Dodaj do ulubionych

Chcę kupić zmywarkę

21.12.19, 15:52
I kompletnie nie wiem czym się kierować przy zakupie.
Podpowiedzcie markę, wymiary i parametry. Jest nas 3 osoby.
Z góry dzięki.
Obserwuj wątek
    • laaisa Re: Chcę kupić zmywarkę 21.12.19, 15:57
      Nie lepiej iść do sklepu i tam zapytać fachowca? Ma być w zabudowie?
      • tojamarusia Re: Chcę kupić zmywarkę 21.12.19, 16:01
        Wolnostojąca
      • dyzurny_troll_forum Re: Chcę kupić zmywarkę 21.12.19, 16:06
        laaisa napisała:

> Nie lepiej iść do sklepu i tam zapytać fachowca?

W sklepie są sprzedawcy, nie fachowcy. A sprzedawcy sprzedają to z czego mają najwięcej dla siebie....to elementarne!
        • laaisa Re: Chcę kupić zmywarkę 21.12.19, 16:22
          Nie zgodzę się. Myślisz, że większą wiedzę o parametrach mają tutejsze kobiety? Idź do sklepów, wypytaj, zrób notatki i wybierz. Ewentualnie poczytaj tematyczne fora.
          • chatgris01 Re: Chcę kupić zmywarkę 21.12.19, 16:36
            Zgadzam się tu z dyżurnym trollem, wielokrotnie spotykałam sprzedawców AGD, którzy mieli bardzo blade pojęcie o pralkach,zmywarkach, lodówkach czy piekarnikach, które sprzedawali. Nie twierdzę oczywiście, że wszyscy tacy są, ale to zależy, na kogo się trafi.
            • laaisa Re: Chcę kupić zmywarkę 21.12.19, 16:39
              Jeśli trafiam na osobę, która nie orientuje się w asortymencie to proszę o wsparcie tej, która ogarnia. W spkeoach są kierownicy czy menadżerowie, którzy pomogą dobrać. Zazwyczaj sami podchodzą bądź są proszeni przez pracownika. Zawsze mi doradzili dobrze.
              • mikams75 Re: Chcę kupić zmywarkę 21.12.19, 19:41
                sprzedawcy potrafia swietnie blefowac, szczegolnie w sklepach euro, w innych pewnie tez;
                nawet sie nie zorientujesz, ze sprzedawca nie ma pojecia. A sam w domu ma jedna. To juz tu na forum mozna sie wiecej dowiedziec, bo jest przekroj uzytkownikow.
    • chatgris01 Re: Chcę kupić zmywarkę 21.12.19, 15:59
      Jak najprostsza, szeroka na 60 cm, ze stalowym dnem. Jak masz 2 taryfy, to z opcją opóźnionego startu/zaplanowania godziny startu.
      Beko albo Siemens (dawniej radziłabym Boscha, ale to już nie te Bosche co kiedyś i zraziłam się do tej marki nieodwołalnie).
      • mysiulek08 Re: Chcę kupić zmywarkę 21.12.19, 16:11
        a bosch to nie to samo to siemens?
        • chatgris01 Re: Chcę kupić zmywarkę 21.12.19, 16:15
          Prawie, ale nie do końca. Zmywarki Siemensa się jeszcze nie skiepściły (chyba).
          BTW, Beko to też Bosch tongue_out (są produkowane na ich licencji). Ale taki bazowy, z tych dawniejszych, i nie naładowanych elektroniką-a one były świetne.
          • mysiulek08 Re: Chcę kupić zmywarkę 21.12.19, 16:17
            fakt, akurat na duzy sprzet boscha nie narzekam, ale drobiazgi typu odkurzacze maja swoje za uszami i mumy mogly by byc lepiej zaprojektowane
          • dyzurny_troll_forum Re: Chcę kupić zmywarkę 21.12.19, 16:19
            chatgris01 napisała:

> BTW, Beko to też Bosch tongue_out (są produkowane na ich licencji).

To jest oczywista nieprawda. Te firmy nie mają nic wspólnego.
            Beko to typowy turecki produkt przygotowany głownie na tamten rynek, i dla tamtego odbiorcy.
            • ride_like_the_wind Re: Chcę kupić zmywarkę 21.12.19, 16:21
              To czemu robi furorę u nas?
              • dyzurny_troll_forum Re: Chcę kupić zmywarkę 21.12.19, 16:26
                ride_like_the_wind napisał:

> To czemu robi furorę u nas?

Z tego samego powodu co skoda - jest tani.
              • chatgris01 Re: Chcę kupić zmywarkę 21.12.19, 16:29
                We Francji też robi furorę.
                • rosapulchra-0 Re: Chcę kupić zmywarkę 22.12.19, 18:31
                  I w UK.
                • fitfood1664 Re: Chcę kupić zmywarkę 22.12.19, 20:03
                  Tu się nie zgodzę. Nie słyszałam żeby Beko we Fr miał wzięcie. To już prędzej Candy, tani a trwały, ama dobrą opinię. W Pl kupiłam zmywarkę i lodówkę. O zmywarce wspomniałam, lodówka też ciekawy okaz. Drzwi regulowane na piance montażowej, brak dostępu do odpływu, bez możliwości przetkania i wyczyszczenia. Pół lodówki trzeba rozkręcać... Ot, turecka jakość.
                  • chatgris01 Re: Chcę kupić zmywarkę 22.12.19, 20:13
                    Beko obecnie jest drugim co do wielkości producentem na rynkach Europy Zachodniej, jeśli wierzyć wiki fr.wikipedia.org/wiki/Beko
                    I trzecim na rynku francuskim. Może na zachodnie rynki bardziej się starają z jakością?
            • chatgris01 Re: Chcę kupić zmywarkę 21.12.19, 17:24
              To skąd się wzięła ta licencja Boscha? Czytałam o tym na elektroda.pl i w artykułach w prasie, dawno. Kiedyś mieli?
              Co do rynku, to Beko jest przecież bardzo obecne na rynkach Europy Zachodniej (we Francji od 1988, obecnie na 3 miejscu pod względem ilości sprzedawanych sprzętów AGD).
          • hugo43 Re: Chcę kupić zmywarkę 21.12.19, 17:53
            Coś w tym jest!moi rodzice maja najtańsza zmywarke beko,z pokrętłem,4 programy itp i zmywa super.ponoc w środku ma bebechy jakichś starych modeli boscha,ubrane w beko.wyglada tanio i mało nowocześnie,ale robi robotę ,ze hej
      • dyzurny_troll_forum Re: Chcę kupić zmywarkę 21.12.19, 16:16
        chatgris01 napisała:

> Beko albo Siemens

Niezły rozrzut. Produkty Beko - mimo potężnej akcji marketingowej, moim skromnym zdaniem, nie nadają się dla ludzi, którzy mają jakiekolwiek, chociaż minimalne wymagania. Ja bym tego nawet do mieszkanie na wynajem nie kupił.

(dawniej radziłabym Boscha, ale to już nie te Bosche co kiedy
        > ś i zraziłam się do tej marki nieodwołalnie).

Ale wiesz, że Siemens i Bosch to jedna firma BSH? I najczęściej ten sam typ sprzętu np. lodówka robiony jest w tej samej fabryce, z tych samych części, tylko na koniec nalepiane jest inne logo.

Ale zasadniczo postępujesz słusznie, Siemens jest przez marketing ustawiony wyżej od Boscha. Siemens ma być marką premium, Bosch marką standard. I tak dokładnie powinnaś myśleć jak myślisz.
        • chatgris01 Re: Chcę kupić zmywarkę 21.12.19, 16:25
          Ale kupiłam zmywarkę Beko wink
          I jestem baaardzo zadowolona. Z Boscha nie byłam (ani z pralki, ani z 2 zmywarek, ani z lodówkim ani z odkurzacza-i więcej Boscha u mnie w domu nie będzie suspicious )
          • chatgris01 Re: Chcę kupić zmywarkę 21.12.19, 16:29
            A, i zmywarka Beko kosztowała mnie dokładnie połowę ceny ostatniej mojej zmywarki Boscha, która padła po 5 latach, a myje lepiej niż ta Boscha, zwłaszcza na krótkich programach.
            Ciekawa jestem, ile lat wytrzyma (ale za tę cenę, jak też padnie po 5, to nie będę mieć pretensji).
          • mysiulek08 Re: Chcę kupić zmywarkę 21.12.19, 16:40
            co pralek i lodowek boscha sie nie zgodze, pralka jak pralka, ale lodowke i zamrazake, taka jaka sobie wymarzylam,tylko bosch mial w ofercie i jak na razie dziala bez zarzutu

odkurzacz bezprzewodowy athlet jest taki sobie ale bezworkowy i niby cichy maxxx, silencerowi elektroluxa buty moze co najwyzej wyczyscic, robot mum4 pacowal bez wytchniena przez 10 lat, jest na emeryturze a ile pociagnie mum9 optimum to sie jeszcze okaze
            ale w domowych elektronarzedziach ( a duzo tego mamy) trudno szukac boscha poza jakimis malo znaczacymi drobiazgami
            • chatgris01 Re: Chcę kupić zmywarkę 21.12.19, 16:49
              Moja lodówka Boscha od początku nie działała jak należy uncertain
              A idealne pralki i odkurzacze ma Miele i nie chcę już żadnych innych.
              • mysiulek08 Re: Chcę kupić zmywarkę 21.12.19, 16:55
                odkurzacze Miele za glosne, tylko silencery elektroluxa smile a pralke jak padnie bosch to pewnie zmienie na miele, suszarke rowniez, o ile do przebrniecia bez kaca moralnego, bedzie dla mnie cena, 9kg modele u nas kosztuja sporo
                • mooi Re: Chcę kupić zmywarkę 21.12.19, 17:36
                  za głośne? tez mam odkurzacz Mielei wcale nie uważam, że jest za głosny. Na pewno ciszej działa niz moj poprzedni, jeszcze ślubny prezent, Zelmer.
                  Odkurzacz kupiony był poza granicami Polski, może stąd róznica? I jest doskonały, także pod wzgledem wyposazenia. Roznorodnosc końcówek, ułożeń...fantastyczna.
                  A poza tym masz regulacje mocy a, co za tym idzie, głosnosci. Nie zawsze trzeba uzywac tej najwiekszej.
                  • mysiulek08 Re: Chcę kupić zmywarkę 21.12.19, 17:51
                    akurat w Polsce nie mieszkam, a co do glosnosci Miele: " 70 dB do 80 dB"

silencer 58 dB
                    • mooi Re: Chcę kupić zmywarkę 22.12.19, 02:59
                      ale ze masz tego sinclera? i słyszałaś go? bo 58 dB jest jakies niewiarygodne..... Zważywaszy, ze komputer ma głośnośc 52dB. A moj okap, na najnizszym biegu (szumi sobie) ma glośność 60 dB. Mój poprzedni okap, ktory wywalilam w cholerę, tez miał deklarowaną podobna głośnosc tylko ze rozmawiać przy nim nie mozna było wiec te wartosci nie zawsze sa wiarygodne (mierzone w laboratoryjnych warunkach).
                      I troche sobie poczytalam o tym sinclerze. Np. to
                      "Jest cichy, ale tylko na minimalnej mocy - wtedy można odkurzać nawet w nocy."
                      i dalej
                      "Odkurzanie na najniższej mocy jest mało efektywne, ustawienie na 1/2 jest idealne wzrasta wtedy głośność urządzenia"
                      To i mój Miele jest cichy na najnizszej mocy i mogłabym odkurzac w nocy. Ale po co? skoro efektywnosc kiepska.
                      • mysiulek08 Re: Chcę kupić zmywarkę 22.12.19, 03:33
                        mam dwa silencery, oba obrabiaja kocie klaki i zwirek az milo, jest naprawde cichy i najwieksi strachacze nie zwiewaja, turboszczotka do tego modelu tez nie halasuje jak np dirtydevil, 58dB jest prawdziwe jak najbardziej, na najnizszej mocy tez daje rade, uzywam kiedy jest do odkurzenia kocia narzuta na kanapie, gorzej za to pracuje turbo szczotka, co dziwne nie jest, na silencera nie dam powiedziec zlego slowa

oprocz silencerow mamy tez boscha relaxxx, uparlam sie na bezworkowy, niby tez mial byc cichy, ale nie jest tak cichy jak elektrolux i nie ma mocy elektroluxa, na najnizszej nic nie zbiera, w sumie porazka

przed tym boschem kupilam jakis model Miele, co mial byc silenceultra czy jakos tak, jak wlaczylam to wszystkie koty sie pochowaly w ulamku sekundy, szybko oddalam zamieniajac na tego boscha, ktorego uzywamy na parterze, bo nikomu sie nie chce znosic elektroluxa, lekki bowiem nie jest
                      • mysiulek08 Re: Chcę kupić zmywarkę 23.12.19, 03:49
                        Az sprawdzilam glosnosc swojego kompa, 22,7 daleko mu do 60 🤣
                        • mysiulek08 Re: Chcę kupić zmywarkę 23.12.19, 03:50
                          poprawiam, 52
                          • mooi Re: Chcę kupić zmywarkę 23.12.19, 14:12
                            > poprawiam, 52

Ja uzywam w domu komputera stacjonarnego a nie laptopa. Ma odpowiednie wiatraki. I nie chodzi o te wiatraki tylko o głośnośc, którą generują. Jest to szum na poziomie 52 dB, niemal niesłyszalny, wtapiajacy sie w tlo.
                            Wg twoich słów to twój odkurzacz także powinien wtapiać sie w tło....
                            Może i sie wtapia skoro ma moc 700W. Miele jednak ma wyzszą moc, 2200W, to i musi być go słychac. Ale jednocześnie pracuje odpowiednio "mocno".
                            Jesli masz samochod z silnikiem 67 KM to jednak prowadzi się go nieco inaczej niz samochod z silnikiem 150KM. Ten pierwszy jest wolniejszy, mułowaty i nigdy nie bedziesz miała takich osiągów, jak przy tym drugim silniku choc do celu dojedziesz. Tyle, że może dwa razy dłużej ta podróz bedzie trwała.
                            No bardzo cie przepraszam ale takim "bździdłem" to ja czyszczę siedzenia w samochodzie....czyli odkurzaczem akumulatorowym, ktory "jakos tam działa", od biedy...
                            moje koty nie chowaja sie przy włączonym Miele, ktory zresszta ma regulacje mocy = głośności! chcesz ciszej to zmniejszasz moc, np. do 700 W...w czym problem?
                            Ja jednak sobie baaardzo chwale ten sprzęt.
                            Natomiast co do silencera...jeszcze jedna sprawa, dla której NA PEWNO bym go nie kupila - to, ze w polowie (chyba) jest zrobiony z recyklingu.
                            Kiedy wprowadzono kilka lat temu kolejne nowe sortowanie śmieci to musiałam kupic nowe kosze. Kupilam jeden komplet, wkrotce urwała się klapa - no, jednak otwierana kilka razy dziennie bo jak inacze śmieci wrzucić, kulson.
                            Kupilam drugi komplet koszy - znowu cos sie tam połamało. W końcu zaczęłam rzecz zgłębiać - okazało się, ze oznaczenie na koszach jednoznacznie wskazywało, że zostały wykonane z materiału z recyklingu. Czyli (jak wyjasnił mi mąż) materiał jest juz kiepskiej jakości, kruchy i "krótkoterminowy" - w moim przypadku był bardzo krótkoterminowy bo kosze wytrzymywały jakis miesiac. Tym sposobem musiałam kupić 3 komplety koszy zamiast jednego, dobrego. Moje pieniądze zostały wyrzucone w błoto, ilosc odpadów zwiększyła się bo 2 komplety wyladowały w śmietniku. A ja wiem jedno - nigdy wiecej przedmiotow z recyklingu, nigdy!
                            • mysiulek08 Re: Chcę kupić zmywarkę 27.12.19, 03:51
                              Skad masz te 700W???, na cichego laptopa nie narzekam, a samochod, hmm jakby tu ci powiedziec... Expedition Limited cichy ale nie mulowaty, odkurzaj sobie tym Miele, ja zostane przy silencerze 😊
          • tojamarusia Re: Chcę kupić zmywarkę 21.12.19, 16:53
            Mam pralkę beko. Porażka.
            • chatgris01 Re: Chcę kupić zmywarkę 21.12.19, 17:01
              Bo akurat pralki Beko nie są dobre (nie kupiłabym, bo w testach konsumenckich są zawsze na końcowych miejscach).
              Zmywarki są ok.
              • fitfood1664 Re: Chcę kupić zmywarkę 22.12.19, 20:06
                Nie są OK. Bardzo kiepskie jakościowo. Nigdy więcej Beko.
                • chatgris01 Re: Chcę kupić zmywarkę 22.12.19, 20:15
                  Moja nie jest kiepska jakościowo (materiały, wykończenie). I zmywa bardzo dobrze.
                  Zobaczę tylko, ile pociągnie.
        • ride_like_the_wind Re: Chcę kupić zmywarkę 21.12.19, 16:54
          Tak samo SEG to marka premium dla Electroluxa.
          • mysiulek08 Re: Chcę kupić zmywarkę 21.12.19, 16:55
            raczej AEG smile
        • mooi Re: Chcę kupić zmywarkę 21.12.19, 17:30

>Ale wiesz, że Siemens i Bosch to jedna firma BSH?

tiaaaa...tak jak AEG i Elektrolux...
          Tez dałam sie na to złapać, tyle ze z pralką.
          Noooo jednak nie, to nie jest to samo. Marka matka jakos cieszy sie wiekszą uwagą producentów, może jest bardziej kochana? jak to matka.
          Pralki nie polecam jakby co. Ile ta cholera ubrań mi już podziurawiła....Tylko niechec do upierdliwości związanej z wymiana sprzetu powoduje, że jeszcze tego dziadostwa nie wyrzuciłam
      • fitfood1664 Re: Chcę kupić zmywarkę 22.12.19, 19:58
        Byle nie Beko! Szajs jakich mało. Po półtora roku użytkowania oblazły koszyki. Po czterech padła. Miałam już kilka zmywarek, ta była zdecydowanie najgorsza. Teraz mam Amicę i jak na razie działa, choć jest dość głośna. Cenię sobie je prostotę. Liczę, że dzięki tej prostocie nie ma zaprogramowanej obsolencji, no ale może naiwna jestem. Pożyjemy, zobaczymy.
    • mysiulek08 Re: Chcę kupić zmywarkę 21.12.19, 16:16
      stanrdodowe 60cm, metalowe dno, z mozliwoscia wylaczenia dzwieku, i w ogole z niskim poziomem halasu, z jak najwyzsza temp cyklu podstawowego, z cyklem krotkim, czy koszyk na sztucce czy szulada to juz niemal tak jak BN i Wielkanoc smile

to czy ma panel chowany czy jest w biala czy inox to juz sprawy drugorzedne

a co do marki, to ilu uzytkownikow tyle wyborow smile ja na boscha nie narzekam
    • lidek0 Re: Chcę kupić zmywarkę 21.12.19, 16:33
      My nie znamy Twoich potrzeb, tego czy ma być zabudowana czy nie, ile masz na nią miejsca. Jeśli zabudowana to szafka musi być szersza niż zmywarka, ja chcę widzieć ile czasu jeszcze zostało do końca programu, ale to ja, nie wiem co Ty chcesz.
    • marianna1960 Re: Chcę kupić zmywarkę 21.12.19, 16:50
      Po co?
      • ride_like_the_wind Re: Chcę kupić zmywarkę 21.12.19, 16:56
        Żeby oszczędzać czas i dla wygody?
      • aurinko Re: Chcę kupić zmywarkę 21.12.19, 17:06
        marianna1960 napisała:

> Po co?

Po to żeby było więcej czasu na inne rzeczy, zmywarka jest tańsza w eksploatacji niż mycie pod bieżącą wodą, bo tak jest wygodniej i czyściej w kuchni. Po to są sprzęty różnego rodzaju żeby ułatwiać sobie życie.
        • marianna1960 Re: Chcę kupić zmywarkę 23.12.19, 06:21
          I hałasować i niszczyć naczynia.
          • pitupitt Re: Chcę kupić zmywarkę 26.12.19, 23:07
            Jeżeli te cyferki w twoim nicku oznaczają rok urodzenia, to się nie dziwię, że takie głupoty piszesz. Wasze pokolenie tak ma, boi się wszystkiego bardziej skomplikowanego niż tara i balia, a szczytem zayebistości jest urobienie się po łokcie 😂😂😂😂 jestem w ciężkim szoku, że używasz telefonu
      • rosapulchra-0 Re: Chcę kupić zmywarkę 22.12.19, 18:41
        Kup sobie, to się dowiesz.
    • rulsanka Re: Chcę kupić zmywarkę 21.12.19, 17:02
      Ja mam szerokość 45 cm i nie chciałabym mieć 60. Jest nas 4 osoby. Nie lubię puszczać zmywarki nie zapełnionej.
      • chatgris01 Re: Chcę kupić zmywarkę 21.12.19, 17:14
        Są z opcją pół wsadu.
        Mnie 45 jest za mała na 2 osoby (myję w zmywarce wszystko). Niestety, nie mam miejsca na 60 cm.
      • agniesia331 Re: Chcę kupić zmywarkę 21.12.19, 17:20
        Ja mam 46 cm i dlax3cidealna, 60 mam w pracy i to dla mnie za dużo. Wolę puścić 1 raz dziennie na zmywanie niż czekać aż się zapelni. Zresztą 45 przyjemnie się rozladowuje, a ta 60 raz rozladowywalam i never. 45 rozladowuje się w mig i jest estetyczniejsza w środku.
        • chatgris01 Re: Chcę kupić zmywarkę 21.12.19, 17:25
          Garnki i patelnie się dużo wygodniej ładuje do 60 cm (no i więcej ich wchodzi).
          • rulsanka Re: Chcę kupić zmywarkę 21.12.19, 18:31
            Garnki, nawet taki 8 l, wchodzą do 45 cm bez problemu. Patelni nie myję w zmywarce, ceramicznym to szkodzi. Myję w zmywarce półki od lodówki oraz tace z piekarnika, mieszczą się.
            • chatgris01 Re: Chcę kupić zmywarkę 21.12.19, 18:36
              Ale pojedynczo, a w 60 cm zmieszczę 2-3 garnki plus całą resztę. W 45 cm muszę na dwa razy.
              • rulsanka Re: Chcę kupić zmywarkę 21.12.19, 18:51
                Pewnie zależy od układu półek, u mnie mieści się wystarczająco dużo, duży, średni garnek, miska od sałatki, talerze - w zasadzie wszystko co potrzebuję po posiłku.
                • chatgris01 Re: Chcę kupić zmywarkę 21.12.19, 19:02
                  Pewnie tak, do pierwszej mojej, która miała uchwyty na talerze od przodu do tyłu, a nie od lewej do prawej jak późniejsze, wchodziło najwięcej.
                  No i obecna 45 jest jednak pojemniejsza od poprzedniej 45, niby układ półek podobny, ale wnętrze jakby obszerniejsze, i przy podwójnych małych śmigłach pod górnym koszem wchodzą wyższe rzeczy niż przy jednym dużym śmigle centralnie.
              • agniesia331 Re: Chcę kupić zmywarkę 21.12.19, 19:29
                Zauważmy, że gotują zupę gotuję na 2cdni,czyli gotuję, jemy i połowę odstawiam garnek po wystygnoeciu do lodówki. Smażę np kotlety, odkładam połowę na jutro na talerz, patelnia do mycia. . Gotuję ziemniaki garnek do mycia. Czasami po świeżo gotowanym obiedzie mam tylko 1 garnek, 11 patelnię, 6vtalerzy po 2daniowym obiedzie, 2 po bułce i jajku, 3 po śniadaniu, ok 8 kubków, deskę. Zmywarka z reguły zapelni się wieczorem. Małe talerzyki po owocach, ciastka wchodzą na sztorc między kubki na górna półkę. W zmywarce nigdy nie mylam szybek do lodówki, spokojnie myhe je w zalewie. Myje natomiast kratki do kuchenki i palniki,(mam czarna szybę i te kratki jak są tłuste to zaraz widać.)Moj zmywarka myje naczynia, nie myje misek, koszy i tego co czasami ludzie wrzucają do niej. Ja jestem typu mam w domu jak w muzeum, biało, szaro, czarno nowocześnie i mi się po prostu robi słabo jakbym dziś otworzyła zmywarkę a tam talerze po spaghetti 8 deska do mięsa i to od wczorajszego śniadania. A tak mam nawet w upały czyli od maja do sierpnia na bieżąco czysciutka.
                • agniesia331 Re: Chcę kupić zmywarkę 21.12.19, 19:32
                  I nie klocac się widzisz ze matrioszka tu po żyta o wadach i zaletach 45 i 60 sama stwierdzi z czym woli się zmierzyć. Mnie zmywarka 60 stopni napelniona mnóstwem garow od wczoraj w temp +25stopnoli po prostu brzydzi. Ale dla kogoś kto ciągle gotuje to jest bdb rozwiazanie
        • mooi Re: Chcę kupić zmywarkę 21.12.19, 19:12
          > Wolę puścić 1 raz dziennie na zmywanie niż czekać aż się zapelni

ale obecnie mozna kupic zmywarkę z polowa załadunku. Czyli, masz mało wsadu to myjesz tylko polowę = krócej i mniej środka myjacego.
          A jak akurat masz wiekszy wsad to nie musisz robić na dwa razy lub kombinować.
          I szyba zewnętrzna od mojego piekarnika na pewno nie zmiesciłoby sie w 45 cm zmywarce, albowiem w 60 ledwo sie miesci i muszę kombinować z ukośnym ustawieniem.
          Podobnie z resztą wyposażenia kuchni - okap czy połki lodówki. Wątpie czy 45 pomieściłaby to bez problemu albowiem same półki wewnatrz mojej lodówki maja szerokośc 48 cm (zmierzyłam). I jest to lodowka zabudowana a więc z węższym wnetrzem.
          Tak, że ja akurat uważam, że 60 jest bardziej elastyczna.
          I naprawdę, nie to że chce się z toba wykłócać ale trzeba mieć takie rzeczy na uwadze. A szczególnie jak ktos zamierza dokonac zakupu - niech weźmie pod uwagę swoje potrzeby. Ja akurat wole wrzucić całe wyposażenie lodowki do zmywarki, opitolic puste wnetrze i włozyć czyste półki itd, wyjete ze zmywarki.
          Jesli ty wolisz myc to całe wyposażenie ręcznie, gdzies w zlewie czy wannie, to twoja sprawa. Ale moze akurat marusia woli wrzucić do zmywarki.
          Przecież to nie chodzi o to, czyja racja jest mojsza, tylko o faktyczne + i - kazdego rozwiazania.
          60 zawsze mozesz załadować w polowie i umyc. Do 45 nigdy nie wrzucisz wiecej i wiekszych gabarytów.
      • jehanette Re: Chcę kupić zmywarkę 23.12.19, 13:32
        Zawsze się zbierze wsad xD A jak jest jeden garnek to w zmywarce akurat może poczekać, bo jest szczelna i przecież zapachy się nie wydostają.
        Pytałam koleżanki singielki o jej wrażenia, i powiedziała że prawie nie używa tej opcji - jak bardzo chce puścić zmywarkę a ma jeszcze miejsce to zbiera po domu różną dodatkową ceramikę, a to jakaś misa, a to pojemniki z łazienki...
    • aurinko Re: Chcę kupić zmywarkę 21.12.19, 17:13
      U nas na 2+2 wystarcza 45tka. Miałam Boscha, nie polecam. Mam Candy - ma jeden minus, mianowicie piszczy osiem razy obwieszczając koniec zmywania. Na początku mnie to wkurzało bo wybudzało mnie w nocy, teraz nic nie słyszę. Ale może być denerwujące. Musisz zdecydować co lepsze czy szuflada na sztućce czy kosz. W małej zmywarce dobrze się sprawdza szuflada, w Boschu miałam kosz, teraz szufladę i nie chcę już kosza. Dno metalowe koniecznie. Programy będziesz używać 2 góra 3, więc fefnaście Ci nie potrzeba. Opóźniony start jest przydatny (ustawiam sobie po kolacji np na 22 bo wtedy startuje mi 2 taryfa i nie muszę pilnować), wlot na sól wygodnie mieć z przodu a nie na samym końcu, ja lubię wyświetlacz na zewnątrz żeby widzieć ile do końca zostało.
    • mika_p Re: Chcę kupić zmywarkę 21.12.19, 17:27

forum.gazeta.pl/forum/w,567,169013077,169013077,Co_MUSI_miec_zmywarka.html
      forum.gazeta.pl/forum/w,567,168538804,168538804,zepsula_mi_sie_zmywarka.html
    • magia Re: Chcę kupić zmywarkę 21.12.19, 17:36
      Dopiero był taki wątek:
      forum.gazeta.pl/forum/w,567,169013077,169013077,Co_MUSI_miec_zmywarka.html#p169025106
    • janja11 Re: Chcę kupić zmywarkę 21.12.19, 19:28
      Wolnostojąca ma więcej miejsca w środku. Szufladka na sztućce daje dodatkową przestrzeń na inne naczynia.
      Raczej większa wygodniejsza. Umyjesz w takiej np. szufladki z lodówki.
      No i dla mnie ważne, jak mogę otworzyć w czasie pracy, bo zdarza mi się zapomnieć coś wpakować.
      • agniesia331 Re: Chcę kupić zmywarkę 21.12.19, 19:34
        Jak zmieniłam kuchnie rok 5wmu moja siostra dała mi super radę. Nie patrz czy cicha, bo jak kupujesz Boscha czy elektrolux to każda cicha. Patrz czy ma krótkie zmywanie. No moja ma 30 min i suszenie 10 min przy otwartych drzwiach tzw Air dry
        • chatgris01 Re: Chcę kupić zmywarkę 21.12.19, 19:43
          Nie mówiąc o tym, że moja supercicha Bosch była cicha tylko na początku, tak coś po 2 latach przestała...
          Rada siostry dobra.
    • mikams75 Re: Chcę kupić zmywarkę 21.12.19, 19:47
      wymiary - to zalezy co chcesz w niej myc, jak wszystko z garami i patelniami to 60, ale sa tacy co wiele rzeczy nie wkladaja do zmywarki i wystarcza im 45. Ja tam wrzucam prawie wszystko.
      Byly tu juz watki zmywarkowe -jedni preferuja z szuflada na sztucce, inni z koszykiem, trudno powiedziec, co tobie bedzie bardziej pasowac. Z programow to fajnie jak jest jakis niedlugi na codzienne myce, taki ok. 1h-1,5. Moze sa tez takie co maja krotsze. Przydatny jest bardzo krotki program do szkla jak miewasz gosci i masz do wymycia w trakcie imprezy wieksza ilosc kieliszkow, szklanek.
      Przydaje sie regulacja gornego kosza - ustawisz sobie na wysokosc naczyn jakie masz.
    • pani-nick Re: Chcę kupić zmywarkę 21.12.19, 20:27
      Wymiary dopasowujemy do miejsca które masz i potrzeb. Moja mama ma 45? I jej starcza. My 60? 65? Na 5 osób.
      Nie kupuj z koszem tylko zaszuflada na sztućce
      I to tyle.
    • frequenter.light Re: Chcę kupić zmywarkę 21.12.19, 20:39
      Ja tez, wiec chętnie posłucham smile
      • agamamaoli Re: Chcę kupić zmywarkę 21.12.19, 21:10
        U nas 4 osoby zdecydowanie 60cm raz dziennie myje w weekend nawet 2 razy. Beko padła po 2 latach i 2 tyg. Miała 3 naprawy i w sumie po 4 latach poszła na złom. Teraz mamy Aristona z regulowana wysokością kosza i szuflada na sztućce od roku i jest spoko. Ale to za krótko. Niestety te sprzęty są teraz zaprogramowane na szybka wymianę.
        • dyzurny_troll_forum Re: Chcę kupić zmywarkę 22.12.19, 12:16
          agamamaoli napisała:

> U nas 4 osoby zdecydowanie 60cm raz dziennie myje w weekend nawet 2 razy. Beko
          > padła po 2 latach i 2 tyg. Miała 3 naprawy i w sumie po 4 latach poszła na złom
          > . Teraz mamy Aristona z regulowana wysokością kosza i szuflada na sztućce od ro
          > ku i jest spoko. Ale to za krótko. Niestety te sprzęty są teraz zaprogramowane
          > na szybka wymianę.

Operujesz na najniższej półce to czego oczekujesz?
          Jestem zdania, że na wyższych półkach jest nieco lepiej....
          • magia Re: Chcę kupić zmywarkę 22.12.19, 12:53
            Nie zgadzam się.
            Również kupuje AGD z najniższej półki i nie ma to przełożenia na awaryjnosc.
            Pierwszy sprzęt który zaczął szwankować to pralka Siemens za 1300 zł - po 7 latach coś się dzieje z programatorem. Niektóre programy puszcza po 2 razy. Poza tym reszta bezAwaryjnie. Mikropikrofala A 300zl ma 16 lat, płyta indukcyjna za 1200 po 7 lat, podobnie jak zmywarka 1300zl, zamrażarka 1000zl, piekarnik 1200zl.
            Ale fakt, że kupując sprzEty patrzyłam na ich bezawaryjnasc i prostotę.
          • chatgris01 Re: Chcę kupić zmywarkę 22.12.19, 12:59
            Yhy
            Nieco faktycznie. Bosche mi padały po 5 latach, nie po 2...
            Jednak uważam, że za swoją cenę to powinny wytrzymać z 10.
            • dyzurny_troll_forum Re: Chcę kupić zmywarkę 22.12.19, 13:03
              chatgris01 napisała:

> Yhy
              > Nieco faktycznie. Bosche mi padały po 5 latach, nie po 2...
              > Jednak uważam, że za swoją cenę to powinny wytrzymać z 10.

Mnie zastanawia inny fakt. Mam pralkę Candy z przedłużoną gwarancją na 5 lat. Zasadniczo to jest moje główne kryterium wyboru. I w pierwsze dwa lata dwie naprawy, w drugie dwa już też dwie. Raz się mało nie spaliła.

Skoro produkują takie gówno, to po co na to dają 5 lat? A może jednak przypadek?
              • chatgris01 Re: Chcę kupić zmywarkę 22.12.19, 13:11
                dyzurny_troll_forum napisał:

>
                > Skoro produkują takie gówno, to po co na to dają 5 lat? A może jednak przypadek?
                >
                >
                Podejrzewam, że po to, żeby w ogóle to jakoś sprzedać. Pięcioletnia gwarancja to spora zachęta i zabezpieczenie klienta. Pralki Candy we wszystkich testach konsumenckich są na ostatnich miejscach, głównie ze względu na awaryjność właśnie. A w tej półce cenowej można znaleźć sporo innych, więc jest konkurencja.
                • hugo43 Re: Chcę kupić zmywarkę 22.12.19, 19:03
                  Miałam pralkę candy 8 lat i w świetnym stanie oddaliśmy do dalszego użytkowania.kolezanka ma od 10 lat sprzęty agd bosch i Amica i ani razu nic nie naprawiała.pewnie jak się zacznie sypać,to wszystko na raz.
                  • chatgris01 Re: Chcę kupić zmywarkę 22.12.19, 19:07
                    Dobry (nieawaryjny) egzemplarz trafia się i w awaryjnych markach, ale statystycznie Candy psują się częściej niż inne (i odwrotnie, w mało awaryjnych jak Miele też można mieć pecha i trafić na taką, co się zepsuje po 2 latach).
                  • fitfood1664 Re: Chcę kupić zmywarkę 22.12.19, 20:10
                    Też miałam pralkę Candy, i lodówkę. Byłam bardzo zadowolona.
    • rosapulchra-0 Re: Chcę kupić zmywarkę 22.12.19, 06:12
      Też miałam kiedyś zmywarkę boscha, która po dwóch latach użytkowania odmówiła posłuszeństwa. To było jeszcze w Polsce. Poprzednią miałam siemensa i i służyła nam z dziesięć lat bez żadnych problemów. Wymieniłam ją, bo się zrobiła za mała dla naszej rodziny.
      Tu, gdzie mieszkam, mam boscha i złego słowa na niego nie mogę powiedzieć. Mam też pralkę boscha i też działa bez zarzutu,
      Gdy nas troje było w domu (ja, mąż i mój ojciec) to spokojnie wystarczała nam 45 -tka. Ale jak się urodziły dzieci, to i 60-tka zrobiła się za mała.
    • ivanova Re: Chcę kupić zmywarkę 22.12.19, 07:56
      Mam siemensa 45 cm od 7 lat. Nie mam zarzutów.
      Nie polecam elektroluxa. Jest zdecydowanie mniej pojemny niz siemens (ma rzadziej te druty do wstawiania talerzy). I wszyscy znajomi ktorzy maja elektroluxy zaliczyli juz jakies mniejsze lub większe awarie.
      • magia Re: Chcę kupić zmywarkę 22.12.19, 10:23
        Mam Electrolux od 8 lat i żadnej awarii. Do tego model XXL i wierz mi niewiele znajdziesz ywarek któte mają większą pojemność. To moja 4 zmywarka e życiu. Może Adam Siemens, Bosch, miele i Elektrolux. Elektrolux teraz kolejny, włam e że względu na najlepsza dla mnie ustawnosc w środku.
    • slonko1335 Re: Chcę kupić zmywarkę 22.12.19, 09:53
      Rodzina 2+2 mamy Boscha 45 i jest wystarczająca wielkosciowo. Wolę szuflade na sztućce od koszyka. Do naszej nie mam zastrzeżeń.
    • aniani7 Re: Chcę kupić zmywarkę 22.12.19, 13:35
      Jak kupowalam, doradca mowil, zeby w srodku bylo jak najmniej plastiku. Kolezanka, ktora kupila z miescem na gorze na sztuccie, zali sie, wolalaby koszyczek, ja chwale sobie koszyczek.
    • krwawy.lolo Re: Chcę kupić zmywarkę 22.12.19, 20:04
      Wydaje mi się, że po natchnienie powinnaś się udać w pielgrzymkę do Medjugorie albo innej Komposteli.
      Aczkolwiek przy odrobinie wysiłku intelektualnego, z wątkowego chaosu mogłabyś wykoncypować zmywarkę odpowiadającą Twoim potrzebom.
      Jakby nie było, w Unii Europejskiej wszystkie urządzenia mają ustawowo dwa lata gwarancji.
      • tojamarusia Re: Chcę kupić zmywarkę 26.12.19, 22:12
        Jakoś nie urzekł mnie twój ekhm..dowcip.
    • bablara Re: Chcę kupić zmywarkę 26.12.19, 22:08
      Ja miałam przez 15 lat elektroluxa. Takiego sprzętu już teraz nie mogę kupić. To była naprawdę fantastyczna zmywarka. Niestety teraz byłam bardzo ograniczona, bo mam zmywarkę w zabudowie ale tak że widać panel na zewnątrz i niestety takich zmywarek jest już mały wybór. Kupiliśmy samsunga. Większego gówna nie było. Jest okropna. A pierwsze co to wyleciała górna półka na sztućce. To najbardziej niepraktyczne rzecz w zmywarce. Poza tym jest głośna , coś w niej piszczy i nie domywa. A ma pół roku. Gówno a nie zmywarka.
    • tojamarusia Re: Chcę kupić zmywarkę 26.12.19, 22:14
      Poczytałam was i kupiłam boscha, niestety 45 cm bo większa nie wejdzie. Ale myślę, że nam wystarczy.
      Dzięki za mnóstwo rad😘😘
      • krwawy.lolo Re: Chcę kupić zmywarkę 26.12.19, 22:27
        Będziesz włączać dwa razy dziennie. smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka