Dodaj do ulubionych

ochłap wyborczy dla seniorów

07.03.19, 18:56
pani ministra (tak, specjalnie tak napisałam) policzyła emerytów, rencistów i wyszło jej, że ekstras wypłacony w maju wyniesie ok. 10,7 mld
i tak się zastanawiam - czy i ile pożytku przyniosłoby owym starszym państwu te prawie 11 mld przeznaczone na np. refundację leków, jakiś program badań czy dofinansowanie leczenia

niektórzy sprzedali się za 500+ ale wypłacane ciągle (to daje wymierne tysiące rocznie) a tu liczą, że seniora można kupić za jednorazowego tysiaka
Obserwuj wątek
    • bei Re: ochłap wyborczy dla seniorów 07.03.19, 19:03
      Dla niektórych taka dodatkowa emerytura to krocie.
      • ficus_carica Re: ochłap wyborczy dla seniorów 07.03.19, 19:10
        Poważnie? Jeden jedyny tysiączek? Bo nawet corocznych powtórek nie będzie.
        Sadze, że wątpię.
        • tiszantul Re: ochłap wyborczy dla seniorów 07.03.19, 19:54
          Twoim zdaniem tysiąc zł (ochłap) nie zrobi na emerytach wrażenia? Czyli pis daje te pieniądze całkowicie bezinteresownie, skoro żadnego efektu nie będzie? smile znowu Wam się spiny nie spinają, trudno żeby się spinały w tak niekomfortowej dla opozycji sytuacji
          • ficus_carica Re: ochłap wyborczy dla seniorów 07.03.19, 21:37
            Na mojej teściowej emerytce zrobi wrażenie. Wrażenie, że ktoś próbuje ją tanio kupić.
            I oczywiście, że chętnie przytuli niespodziankowego tysiączka, ale na pisięta nie zagłosuje 😜
          • natalia.nat Re: ochłap wyborczy dla seniorów 07.03.19, 23:02
            A ty masz wszystkich w domu? big_grin
            Przecież po to został wymyślony ten jednorazowy tysiączek, żeby zrobić takie chwilowe wrażenie właśnie w tym "odpowiednim" momencie, czyli przed wyborami. smile Potem już będzie można zapomnieć o emerytach. A w minionych latach to nie chcieli dać całkowicie bezinteresownie? Przecie rządzili, więc wszystko mogli. Przed wyborami tacy się miłosierni zrobili. A że ochłap to nie ma wątpliwości i nie PiS go daje złotko, tylko wszyscy Polacy. Z nieswojej kieszeni to każdy potrafi dawać.
            • heavy_metal_thunder Re: ochłap wyborczy dla seniorów 09.03.19, 09:34
              Nie można dać i zrobić wszystko od razu, bo ludzie szybko zapominają. W polityce nie wykłada się na stół wszystkich kart od razu.
          • iwles Re: ochłap wyborczy dla seniorów 08.03.19, 10:17
            tiszantul napisała:

> Czyli pis daje te pieniądze całkowicie bezinteresownie, skoro żadnego efektu nie będzie? smile

przyznajesz więc, że daje interesownie ? i nie o interes emerytów im chodzi?

robisz się coraz bardziej szczery, uważaj, bo ci nie zapłacą big_grin
          • boo-boo Re: ochłap wyborczy dla seniorów 09.03.19, 23:58
            "Czyli pis daje ...." big_grin big_grin big_grin
            Daje, daje- nie napiszę czego, bo mnie zbanują.
        • kokosowy15 Re: ochłap wyborczy dla seniorów 07.03.19, 22:08
          Sądzę, że wrażenia nie zrobi, ale bardzo się przyda. Gdybym miał w ubiegłym roku ten tysiaczek, Mały poszedł by na studniówkę.. Fakt, że nie jest to wypłata stała lecz jednorazowa bardzo zmniejsza efekt wyborczy.
        • aga_mon_ber Re: ochłap wyborczy dla seniorów 09.03.19, 15:25
          Wielu emerytów, musi wyżyć za niewiele więcej, niż ten pogardliwie nazywany przez ciebie, tysiączek....
          Może gdybyś sama musiała z niego wyżyć, to byś to zrozumiała.
          • niennte Re: ochłap wyborczy dla seniorów 09.03.19, 15:31
            Moja koleżanka (emerytowana nauczycielka) ma miesięcznie 1200 zł emerytury.
            • betty_bum Re: ochłap wyborczy dla seniorów 09.03.19, 15:35
              Współcześni pracownicy po przejściu na emeryturę będą jej zazdrościć, a i ona sama za jakiś czas pewnie zatęskni za takim świadczeniem. Grecja, Wenezuelą, to Polska za jakiś czas
              • niennte Re: ochłap wyborczy dla seniorów 09.03.19, 15:59
                Ona to raczej nie dożyje, bo już ma ponad 75 lat.
                I poza tym, pretensje to do rządzących, że źle gospodarują, a nie do emerytów, którzy wezmą ten nieszczęsny ochłap.
                • betty_bum Re: ochłap wyborczy dla seniorów 09.03.19, 16:25
                  Dziwiłabym się gdyby ktoś nie wziął, a pretensje mam do rządzących. 75 lat to nie tak dużo spokojnie może załapać się na Grecję w Polsce.
                  • niennte Re: ochłap wyborczy dla seniorów 09.03.19, 16:39
                    Ano, teoretycznie tak. Aczkolwiek przy takich dochodach, to jak jej zdrowie mocniej siądzie, to nie będzie miała za co go ratować. Moje dzieci mogą mi pomóc w razie czego, jej nie.
                    • betty_bum Re: ochłap wyborczy dla seniorów 09.03.19, 16:48
                      Dlatego w interesie takich emerytów jest rozsądne gospodarowanie pieniędzmi przez państwo, bo inni dadzą sobie radę.
            • ewa.reneta Re: ochłap wyborczy dla seniorów 21.10.21, 11:25
              Emerytowana nauczycielka: ja tak samo. Co gorsza, oszczędności topnieją w zastraszającym tempie.
              • taniarada Re: ochłap wyborczy dla seniorów 21.10.21, 12:19
                ewa.reneta napisał(a):

> Emerytowana nauczycielka: ja tak samo. Co gorsza, oszczędności topnieją w zastr
                > aszającym tempie.
                Stary wątek Anki .Wiadomo jak się nie pracuje.Ja do śmierci będę tyrał.Osoby samotne mają gorzej .We dwójkę raźniej .Moja rada poszukać bogatego emeryta.
          • betty_bum Re: ochłap wyborczy dla seniorów 09.03.19, 15:32
            Więc jednorazowy (to nie jest program na lata, tylko prezent na 2019, o czym trzeba emerytom jasno przypominac) zastrzyk gotówki nie odmieni ich losu.
            • niennte Re: ochłap wyborczy dla seniorów 09.03.19, 15:35
              Ale się bardzo przyda.
              • betty_bum Re: ochłap wyborczy dla seniorów 09.03.19, 15:37
                Jasne, kupi się lego dla wnuczka. Czy nie rozsądniej byłoby zwiększyć emetytury o kilkadziesiąt złotych miesięcznie?
                • niennte Re: ochłap wyborczy dla seniorów 09.03.19, 15:56
                  Ja nie mówię, co byłoby rozsądniej, tylko, że te pieniądze się przydadzą.
                  Ty możesz kupić lego dla syna, ale emeryt nie może kupić dla wnuczka?
                  I w ogóle co Ci do tego, na co te pieniądze zostaną przeznaczone?
                  Ja byłam zdumiona, jak kiedyś w/w koleżanka opowiadała, jak liczy każdy garnuszek wody z kranu. Potem się dowiedziałam, że ona ma 1200 emerytury, a jej syn (samotny gość koło pięćdziesiątki) na rencie inwalidzkiej na tyleż renty.
                  • betty_bum Re: ochłap wyborczy dla seniorów 09.03.19, 16:21
                    Tyle mi do tego, że to moje pieniądze i jest mnóstwo rozsądniejszych sposobów ich wydania niż wręczenie wszystkim emerytom, jak leci, do ręki niecałego tysiąca.
                    • niennte Re: ochłap wyborczy dla seniorów 09.03.19, 16:40
                      Tak samo Twoje jak moje, nie zapominaj.
                      • betty_bum Re: ochłap wyborczy dla seniorów 09.03.19, 16:50
                        Tak, za NASZE pieniądze, próbuje się kupować głosy wyborców. Na to nie może być zgody.
    • tiszantul Re: ochłap wyborczy dla seniorów 07.03.19, 19:48
      Ciekawe, że zwolennicy opozycji, która nie dała emerytom żadnego dodatku, teraz uważają, że tysiąc to mało. Jakby było dwa tysiące, mieliby pretensje, że za dużo. Mam nadzieję, że w kampanii szczerze powiecie emerytom, co myślicie o tych, których ucieszy ten skromny dodatek. Jak tam perspektywa drugiej kadencji w opozycji? Na pewno wiara w wartości europejskie pomoże Wam przetrwać smile

> i tak się zastanawiam - czy i ile pożytku przyniosłoby owym starszym państwu te
      > prawie 11 mld przeznaczone na np. refundację leków, jakiś program badań czy do
      > finansowanie leczenia

Uważaj, bo się wygadasz z genialnymi pomysłami opozycji i pis Wam ukradnie pomysł

"Proszę mi wierzyć, Platforma Obywatelska ma świetny pomysł na wyższą płacę i niższe podatki, ale nie namówi mnie pani, żebym go teraz powiedziała, bo PiS nam ukradnie i we wrześniu wprowadzi takie ustawy"

posłanka PO Izabela Leszczyna w radiu TOK FM

Opozycja najwyraźniej jest przekonana, że PiS nie ma programu i kradnie postulaty programowe opozycji smile
      • aankaa Re: ochłap wyborczy dla seniorów 07.03.19, 20:07
        uważasz, że ten tysiąc to z dobroci serca 3 tygodnie przed wyborami zostanie wypłacony ? big_grin
        a jeszcze okraszony słowami, że to prezent od Kaczyńskiego
        • 1unia4 Re: ochłap wyborczy dla seniorów 07.03.19, 21:09
          Maja też część bezpłatnych leków po 75 roku (Tak wiem powinny być wszystkie bez wyjatku). Ciagle mało
          • taki-sobie-nick Re: ochłap wyborczy dla seniorów 07.03.19, 21:42
            1unia4 napisał(a):

> Maja też część bezpłatnych leków po 75 roku

A do nich należy Latalux, którego trzy opakowania (starczające na parę miesięcy) kosztują DZIESIĘĆ ZŁOTYCH razem.
            • 1unia4 Re: ochłap wyborczy dla seniorów 07.03.19, 21:50
              Podajesz akurat taki przykład.Podaj inne -drozsze
              Takie są.
              Poza tym jeśli lek kosztuje kilka zł to rozumiem że jest refundowane czyli jest dofinansowany

• taki-sobie-nick Re: ochłap wyborczy dla seniorów 07.03.19, 21:52
                1unia4 napisał(a):

> Podajesz akurat taki przykład.

Podaję akurat taki przykład, bo taki akurat przykład mnie interesuje.

Sam(a) podaj.

> Takie są.
                > Poza tym jeśli lek kosztuje kilka zł to rozumiem że jest refundowane czyli jest
                > dofinansowany

Owszem, ale dla każdego, nie tylko powyżej 75 roku życia.
                • 1unia4 Re: ochłap wyborczy dla seniorów 07.03.19, 21:55
                  Xarelto .
                  Jeśli dla każdego to chyba dobrze -czy też nie?
                  A w tym konkretnym przypadku i tak lek ma duże dofinansowanie
                  • taki-sobie-nick Re: ochłap wyborczy dla seniorów 07.03.19, 21:59
                    Jeśli dla każdego, to dobrze, ale nie ma to nic wspólnego z seniorami i nie wprowadził tego PiS. tongue_out

Dokładnie jakie dofinansowanie i czy nie jest dofinansowany dla osób poniżej 75. roku życia?

• taki-sobie-nick Re: ochłap wyborczy dla seniorów 07.03.19, 22:06
                      Zazwyczaj jednak, dziwnym zbiegiem okoliczności, z wielu leków o tej samej substancji czynnej TE NAJDROŻSZE mają adnotację "n.d." ("nie dotyczy" - w tym przypadku seniorów).

Jak na razie znalazłam JEDEN (słownie: jeden) naprawdę drogi lek. Na osteoporozę.
                      • 1unia4 Re: ochłap wyborczy dla seniorów 07.03.19, 22:10
                        Niezupełnie
                        Poza tym masę ludzi nie korzysta z tych drogich tylko po prostu na serce ,astmę czy cukrzycę i wiele z nich jest bezpłatnych
                        Wiele nowych też wchodzi na listy
                        • taki-sobie-nick Re: ochłap wyborczy dla seniorów 07.03.19, 22:13
                          1unia4 napisał(a):

> Niezupełnie
                          > Poza tym masę ludzi nie korzysta z tych drogich tylko po prostu na serce ,astmę
                          > czy cukrzycę

Sugerujesz, że drogie są na nietypowe choroby? Pisałam o osteoporozie.

Jakie niezupełnie? Tak jest, jak piszę. Jest, powiedzmy, 15 leków z substancją czynną X, z tego powiedzmy dwa najdroższe nie są refundowane.
                          • 1unia4 Re: ochłap wyborczy dla seniorów 07.03.19, 22:15
                            Nie sa refundowane czy nie są bezpłatne dla osób powyżej 75 roku?
                            Poza tym jeśli to ta sama subs -skorzystaj z bezpłatnej opcji
                            • taki-sobie-nick Re: ochłap wyborczy dla seniorów 07.03.19, 22:17
                              1unia4 napisał(a):

> Nie sa refundowane czy nie są bezpłatne dla osób powyżej 75 roku?

Powyżej. Mówimy o seniorach.

> Poza tym jeśli to ta sama subs -skorzystaj z bezpłatnej opcji

Niemniej to dowodzi, że PiS refunduje TANIE leki.
                              • 1unia4 Re: ochłap wyborczy dla seniorów 07.03.19, 22:22
                                Xarelto ,pradaxa prolia to nie są tanie leki (zgodnie ze wskazaniami)
                                • taki-sobie-nick Re: ochłap wyborczy dla seniorów 07.03.19, 22:26
                                  1unia4 napisał(a):

> Xarelto ,pradaxa prolia to nie są tanie leki (zgodnie ze wskazaniami)

Brawo! Wymieniłaś aż dwa!

Sugerujesz, że xarelto nie pomaga na wspomniane w artykule migotanie? Uzasadnij naukowo.
                                  • taki-sobie-nick Re: ochłap wyborczy dla seniorów 07.03.19, 22:27

1unia4 napisał(a)

Napisał(a)? Ty jesteś chłop czy baba?

• 1unia4 Re: ochłap wyborczy dla seniorów 07.03.19, 22:31
                                    Po pierwsze wymieniłem 3 (sztuk trzy)
                                    Po drugie serio uważasz,że z zapartym tchem śledzę dzienniki ustaw i zmieniające się ceny leków? (Oraz co wchodzi i wypada z listy)
                                    • taki-sobie-nick Re: ochłap wyborczy dla seniorów 07.03.19, 22:35
                                      1unia4 napisał(a):

> Po pierwsze wymieniłem 3 (sztuk trzy)
                                      > Po drugie serio uważasz,że z zapartym tchem śledzę dzienniki ustaw i zmieniając
                                      > e się ceny leków? (Oraz co wchodzi i wypada z listy)

Skoro tak ogniście argumentujesz za PiS-em, wypadałoby.

Bo jak na razie, argumenty typu "PiS refunduje drogie leki - ale jeśli tanie, to niezupełnie prawda - ale jeśli prawda, to przecież można wziąć tanią wersję" i tego typu kręcenie kotem wygląda naprawdę żałośnie.

Albo "PiS refunduje drogie leki - ale aż dwa drogie - ale jeśli jeden z tych drogich tylko przy pewnych wskazaniach, to znaczy, że lekarze zaczęli przepisywać zgodnie ze wskazaniami - ale jeżeli tylko dwa, to chyba nie oczekujesz, że będę śledził...?" jest naprawdę kiepską manipulacją.
                                      • 1unia4 Re: ochłap wyborczy dla seniorów 07.03.19, 22:37
                                        Nie argumentuje za pisem
                                        Nie lubię wiecznie nie zadowolonych
                                        Skoro moja argumentacją jest żałosna -trudno
                                        Dobranoc
                                        • taki-sobie-nick Re: ochłap wyborczy dla seniorów 07.03.19, 22:41

> Nie lubię wiecznie nie zadowolonych

Ach, czyli to kręcenie kotem ma ten sens, że w razie czego manipulowanego rozmówcę klasyfikuje się jako "wiecznie niezadowolonego".

Guzik mnie obchodzi, kogo lubisz. Zapewne prezesa. Słodkich snów o tymże.
                                  • 1unia4 Re: ochłap wyborczy dla seniorów 07.03.19, 22:34
                                    O to na co pomaga dany lek zwróć się do producenta i popros o dokumentację rejestracyjną
                                    • taki-sobie-nick Re: ochłap wyborczy dla seniorów 07.03.19, 22:37
                                      1unia4 napisał(a):

> O to na co pomaga dany lek zwróć się do producenta i popros o dokumentację reje
                                      > stracyjną

Wychodzi na to, że stać cię jedynie na manipulację.

To ty sugerujesz, że xarelto nie pomaga przy migotaniu, nie producent.
                                      • 1unia4 Re: ochłap wyborczy dla seniorów 07.03.19, 22:39
                                        Daj już spokój 😆
                                        • taki-sobie-nick Re: ochłap wyborczy dla seniorów 07.03.19, 22:42
                                          1unia4 napisał(a):

> Daj już spokój

Faktycznie, więcej się nie dam złapać.
                                • aerra Re: ochłap wyborczy dla seniorów 07.03.19, 23:30
                                  Moja babcia akurat bierze Xarelto i musi normalnie za niego płacić - bo darmowy jest wyłącznie przy jednym schorzeniu, a ona ma inne. Taak super szczęśliwa jest z tego powodu.
                    • 1unia4 Re: ochłap wyborczy dla seniorów 07.03.19, 22:06
                      Skąd wiesz że nie PiS?
                      Ja nie wiem.Ceny leków zmieniają się co 2 msc
                      Pamiętasz wszystkie zmiany dotyczace tego leku na przestrzeni tego czasu?
                      Dofinansowanie w tym konkretnym przypadku to ok 30 zl
                      • taki-sobie-nick Re: ochłap wyborczy dla seniorów 07.03.19, 22:09
                        1unia4 napisał(a):

> Skąd wiesz że nie PiS?

Żartujesz sobie? Sugerujesz, że refundację leków jako taką wprowadził PiS? tongue_out
                        • 1unia4 Re: ochłap wyborczy dla seniorów 07.03.19, 22:12
                          Nie nie sugeruje że refundacje wprowadził PiS 😴
                          Pisze o konkretnym leku (do którego Ty się odnosisz) i jego odplatnosci/refundacji
                      • taki-sobie-nick Re: ochłap wyborczy dla seniorów 07.03.19, 22:11
                        1unia4 napisał(a):

> Skąd wiesz że nie PiS?
                        > Ja nie wiem.Ceny leków zmieniają się co 2 msc

Co 3.

Stąd wiem, że ten lek biorę 23 lata i zawsze jakaś wersja była refundowana. tongue_out
                        • 1unia4 Re: ochłap wyborczy dla seniorów 07.03.19, 22:12
                          Nie -zmiany cen leków są co 2 msc
                          • taki-sobie-nick Re: ochłap wyborczy dla seniorów 07.03.19, 22:13
                            1unia4 napisał(a):

> Nie -zmiany cen leków są co 2 msc

Co 3, jeżeli już. Rozumiesz pojęcie "substancja czynna"?
                            • 1unia4 Re: ochłap wyborczy dla seniorów 07.03.19, 22:17
                              Tak rozumiem pojęcie substancja czynna
                              I niestety ostatnia zmiana była teraz na koniec lutego.Prosze o weryfikację wiedzy i nie brnij dalej
                        • 1unia4 Re: ochłap wyborczy dla seniorów 07.03.19, 22:13
                          Ok-ale chodzi o % refundacji
                          • taki-sobie-nick Re: ochłap wyborczy dla seniorów 07.03.19, 22:14
                            1unia4 napisał(a):

> Ok-ale chodzi o % refundacji

Och jej, lekarze lawirowali. Raz refundowany był Dziubex, a raz Dziublek, że napiszę jak do pięciolatka.
                    • taki-sobie-nick Re: ochłap wyborczy dla seniorów 07.03.19, 22:07
                      www.rynekaptek.pl/farmakologia/wykaz-quot-s-quot-xarelto-przy-zakrzepicy-zyl-a-nie-na-migotanie-przedsionkow,16327.html
                      • 1unia4 Re: ochłap wyborczy dla seniorów 07.03.19, 22:20
                        Ale ten artykuł czego dowodzi?
                        Że leki mają wskazania i lekarze wkoncu zaczęli przypisywać leki zgodnie ze wskazaniami?
                        • taki-sobie-nick Re: ochłap wyborczy dla seniorów 07.03.19, 22:24
                          1unia4 napisał(a):

> Ale ten artykuł czego dowodzi?
                          > Że leki mają wskazania i lekarze wkoncu zaczęli przypisywać leki zgodnie ze wsk
                          > azaniami?

Wykręcanie kota ogonem level master.

Że lek Xarelto refundowany jest seniorom NIE WE WSZYSTKICH WSKAZANIACH.
                          • 1unia4 Re: ochłap wyborczy dla seniorów 07.03.19, 22:29
                            No tak
                            Jest wiele leków o różnej odpłatność i refundowanych zależności od wskazań. I co ?Tak jest od dawna
                            Są leki bezpłatne -zle bo nie wsxystkie
                            Są refundowane -zle ,bo nie zawsze
                            • taki-sobie-nick Re: ochłap wyborczy dla seniorów 07.03.19, 22:39
                              1unia4 napisał(a):

> No tak
                              > Jest wiele leków o różnej odpłatność i refundowanych zależności od wskazań. I
                              > co ?Tak jest od dawna

Xarelto jest chyba refundowane - dla osób niebędących seniorami - w obu tych wskazaniach, a dla seniorów tylko przy jednym wskazaniu.

Ręce opadają, ty w ogóle nie argumentujesz, tylko kręcisz kotem.
        • niennte Re: ochłap wyborczy dla seniorów 07.03.19, 21:19
          I tak nigdy na nich nie zagłosuję.
          • niennte Re: ochłap wyborczy dla seniorów 08.03.19, 09:27
            Chociaż a propos leków, to po zawale otrzymałam zestaw leków, które muszę zażywać do końca życia. Kosztuje ok. 100 zł miesięcznie. Z tego tylko jeden (Areplex) ma jakąś zniżkę, reszta jest płatna 100%.
            Do 75 r.ż. jeszcze mi trochę brakuje, zresztą wątpię, żeby mi coś wtedy staniało. Tak więc ten tysiączek to akurat 10 miesięcy leków przedłużająch życie w prezencie.
            Co prawda wiem doskonale, że to jest kiełbasa wyborcza i że to zubaża gospodarkę, ale cóż - przyda się.
            • niennte Re: ochłap wyborczy dla seniorów 08.03.19, 09:30
              A, prywatny kardiolog co 3 miesiące też kosztuje.
              Do publicznego okres czekania wynosi około roku.
              • taki-sobie-nick Lek, który biorę najdłużej 08.03.19, 22:43
                nie jest seniorom refundowany. Kliknęłam na "Zobacz zamiennik" i wyskoczyła mi piękna lista - ŻADEN zamiennik tego leku nie jest refundowany dla seniorów.

Odpisuję Niennte, bo ona kontunuuje podwątek.
                • 1unia4 Re: Lek, który biorę najdłużej 09.03.19, 07:32
                  Czyli to jednak prawda - wy liczylyscie że wszystkie leki będą darmowe?
                  Od początku była mowa o "liście leków "
                  Co z zasady ogranicza ich różnorodność
                  Więc skąd zaskoczenie?
                  Przypomnę że kilka lat wcześniej nie było opcji -lista lekow zgodnie ze wskazaniami platnych 0 zl z racji na wiek
                  A dziś są
                  Zawsze znajdą się niezadowoleni .Zawsze będzie za mało.Jak już wszystkie refundowane będą bezpłatne to usłyszymy ,że niezbędna polopiryna jest płatna a to niegodne
                  • niennte Re: Lek, który biorę najdłużej 09.03.19, 09:27
                    Ja nie należę do ludzi, którzy liczą, że ktoś mi coś da. Raczej wykazuję tym, którzy ględzą o ulgach dla seniorów, że leki niezbędne w ich stanie zdrowia, przedłużające życie, są w 100% pełnopłatne.
                    Kogo nie stać, ten może nie przeżyć. No ale przecież o to chodzi - żeby emeryci nie żyli za długo, prawda?
                    • bistian Re: Lek, który biorę najdłużej 09.03.19, 09:38
                      niennte napisała:

> Kogo nie stać, ten może nie przeżyć. No ale przecież o to chodzi - żeby emeryci
                      > nie żyli za długo, prawda?

To nie o to chodzi. Leki, to sprawa polityczna. Do tego, trzeba być świadomym, że silnie naciskają firmy farmaceutyczne, a leki powinni wybierać lekarze z fachowcami od ekonomii i twardymi negocjatorami.
                      Przydałoby się dać na kilka lat wpływ na refundację leków Owsiakowi, widać by było od razu pozytywne efekty.
                    • taki-sobie-nick Re: Lek, który biorę najdłużej 09.03.19, 22:29
                      niennte napisała:

> Ja nie należę do ludzi, którzy liczą, że ktoś mi coś da.

A ja po prostu wyszukuję swoje leki, bo inne mnie nie interesują.
                  • iwles Re: Lek, który biorę najdłużej 09.03.19, 09:40
                    Z pustego to i Salomon nie naleje. Zeby miec z czego zrefundowac liste niektorych lekow dla 70+ zmienionym doplate do innych lekow, np. moj lek na raka, ktory musze brac przez kilka lat, zwiekszyl cene 3-krotnie.
                    To mowisz, ze mam byc wdzięczna Pisowi?
    • tiszantul Re: ochłap wyborczy dla seniorów 07.03.19, 21:41
      Zauważmy, że wątek opozycyjny wisi od trzech godzin i jak dotąd nie budzi większego zainteresowania. Ciekawe czy ktoś z PO będzie na tyle odważny, żeby publicznie skrytykować ten skromny upominek dla emerytów smile A może znajdą się emeryci, którzy odeślą ochłap do ZUS-u?
    • taki-sobie-nick A za ile powinni? 07.03.19, 21:44
      Każdego się przekupuje tak, żeby się dał. Koleś z dowolnej partii, sejmowy, za 1000 zł nawet by nie ziewnął. Koleś gminny już by się zainteresował.

A senior weźmie, bo tyle mu dają, a opozycja nic mu nie daje.

Poza tym gdyby zaproponowano im więcej, ematka natychmiasy zaczęłaby wrzeszczeć o nierobach na emeryturze, którzy mają tyyyyyle kasy, podczas gdy dzieci etc.
    • tiszantul Re: ochłap wyborczy dla seniorów 07.03.19, 21:48
      > a tu liczą, że seniora można kupić za jednorazowego tysiaka

Nie mogę się doczekać, kiedy opozycja wystąpi ze szczerą krytyką tego podłego projektu pis. To przecież skandal, żeby państwo dawało coś emerytom. Za Platformy nie było takich patologii smile
      • znowu.to.samo Re: ochłap wyborczy dla seniorów 07.03.19, 22:36
        Rozdajoooo kase, rozdajooooo! Jest tylko jedno małe "ale". Rozdają nie swoje prywatne, a państowe pieniądze. Czyjeś to się łatwo rozdaje, co nie??? No pożyjemy zobaczymy, czym to niekontrolowane rozdawnictwo się skończy.Bo prawda jest taka że na dzień dzisiajszy te wwszystkie obietnice nie były nawet konsultowane z ministerstwem finansów...
        • angazetka Re: ochłap wyborczy dla seniorów 08.03.19, 10:26
          Wiem, czym się skończy. brakiem emerytur dla mojego pokolenia.
          • taki-sobie-nick Re: ochłap wyborczy dla seniorów 08.03.19, 22:09
            angazetka napisała:

> Wiem, czym się skończy. brakiem emerytur dla mojego pokolenia.

Dla twojego pokolenia nie będzie emerytur, bo nie macie dzieci.
            • angazetka Re: ochłap wyborczy dla seniorów 09.03.19, 11:37
              Dla mojego pokolenia nie będzie emerytur, bo obecne dzieci dostają 500+.
              • tiszantul Re: ochłap wyborczy dla seniorów 09.03.19, 12:37
                > Dla mojego pokolenia nie będzie emerytur, bo obecne dzieci dostają 500+.

Już wiele lat przed 500+ mówiono, że dla naszego pokolenia nie będzie emerytur
                • betty_bum Re: ochłap wyborczy dla seniorów 09.03.19, 15:15
                  Bo nie będzie, przez 500+ kilka lat wcześniej.
              • 1unia4 Re: ochłap wyborczy dla seniorów 09.03.19, 13:52
                A co to ma wspólnego?
                Na dzisiejsze emerytury pracują aktualnie pracujący
      • boo-boo Re: ochłap wyborczy dla seniorów 10.03.19, 00:01
        Masz rację- za PO nie było takiej patologii bo PO wiedziało, że państwo swoich pieniędzy nie ma- a jak się kasę rozdaje to podatnika kasę.
    • myfaith Re: ochłap wyborczy dla seniorów 07.03.19, 21:56
      Nihil novi - juz Łukaszenka zrobił tak samo na początku XXI wieku. Zadziałało, z tymże on poszedł dalej bo nie tylko dał jednorazowo ale jeszcze obiecał podwyżki. Wygrał 😀
      Po wygranej oczywiscie żadnych podwyżek nie było ale .
      Moze PiS tez pójdzie jeszcze dalej jak sondaże pokaza ze ciagle maja za mało do samodzielnego rządzenia?

A emeryci sie skuszą tak jak skusili sie emeryci na Białorusi.
      • tiszantul Re: ochłap wyborczy dla seniorów 07.03.19, 22:10
        > Nihil novi - juz Łukaszenka zrobił tak samo na początku XXI wieku. Zadziałało,
        > z tymże on poszedł dalej bo nie tylko dał jednorazowo ale jeszcze obiecał podwy
        > żki. Wygrał 😀
        > Po wygranej oczywiscie żadnych podwyżek nie było ale .

Polskie społeczeństwo oczywiście nie jest tak oświecone, żeby śledzić sytuację na Białorusi, natomiast wszyscy pamiętamy, jak w kampanii pis obiecał program 500+, a potem go nie wprowadził. Społeczeństwo już się nie da nabrać na żadne pisowskie programy. Naiwni rodzice, którzy uwierzyli, że pis da im 500 zł, są sami sobie winni.
        I myślę, że trzeba koniecznie jeszcze raz podkreślić, bo może ktoś nie zauważył: pis = Łukaszenka, opozycja = Europa. 1000 zł dla emeryta = Białoruś, zero złotych dla emeryta = Europa. Warto to nieustannie tłumaczyć, bo zacofani ludzie nie rozumieją, że pisowskie podarki przekreślają europejskie ambicje naszych emerytów i wydają ich na pastwę Putina
        • myfaith Re: ochłap wyborczy dla seniorów 07.03.19, 22:57
          Przypominam ze PiS poszło z hasłem 500 + na Kazde dziecko ... i jak sam stwierdziłeś „...naiwni rodzice ktorzy uwierzyli ze PiS da im 500 ...”

Nie wiem co mysli PiS ( czy czerpie przykład z Łukaszenki i innych jemu podobnych jak byłeś uprzejmy zasugerować ) natomiast takimi obietnicami PiS jak najbardziej równa do obietnic tych ktorzy za wszelka cenę chcą dojść/utrzymać sie przy władzy.
      • taki-sobie-nick Re: ochłap wyborczy dla seniorów 07.03.19, 22:16

> Moze PiS tez pójdzie jeszcze dalej jak sondaże pokaza ze ciagle maja za mało do
        > samodzielnego rządzenia?

Platformo, nie wahaj się! Obiecaj emerytom więcej!
        • myfaith Re: ochłap wyborczy dla seniorów 07.03.19, 23:02
          Ja mysle ze teraz każda partia powinna zrobic to samo - obiecywać, obiecywać i obiecywać ( milion samochow elektrycznych - moze jednak dwa miliony?, brak ZUS sla osob do 26 r. Z - moze do 30 r.z?, 500+ na dziecko a moze 700+? Itd) i dać tyle samo albo wiecej - niech do ludzi moze wreszcie dotrze ze to parodia jest + taki festiwal obietnic 😜
          • taki-sobie-nick Re: ochłap wyborczy dla seniorów 07.03.19, 23:07
            myfaith napisała:

> Ja mysle ze teraz każda partia powinna zrobic to samo - obiecywać, obiecywać i
            > obiecywać ( milion samochow elektrycznych - moze jednak dwa miliony?, brak ZUS
            > sla osob do 26 r. Z - moze do 30 r.z?

A dlaczego tylko dla nich? Kochający seniorów PiS ozusował umowy o dzieło podpisywane przez emerytów!
          • taki-sobie-nick Re: ochłap wyborczy dla seniorów 07.03.19, 23:09
            dotrze ze to parodia jest
            > + taki festiwal obietnic 😜

E tam, parodia. Liczy się gadane. tongue_out Pińcet plus jest i 70 brutto dla seniora jest.
    • jola-kotka Re: ochłap wyborczy dla seniorów 07.03.19, 21:57
      Mentalnosc Polaka jest taka ze jak ma w reku to wierzy. Reszta jest wirtualna i nie kazdego bedzie dotyczyc. Wczesniej dalo sie ich kupic za 400 i to nie dla kazdego.
      To za 1000 dla wszystkich poleca jak do lepu glosowac jeszcze ksiadz szebnie z ambony co trzeba i sukces.
      • tiszantul Re: ochłap wyborczy dla seniorów 07.03.19, 22:24
        > glosowac jeszcze ksiadz szebnie z ambony co trzeba i sukces

Tak, ciemne społeczeństwo wyznające katolickie zabobony to nasz wielki problem. Na szczęście idą wybory i opozycja na pewno zaproponuje jak z tym walczyć. Może pozbawić katolików praw wyborczych? Ale niektórzy katolicy głosują na PO. To może tylko tych, co głosują na PiS?
        Kiedyś chcieliście ten ciemny lud edukować, Kijowski zbierał pieniądze na benzynę, żeby jeździć po wsiach i osobiście kształcić ludzi, osobiście chodzić po wiejskich domach i wyjaśniać, że nie należy głosować na PiS. Pamiętacie ten optymizm sprzed dwóch lat? (to było już po wyrzuceniu Kijowskiego z KOD-u) Ale zdaje się warstwy oświecone pożałowały pieniędzy na ten ambitny projekt i wszystko zostało po staremu
        • natalia.nat Re: ochłap wyborczy dla seniorów 07.03.19, 23:19
          Baju, baju. Oczywiście nie ma w Polsce "ciemnego ludu". To mit tylko big_grin
          • taki-sobie-nick Re: ochłap wyborczy dla seniorów 07.03.19, 23:25
            natalia.nat napisała:

> Baju, baju. Oczywiście nie ma w Polsce "ciemnego ludu". To mit tylko big_grin

Oczywiście ciemny lud występuje wyłącznie po stronie PiS-a. Po zagłosowaniu na PO IQ automatycznie rośnie o 50 jednostek.
            • natalia.nat Re: ochłap wyborczy dla seniorów 07.03.19, 23:47
              A gdzieś tak napisałam? Ja akurat wcale nie uważam, że ciemny lud jest wyłącznie po stronie PiSu. To jest raczej pewien stan umysłu, braku refleksji i samodzielnej korekty poglądów, a nie preferencje wyborcze jako takie.
              Ja akurat na PO nie głosowałam. A za ciemny lud się nie uważam. big_grin
            • jola-kotka Re: ochłap wyborczy dla seniorów 08.03.19, 01:07
              Ciemny lud to wlasnie pokolenie emerytow tak nie wszyscy z nich sa ciemni ale najwiekszy procent w kosciele to ci starsi a dla nich ksiadz to ulala autorytet . Tysiak w polaczeniu z msza to idealna mieszanka. Glos zdobyty.
              • roks30 Re: ochłap wyborczy dla seniorów 08.03.19, 09:29
                To nie 1000 będzie tylko 1100 brutto, czyli 880 netto😆. Tak, że ten.
                • jola-kotka Re: ochłap wyborczy dla seniorów 08.03.19, 09:31
                  No to i tak dwa razy wiecej niz poprzednio czyli wiecej glosow a o to w tym chodzi absolutnie, nie o troske o emerytow.
                  • niennte Re: ochłap wyborczy dla seniorów 08.03.19, 09:51
                    Ale to przecież wiadomo, po co to tłumaczysz?
    • angazetka Re: ochłap wyborczy dla seniorów 08.03.19, 10:27
      Tysiąc rzecz bardzo miła i się mojej mamie przyda, ale niech nie liczą, że cokolwiek to zmieni w jej preferencjach wyborczych.
      • tiszantul Re: ochłap wyborczy dla seniorów 08.03.19, 22:30
        > Tysiąc rzecz bardzo miła i się mojej mamie przyda, ale niech nie liczą, że coko
        > lwiek to zmieni w jej preferencjach wyborczych

Można być w opozycji i kulturalnie zareagować? Można. Opanowana, zrównoważona i trzeźwa opozycja byłaby zresztą dla pisu znacznie większym zagrożeniem, na szczęście nam to nie grozi. Mamie życzymy wszystkiego najlepszego i dużo satysfakcji z głosowania na POKO smile

Przy okazji, "Gazeta Wyborcza" właśnie podjęła trapiący polskich emerytów istotny problem, co mają zrobić emeryci, którzy nie życzą sobie otrzymać pisowskiego dodatku. Wkrótce się dowiemy:

wyborcza.pl/7,95891,24513721,jestem-emerytka-co-mam-zrobic-jesli-nie-chce-trzynastki.html#S.8-K.C-P.1-B.8-L.3.zw
    • woman_in_love na bank po wyborach wywalą im z refundacji leki 09.03.19, 11:44
      najbardziej kosztowne dla budżetu. Albo operacje złamanego biodra. Albo coś w tym stylu. Tym sposobem starcy wierzący w PiS zyskają tysiąc, by stracić późnej tysiące. Już mam ubaw na myśl o tym big_grin. Amen.
      • tiszantul Re: na bank po wyborach wywalą im z refundacji le 09.03.19, 12:51
        Ależ ciemni ci propisowscy starcy, opozycja powinna do nich dotrzeć i wytłumaczyć, objaśnić, uzmysłowić, uprzytomnić, uświadomić, wyedukować, dokształcić, otworzyć oczy, zedrzeć łuski z oczu oraz oczywiście oświecić

Żeby nie hejtować bez sensu tej grupy wiekowej przypomnę, że oprócz ciemnych propisowskich starców mamy jeszcze w tym przedziale wiekowym świadomych seniorów, znakomicie zorientowanych w polityce - największe poparcie w ostatnich wyborach parlamentarnych Platforma Obywatelska uzyskała właśnie w grupie wyborców 60+. Wśród ludzi przed trzydziestką Platforma uzyskała 14%, wśród tych 60+ PO poparło 28%.

Aha, wśród ludzi przed trzydziestką wygrał PiS, więc oprócz ciemnych pisowskich starców mamy jeszcze ciemną pisowską młodzież smile
        • woman_in_love Re: na bank po wyborach wywalą im z refundacji le 09.03.19, 13:06
          Wiem, to dokładnie ci sami, którzy chcieli lepiej dla wnuczków i poparli PiS bo obiecał reformę edukacji big_grin.
        • betty_bum Re: na bank po wyborach wywalą im z refundacji le 09.03.19, 15:22
          Dlatego PiS przestrzelilo, zakładając, że każdy emeryt ma demencję i żyje tak, że jednorazowy 1000- pchnie go do urny, żeby podziękować „darczyńcy”. Przez pół roku po pieniądzach nie zostanie wspomnienie. Pomysł sam w sobie idiotyczny, a jeszcze źle rozegrany.
    • betty_bum Re: ochłap wyborczy dla seniorów 09.03.19, 12:32
      Moim zdaniem z emerytami przestrzelili. Tylko część emerytów klepie biedę, taką, żeby 1000 robił różnicę, z tej części tylko cześć chodzi na wybory. Poza tym do października zapomną, a jeśli będą pamiętać, to, że obiecano im 1100, a listonosz przyniósł mniej (dostaną netto).
      • taki-sobie-nick Re: ochłap wyborczy dla seniorów 09.03.19, 22:32
        a jeśli będą pamiętać, to, że obiecano im 1100, a list
        > onosz przyniósł mniej (dostaną netto).

Ta kwestia wypłynęła obecnie, z 70 zł dostali 55, więc PiS zaczął używać pojęcia "brutto".
    • pkt4aa Nie sprzedawaj się 09.03.19, 13:36
      Oddaj na Rydzyka.Po co ci takie ochłapy.Bądź dzielna .
    • pkt4aa To nie może być prawda? 09.03.19, 13:43
      Jeśli nasi przeciwnicy wybory wygrają, zabiorą to, co myśmy dali, począwszy od 500 plus, a skończywszy na wcześniejszych emeryturach, przeprowadzą atak na rodzinę i dzieci - powiedział w sobotę podczas konwencji PiS w Jasionce prezes partii Jarosław Kaczyński.
      • aankaa Re: To nie może być prawda? 09.03.19, 13:49
        dalej jest jeszcze lepiej
        - Prawo i Sprawiedliwość jest za tolerancją, jest tolerancyjne. Tolerancja to zgoda na odmienność i szacunek dla odmienność, ten szacunek jest z naszej strony, to jest oczywiste.

mujtyborze, czy temu panu już zupełnie peron odjechał ??
        • tiszantul Re: To nie może być prawda? 09.03.19, 13:58
          > mujtyborze, czy temu panu już zupełnie peron odjechał ??

Dla opozycji to chyba dobrze? Większe szanse w wyborach. Chociaż z drugiej strony trochę głupio będzie przegrać z gościem odjechanym od peronu
      • tiszantul Re: To nie może być prawda? 09.03.19, 14:00
        Prezes jak zwykle spokojnie i w sedno. Jesteście pewni, że ludzie nie widzą różnicy między zrównoważonym stylem prezesa a histeryzowaniem opozycji?
        • betty_bum Re: To nie może być prawda? 09.03.19, 15:17
          Prezes jest starszym, schorowanym człowiekiem, którego perspektywy kończą się na najbliższych latach, więc według niego po nim choćby potop.
          • taki-sobie-nick Re: To nie może być prawda? 09.03.19, 22:31
            betty_bum napisał(a):

> Prezes jest starszym, schorowanym człowiekiem, którego perspektywy kończą się n
            > a najbliższych latach, więc według niego po nim choćby potop.

"Atak na rodzinę i dzieci" to nie jest spokojna wypowiedź.
    • mamtrzykotyidwa Re: ochłap wyborczy dla seniorów 21.10.21, 12:26
      Lepszy tysiąc do łapy dla każdego, niż refundacja jakichś badziewnych leków dla nielicznych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka