Dodaj do ulubionych

spodnie i kask na narty

08.02.19, 11:59
Sto lat nie jeździłam na nartach. Muszę kupić nowe spodnie i kask. Co jest na prawdę ważne, a co bajerem? Jeździłam słabo/średnio.
Obserwuj wątek
    • aguar Re: spodnie i kask na narty 08.02.19, 12:21
      Generalne kask możesz wszędzie wypożyczyć. Ja synowi kupiłam Uvex, bo takie noszą skoczkowie, a oni są narażeni bardzo na urazy.
      • dido_dido Re: spodnie i kask na narty 08.02.19, 12:26
        A fuj, taki wypożyczony przepocony kask!!!
        No niestety wyobraźnia mi pracuje sad
        • juuuu7 Re: spodnie i kask na narty 08.02.19, 12:30
          Tez mnie to obrzydza..
          • taki-sobie-nick Re: spodnie i kask na narty 08.02.19, 23:34
            juuuu7 napisał(a):

> Tez mnie to obrzydza..

Fioła macie.
      • mamusia1999 Re: spodnie i kask na narty 08.02.19, 17:21
        No i dlatego właśnie tym skoczkom Uvex płaci za używanie ich kasków wink żeby się przeciętnemu klientowi wydawało, że kupuje te same parametry.
        Jak chcesz mieć kask z parametrami na skoki, to musisz kupić kask do skoków, a nie tą samą markę
        • aguar Re: spodnie i kask na narty 08.02.19, 18:53
          Tak, chcę mieć kask do skoków - metrowych na muldzie na oślej łączcesmile
      • heca7 Re: spodnie i kask na narty 08.02.19, 22:50
        O nie. Wolałabym wrócić z wyjazdu w tym samym składzie a nie powiększonym o dodatkowych lokatorów wink
      • agus-ka Re: spodnie i kask na narty 09.02.19, 01:03
        Jak chcesz porządny kask, to wybierz ten z homologacja FIS. Są dostępne na rynku, jednak swoje kosztuje i jeżdżą w nich głównie zawodnicy, Ci słabsi też.
    • barattolina Re: spodnie i kask na narty 08.02.19, 12:23
      Pewnie są tu osoby które się w tym doktoryzują, ale ja mam spodnie z Decathlona za 200zł i są boskie. Nie przemakają, nie są zbyt ciepłe, nie kurczą się w praniu. Są też białe i mi to wystarczy.

Kask mam za to z UVEXa za 500 bo wydaje mi się ze im droższy tym bardziej bezpieczny (nie mam pewności czy tak jest faktycznie bo nie miałam okazji sprawdzić na własnej skórze). Oprócz bezpieczeństwa ważna jest podpinka na rzepy, bo można ją po protu wyprać. Kask nie może taż latać Ci na głowie i musi być dobrze dopasowany. Ja mam za duży jak się okazało (chociaż nie lata) i po kilku godzinach jazdy bolą mnie uczy bo mi się narożnik nausznika wpija w środek ucha.
      Acha !! Jeśli kupujesz gogle to koniecznie trzeba przymierzać razem z kaskiem, bo jedno do drugiego musi pasować.
    • dido_dido Re: spodnie i kask na narty 08.02.19, 12:23
      Spodnie - dobre parametry (nieprzemakalność) i dla mnie konieczne są szelki bo lepiej się trzymają
      Kask - najlepiej z dopasowaniem na pokrętło i z miękkimi uszyami. Jestem zadowolona ze zintegrowanych gogli czyli takiej opuszczanej szybki. Lepsza widoczność niż w zwykłych goglach i do tego da się je założyć na zwykłe okulary korekcyjne
      • mum2004 Re: spodnie i kask na narty 08.02.19, 17:29
        Ja akurat uwielbiam moje bez szelek, ale faktycznie muszą być dobrze dopasowane.
    • hanusinamama Re: spodnie i kask na narty 08.02.19, 12:29
      Ja mam gacie i kask z Decatlonu. Moze majerów nie ma ale daje rade. Nie ejzdze zawodowo. Kurtke mam z LIdla.
    • mikams75 Re: spodnie i kask na narty 08.02.19, 14:38
      mam spodnie tchibo z taka mila siateczka w srodku (akurat wnetrze spodni jest bardzo rozne w roznych spodniach) i nie zakladam pod te spodnie legginsow i jest akurat. Fajnym bajerem sa tez wywietrzniki zapinane na suwaki. Jak siedzisz w tych spodniach w samochodze/pociagu/restauracji to sie przydaja.
      Kask - najwazniejsze jest dopasowanie do twojej glowy.
    • mum2004 Re: spodnie i kask na narty 08.02.19, 17:32
      Pytanie czy kupujesz na raz czy masz w planach regularną jazdę przez parę lat. Jeśli to pierwsze - to decathlon. Ja jednak inwestuję w firmowy sprzęt - bo kupuję na lata, kombinezon np mi już służy ponad 5 lat i jest w stanie idealnym.
      • sasha_m Re: spodnie i kask na narty 09.02.19, 20:34
        Regularnie przez kilka lat jeździłam w spodniach i kasku z Makro. Jeździłabym nadal, bo były w świetnym stanie, ale tyłek mi urósł 😀 Za to narty mam z górnej półki.
    • mamusia1999 Re: spodnie i kask na narty 08.02.19, 17:33
      Kask kupiłam spełniający normy (u nas TÜV). Ważne żeby ten kask w transporcie chronić przed uderzeniami. Kazdy kask dziala albowiem w ten sposób, że enwrgia uderzenia jest pochłaniana przez zniszczebie struktury materiału wypełniającego kask. I dzieje się to wokól miejsca uderzenia raz i nieodwracalnie. Kask, który spadł na podłogę lub dostał w transporcie nartami etc. stanowi znacząco gorszą ochronę na stoku.
      A odzież ma być dla mnie dobrze widoczna na stoku. Żadnych stylowych bieli i antracytów. Reszta to kwestia indywidualna.
    • princy-mincy Re: spodnie i kask na narty 08.02.19, 17:51
      Kurtkę i spodnie mam z 4F- nie kosztowały fortuny a jakość przyzwoita.
      Kask i gogle mam takie porządniejsze, bo kwestia bezpieczeństwa.
    • ida_listopadowa Re: spodnie i kask na narty 08.02.19, 19:05
      spodnie kup nie za cieple, ja wole szczerze mowiac softshell od takich typowych dmuchanych gaci. Swoje kupilam za 79 zl w Regatta i sa najlepsze, lepsze od spodni za ciezkie stowy. Kask mam wygodny. To bylo dla mnie najwazniejsze. Wygodny to znaczy z nausznikami i z takim wygodnym polarowym dingsem pod broda (nie drapie). Moj akurat jest Salomona, kosztowal tez cos ok 500.
      W ogole bardzo polecam rzeczy do nart z Tchibo. Tanie i wyjatkowo funkcjonalne. Tylko jak sie pojawiaja to trzeba sie rzucac, bo malo tego jest. Ceny nizsze niz w decathlonie a wieksza funkcjonalnosc i ladny kroj/kolor.
    • em_em71 Re: spodnie i kask na narty 08.02.19, 22:42
      Spodnie - jeśli masz ok. 170 cm wzrostu, to nie będzie kłopotu, wybiierasz, co się spodoba i na co cię stać. Większość dostępnych na rynku spodni jest podobnych jeśli chodzi o parametry, a I te (z doswiadczenia) nie mają wiekszego znaczenia. Na nartach jeżdżę od wieeeelu lat i przez ten czas technika szła do przodu, zmieniała się modą itp, ale jakoś nie przypominam sobie bym wyjatkowo zmarzla czy się przegrzała. Jak zimno, to po spod bielizna termiczna, jak ciepło, to tylko skarpety. Spodnie mają być wygodne. Gorzej, jak masz figurę nietypową, albo zwyczajnie masz poniżej 164. Zakup spodni z odpowiednio krótkimi nogawkami wymaga trochę zachodu.
      Kask- najlepiej przymierzyc, lub sprawdzic w sklepie, kupić w necie. Coraz bardziej popularne są kaski z szybą. Niektóre mają wymienne szybki, na sloneczne i pochmurne dni. Tu też raczej wybór jest kwestia ceny.
      Tak naprawdę to znaczenie mają dobrze dobrane buty narciarskie i narty z ostrymi krawędziami smile
    • joxanna1 Re: spodnie i kask na narty 08.02.19, 23:22
      Ja bym dziś kupiła kask z takimi jakby zamontowanymi goglami. Dzieci moje takie mają i są bardzo wygodne.

I jeszcze rozejrzałabym się, czy ma bluetootha, żeby móc rozmawiać przez telefon bez zdejmowania rękawiczek, wyciągania telefonu itp. Nie wiem, czy coś takiego jest, ale skoro mam czapkę, która sama łączy się z telefonem i gra to kask mógłby mi odbierać telefon. Taki bym chciała .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka