Dodaj do ulubionych

niewiniątka!

20.01.19, 10:14
Naprawdę nie mogę tego słuchać. Dziennikarze, komentatorzy, którzy na co dzień mówią o "grillowaniu", "zaorywaniu", napuszczają na siebie osoby o skrajnie przeciwnych poglądach, prawią teraz kazania o mowie nienawiści. Właśnie słucham mędrca, który własne rozmowy z politykami nazwał "piaskiem po oczach".
Żeby mnie nie posądzać o jednostronność - tvp nie włączam, bo to, co tam zdarzyło mi się słyszeć (zwłaszcza z ust pisarzy (sic!) - Wolski, Ziemikiewicz) było tak ohydne, że przyprawiało o mdłości zupełnie fizyczne.
Obserwuj wątek
    • olena.s Re: niewiniątka! 20.01.19, 10:21
      Polecam ci bardzo ciekawy wywiad sięgający znacznie głębiej - bo rozmowa z historykiem.
      opinie.wp.pl/historia-polskiej-nienawisci-6340240450758273a?fbclid=IwAR18cNmp_pBkbtqv7n860yzN6ii8rbC-43h-DSbpurS2pMyyWnvOr4tC9io
      • kosmos_pierzasty Re: niewiniątka! 20.01.19, 10:56
        Dzięki. Bardzo ciekawy wywiad.
      • nangaparbat3 Re: niewiniątka! 20.01.19, 11:19
        Przeczytałam, dziękuję, i wszystko prawda.
        Mnie jednak chodzi o coś innego. O język, jakim mówimy wszyscy, w domu, w pracy, na ulicy - staje się coraz bardziej agresywny, o zwycięstwie w sporcie mówi się "zdeklasował przeciwnika", "upokorzył", "zniszczył" - i gorsze, bardziej brutalne rzeczy, które stają się zwyczajne, nikt już nie słyszy dosłownego znaczenia - ale ono istnieje i działa. Moja mądra, wykształcona przyjaciółka potrafi powiedzieć "na drzewo z nimi" - podobnie mówił kolega nauczyciel do uczniów, kolega lewicowy liberał, uwielbiany przez uczniów. ""Na drzewo z nimi" - innymi uczniami, bo zagapili się? zapomnieli? zlekceważyli? - nikogo to nie obchodzi, "na drzewo".
        To buduje atmosferę, przyzwolenie właśnie, emocje, to nie tak, że jesteśmy marionetkami uruchamianymi przez polityków - wszyscy gramy w tę grę. Choćby z zażenowanym nawet uśmiechem powtarzając słowa obraźliwe "naszych" polityków.
        Posłużę się analogią - parę dni temu kierowca ciężarówki przejechał na przejściu dziewczynę, zginęła na miejscu. Jechał 70. A powinien 50. No dobrze - ile razy ja sama jadę szybciej, niż mówią przepisy? Mam piekne usprawiedliwienie: jest do 50, jadę 70, a inni mnie wyprzedzają. Są bardziej winni niż ja. Ale gdybym ja i ci wszyscy jadący 70 zwolnili, tamci też, w większości jechaliby wolniej.
        Wczoraj przez chwilę widziałm jakiś program tv, gdzie chyba dzieci czy nastolatki występują. Występ kogoś spodobał się, i prowadzący krzyczy: rozwaliłeś scenę!
        NAprawdę nie ma innych słów?
        • araceli Re: niewiniątka! 20.01.19, 11:26
          nangaparbat3 napisała:
          > To buduje atmosferę, przyzwolenie właśnie, emocje, to nie tak, że jesteśmy mari
          > onetkami uruchamianymi przez polityków - wszyscy gramy w tę grę. Choćby z zażen
          > owanym nawet uśmiechem powtarzając słowa obraźliwe "naszych" polityków.

Nie głosuję na takich ludzi - może to jest metoda?

Ps. Nie wrzucałabym jednak do tego worka określenia "zdeklasował", nie niesie ze sobą negatywnego ładunku emocjonalnego, po prostu ktoś wyprzedził kogoś o klasę, o rząd wielkości.
        • olena.s Re: niewiniątka! 20.01.19, 12:13
          Odnotowywałam systematycznie brutalizację i absolutne schamienie języka polskiej ulicy przez cały czas pobytu w Katarze. Ponieważ latem woziłam dziecko do kraju, to w tym interwale zmiany były bardzo widoczne. Może nawet i na forum o tym, wspomniałam, ale nasza frakcja patriotyczna z pewnością dławiła z oburzeniem takie komentarze.
          Wydaje mi się, że to jest niestety efekt czegoś, co po angielsku nazywa się "perfect storm", czyli niefortunny zbieg w czasie kilku wzajemnie napędzających się okoliczności. W perspektywie paru dekad nastąpiła demokratyzacja - warstwy najniższe uznały, że mają prawo używać swojego języka publicznie i bez zażenowania. Kiepscy rulez.
          Padły autorytety - warstwy niższe uznały, że nie muszą brać przykładu z jakichś miodko-giedroyciów, bo nie są oni bardziej znaczący od jakichś trzaskowskich. Że TV może używać języka nastolatków, bo nie jest gorszy od języka emerytów.
          Nastąpiła wojna o reklamy i klikalność. Od paru lat obserwowałam, jak chętnie media elektroniczne wstawiaja (obiektywnie) nieistotne teksty po to, żeby zbierać w komentarzach nienawiść: Żydzi, arabowie, islam.
          No i internet, który pozwala każdemu - demokratycznie, a jakże - pisać w tym samym medium absolutne bzdury i plwociny.
          A wszystko to napędza się emocjami, więc odchodzimy jako odbiorcy od treści racjonalnych w kierunku treści emocjonalnych.
          No i - co tu dużo gadać - na świecie jest wrzenie. Czuje się od podłogi rozwichrowanie, drganie, jakiś szum. Środki, które kiedyś działały przestają na naszych oczach działać, następuje jakieś przebiegunowanie. O gospodarce - podstawie wszechrzeczy - nie będę pisać.
          Tu wszędzie jedno jest pożywką dla drugiego, drugie dla trzeciego, a trzecie dla pierwszego. Rosną wszystkie trzy.
          • nangaparbat3 Re: niewiniątka! 20.01.19, 12:24
            No tak. Ja bym jeszcze dodała wszechobecne rankingi w szkołach, reklamę , jak mi się wydaje niesłychanie wzmacniającą oczekiwania, co ostatecznie rodzi frustrację. A ta już się wyraża odpowiednim językiem.
            • olena.s Re: niewiniątka! 20.01.19, 12:38
              To jest element przebiegunowania. Lęk płynący z braku wiary w stabilność, która jest podstawą decyzji, także edukacyjnych.
          • katja.katja Re: niewiniątka! 20.01.19, 13:22
            A na ulicach Londynu czy Paryża nikt nie przeklina, nie jest agresywny słownie (zwłaszcza w porównaniu do specyficznego kraju jakim jest Katar), tylko w tej Polsce?
            • olena.s Re: niewiniątka! 20.01.19, 13:55
              Gazeciarz.
              a) mówimy o Polsce.
              b) nie mam żadnych regularnych obserwacji języka ulicy Berlina czy Londynu, toteż się nie wypowiadam.
              c) tym bardziej nie mam głębokiego zrozumienia, bo ja wiem? socjologii języka tych obszarów, wiec nawet gdybym miała takie obserwacje, to i tak rozumiałabym je mniej niż lokalne.
              d) czy możesz czasem nie wbijać swoich obsesji nieustannego "Niemcy mnie biją" we wszystko?
              e) gdyby udało ci się czasem pokonać swoje ewidentne ograniczenia, to może umiałbyś się zdobyć na zrozumienie, że to, co ja obserwuję w Polsce może mieć analogiczny przebieg w dowolnych innych obszarach, i kompletnie niczego to nie zmienia? A raczej wręcz pogarsza i upestymistycznia sytuację, bo wskazywałoby na znacznie większą siłę i zakres trendu? Co oznacza, że powinieneś się modlić, aby Polska była tu wyjątkiem, a nie regułą?
          • maniaczytania Re: niewiniątka! 20.01.19, 14:30
            olena.s napisała:

> W perspektywie paru dekad nastąpiła demokratyzacja - warstwy najniższe uznały, że mają prawo używać swojego języka publicznie i bez zażenowania. Kiepscy rulez.
            > Padły autorytety

To nie do końca tak - z jakichś powodów te warstwy 'wyższe' uznały, że mogą i chcą używać języka warstw niższych publicznie i bez żenady. I z tego powodu nie są już dla wielu autorytetem, bo i używając takiego języka nie mogą być. Zaczęło się chyba od wielkiej kariery słowa "zaje...ście", którym bez żadnego wstydu i żenady posługują się już prawie wszyscy, w programach publicznych też, zwłaszcza wszelkiej rodzaju 'talent show'; plus od słynnej przemowy A. Chylińskiej do nauczycieli na rozdaniu nagród transmitowanych przez tv.
            No i niestety w edukacji również obniżono poprzeczkę, jeśli chodzi o używanie języka, co za tym poszło - edukacja wyższa - pojawiło się mnóstwo tzw. 'stażystów' -studentów lub tuż po studiach w portalach internetowych, których artykuły wołają o pomstę do jakiegoś ortograficznego i gramatycznego "boga". Już nie wspominając o wydawnictwach, które pozwalniały korektorów, więc dziś nawet i pojęcie 'języka literackiego' się zdewaluowało.
            • olena.s Re: niewiniątka! 20.01.19, 14:44
              >To nie do końca tak - z jakichś powodów te warstwy 'wyższe' uznały, że mogą i chcą używać języka <
              Nie będę się spierać o jajko i kurę - efekt jest taki sam bez względu na to, co było pierwsze. Tak czy śmak "coś" w powietrzu pozwoliło na tę zmianę, i "coś" w powietrzu nie pozwoliło na danie jej odporu.
              >pomstę do jakiegoś ortograficznego i gramatycznego<
              Nieistotny pyłek. Nie chodzi mi o urodę i poprawność języka, ale jego brutalizację, prymitywizację, wejście w emocje kosztem racjonalizmu.

• maniaczytania Re: niewiniątka! 20.01.19, 14:49
                ciekawe, co to jest "coś" -bo to się dzieje najmniej od jakichś 20 lat.

Może i nieistotny pyłek, ale to się od takich pyłków zaczyna - najpierw nie zwraca się uwagi na takie rzeczy, to potem na kolejne, i kolejne.
                • olena.s Re: niewiniątka! 20.01.19, 14:55
                  Być może.
                  Ale dla mnie tak czy śmak jest to kwestia demokratyzacji.
                  Kiedyś osoba mogąca przekazywać publicznie komunikat, po pierwsze robiła to raczej na piśmie - co wymusza nieco większą precyzję, o refleksji nie wspomnę, po drugie musiała być uznana za wartą zatrudnienia w roli pozwalającej na wykonywanie takiego przekazu, po trzecie była kontrolowana poprzez system redakcji i korekt.
                  W tej chwili taką moc ma każdy ćwierćinteligenty ignorant poprzez fejsbuka czy jutuba.
                  Co naturalnie stawia przed nami pytanie o nasz stosunek do procesów demokratyzacji (pytanie, dodam, akademickie, bo ja nie widzę żadnego wyjścia z tej sytuacji).
          • mamablue Re: niewiniątka! 20.01.19, 15:32
            Oleno mądrze napisane.
    • fornita111 Re: niewiniątka! 20.01.19, 10:32
      Lomatko. Nie osmieszajcie walki z mowa nienawisci, robiac z niej nawolywanie by wszyscy sie milowali i zeby jednorozce defekowaly tecza. Mowa nienawisci to "element animalny". Albo tekst Gretkowskiej o nieobecnosci Kaczynskiego podczas minuty ciszy: "musial wyprowadzic psa a suka sie przyplatala". To obelgi, agresja a nie nazwanie programu "piaskiem po oczach". No litosci, rece opadaja.
      • nangaparbat3 Re: niewiniątka! 20.01.19, 11:30
        Forni, ja prowadzę od lat warsztaty między innymi o mowie nienawiści, jak się bronić, jak rozpoznać. Mam z tym dużo doświadczenia. To nie jest tak , że można wyciąć pewne grupy szczególnie zagrożone i tylko te chronić. Tak nauczają dogmatycy antydyskryminacji. Ale to po prostu nie działa.
        • fornita111 Re: niewiniątka! 20.01.19, 12:04
          Nie o tym pisalam. Absolutnie nie o chronieniu wybranych grup. Tylko o tym, ze dyskusja, krytyka, ironia, nawet emocjonalne, mocne, lecz przyzwoite reakcje- to NIE jest mowa nienawisci. A juz na pewno z mowa nienawisci nie ma nic wspolnego zartobliwa nazwa programu.
          • nangaparbat3 Re: niewiniątka! 20.01.19, 12:34
            Nie o to chodzi. O to, że nie można zatrzymać mowy nienawiści, jeśli normą jest obrażanie, poniżanie, używanie brutalnych określeń - im bardziej publiczny język, tym mniej powinno ich być. Inaczej można żartować w sytuacji prywatnej, inaczej w publicznej. Net to wszystko przemieszał, ludzie się nakręcają, postulat uważności w stosunku do innych czy choćby zwykłej grzeczności biorą za tłamszenie własnej wolności.
            I mamy co mamy.
            Wracając do "piaskiem po oczach" Jestem dotykowcem, myślę w dużej mierze obrazami. Dla mnie to kiepski żart. Nie zaprasza do dialogu ani do refleksji.
            • fornita111 Re: niewiniątka! 20.01.19, 12:43
              Tak- dla ciebie slowo "zdeklasowal" jest niestosowne. To swiadczy po prostu o twoim ogromnym przewrazliwieniu.
              • amast Re: niewiniątka! 20.01.19, 13:58
                > Wracając do "piaskiem po oczach" Jestem dotykowcem, myślę w dużej mierze obrazami. Dla mnie to kiepski żart. Nie zaprasza do dialogu ani do refleksji.

Dla mnie ten tytuł to po pierwsze duży dystans Piaseckiego do siebie, a po drugie deklaracja, że nie będą to rozmowy o dupie Maryni, tylko faktycznie twarde pytania i oczekiwanie odpowiedzi. Tytuł od zawsze bardzo mi się podoba, zwłaszcza ze względu na to pierwsze.
      • livia.kalina Re: niewiniątka! 20.01.19, 15:06
        >Albo tekst Gretkowskiej o nieobecnosci Kaczynskiego podczas minuty ciszy: "musial wyprowadzic psa a suka sie przyplatala".

Nie mogę wymyślić, co to miało znaczyć. Możesz to zinterpretować?
        • fornita111 Re: niewiniątka! 20.01.19, 15:13
          Podczas minuty ciszy w sejmie nieobecni byli: Kaczynski, Terlecki, Mazurek. Czyli wychodzi na to, ze Terlecki to pies, ktorego Kaczynski "musial" wyprowadzic a Mazurek to suka, ktora "musiala" wyjsc z nimi. I jakkolwiek rozumiem oburzenie Gretkowskiej to ten komentarz byl dnem.
          • livia.kalina Re: niewiniątka! 20.01.19, 18:27
            Fakt- dziwne. i niestosowne.
            • fornita111 Re: niewiniątka! 20.01.19, 18:42
              Dla mnie nie dziwne. Mam polubiony profil Gretkowskiej, ona czesto pisze bardzo kontrowersyjnie. Nie raz przegina- ale tez zazwyczaj trafia w sedno. Lubie ja i wiem dlaczego jej sie ulalo, ale do pewnego poziomu pogardy i nienawisci nie nalezy moim zdaniem nigdy schodzic. Nigdy i wobec nikogo.
    • sumire Re: niewiniątka! 20.01.19, 10:41
      Gwoli ścisłości, on je tak nazwał od własnego nazwiska...
      • araceli Re: niewiniątka! 20.01.19, 10:49
        No właśnie - co jest złego w tym tytule?
        • nangaparbat3 Re: niewiniątka! 20.01.19, 11:25
          A dał Ci ktos kiedyś piaskiem po oczach?
          • araceli Re: niewiniątka! 20.01.19, 11:26
            nangaparbat3 napisała:
            > A dał Ci ktos kiedyś piaskiem po oczach?

Konradem Piaseckim? Nie wink
      • nangaparbat3 Re: niewiniątka! 20.01.19, 11:26
        Nie, no nie domyśliłam się. Ale co z tego?
        • sumire Re: niewiniątka! 20.01.19, 13:30
          To z tego, że większy sens miałoby czepianie się treści niż być może nietrafionej nazwy. Przeczytaj sobie, jaką wypowiedzią zabłysnął dziś pan "redaktor" Klarenbach prowadzący śniadanie z politykami w TVP Info. Piaseckiemu wiele można zarzucić, ale mimo wszystko jest profesjonalistą.
          • olena.s Re: niewiniątka! 20.01.19, 13:58
            Ale to nie jest tylko kwestia polityków, ani kwestia PiS. Moim zdaniem następuje jakas koszmarna tabloidyzacja komunikatów, jakieś powszechne zezwolenie na narastającą histeryzację.
            • maniaczytania Re: niewiniątka! 20.01.19, 14:33
              olena.s napisała:

> Ale to nie jest tylko kwestia polityków, ani kwestia PiS. Moim zdaniem następuje jakas koszmarna tabloidyzacja komunikatów, jakieś powszechne zezwolenie na narastającą histeryzację.

Nie myślałam, że się z Tobą w czymś zgodzę kiedyś wink ale tu 100/100.
    • kosmos_pierzasty Re: niewiniątka! 20.01.19, 10:58
      Mnie jeszcze jedno zastanawia. Czy to nagłe gremialne nawoływanie do zmiany języka, oczywiście z założenia słuszne, w ogóle może być skuteczne. Zakładam, że część osób rzeczywiście przemyśli sprawę, ale część może tylko zamilknie, żeby jak sprawa przycichnie dać ze zdwojoną siłą upust swoim emocjom.
      • oqoq74 Re: niewiniątka! 20.01.19, 11:06
        Nie będzie skuteczne. Niestety. Będzie jeszcze gorzej - już to widać.
        • kosmos_pierzasty Re: niewiniątka! 20.01.19, 11:13
          oqoq74 napisał(a):

> Będzie jeszcze gorzej
          Tego właśnie się obawiam sad
          • mamablue Re: niewiniątka! 20.01.19, 15:34
            kosmos_pierzasty napisała:

> oqoq74 napisał(a):
            >
            > > Będzie jeszcze gorzej
            > Tego właśnie się obawiam sad

Niestety to prawda.
      • sumire Re: niewiniątka! 20.01.19, 11:13
        Nie będzie skuteczne.
        Internet bardzo zmienił sposób komunikacji. Ludzie przywykli do tego, że mogą napisać wszystko o wszystkich, najwyżej się skasuje. Już masz płacze, że walka z mową nienawiści to ograniczanie wolności słowa.
        • nangaparbat3 Re: niewiniątka! 20.01.19, 11:32
          A ile tu na forum było naigrawania się z poprawności politycznej. Bez refleksji, bez próby choćby zastanwienia się, czym jest i po co jest. I to nie troli, tylko prawdziwych forumek.
      • nenia1 Re: niewiniątka! 20.01.19, 15:25
        kosmos_pierzasty napisała:

> Mnie jeszcze jedno zastanawia. Czy to nagłe gremialne nawoływanie do zmiany jęz
        > yka, oczywiście z założenia słuszne, w ogóle może być skuteczne.

Nie będzie z prostego powodu, zdecydowana większość po prostu uważa, że za mowę nienawiści odpowiadają "oni" nie "my". A nawet jeśli ktoś zauważy też "my" to i tak idzie to zaraz w kierunku "ale oni bardziej".
        Tu nie chodzi o brak refleksji, tylko o brak autorefleksji.
        • araceli Re: niewiniątka! 20.01.19, 15:48
          nenia1 napisała:
          > Nie będzie z prostego powodu, zdecydowana większość po prostu uważa, że za mowę
          > nienawiści odpowiadają "oni" nie "my". A nawet jeśli ktoś zauważy też "my" to
          > i tak idzie to zaraz w kierunku "ale oni bardziej".
          > Tu nie chodzi o brak refleksji, tylko o brak autorefleksji.

Skoro zaczynamy od siebie - jaka jest twoja refleksja nad sobą?
    • tryggia Re: niewiniątka! 20.01.19, 11:02
      Bardzo bym sobie życzyła (durne to życzenia, wiem), żeby zakończyć szczujnię i dociekanie kto zaczął. Tak, wiemy, zaczął J. K., Macierewicz, dołączyła Pawłowicz. Potem WSZYSCY się dołączyli.
      U góry i na dole.
      Strach przyznać, że się jest gejem, że uznaje się aborcyjny wybór i generalnie - raczej liberalne się ma. Ale strach też przyznać, że się co tydzień jest w kościele, że naprawdę się wierzy, że człowiek to od tej blastuli ma duszę i że ktoś nie płakał po P. A.
      I z jednej i z drugiej mańki oberwać można. Wystarczy mieć poglądy.
      Oberwać "katotalibem", "mordercą płodów", "watahą do dorżnięcia", "pedrylem", "pisowskim ryjem", "niedorżniętą babochłopem".
      To już nie ma znaczenia kto zaczął, wszyscy mają to zakończyć. Durne Marzenie.
      • grru Re: niewiniątka! 20.01.19, 14:44
        Nie musisz mieć nawet poglądów - tutaj jatki odchodziły o jagielniki smile
      • livia.kalina Re: niewiniątka! 20.01.19, 15:13
        Moim zdaniem ten podział przebiega inaczej. To podział pomiędzy tymi, którzy chcą, żeby ludzie sobie żyli tak, jak sobie wybrali a inni ich z tego powodu nie krzywdzili (od obrażania do najgorszych przejawów agresji fizycznej) a tych, którzy chcą innym mówić jak maja żyć, a jeśli się nie pod porządkują to ich krzywdzą (znów z całym spektrum krzywd- od obelg do zaszczucia lub zamordowania). To zdecydowanie nie jest podział na tych, którzy chcą dopuszczać aborcje i tych, którzy nie chcą jej stosować bo uważają płód/zygotę za dziecko bo pomysł o przymusowej aborcji przecież nigdy w grę nie wchodził.

I dlatego trudno znaleźć jest między tymi obiema postawami porozumienie. Jak można pogodzić postawę wolności wyboru dla każdego z postawą obowiązkowego narzucania drogi?
    • maaria33 Re: niewiniątka! 20.01.19, 11:35
      IMHO, myli sie ten, który wierzy, że jedna tragedia coś zmieni. Ja pamiętam to "pojednanie" po smierci JPII , nawet kibice nienawidzących się drużyn wpadali sobie w ramiona. I co ? Nico.

" Mowa nienawiści"jest z nami od dawna i nie tylko w polityce. I niekoniecznie wyraża się agresywnym słownictwem dosłownie. Zdanie rozebrane na czynniki pierwsze pokazuje, że nie ma tam ani jednego agresywnego słowa, ba, często nie tam kłamstwa jako takiego. Jest intencja zdeprecjonowania kogoś. W erze "klikalnosci" wydawcy dbają, żeby tytuł przyciagał uwagę.

Co możemy zrobić? Tylko zmienić siebie, nad innymi władzy nie mamy. Możemy też słuchać uważniej, spokojniej i zanim zareagujemy , pomyśleć. Wiele negatywnych przekazów wynikało z potrzeby "już, natychmiast, powiem, będę pierwszy, pierwsza"
      • maaria33 Re: niewiniątka! 20.01.19, 11:59
        p.s. I tak naprawdę należałoby reagować na każdę agresję (jeżeli w ogóle decydujemy się reagować) a nie widziec ją tylko u "onych"
    • woman_in_love za długo nie było wojny w Europie 20.01.19, 11:49
      dlatego jednostki najbardziej agresywne i porąbane, które dotychczas odnajdywały cel w życiu na różnych polach bitew, zajęły się walką słowną w internecie. Chociaż niektórzy wyszli już do sfery realnej.
    • grru Re: niewiniątka! 20.01.19, 14:43
      Mnie najbardziej przeraża to, jak błahy może być powód do wyzywania kogoś, obrażania, awanturowania się. Pięknie to widać na ematce - ile emocji budzi to, co ktoś je, ile, jak wygląda, w co ubiera dziecko. A powinno to być powodem do wzruszenia ramionami i tyle. Pamiętam, jak jakiś czas temu oberwało mi się od kilku forumek za pieluchy wielorazowe - mało ze skóry nie powyłaziły, żeby mi udowodnić, jaka jestem głupia i że ich wybory są najlepsze.
      • rosapulchra-0 Re: niewiniątka! 20.01.19, 15:05
        Czasem za samego nicka dostajesz bęcki od forumek. Nieważna treść, ważne kto jest autorem i to już jest powód do hejtu.
        • tak_to_nowy_nick Re: niewiniątka! 20.01.19, 20:14
          rosapulchra-0 napisała:

> Czasem za samego nicka dostajesz bęcki

Sprawdź sobie w wyszukiwarce ile razy napisałaś słowo "loren" - celowo przekręcając nick forumki, której nienawidzisz, starając się ją obrazić nawet po prostu zwracając się do niej. Oczywiście każdy taki post zawierał też co najmniej złośliwą szpilę, jeśli nie poważniejszy atak.
    • zofijkamyjka Re: niewiniątka! 20.01.19, 14:46
      Tytuł programu "Piaskiem po oczach" jest dla Ciebie mową nienawiści? Kompletnie odleciałaś!
      • rosapulchra-0 Re: niewiniątka! 20.01.19, 15:06
        Serio nie zrozumiałaś, o co chodzi nandze? shock
        • bi_scotti Re: niewiniątka! 20.01.19, 15:29
          Nanga, obok Twoich dywagacji, ktore BTW rozumiem i podobne refleksje mam na temat jezyka na moim kontynencie ("trumpizm" szerzy sie wszedzie sad), przypomnialo mi sie przemowienie jednego z kanadyjskich politykow po smierci Roberta Dziekanskiego na lotnisku w Vancouver. Pojawila sie refleksja, ze zabraklo tam "a minute of kindness". I cos w tym jest, ze gdy pozwolimy sobie na luksus takiej "minuty zyczliwosci" zanim (zanim!!!) cokolwiek powiemy, zrobimy, pokazemy wyrazem twarzy etc. to wielokrotnie i mowy nienawisci mozna bedzie uniknac, i czynow tak tragicznych w skutkach jak uzycie taser wobec RD etc. Usprawiedliwiamy sie na codzien tym, ze trzeba reagowac szybko, ze jestesmy busy, ze nie ma czasu na dluzsze rozwazania no i takie sa skutki. Co nagle to po diable, eh ... Ja bym zmienila kierunek dyskusji publicznej (gdybym miala taka moc big_grin) - zamiast sie biczowac i krytykowac "mowe nienawisci", moze bardziej skutecznym bedzie praktykowanie spowolnienia komunikacji. Nie musisz odpowiadac mi zaraz! Nie musisz odpowiadac mi szybko! Przemysl, co chcesz mi powiedziec! Przespij sie z problemem! Jutro tez bedzie dobry dzien na kontynuowanie rozmowy. I pojutrze. Nie ma pospiechu ... A gdy bedziesz myslec nad odpowiedzia, pomysl o mnie choc przez chwile z zyczliwoscia. Jestem drugim czlowiekiem, stoje przed Toba z cala moja bezradnoscia i slaboscia. Mozesz mnie uderzyc. Mozesz mnie zniszczyc. Mozesz mnie obrazic i doprowadzic do lez. Masz te moc. Daj sobie czas zeby dokladnie przemyslec czy chcesz tej mocy uzyc. Bo tak jak (nieoczekiwanie i tragicznie) taser zabil Dziekanskiego, tak i slowa moga doprowadzic do tragedii. Musimy zwolnic reakcje, dac sobie czas na "the minute of kindness" zeby nie trzeba bylo znow i znow stawac w obliczu "the minute of silence", eh ... Life.
    • bywalec.hoteli Re: niewiniątka! 20.01.19, 15:38
      To samo jest na forum - pisałem o tym w watku „Niektórzy zmarnowali okazję aby pomilczeć”.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka