Dodaj do ulubionych

Kasiorka dla kościółka

06.02.19, 17:41
Tak sobie myślę.
Fundusz kościelny ma być zapłatą za to że kiedys tam państwo dekretem zabrało kościołowi bajątek który jak wadomo należał mu się w woli boskiej.
Ok - powiedzmy że jest w tym jakiś sens.
Ja się pytam dlaczego nikt do tej pory nie policzył czy państwo polskie powinno jesze płacić ten haracz.
W sensie obliczyć:
wartość odebranego majątku to X (potem doliczyć zmianę wartości wynikającą z inflacji)
następnie odjąć kasę wypłacaną kaościołowi przez dziesięciolecia
odjąć wartość masowo i często nieuczciwie "odzyskanego" w ostatnich latach majątku i sprawdzić czy my jako obywatele jesteśmy jeszcze winni jakis haracz czy już mamy z nimi spokój. I ewentualną prognozę że przy tych nakładach spłacimy ich do 2025 np.
Bo mam nieodparte wrażenie, ze Polska oddaje tą kasę kościołowi, oddaje i oddaje. Oni odzyskują co się da, a i tak pokrzywdzeni wciąż bez zmian.
Ja wiem, że w definicji tej religii idzie szlachetność przez cierpienie ale serio, ile można?
Są gdzieś takie wyliczenia?
Obserwuj wątek
    • ficus_carica Re: Kasiorka dla kościółka 06.02.19, 17:48
      O pośladki rozbić te wyliczenia. Kościoł pozyskał tak liczne dobra kradnąc, oszukując i zabijając. Więc jakakolwiek zapłata za utracony majątek jest bezsensowna i niesprawiedliwa.
      • beataj1 Re: Kasiorka dla kościółka 06.02.19, 17:54
        Dlatego pisałam o woli boskiej wyrażonej przez kościół standardowymi sposobami - szantażem, oszustwem i złodziejstwem.
        No, ale załóżmy, że chcemy mieć z ich żądaniami raz na zawsze spokój. To zgadamy sie na te ich wyliczenia z czasów powojennych, obliczamy kasę którą na przestrzeni 75 lat wyciągnęli i sprawdzamy czy nabrali wystarczająco i kiedy się pozbędziemy obciążenia na państwowym budżecie.
        • jak_matrioszka Re: Kasiorka dla kościółka 06.02.19, 18:24
          "... nie o to chodzi by złowić króliczka, ale by gonić go, ale by gonić go, ale by gonić go!"

Najwieksza starta kościoła sa nie zabrane dobra, ale utrata stałego dochodu pochodzacego z dziesieciny.
      • wheels.of.fire Re: Kasiorka dla kościółka 06.02.19, 19:31
        Równie dobrze możesz uważać, że szlachcicom i różnym Kolczykom trzeba odbierać majątki, a Rosji zabrać ziemię, bo grabieżą ją zdobywali.
        • martishia7 Re: Kasiorka dla kościółka 06.02.19, 20:24
          Równie dobrze możesz uważać, że szlachcicom

O widzisz, ciekawy wątek poruszasz. Skąd wzięły się majątki naszej dawnej arystokracji, co następnie z tymi majątkami zrobił PRL. A potem zastanów się nad oceną moralną wysuwanych po 89 roszczeń. Na marginesie zostawiam w ogóle temat... ekhm, kondycji hipotecznej tychże, gdy władza ludowa kładła na nich łapkę. Materiał do przemyśleń.
        • ficus_carica Re: Kasiorka dla kościółka 06.02.19, 20:28
          Mogę uważać, co mi się podoba i nie zmienia to faktu, że kościół złamanego grosza nie zarobił, tylko wszytko ukradł lub zdobył oszustwem, wyłudzeniem, morderstwem.
          • bazia8 Re: Kasiorka dla kościółka 06.02.19, 22:53
            Nawet, gdy im to odbierzemy, to pamiętajcie, że to największy beneficjent rolniczych dopłat unijnych smile))
    • bywalec.hoteli Re: Kasiorka dla kościółka 06.02.19, 18:20
      Może a2-a odpowie smile
    • lellapolella Re: Kasiorka dla kościółka 06.02.19, 18:20
      Mnie się ogromnie podoba ta literówka, w wyniku której powstał "bajątek". Ta nowa nazwa powinna obowiązywać, jeśli idzie o tzw. utracone dobra KKbig_grin
    • anorektycznazdzira Re: Kasiorka dla kościółka 06.02.19, 18:55
      Dobra kościelne wypracowywali przypisani do ziemi chłopi, czyli taki system, jak pańszczyzna, tylko pan nie był świecki.
      To, co znacjonalizowano, następnie oddano jako fundusz kościelny a następnie rozpoczęto oddawanie w naturze, konkretnych nieruchomości, majątków, gruntów.
      Po mojemu to już dawno wszystko zostało oddane, po pierwsze zanim zostało zabrane czyli jak lud na toto robił, a potem jako niekończące się datki z niby-znacjonalizowane ale przerobione na fundusz a następnie oddawane dobra.
      Pazerność kościółka jest jak łaska boska: nieograniczona.
      • asia-loi Re: Kasiorka dla kościółka 06.02.19, 19:58
        anorektycznazdzira napisała:

> Dobra kościelne wypracowywali przypisani do ziemi chłopi, czyli taki system, jak pańszczyzna, tylko pan nie był świecki.
        > To, co znacjonalizowano, ...

>
        Pańszczyznę znieśli zaborcy.
        • aerra Re: Kasiorka dla kościółka 06.02.19, 21:53
          No właśnie - źli zaborcy, źli!
      • livia.kalina Znalazłam taką ciekawa informację 06.02.19, 22:45
        "W roku 2014 w polskich mediach pojawił się postulat wypłaty odszkodowań za pańszczyznę[26][27]. Autorzy tych postulatów sugerują, aby – ze względu na niewyrównany rachunek krzywd, niedoinwestowanie polskiej wsi oraz pośrednie czerpanie zysków z pańszczyzny – kościół katolicki oraz rodziny szlacheckie ubiegające się w postępowaniach reprywatyzacyjnych o zwrot majątku były zobowiązane dokonywać wpłat na specjalnie utworzony fundusz wiejski służący wyrównywaniu szans edukacyjnych dzieci urodzonych na wsi. Nie bez znaczenia jest również symboliczne wyrównanie krzywd narosłych w toku wieków w wyniku funkcjonowania pańszczyzny w Polsce. "

[26] Wyborcza.pl. wyborcza.pl. [dostęp 2015-09-27].
        [27] Pańszczyzna. Niedokończona sprawa. [dostęp 2015-09-27]. [zarchiwizowane z tego adresu (2015–09–28)].
        • beneficia Re: Znalazłam taką ciekawa informację 06.02.19, 23:18
          To jest bardzo sensowny postulat. Do kogo był skierowany i jaki był odzew?
    • chicarica Re: Kasiorka dla kościółka 06.02.19, 19:01
      Przede wszystkim warto się zastanowić, skąd KK miał ten majątek, który rzekomo odzyskuje i za który uzyskuje rekompensatę, i czy zwrot się faktycznie należy.
      Oczywiście natychmiast uciąć wszelkie przepływy kasy z budżetu państwa do KK. Na szczęście już teraz to nie moje podatki, ale trochę czuję się również okradziona.
    • mid.week Re: Kasiorka dla kościółka 06.02.19, 19:38
      Weź mnie nie denerwuj...
      Im trzeba wszystko odebrać, rozwiązać konkordat i olać a nie bawić się w rozliczenia.
      • marcelina4 Re: Kasiorka dla kościółka 06.02.19, 20:00
        o, i to jest najlepsze rozwiązanie, pogonić towarzystwo i niech się sami utrzymują, odciąć od strumienia państwowej kasy, niech wierni płacą na utrzymanie biskupich pałaców i pierdyliona plebani, za wikt i opierunek księży i katechezy w kościelnych salach, kto chce niech łoży na kościół, dobrowolnie, a nie tak jak teraz całe społeczeństwo jest dojone bez opamiętania, a kościołowi ciągle mało i mało

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka