Dodaj do ulubionych

Helicobacter pyroli

05.02.19, 15:09
Witam, czy któraś z Was ma doświadczenie z tą baterią? Podczas gastronomii okazało się że mam tą baterię i lekarz wypisałem mi tonę leków według jakiegoś dziwnego schematu leczenia.
Jak podliczyłam to przez 2 tygodnie miałam brać po jakieś 12 tabletek dziennie z czego 2 antybiotyki + metronidazol.
Ponieważ miałam wątpliwości to udałem się do drugiego lekarza który stwierdził że skoro nie mam żadnych dolegliwości żołądkowych( brzuch mnie nie boli, nie mam zgaga, nie mam refluksu itp) a w wywiadzie rodzinnym nie ma raka żołądka to nie ma potrzeby się przeleczać bo bakteria na tendencję do nawracania i tak naprawdę to ponad połowa społeczeństwa ją ma.
I nadal nie wiem co mam zrobić i zanim podejmę decyzję to chętnie poczytałabym o doświadczeniach innych.
Obserwuj wątek
    • ewcia1980 Re: Helicobacter pyroli 05.02.19, 15:09
      Ups... gastroskopii
    • mrs.solis Re: Helicobacter pyroli 05.02.19, 15:19
      To sie nie lecz. Ja od swojej gastrolog wiem, ze jedna z glownych przyczyn raka zoladka w mlodym wieku to wlasnie nieleczony helicobacter. Moj kolega, ktory zmarl w wieku 40 lat na raka zoladka jak zglosil sie z dokuczliwymi objawami do lekarza to juz bylo po nim.
    • 35wcieniu Re: Helicobacter pyroli 05.02.19, 15:23
      Nie wiem czy takiej opinii oczekujesz, ale moim zdaniem z tym jak z borelioza - ma to kuuuupa ludzi, ale wiekszosc nie wie. Jestem z frakcji "leczy sie czlowieka a nie wyniki" ale wiem ze ma to tez przeciwnikow. Mam 2 kolezanki, ktore sie leczyly ale zadna nie brala lekow w takiej ilosci o jakiej piszesz.
      • ewcia1980 Re: Helicobacter pyroli 05.02.19, 15:46
        35wcieniu napisał(a):
        Mam 2 kolezanki, ktore si e leczyly ale zadna nie brala lekow w takiej ilosci o jakiej piszesz.

Właśnie dlatego poszłam do drugiego lekarza.
        Bo po tym co czytałam to pierwsze leczenie trwa 7 dni i nie jest to taka ilość tabletek.
        I jeszcze tekst pierwszego lekarza... "jakby pani nie dała rady brać leków przez 2 tygodnie to chociaż 10 dni proszę wytrzymać".
        • 35wcieniu Re: Helicobacter pyroli 05.02.19, 15:52
          Nie jestem ekspertem, wiec mowie tylko z tego co widzialam u nich. Moze teraz sie to leczy inaczej niz te pare lat temu. One braly po prostu antybiotyk i tyle. A juz o czyms takim zeby lekow bylo tyle zeby az czlowiek nie dawal rady ich brac to szczerze mowiac pierwsze slysze.
    • milka_milka Re: Helicobacter pyroli 05.02.19, 15:24
      Ja leczyłam, gdy miałam 20 lat. Taki właśnie męczący reżim lekowy + dieta.
      • ewcia1980 Re: Helicobacter pyroli 05.02.19, 15:48
        milka_milka napisała:

> Ja leczyłam, gdy miałam 20 lat. Taki właśnie męczący reżim lekowy + dieta.

A ile lat temu to było?
        I sprawdzasz co jakiś czas czy bakteria nie wróciła?

• milka_milka Re: Helicobacter pyroli 05.02.19, 16:14
          Ze 25 lat. Wrocila, po 20 latach, ale nie chcą leczyć, bo twierdzą, że to trzeba by męża też, nią podobno można się zarazić. Nie mam dolegliwości, a co kilka lat robię gastroskopię.
          • dorotal4 Re: Helicobacter pyroli 05.02.19, 16:16
            milka_milka napisała:

> Ze 25 lat. Wrocila, po 20 latach, ale nie chcą leczyć, bo twierdzą, że to trzeb
            > a by męża też
            , nią podobno można się zarazić. Nie mam dolegliwości, a co kilka
            > lat robię gastroskopię.
            >

Jaka w tym logika? Męża nie wolno leczyć?
            • milka_milka Re: Helicobacter pyroli 05.02.19, 16:21
              Wolno, tylko po co, jeśli nie ma potwierdzonego zakażenia, żadnych dolegliwości żołądkowych. Gastroskopii nie ma po co mu robić, niby można z kału, ale nawet jeśli, to jako takich wskazań do leczenia nie ma, piza życzeniem oczywiście. A mój gastrolog jest sceptyczny, bo twierdzi, że to wysoce zakaźne paskudztwo i prędzej czy później nawraca. A samo leczenie też nie jest obojętne.
              • mrs.solis Re: Helicobacter pyroli 05.02.19, 16:39
                Na HP jest test oddechowy , nie wiem tylko czy dostepny w Polsce.
              • sortfort Re: Helicobacter pyroli 05.02.19, 17:06
                Wskazania do leczenia zakażenia Helicobacter pylori u osób dorosłych

1. Choroba wrzodowa żołądka/dwunastnicy – aktywna, nieaktywna i powikłana
                2. Chłoniak żołądka typu MALT
                3. Zanikowe zapalenie żołądka
                4. Stan po resekcji żołądka z powodu raka
                5. Krewni 1. stopnia chorych na raka żołądka
                6. Dyspepsja niediagnozowana lub czynnościowa
                7. Długotrwałe leczenie inhibitorami pompy protonowej
                8. Planowane dłuższe leczenie NSLPZ
                9. Pierwotna małopłytkowość immunologiczna
                10. Niewyjaśniona niedokrwistość z niedoboru żelaza
                11. Niedobór witaminy B12
                12. Życzenie wyrażane przez pacjenta
    • dorotal4 Re: Helicobacter pyroli 05.02.19, 15:35
      Moje doświadczenia ci się nie spodobają, trzy nowotwory żołądka w bliskiej rodzinie, prawdopodobnie pozarażali się hp.

W jakim celu robiłaś gastroskopię?
      • ewcia1980 Re: Helicobacter pyroli 05.02.19, 15:53
        dorotal4 napisała:
        > W jakim celu robiłaś gastroskopię?

Bo mój tato zmarł na raka jelita grubego to stwierdziłam że od pewnego wieku dobrze byłoby robić kolonoskopię.
        No a mój lekarz zaczął od usg brzucha, gastroskopii a na końcu kolonoskopia.
        W sumie tak jak pisałam.... nie działo się nic niepokojącego i nawet nie przyszło mi do głowy że lekarz zleci gastroskopię i na dodatek wyjdzie mi ta bakteria.
        • mrs.solis Re: Helicobacter pyroli 05.02.19, 16:44
          Przez wiekszosc czasu nie dzieje sie nic niepokojacego, pozniej jak sie zacznie to okazuje sie, ze jest na wszystko za pozno. Czy twoj ojciec zignorowal jakies symptomy raka jelita, czy byl on bezobjawowy do czasu wykrycia?
    • majarzeszow Re: Helicobacter pyroli 05.02.19, 16:02
      ja tylko w kwestii formalnej, PYLORI, a nie pyroli. tak jak BORELIOZA, a nie bolerioza.
    • izabela1976 Re: Helicobacter pyroli 05.02.19, 16:04
      Ja brałam 2 tabletki (antybiotyki) i 1 tabletkę osłonowo. Razem 6 dziennie. Przeżyłam. W badaniu kontrolnym nic mi już nie wyszło więc helicobakter został występiony
    • sortfort Re: Helicobacter pyroli 05.02.19, 16:13
      civilmed.pl/helicobacter-pylori/
    • memphis90 Re: Helicobacter pyroli 05.02.19, 16:35
      A gastroskopię to sobie pewnie z nudów robiłaś...?
      • ewcia1980 Re: Helicobacter pyroli 05.02.19, 16:43
        memphis90 napisała:
        > A gastroskopię to sobie pewnie z nudów robiłaś...?

Przy wątku który ma 17 postów trzeba dużo złej woli żeby przyczepić się nie przeczytawszy wszystkiego.
        Wyjaśniłam już czemu miałam gastroskopię.

• aguar Re: Helicobacter pyroli 05.02.19, 17:03
          No właśnie tak się dzieje, jak się robi badania bez wskazań. Wg zasad sztuki medycznej gastroskopię robi się przy określonych objawach i wtedy dodatni test na H. pylori przy okazji tej gastroskopii jest wskazaniem do leczenia.
          A tak, to po co robić badanie, jak się i tak nie będzie leczyć?
        • baszkircef Re: Helicobacter pyroli 05.02.19, 17:14
          Czy możesz powiedzieć jak zniosłaś gastroskopię? czy miałaś taką klasyczną? mam wskazania do zrobienia, ale jestem panikara i chciałabym zrobić sobie tą bezstresową albo w sedacji.
          • izabela1976 Re: Helicobacter pyroli 05.02.19, 20:06
            Ja miałam w krótkiej narkozie. Zero stresu, zero bólu. Strach pojawił się jak zobaczyłam rurę do gastroskopii, ale szybko "odleciałam". Po - nie miałam żadnych dolegliwości, żadnego bólu gardła itd. Poszłam normalnie do pracy.
    • asu1981waw Re: Helicobacter pyroli 05.02.19, 18:43
      Właśnie przeszłam ten schemat leczenia - 10 dni po 12 tabletek. To są najnowsze standardy.
      Czy warto? Moim zdaniem. Tak, bo jak już wrzody się pojawią, to dolegliwości są dużo mniej przyjemne niż te 10 dni z pyrelą.
    • yuka12 Re: Helicobacter pyroli 05.02.19, 20:08
      Miałam podobne leczenie 4 lata temu. Ale ja już miałam objawy ze strony ukł. pokarmowego od dłuższego czasu. Przy okazji zrobiłam testy na własną rękę. U męża też wyszło i też sie leczył. Przez kilka lat miałam spokój. Niestety od 4 miesięcy znowu się gorzej czuję. Jak lekarstwa od lekarza nie pomogę, zrobię ponownie test.
    • arabelax Re: Helicobacter pyroli 05.02.19, 20:10
      Mi też wyszła ta bakteria, mam wizotermiczne umówiona i będę leczyć się. Czytałam, że da się ją całkiem zlikwidować.
      Lepiej teraz wziąć trochę tabletek, niż później mieć poważne problemy.
    • betoroo Re: Helicobacter pyroli 21.07.19, 16:14
      witam, jesli zostal ci metronidazol tochetnie odkupie. qwerty8400@o2.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka