Dodaj do ulubionych

Wysoki rachunek

24.05.19, 20:41
Mam abonament tel. Poleciałam na delegacje do Niemiec, miedzyladowanie w Zurychu. Za te pół godziny na przejście z bramki do bramki na rachunku tel mam 500 zł netto. Czy da się tego uniknąć, zareklamować. Domyślam się, że Internet mi naciagnal, mam nauczkę. Płakać i płacić czy da się to zareklamować. Czy jest realny taki koszt polgodzinnego pobytu w Szwajcarii? O ja głupia....
Obserwuj wątek
    • bigzaganiacz [...] 24.05.19, 20:48
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • pasquda77 Re: Wysoki rachunek 24.05.19, 20:54
        Ale przecież chyba każdy abonament ma w pakiecie kilka gb w roamingu w UE?
        • bigzaganiacz Re: Wysoki rachunek 24.05.19, 20:56
          Oczywiscie ze ma , ale co ma to do tematu watku to naprawde nie wiem,

Glupota ludzi poraza na kazdym kroku
        • cruella_demon Re: Wysoki rachunek 24.05.19, 20:56
          Wystarczy, że akurat jej aktualizacje pościągało.
          • droch Re: Wysoki rachunek 24.05.19, 21:00
            Aktualizacje? Cha, cha, cha, raczej pogodę... wiesz ile tam kosztuje 1 MB?
            • cruella_demon Re: Wysoki rachunek 24.05.19, 21:02
              Nie mam pojęcia smile
              • droch Re: Wysoki rachunek 24.05.19, 21:10
                W Orange w 2017 - ok. 30 zł. brutto za 1 MB...
                • cauliflowerpl Re: Wysoki rachunek 24.05.19, 21:13
                  O kufa...surprised
                • bigzaganiacz Re: Wysoki rachunek 24.05.19, 21:14
                  No tak mniejwiecej

Czyli bardziej ze dwa selfiki i ogladanie jakichs glupot o kotach na ryjbuku
        • kosmos_pierzasty Re: Wysoki rachunek 24.05.19, 20:57
          Szwajcaria nie jest w UE.
        • iberka Re: Wysoki rachunek 24.05.19, 20:58
          Ale Szwajcaria jest w "osobnych tabelkach" 😉. Sprawdzone na własnym rachunku heh
        • sumire Re: Wysoki rachunek 24.05.19, 20:59
          Szwajcaria nie należy do UE.
        • cosmetic.wipes Re: Wysoki rachunek 24.05.19, 20:59
          Ale wiesz, że Szwajcaria nie należy do UE?
        • bergamotka77 Re: Wysoki rachunek 24.05.19, 21:02
          Jezu Szwajcaria i UE? Skończyłaś jakąś szkołę w ogóle? A co do watkodajki- nic nie mów, też miałam drogie miedzyladowanie w Zurychu choć z innego powodu i nie cierpię tego miasta. Kraj też mnie wkurza i mentalność ludzi.
          • sumire Re: Wysoki rachunek 24.05.19, 21:06
            bergamotka77 napisała:

> Kraj też mnie wkurza i mentalność ludzi.

Here we go again... 🤦
            • majenkir Re: Wysoki rachunek 24.05.19, 22:21
              Koty jedza..... uncertain
        • wiktor_bog Re: Wysoki rachunek 24.05.19, 21:37
          Szwajcaria nie jest w UE i stawki tam na pewno są inne.
        • profes79 Re: Wysoki rachunek 25.05.19, 00:27
          Od kiedy Szwajcaria jest w UE?
      • baba_za_kolkiem Re: Wysoki rachunek 24.05.19, 21:09
        Nie rozmawiałam z nikim. Podczas tego "pobytu" włączyłam tel żeby sprawdzić czy babcia nie pisała (została sama z młodym w domu), okazało się że nikt nie pisał i zaraz potem wsiadalam na pokład kolejnego samolotu. Nie robiłam sama nic aktywnie.
        • berdebul Re: Wysoki rachunek 24.05.19, 22:37
          Wszystkie aplikacje zaczęły ściągać dane. Typu pogoda, e-mail, facebook, messenger itd.
    • leni6 Re: Wysoki rachunek 24.05.19, 20:59
      Taki jest koszt w Szwajcarii, ja kiedyś byłam świadoma że jest drogo, więc używałam tylko gdy było to konieczne (ze 3 razy) zapłaciłam 200 zl.
      • baba_za_kolkiem Re: Wysoki rachunek 24.05.19, 21:11
        No właśnie A ja "nie używałam" wcale, rozumiem że to za Internet Ale tyle???? Spora kara za gapiostwo.
        • bigzaganiacz Re: Wysoki rachunek 24.05.19, 21:17
          A ja "nie używałam" wcale,

Nie bardzo rozumiem ten kod
          Znaczy to ze izywalas czy nie uzywalas?
        • cruella_demon Re: Wysoki rachunek 24.05.19, 21:18
          Przecież większość apek opiera się na połączeniu z netem, choćby ta wspomniana już pogoda. Ja tam się za specjalnie nie znam, ale na moje to wcale nie musiałaś nic robić, telefon zrobił za ciebie.
    • mikams75 Re: Wysoki rachunek 24.05.19, 21:14
      sprobowalabym reklamowac a na przyszlosc polecam ustawienie w telefonie takie, ze przy przejsciu na obca siec wylacza sie internet. Bedziesz potrzebowala to wlaczysz manualnie.
      Koszt wydaje mi sie malo realny. Sprawdz u operatora ile mb musialabys sciagnac, zeby dobic do takiej kwoty i czy faktycznie sciagnelas/przegadalas. W moim telefonie zadne apki nie aktualizuja sie automatycznie w sieci, tylko przez wifi. Wiec nawet jak sa jakies aktywne apki, to niewiele inernetu potrzebuja.
      • bominka Re: Wysoki rachunek 24.05.19, 21:23
        W roamingu oplaty nie zostaną uznane, bo są to koszty obcego operatora. Dziwi mnie jednak suma, ponieważ jest coś takiego jak domyślny limit kwotowy na Internet w roamingu, który został przekroczony. Wygląda na to,że na życzenie go podnioslas albo wysoka suma jest wynikiem błędu systemowego operatora.
      • bergamotka77 Re: Wysoki rachunek 24.05.19, 21:56
        Pierwsze co się robi to wyłącza transmisję danych w takich krajach czyli poza UE. Serio trzeba to tłumaczyć?
        • mikams75 Re: Wysoki rachunek 24.05.19, 21:58
          mnie akurat nie trzeba tlumaczyc.
        • droch Re: Wysoki rachunek 24.05.19, 22:14
          Przynajmniej roaming danych.
    • wiktor_bog Re: Wysoki rachunek 24.05.19, 21:41
      Stawki za rachunki w Szwajcarii są bardzo wysokie, kraj bowiem nie należy do UE i ma swoje regulacje. Niestety zareklamowanie nic nie da: zareklamować możesz jedynie usługę źle wykonaną, a tutaj pieniądze zostały naliczone zgodnie z taryfikatorem. Przykro mi, bez opłaty raczej się nie obejdzie.
      Poniżej krótki art. na ten temat.
      www.money.pl/davos2018/roaming-szwajcaria-sikorski-rachunek-telefon,158,0,2397086.html

I nie miej sobie za złe, niestety nie tylko Ty się nacięłaś. Niemniej szkoda, że raczej od tej opłaty nie uciekniesz.
      Pozdrawiam!
    • bookends Re: Wysoki rachunek 24.05.19, 22:29
      Pieprzyc rachunek. Zajebiscie się cieszę, że Cię widzę 🙂 Humor mi się poprawił. Helenaizuza.
      • mamolka1 Re: Wysoki rachunek 24.05.19, 22:42
        Też miałam pisać: dobrze cię babo widzieć ☺️
        Napisz, co tam u was - jak ty, jak młody?
        • baba_za_kolkiem Re: Wysoki rachunek 24.05.19, 22:53
          Ja ok, nie narzekam, nadal w badaniach klinicznych. Młody strasznie daje popalić, z czasem jest mu chyba coraz trudniej, bo jako aspie dostrzega więcej i bardziej chroni swoje terytorium, schematy, swój świat. Każdy dzień to walka z jego slabosciami. Nie jest łatwo. No ale co robić. Trzeba wspierać i liczyć, że z czasem się poukłada.
          • biankao Re: Wysoki rachunek 25.05.19, 08:18
            Tez się cieszę ze cię widzę bo ostatnio nigdzie się nie odzywałaś i już zaczynałam się martwić. Pozdrawiamsmile
      • baba_za_kolkiem Re: Wysoki rachunek 24.05.19, 22:42
        Piąteczka smile
      • juuuu7 Re: Wysoki rachunek 25.05.19, 08:52
        Mam to samo! I jeszcze pracuje, lata w delegacje. Super😀
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Wysoki rachunek 24.05.19, 22:41
      Swoją drogą to chyba poszaleli z takimi cenami.
      Kraj poza Unią i opłaty tysiąc razy wyższe.
      Toż to 3 świat.
      • baba_za_kolkiem Re: Wysoki rachunek 24.05.19, 22:55
        No otusz to. Zrozumialabym gdybym tam była 3 dni i robiła cuda, rozmowy, fejsbuki itd. A to była tylko przesiadka.
    • ida_listopadowa Re: Wysoki rachunek 24.05.19, 23:44
      Babo - da sie. Twoj operator powinien cie smsem powiadomic o kosztach roamingu. Jezeli dane zostaly sciagniete zanim ten sms doszedl to masz duze szanse.
      Generalnie tak jest u Playa - znam kilka takich spraw zakonczonych pozytywnie.

Skad sie biora takie koszty oraz jak sie bronic? Telefony sciagaja dane w tle, np sciagaja pocztę. I to juz wystarczy, seby nabic np 50 MB. Roaming danych potrafi kosztowac krocie, nawet 80 zl za 1 MB. Operator powinien cie zawiadomic o przelaczeniu na roaming i wyslac ci sms z cennikiem, ale tu kryje sie pułapka - cennik czesto podaje cene za... 1kb danych! Ludziom sie to myli, mysla ze te 8 zl to za 1 Gb, bo ta archaiczna jednostka nic im nie mowi.

Co powinnas zrobic: wprowadzic ograniczenie na roaming, kwotowe, u operatora. Np 200 zl. Jak zapomnisz to roaming zeżre tyle i nic wiecej. Po drugie, do samolotu, na miedzynarodowy prom i jak idziemy w gory, gdzie jest granica panstw - wylaczamy roaming danych. Przechadzki pod białoruska granica tez sie moga tak skonczyc, ze ci telefon zlapie obca siec i zacznie stukac kase w tle!

Na razie reklamuj na podstawie braku informacji o cenniku.
      • szeptucha.z.malucha Re: Wysoki rachunek 25.05.19, 08:20
        Tak, wyłączenie roamingu danych, ochroniło mnie wielokrotnie, w tym w Szwajcarii. I normalnie w tym czasie dzwoniłam i smsowałam z Polską i nie tylko. Zapłaciłam ze 30 złotych za krótkie rozmowy. Jedyne co, to mapa googla mnie śledząca nie odnotowała, że zaliczyłam no. Białoruś, czy tę nieszczęsną Szwajcariętongue_out
        Przy dłuższych pobytach z kolei lepiej nabyć ichniego prepaida.
        • ichi51e Re: Wysoki rachunek 25.05.19, 08:56
          Albo w ogole miec telefon na karte i swiety spokoj. Po co ci abonament tak naprawde?
    • magia Re: Wysoki rachunek 25.05.19, 08:26
      Hehe kosztowna nauczka smile
      Często bywam w Szwajcarii i na lotnisku telefon włączam dopiero gdy kupię na lotnisku kartę z pakietem danych i ryczałtem na rozmowy MB dzienny koszt wynosi wtedy 2 franki,i nie mam limitów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka