zazou1980
19.08.19, 20:16
Czy to możliwe, by odmówiono 500+ na dziecko? Dziś żaliła mi się sąsiadka, która opiekuje się 12-letnim wnukiem. Matka dziecka ma ograniczone prawa w stosunku do niego (dokładnie nie wiem, jakieś poważne zaniedbanie jak mały miał z rok), ojciec ma chyba pełne prawa, ale przebywa za granicą i dziecko ma w dupsku (na pewno nie pobiera żadnych dodatków na nie).
Wniosek pomagała złożyć asystent rodziny, więc od strony formalnej chyba wszystko ok. Mówiła, że donosiła jakieś papiery z sądu o przyznanej opiece, ale w piątek otrzymała pocztą decyzję odmowną. Poradziłam kontakt z tą panią asystent - podobno jeszcze przez tydzień jest na urlopie, a ta się chyba boi albo wstydzi do niej dzwonić.
Chciałam jej coś poradzić, bo jest osobą schorowaną i zagubioną w systemie. W zeszłym roku nie dostała 300+, bo nie poradziła sobie ze złożeniem wniosku. W tym roku jeszcze nie wie, czy dostanie, bo nie ma żadnej informacji.
Co zrobić, żeby jednak przyznali dziecku to świadczenie? Żyje z tym nim na granicy nędzy, na własnej emeryturze ma komornika za niepłacenie czynszu i dostaje coś koło 1200 PLN. Czy ojciec może w takiej sytuacji złożyć wniosek przez internet będąc za granicą?
Niestety są tacy nieporadni ludzie, którzy nie ogarniają rzeczywistości i nie potrafią załatwić żadnych formalności, czy zasiłków.
Podobno 500+ należy się każdemu dziecku, a wychodzi że jednak nie...