Dodaj do ulubionych

Kalafior dobrem luksusowym?

16.01.19, 12:39
Rozumiem, że zima i poza sezonem, ale kurcze, 12zł sztuka (!!) w osiedlowym warzywniaku? Przyzwyczaiłam się już do cen włoszczyzny rzędu 6,50zł za pęczek, czy kapusty po 8zł główka, ale to? Dla porównania brokuł był po 5zł. Chciałam tego kalafiora do obiadu, ale nie będę wydawać 12zł na jarzynę. Też macie wrażenie, że warzywa i owoce kosztują teraz więcej niż mięso?
Obserwuj wątek
    • swinka-morska Re: Kalafior dobrem luksusowym? 16.01.19, 12:44
      Warzywa trzeba kupować zgodnie z cyklem sezonowym.
      Kupowane po sezonie są i drogie i niedobre.
      Jest styczeń, teraz nie ma sezonu na kalafiory, po prostu.
      Kup kwaszoną kapustę albo marchewkę.
      • frey.a86 Re: Kalafior dobrem luksusowym? 16.01.19, 12:52
        Kupiłam kiszone ogórki. Tylko ile można jeść kiszone ogórki i kapustę na zmianę z marchewką?
        • default Re: Kalafior dobrem luksusowym? 16.01.19, 13:02
          Poza kapusta (surowa i kiszona, białą, włoską i czerwona) i marchewka mamy jeszcze: buraki, selery, pory, rzepe, brukselke, brukiew, cebule, jabłka (świetne do surówek) - jest z czego wybrać.
          Kalafiora nie kupiłabym o tej porze nawet za złotówkę.
        • mia_mia Re: Kalafior dobrem luksusowym? 16.01.19, 13:07
          Nie przesadzasz? Ja dziś mam wolne, więc poszłam sobie do sklepu i na obiad będzie z 5 sałatek czy innych dodatków, bo nie wiedziałam co wybrać, a byłam głodna. Marchewkę też można zrobić na wiele sposobów, ostatnio hitem u nas są takie chudziutkie bio marchewki karmalizowane w miodzie albo zwykłym cukrze, mniamsmile
        • triismegistos Re: Kalafior dobrem luksusowym? 16.01.19, 13:57
          No już bez przesady. Samej kapusty masz do wyboru: włoską, bialą, czerwoną, kiszoną i pekinkę. I brukselkę. Do tego jabłka, buraczki, rozszponkę, czarną rzepę, pory, seler, pasternak... to tak na szybko z głowy.
          • frey.a86 Re: Kalafior dobrem luksusowym? 16.01.19, 14:09
            Ale różne rodzaje kapusty to cały czas kapusta. Z pozostałych wymienionych do obiadu nadają się tylko buraczki. Rzepy, pasternaki, pory, itp są niezbyt smaczne, a seler w postaci surówki i brukselka pod każdą postacią są wręcz niejadalne.
            • itka-julitka Re: Kalafior dobrem luksusowym? 16.01.19, 14:19
              Rzepy, pasternaki, pory, itp są niezbyt smaczne, a seler w postaci surówki i brukselka pod każdą postacią są wręcz niejadalne.
              Polecam prostą i bardzo smaczną surówkę z pora i jabłka, z majonezem. Por, po pokrojeniu trzeba tylko przelać wrzątkiem, aby nie był zbyt ostry. Nie znam osoby, której by taka surówka nie smakowała. Co do brukselek - wielu osobom nie smakuje ze wzgledu na zawartą w niej goryczkę. Wystarczy jednak przed gotowaniem zrobić krzyżykowe nacięcie na ich głąbach i/lub dodać do gotowania nieco mleka, by cała gorycz zniknęła.
              • saskia44 Re: Kalafior dobrem luksusowym? 16.01.19, 14:21
                Nie smakowalaby mi. A brukselka nie ma zadnej goryczki, to raczej slodkawe warzywo. Bardzo je lubie.
              • frey.a86 Re: Kalafior dobrem luksusowym? 16.01.19, 14:24
                No to już jedną znasz. smile Nie lubię połączenia same warzywa + majonez, a z jabłkiem tym bardziej odpada. Nie byłam w stanie zjeść słynnej i polecanej przez wiele osób sałatki waldorf właśnie przez to połączenie, chociaż tam były jeszcze rodzynki co już w ogóle mi zgrzyta w sałatce.

Ale dzięki za poradę z brukselką, może kiedyś spróbuję.
                • aerra Re: Kalafior dobrem luksusowym? 16.01.19, 14:30
                  Ja z majonezem też nie lubię - smak majonezu mi przeszkadza (mimo, że np. na kanapkach zjem i w niektórych sałatkach) - robię taką surówkę z porem (bez parzenia wrzątkiem, ostrość mi nie przeszkadza) i jabłkiem (jabłko najlepiej z odmian kwaśnych). Por pokrojony drobniutko, jabłko w małą kostkę ze śmietaną albo z jogurtem i jest pyszna wink
                  • aerra Re: Kalafior dobrem luksusowym? 16.01.19, 14:32
                    Albo jeszcze inna wersja, por tym razem z marchewką i jabłkiem - por pokrojony w krążki, marchew i jabłko stare na tarce (duże oczka), do tego sól, pieprz i oliwa - fajnie jak się przegryzie tak z 15 minut.
                • miriam_73 Re: Kalafior dobrem luksusowym? 16.01.19, 16:57
                  W oryginalnym Waldorfie serwowanym u nich w restauracji, zanim nie zamknęli w ub. roku hotelu nie podawali rodzynek smile W sałatce był tylko niesamowicie spreparowany kruchy seler korzeniowy, jabłka (soczyste, twarde, słodko-kwaśne), karmelizowane orzechy włoskie i lekki sos. To znaczy do wyboru był sos z majonezem, tradycyjny oraz lekki (połączenie creme fraiche z jogurtem),z nutą trufli i oliwą orzechową.
            • mia_mia Re: Kalafior dobrem luksusowym? 16.01.19, 14:28
              To już indywidualne preferencje. Zresztą zmienne w ciągu życia, bo kiedyś szczerze nienawidziłam surówki z selera czy pora, a teraz od roku czy dwóch sama robię, kapusty są różne, można je robić na ciepło i surowe, w 100 odsłonach.
              • saskia44 Re: Kalafior dobrem luksusowym? 16.01.19, 14:33
                Moze byc i w 1000 odslonach nadal bedzie kapusta.
            • triismegistos Re: Kalafior dobrem luksusowym? 16.01.19, 14:31
              Jakby ci to powiedzieć koleżnako? Gucio wiesz https://joemonster.org/phorum/images/smiles/diabelek.gif
              • saskia44 Re: Kalafior dobrem luksusowym? 16.01.19, 14:38
                Dobrze sie czujesz kolezanko? Moze ci ta kapusta zaszkodzila?
                • triismegistos Re: Kalafior dobrem luksusowym? 16.01.19, 16:48
                  a tobie najma co zaszkodziło?
                  • saskia44 Re: Kalafior dobrem luksusowym? 16.01.19, 16:59
                    triismegistos napisała:

> a tobie najma co zaszkodziło?
                    >
                    ??? Z czytaniem tez widze problemy. Oh, ogranicz kapuche.
                    • triismegistos Re: Kalafior dobrem luksusowym? 16.01.19, 17:04
                      Ty dalej udajesz, że nie jesteś najmą?
                      • saskia44 Re: Kalafior dobrem luksusowym? 16.01.19, 18:05
                        triismegistos napisała:

> Ty dalej udajesz, że nie jesteś najmą?
                        >
                        Ja niczego nie udaje a ty nawet nie musisz , widac ze masz problemy od zbyt duzych ilosci kapuchy
                        • triismegistos Re: Kalafior dobrem luksusowym? 17.01.19, 15:10
                          Oj najma, najma, po co ty się tak krygujesz? Jesteś jedyna i każdy cię rozpozna tak jak gazeciarza big_grin
                      • rosapulchra-0 Re: Kalafior dobrem luksusowym? 16.01.19, 22:06
                        Daj spokój. Szkoda czasu na tego irytującego trolla.
            • kaka-llina Re: Kalafior dobrem luksusowym? 17.01.19, 14:27
              Pasternaki pieczone są pyszne!! Brukselke trzeba umieć zrobić i też moze byc pyszna. Poszukaj angielskich przepisów na christmas dinner są świetne przepisy na wszystkie wymienione przez ciebie warzywa i wiecej)
              • frey.a86 Re: Kalafior dobrem luksusowym? 17.01.19, 14:58
                Ale ja nie lubię tych warzyw, to nie jest kwestia przyrządzenia.
                • kaka-llina Re: Kalafior dobrem luksusowym? 17.01.19, 15:11
                  Ja też nie lubiłam dopóki sie nie nauczyłam ich przyrządzać, moja matka się złamała jak usłyszała, ze ja brukiew i pasternak jem... Brukselka to koszmar mojego dzieciństwa bleeeee (jak sobie przypomnę z tamtych czasów to mnie odrzuca) ale podsmażane na maśle z boczkiem i kasztanami są pyszne (oczywiście krzyżyk na dole i obrane, moze dlatego w Polsce były takie ohydne bo nikt nie obierał i nie nacinał?)!
                  • frey.a86 Re: Kalafior dobrem luksusowym? 17.01.19, 15:15
                    Sorry, ale dociera do ciebie, że niektórzy pewnych potraw po prostu nie lubią? Przypominasz mi znajomą z pracy, która usilnie wciskała mi, że nie lubię kotletów z selera, bo "nie umiem przyrządzić" i "jestem uprzedzona", bo jej zdaniem w ogóle nie widać różnicy między tymi z selera i ze schabu. No cóż, ja widzę.

Brukwi, rzepy, pasternaku, selera, pietruszki, brukselki nie jadam, bo mi nie smakują. Nie lubię też np. kaszy jaglanej i winogron. Winogrona też źle przyrządzam?
                    • triismegistos Re: Kalafior dobrem luksusowym? 17.01.19, 16:16
                      Ale taka prawda, 90% ludzi, którzy "nie lubią" brukselki, czy tam innej marchewki po prostu nigdy nie jadło tych warzyw dobrze zrobionych.
                      • frey.a86 Re: Kalafior dobrem luksusowym? 17.01.19, 16:26
                        Bzdura, a te 90% z palca wyssałaś.
                      • kaka-llina Re: Kalafior dobrem luksusowym? 17.01.19, 16:32
                        triismegistos napisała:

> Ale taka prawda, 90% ludzi, którzy "nie lubią" brukselki, czy tam innej marchew
                        > ki po prostu nigdy nie jadło tych warzyw dobrze zrobionych.

> Może nie 90% ale z 70% na pewno.....
                      • miriam_73 Re: Kalafior dobrem luksusowym? 17.01.19, 23:39
                        Nienawidze brukselki, choc probowalam wielokrotnie, inni palaszowali ze uszy im sie trzesly. Nie. Po prostu nie. Nie znoszę tego smaku ani zapachu. Z marchwia tez mam problem: uwielbiam surowa, kocham zupe krem z marchewki, nie znosze duszonej, podawanej samoistnie. Po prostu nie. Wszelkie cymesy na cieplo, z groszkiem, jak najbardziej.
      • hanusinamama Re: Kalafior dobrem luksusowym? 16.01.19, 22:40
        Sorry ale kalafior jest tak samo w sezonie teraz jak jabłka. Trzyma sie to w chłodni.
        • aerra Re: Kalafior dobrem luksusowym? 17.01.19, 18:34
          Nie, nie tak samo jak jabłka. Jabłka należą do owoców, które się stosunkowo dobrze przechowują (w odpowiednich warunkach), a kalafior do takich produktów nie należy.
    • mdro Re: Kalafior dobrem luksusowym? 16.01.19, 12:46
      Styczeń jest, to chyba normalne, że świeże warzywa drogie? Kalafiora się nie da zakopcować...
      • frey.a86 Re: Kalafior dobrem luksusowym? 16.01.19, 12:51
        Wiem, że styczeń, ale żeby aż tak? Brokuł był po 5zł. Zresztą latem warzywa też nie są tanie, ja już od jakiegoś czasu zostawiam w warzywniaku więcej niż w mięsnym.
        • anahera Re: Kalafior dobrem luksusowym? 16.01.19, 12:57
          Naprawde mowi sie "brokul"? Zawsze myslalam ze o tym warzywie mowimy wylacznie w liczbie mnogiej "brokuly". Pewnie sie myle bo z Polski wyjechalam jako male dziecko, ale strasznie mi zgrzyta ten brokul. Podobnie jak mowienie "ten winogron" zamiast "winogrona".
          • frey.a86 Re: Kalafior dobrem luksusowym? 16.01.19, 12:59
            Google nie gryzie:

słownik języka polskiego
          • myfaith Re: Kalafior dobrem luksusowym? 16.01.19, 13:02
            Też miałam watpliwości pisząc "brokuł" ale w google znalazłam wyjaśnienie, że taka forma też jest prawidłowa w l.p
            Tekst linka
          • iwoniaw Re: Kalafior dobrem luksusowym? 16.01.19, 18:04
            ale strasznie mi zgrzyta ten brokul. Podobnie jak mowienie "ten winogro
            > n" zamiast "winogrona".

Nie, nie podobnie. Mówi się "(ten) brokuł" (l.mn. brokuły), a "ten winogron" jest formą niepoprawną nie ze względu na użycie l.p., lecz fakt, że poprawnie brzmi ona "to winogrono".
          • peonka Re: Kalafior dobrem luksusowym? 16.01.19, 18:10
            Bo "ten winogron" akurat jest niepoprawne - pojedyncza kulka to "to winogrono" smile
          • piekna_remedios4 Re: Kalafior dobrem luksusowym? 17.01.19, 18:34
            to mów broccolis skoro l.p ci zgrzyta tongue_out
        • myfaith Re: Kalafior dobrem luksusowym? 16.01.19, 12:57
          I tak masz szczęście, że znalazłaś wink Ja uparłam się na brokuła i miałam trudności ze znalezieniem.
          Te warzywa są drogie bo importowane (nasze to już się skończyły dawno temu).
          • saskia44 Re: Kalafior dobrem luksusowym? 16.01.19, 13:39
            Brokuly trudno znalezc?
            • 35wcieniu Re: Kalafior dobrem luksusowym? 16.01.19, 16:54
              Biedronka, 2,99. Potwierdzam ze sa i to w sporej ilosci. Wlasnie kupilam.
        • spanish_fly Re: Kalafior dobrem luksusowym? 16.01.19, 14:54
          Pamiętam, że będąc nastolatką sprzedawałam kalafiory z żuka na targu - po 6 zł za sztukę. 12 zł zimą za to warzywo (wyjątkowo trudne w uprawie) to nie jest dużo.
    • antychreza Re: Kalafior dobrem luksusowym? 16.01.19, 12:55
      W zimie, nie mrożony? Tak, nawet bardzo luksusowym. Cukinia i bakłażany mają chyba podobne ceny.
      • frey.a86 Re: Kalafior dobrem luksusowym? 16.01.19, 12:57
        Cukinia i bakłażany były w normalnej cenie, jakieś 6 czy 7zł za kilogram. Tylko kalafior taki drogi, dlatego się dziwię.
        • antychreza Re: Kalafior dobrem luksusowym? 16.01.19, 13:12
          A u mnie właśnie jakoś po ok. 12 zł. Inna sprawa, że kupowanie "świeżych" warzyw w zimie. Więcej wartości jest w prawidłowo zamrożonych warzywach zebranych w sezonie.
          • aerra Re: Kalafior dobrem luksusowym? 16.01.19, 13:42
            Ale przecież to nie są polskie warzywa wink Sprowadzana większość, zazwyczaj stamtąd gdzie właśnie jest na nie sezon. Tyle, że drożej, bo sprowadzane.
            • antychreza Re: Kalafior dobrem luksusowym? 16.01.19, 13:52
              Ja wiem, że nie polskie. I serio myślisz, że one nic nie tracą na wartości podczas transportu? big_grin
              • aerra Re: Kalafior dobrem luksusowym? 16.01.19, 14:02
                A normalnie polskie to skąd bierzesz? Zrywasz prosto z pola za chałupą?
                • antychreza Re: Kalafior dobrem luksusowym? 16.01.19, 15:11
                  Jak kupuję w sezonie, to mam ulubione stoisko na Placu Imbramowskim, moje kalafiory muszą do mnie przejechać oszałamiającą odległość 40-50 km big_grin W sumie mogłabym namówić mamę żeby sobie uprawiała na działce, to by jechały tylko 12 km big_grin
                  Więc moje kalafiorki tracą relatywnie mniej, niż te zimowe.
                  • saskia44 Re: Kalafior dobrem luksusowym? 16.01.19, 15:22
                    antychreza napisała:

> Więc moje kalafiorki tracą relatywnie mniej, niż te zimowe.

Traca mniej czego?
                    • same-old_mona Re: Kalafior dobrem luksusowym? 16.01.19, 17:04
                      Czasu :p
                      • saskia44 Re: Kalafior dobrem luksusowym? 16.01.19, 17:36
                        same-old_mona napisał(a):

> Czasu :p

No chyba ze tak, zdaje sie ze im wszystko jedno.
              • saskia44 Re: Kalafior dobrem luksusowym? 16.01.19, 14:02
                Mysle ze nie. W sezonie tez sa transportowane, czy myslisz ze nic nie traca?
      • umzak Re: Kalafior dobrem luksusowym? 17.01.19, 08:17
        Nie wiem sk bakłażany, cukinię kupowałam wa dni temu. Cena 12 zł za kg
    • mia_mia Re: Kalafior dobrem luksusowym? 16.01.19, 12:59
      Idź do innego warzywniaka, kalafior tyle nie kosztuje. Brokuła dziś w owadzim sklepie kupiłam za 3 złote, nie planowałam, ale właśnie cena rzuciła mi się w oczy, a brokuły jemy kilka razy w tygodniu, więc pójdziewink
      Warzywa nie kosztują więcej niż mięso, chyba, że za mięso uznajesz wyroby do niego podobne pompowane wodą z chemikaliami.
      • frey.a86 Re: Kalafior dobrem luksusowym? 16.01.19, 14:11
        Mięsa je się mniej, stąd mam takie wrażenie. Dzisiaj kupiłam kilogram dobrej jakości mielonego z indyka (mielone na miejscu) i zapłaciłam 16zł. Starczy na 3 dni. Jakbym kupiła tego kalafiora, kilogram ziemniaków i pęczek koperku, to zapłaciłabym tyle samo, a ledwo by na 2 obiady starczyło.
    • asfiksja Re: Kalafior dobrem luksusowym? 16.01.19, 12:59
      Ale za to kurczaka fermowego kupisz za 3,99 za kilogram. I wchodzi, że - tadaaaam! - prawie nie ma inflacji.
      Łączę się z bólu, dziś mam właśnie taki skromny, postny obiadek: kalafior, ziemniaki i jajecznica (z jajek wiejskich).
      • frey.a86 Re: Kalafior dobrem luksusowym? 16.01.19, 13:01
        asfiksja napisał:

> Łączę się z bólu, dziś mam właśnie taki skromny, postny obiadek: kalafior, ziem
        > niaki i jajecznica (z jajek wiejskich).

Na bogato. big_grin big_grin
        • solejrolia Re: Kalafior dobrem luksusowym? 16.01.19, 19:35
          frey.a86 napisała:

> asfiksja napisał:
          >
          > > Łączę się z bólu, dziś mam właśnie taki skromny, postny obiadek: kalafior
          > , ziem
          > > niaki i jajecznica (z jajek wiejskich).
          >
          > Na bogato. big_grin big_grin

Na bogato było by, gdyby to podlała MASŁEM.
          A tak to jest skromniutko, moim zdaniem tongue_out
          • asfiksja Re: Kalafior dobrem luksusowym? 16.01.19, 22:04
            Phi, o maśle nie wspominam, bo kupiłam promocyjne za 3,99. Ale gdzie kalafior z ziemniakami bez masła? Z czym do ludzi?
            • saskia44 Re: Kalafior dobrem luksusowym? 16.01.19, 22:11
              asfiksja napisał:

>Ale gdzie kalafior z ziemniakami bez masła? Z czym do ludzi?

😂
      • raczek47 Re: Kalafior dobrem luksusowym? 16.01.19, 13:02
        O tak porze roku mrożonki albo kiszonki.
        Paczka mrożonego kalafiora to 3 zł.
        • saskia44 Re: Kalafior dobrem luksusowym? 16.01.19, 13:42
          Co wy z ta pora roku. Warzywa i owoce nie transportuje sie miesiacami, a tam gdzie rosna jest na nie sezon. Fajnie ze mozna je miec caly rok. Smakuja jak najbardziej normalnie.
          Kiszonek nie znosze.
          • aerra Re: Kalafior dobrem luksusowym? 16.01.19, 13:44
            No właśnie, też nie wiem w czym problem, to jest ta zaleta obecnych czasów, że można jeść wszystko niemalże przez cały rok, bo gdzieś zawsze jest na to sezon wink
            (Ale ja dla odmiany kiszonki uwielbiam, ogórki schodzą u nas w ilościach hurtowych)
            • saskia44 Re: Kalafior dobrem luksusowym? 16.01.19, 13:50
              Ja nie, nigdy nie lubialam. Ogorki kiszone tylko do zupy mojego przepisu, i tylko czasami. Kapusta kiszonej nie jadam. Innych kiszonek tez nie.
              • rosapulchra-0 Re: Kalafior dobrem luksusowym? 16.01.19, 22:11
                A kogo to obchodzi?
                • saskia44 Re: Kalafior dobrem luksusowym? 16.01.19, 22:16
                  rosapulchra-0 napisała:

> A kogo to obchodzi?
                  >
                  Jak widac ciebie skoro czytasz 🤣
          • leni6 Re: Kalafior dobrem luksusowym? 16.01.19, 16:13
            Nie koniecznie jest na nie sezon. Można kupić teraz holenderskie truskawki czy pomidory, ale nikt mnie nie przekonana że to jest "sezon".
            • saskia44 Re: Kalafior dobrem luksusowym? 16.01.19, 16:41
              leni6 napisała:

> Nie koniecznie jest na nie sezon. Można kupić teraz holenderskie truskawki czy
              > pomidory, ale nikt mnie nie przekonana że to jest "sezon".

Holenderskich nie spotykam, ostatnio kupilam maliny z Morocco, byly bardzo smaczne.
              • kandyzowana3x Re: Kalafior dobrem luksusowym? 16.01.19, 23:21
                A w maroku to teraz z 14 stopni.
                • saskia44 Re: Kalafior dobrem luksusowym? 17.01.19, 07:23
                  kandyzowana3x napisała:

> A w maroku to teraz z 14 stopni.

Gdy u mnie jest 14st to zbieram miske malin w ogrodzie co drugi dzien.
      • aerra Re: Kalafior dobrem luksusowym? 16.01.19, 13:49
        O, naprawdę tylko tyle? Masakra. I dziwić się, że te kury są trzymane w takich warunkach, skoro potem za sztukę grosze płacą. A przecież to jeszcze oprawione i to też koszt.
      • impala Re: Kalafior dobrem luksusowym? 16.01.19, 21:51
        >Ale za to kurczaka fermowego kupisz za 3,99 za kilogram.

to chyba tylko kości....znaczy, jakieś skrzydełka albo pałki, gdzie zawartośc mięsa jest w sladowych ilosciach...
        bo ja nie znam innego "cennika".
        Nie wychodzi taniej, niż kalafior.
    • aerra Re: Kalafior dobrem luksusowym? 16.01.19, 13:47
      Zależy jakie owoce i warzywa i jakie mięso.
      Dobre jakościowo jedzenie jest drogie. Jak chcesz świeżego kalafiora w Polsce po sezonie, to znaczy, że to musi być kalafior sprowadzony skądś, gdzie ten sezon na kalafiora akurat jest (albo szklarniowy, ale byłby jeszcze droższy - to akurat roślina, która zajmuje dużo miejsca, więc w szklarni się totalnie nie opłaca) - a za to się płaci.
    • triismegistos Re: Kalafior dobrem luksusowym? 16.01.19, 13:53
      Z tego, co mi wiadomo kalafiory poza sezonem od zawsze kosztują kosmiczne pieniądze.
    • maaria33 Re: Kalafior dobrem luksusowym? 16.01.19, 15:25
      Mnie nie dziwi nic w cenach odkąd mango w tanim Lidlu kosztuje 13 zł a w drogiej Hali Mirowskiej 3 zł.
    • rosie Re: Kalafior dobrem luksusowym? 16.01.19, 15:32
      Dla mnie dobrem luksusowym jest pietruszka. W każdym warzywniaku sprzedają pasternak jako pietruszkę. Jeszcze nie spotkałam w sklepie pietruszki. Niestety jest różnica w smaku. Chcę pietruszkę to muszę ją sobie sama zasiać.
      • hanusinamama Re: Kalafior dobrem luksusowym? 16.01.19, 22:42
        Patrz a ja pasternaku szukam. Duzo zdrowszy niz pietruszka.
      • kaka-llina Re: Kalafior dobrem luksusowym? 17.01.19, 14:36
        UK? Ja też sieje pietruszkę, potem mrożę, niestety właśnie ostatnią zużyłam i długoo nie będę miała (kiedys mi matka z Polski przysyłała przy okazji innych paczek, ale teraz już nie ma potrzeby wysyłania czegokolwiek, wiec cierpię bez pietruszki)
      • madzioreck Re: Kalafior dobrem luksusowym? 17.01.19, 17:24
        rosie napisała:

> Dla mnie dobrem luksusowym jest pietruszka. W każdym warzywniaku sprzedają past
        > ernak jako pietruszkę. Jeszcze nie spotkałam w sklepie pietruszki. Niestety jes
        > t różnica w smaku. Chcę pietruszkę to muszę ją sobie sama zasiać.

Może jednak nie odróżniasz pietruszki od pasternaku, bo ja jakoś bez problemu kupuję pietruszkę.
      • same-old_mona Re: Kalafior dobrem luksusowym? 17.01.19, 20:16
        Już od ładnych kilku lat żyję bez korzenia pietruszki :p najpierw UK, potem IT a teraz NL I we wszystkich tych krajach pietruszki brak :p
    • miriam_73 Re: Kalafior dobrem luksusowym? 16.01.19, 15:50
      Kupuję warzywa często, bo my się żywimy głównie warzywnie i rybnie. Ale jak kupuję warzywa albo na targu jeśli mam czas we wtorek albo w piątek zajechać, albo w Biedronce lub w Auchan. Tam ceny nie są takie wysokie, za brokuły ostatnio płaciłam coś ok 3 zł, za kalafiora (dużego, ładnego) ok 5. Za "podwójny" pęk włoszyczyzny rosołowej 7- zł, kilo kapusty 1,7. Mięso jest zdecydowanie droższe, niestety również słono kosztują ryby. My się w tej chwili już stopniowo przestawiamy na mrożonki bo naprawdę świeże warzywa już się kończą albo się już skończyły, jemy też fasolki i kiszonki. Proste warzywne mrożonki też nie są drogie. A mrożonki są OK, z powodzeniem zastępują świeże, w czasie gdy tych ostatnich już nie ma.
    • milva24 Re: Kalafior dobrem luksusowym? 16.01.19, 16:41
      Staram się kupować warzywa zgodnie z cyklem sezonowym. Wtedy wychodzi bardzo ekonomicznie. O tej porze kupiłam kalafior mrożony.
      • agniesia331 Re: Kalafior dobrem luksusowym? 16.01.19, 18:33
        Jactez nrozony lub 3 warzywa: kalafior.brokuł.marchewka mrozonki. Patrze na ceny.w zyciu los sie szybko odwrócić może. Tym bardziej.ze kalafior jadam tylko ja.
      • muchy_w_nosie Re: Kalafior dobrem luksusowym? 16.01.19, 18:34
        Taaaa, dodaj, że też z szerokością geograficzną jeszcze.
        Ja jadam to na co mam ochotę.
        W zimie tylko truskawek, malin, borówek czy też śliwek nie jadam świeżych.
        • milva24 Re: Kalafior dobrem luksusowym? 16.01.19, 22:48
          Tak staram się robić. Jeśli najem się cukinii czy kalafiora w sezonie, w różnych postaciach to poza sezonem nawet nie mam na nie ochoty.
    • cruella_demon Re: Kalafior dobrem luksusowym? 16.01.19, 17:06
      Kto normalny kupuje w osiedlowym warzywniaku?
      • aankaa Re: Kalafior dobrem luksusowym? 16.01.19, 18:52
        każdy kto nie ma w zasięgu tzw. rzutu beretem targu lub sklepowiska
        • solejrolia Re: Kalafior dobrem luksusowym? 16.01.19, 19:33
          Wówczas zakupy planuje się, sporządza się listę zakupową i jedze się na większe zakupy raz na tydzień, czy nawet raz na 10dni.
      • mia_mia Re: Kalafior dobrem luksusowym? 17.01.19, 03:31
        Ja chętnie kupuję, chociaż zimą rzeczywiście rzadziej, bo wtedy oferta nie różni się od marketowej, bo i tak wszystko z chlodni, a pewnie jest drożej, ale jak wejdę po jajka to już robię normalne owocowo-warzywne zakupy.
      • triismegistos Re: Kalafior dobrem luksusowym? 17.01.19, 14:56
        ???
    • kouda Re: Kalafior dobrem luksusowym? 16.01.19, 17:14
      Wy się cieszcie naszymi cenami. Właśnie jestem we Włoszech na feriach. Dymka kosztuje 3 euro za pęczek
    • solejrolia Re: Kalafior dobrem luksusowym? 16.01.19, 19:30
      Nie, nie mam takiego wrażenia.
      To nie jest sezon na kalafiory. Oraz na pomidory, ogórki czy rzodkiewki, które oczywiście są w sprzedaży, ale ani smaku to nie ma, i cenowo bywa, że kosmos.

Wczoraj kupiłam taniutko brokuły, były w promocji w owadzietongue_out Moze za tydzień rzucą tanie kalafiory wink Trzeba po prostu patrzeć na ceny.

A poza tym zimą jemy kiszonki. Mnie lekarz zalecił codziennie 2 (małe) porcje kiszonek dziennie.
      Czyli jak na śnaidanie zjem sałatkę z ogórkiem kiszonym, to obiad jest surowka z kiszonej kapusty. Albo na odwrót. Musze nauczyć się kisić buraczki.

I jemy kapustne-
      biała kapusta to np. colesław, zasmażana na słodko kwaśno doprawiona kminkiem, z jajkiem + czosnkiem + majonezem, z jabłkiem +marchewka+ śmietana, albo kapusta z dużą ilościa koperku, łychą octu jabłkowego i łychą majonezu.
      czerwona kapusta- sparzona, lub całkiem na surowo, na słodko kwaśno (z jabłkiem i cebulką), albo innej wersji
      brokuły, z bułką tartą, albo z sosem jogurtowo czosnkowym, i słonecznikiem, albo w trio z marchewką i kalafiorem+ sos vinegret
      buraczki- zasmażane, czyli klasyk, ale też z serem i zielonką typu rukola i polane sosem (ocet balsamiczny plus miód), albo buraczki+jabłko+cebula+ ocet jabłkowy+ miód
      No i korzeniowe,
      marchewki, marchewka z jabłkiem i oliwką, marchewka+ jabłko+ śmietana, marchewka+cebula+ ogórek kiszony
      seler- waldorf. albo seler+ jabłko+ śmietana,
      I pieczarki- można je podsmazyć w całości na maśle, posypać solą i natką pieruszki, mało roboty a my lubimy zwłaszcza do ziemniaków i kotleta.

No i mrożonki- fasolka szparagowa, czy trio warzywne, jak sie dobrze trafi, to paczka kosztuje 2-2,50.
      I zawsze można kupić surówki gotowe na wagę, w kubeczkach, wiosenna, z pora czy inna.
      ostatecznie zawsze mozna zrobić mizerię z ogórka, nie jest tak fajna jak wiosną, czy latem z gruntowych, ale też bez przesady.
      • klamkas Re: Kalafior dobrem luksusowym? 16.01.19, 20:07
        + mrożony szpinak, groszek, dynia (choć, ta ciągle jest dostępna "świeża"). Marchewkę (surową i przetworzoną) można zrobić na tyle sposobów i z tyloma dodatkami, że znudzić się nie ma kiedy. To samo z porem, fasolką żółtą i zieloną. U mnie (łącznie ze mną) nikt nie tknie pietruszki czy selera (korzeni) na surowo, ale zmiksowane w zupie, sosie, czy puree w odpowiednich proporcjach przejdzie wszystko.

Ale w wątku chodzi o to, że kalafior kosztował za dużo, a miał być akurat kalafior, bo mało co innego autorka lubi. Chyba...
        • iwoniaw Re: Kalafior dobrem luksusowym? 16.01.19, 20:14
          Ale w wątku chodzi o to, że kalafior kosztował za dużo

Zdaniem autorki za dużo, a obiektywnie to rację raczej mają te, które zwracają uwagę na fakt, że to nie jest sezon na kalafiory, więc jeśli akurat jakaś sieć nie zakontraktowała dostawy z antypodów za grosze (jak wspominane w wątku brokuły w wiadomym dyskoncie w tym tygodniu), to owszem, pozasezonowe warzywo, które się kiepsko przechowuje, będzie kosztowało więcej niż w sezonie i dziwne to jest dziwowanie się temu czy oburzanie.
          • klamkas Re: Kalafior dobrem luksusowym? 16.01.19, 20:27
            Ja jestem z opcji, że w styczniu można jeść wiele warzyw, które nie kosztują 12 zł za sztukę, albo można jeść, te które się lubi, za dużo mniej (mrożone), więc mi nie musisz tłumaczyć wink.
            • cruella_demon Re: Kalafior dobrem luksusowym? 16.01.19, 20:41
              Może zacznijmy od tego, że w osiedlowym warzywniaku zarówno podwiędłe warzywa, jak i zwykłe mrożonki będą kosztować miliony.
              W 99% tego typu przybytków jest tylko drogo, w 90% jest drogo i syfnie tongue_out
              • andaba Re: Kalafior dobrem luksusowym? 16.01.19, 20:55
                W lidlu dziś były po 9,99. Ale jakie! Piękne, duże i bielutkie, aż się zapatrzyłam. Ja z frakcji spożywania zimą kiszonek i okopowych, ale rzucił mi się w oczy urodą.
                • iwoniaw Re: Kalafior dobrem luksusowym? 16.01.19, 21:29
                  W lidlu dziś były po 9,99

No więc właśnie, skoro w Lidlu za dychę, to 12 zł w warzywniaku osiedlowym wydaje się być całkiem normalną ceną w takim razie.
              • triismegistos Re: Kalafior dobrem luksusowym? 17.01.19, 15:04
                W moim nie kosztują milionów. Chociaż uczciwie przyznawszy to nie kupuję tych zwiędłych, może faktycznie są drogie
        • solejrolia Re: Kalafior dobrem luksusowym? 16.01.19, 22:21
          klamkas napisała:
          > Ale w wątku chodzi o to, że kalafior kosztował za dużo, a miał być akurat kalaf
          > ior, bo mało co innego autorka lubi. Chyba...

Ale padło też pytanie, czy my rownież uważamy, że teraz warzywa i owoce kosztują za dużo, i więcej niż mięso.
          No więc udowodniłyśmy, że warzywa typowe dla naszego klimatu, i tej pory roku są dostępne w normalnych cenach, i co mozna jeść, by było zdrowo i urozmaicone to było. Bardzo konkretne propozycje, zeby nie było, że wyłącznie kapusta biała i kiszonki.
    • zuleyka.z.talgaru Re: Kalafior dobrem luksusowym? 17.01.19, 08:26
      Możesz kupić mrożony kalafior. Będzie lepszy niż ten który jest teraz dostępny.
    • disco-ball Re: Kalafior dobrem luksusowym? 17.01.19, 18:47
      O! Ja dziś 9 zapłaciłam i tez mnie to zdziwiło. Cena się znaczy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka