Dodaj do ulubionych

porada kolorystyczna

09.02.20, 23:10
Kupiłam dwie bluzki: granatową i szmaragdowozieloną. Mam jasną cerę i jasnorude włosy i w bluzkach wyglądam ok. Zastanawiam się (rychło w czas) nad kolorem kardiganów, z jakimi można te bluzki nosić. Jedyne, co przychodzi mi do głowy to czerń, ale w zestawie z ciemną bluzką wyglądam ponuro. Czerwień nie pasuje mi do włosów, biel/ecru do karnacji. Poradzicie?
Obserwuj wątek
    • snakelilith Re: porada kolorystyczna 09.02.20, 23:23
      Teoretycznie najlepiej wygląda kombinacja właśnie tych dwóch kolorów. Granatowy i zieleń wyglądają razem bombowo. Mnie w szmaragodwej zieleni mniej do twarzy, więc kombinuję granatowy z ciepłym odcieniem zieleni, takim wpadającym w limonkę. Innym zestawem, który uwielboam to zestawienie granatu i zieleni z mocnym różem, ale tu róż raczej w formie dodatków.
      • snakelilith Re: porada kolorystyczna 09.02.20, 23:45
        I gdybym musiała zdecydować się na jeden kardigan, to wzięłabym kobalt, jaśniejszy odcień granatu itd., wtedy pasuje do obu.
      • ewa_2009 Re: porada kolorystyczna 10.02.20, 13:02
        Kolory moich obu bluzek są znacznie ciemniejsze od tych na zdjęciach. Coś w rodzaju tych url=https://www.bonprix.pl/style/sukienka-shirtowa-z-koronka-1416742489/?catalogueNumber=920476&category=1019&return=ref]szmaragd[/url] granat
      • ewa_2009 Re: porada kolorystyczna 10.02.20, 13:04
        Kolory moich obu bluzek są znacznie ciemniejsze od tych na zdjęciach. Coś w rodzaju tych szmaragd
    • agonyaunt Re: porada kolorystyczna 09.02.20, 23:31
      Pomarańcz, fuksja, szary, grafitowy, mięta, złoto - tylko trzeba dobrać odcień i zobaczyć co będzie pasować do Ciebie.

Wklep sobie w googla nazwy kolorów i zobacz co się wyświetla, niektóre zestawienia brzmią nietypowo, a wyglądają fajnie.
      • thea19 Re: porada kolorystyczna 10.02.20, 20:54
        Pomarańczowy kardigan do rudych włosów??? Złoto jakoż???
        • agonyaunt Re: porada kolorystyczna 10.02.20, 21:15
          Tak!!! I takoż!!!
          • thea19 Re: porada kolorystyczna 10.02.20, 22:18
            oj nieeeee, ruda w pomarańczu i czerwieni to dramat dla oczu. Rude wyglądają dobrze w kontraście - zieleń, niebieski. Tak samo blondynki dobrze wyglądają w czerwieni a nie w żółtym.
            • ewa_2009 Re: porada kolorystyczna 11.02.20, 21:20
              Zgadzam się, mam bluzkę w pomarańczowy wzorek i wyglądam w niej źle.
    • fragile_f Re: porada kolorystyczna 10.02.20, 00:02
      Do granatu: morela, złoto (!), cegła, ciepły brąz, brzoskwinia, koralowy, turkus, może jagodowy?
      Do szmaragdu w zasadzie to samo, złoty będzie wyglądał cudnie przy rudych włosach.

Zasadniczo każdy ciepły odcień będzie wygladał fajnie.

Możesz też połączyć szmaragd z granatem i dołożyć jakieś kolorowe akcenty, np. apaszka turkusowo-granatowo-złota. Najważniejsze jest to, żeby nie łączyć ciepłych odcieni (np. koral, ciepły brąz, złoto) z zimnymi (limonka, chłodny niebieski, purpura).
    • disco-ball Re: porada kolorystyczna 10.02.20, 08:52
      Jasny szary, jasny różowy?
      • kira02 Re: porada kolorystyczna 10.02.20, 13:08
        Do rudych wlosow i bladej cery? Chcesz jej krzywde zrobic?
    • anika772 Re: porada kolorystyczna 10.02.20, 09:18
      Złoty, beżowy.
    • double-facepalm Re: porada kolorystyczna 10.02.20, 09:49
      Ochra, rudobrązowy, ciepłe brązy, beże.
      • kira02 Re: porada kolorystyczna 10.02.20, 13:09
        Dokladnie, braz lub intensywny bez (camel)
        • ewa_2009 Re: porada kolorystyczna 10.02.20, 13:39
          Ale camel będzie mi si zlewał z włosami.
          • nuta15 Re: porada kolorystyczna 10.02.20, 19:02
            To spróbuj z jasnym ciepłym piaskowym beżem, rozjaśni i rozświetli ciemne odcienie granatu i zieleni, ładnie się z nimi skomponuje, będzie pasował do rudych włosów.
            • koktajlowe Re: porada kolorystyczna 11.02.20, 21:31
              "To spróbuj z jasnym ciepłym piaskowym beżem"

Też tak myślę. Pasuje do obu kolorów. Nie gryzie się z rudymi włosami.
    • katriel Re: porada kolorystyczna 10.02.20, 20:46
      Ja bym do takich bluzek nosiła kardigan - gdyby miał byc jeden do obu - miętowy albo szary (taki raczej jasny szary). Ewentualnie poszukała granatu (albo i ciemnej zieleni) w wersji melanżowej, żeby jednak ten ciemny kolor przełamać.
      Ale ja jestem bladoskórą popielatą blondynką (typowym polskim zgaszonym latem), więc koloryt nie do końca ten sam.
    • aqua48 Re: porada kolorystyczna 11.02.20, 11:16
      Ja bym wybrała fiolet, albo zieleń, soczystą, zdecydowaną, rozjaśniającą.
    • mama-ola Re: porada kolorystyczna 11.02.20, 11:46
      Beżowy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka