Dodaj do ulubionych

Pies po operacji

17.03.19, 15:17
Napiszcie coś pocieszającego. Mała suczka miała operację guza, rana duża na boku wzdłuż lapy aż na podbrzusze, szwy założone, skóra mocno naciągnięta.
Jak długo pies dochodzi do siebie i jak mu pomóc?
Po sterylce w porównaniu z tym, co jest teraz, był luz. Leży bidula apatyczna od środy i cierpi.
A jutro wszyscy do pracy.
Obserwuj wątek
    • aqua48 Re: Pies po operacji 17.03.19, 15:20
      A dajecie środki przeciwbólowe? Miskę z wodą powinna mieć pod pyskiem i ochraniacz żeby sobie nie zerwała opatrunku. A poza tym choćby telefon do weterynarza jeśli nie będzie poprawy.
      • malia Re: Pies po operacji 17.03.19, 15:28
        Byłam u weterynarza w piątek na wyjęciu drenów i wczoraj, za każdym razem dostala zastrzyk przeciwbólowy, dzisiaj nie.
        Jak długo takie dziadostwo się goi?
        • majenkir Re: Pies po operacji 17.03.19, 15:44
          Mogl vet dac cos doustnego p/bolowego...
        • berdebul Re: Pies po operacji 17.03.19, 19:09
          Do weta po przeciwbólowe, zwierzak niepotrzebnie cierpi. Zastrzyk przeciwbólowy nie działa aż tak długo.
    • default Re: Pies po operacji 17.03.19, 16:31
      Kiedy miała te operacje? Ja bym nie poszła na razie do pracy, skoro pies się źle czuje.
      Musisz zwrócić uwagę czy interesuje się rana i dobrze zabezpieczyć, żeby nie próbowała wyciągnąć szwów. Kluczowe są pierwsze 3-4 dni, potem juz zaczyna się goic szybko. Grunt żeby teraz nic nie nadszarpnela. Wiek ma znaczenie, na młodym goi się szybciej - ale nasza 12-latka miała podobnie rozległą operacje i doszła całkiem do siebie w niecałe 2 tygodnie.
      • malia Re: Pies po operacji 17.03.19, 17:51
        Nie mam urlopu, a zwolnienia na psa nie dostanę. Przez dwa dni corka z nią siedziała, ale jutro jedzie na wycieczkę, a mąż też musi być w pracy. Operacja była w środę. Na razie trochę wstała, pokręciła się i zjadła.
        • default Re: Pies po operacji 17.03.19, 17:58
          "Kacowego" tez juz nie masz ? No to trudno, zresztą od środy to juz powinno być ustabilizowane (w sensie ze zaczął się zrost). Dobrze zabezpiecz żeby się nie dobrala do rany.
    • lidek0 Re: Pies po operacji 17.03.19, 17:57
      A urlop na żądanie?, też już w marcu wszystko wykorzystałaś Ja bym do pracy nie poszła albo tak zaplanowała operację, żeby z tydzień posiedzieć z nim w domu. A do lekarza i po zwolnienie nas siebie ..........
      • malia Re: Pies po operacji 17.03.19, 18:16
        Jestem nauczycielem, nie mam urlopu na żądanie.
        Czy octanisept coś da, na razie tym psikam, czy kupić coś innego.
        • bo1 Re: Pies po operacji 18.03.19, 09:11
          Można jeszcze stosować spray ze srebrem na rany. No i jakieś dopyszczne środki przeciwbólowe. Ale to wszystko lepiej po konsultacji u weterynarza, który obejrzy stan rany i poda dawkowanie środka przeciwbólowego.
        • lidek0 Re: Pies po operacji 18.03.19, 09:16
          Ale zwolnienie lekarskie chyba możesz wziąć?
    • berdebul Re: Pies po operacji 17.03.19, 19:08
      PRzede wszystkim zabezpieczenie przeciwbólowe.
      Zabezpieczenie rany, żeby była sucha i czysta.
      Dostaje antybiotyki? Przemywacie? Sączy się? Pies ma temperaturę?
    • taki-sobie-nick Re: Pies po operacji 18.03.19, 01:25
      Pocieszamy. Miał pies guza i NIE MA!
      • malia Re: Pies po operacji 18.03.19, 15:08
        Dzięki, ale to nie do końca pociecha, trzeba jeszcze poczekać aż się okaże jaki to był guz.
        Wiem że histeryzuję ( małżonek mi tak powiedział ) ale ja nigdy nie miałam zwierzęcia któremu coś jest. Sama nie wiem jak to się stało, że zdecydowałam się na sterylkę, na pewno nie w sposób świadomy.
        Psu jakby lepiej, wstał, chodzi po domu, był trochę na dworze.
        Ale ta rana.
        • taki-sobie-nick Re: Pies po operacji 18.03.19, 21:17

> Ale ta rana.

No dajże psu spokój, a jaki ma być po operacji?!

Smuci cię, że psa po operacji boli i jest apatyczny? To normalne zachowanie w tym przypadku. Ach, współczesna obsesja szczęścia...
          • berdebul Re: Pies po operacji 18.03.19, 22:32
            Nie, to nie jest normalne. Pies ma prawo do środków przeciwbólowych. Ból to stres, a stres wpływa negatywnie na gojenie się rany.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka