                            A jak to jest opisywane w prawie pracy w przypadku telepracy (czyli na stałe z domu)?
                            • arwena_11 Re: Godziny pracy 10.01.19, 16:15
                              Nie wiem, nigdy nie interesowałam się tym. Wiem za to, że u koleżanki mieli problem, jak jedna z pracownic "wyskoczyła na chwilę" coś załatwić i zrobiła sie coś z nogą. Bo to nie był wypadek w pracy, ani w drodze do pracy. Pani odbiła kartę i teoretycznie powinna siedzieć przy biurku. A pogotowie zgarnęło ją z ulicy. Jakieś przejścia były z odszkodowaniami itd.
                              • grru Re: Godziny pracy 10.01.19, 17:11
                                Przecież pracownik nie ma zakazu opuszczania budynku, to chyba byłoby nielegalne.
                                • maaria33 Re: Godziny pracy 10.01.19, 17:36
                                  Zaazu nie ma. Ale wiąże się z konsekwencjami (jeżeli w tcyh godzinach pwoinien być w biurze , nie wyszedł w sprawach słuzbowych i nie ustalił wyjscia z przełożonym)
                                  • grru Re: Godziny pracy 10.01.19, 17:41
                                    To jest sprawa przełożonego i nie ma nic wspólnego z ewentualnym wypadkiem.
                                    • sumire Re: Godziny pracy 10.01.19, 17:48
                                      Nie do końca. Jeśli przełożony nie ma pojęcia, że wyszłaś kupić sobie buty, to nie jest to jego sprawa. Ale już przerwa obiadowa to co innego.
                          • agniesia331 Re: Godziny pracy 10.01.19, 19:50
                            7-10-do początek, 15-18.00 koniec. Na moim stanowisku mogę wziąść 2-3 dni tyg telepracy. Możemy też np.pracować i w pracy i na telepracy w innych godzinach.wszystko na zasadzie zaufania. Stanowiska od eksperta wzwyz.Niekyorzy pracuja zza granicy.bo np.zona pracuje kilka miesiecy w roku w Hiszpanii.to maz siedzi z nia i stamtad pracuje. Korpo ma siedzibe w 18 krajach.
                      • sumire Re: Godziny pracy 10.01.19, 15:42
                        Ale co rozumiesz przez "mieszany czas pracy"? Dla moich kadr nie ma znaczenia, czy pracuję z macierzystego biura (co zdarza się raczej rzadko), z innego oddziału (to raczej sprawa dla finansów, bo muszą mi wypłacić dietę), czy z domu (pod warunkiem, że przez tyle dni, ile mi wolno, acz dopuszczają wyjątki, i że bezpiecznie łączę się z siecią). Dla nich 8 godzin wbite w systemie to 8 godzin, cześć pieśni. Żadna bardziej skomplikowana logika za tym nie stoi.
                        • pade Re: Godziny pracy 10.01.19, 17:55
                          Bo masz system, który zlicza czas pracy. To jest logiczne.
                          Natomiast wiele firm nie ma takiego systemu.
                          • sumire Re: Godziny pracy 10.01.19, 18:07
                            Zlicza - ale na bazie tego, co sam pracownik w systemie wpisze. Nie da się rejestrować dokładnie czasu pracy ludzi, którzy sporo czasu spędzają offline czy w podróży, to w dużej mierze opiera się na wzajemnej uczciwości.
                    • pade Re: Godziny pracy 10.01.19, 15:44
                      www.prawo.pl/kadry/zorganic,264560.html
                      Przepisy KP nie precyzują pracy "mieszanej", czyli sporadycznej pracy z domu.
                      • maaria33 Re: Godziny pracy 10.01.19, 15:51
                        Za to precyzuja co to jest telepraca na stałe (firma zapewnia sprzęt - to o cyzm pisała) I przepisy pozwalają na porozumienie miedzy pracodawca I pracownikiem jeżeli praca z domu mialaby byc okazjonalna. Czego jeszcze więcej potrzeba?
                        • pade Re: Godziny pracy 10.01.19, 17:55
                          Dobrej woli ze strony pracodawcy i zaufania do pracowników. Oraz trendusmile
                          • agniesia331 Re: Godziny pracy 10.01.19, 19:53
                            Nie sprawdzaja.masz odpowiadac w miare na maile.tobic terminoqo zadania. A jak chce zaczac o 7 i popraciwac 10 godzin.jutro 10.pojutrze 10.a potem 1 dzien zamiast tego wolny to tylko informuje jak planuje pracować.
      • katja.katja Re: Godziny pracy 09.01.19, 18:09
        Ja za żadne pieniądze nie sk.... wiłabym się pracą dla korporacji.
        • verydry Re: Godziny pracy 09.01.19, 18:15
          Ani ja 😘
          • katja.katja Re: Godziny pracy 09.01.19, 18:16
            piwo
          • evee1 Re: Godziny pracy 09.01.19, 22:34
            A co to jest "korporacja" w pojęciu polskim? I co nią nie jest? Podaj przykład kilku zawodów "korporacyjnych", którzy mogliby pracować nie w korporacji? Nie twierdzę, że ich nie ma, tylko ciekawa jestem. Jak wyjeżdżałam z PL, to pojęcia korporacji w ogóle nie było i większość ludzi chciała pracować w zagranicznych firmach wchodzących na polski rynek.
        • sumire Re: Godziny pracy 09.01.19, 18:23
          I dlatego musisz całymi dniami udawać babę na forum.
    • pitupitt Re: Godziny pracy 09.01.19, 13:20
      jak ktoś nie umie liczyć, to tak to wygląda. ew. nigdy nie pracował i nie zna realiów😂
    • marianna1960 Re: Godziny pracy 09.01.19, 13:36
      Dla mnie czas pracy to od 7 do 15. Jakbym miala pracować od 9 to bym zrezygnowała. Praca od 9 to dla korposzczurów.
      • maaria33 Re: Godziny pracy 09.01.19, 14:06
        Buahaha
    • edelstein Re: Godziny pracy 09.01.19, 13:54
      1. Bergamotka jest podobno b.bogata, wiec praca do poznego wieczora mi sie kloci z jej przedstawieniem rzeczywistosci
      2.u mnie norma jest, ze kobiety dobrze sytuowane majac dzieci wczesnoszkolne nie pracuja do wieczora, wiekszosc jest albo na swoim, a jak na cudzym to na pol etatu. Wiec pracuja 8-13,8-14, Tak by moc byc od 15 w domu.
      • aga_mon_ber Re: Godziny pracy 09.01.19, 14:00
        Nie każdy chce zatrudniać na pół etatu a w Pl ludzie pracują naprawdę różnie.
        Jedna z koleżanek to chciałaby mieć pracę od 7-15, alę że nie ma znajomości, nie ma tak dobrze.
        Inna wychodzi z domu po godz 5 wraca między 16-17. Z mężem się praktycznie mija a dzieci widują ją zmęczoną, albo odsypiającą zmęczenie. Ją akurat nie męczy tak praca, jak dojazdy, ponieważ pracuje w innym mieście.
        • edelstein Re: Godziny pracy 09.01.19, 14:12
          Mi w tamtym watku chodzilo li i jedynie o Berge i jej zamoznosc vs praca na klasie do wieczora😂. Kto chcial, zrozumial
          • aga_mon_ber Re: Godziny pracy 09.01.19, 15:23
            Nie wnikam w to, gdzie ona pracuje, ale fakt, że często mija się z prawdą.
          • katja.katja Re: Godziny pracy 09.01.19, 18:12
            Odczep się od Bergamoty albo przypomnę wpisy (nie Edel - innej forumowiczki z Niemiec z małym synkiem wink ) sprzed lat, a pamięć mam pojemną....
          • kurt.wallander Re: Godziny pracy 11.01.19, 00:12
            edelstein napisała:

> Mi w tamtym watku chodzilo li i jedynie o Berge i jej zamoznosc vs praca na kla
            > sie do wieczora😂. Kto chcial, zrozumial
            >
            bergamotka taczej pisze o pracy męża. Ona w ogóle pracuje gdzieś?
      • maaria33 Re: Godziny pracy 09.01.19, 14:11
        Bogactwo nie ma nic do godzin pracy.
        • edelstein Re: Godziny pracy 09.01.19, 14:15
          Owszem ma,kobieta majac zaplecze nie musi do poznego wieczora sleczec w pracy.Widze to wsrod znanych mi osoby,male dzieci sa na pierwszym miejscu.
          Berge wylali z jednak pracy,teraz ma druga,wiec nie o kariere tu chodzi 😎 poza tym nie szanuje kobieta,ktore robia kariere kosztem dzieci.
          • maaria33 Re: Godziny pracy 09.01.19, 14:24
            Czyli np pieléginarkami I lekarzami powinny byc tylko osoby bezdzietne?
            • edelstein Re: Godziny pracy 09.01.19, 14:29
              Widzisz roznice miedzy musi a moze,poza tym pielegniarka kariery nie robi,A lekarz moze miec dzieci majac juz ustabilizowana sytuacje w pracy.Sorry ,als Robienie dziecka i zostawianie Go w placowkach i z nianiami by robic kariere jest dla mnie glupie i nieodpowiedzialne.B.czesto jest Tak,ze dzieci takich rodzicow sie staczaja
              • triss_merigold6 Re: Godziny pracy 09.01.19, 14:34
                Pisząc "w placówkach", masz na myśli szkołę ze świetlicą?
              • maaria33 Re: Godziny pracy 09.01.19, 14:37
                Ale 8 godzin dziennie to to jest zwykły kodeskowy czas pracy a nie "kariera".

I ten zwykły kodeksowy czas dotyczy i tych, którzy nie mogą sobie pozwolić na pracę na częśc etatu i tych, których praca jest takiej natury, że nie da się jej specjalnie podzielić na połowę, typu ktoś w okienku na poczcie (a następnym klientem zajmie się zmiennik bo co to za różnica)

• edelstein Re: Godziny pracy 09.01.19, 18:18
                  Slowa nie napisalam w tej wypowiedzi o 8h.
              • sumire Re: Godziny pracy 09.01.19, 15:32
                Aż dziw, bo przynajmniej połowa mojego pokolenia musiałaby być "stoczona", biorąc pod uwagę, że wychowywaliśmy się ze słynnym kluczem na szyi, czekając, aż rodzice wrócą z roboty.
                • lauren6 Re: Godziny pracy 09.01.19, 16:38
                  Prawda? To "stoczone" pokolenie, które chodziło z kluczem na szyi, porobiło doktoraty, często pracuje na stanowiskach kierowniczych lub robi karierę naukową.

Rozumiem, że edel jako przedstawicielka tej niestoczonej części społeczeństwa, która była wychowywania przez mamę w domu, może się pochwalić wyższym stopniem naukowym lub wyższym stanowiskiem, na którym ostatnio pracowała.
                • triss_merigold6 Re: Godziny pracy 09.01.19, 16:43
                  Owa samodzielność raz jest chwalony, innym razem - potępiana jako poważne zaniedbanie.
                  W PRL wbrew pozorom sporo kobiet nie pracowało, zawsze były jakieś leniwe żony górników, panie mecenasowe i doktorowe, panie marynarzowe, gospodynie domowe w mieścinkach, mogły wychować kolejne pokolenie trwale bezrobotnych kobiet.
                  • katja.katja Re: Godziny pracy 09.01.19, 18:11
                    Jako feministka uważam, że przy pewnych warunkach praca tylko "przy dzieciach" zła nie jest. Moja babcia całe życie (mimo bardzo ciężkiej pracy, w zasadzie od 9-tego roku życia) dała mi jedną dobrą i praktyczną radę - "Znajdź bogatego męża" big_grin
                • edelstein Re: Godziny pracy 09.01.19, 18:17
                  Tun ze twoim rodzice pracowali po 12-14 h bo Tak czesto pracuja karierowicze?
                  • maaria33 Re: Godziny pracy 09.01.19, 21:27
                    edel - mówimy o 8 h a nie 12-14
            • verydry Re: Godziny pracy 09.01.19, 18:10
              Pielęgniarki rzadko są same z siebie zamożne wink
              A jak są zamożne nie same z siebie, to i grafik im się cudownie zmienia wink
            • arwena_11 Re: Godziny pracy 10.01.19, 14:36
              W pewnym sensie tak. Rozmawiałam kiedyś z prawie 100 letnią lekarką. Ona mówiła, że jeżeli chce się być dobrym lekarzem - to nie ma czasu na rodzinę, a jak jest rodzina - to lekarz nie ma czasu na szkolenie się, dokształcanie itd. Trzeba dokonać wyboru, bo inaczej jedna z tych dziedzin będzie leżała. I coś w tym jest.
          • lauren6 Re: Godziny pracy 09.01.19, 16:40
            > Berge wylali z jednak pracy,teraz ma druga,

Przynajmniej jakąś pracę ma...
            • edelstein Re: Godziny pracy 09.01.19, 18:16
              Ja tez mam,alez mi osiagniecie 😂
          • verydry Re: Godziny pracy 09.01.19, 18:08
            Zgadzam się z Edel
          • grru Re: Godziny pracy 10.01.19, 10:20
            Wręcz przeciwnie. Często żeby być zamożnym trzeba dużo pracować.
          • claudel6 Re: Godziny pracy 10.01.19, 12:27
            edel, w Niemczech jest inna kultura pracy. często kobiety pracują na pół etatu, a pracą pełnoetatową zajmują się mężczyźni, społeczeństwo na to stać. polskiego - nie stać.
            • edelstein Re: Godziny pracy 10.01.19, 12:29
              Ale ja w tamtym watku napisalam,ze dotyczy osoby ktore znam to raz, das to berga twierdzi ze ma zaplecze, wiec mi sie to kloci z robota od rana do nocy
            • bergamotka77 Re: Godziny pracy 10.01.19, 13:10
              Jezu dziewczyny tu chodzi tez o ambicje i wlasna satysfakcję. Naprawdę pracujecie tylko dla pieniędzy i rzucilybyscie robotę, gdyby mąż zarabiał wystarczająco?
              • grru Re: Godziny pracy 10.01.19, 13:48
                Mąż to nie jest zaplecze. Ale gdybym miała kasę np. z nieruchomości czy innego niezależnego źródła to ograniczyłabym się do 15% najciekawszych zadań, które wykonują.
      • riki_i Re: Godziny pracy 09.01.19, 23:34
        edelstein napisała:

> 1. Bergamotka jest podobno b.bogata, wiec praca do poznego wieczora mi sie kloc
        > i z jej przedstawieniem rzeczywistosci

Ależ Kochaniutka, to Ty jesteś b. bogata, o czym nie omieszkasz regularnie przypominać.

> 2.u mnie norma jest, ze kobiety dobrze sytuowane majac dzieci wczesnoszkolne ni
        > e pracuja do wieczora, wiekszosc jest albo na swoim, a jak na cudzym to na pol
        > etatu. Wiec pracuja 8-13,8-14, Tak by moc byc od 15 w domu.

No i w nocy, w nocy też pracują! Puff ma swoje wymagania!
        • bergamotka77 Re: Godziny pracy 09.01.19, 23:40
          riki_i napisał:

> edelstein napisała:
          >
          > > 1. Bergamotka jest podobno b.bogata, wiec praca do poznego wieczora mi si
          > e kloc
          > > i z jej przedstawieniem rzeczywistosci
          >
          > Ależ Kochaniutka, to Ty jesteś b. bogata, o czym nie omieszkasz regularnie przy
          > pominać.
          >
          > > 2.u mnie norma jest, ze kobiety dobrze sytuowane majac dzieci wczesnoszko
          > lne ni
          > > e pracuja do wieczora, wiekszosc jest albo na swoim, a jak na cudzym to n
          > a pol
          > > etatu. Wiec pracuja 8-13,8-14, Tak by moc byc od 15 w domu.
          >
          > No i w nocy, w nocy też pracują! Puff ma swoje wymagania!

😅😂🤣
      • claudel6 Re: Godziny pracy 10.01.19, 12:21
        u was się inaczej zarabia. 1,5 pensji starcza na dobre życie. u nas często i 2 nie.
    • ruscello Re: Godziny pracy 09.01.19, 14:09
      Większość znajomych pracuje 8-16, w niektórych korpo 9-17. Przeciętny dojazd do pracy to 30-40 min., choć oczywiście może być mniej i więcej, jeśli ktoś mieszka blisko/daleko od pracy. Przedszkola państwowe do 17, świetlice w szkołach często do 16.30, więc bardziej nastawione na pracę rodziców 8-16.
    • leni6 Re: Godziny pracy 09.01.19, 16:27
      W moim otoczeniu najczęściej kobiety pracują 8-16, a mężczyźni 9-17 lub 10-18.
    • zuleyka.z.talgaru Re: Godziny pracy 09.01.19, 17:55
      Pewnie 8-16 patrząc po korkach w moim mieście no i 9-17.

Dla mnie 7-15 i nie namówiłby mnie nikt na pracę w innych godzinach, ani na dojeżdżanie godzinę do pracy.
    • zuleyka.z.talgaru Re: Godziny pracy 09.01.19, 17:56
      Nowe wyzwania zawodowe big_grin big_grin big_grin jak to brzmi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka