Dodaj do ulubionych

Inwazja końskich much bleeeh

19.05.19, 20:06
Czy u was tez w ostatnich dniach latają tabuny obleśnych grubych końskich much? Od jednej strony domu nie mogę otwierać okien bo wlatują masowo do środka, fuj. Mało tego, na otaczających ulicach muszy trup ściele się gęsto, czegoś takiego nie widziałam jako żyje - setki martwych muszych ciał. O co chodzi?
Obserwuj wątek
    • dorotkamaskotka Re: Inwazja końskich much bleeeh 19.05.19, 20:18
      Prawdopodobnie to nie muchy, a leń ogrodowy. Czarny, podobny do muchy lub wielkiego tłustego, czarnego komara. Teraz mają wylot dorosłych osobników, które tylko uprawiają seks i padają...jak muchywink
      • piekna_remedios4 Re: Inwazja końskich much bleeeh 19.05.19, 20:30
        Nie nie, to nie to. Muchy 100%
    • kalina_lin Re: Inwazja końskich much bleeeh 19.05.19, 21:01
      Końska mucha jest podłużna, raczej szczupła i boleśnie gryzie. Nigdy nie zdarzyło mi się, żeby mi wpadła do miedzkania. Ona raczej blisko wody się trzyma. Albo blisko gospidarstw rolnych.
      • piekna_remedios4 Re: Inwazja końskich much bleeeh 19.05.19, 22:04
        Kurde, w takim razie to nie końskie, bo są grube i beczulkowate. Strasznie obleśne.
        • spanish_fly Re: Inwazja końskich much bleeeh 19.05.19, 22:15
          Może to to:
          wyborcza.pl/7,75400,24801685,czarna-pszczola-powraca-do-polski-widzieliscie-ja.html
    • szarsz Re: Inwazja końskich much bleeeh 19.05.19, 21:41
      Nigdy nie widziałam w mieście końskiej muchy. Ale na działce na wsi pod lasem miałam kiedyś inwazję. Pojechaliśmy i wróciliśmy do domu nie opuszczając samochodu. Nie dało się wysiąść, tyle ich latalo.
    • astrologia333 Re: Inwazja końskich much bleeeh 19.05.19, 22:05
      Lubię muchy. O wiele bardziej niż każdego innego owada, robala i pajęczaka.
      Jedynie bolimuszka mnie w...a
      • piekna_remedios4 Re: Inwazja końskich much bleeeh 19.05.19, 22:07
        Nie obrzydza cię, że siadają na kupach a potem beztrosko łażą po np stole w twoim domu?
        • astrologia333 Re: Inwazja końskich much bleeeh 19.05.19, 23:40
          Inne robale też. I tak wolę muchy.
          • memphis90 Re: Inwazja końskich much bleeeh 20.05.19, 07:03
            Inne robale nie wymiotują tym, co wcześniej zezarly na to, co aktualnie próbują zezrec.
            • joasia33 Re: Inwazja końskich much bleeeh 20.05.19, 14:04
              Hahaha, przypomniał mi się film "Mucha" z młodym Jeffem Goldblumem. Rzygał takoż big_grin
            • astrologia333 Re: Inwazja końskich much bleeeh 20.05.19, 14:31
              Nazwałabym pluciem bardziej niż rzyganiem.
              Ludzie są fascynujący. Sami plują, obśliniają i wyrzucają nie patrząc że ich nadgryzione resztki zje bezdomny, pies czy inny robal - nadal Boże stworzenie. Co gorsza czasem przememlane zarło dają potomstwu a obrzydza ich mucha.
              Inne robactwo, które też bo jedwabnym dywanie nie stąpa jest ok.

Nadal wolę mychy niż jakiegokolwiek innego robala, owada czy pajęczaka.
    • lot_w_kosmos Re: Inwazja końskich much bleeeh 19.05.19, 22:07
      Jeszcze nie, ale zapewne twn moment jest blisko, jak co roku wink
    • rulsanka Re: Inwazja końskich much bleeeh 19.05.19, 23:51
      Nie końska tylko jakaś mucha typu plujka. Pewnie w jakiejś padlinie się wylęgły. Może jakieś dziki pomarły w okolicy? U nas w sąsiedztwie był ostatnio martwy dzik.
      W domu sprawę załatwia lampa uv. Na dwór jej nie wystawiaj, bo zabija również pożyteczne owady.
      • piekna_remedios4 Re: Inwazja końskich much bleeeh 20.05.19, 14:38
        Tak, masz rację.
        A to by się zgadzało bo mieszkam z 30m od lasu
    • larix_decidua77 Re: Inwazja końskich much bleeeh 20.05.19, 06:44
      To plujki nie końskie. Obrzydliwe. Załóż moskitiery.
    • mikams75 Re: Inwazja końskich much bleeeh 20.05.19, 10:24
      a nie masz tam gdzes jakiegos smietnika? odpadow? Nie wywalil ktos jakiejs padliny za plotem?
      • karme-lowa Re: Inwazja końskich much bleeeh 20.05.19, 10:27
        To mucha plujka, a nie końska. Obrzydliwe to to.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka