Dodaj do ulubionych

dziubdzisiowa studia zagraniczne

16.01.20, 10:25

wiem, że Arweny syn jest na studiach w UK- czyjeś jeszcze są? się wybierają?
mój dzióbdziuś złożył aplikację 14 stycznia, a już dzisiaj odpowiedź, że przyjęta warunkowo (matura), a ja taka nieprzygotowana psychicznie smile
jak sobie radzą? co było trudne dla was w tej sytuacji? a co dla dzieciaków?
coś was zaskoczyło? ( po cichu powiem, że się boję, ale oficjalnie jestem dumna)
Obserwuj wątek
    • szeptucha.z.malucha Re: dziubdzisiowa studia zagraniczne 16.01.20, 10:29
      Gratulacje!
    • arwena_11 Re: dziubdzisiowa studia zagraniczne 16.01.20, 11:36
      A gdzie składała?

Syn zachwycony. Zajęciami, atmosferą, ludźmi smile. Mniej cenami na miejscu. Ogarnia gotowanie, pranie. Zajęć mało ale intensywne.
      Jak chcesz więcej to pisz na priv
      • bergamotka77 Re: dziubdzisiowa studia zagraniczne 16.01.20, 20:20
        arwena_11 napisała:

> A gdzie składała?
        >
        > Syn zachwycony. Zajęciami, atmosferą, ludźmi smile. Mniej cenami na miejscu. Ogarn
        > ia gotowanie, pranie. Zajęć mało ale intensywne.
        > Jak chcesz więcej to pisz na priv

Fajnie że mu się podoba smile On jest na prawie prawda?
        • arwena_11 Re: dziubdzisiowa studia zagraniczne 16.01.20, 20:35
          Tak
    • mooi Re: dziubdzisiowa studia zagraniczne 16.01.20, 13:09
      >co było trudne dla was w tej sytuacji?

kasa. To nie sa studia za darmo a wydatki duże. Sam akademik chocby.
      Samo dostanie sie to, powiedzmy szczerze, nie jest jakis specjalny wyczyn. Moj dostał sie bez problemu. W UK.
      • tinywee Re: dziubdzisiowa studia zagraniczne 16.01.20, 16:35
        "Samo dostanie sie to, powiedzmy szczerze, nie jest jakis specjalny wyczyn. Moj dostał sie bez problemu. W UK. "

Chyba się nie zgodzę. Dostanie oferty z takiego oksbridża czy innego Edynburga to jest coś, już nie mówiąc o odpowiednim napisaniu matury, czyli typu 85/90%+ z trzech rozszerzonych.
        • arwena_11 Re: dziubdzisiowa studia zagraniczne 16.01.20, 16:40
          No ja też się nie zgodzę. Wielu znajomych syna nie dostało się tam gdzie chciało najbardziej, bo matura nie poszła tak jak chcieli. Dostawali się do Uni drugiego wyboru, z niższymi wymaganiami.

Więc tak naprawdę ważne jest jaki Uniwersytet ( jeżeli w UK ) ją już przyjął ( w pierwszej rekrutacji daje się 5 opcji ) i jakie warunki zaproponował ( na ile zdana cała matura i na ile rozszerzenia i ile tych rozszerzeń )
          • kasiulka25 Re: dziubdzisiowa studia zagraniczne 17.01.20, 19:13
            Nieśmiało napisze że uniwerek w UK nie proponuję warunków bo te są takie same dla wszystkich. (albo conditional offer czyli trzeba donieść wyniki ale pułap znany i taki sam dla wszystkich, albo unconditional wtedy można świętowac)
            • arwena_11 Re: dziubdzisiowa studia zagraniczne 17.01.20, 19:17
              No nie wiem. Mój syn aplikował w zeszłym roku. Podobnie jak kilku jego znajomych. W dwóch uniwerkach dostał inne warunki maturalne do spełnienia niż znajomi. Jego dziewczyna dostała też inne warunki niż on na jeden Uni.
    • berber_rock Re: dziubdzisiowa studia zagraniczne 16.01.20, 13:16
      Moj jest w NL.
      UK nie probowalismy, bo po pierwsze drozsze, a po drugie obawiam sie ze Brexit wplynie na fee jeszcze bardziej :
      Plus akurat kierunek mojego syna ma dobre notowania tam, gdzie jest ...

Odpowiedz, ktora dostaliscie to standard. Dla nas wiekszym wyzwaniem bylo znalezienie mieszkania w rozsadnej cenie niz samo dostanie sie. Proponuje sie zaczac rozgladac, chociaz w UK nie powinno byc problemu, tyle ze to bedzie $$$.
      Chyba ze to Edynburg - tam z kolei moze byc nieco taniej, ale za to tlok.

Jesli chcesz cos wiedziec o NL, to sluze info.
      • arwena_11 Re: dziubdzisiowa studia zagraniczne 16.01.20, 14:08
        W Edynburgu jest drożej.

Co do mieszkań - w większości uniwerków w UK "pierwszaki" mają obowiązek mieszkać na kampusie. Centy są różne w zależności od standardu ( pokój jedno osobobt/wieloosobowy, z łazienką/bez łazienki itd ) ceny chyba od 80 funtów do 140?
        • berber_rock Re: dziubdzisiowa studia zagraniczne 16.01.20, 14:44
          No to mnie zaskoczylas.
          To 80 - 140 to jest koszt za ile?

Moj placi za akademik miesiecznie 550 EUR.
          W przyszlym roku znajdzie sobie cos tanszego na rynku - jeden apartament na na przyklad 5 osob - wtedy ma szanse wyjsc nawet ponizej 400 za osobe. No ale to jest ciasna NL wink

Za to czesne na rok 1000 EUR.
          U Was z pewnoscia wyzej smile
          • arwena_11 Re: dziubdzisiowa studia zagraniczne 16.01.20, 14:49
            Za tydzień.

Na przyszły rok syn ma już zaklepany pokój w mieszkaniu ze znajomymi ( 3 osoby na 3 pokoje i dwie łazienki ) - 90 funtów za tydzień ( w tym już wszystkie rachunki za media ) - i to jest dobra cena.
          • tinywee Re: dziubdzisiowa studia zagraniczne 16.01.20, 16:39
            "Za to czesne na rok 1000 EUR. "

to chyba niedużo - myślałam, że 2k jest zwykle (tyle płacił kolega córki na magisterskich - natomiast mówił, że spokojnie się mieścił poniżej 1k miesięcznie z tzw. życiem (w tym mieszkaniem).
            • berber_rock Re: dziubdzisiowa studia zagraniczne 16.01.20, 17:28
              w tym roku wprowadzili ze 1 k placisz za pierwszy rok. Potem jest odsiew i od drugiego roku fee = 2 k.

Tak za 1 k miesiecznie da sie wyzyc razem z mieszkaniem.
        • tinywee Re: dziubdzisiowa studia zagraniczne 16.01.20, 16:37
          "W Edynburgu jest drożej."

Ale za to bez kredytu smile (ok, wiem, kredyt spłacasz po osiągnięciu określonego pułapu zarobków - ale to kredyt).

Btw, Arwena, sprawdź maila, co (podczepiam do starego, którego chyba nie widziałaś smile)

• arwena_11 Re: dziubdzisiowa studia zagraniczne 16.01.20, 16:47
            nic nie ma. A starego rzeczywiście nie widziałam. Jakimś cudem wpadł do spamu. Mam duużo do opowiadania, więc wieczorkiem usiądę i napiszę smile
            • tinywee Re: dziubdzisiowa studia zagraniczne 16.01.20, 16:51
              wysłałam. Dzięki!
              • arwena_11 Re: dziubdzisiowa studia zagraniczne 16.01.20, 17:37
                odpisałam,
    • bergamotka77 Re: dziubdzisiowa studia zagraniczne 16.01.20, 14:57
      Mój będzie startował do USA. Więcej - gdzie, co i jak będę wiedzieć jesienią. Też obawiam się UK z powodu które berber rock wymieniła. Rozważamy tylko pełne stypendium bo porządne uczelnie z wysokością opłat są poza naszym finansowym zasięgiem.
      • berber_rock Re: dziubdzisiowa studia zagraniczne 16.01.20, 16:06
        bergamotka77 napisała:

> Mój będzie startował do USA.

_ tak tak berga, wiemy wink
        • fitfood1664 Re: dziubdzisiowa studia zagraniczne 16.01.20, 16:13
          big_grin
      • tinywee Re: dziubdzisiowa studia zagraniczne 16.01.20, 16:42
        "Rozważamy tylko pełne stypendium bo porządne uczelnie z wysokością opłat są poza naszym finansowym zasięgiem."
        A sprawdzałaś szczegółowe kryteria uczelni full need (których jest mniej niż 10), czy się w ogóle mieścicie? (typu 65k usd rocznie łącznie na rodzinę).
        Może też warto sprawdzić inne uczelnie, które jednak dają niepełne, ale duże stypendia?

• bergamotka77 Re: dziubdzisiowa studia zagraniczne 16.01.20, 18:37
          Dzięki za radę. Będą to pewnie sprawdzać bo dziubdzius ma mentora z USA z ktorym będzie przygotowywał aplikację i na pewno wezmą różne czynniki pod uwagę. Ja nie mam o tym pojęcia, w sensie jakie są kryteria dochodowe na poszczególnych uczelniach itp.
    • bergamotka77 Re: dziubdzisiowa studia zagraniczne 16.01.20, 14:58
      A w jakim kraju syn/córka? planuje studiować? Gratuluję!
      • tinywee Re: dziubdzisiowa studia zagraniczne 16.01.20, 16:45
        "( po cichu powiem, że się boję, ale oficjalnie jestem dumna)"

Gratuluję i rozumiem! Na pewno będzie spoko, tzn. Ty się dostosujesz, a dziecko poradzi - w końcu to wybór dziubdziusia, czyli czuje się gotowy, więc da sobie radę. I już smile
    • leyla76 Re: dziubdzisiowa studia zagraniczne 16.01.20, 18:05
      Moja córka marzy o oxford, ewentualnie cambridge i na dodatek studia medyczne. Troche, a moze więcej niż troche ją to wszystko przeraża, bo jest dużo papierkowej roboty. Do tego musi przejść Testy bmat, no i jeszcze po drodze egzaminy z angielskiego, które powinna przejść bez problemow, ale zawsze stres jest.
      Dodam, ze jesteśmy w Szwajcarii i jest na drugim roku szwajcarskiego trzyletniego gimnazjum ( polskie liceum ).
    • skarolina Re: dziubdzisiowa studia zagraniczne 16.01.20, 22:39
      Moja córka jest na drugim roku. Zaczęła studia na północy Anglii, ale pod koniec pierwszego roku podjęła decyzję, że jednak uczelnia nie spełnia jej oczekiwań, że spodziewała się czego innego i zmieniła szkołę. Teraz studiuje dokładnie na drugim końcu kraju i jest zachwycona.
      Niestety, koszty finansowe są spore - mieszkanie jest drogie, a i życie nie należy do najtańszych.
      Ale młoda, mimo, że nie uważam jej za specjalnie ogarniętą życiowo, jakoś sobie daje radę. Nie wiem, czy po licencjacie będzie chciała tam zostać, czy szukać szczęścia w innym kraju, zobaczymy...
    • 71tosia Re: dziubdzisiowa studia zagraniczne 17.01.20, 02:57
      Zaskocza cie z pewnoscia koszty bo w Anglii oprocz kosztow utrzymania dojdzie takze nie takie male czesne. Lepszym wyborem bylaby Szkocja gdzie studia na panstwowej uczelni sa bezplatne.

• arwena_11 Re: dziubdzisiowa studia zagraniczne 17.01.20, 19:19
        Na czesne bierze student kredyt. Warunki spłaty są tak dobre - że jakbyś kredytu w ogóle nie miała

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka