Dodaj do ulubionych

Jak odrywacie dzieci od smartfonów?

15.02.19, 16:40
Bo Zwierciadło ma alarmującą okładkę, że stracone pokolenie nam się szykuje, a ja pomyślałam, ze ematka zapewne wie, co i jak i może oszczędzę 5 zł smile

Serio pytam. Trochę żartuje, ale przeraża mnie to zaangażowanie w relacje via telefon.
I to nie tak, że nic innego dziecko nie ma do wyboru, że tak powiem - proponuję czytanie, planszówki i inne. Nie zawsze reflektuje. Sama coś tam wymyśla, trochę rzeczywiście czyta. Ale tego telefonu nadal jest zbyt dużo w mojej ocenie. Oczywiście siłowo mogę ograniczyć dostęp, ale wolałabym po dobroci.
Pytam, zanim będzie za późno - mam nadzieję.
Obserwuj wątek
    • 35wcieniu Re: Jak odrywacie dzieci od smartfonów? 15.02.19, 16:46
      Ematki dzieci raczej nie mają tego problemu, to jasne big_grin
    • muchy_w_nosie Re: Jak odrywacie dzieci od smartfonów? 15.02.19, 16:48
      O tych straconych pokoleniach to już moja babcia ciocią mówiła, a babcia ma 92 lata i już pra, pra wnuki i nikt za straconego się nie uważa.
      Będą żyli inaczej i tyle.
      • hanusinamama Re: Jak odrywacie dzieci od smartfonów? 15.02.19, 20:05
        Haha to samo. Mamtaką ciotkę lat 68 ostatnio mowiła ze co pokolenie to to kolejne jest stracone smile
    • lot_w_kosmos Re: Jak odrywacie dzieci od smartfonów? 15.02.19, 16:57
      Krótko, węzłowato.
      Jak w wojsku i bez dyskusji.
      Ot taka tajemnica.
      • mamablue Re: Jak odrywacie dzieci od smartfonów? 15.02.19, 17:10
        Brawo!
      • wapaha Re: Jak odrywacie dzieci od smartfonów? 15.02.19, 20:12
        raczej zwięźle wink
        • lot_w_kosmos Re: Jak odrywacie dzieci od smartfonów? 15.02.19, 21:34
          No może i tak wink w Polsce wink
          U nas się taki regionalizm/gware stosuje.
          Jeszcze starsi ludzie mówią : krotko zwięzłowato surprised
    • milva24 Re: Jak odrywacie dzieci od smartfonów? 15.02.19, 17:04
      A ile dziecko ma lat?
      • kosmos_pierzasty Re: Jak odrywacie dzieci od smartfonów? 15.02.19, 17:06
        Niecałe 10.
        • mamablue Re: Jak odrywacie dzieci od smartfonów? 15.02.19, 17:11
          Yyy.... i musisz "odrywać"??? Po kiego kupiłaś smartfon?
          • kosmos_pierzasty Re: Jak odrywacie dzieci od smartfonów? 15.02.19, 17:18
            Bo wszyscy mają (faktycznie mają). Są grupy klasowe z informacjami, umawia się z koleżankami. Niekupienie równałoby się wykluczeniu.
            • jematkajakichmalo Re: Jak odrywacie dzieci od smartfonów? 15.02.19, 17:44
              Powaznie? Niezle towarzystwo. Corka (za 3 miechy konczy 11 lat) mowi, ze sporo dzieci w klasie nie ma smartfona, a czesc z tych ktore posiadaja jakies urzadzenie to maja taki zwykly klawiszowy telefon, a nie smatfon (wystarczajacy do kontaktu z rodzcami, pisania smsow itp.)
              Zapewniam Cie, ze zadne dziecko nie jest z tego powodu wykluczone.
              • kosmos_pierzasty Re: Jak odrywacie dzieci od smartfonów? 15.02.19, 17:46
                Widać inne środowisko. Córka jest akurat w takim i o problemie jej dotyczącym piszę.
                • jematkajakichmalo Re: Jak odrywacie dzieci od smartfonów? 15.02.19, 18:52
                  To naprawde bardzo wspolczuje. Tylko pomysl o tym, ze dziecko ma dopiero 10 lat, rosnie i jej wymagania i zachcianki (pod pretekstem wykluczenia oczywiscie) beda coraz wieksze. Tak na wszystko bedziesz przystawac i natychmiast kupowac?

Moja corka a bardzo prostego smartfona, ale nie mam problemu z odciaganiem jej od niego. Wrecz przeciwnie, jak 5 x rano nie przypomne to go na pewno zapomni, a wieczorem znow jak nie powiem to nie naladuje. I tak w kolko.
                  Nie wiem, moze spisz z nia cos w rodzaju "umowy"? Ze moze uzywac tyle i tyle czasu w takim i takim celu. I jak nie bedzie sie tego trzymac, to... tu wymyslic cos na potrzeby danej rodziny/dziecka.
                  • hanusinamama Re: Jak odrywacie dzieci od smartfonów? 15.02.19, 20:09
                    Ale chyba nikt nie pisał ze nie moze dziecka odciągnąć. Tylko ze czytał tytuł w gazeicie i sie zastanawia jak odciągamy, my e-matki. Ja sie nie dziwie ze jezeli jako jedyna w klasie nie ma to sie czuje wykluczona. Ja jestem przeciwniczką takich urządzen u dzieci ale trzeba tez widziećdrugą strone. To jak to odbiera dziecko....Mamusia nie chce i juz, fakt ze dziacia jakos tam jest wykluczony ( w tym wieku to tragedia wieksza niz trzesienie ziemi) mamusia ma zopie, ona ma swoje zasady i koniec....no przeginać to w żadną strone nie można.
                    • grru Re: Jak odrywacie dzieci od smartfonów? 15.02.19, 20:59
                      Jak dziecko trafi w środowisko, gdzie wszyscy piją w wieku lat 15 to mamusia w ramach niewykluczania poleci po piwko?
                      • hanusinamama Re: Jak odrywacie dzieci od smartfonów? 16.02.19, 10:45
                        Serio porownujesz cala klase z komorkami do picia alkoholu?
                        • maaria33 Re: Jak odrywacie dzieci od smartfonów? 16.02.19, 10:54
                          Myślę, że to nie o to chodzi. Gdyby autorka sama uważała, że smartfon to super rzecz dla jednak wciąż małego dziecka, to Ok-można się zgadzać lub nie. Ale wydaje się, że ten smartfon został kupiony tylko dlatego, że inne dzieci mają, a sama autorka jest zdziwiona , że 9-10 latka spędza z nim po 2 godziny dziennie w dni powszednie i po 4 w dni świąteczne/weekendowe.

Daleka jestem od tego, żeby nie dawac dziecku nawet "głupich" rzeczy w imię zasad. Raczej jestem przeciwna bierności i totalnemu unoszeniu na fali, niech samo się dzieje a ja nie mam na nic wpływu.
                        • grru Re: Jak odrywacie dzieci od smartfonów? 16.02.19, 13:37
                          Chodzi o fakt wykluczenia. Różne rzeczy wykluczają z grupy.
                          • stara-a-naiwna Re: Jak odrywacie dzieci od smartfonów? 19.02.19, 15:31
                            nie tylko chodzi o fakt bwykluczenia ale zwykłego nie stawiania granic

do autorki wątku
                            ustalić z dzieckiem, ze ma telewizor, internet telefon na 1h dziennie (czy ile tam uznacie za stosowne) i KONIEC i jej wybór co i ile wybierze
                            ja jak bym mogła też bym siedziała pół dnia przed komp i nic produktywnego nie robiła
                            moje dzieci 4 o 5 lat również

i czy mama / autorka wątku tak naprawdę naprawdę uważa, ze jej dziecko zostanie wykluczone społecznie czy uwierzyła w to dla wygody i świętego spokoju i kupiła telefon?
                            • kosmos_pierzasty Re: Jak odrywacie dzieci od smartfonów? 19.02.19, 19:07
                              stara-a-naiwna napisała:

> i czy mama / autorka wątku tak naprawdę naprawdę uważa, ze jej dziecko zostanie
                              > wykluczone społecznie czy uwierzyła w to dla wygody i świętego spokoju i kupił
                              > a telefon?

Serio uważasz, że jedno dziecko w klasie bez telefonu przyjmie to po prostu jako zastaną rzeczywistość i cześć?
                              Ktoś pisał, że np. wycieczki ustalają rodzice. OK, może u tej osoby tak jest. U nas dzieci wybierają spośród kilku ofert i dyskutowały właśnie przez jakieś aplikacje. Rozumiem, że miałabym zaapelować do wszystkich pozostałych rodziców, by zmienili swoje podejście i zaczęli na zebraniach decydować o wyjeździe (to przykład)? Bo mało wykonalne mi się to wydaje, to raz, a dwa przyznam, że mnie się podoba to, że dzieci rozstrzygają, dokąd pojechać, bo w końcu ich to dotyczy najbardziej. No a że wykorzystują dostępną technologię... - to akurat mnie nie zachwyca, tylko nie wiem, jak miałabym na to wpłynąć.
                              • stara-a-naiwna Re: Jak odrywacie dzieci od smartfonów? 19.02.19, 20:06
                                podejrzewam, że gdyby się oakzało, ze jedno dziecko nie ma dostępu do "technologii" klasa omówiłą by to na godzinie wychowczej udsotepniajac dziewczynce = np. siedziałą by z jendą w ławce i wybierały razem

korona od tego z głowy nie spada

nie wierze w argument odrzucenia dziecko przez resztę mlkalsy bo nie ma telefonu
                                • kosmos_pierzasty Re: Jak odrywacie dzieci od smartfonów? 19.02.19, 22:35
                                  stara-a-naiwna napisała:

> podejrzewam, że gdyby się oakzało, ze jedno dziecko nie ma dostępu do "technolo
                                  > gii" klasa omówiłą by to na godzinie wychowczej udsotepniajac dziewczynce = np.
                                  > siedziałą by z jendą w ławce i wybierały razem
                                  >
                                  > korona od tego z głowy nie spada
                                  >
                                  Ale zastanowiłaś się, jak dziecko się czuje w takiej sytuacji? Dziecko, nie dorosła osoba, która ma (albo powinna mieć) gdzieś, co sądzą/mają inni i kierować się własnym sumieniem i potrzebami?
                              • maaria33 Re: Jak odrywacie dzieci od smartfonów? 19.02.19, 21:58
                                W sumie ciekawa koncepcja..dzieci same wybierają gdzie jadą na wycieczkę, ale nie mogą dysponować własnymi zabawkami, które otrzymały od rodziców wink
                              • gris_gris Re: Jak odrywacie dzieci od smartfonów? 21.02.19, 17:41
                                To ja pisałam o wycieczkach. Nie krytykuje, jak j was jest, bo to nie moja sprawa i nie moje miejsce, ale serio strasznie mnie to dziwi! Ja nawet nie uważam, ze rodzice powinni decydować tylko myslalam, ze tak z reguły jest? Pewnie sie mylę. U nas decyduje szkoła i nikt nie ma nic do gadania smile Wszyscy zadowoleni i życie jest prostsze.
                  • glanaber Re: Jak odrywacie dzieci od smartfonów? 16.02.19, 09:54
                    jematkajakichmalo napisała:

> To naprawde bardzo wspolczuje. Tylko pomysl o tym, ze dziecko ma dopiero 10 lat
                    > , rosnie i jej wymagania i zachcianki (pod pretekstem wykluczenia oczywiscie) b
                    > eda coraz wieksze. Tak na wszystko bedziesz przystawac i natychmiast kupowac?
                    >
                    Przecież autorka już to robi. W ramach walki z wykluczeniem córusia zażądała torebki Gucci i ajfona, a autorka posłusznie postanowiła kupić, a ematki radośnie przyklasnęły „kup, kup, niech ma coś dobrej jakości i doceni markę”
                    • kosmos_pierzasty Re: Jak odrywacie dzieci od smartfonów? 16.02.19, 10:24
                      glanaber napisała:
                      W ramach walki z wykluczeniem córusia zażądała to
                      > rebki Gucci i ajfona, a autorka posłusznie postanowiła kupić, a ematki radośnie
                      > przyklasnęły „kup, kup, niech ma coś dobrej jakości i doceni markę”

Bzdury wypisujesz i przekręcasz fakty. Wyssane z palca jest to, co napisałaś.
                • kornelia_sowa Re: Jak odrywacie dzieci od smartfonów? 15.02.19, 20:01
                  Oj. Wspólczuje. Moj -swieżo upieczony 11 latek- telefon ma ale nieraz przez kilka dni z rzedu go nie dotknie.
                  Komunikuja sie w klasie przez messengera ale chyba nic tam waznego nie ma skoro syn to olewa.
                  Kolegow ma. Jak cos chce to dzwoni. Oni tez.

Moj ma pasję-to mu zajmuje sporo czasu. Poza tym czyta. Lubi rysowac.
                  A corka nie ma zadnych zainteresowań ze tak ja ciagnie do telefonu?
                  • hanusinamama Re: Jak odrywacie dzieci od smartfonów? 15.02.19, 20:10
                    A czy ona pisała ze nie ma i ze dziecka oderwać nie moze? Przeczytała ze pokolenie stracone i chciałaby zadziałać zawszasu....wy czytacie co inni piszą? Mam wrazenie ze niektore czytaja co chciałyby przeczytać, aby móc napisać "oj u mnie to jest idealnie, jestem taaaaaaaaaaaaaką idealną matką".
                    • kornelia_sowa Re: Jak odrywacie dzieci od smartfonów? 15.02.19, 22:45
                      Napisala, ze "tego telefonu nadal jest zbyt duzo w jej ocenie".
                      Ja napisalam, ze u mnie w domu tak nie ma, bo syn ma inne zajecia, ktore zajmuja ma czas.
                      W zwiazku z czym sytuacja "dziecko za duzo siedzi przy telefonie " nie wystepuje.

Mam wrazenie, ze niektorym peron odjezdza chyba i sobie dopowiadają co nieco. Pisze jak jest i nie czuje sie przez to idealna matka.
                      Ale owszem ciesze sie, ze moje dziecko spedza czas tak jak spedza i nie musze miec wrazenia ze czasu z telefonem jest wciaz za duzo.
                  • kosmos_pierzasty Re: Jak odrywacie dzieci od smartfonów? 15.02.19, 23:22
                    kornelia_sowa napisała:

> A corka nie ma zadnych zainteresowań ze tak ja ciagnie do telefonu?
                    No właśnie ma (prace ręczne głównie, konie, książki też, ale nie maniakalnie) i mimo to ciągnie uncertain
                    A jeszcze: Oni np. o opcjach wycieczki dyskutowali przez jakąś aplikację... wg mnie to nie byłoby fair wyłączyć ją z tego.
                    • kornelia_sowa Re: Jak odrywacie dzieci od smartfonów? 15.02.19, 23:59
                      Poczekaj. A ile to jest Twoim zdaniem "za dużo"?

Moj syn jest w 4 klasie i nawet by chyba czasu nie mial zeby przesiadywac z komorka.
                      Wraca kolo 14.00.
                      Zje cos. Odrobi lekcje( zawsze im dużo zadają), pouczy sie. Cos tam zazwyczaj porysuje albo poczyta albo pogra na komputerze albo na instrumencie.Albo wszystkiego po trochę.

3xtydzien ma trening-z dojazdem wychodzi ponad 2 h. Jak wtaca to kolacja, kąpiel, książka ( duzo czyta). Gonie dp spania.

W weekendy staramy się cos fajnego porobic, gdzies pojechac-teraz narty co sobote na pare godzin, łyżwy,kino, koledzy.
                      Serio nie ma kiedy zakotwiczyc na dluzej przy komorce.

Chyba ze duzo to jest 20 minut dziennie.

Twoja jest chyba rok mlodsza. Czyli 3 klasa? No, fakt-nie ma wtedy nauki jeszcze.
                      • kosmos_pierzasty Re: Jak odrywacie dzieci od smartfonów? 16.02.19, 00:04
                        IV klasa
                        No schodzi jej w dni robocze ok. dwóch godzin pewnie - bo właśnie gadanie, sms-y, itp, nagrywanie jakichś tam rzeczy... w weekendy więcej, jakby skrupulatnie policzyć to chyba i czasem do czterech godzin. Czasem czyta coś sensownego też z telefonu, czasem...
                        • kornelia_sowa Re: Jak odrywacie dzieci od smartfonów? 19.02.19, 14:55
                          No, to faktycznie sporo jednak.
                          Moim zdaniem 1 h dziennie przed komp/tabletem/komorka dziennie to max.

A gdybys poprosila, zeby znalazla sobie inne zajecie i oddala telefon? Będą nerwy?
                          Jesli tak, to naprawde pora na zmiane zasad.
                          Tylko konsekwentnie.

Moj syn raz zlamal zakaz i przylapalam go na komorce po godzinie 21.30. Od tej pory telefon ma o 20.00 w tygodniu znajdowac sie na dole w gabinecie meza. Pilnujemy oboje.
                          • kosmos_pierzasty Re: Jak odrywacie dzieci od smartfonów? 19.02.19, 19:02
                            Dzięki. Nie przy zabraniu nie ma nerwów, tzn. nie jest zadowolona, ale nie jest to jakiś cyrk (koleżanki córka robiła, więc wiem, jak to wygląda...) i szybko mija.
                            • kornelia_sowa Re: Jak odrywacie dzieci od smartfonów? 19.02.19, 21:59
                              Mysle, ze Ci sie dziecko rozleniwilo troche.
                              Tzn smartfon dostarcza jej rozrywki/zajecia bez żadnego wysilku. Nic nie musi wymyślac, nic robic, pogapi sie i tyle. Zero zaangazowania.
                              Ze to na dluzsza mete niedobre, to wiesz.
                              Mnie przeraza jak nieraz widze dzieci wychodzace ze szkoly syna, ktore od razu po przekroczeniu bramy (w szkole bezwzgledny zakaz korzystania z tefonow) wyciagają komorki. I ida caly czas gapiąc sie w tą komóre.
                              Tylko patrzec jak ktores pod auto wlezie.
                              Uzaleznienie juz chyba.
                              Przypilnuj zeby tak nie bylo. Dla jej dobra.
                              I spokojnie jej tlumacz. Cos na poczatek zaproponuj w zamian.
                              Ona ma jeszcze czas na siedzenie z telefonem.
                              • kosmos_pierzasty Re: Jak odrywacie dzieci od smartfonów? 19.02.19, 22:39
                                Tłumaczę, tłumaczę i nawet chyba coś dociera.
                                Najgorsze jest jednak to, że niby wiadomo, że to 'zuo' a trudno znaleźć porady, jak temu zaradzić. Odciągać... no ale jak dziecko odpowiada, że nie ma ochoty na proponowaną aktywność, to co? Siłą też się nie zmusi.
                                A rozleniwienie brzmi przekonująco, może tak być.
              • jeziorowa Re: Jak odrywacie dzieci od smartfonów? 15.02.19, 17:48
                Twoje dziecko jest w takiej klasie, a dziecko kosmosu w innej. Moja 12 latka (7 klasa) tak jak wszyscy w klasie ma smartfon od dawna, u prawie 10 latków (4klasa) smartfona nie ma dwoje dzieci.
            • hanusinamama Re: Jak odrywacie dzieci od smartfonów? 15.02.19, 20:06
              Ja tez znam klase gdzie wszyscy mieli, serio. Kolezanka sie złamała po roku. Jej córka jako ostatnia pod koneic 3 klasy dostała. Prawda ejst taka ze mozna sie zaprzec "moje miec nie bedzie" ale jezeli dochodzi do wykluczenia to juz jest inaczej....
            • grru Re: Jak odrywacie dzieci od smartfonów? 15.02.19, 20:56
              I kupując nie ustaliłaś jasnych zasad używania?
              • danaide Re: Jak odrywacie dzieci od smartfonów? 15.02.19, 21:26
                Ja nie ustaliłam. Mnie dziecko też nie ustala zasad korzystania z ematkiwink
                • hanusinamama Re: Jak odrywacie dzieci od smartfonów? 16.02.19, 10:50
                  Znam dziecko ktore samo sobie ustala granice i sie pilnuje taki charakter. Siostra juz inna i ja trzeba pilnowac. Serio jak tu czytam to dzieci ematki nic na ekranach nie robia. Te ktore widze ze smarfonem w reku widac dzieci nie-ematki...bo ze tutaj same doskonale dzieci i ich doskonale matki to wiemy
        • mrs.solis Re: Jak odrywacie dzieci od smartfonów? 15.02.19, 18:26
          I ty masz problem??? W tym wieku to bym poprostu ten telefon zabrala. Moja jest w tym samym wieku. W tej chwili telefon jest ustawiony na dwie godziny uzywania dziennie , pozniej zostaje tylko opcja dzwonienia. Po godzinie 20 tej. to samo, internet jest odciety. Ogolnie narazie nie mamy problemu z telefonem i jeszcze sie nie zdarzylo, zeby z jego powodu byla jakas awantura.
          • lucerka Re: Jak odrywacie dzieci od smartfonów? 16.02.19, 05:34
            A masz jakaś aplikacje do tego?
            • ichi51e Re: Jak odrywacie dzieci od smartfonów? 16.02.19, 07:46
              Ustawienia telefonu
              • lucerka Re: Jak odrywacie dzieci od smartfonów? 16.02.19, 08:46
                Te mój syn obszedł w 5 minut.
                • frey.a86 Re: Jak odrywacie dzieci od smartfonów? 16.02.19, 08:56
                  W takiej sytuacji zabrałabym telefon.
                  • hanusinamama Re: Jak odrywacie dzieci od smartfonów? 16.02.19, 10:52
                    I tak do 18 bedxiesz wdxystko zabierac a jak.skonczy 18 to ci.powie "a teraz szanowna mamusia moze mnie w de pocalowac".chyba chodzi o to zeby dziecko rozumialo czemu nie mozna tyle czasu spedzac przed ekranem a nie zabrac i po klopocie...
                    • frey.a86 Re: Jak odrywacie dzieci od smartfonów? 16.02.19, 11:07
                      Jeżeli dziecko leci sobie w kulki, czyli zdejmuje sobie samo blokadę rodzicielską, to właśnie że bym zabrała. To samo zrobili moi rodzice, kiedy wydało się, że dokupiliśmy sobie z bratem kabel do konsoli, który chowali przed nami jak wychodzili do pracy (nie wolno nam było grać w tygodniu). Jakoś żadne z nas nie wystosowało w dniu 18-ki tekstu, o którym napisałaś i jako dorośli nie borykamy się z uzależnieniem od gier. Po prostu czasem trzeba postawić granicę.
    • bo_gna Re: Jak odrywacie dzieci od smartfonów? 15.02.19, 17:08
      Ciekawy artykuł, wspominają o dorosłych mężczyznach, którzy nie pracują tylko grają w gry i o tym, że dzieci w przeciwieństwie do nas nie będą znały rzeczywistości bez smartfonów, telefonów i internetu. Wskazują, że jest to uzależnienie, tak jak alkohol, że wśród dzieci rośnie liczba samobójstw. Wspominają też, że w przyszłości elitą będą ludzie, którzy wychowali się bez telefonów i internetu, bo będą mieli umiejętności budowania relacji, lepszą pamięć i umiejętność koncentracji, będą też szczęśliwsi. Poruszył mnie ten artykuł. Na szczęście mam jeszcze małe dzieci, ale internet będę próbowała wprowadzić jak najpóźniej, najpierw wyłącznie do celów edukacyjnych. A telefon tylko z podstawowymi funkcjami, bez gier i internetu. Boję się tylko, że przez to moje dzieci mogą być wyobcowane, ale może trzeba szukać takich środowisk, gdzie będą podobne wzorce. Mam znajome pedagożki, które są przerażone, mówią o zombi, które siedzą pod klasą, nie rozmawiają, tylko przesuwają ekran... Zresztą sama to widzę dookoła. No nic, muszę chyba zacząć aktualizować swoją biblioteczkę, dawno encyklopedii nie kupowałam.
      • kosmos_pierzasty Re: Jak odrywacie dzieci od smartfonów? 15.02.19, 17:15
        Czytałam kilka lat temu "Cyfrową demencję", jeszcze zanim wyszło tłumaczenie. Miałam podobne cele. Konfrontacja z rzec rzeczywistością jest jednak trudna i to w sytuacji, gdy szkoła faktycznie nie pozwala korzystać z telefonów.

Z tego, co piszą, to magnaci Doliny Krzemowej nie dają dzieciom smartfonów, a na wakacje jeżdżą w miejsca bez zasięgu. Tylko jak to się ma do naszej codzienności? Co z tego, że Ty, ja czy inna emama jest świadoma, jak - nie wiem - 80 porc. (?) społeczeństwa ma to w nosie?
        Wg mnie odcięcie dziecka za cenę relacji w grupie jest jednak słabe.

Kupić to Zwierciadło? Warto?
        • kosmos_pierzasty Re: Jak odrywacie dzieci od smartfonów? 15.02.19, 17:18
          Czy oni tam poza ględzeniem dają konkretne rady, co zrobić?
          • bo_gna Re: Jak odrywacie dzieci od smartfonów? 15.02.19, 18:18
            To co robisz, czyli odciągać dziecko, pokazać alternatywę spędzania czasu inaczej niż przed ekranem. Jest tam też wywiad z autorem książki richardfreed.com/wired-child/, chyba nie ma polskiej wersji
            • kosmos_pierzasty Re: Jak odrywacie dzieci od smartfonów? 15.02.19, 18:47
              Ta książka ma taki opis:
              A revolutionary book of practical advice and inspiration for parenting 'differently wired' kids - kids who are challenged by anxiety, ADHD, Asperger's, giftedness, dyslexia, or other conditions.
              Szczęśliwie nic z tych tematów póki co u nas się nie pojawiło, więc nie wiem, czy jest sens zamawiać, tym bardziej, że ponad 100 zł kosztuje.

A z tym odciąganiem to jest problem, bo sprawdzało się, owszem, ale w młodszym wieku. Teraz to słyszę, że "sorry, nie mam ochoty".
              I faktycznie ma poustawiane te limity, jak piszą dziewczyny, przed snem nie korzysta, ale mnie to się nadal wydaje za mało. Ja bym chciała, żeby dziecko korzystało z telefonu tak jak my, dorośli, tyle że nie wiem, czy to w ogóle możliwe.
              • bo_gna Re: Jak odrywacie dzieci od smartfonów? 15.02.19, 19:03
                czytam overview i czegoś takiego nie widzę? ja poczekam na polski przekład
              • danaide Re: Jak odrywacie dzieci od smartfonów? 15.02.19, 21:22
                To ile tego czasu (i środków) wykorzystać mam na "odciąganie dziecka od smartfona", poza czasem (i środkami), które już normalnie wykorzystałam na spędzenie czasu z dzieckiem per se?
        • gris_gris Re: Jak odrywacie dzieci od smartfonów? 15.02.19, 20:48
          kosmos_pierzasty napisała:

> Z tego, co piszą, to magnaci Doliny Krzemowej nie dają dzieciom smartfonów, a n
          > a wakacje jeżdżą w miejsca bez zasięgu.

Ja o tym juz jakis czas temu pisalam w podobnym watku, bo to nie jest nic nowego. Ci, ktorzy zyja z przywiazania ludzi do gadzetow elektronicznych, najlepiej wiedza, jak to uzaleznia smile
          Moj niespelna 9 latek nie ma smartfona ani telefonu w ogole i bardzo dlugo nie bedzie mial. Nie ma tez konsoli, tabletu ani komputera. Moze korzystac z naszych (nie z konsoli, bo nie mamy). Dzieki temu czyta non stop, rysuje, bawi sie godzinami Lego, wymysla gry strategiczne, cwiczy na pianinie... Nie mam zludzen, ze nie robilby polowy tego, gdyby mial swoje urzadzenie.

Nie masz wyjscia, tylko jej ustalic godziny korzystania. A w ogole, to w szkole moga miec te telefony??
          • kosmos_pierzasty Re: Jak odrywacie dzieci od smartfonów? 15.02.19, 23:24
            W szkole nie, ale po szkole się przez nie kontaktują.
            • gris_gris Re: Jak odrywacie dzieci od smartfonów? 15.02.19, 23:38
              Nie wiem, co Ci poradzic. Dla mnie to jest bardzo dziwne, te dzieci sa za male na to... Nie ma zadnego uzasadnienia dla kontaktowania sie 10 latkow przez smartfony poza szkola. Widza sie w niej codziennie, sprawy wazniejsze uzgadaniaja rodzice z nauczycielem... Co one niby mialyby ustalac?
              • kosmos_pierzasty Re: Jak odrywacie dzieci od smartfonów? 15.02.19, 23:56
                Np. dyskutują, gdzie jechać na wycieczkę klasową. Albo zdjęcia zadań sobie przesyłają, jak któreś zapomni książki.
              • 35wcieniu Re: Jak odrywacie dzieci od smartfonów? 16.02.19, 00:05
                Nic nie muszą ustalać, mogą równie dobrze gadać o czymkolwiek. Za tzw. naszych naszych czasów też nie było niczym niezwykłym gadanie przez telefon z koleżankami o pierdołach.
                • kosmos_pierzasty Re: Jak odrywacie dzieci od smartfonów? 16.02.19, 00:10
                  A o pierdołach to swoją drogą.
                  • gris_gris Re: Jak odrywacie dzieci od smartfonów? 16.02.19, 00:31
                    No ale pisalas, ze bez smartfona jest wykluczona, ze ja omijaja rozne rzeczy, bo ustalaja przez whatsup czy cos. A tu raczej jakies pierdoly. Gdzie jechac na wycieczke to chyba rodzice uzgadniaja, nie dzieci na czacie. Rownie dobrze moglyby gadac na przerwie.

Nie przekonuje mnie to nadal do niezbednosci smartfona dla dziecieciolatki.
                    • 35wcieniu Re: Jak odrywacie dzieci od smartfonów? 16.02.19, 00:38
                      No bo nie jest niezbędny. Dla nikogo nie jest niezbędny, można żyć bez. Ale jak ma, to korzysta, tak jak kiedyś korzystało się ze stacjonarnych, chociaż "równie dobrze można było pogadać na przerwie".
                      • gris_gris Re: Jak odrywacie dzieci od smartfonów? 16.02.19, 01:01
                        No ale tu matka pisze, ze ja trudno odciagnac. Ze stacjonarnym tez byly takie problemy?

Mozesz miec inne zdanie, Twoje prawo. Moim zdaniem dziecko w tym wieku nie ma zadnego powodu do posiadania smartfona, nie ma z tego zadnych korzysci, a sa problemy.
                        • 35wcieniu Re: Jak odrywacie dzieci od smartfonów? 16.02.19, 01:24
                          Nie wiem czy "problemy", ale nieraz rodzice dostawali zawału na widok rachunku bo niby wiedziałam ze telefon drogi (bo wtedy był) a i tak się wisiało i gadało. Odosobniona nie byłam. A odprowadzanie się w drodze ze szkoły? "To ja cie odprowadze, a pozniej ty mnie... a teraz znowu ja ciebie..." I paplanie o bzdetach godzinami. Czasy się trochę zmieniły, ale ludzie nie aż tak big_grin
                          Korzyści może i nie ma, jak z wielu innych rzeczy. Powodu też może i nie ma, ale zakładam że nie kazda posiadana przez człowieka rzecz musiała mieć powód żeby się zjawić w jego życiu. A problemy owszem są - u NIEKTÓRYCH dzieci.
                          • gris_gris Re: Jak odrywacie dzieci od smartfonów? 16.02.19, 01:37
                            Wiedzialam, ze o tym napiszesz smile Ja widze roznice miedzy godzinnym odprowadzaniem sie, a smartfonem. I na stacjonarnym nie dawalo sie tyle czasu wisiec, bo ktos inny go tez potrzebowal. I nadawal sie tylko do rozmowy.

Problemy u niektorych dzieci - no to tez Kosmos sie martwi.

Dla mnie ta dyskusja jest dosc jalowa, bo skoro nie ma korzysci, a sa problemy, to w imie czego ma tak male dziecko ten smartfon miec? Nikt nie podal przekonujacego powodu.
      • summerland Re: Jak odrywacie dzieci od smartfonów? 15.02.19, 17:18
        No nieciekawie to sie zapowiada, a jeszcze te gry gdzie sie caly czas zabijaja. Napewno to nie wplywa dobrze na psychike. Ciesze sie, ze nie mam juz malych dzieci.
      • grru Re: Jak odrywacie dzieci od smartfonów? 15.02.19, 21:03
        To już się zaczyna. Elity mocno restrykcyjnie podchodzą do takich gadżetów. Kiedyś to były drogie rzeczy i faktycznie skojarzenie było takie, że mają to zamożne dzieciaki. A teraz jak się widzi, że maluch w wózku już z tabletem jedzie to budzi to takie skojarzenia, jak imię Dżesika, tleniony blond i krzywe dziary u matki.
      • panterarei Re: Jak odrywacie dzieci od smartfonów? 16.02.19, 07:57
        Koniecznie, zakup encyklopedii w formie książkowej jest prosta przepustką do świata elit.. A w ogóle najbardziej elitarne będzie dziecko wychowane bez mediów, w edukacji domowej, ubieranie w len własnej produkcji, trzymane z daleka od popkultury..już widzę, jak się odnajdzie w dorosłym zyciu
    • summerland Re: Jak odrywacie dzieci od smartfonów? 15.02.19, 17:13
      Musisz sama zdecydoawac ile czasu moze "siedziec" na telefonie i pilnowac tego konsekwentnie.
    • mamablue Re: Jak odrywacie dzieci od smartfonów? 15.02.19, 17:13
      Chyba zadajesz pytanie w niewłaściwym miejscu. Wiele forumek uważa, że smartfon z internetem dla dziecka to samo dobro. Niestety.
    • frey.a86 Re: Jak odrywacie dzieci od smartfonów? 15.02.19, 17:20
      Moje pokolenie też miało być "stracone", ale dlaczego to nie pamiętam. Żyjemy i mamy się dobrze. smile
    • ichi51e Re: Jak odrywacie dzieci od smartfonów? 15.02.19, 17:34
      Nie odrywam. Ma wystarczajaco zajec i czasu aktywnego jak reszte chce spedzic przed tv jego sprawa
      • ginger.ale Re: Jak odrywacie dzieci od smartfonów? 15.02.19, 19:15
        Piszesz o przedszkolaku??
        • ichi51e Re: Jak odrywacie dzieci od smartfonów? 16.02.19, 07:49
          Tak. Smartfona co prawda nie ma ale ekran to ekran.
    • slonko1335 Re: Jak odrywacie dzieci od smartfonów? 15.02.19, 17:55
      Mam dwójkę(13 i 10,5 lat) i na jedno działają racjonalne argumenty a na drugie nie. To pierwsze ma więc smartfona z kontrola rodzicielską ustawioną na wspólnie uzgodnione i wypracowane limity a to drugie nie ma wcale. Może z Twoim tez da się po prostu dogadać i tez uzna, że limity są dla jego dobra a nie na złość.
    • kouda Re: Jak odrywacie dzieci od smartfonów? 15.02.19, 18:08
      Nie odrywam, żyją realnym życiem. Nastolatek nie ma smartfona, bo zniszczył kilka i nie widzę sensu, ma przyjaciół, zainteresowania, sport i dobre oceny. Jest popularny, ma dziewczynę i zapraszają go na imprezy, żadnego wykluczenia. Owszem jego starodawna nokia bywa obiektem żartów, ale ponieważ nie ma kompleksów sam traktuje to z uśmiechem.
    • bei Re: Jak odrywacie dzieci od smartfonów? 15.02.19, 18:30
      Mój szczęśliwie nie lubi siedzieć w necie z tak małym urządzeniem-z telefonu słucha tylko muzyki. Gdy chcę go oderwać od komputera- po prostu wołam go. Przychodzi chętnie, tak tez rozmawia z nami (jest gadułą), odrywa się tez sam, bo lubi podzielić się wiedzą (ogląda filmy popularnonaukowe, czyta tez taką literaturę- w necie i czasopisma, książki.
    • kozica111 Re: Jak odrywacie dzieci od smartfonów? 15.02.19, 18:31
      Dzieci...? Dzieci sa najmniejszym problemem, wystarczy przejechac sie środkami komunikacji miejskiej...
      • frey.a86 Re: Jak odrywacie dzieci od smartfonów? 15.02.19, 18:41
        A co innego robić w środkach komunikacji miejskiej, jak nie czytać? Ludzie mają gazetę papierową rozłożyć?
        • kozica111 Re: Jak odrywacie dzieci od smartfonów? 15.02.19, 18:48
          hahaha............
          • frey.a86 Re: Jak odrywacie dzieci od smartfonów? 15.02.19, 18:50
            Co hahaha? Nie możesz normalnie odpowiedzieć?
            • simply_z Re: Jak odrywacie dzieci od smartfonów? 15.02.19, 22:49
              problem w tym, że najczęściej grają w idiotyczne gry albo przeglądają głównie fb..nie widuję książek.
              • 35wcieniu Re: Jak odrywacie dzieci od smartfonów? 15.02.19, 22:54
                Dorośli?!
                A zresztą nawet gdyby- to co? Jeden może i lubi czytać w komunikacji, drugi nie. Ja książek w komunikacji widuję sporo, czytników też.
                • frey.a86 Re: Jak odrywacie dzieci od smartfonów? 15.02.19, 23:39
                  Ja to samo. Sporo ludzi siedzi z czytnikami, a jak ktoś czyta coś w smartfonie, to przecież nie zaglądasz mu przez ramię i nie wiesz, co czyta. Zresztą nawet jeśli tylko "siedzi na fejsie" to jest to i tak bardziej produktywne zajęcie niż siedzenie i gapienie się przed siebie.
                  • simply_z Re: Jak odrywacie dzieci od smartfonów? 20.02.19, 14:11
                    yy serio? wole pogapic sie niz "skrolowac" zdjecia dziubdziusiow i setne zdjecie Grazynek. Mlode lasencje ogladaja namietnie paznokcie. Rzyg
                    • frey.a86 Re: Jak odrywacie dzieci od smartfonów? 21.02.19, 19:01
                      Znajomych na fb sama sobie dobierasz, więc jeśli u ciebie dominują Grażynki i zdjęcia dziubdziusiów, to lepiej zastanów się nad swoim otoczeniem.
      • czarna_kita Re: Jak odrywacie dzieci od smartfonów? 15.02.19, 18:41
        Najstarszy 16 latek najmądrzej podchodzi do smartfona. Sam sobie dawkuje i używa wtedy kiedy potrzebuje /chce. Najgorzej mam z 11 latkiem. Temu muszę wydzielać i jasno stawiać granice ile może siedzieć z telefonem. Inaczej siedzi tak długo aż się rozladuje bateria. No i przede wszystkim najpierw obowiązki i lekcje.
      • 35wcieniu Re: Jak odrywacie dzieci od smartfonów? 15.02.19, 18:42
        No no, kiedyś to było w tych autobusach, rozmowy o życiu, filozoficzne rozważania, nie to co dzisiaj, każdy z nosem w telefonie... Oh, wait!https://i.imgur.com/WkHHpZ1.jpg
      • milva24 Re: Jak odrywacie dzieci od smartfonów? 15.02.19, 18:50
        A co Twoim zdaniem ludzie powinni robić w autobusie?
        • ichi51e Re: Jak odrywacie dzieci od smartfonów? 16.02.19, 07:50
          Prowadzic kulturalne rozmowy suspicious
    • 21mada Re: Jak odrywacie dzieci od smartfonów? 15.02.19, 19:03
      Sama siedzę właśnie na smartfonie. Jak się oderwać?
    • mysiulek08 Re: Jak odrywacie dzieci od smartfonów? 15.02.19, 20:18
      Ale to nie jest tylko problem dzieci tongue_out
      Np sytuacja na poczcie, kilka numerkow mam do przeczekania, ludzie siedza, czekaja i KAZDY ma w rece tel. Podobnie w kazdej poczekalni (w autobusach to nie wiem, nie jezdze ale pewnie tez). Praktycznie telefony przyrosniete do reki.
      Przyklad idzie z gory smile

Nie znosze smartfonow, ani to wygodne do uzywania, tym bardziej do pisania, czytania, itp. Wole kompa, do ktorego tez jestem przyrosnieta, z ta roznica, ze to mi daje wymierna kase smile
      • 21mada Re: Jak odrywacie dzieci od smartfonów? 15.02.19, 20:45
        Czyli warto robić rzeczy tylko dla kasy? Dla przyjemności to stracony czas? Przykład idzie z góry.
        To co maja robić ludzie w poczekalniach?
        • mysiulek08 Re: Jak odrywacie dzieci od smartfonów? 15.02.19, 23:29
          Akurat przyjemnosci dla mnie sa poza kompem czy telefonem, jeden sluzy mi do pracy a drugi do komunikacji. I o ile bez smartfona zyc moge, tak bez kompa nie, bo to moje narzedzie pracy.
      • frey.a86 Re: Jak odrywacie dzieci od smartfonów? 15.02.19, 21:15
        Następna. Wyjaśnij mi co należy wg ciebie robić czekając gdzieś w kolejce, skoro czytanie jest takie be.
        • danaide Re: Jak odrywacie dzieci od smartfonów? 15.02.19, 21:24
          Na poczcie przeglądasz literaturę ze stojaka, bo gdzie jak gdzie, ale wybór na poczcie znakomicie oddaje charakter społeczeństwa w jakim żyjesz. Możesz przekartkować, jak ja przekartkowałam jakąś książkę o sędziach za komuny, w której jechano po feministkach (np. Agnieszce Graff) - bo jak feministka to na pewno potomkini komunistycznego sędziego czy prawnika...
          • dziennik-niecodziennik Re: Jak odrywacie dzieci od smartfonów? 16.02.19, 11:49
            literatura na stojaku na poczcie nie jest do ogladania, tylko do kupowania. a czytam w smartfonie/czytniku, wiec tak czy tak wygladam na przyrosnieta do ekranu...
        • simply_z Re: Jak odrywacie dzieci od smartfonów? 15.02.19, 22:50
          bosh kobieto, po tej akcji z robalem w salatce, mam cię za tępą osobę..niestety
          • frey.a86 Re: Jak odrywacie dzieci od smartfonów? 15.02.19, 23:44
            Tępa to ty jesteś i w dodatku strasznie generalizujesz. Widzisz człowieka z telefonem i już wiesz, że na pewno gra w grę lub czyta fejsbuka. Bo w twojej wizji świata nie ma takiej opcji, żeby robił coś innego.
        • mysiulek08 Re: Jak odrywacie dzieci od smartfonów? 15.02.19, 23:26
          A co robilas w czasach przed smartfonow?
          Zaloze sie, ze zdecydowana wiekszosc siedzi na fejsach itp glupawkach
          • frey.a86 Re: Jak odrywacie dzieci od smartfonów? 15.02.19, 23:40
            W czasach sprzed smartfonów czytałam gazetę lub książkę. Teraz czytam to samo w telefonie lub czytniku, bo po co mam targać ze sobą książki lub czasopisma, skoro wszystko mam w urządzeniu.
          • 35wcieniu Re: Jak odrywacie dzieci od smartfonów? 15.02.19, 23:45
            Widziałaś zdjęcie z pociągu, które wyżej wrzuciłam? Kiedyś ludzie czytali gazety albo książki, teraz czytają np. wiadomości w telefonie albo cokolwiek co ich interesuje na fejsie czy gdzie tam, nie ma w tym ani nic dziwnego ani złego.
            Ja zwykle mam ze sobą czytnik, ale jak zapomnę to wolę poczytać wiadomości w telefonie niż gapić się na innych pasażerów.
            • ichi51e Re: Jak odrywacie dzieci od smartfonów? 16.02.19, 07:51
              skad wiesz? Ktos czytal gazete teraz tez pewnie wiadomosci czyta. Inny czytal ksiazke i mozna zalozyc ze nie na pudla ale na eksiazke sie przerzucil...0
              • 35wcieniu Re: Jak odrywacie dzieci od smartfonów? 16.02.19, 09:50
                No, to przeciez to napisalam.
          • lauren6 Re: Jak odrywacie dzieci od smartfonów? 15.02.19, 23:49
            A co Cię tak bolą te fejsy i głupawki?

Ja po pracy potrzebuje się zrelaksować jakąś głupawką. Gram wtedy w grę na komórce lub czytam twoje posty na emamie.
            • mysiulek08 Re: Jak odrywacie dzieci od smartfonów? 16.02.19, 01:42
              Ok, uzywasz bo sie reklaksujesz, to dlaczego tego ma sie zabraniac dzieciom, skoro rodzice moge? na zasadzie 'co wolno wojewodzie to nie tobie smrodzie'?
              • frey.a86 Re: Jak odrywacie dzieci od smartfonów? 16.02.19, 07:15
                A w jaki sposób zabraniasz dzieciom np. picia alkoholu albo chodzenia spać po północy?
                • dziennik-niecodziennik Re: Jak odrywacie dzieci od smartfonów? 16.02.19, 11:53
                  "picia alkoholu" - picie alkoholu przez nieletnich jest niezgodne z prawem. oraz niezdrowe.

"chodzenia spać po północy" - przypominam ze rano wstaje i jak chce to mzoe byc niewyspana, ale moim zdaniem nie warto.
                  • frey.a86 Re: Jak odrywacie dzieci od smartfonów? 16.02.19, 12:01
                    A facebook jest dozwolony od lat 13.
      • premeda Re: Jak odrywacie dzieci od smartfonów? 16.02.19, 09:41
        Wystarczy wejść na przerwę w dużym zakładzie pracy, prawie wszyscy z telefonem w łapie, ludzie od 20 do 60 lat. Są nieliczne wyjątki co ze sobą rozmawiają, reszta wpatrzona w ekrany. I to nie jest jakiś obcy sobie tłum, co nie ma o czym rozmawiać.
        • 35wcieniu Re: Jak odrywacie dzieci od smartfonów? 16.02.19, 10:01
          ?! Przerwa w pracy ma slużyć odpoczynkowi. Tak, tłum nie jest obcy - razem pracują. W związku z czym mogą gadać głównie o pracy, bo nie każdy lubi i widzi powód żeby w pracy gadać na prywatne tematy i nawiązywać przyjaźnie wykraczające poza sytuacje zawodowe.
          Nie widzę nic złego w tym że ktoś na przerwie pracy pisze smsa do znajomych czy rodziny, albo czyta cokolwiek co lubi w internecie.
        • frey.a86 Re: Jak odrywacie dzieci od smartfonów? 16.02.19, 10:35
          Ja mam przeciwne obserwacje. Uczę angielskiego w dużym korpo i jak muszę poczekać chwilę na ucznia w pokoju socjalnym to nie ma szans, żebym mogła np. na spokojnie przygotować materiały na kolejną lekcję, bo jest za duży gwar. Siedzą grupki przy stolikach, jedzą i rozmawiają. Może to zależy od firmy, ale też nie krytykowałabym ludzi, którzy spędzając 8 godzin w towarzystwie współpracowników, chcą te 15 minut posiedzieć w spokoju i coś poczytać.

A i przypomniało mi się jeszcze coś. Jakiś czas temu dziewucha w tramwaju na cały głos omawiała z kimś przez telefon listę zakupów. Szału można było dostać. I tak sobie myślę, że teraz to jednak rzadkość, bo ludzie w miejscach publicznych korzystają raczej z komunikatorów i nie prowadzą już długich, prywatnych rozmów telefonicznych. I bardzo dobrze, bo kiedyś non stop ktoś wisiał na telefonie, a reszta musiała tego mimowolnie słuchać.
          • madzioreck Re: Jak odrywacie dzieci od smartfonów? 16.02.19, 12:57
            frey.a86 napisała:

> A i przypomniało mi się jeszcze coś. Jakiś czas temu dziewucha w tramwaju na ca
            > ły głos omawiała z kimś przez telefon listę zakupów. Szału można było dostać. I
            > tak sobie myślę, że teraz to jednak rzadkość, bo ludzie w miejscach publicznyc
            > h korzystają raczej z komunikatorów i nie prowadzą już długich, prywatnych rozm
            > ów telefonicznych. I bardzo dobrze, bo kiedyś non stop ktoś wisiał na telefonie
            > , a reszta musiała tego mimowolnie słuchać.

Nie wiem, jak często korzystasz ze zbiorkomu, ja co najmniej 2 razy dziennie, i ludzie nawijają jak szaleni. Jedni dyskretnie, po cichu, inni tak, że wszyscy muszą wysłuchiwać. Najlepiej, jak gada i osoba przede mną, i za mną...
    • eilian Re: Jak odrywacie dzieci od smartfonów? 15.02.19, 20:24
      No cóż, 9,5 latka nie odciągam, bo telefonu nie ma. 14-latkowi każę po prostu przynieść tel. na dół. Ot, cała filozofia.
    • kub-ma Re: Jak odrywacie dzieci od smartfonów? 15.02.19, 20:36
      kosmos_pierzasty napisała:

> I to nie tak, że nic innego dziecko nie ma do wyboru, że tak powiem - proponuję
      > czytanie, planszówki i inne. Nie zawsze reflektuje. Sama coś tam wymyśla, troc
      > hę rzeczywiście czyta. Ale tego telefonu nadal jest zbyt dużo w mojej ocenie. O
      > czywiście siłowo mogę ograniczyć dostęp, ale wolałabym po dobroci.

Po dobroci się nie da, zbyt atrakcyjny jest ten telefon. Planszówki i inne takie dają radę tylko na chwilę.

Stosuję zwykły zakaz używania.
    • maaria33 Re: Jak odrywacie dzieci od smartfonów? 15.02.19, 20:41
      Ale jakie za późno?wink

Przecież każda decyzja to wykluczanie. Trzeba się poddać.
    • danaide Re: Jak odrywacie dzieci od smartfonów? 15.02.19, 21:14
      Ustaw limit. Jak się ustawia limit BTW?smile
      • mama_kotula Re: Jak odrywacie dzieci od smartfonów? 15.02.19, 23:00
        Instaluje się np. Screen Time.
        • lucerka Re: Jak odrywacie dzieci od smartfonów? 16.02.19, 05:37
          Mój nauczył się obchodzić limity właśnie ze screen time. Te apki maja pełno bugow.
    • 7katipo Re: Jak odrywacie dzieci od smartfonów? 15.02.19, 21:29
      bierzemy je na łyżwy wink
    • boo-boo Re: Jak odrywacie dzieci od smartfonów? 15.02.19, 21:33
      Mój mediów społecznościowych nie używa jeszcze i długo jeszcze używać nie będzie. Od ipada odrywam krótko i zwięźle.
    • bywalec.hoteli Re: Jak odrywacie dzieci od smartfonów? 15.02.19, 23:11
      Zabieram im telefon smile
    • maaria33 Re: Jak odrywacie dzieci od smartfonów? 16.02.19, 10:02
      Niedawno pade (chyba) załozyła wątek o dokumencie z serii Ewa Ewart poleca. Film był o tym, upraszczając, jak sztaby behawiorystów pracują nad tym, żeby nas uzależnić od smartfonów.
      • maaria33 Re: Jak odrywacie dzieci od smartfonów? 16.02.19, 10:05
        forum.gazeta.pl/forum/w,567,167628002,167628002,Ewa_Ewart_polecam.html#p167629105
    • dziennik-niecodziennik Re: Jak odrywacie dzieci od smartfonów? 16.02.19, 11:45
      wiesz co
      mi sie wydaje ze nie ma co walczyc z cywilizacją.
      nasze dzieci nie beda umiały życ bez telefonów, internetów itd. nie ma co im tego całkiem zabraniac - tak, warto ograniczac, ale juz w sumie nie po to żeby "nie bo nie", tylko dla a) zdrowia, b) urozmaicenia.
      moja córka z checia odejdzie od komputera, jesli jej zaproponujemy rozrywke wspolna - wyjscie, spacer, zabawe, gry, cos tam. jak ma odejsc od komputera i bawic sie zabawkami sama, to juz o wiele mniej chetnie.
      • maaria33 Re: Jak odrywacie dzieci od smartfonów? 16.02.19, 13:21
        Pytanie czy smartfon dla 9-10 latki to faktycznie "nasza cywilizacja".

Nie chodzi o to, żeby siedzieć przy lampie naftowej i czytać Konopnicką. IT jest wokół nas i naturalne jest, że dziecko w tym uczestniczy. Pytanie o intensywność tej obecnosci, ie.e. czy DZIECKO musi mieć swój osobisty sprzęt, zwłaszcza sprzęt , o którym WIEMY, że uzależnia.

Za "moich czasów" rodzice zwykle zwracali uwagę na to czy dzieci wykonały obowiązku typu lekcje czy sprzątniety pokój. Jeżeli obowiązki były wykonane, to mało który rodzic zastanawiał się czy Jasio się bawi misiem czy kolejką, czy na podwórku gra w nogę czy króla skoczka. Dziecko miało sporą swobodę w organizacji swojego odpoczynku czy rozrywki.

Teraz dajemy im 'zabawki" , które co chwilę im zabieramy, kontrolujemy, nakładamy blokady , hasła, itd. Dajemy sprzeczne sygnały - wydajemy dużo pieniędzy, "dajemy" Ci te "dużo pieniędzy", ale jednak nie do końca, bo to złe i uzależnia.

Nie lepiej, żeby w przestrzeni domowej DZIECKO korzystało ze wspólnych sprzętów i niż obudowywać jest osobistymi gadżetami? I jeżeli kogoś stać na smartfona dla dziecka, to stać go na smartfon "domowy", zapasowy dla wszytskich, o skorzystanie z którego dziecko prosi (to nie oznacza błaganie na kolanach). To nie musi być koniecznie coś co ma tornistrze, kieszeni 24/7
        • mlsport Re: Jak odrywacie dzieci od smartfonów? 19.02.19, 14:44
          My organizujemy obozy dla dzieci (stacjonarce) oraz dla młodzieży (stacjonarne i rowerowe). Podczas nich dziecko poznaje rzeczywistość tu i teraz z od świata „komórek”. Każdy z naszych uczestników może zabrać ze sobą telefon komórkowy na wyjazd, chociaż nie jest to konieczne - zawsze użyczę swojej do kontaktu z rodzicami. Niemniej jednak korzystanie z telefonów jest w naturalny sposób ograniczone poprzez codzienną aktywność m.in. (dotyczy obozów rowerowych - poprzez jazdę na rowerze, wspólne obowiązki, jak postawienie namiotów, wyjazd po artykuły spożywcze na obiadokolację, wspólnie spędzony czas przy ognisku, przy grach sportowych i planszowych). Telefony podczas wyjazdów wykorzystywane są do tego, do czego zostały stworzone - do dzwonienia. Nasi uczestnicy stosują telefony również do wykonania zdjęć, które później stanowią dla nich ciekawą pamiątkę, czy możliwość przesłania ich bezpośrednio do rodziców, znajomych. O ile ktoś jest w stanie, a uważam, że to zależy od dobrych chęci zaproponować dziecku ciekawą aktywność (sportową, umysłową) nie będzie miał z tym większego problemu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka