Dodaj do ulubionych

restauracja nie wpuści 14 latki :D

02.02.20, 23:10
Szłam na spacerek z m, przechodzę koło fajnej restauracji, myślę wejdę i zobaczę. Podoba mi się, a szukam na następny tydzień na małą uroczystość rodzinną- rezerwacja dla 8 osób. Widzę napis: TYLKO DLA PEŁNOLETNICH GOŚCI. Więc żartobliwie pytam (pewna, że chodzi o to, że nie chcą małych dzieci- czego i tak nie popieram), czy jednym z moich gości może być moja 14 letnia córka. I słyszę stanowcze: NIE Powiem szczerze, że osłupiałam. Restauracja serwuje wino i jedzenie z jednego z krajów. Pytam- dlaczego? Ponieważ taka jest nasza polityka.
Tak sobie piszę uncertain Co sądzicie?
Obserwuj wątek
    • cruella_demon Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 02.02.20, 23:14
      TYLKO DLA PEŁNOLETNICH GOŚCI.

Czego nie rozumiesz?
    • kosmos_pierzasty Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 02.02.20, 23:15
      To nie jest nowy pomysł. Jak od 18, to od 18, dlaczego mieliby zrobić wyjątek dla Twojej córki?
      • treo.tralve Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 02.02.20, 23:19
        No po raz pierwszy się spotkałam z tym, że restauracja (nie klub nocny, bar) nie wpuszcza osób poniżej 18 rż.
        Dzieci (biegających, krzyczących, brudzących...) tak, ale tak po prostu na rodzinną uroczystość??? dodam, że ani to centrum, ani zapchana- no nic
        ale rozumie, że wszyscy inni takie knajpy znają uncertain
        • kosmos_pierzasty Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 02.02.20, 23:21
          Taki trend jest już od jakiegoś czasu. Hotele 18+ też są.
          • treo.tralve Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 02.02.20, 23:24
            widziałam, że nie dla dzieci (np mniej.. niż... nie wiem, 10 lat). hoteli takich nie widziałam, aczkolwiek "wczasy" tylko dla dorosłych- tak. Ale może jestem nieobyta big_grin
            • gaskama Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 12:05
              Są takie hotele w Polsce. Nasz ukochany jest od 16 roku życia. Dopiero teraz rozumiem, jak może wyglądać prawdziwy wypoczynek.
              • memphis90 Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 04.02.20, 17:12
                No bo ja wiem? Ostatnio wypoczynek w hotelu zepsuła mi zgraja baranów 18+. Takiej wiochy (łącznie z sikaniem do basenu) nie zrobiło żadne dziecko w żadnym z miejsc, w których byłam.
        • ajr27 Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 16:42
          Chore!
      • 3-mamuska Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 21:50
        kosmos_pierzasty napisała:

> To nie jest nowy pomysł. Jak od 18, to od 18, dlaczego mieliby zrobić wyjątek d
        > la Twojej córki?

Bo 14 latka w gronie dorosłych osób to nie jest baby party a normalny ogarnięty dzieciak.
        Uroczystość rodzinna dla dorosłych z 1 nastolatkiem.
    • stephanie.plum Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 02.02.20, 23:18
      restauracji dużo, innej daj zarobić.

może w tej ktoś rozbiera się do naga, albo co.
      • treo.tralve Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 02.02.20, 23:19
        nie, nikt tam się nie rozbiera. Nie ma obscenicznych obrazków na ścianie.
        • stephanie.plum Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 02.02.20, 23:30
          jak Ci tak bardzo zależy, żeby akurat z usług tego lokalu korzystać, to w czym problem ucharakteryzować czternastolatkę na pełnoletnią?
          ...chyba, ze na wstępie żądają dowodu. mnie by to jednak zachęciło do poszukiwania innego przybytku.
          • treo.tralve Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 02.02.20, 23:43
            ależ oczywiście- już zrobiłam rezerwację- do lepszej, bardziej prestiżowej, ładniejszej restauracji, w lepszym punkcie.
            Ja się pytam- DLACZEGO oni to robią? to nie jest małe dziecko, które może być uciążliwe.
            w jakim CELU?
            • kosheen4 Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 00:07
              > Ja się pytam- DLACZEGO oni to robią?

bo MOGĄ, i tyle...
              • 3-mamuska Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 21:52
                kosheen4 napisała:

> > Ja się pytam- DLACZEGO oni to robią?
                >
                > bo MOGĄ, i tyle...
                >
                Bo są debilami.
                I próbują się w pasować w trendy innych debili sobie podobnymi.
            • sasanka4321 Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 00:13
              >to nie jest małe dziecko, które może być uciążliwe.<

Nastolatki sa nie mniej uciazliwe niz dzieci. Dzieci sa na tyle uciazliwe, na ile rodzice im pozwalaja. Jesli rodzice sa rozsadni, to i dzieci nie przeszkadzaja. Natomiast nastolatki poruszaja sie po miescie i kanjpach samodzielnie, bez rodzicow, za to grupami. Mialam takich nastolatkow w pociagu ostatnio - grupa z nauczycielem. Myslec sie nie dalo w tym halasie, jaki tworzyli. Jedno wielkie przekrzykiwanie sie to bylo i wybuchy smiechu i wspomnienia imprez i szarpanie sie nawzajem i piwo za plecami nauczyciela.

Owszem, nastolatek w towarzystwie doroslych jest spokojny. Siedzi zazwyczaj znudzony z nosem w komorce. Ale trudno byloby wprowadzic regule: Nastolatkow pojedynczych w towarzystwie doroslych wpuszczamy, natomiast nie wpuszczamy nastolatkow w towarzystwie innych nastolatkow...
              • treo.tralve Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 00:17
                "Mialam takich nastolatkow w pociagu ostatnio - grupa z nauczycielem. Myslec sie nie dalo w tym halasie, jaki tworzyli. Jedno wielkie przekrzykiwanie sie to bylo i wybuchy smiechu i wspomnienia imprez i szarpanie sie nawzajem i piwo za plecami nauczyciela."
                wypisz wymaluj grupa executives 40+, którzy ze za mną ostatnio lecieli uncertain minus nauczyciel
              • evee1 Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 06:01
                No wiesz, ci co skonczyli 18 lat tez moga byc uciazliwi, tym bardziej jak sobie popija, a takim to juz wolno pic! wink
                • lily_evans11 Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 08:50
                  Można ich pociągnąć bezpośrednio do odpowiedzialności finansowej za ewentualne zniszczenia spowodowane po pijaku, młodzieży raczej nie.
            • 45rtg Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 08:32
              treo.tralve napisał(a):

> Ja się pytam- DLACZEGO oni to robią? to nie jest małe dziecko, które może być u
              > ciążliwe.
              > w jakim CELU?

Bo to przyciąga inceli - kabotynów. Taki target sobie wybrali. Równie dobrze mogli być harleyowcy, ale pewnie byli już zajęci.
            • ichi51e Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 08:37
              Bo wlasciciele nie jaka dzieci i 4 latek i 16 latek to dla nich taka sama abstrakcja
              • little_fish Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 10:39
                Albo dlatego, że ta granica pełnoletniości po prostu ułatwia sprawę. No bo tak - 14 latke z rodziną wpuścić. Ok. A dwunastolatka? A dwunastolatka i czternastolatka tylko z matką? Jak weryfikować, kto się zachowa zgodnie z oczekiwaniami właściciela, a kto nie?
            • brenya78 Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 15:42
              Bo może chcą aby goście mogli bez krepacji rozmawiać na dorosłe tematy.
    • triss_merigold6 Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 02.02.20, 23:20
      Sądzimy, że lokal informuje, że jest dla pełnoletnich gości, czego nie rozumiesz.
      • treo.tralve Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 02.02.20, 23:22
        sądzę, że to taka zwykła restauracja- nie rozumiem co nimi kieruje. serwują tam jedzenie i żarcie- co nimi może powodować? - tego nie rozumiem.
        • cruella_demon [...] 02.02.20, 23:24
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • treo.tralve Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 02.02.20, 23:31
            Słuchaj, a możesz
            1. nie wyładowywac swojej frustracji na mnie (upośledzona???) ? zdziwiłam się, ot tyle
            2. wyjaśnić, jaki jest MOTYW niewpuszczania nastolatków (nie krzyczą, nie smiecą) na obiad? bezsensowna dyskryminacja i tyle
            • kanna Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 09:08
              > MOTYW niewpuszczania nastolatków (nie krzyczą, nie smiecą) na obiad

Szacunek dla dorosłych osób i ich potrzeb jedzenia w ciszy i spokoju.
              • fitfood1664 Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 18:05
                big_grin big_grin big_grin big_grin big_grin big_grin big_grin big_grin big_grin big_grin jakby to hałaśliwych i męczących dorosłych nie było. Zazwyczaj jakiekolwiek dzieci są o wiele mniej kłopotliwe od niektórych dorosłych.
              • 3-mamuska Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 21:54
                kanna napisała:

> > MOTYW niewpuszczania nastolatków (nie krzyczą, nie smiecą) na obiad
                >
                > Szacunek dla dorosłych osób i ich potrzeb jedzenia w ciszy i spokoju.
                >

🤣🤣🤣
                A 14 latka to będzie biegać krzyczeć i szaleć po sali. W grupie samych dorosłych. 🤔🙄
                Rozumiem rodziny z 3-5 dzieci w rożnym wieku. Jedno dziecko w grupie dorosłych raczej rabanu nie narobi.
                • little_fish Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 22:26
                  Czyli jak restauracja miała to zapisać? Osoby poniżej 18 wpuszczamy wyłącznie pojedynczo?
            • kocynder Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 10:37
              Kurczę, to nie frustracja. Na drzwiach napis wołami "TYLKO DLA PEŁNOLETNICH", nie pojęłaś, musiałaś dopytać u obsługi, a po ich wyjasnieniu, że czternastolatek nadal nie jest pelnoletni nadal nie czaisz to co jesteś? Orzeł intelektu? Wybrali target. Może mają blisko dwie szkoły i mieli problemy z normalnymi klientami, bo bachorstwo brało dwie herbaty na osiem osób i okupowało lokal po 3 - 4 godziny? Jakie to ma znaczenie? Uznali, że obsługują tylko pełnoletnich. Co jest dla ciebie za trudne do pojęcia...
              • memphis90 Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 04.02.20, 17:16
                Tja, jasne, nastolatki z ostatnich klas podstawówki chadzają na 2 herbaty i wielogodzinne posiadowy do eleganckich knajp...
          • hanusinamama Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 00:24
            Ale serio trzeba az wyzywać od upośledzonych??/
          • lily_evans11 Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 07:23
            Kota przeginasz z chamstwem i to grubo. Od bergi się uczysz czy jak?
        • kosmos_pierzasty Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 02.02.20, 23:25
          Moda? Stawiają na klientów, którzy nie chcą dzieci i młodszej młodzieży przy stoliku obok...? Szczerze, to nie wiem, co tu jest trudne do zrozumienia.
          • bergamotka77 Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 02.02.20, 23:27
            Rozumiem, ze nie chcą dzieci bo one robią mnóstwo zamieszania ale 14-letnia panna? Helol kogoś pogielo.
            • kosmos_pierzasty Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 02.02.20, 23:28
              No to pogięło całkiem sporą grupę hotelarzy i restauratorów.
              • hanusinamama Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 00:27
                Tak z ciekawosci przy wesciu trzeba pokzać dowód??
                • kosmos_pierzasty Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 08:01
                  A skąd mam to wiedzieć? smile My z dzieckiem chodzimy, więc wybieramy inne opcje, ale wiem, że od jakiegoś czasu są takie miejsca.
                  • cruella_demon Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 08:39
                    Jest ich coraz więcej, hotele tylko dla dorosłych przeżywają swój rozkwit wink Nawet w normalnych hotelach wydzielone są już baseny, czy strefy bez dzieci.
                    Ludzie chodzą do takich miejsc, bo chcą zjeść w spokoju.
            • kocynder Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 10:40
              Wystarczy że w pobliżu są dwie szkoły i właściciele mieli problem, bo bachory wczesnonastoletnie brały 2 herbaty na osiem osób i siedziały blokując lokal po 2 - 3 godziny...
              • treo.tralve Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 15:15
                Widać, że nie masz dzieci frustracie a nastolatków zjesz tylko z opowiadań🤣🤣 herbaty????
                • malia Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 17:06
                  Ale dlaczego sądzisz, że tak się nie zdarza?
                  U mnie knajpka niedaleko podstawówki, miło, sympatycznie, w miarę smacznie, ale stoliki oblężone przez grupy dziewczyn 13 - 14 letnich siedzących nad soczkiem i małą pizzą na 8 osób.
                  Właściciele chcieli obsługiwać taką klientelę i już.
                  • kocynder Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 17:34
                    No dokładnie. Ktoś nie pojął, że "herbata" to po prostu symbolicznie: małolaty zamówią co tam najtańsze w karcie i siedzą godzinami. smile
        • bergamotka77 Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 02.02.20, 23:25
          Też nie rozumiem ale spotkałam się juz z tym w UK.
          • bywszy Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 02.02.20, 23:47
            Zmień sygnaturkę. tongue_out
        • triss_merigold6 Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 02.02.20, 23:29
          Nie musisz. Po prostu wybierz inną restaurację.
          • snajper55 Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 10:19
            triss_merigold6 napisała:

> Nie musisz. Po prostu wybierz inną restaurację.

No nie wiem. Tak argumentujac mozna usprawiedliwić tramwaj tylko dla bialych lub tylko dla Niemców.

S.
            • elenelda Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 19:48
              Jeżeli to będzie mój prywatny tramwaj to będę mogła nim wozić kogo będę chciała.
              • kokosowy15 Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 19:55
                Tak, jeżeli twój prywatny tramwaj nie będzie stanowił pojazdu komunikacji publicznej, czyli gdy zamorzad nie zapłaci ci za wożenie pasażerów bez względu na wiek, kolor skóry, pochodzenie.
                • snajper55 Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 20:15
                  kokosowy15 napisał(a):

> Tak, jeżeli twój prywatny tramwaj nie będzie stanowił pojazdu komunikacji publi
                  > cznej, czyli gdy zamorzad nie zapłaci ci za wożenie pasażerów bez względu na wi
                  > ek, kolor skóry, pochodzenie.

Samorząd może mi zapłacić za wożenie Aryjczyków, bo teren ogłosi strefą wolną od niearyjczyków. Może?

S.
                  • kokosowy15 Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 20:48
                    Samorząd, podobnie jak zwykły poseł i Pan prezydent może wszystko, tyle, że to będzie nielegalne.
                    • snajper55 Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 20:52
                      kokosowy15 napisał(a):

> Samorząd, podobnie jak zwykły poseł i Pan prezydent może wszystko, tyle, że to
                      > będzie nielegalne.

Nieprawda. Urzędnik, czyli na przykład Prezydent, może tylko tyle, na ile prawo mu pozwala.

S.
                      • kokosowy15 Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 04.02.20, 14:38
                        Jesteś pewien? Popatrz, co dzieje się w sądownictwie.
                • super_hetero_dyna Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 04.02.20, 15:14
                  kokosowy15 napisał(a):

> Tak, jeżeli twój prywatny tramwaj nie będzie stanowił pojazdu komunikacji publi
                  > cznej, czyli gdy zamorzad nie zapłaci ci za wożenie pasażerów bez względu na wi
                  > ek, kolor skóry, pochodzenie.

Zatem jeśli samorząd nie zapłacił restauratorowi za karmienie gości bez względu na wiek, kolor skóry, pochodzenie itd. to restaurator ma prawo nie wpuszczać pederastów i Biedroniowi guzik do tego?
                  • snajper55 Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 04.02.20, 15:59
                    super_hetero_dyna napisał(a):

> Zatem jeśli samorząd nie zapłacił restauratorowi za karmienie gości bez względu
                    > na wiek, kolor skóry, pochodzenie itd. to restaurator ma prawo nie wpuszczać p
                    > ederastów i Biedroniowi guzik do tego?

A IKEA ma prawo nie zatrudniać katolików?

S.
                    • memphis90 Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 04.02.20, 17:32
                      Mając na uwadze fakt, że ponoć 90%Polakow to katolicy, to Ikea zatrudnia w Polsce niemal wyłącznie (!) katolików. Zwolniony pracownik nie wyrażał poglądów religijnych - chyba, że Bog w swej niepojętej miłości dodał ostatnio XXI przykazanie "jeb..ć pedały".
                    • super_hetero_dyna Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 05.02.20, 13:09
                      Oczywiście. Katolików, ateistów, pederastów a nawet kobiet - bez różnicy. Prywatne podmioty niech sobie zawierają umowy jakie chcą i z kim chcą. A z kim nie chcą, niech nie zawierają.
              • snajper55 Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 20:49
                elenelda napisała:

> Jeżeli to będzie mój prywatny tramwaj to będę mogła nim wozić kogo będę chciała

Czyli prywatna firma, na przykład IKEA, może zatrudniać kogo chce? I zwalniać kogo chce? Na przykład może zwolnić wszystkich katolików?

S.
                • cruella_demon Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 21:48
                  Przecież prywatnej firmie IKEI już się zwalnianie katolików za poglądy zdarzyło big_grin
                  Jest np. całe mnóstwo siłowni "tylko dla kobiet" i jakoś nikt nie pyszczy.
                  • snajper55 Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 21:51
                    cruella_demon napisała:

> Przecież prywatnej firmie IKEI już się zwalnianie katolików za poglądy zdarzyło
                    > big_grin

Wydawało mi się, że słyszałem jakieś głosy protestu, jakieś krzyki o strasznej dyskryminacji. Ale może się przesłyszałem.

S.
                  • memphis90 Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 04.02.20, 17:22
                    Nie "katolików za poglady" , po pan nie został zwolniony za noszenie krzyżyka, tylko za obrażanie mniejszości seksualnych.
        • pola84 Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 08:25
          1. Może nie chcą rodzin.
          2. Nie chcą wiecznie tłumaczyć od jakiego wieku jest dziecko albo być posadzonymi o to że dzieci w jakimś wieku dyskryminują
          3. Właściciele nie lubią dzieci i nastolatków.
          4. Właściciele nie znoszą widoku dzieci i nastolatków.
          5. Kiedyś był wstęp dla wszystkich ale dzieci pobrudziły menu a nastolatki ukradły solniczkę więc patrz punkt 3.
        • wapaha Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 17:27
          Dają ludziom komfort w postaci możliwości zjedzenia posiłku z ludźmi 18+
        • prezent_urodzinowy Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 04.02.20, 13:21
          Serwują tam JEDZENIE I ŻARCIE?
          Co to jest "jedzenie i żarcie"?
        • krypteia Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 05.02.20, 12:45
          treo.tralve napisał(a):

> sądzę, że to taka zwykła restauracja- nie rozumiem co nimi kieruje. serwują tam
          > jedzenie i żarcie- co nimi może powodować? - tego nie rozumiem.

Może jedzenie podają kelnerki topless.
          LIczysz na gównoburzę?
    • milamala Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 02.02.20, 23:27
      Polska to jednak dziwny kraj.
      • kosmos_pierzasty Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 02.02.20, 23:29
        Ale to przecież przyszło z Zachodu, jak wszystkie mody, nawet te ze wschodu trafiają do nas via Zachód.
        • milamala Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 00:10
          kosmos_pierzasty napisała:

> Ale to przecież przyszło z Zachodu, jak wszystkie mody, nawet te ze wschodu tra
          > fiają do nas via Zachód.

Mieszkam na zachodzie, ale nie spotkalam sie z takim czyms.
          • treo.tralve Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 00:15
            no własnie, ja spotkałam to tylko w uk. nigdzie indziej, ale akurat wtedy dzieci były młodsze.
            młoda w makijazu spokojnie wygląda na 18 tongue_out i zachowuje się podobnie.
            ciekawe po co takei obostrzenia uncertain jeszcze mnei nikt tu nie przekonał o celowości takich działań.
            a czy mogą? no nie wiem. a starsze osoby w pampersach moga przyjśc? osoby na wózkach? a blondyni - w ich wypadku byłby to rasizm(no blondyni mi śmierdzą, a jeszcze są obrzydliwi- mogę ich nie wpuszczać?)
            • black_halo Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 09:29
              To proste: jak wpiszes z konkretny wiek: na przyklad, od 14 lat to sa zawsze debaty przy wejsciu ) przeciez za miesiac sa urodziny i juz bedzie miala, wyglada na X lat wymagane przy wejsciu, dyskusje, ze przeciez wcale halasu nie robi, nie brudzi, grzecznie je. A pelnoletnosc jest bez dyskusji - pokazujesz dowod i wchodzisz albo nie pokazujesz i nie wchodzisz. Do tego nie ma zadnych dyskusji. I zapewne o to chodzi temu konkretnemu wlascicielowi restauracji - o brak dyskusji przy wejsciu. Moze ma dodatkowo jakies zle doswiadczenia. Jego restauracja, jego prawo.
            • m_incubo Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 20:09
              treo.tralve napisał(a):

> a czy mogą? no nie wiem. a starsze osoby w pampersach moga przyjśc? osoby na wó
              > zkach? a blondyni

Tak, jeśli są pełnoletni. Naprawdę masz jakiś poważny problem z przyswajaniem krótkich komunikatów?
          • hanusinamama Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 00:26
            Rozmawiałam z kolezanka mieszkającą od lat we Włoszech. Akurat o restauracjach bez dzieci. U niej taka knajpa by padła szybko. Tam dzieci moga wejsc do kazdej "jadłodajni" jak to określiła. Norma jest ze chodzą miedzy stolikami,jedzą rekoma makaron ,a matka przy stole karmi cycem niemowle...
            • lily_evans11 Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 07:26
              Ale to Włosi i im to pasuje, taka norma kulturowa.
              U nas jednak wciąż na szczęście takie zachowania nie są powszechne i wywołują chociaż lekka dezaprobatę pozostałych. Jak ktoś chce latać wokół stolików i jeść łapami, to niech idzie do kfc.
            • pola84 Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 08:28
              hanusinamama napisała:

> Rozmawiałam z kolezanka mieszkającą od lat we Włoszech. Akurat o restauracjach
              > bez dzieci. U niej taka knajpa by padła szybko. Tam dzieci moga wejsc do kazdej
              > "jadłodajni" jak to określiła. Norma jest ze chodzą miedzy stolikami,jedzą rek
              > oma makaron ,a matka przy stole karmi cycem niemowle...
              >
              Wprost przeciwnie, boom jest na nie
            • attiya Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 04.02.20, 12:14
              I dlatego właśnie powstały restauracje dla normalnych ludzi. Nie każdy lubi z czymś takim siedzieć przy stoliku obok
              • memphis90 Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 04.02.20, 17:26
                "Normalni" to ci, co się nie rozmnażają? Oj, ten podgatunek Homo Normalus chyba nie przetrwa dłużej niż jedno pokolenie...
          • kosmos_pierzasty Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 08:02
            milamala napisała:
            >
            > Mieszkam na zachodzie, ale nie spotkalam sie z takim czyms.

Że tak standardowo odpowiem: Jak się nie spotkałaś, znaczy że nie istnieje? tongue_out
            • milamala Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 08:35
              cyt. > Że tak standardowo odpowiem: Jak się nie spotkałaś, znaczy że nie istnieje? tongue_out

Oczywiscie nie znam kazdej knajpy w kazdym zakatku, tak zreszta jak i w Polsce, ale sam fakt, ze w Polsce ciagle jest z tym problem a w Holandii nie, juz o czyms swiadczy. O pewnym podejsciu, Holendrzy jako lub chyba bardziej lubia dzieci.

• milamala Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 08:37
                milamala napisała:

cyt. Holendrzy jako lub"

chodzi o "lud", ludzi
          • gaskama Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 13:42
            Spotkałam się w knajpie w Kornwalii. I też lokalami robili tym, że pozwolili im wejść z dziećmi. Tam z dziećmi wolno było tylko do 17.00.
            • milamala Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 16:39
              gaskama napisała:

> Spotkałam się w knajpie w Kornwalii.

Ktos pisal, ze spotkal sie wlasnie w Anglii z tym. Wiadomo, Angole zawsze byli inni niz wszyscy.
    • mikams75 Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 02.02.20, 23:43
      moze wieczorem maja program specjalny, tylko dla doroslych.
      • treo.tralve Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 02.02.20, 23:45
        eh, nie, nie mają uncertain to taka rodzinna restauracja, prowadzona przez rodzinę "emigrancką", mała, domowa etc.
        Co nimi powoduje?
        • mika_p Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 00:00
          Właśnie to, cow tym wątku: jak wpiszą 16, to dlaczego nie 14, 12.
          Jak wpiszą 12, to przecież 10-latek też jest grzeczny i 8-latek, i 7-latek.
          Prosty przekaz, a i tak próbujesz negocjować.
          • ultimate.strike Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 00:41
            Dorosły też potrafi się brzydko zachowywać, nie powinni wpuszczać nikogo, czego im serdecznie życzę.
            • arwena_11 Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 13:49
              dorosłego można pociągnąć do odpowiedzialności.
              • ultimate.strike Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 14:21
                Za głośne zachowanie w restauracji? Ile odsiadki za to grozi?
                • arwena_11 Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 14:33
                  za zakłócanie spokoju, za zniszczenie mienia itd
                  • ultimate.strike Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 17:00
                    No więc nieletni od pewnego wieku też odpowiadają prawnie, do pewnego wieku odpowiadają opiekunowie.
        • evee1 Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 06:09
          Przyszlo mi do glowy ewentualne wytlumacznie. Nie wiem jak to tam u Was w prawie stoi, ale moze nie chca brac odpowiedzialnosci za ewentualne podawanie alkoholu nieletnim, a moze odpowiedzialni w takim przypadku nie sa tylko opiekunowie, ale tez restaurator. A jak zabronia wstepu nieletnim, to i nieletnich nie beda upijac wink. Ale wtedy musieliby kazdemu dla pewnosci sprawdzac jakis dokument tozsamosci. U nas to by bylo trudno, bo nie ma obowiazku posiadania, ani tym bardziej noszenia przy sobie dokumentu tozsamosci.
          • super_hetero_dyna Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 08:44
            Niektórzy widzą problemy tam, gdzie ich nie ma. Jak obsługa ma wątpliwości, czy młodzieńcowi lub dziewczynie można podać alkohol, to proszą o dokument, a jak "nie ma obowiązku posiadania" to także nie ma obowiązku picia alkoholu.
          • ichi51e Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 09:23
            Bylo wyzej ze kuchnia etniczna moze nastoletnie zony...
        • m_incubo Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 20:15
          Bo chcą uniknąć takich klientów jak ty, którzy widząc informację, że goszczą tylko pełnoletnich i tak dopytują, czy 14 latka mimo to może, a jeśli np. 14 latka może to czy 12 latek też, a dlaczego nie 8 latek, przecież waży 40 kilo i ma 1,50 wzrostu, i czy aby na pewno blond staruszka w pampersie i na wózku też. Chryste... Co to za restauracja? Przysięgam, że zacznę tam bywać.
          • kokosowy15 Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 20:52
            Jeżeli cie wpuszcza. Możesz zastać wystawę "tych klientów nie obsługujemy". Bareja - wizjoner. A mówili, że to se Ne vrati.
            • m_incubo Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 04.02.20, 16:43
              Z zakazem wpuszczania dzieci poniżej 1,40 m do Makro też mialbys problem i uderzalbys w histeryczne tony o dyskryminacji?
              • kokosowy15 Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 04.02.20, 17:07
                Zakaz wpuszczania do Makro ma uzasadnienie - jest to bezpieczeństwo klientów, niewidocznych z wózków transportowych. Jakie jest uzasadnienie w wyżej wymienionym przypadku?
                • m_incubo Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 05.02.20, 15:40
                  A 1,42 m już można?
                • ichi51e Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 05.02.20, 17:01
                  Ze jest to wine bar a dziecko 14 letnie pic nie moze. Wiec strata dla lokalu. W bonusie - Jak ktos je tam poczestuje winem to bar bedzie mial klopoty.
                  • kokosowy15 Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 05.02.20, 17:15
                    Zakładająca wątek napisała "restauracja", a nie pijalnia wina.
                    • ichi51e Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 05.02.20, 17:46
                      Ale jesli chodzi o slynna gruzinska w krakowie ktora nie przyjmuje dzieci to jest to wine bar
    • lilia.z.doliny Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 06:08
      moze chca miec tylko takich gosci, ktorzy prawnie za siebie odpowiadaja, tzn do ktorych mozna wezwac paly w razie czego
      moze juz sie przejechali na goszczeniu roslych szesnastolatkow, ktorzy zrobili taki bankiet, ze knajpa byla na skraju upadku? Powodow moze byc kilka
    • nangaparbat3 Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 06:20
      No - jeszcze kroczek i jeszcze kroczek. Kto następny?
      Najpierw dzieci, teraz nastolatki - nastepni pewnie będą staruszkowie. Nasza cudowna wolność.
      • lily_evans11 Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 07:28
        Nie przesadzaj. Miło jest iść w miejsce, w którym spotkasz tylko dorosłych, jak masz np spotkanie biznesowe albo randkę. Tak jak i milo jest iść do restauracji typowo skierowanej do rodzin, wiedząc że będzie swobodniejsza atmosfera, a dziecko nie będzie nikomu przeszkadzać.
        • super_hetero_dyna Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 08:41
          Prawda jest. Podobnie miło jest iść w miejsce, gdzie spotkasz tylko normalnych ludzi, a nie jakichś odmieńców, jak masz np. spotkanie biznesowe albo randkę.
          • grruu Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 09:07
            W jakich lokalach jest gwarancja, że nie ma takich jak Ty tylko sami normalni?
            • super_hetero_dyna Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 09:23
              Sam jesteś dla siebie gwarancją. Naklej sobie tylko na czole napis "jestem normalny" i nie musisz się obawiać, że wejdę.
            • lily_evans11 Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 11:38
              Grruu big_grin
      • maggi9 Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 07:30
        No i niech będą staruszkowie, dlaczego nie?
        Jak do pewnych miejsc nie można wejść w określonym stroju to nikt nie robi problemu. Ale jak nie mogą wejść pewne osoby to już "olaboga to straszne".

Restauracja to chyba prywatny biznes a nie miejsce użyteczności publicznej. Nikt tam nie musi chodzić, nie ma obowiązku. Można znaleźć inną restaurację, która będzie odpowiadać naszym wymaganiom i gościom. A skoro właściciel lokalu sobie wymyśla, że wpuszcza tylko określone osoby niech tak będzie, nie rozumiem oburzenia.
        • super_hetero_dyna Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 08:46
          O to to! Niech sobie Biedroń szuka innej knajpy, a nie robi raban w Parlamencie Europejskim.
        • ultimate.strike Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 22:32
          Jak do pewnych miejsc nie można wejść w określonym stroju to nikt nie robi problemu.

A powinien jeżeli ograniczenie nie jest wynikiem zasad BHP.

Restauracja to chyba prywatny biznes a nie miejsce użyteczności publicznej. Nikt tam nie musi chodzić, nie ma obowiązku.

Podobnie jak praca, to co zakazujemy kobietom pełnienia funkcji kierowniczych, czarnoskórym technicznych, a Świadkom Jehowy jakichkolwiek?

A skoro właściciel lokalu sobie wymyśla, że wpuszcza tylko określone osoby niech tak będzie

Ciekawe,co sobie jeszcze wymyśli?
      • triss_merigold6 Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 07:39
        Koniecznie powiedz to kasynom i night clubom czy miejscom z dostępem tylko dla członków/zaproszonych imiennie.
        • nangaparbat3 Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 17:42
          Póki co rozmawiamy o restauracji.
          No i zasadnicza różnica - do kasyn i nocnych klubów nie wpuszcza się dzieci, bo się te dzieci chroni przed tym, co w kasynach i w klubach. A nie dlatego, że ktoś tam sobie dzieci nie życzy.
          I ozywiście dziecko powinno się odpowiednio zachowywać, a rodzice czy opiekunowie umieć przewidzieć, dokąd i na jak długo mogą z tym dzieckiem wejść. Owszem, to wymaga pewnego wysiłku. Ale zastępowanie wychowania segregacją to strzał w kolano, oczywiście własne. Tak wychowane dzieci oddadzą nam z nawiązką.
          • lily_evans11 Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 19:40
            Nanga, zdaje się, że za czasów Twojego (a i mojego) dzieciństwa rodzice z młodszymi dziećmi nie chadzali do oficjalnych restauracji, gdzie te dzieci zle by sie czuły, nudzilyby sie i mialyhy malo swobody. Socjalizacja to proces i niekoniecznie trzeba ją zacxynac od górnego C.
            Osobiscie w wieku podstawowkowym odbieralam siedzenie po lokalach z doroslymi z rodziny (moze poza pizzeria) jako nude i celebrowanie momentami bardzo udziwnionych dań - na szczescie takie spotkania wlaczajace w to dzieci rzadko sie zdarzały.
            A smiem twierdzić, ze moje pokolenie jako malolaty bylo lepiej wychowane i nie wlazilo na głowę obcym doroslym w przestrzeni publicznej. W kazdym razie nie tak, jak obecnie. Obecnie male dzieci w restauracji = kwiki, marudzenie albo i platanie sie obcym pod nogami. Do pewnych miejsc trzeba dorosnac i tyle.
          • mika_p Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 20:20
            > I ozywiście dziecko powinno się odpowiednio zachowywać, a rodzice czy opiekunowie umieć przewidzieć, dokąd i na jak długo mogą z tym dzieckiem wejść.

A jeżeli dziecko nie potrafi? A rodzice czy opiekunowie mają to gdzieś?

> Owszem, to wymaga pewnego wysiłku.

A jeżeli rodzice/opiekunowie nie podejmują tego wysiłku?

> Ale zastępowanie wychowania segregacją to strzał w kolano, oczywiście własne.

Czy każdy dorosły musi mieć ochotę w każdej chwili być narzędziem socjalizacji obcego dziecka?
          • nangaparbat3 Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 04.02.20, 16:59
            A myśmy chodzili. U babci chodziło się do kawiarni (zdrojowej, uzdrowisko), we Wrocławiu do którejś z dwóch najlepszych restauracji na niedzielne obiady. Nie było to dla nas udręką.
      • m_incubo Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 20:24
        Tak, masz pełną wolność i dowolność, możesz iść do dowolnego innego lokalu, jak ci nie pasuje.

Mnie pasują te kroczki bardzo, bo często bywam, jadam i nocuję w miejscach całkowicie wolnych od dzieci i jest to prawdziwy relaks. 10 lat temu gdybym chciała zjeść późnym popoludniem i napić się czegoś na mieście i nie słuchać i oglądać przy tym cudzych dzieci musiałabym chyba iść do klubu go-go.

Mam dzieci i często z nimi jadam, bywam i wychodzę. Ale naprawdę nie wszędzie muszę, i nie zawsze chcę, tak samo jak inni nie muszą chcieć jadać, pływać czy odpoczywać wśród jazgotu zarówno cudzych, jak i o zgrozo, własnych dzieci.
        • kokosowy15 Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 20:55
          Jak zadowolona z życia Zuluska w dawnej RPA, która przecież nie musiała siadać na ławce "white only", mogła sobie poszukać innej i też było super.
          • m_incubo Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 04.02.20, 16:38
            Nie, porównanie zupełnie nietrafione, spróbuj jeszcze raz, z sensem.
            • kokosowy15 Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 04.02.20, 17:12
              Cieszysz się, że nie możesz wejść z nastolatkiem do TEJ restauracji (usiąść na TEJ ławce), ale za to możesz znaleźć sobie inna? Albo nie możesz zamieszkać w TEJ dzielnicy, bo dla ciebie jest inna?
    • agua_de_coco Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 06:26
      Czyżby pewna gruzińska w Krakowie? smile
      • treo.tralve Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 08:20
        Hehe
    • feliz_madre Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 07:25
      Jeśli taka polityka firmy, to zaakceptuj i poszukaj innej. Do Kasyna też nie wpuszczają poniżej 18 lat, nawet jak zarezerwujesz całą salę i obiecasz, że 14-latka nie będzie grała. Jak coś jest od 18 lat, to ludzie powinni tego przestrzegać, a nie naginać i się bulwersować.
      • triss_merigold6 Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 07:39
        Dokładnie.
      • olena.s Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 07:50
        Część pierwsza - słuszna, część druga - bzdura. Tzn. poszukanie innej knajpy jest rozwiązaniem słusznym, natomiast zakaz bulwersowania się to bzdura. Dzięki takim bulwersowaniom się uciera się porządek społeczny.
        • 35wcieniu Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 08:21
          Ale tu się nie ma na co bulwersować.
          • ultimate.strike Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 22:34
            Ale tu się nie ma na co bulwersować.

Jest, gdyż w efektem w skali makro jest dyskryminacja wielu grup społecznych i mnożenie się durnych, uciążliwych i często szkodliwych tak społecznie, jak i medycznie zasad.
            • brenya78 Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 04.02.20, 10:23
              "Jest, gdyż w efektem w skali makro jest dyskryminacja wielu grup społecznych"

Dyskryminacja dzieci w knajpie podającej głównie wino jest takim samym rodzajem "dyskryminacji" co zakaz sprzedaży alkoholu nieletnim.
              • ultimate.strike Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 04.02.20, 12:01
                Dyskryminacja dzieci w knajpie podającej głównie wino

Wątek nie jest o knajpie podającej głównie wino. Restaurator równie dobrze może powiedzieć, że kobiety bardziej brudzą, albo Hiszpanie, albo łysi i przestać ich wpuszczać.
                • brenya78 Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 04.02.20, 13:09
                  "Wątek nie jest o knajpie podającej głównie wino. "

Z tego co się zorientowałam to jest.
              • kokosowy15 Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 04.02.20, 12:45
                Jeżeli obecność alkoholu w restauracji jest powodem niewpuszczania nieletnich to także nie powinni w wpuszczać kobiet. Kobiety szybciej się uzależniają od alkoholu, łatwiej się upijaja, alkohol bardziej szkodzi im na zdrowie, m in na wątrobę. W trosce o zdrowie kobiet powinni zakazać wstępu.
                • brenya78 Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 04.02.20, 13:10
                  "Jeżeli obecność alkoholu w restauracji jest powodem niewpuszczania nieletnich to także nie powinni w wpuszczać kobiet"

Zapewne takimi przesłankami kierowali się ustawodawcy zakazując sprzedaży alkoholu nieletnim. Tylko o kobietach jakoś zapomnieli, no popatrz.
                  • ultimate.strike Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 04.02.20, 13:29
                    Ustawodawca zapomniał też zakazać mężczynom noszenia spodni mimo, że to jest wyjątkowo szkodliwe i grozi terminacją gatunku homo sapiens. Takiego mamy Ustawodawcę, pozwala ludziom się truć, szkodzić sobie i innym na wiele sposobów. sprawie restauracji
                    • ultimate.strike Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 04.02.20, 13:29
                      a w sprawie restauracji pisał coś o równym traktowaniu.
                    • brenya78 Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 04.02.20, 15:50
                      Dokładnie, a mimo to wprowadził zakaz sprzedaży alkoholu jedynie nieletnim. No dyskryminacja straszna!
                      • kokosowy15 Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 04.02.20, 16:21
                        Do wymienionej w wątku restauracji klienci przychodzą wyłącznie napić się alkoholu? Czy może sam widok alkoholu nieletnim szkodzi?
                        • brenya78 Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 04.02.20, 17:08
                          "Do wymienionej w wątku restauracji klienci przychodzą wyłącznie napić się alkoholu?"

Być może chodzi się tam głównie na degustacje alkoholu. Nie dziwię się, że dzieci mają tam zakaz wstępu.
                          • kokosowy15 Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 04.02.20, 17:15
                            Być może tak, być może nie. W poście startowym była mowa o restauracji a nie pijalni wina.
                • ultimate.strike Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 04.02.20, 13:26
                  oraz muzułmanów! Im nie wolno mieć kontaktu z alkoholem!
                • iwles Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 04.02.20, 13:40

nie no, w ogóle, zanim wpuszczą kogoś, powinni żądać okazania wyników badań, szczególnie wątroby i trzustki.
                  • ultimate.strike Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 05.02.20, 12:02
                    I płuc, alko jest ważną przyczyną raka płuc.
        • manon.lescaut4 Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 09:12
          Właśnie miałam napisać to, co Olena. Przestrzegać zasad, nawet idiotycznych, ale wprowadzonych w czyjejś prywatnej działaności, to jedno, ale bulwersować się można, a czasem nawet trzeba. Jak wprowadza zakaz wstępu dla niepełnosprawnych albo z widocznym defektem „bo właściciele maja złe skojarzenia”, to tez mamy to akceptować?
          • arwena_11 Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 12:29
            nie muszą wprowadzać zakazu wstępu dla niepełnosprawnych, wystarczy, że nie będą mieli udogodnień - a tych nie ma obowiązku mieć.
          • little_fish Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 14:02
            Zakazy wstępu dla różnych grup społecznych by mnie bulwersowały. Zakazy ze względu na wiek mnie nie bulwersują. Może dlatego, że są czasowe, może dlatego, że są dość powszechne.
            • nangaparbat3 Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 17:45
              A zakaz wstępu dla 70 plus? Tacy pomarszczeni, brzydcy, roszczeniowi. Fuj.
              • little_fish Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 17:57
                Miałam na myśli raczej zakazy dotyczące dzieci. Te są powszechne. Ten dla siedemdziesięciolatków owszem oburza. Ale z takim się nie spotkałam. Chyba, że dotyczy sali zabaw typowo dla dzieci
        • feliz_madre Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 09:13
          Gdy 16-latek wsiądzie za kółko i będzie pomyklał przez twoje miasto też to uznasz za bzdurę? Zastanawiałaś się dlaczego niektore rzeczy 18+ się respektuje, a innych nie?
    • super_hetero_dyna Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 08:38
      Cieszy bardzo nieoczekiwane, konserwatywne podejście ematek do kwestii swobody ustalania polityki prywatnej firmy. To krok w dobrym kierunku. Jakby można było jeszcze liczyć na podobne zrozumienie dla napisu "tylko dla heteronormatywnych" to już by była pełnia szczęścia.
      • snajper55 Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 08:55
        super_hetero_dyna napisał(a):

> Cieszy bardzo nieoczekiwane, konserwatywne podejście ematek do kwestii swobody
        > ustalania polityki prywatnej firmy. To krok w dobrym kierunku. Jakby można było
        > jeszcze liczyć na podobne zrozumienie dla napisu "tylko dla heteronormatywnych
        > " to już by była pełnia szczęścia.

No i na zrozumienie dla napisu "Tylko dla Aryjczyków".

S.
        • super_hetero_dyna Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 09:04
          A niechby nawet.
          • ultimate.strike Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 04.02.20, 13:33
            Dołożyć widełki odnośnie wzrostu, koniecznie! No i o kryterium płci nie zapominajmy.
      • mebloscianka_dziadka_franka Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 08:56
        ROzumiem, że do takiej restauracji można by było przychodzić tylko w mieszanych parach i żeby zawsze kobiet i mężczyzn było tyle samo. Bo skąd wiadomo, czy jak nie przyjdzie dwóch facetów i kobita, to nie tworzą jakiegoś erotycznego trójkąta? Tfu, ohyda!
        • hanusinamama Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 09:02
          I trzeba to jakos sprawdzać...jest sporo takich, co walczą o normalność heteryków...a okazuje sie ze to utajony gej. I co wtedy??
          • tiszantul Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 09:21
            "jest sporo takich, co walczą o normalność heteryków...a okazuje sie ze to utajony gej"

Sporo jest takich kodziarzy, którzy okazują się utajonymi pisowcami. Sporo jest takich miłośników alkoholu, którzy okazują się abstynentami. Sporo jest takich ofiar gwałtu, które okazują się gwałcicielami
            • super_hetero_dyna Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 09:25
              Co ci utajeni faszyści mają do utajonych gejów?
            • 45rtg Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 10:06
              tiszantul napisała:

> "jest sporo takich, co walczą o normalność heteryków...a okazuje sie ze to utaj
              > ony gej"
              >
              > Sporo jest takich kodziarzy, którzy okazują się utajonymi pisowcami. Sporo jest
              > takich miłośników alkoholu, którzy okazują się abstynentami. Sporo jest takich
              > ofiar gwałtu, które okazują się gwałcicielami

Sporo. Ale jednak znacznie mniej, niż kryptohomoseksualistów w różnych, walczących o moralność i zgodność z naturą, ONR-ach.
              • snajper55 Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 10:23
                45rtg napisał:

> Sporo. Ale jednak znacznie mniej, niż kryptohomoseksualistów w różnych, walcząc
                > ych o moralność i zgodność z naturą, ONR-ach.

Jak pokazały badania duża część homofobów reaguje podnieceniem na gejowską pornografię.

S.
                • super_hetero_dyna Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 10:30
                  Jak wykazały badania, duża część antyfaszystów reaguje uniesieniem wyprostowanej prawej ręki na widok portretu Adolfa. Dlatego eksponowanie takich portretów jest zakazane.
                  • hanusinamama Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 10:35
                    Dynka ale to własnie o tobie...wielkie podniecenie twoje jak na e-matce temat gejów smile
        • super_hetero_dyna Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 09:07
          Niekoniecznie. Niech sobie wejdą nawet sami faceci, byle wyglądali jak ludzie i się do siebie nie kleili. smile
          Kumple na piwo przecież chodzą razem, nie?
          • hanusinamama Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 10:34
            Oj dynka dynka. MOj znajomy gej wygląda zupełnie jak "normalny facet". W zyciu bys nie poznał..jedynie by cie skreciło, ze zona i tesciowa sie oglądają taki przystojniak. Wg dynki kazdy gej wygląda jak bywales Błękitnej Ostrygi smile
            • gulcia77 Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 12:15
              Bo dyńkę klimaciki z "Błękitnej Ostrygi" niemożebnie kręcą 😁 Pamiętam jego rozochocenie na samą myśl o wokaliście Judas Priest.
              • super_hetero_dyna Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 16:32
                Hitler kaput!
                • gaskama Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 16:40
                  Kurczę, nie chcecie, by do was mówić w obcych językach. I git. Wasze prawo. Ale nie używajcie też obcych języków, jak ich nie znacie.
                  • super_hetero_dyna Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 22:22
                    Chodzi Ci zapewne o to, że kaput powinno się pisać przez dwa t. Ja też tak myślałem, ale wygląda na to, że niekoniecznie.

https://ssl-gfx.filmweb.pl/po/92/39/469239/7503482.3.jpg
                    • gaskama Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 04.02.20, 13:03
                      Wiem, wiem, według waszej mentorki-intelektualistki mówi się tez wziąść.
      • hanusinamama Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 09:01
        Jakbys to chciał sprawdzac??? Pierwszy do sprawdzania bys zgłosił co??
        • ultimate.strike Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 04.02.20, 13:38
          Zostałby homoinspektorem-wolontariuszem.
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 08:54
      Dla mnie dziwne, w sumie to sami się ograniczają, to ich sprawa. Mnie by to nie ruszyło.
    • kanna Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 09:06
      Podaj nazwę.
      Chętnie się przejdę.

Dzieci zostawię w domu.
      • dr.amy.farrah.fowler Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 13:19
        Przypuszczam, że Georgian Wine & Art Gallery - które jest miejscem specyficznym. Zasadniczo galerią z badziewiem, serwującą wino (i zagrychę do niego, przy czym ta zagrycha jest znakomita i warto się tam przejść dla samej zagrychy).
    • chicarica Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 10:30
      Tak po prostu. Obsługują dorosłych gości, nie mają chęci zastanawiać się i sprawdzać czy np. podają alkohol osobie dorosłej. Co konkretnie jest niezrozumiałego w zwrocie "tylko dla pełnoletnich gości", że musiałaś pytać czy 14-letniej córki też to dotyczy?

BTW. Spędziłam właśnie weekend w spa, w którym granica wieku to 18 lat. Cudowne miejsce. Nie, nie można w drodze wyjątku przyjechać tam z 14-letnią córką.
      • alaveda Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 12:00
        Wątek podobny do tego o psach w restauracjach. Wtedy właścicielki piesiuniów ujadaniem i wyciem usiłowaly zagluszyc heretyków śmiących uważać, że knajpa to miejsce dla ludzi, nie dla zwierząt big_grin
      • kanna Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 12:34
        > BTW. Spędziłam właśnie weekend w spa, w którym granica wieku to 18 lat. Cudowne miejsce. Nie, nie można w drodze wyjątku przyjechać tam z 14-letnią córką.

Uwielbiam takie miejsca, bez pisków na basenie i zastanawiania się, czy goła w saunie kogoś nie zgorszę...
      • kokosowy15 Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 15:09
        Wyobrażasz sobie sklep ogolnospozywczy, do którego nie wpuszcza się szesnastolatków bo mogą kupić alkohol lub głośno się zachowywać?
        • chicarica Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 16:15
          Wyobrażam sobie sklep, do którego nastolatki w zasadzie nie mają wstępu, albowiem sklep sprzedaje wyłącznie alkohol. Tak jest właśnie tu, gdzie mieszkam.

Sklep spożywczy to miejsce do którego każdy musi prędzej czy później pójść by kupić potrzebne do przeżycia artykuły. Restauracja takim miejscem nie jest.
    • gaskama Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 12:06
      Super. Jakie miasto? Jeśli Warszawa, to daj proszę namiar.
      • dr.amy.farrah.fowler Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 13:35
        Prawdopodobnie Kraków, Georgian Wine & Art Gallery. (Detale się zgadzają).
        • gaskama Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 13:37
          Dzięki, jak pojadę do Krakowa, to odwiedzę na bank.
          • agua_de_coco Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 14:40
            Polecam wink
        • poecia1 Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 04.02.20, 17:03
          Jeżeli tak to mają ocenę aż 4.7 na Google. Jedynki praktycznie tylko od klientów z dziećmi, którzy nie zostali wpuszczeni.
    • waleria_s Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 13:29
      Dobrze odpowiedział, taka polityka lokalu i dobrze, że są takie miejsca. Trzeba uszanować, że dorośli ludzie mają po prostu chęć relaksu bez towarzystwa dzieci/nastolatków. Dobrze, że granica 18 lat, bo wtedy odpada im problem mamusiek, które miałyby pretensje, że dziecko już duże, umie się zachować, a nie może wejść do restauracji.
    • fuzja-jadrowa Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 14:34
      Chcą uniknąć grupek młodzieży, siedzących przez 4 godziny przy jednej herbacie?
      • kokosowy15 Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 15:05
        Bywają ludzie, dla których jedzenie posiłku jest tak samo trudne i odpowiedzialne jak prowadzenie samochodu czy głosowanie w wyborach. Rozumiem ich - sami pewnie do trudnego procesu żucia i przełykania dochodzili powoli. Restauracja jest lokalem usługowym, ale prywatnym i właściciel decyduje kogo wpuszcza. Może wywiesić napis, że Żydom i Murzynom wstęp wzbroniony, bo jedni mu śmierdzą a drudzy oszukują. Musi się jednak liczyć z tym, że kiedyś przyjdzie jakiś Mandela czy Wiesentahl i będzie głupio. Kiedyś nie wpuszczano samotnych kobiet ani nie dawano im prawa głosu - tylko dla ich bezpieczeństwa.
        • ira_08 Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 18:12
          >Może wywiesić napis, że Żydom i Murzynom wstęp wzbroniony

Nie może. Nawet prywatna restauracja jest miejscem publicznym i nie może czegoś takiego zrobić.
          • kokosowy15 Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 19:26
            Może nie wpuszczać nieletnich, blondynów, kulawych czy jednookich?
      • kamin Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 15:22
        Taka młodzież za kilka lat może być klientem zamawiającym u nich bankiet firmowy, wesele czy chrzciny. Albo po prostu przychodzącym na dwudaniowy rodzinny obiad. Ale niech każdy prowadzi swój biznes jak chce. Jedni sobie klientów wychowują od małego, inni wolą zniechęcać do siebie młodych ludzi.
        • brenya78 Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 15:49
          Do tego czasu knajpa zdąży zbankrutować.
          • kamin Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 19:16
            Jakoś u mnie w mieście działają nadal knajpy do których chodziłam jako studentka siedzieć nad kubkiem herbaty
            • brenya78 Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 21:18
              Może miały wystarczająco dużo stolików. Kameralna knajpka z herbaty się nie utrzyma.
    • kryzys_wieku_sredniego Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 16:42
      Aż jestem ciekawa co podają, że restauracja jest dla pełnoletnich.
      Może jest jakiś ubój rytualny?

Jedzą, piją, lulki palą,

Tańce, hulanka, swawola;

Ledwie karczmy nie rozwalą,

Cha cha, chi chi, hejza, hola!

No nie wiem czego można się spodziewać po lokalu gastronomicznym 18+
      • kryzys_wieku_sredniego Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 16:58
        No dobra jak to jakaś pijalnia, gorzelnia czy coś w tym stylu gdzie jest przysłowiowa "seta i galareta" to się nie dziwie, nawet jeśli w wersji ąę to 18+ jest wskazane.
    • nangaparbat3 Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 17:55
      Wy chyba nie rozumiecie - sama idea segregacji, izolowania, ograniczania wzmacnia się. Upowszechnia. Najpierw Was nie dziwiło, że nie wpuszcza się małych dzieci, teraz, że nastolatków - którzy zachowują się na ogół jak całkiem normalni dorośli ludzie. Co innego wyprosić gościa, który zachowuje się po chamsku, co innego nie wpuszczać jakiejś grupy ze względu na jedną jedyną cechę - tutaj wiek.
      Długo się zastanawiałam, jak to się dzieje, że niektórzy ludzie mają o wiele mniejszą skłonność do dyskryminowania innych niż reszta. Uważam, że taka postawa buduje się w dzieciństwie, kiedy dziecko jest traktowane z szacunkiem, a ograniczenia ewidentnie wynikają z potrzeby zapewnienia dziecku bezpieczeństwa oraz zapewnienia go otoczeniu. Poza tym ma takie prawa jak reszta rodziny. Zastnanówcie się, kogo wychowamy, wykluczajac dzieci i nastolatki z coraz to nowych miejsc publicznych.
      Szczerze? Nie widzę żadnej, ale to żadnej różnicy między niewpuszczeniem do restauracji dziecka, geja, księdza i ciemnoskórego.
      • gaskama Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 18:06
        A ja widzę duża. Jeszcze mi nigdy żaden ksiądz, ani gej, ani ciemnoskory nie wlazł w restauracja pod mój stół, nie starał się grzebać paluszkiem w mojej sałatce, ani nie ganial się po knajpie z innymi gejami grając w berka. Dzieci tak się zachowuje w restauracjach, bo jest moda na nieograniczony rozwój osobowości dziecka. Są restauracje przyjazne dzieciom z kacikami zabaw, opiekunkami, animacjami, zestawem kredek i stosownym menu. I to jest ok. Idę do takiej knajpy na własną odpowiedzialność. Ale jak mam możliwość zjeść wieczorem spokojnie kolację że znajomymi, zrelaksować się, to knajpa bez dzieci będzie moim wyborem nr 1.
        • nangaparbat3 Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 18:56
          Nie wiem, gdzie jadasz, mnie nigdy żadne dziecko nie wkładało paluszka, ani nie właziło pod stół, a już zwłaszcza zwłaszcza czternastoletnie.
          • gaskama Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 19:06
            Nie wiem, jak często bywasz w restauracjach, ja kilka razy w tygodniu i widziałam różne rzeczy. Faktycznie, 14 latkow pod stołem nie widziałam. A dzieci lazace między stołami to bardzo częste zjawisko.
            • nangaparbat3 Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 04.02.20, 17:03
              No i co? Mnie przeszkadza to tylko o tyle, o ile boję się, że ktoś je obleje czymś gorącym. Więc obsługa powinna zwrócić rodzicom uwagę, że to dla dzieci niebezpieczne, i poprosić o zgarnięcie.
              • gaskama Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 04.02.20, 17:38
                A mnie przeszkadza. Myślę, że wielu osobom przeszkadza. Nie każdy chce płacić gruba kasę za kolację na placu zabaw. Są knajpy dedykowane dla rodzin z dziećmi, więc mogą być takie, które nie chcą się zamienić w plac zabaw. Te i tak są w absolutnej mniejszości.
        • memphis90 Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 04.02.20, 17:45
          Mnie też nie zdarzyło się, żeby dziecko grzebało mi w talerzu, urządzało wyścigi, wlazilo pod stół. To chyba jak z tym KP - dziwnym trafem "przeciwnikom" ciągle ktoś pcha wprost w twarz obwisłe mleczne cyce z żyłami. I tylko im.
      • treo.tralve Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 18:07
        nanga- dzięki, o to chodzi.
        no zdziwiona jestem głupotą- bo inne słowo tutaj nie przystaje-m ludzi tu piszących
      • mika_p Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 18:34
        > Zastnanówcie się, kogo wychowamy, wykluczajac dzieci i nastolatki z coraz to nowych miejsc publicznych.

Histeryzujesz.
        W ciagu ostatniego pokolenia, a mówię to jako matka z ponaddwudziestoletnim stażem, "wkluczyliśmy" dzieci, także malutkie, do ogromnej ilości miejsc:
        - są przewijaki w toaletach na stacjach benzynowych, w wielu knajpach,
        - wysokie krzesełka dla maluchów,
        - sale zabaw w centrach handlowych,
        - rozmaite zabawki stojące luzem w tychże centrach,
        - kąciki dla dzieci z małym stolikiem, kredkami, drobnymi zabawkami w sklepach, restauracjach, urzędach,
        - specjalne seanse dla rodziców z malutkimi dziećmi,
        - moc rozmaitych warsztatów i innych atrakcji dla dzieci organizowanych przez instytucje, które wcześniej dzieci nie zauważały.

Więc twierdzenie, że akurat gdzieś ktoś ma model biznesowy nastawiony na dorosłych, to wykluczanie dzieci z życia publicznego, jest niczym innym jak histerią.
        • nangaparbat3 Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 18:58
          Dziękuję za diagnozę, obejdę się.
          • gaskama Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 19:15
            A szkoda, bo Mika mądrze pisze.
            • nangaparbat3 Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 04.02.20, 17:05
              Nie do końca. Przewijaki i wysokie stołki są OK, kąciki zabawy służą uchnięciu dziecka, pozbyciu się go.
              • lily_evans11 Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 05.02.20, 13:32
                No to miej pretensje do rodziców, ktorzy ida gdzies i nie ucza dziecka, jak spedzic spokojnie czas przy stole i prowadzic rozmowe, tylko upychaja je do klockow i do kredek.
        • kokosowy15 Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 19:51
          Czy temat rozmowy to były nastolatki w restauracji czy niemowlęta?
          • mika_p Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 20:14
            A zauwazyłes, na który post odpowiadam?
        • memphis90 Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 04.02.20, 17:41
          - są przewijaki w toaletach na stacjach - benzynowych, w wielu knajpach,
          To udogodnienie dla rodziców, nie dla dziecka. Myślisz, że wcześniej matki nie robiły zakupów i nie jezdzily z dzieckiem autem do pełnoletniości?

- specjalne seanse dla rodziców z malutkimi dziećmi
          To nie udogodnienie dla dziecka, ale dla matki, żeby nie dostala pierdolca, siedząc kolkiem z bachorem w domu

- moc rozmaitych warsztatów i innych atrakcji dla dzieci
          Kasa, kochana, kasa. Skoro ludzie chcą płacić za sensozajecia dla malucha, to dostają sensozajecia dla malucha. Ale nie dzieje się to z miłości do bejbikow, tylko z miłości do 50zl /1h zajęc.

To, że są kąciki zabaw w CH - to przyszlo RAZEM z CH. 30 lat temu matki, idąc na zakupy na targ czy rynek czy w kolejkę do społem, zabierały dzieci ze sobą. Bo cóż innego miałyby z nimi robić? Jak się Polska "ucywilizowala", obrosła w knajpy, CH i inne galerie - pojawiły się udogodnienia dla matek z dziećmi, bo rodzina to klient.
    • gaskama Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 17:58
      Dla mnie genialne rozwiązanie. Kilka tygodni temu byłam o 20.00 z mężem w jednej z warszawskich restauracji. Chcieliśmy spędzić spokojny wieczór, coś zjeść, wypić wino (restauracja słynie z win). W restauracji głównie pary, ludzie dorośli, w końcu 20.00. I w tym wszystko kretyni z niemowkakiem, rodzicami i treściami. Dziecię wyyyłooooo przeraźliwie przed ponad godzinę. Widać było, jak ludzie się niecierpliwią. Rodzice malucha bawili się dobrze, najwyraźniej byli przyzwyczajeni do płaczu malucha. Obsługa poprosiła rodzinę, by przeniosła się do małej salki. Młodzi rodzice zupełnie nie rozumieli, o co chodzi. Przecież wiadomo, że wszyscy kochają wycie dziecka. Byłam kilka razy świadkiem takich akcji, łącznie z zabawą w berka gromadki kilkulatkow.
      • nikita1906 Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 21:33
        niemowlak a taki 14-17 latek to jednak jest różnica
        • kocynder Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 21:50
          No i? Skoro 14 lat ok, to czemu nie 12? A skoro 12 ok, to czemu nie 10? Itd. Restaurator wyznaczył cezurę - pełnoletność. Kropka. Wątkodawczyni nie pojęła napisu, że jej czternastolatka pelnoletnia nie jest i MUSIAŁA dopytać u obsługi. Obsługa, dziady nieużyte, potwierdziła, że pełnoletnia to znaczy 18, a nie 14 i 3/4. I jest foch ćwierćintelektualistki, że jednak jej niunia nie jest uważana za dorosłą...
          • treo.tralve Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 21:57
            " Wątkodawczyni nie pojęła napisu, że jej czternastolatka pelnoletnia nie jest i MUSIAŁA dopytać u obsługi"
            oż kurde, wątkodajka, robiła rezerwację i jej do głowy nie przyszło, tym bardziej, że rezerwacja została przyjęta bez komentarza i uwag. wychodząc, wzrok jej zatrzymał się na małej tabliczce z napisem. odwróciła się i zapytała- nie jest idiotką. nie chciało mi się pisać szczegółowiej, ale widzę, że poza kwestią dyskryminacji, jest tutaj jeszcze wszechobecne założenie, że każdy inny to debil uncertain zakładanie,że inny to debil wprost wskazuje, że zakładający to debil uncertain
    • stephanie_harper2 Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 18:02
      Myślę, że właściciel lokalu ma prawo ustalać zasady jakie mu się podobają. Jego własność - jego zasady. Ale to powinno dotyczyć wszelakich fanaberii właściciela, zarówno dzieci, psów, kotów, kobiet, mężczyzn, ciemnoskórych, gejów itd.
      Osobiście taki lokal jak w wątku tytułowym omijałabym szerokim łukiem ale my do restauracji głownie rodzinnie chadzamy.
    • fitfood1664 Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 18:12
      Polska to dziki i zacofany kraj. Mamy tu czysty przypadek dyskryminacji obywatela i nikogo to nie rusza. W środku Europy, w XXI wieku. Nigdy nie dam zarobić złotówki komuś, kto tak jawnie gwałci prawa człowieka.
    • sonia-3 Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 18:12
      Ciekawe jak weryfikują wiek? Na oko, czy sprawdzają dowody?. Bo taki nastolatek, to potrafi wyglądać całkiem dorosło.
      • kokosowy15 Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 19:47
        Emamy, którym sprawdzają dowody przy zakupie alkoholu, mają problem.
      • little_fish Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 20:56
        A jak weryfikują wiek w monopolowym? Albo w restauracjach podając alkohol?
    • nikita1906 Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 03.02.20, 21:32
      niby ok - od 18 to od 18 . Ale- mam osobistą córkę 15 letnią, dość dojrzałą mentalnie, którą często zabieramy na dorosłe imprezy, więc miałabym dysonans, czy iść do takiej knajpy, która tak skrupulatnie przestrzega takie limity. Nadgorliwość jest gorsza od...itd
      • little_fish Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 04.02.20, 15:31
        No widzisz, na tym polega kłopot. Twoja osobista córka jest wg ciebie dość dojrzała. Autorka wątku zapewne to samo twierdzi o swojej czternastolatce. Ba, mój jedenastolatek bez problemu potrafi zachować się odpowiednio w restauracji. I zapewne każdy rodzic powie tak o swoich dzieciach. Kto ma weryfikować, na ile ich odczucia są słuszne?
        • kokosowy15 Re: restauracja nie wpuści 14 latki :D 04.02.20, 16:25
          Można niczego nie weryfikować, statystycznie co trzeciemu kierowcy dawać mandat, połowę polityków wsadzić za korupcję, itd.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka