Dodaj do ulubionych

Nowy kodeks pracy - urlopy

01.03.20, 18:48
strefabiznesu.pl/nowy-kodeks-pracy-2020-zmiana-kodeksu-pracy-bedzie-na-pewno-jeszcze-w-tym-roku-co-sie-moze-zmienic-1022020-r/ar/c3-14825496
Jak myślicie wejdzie ten nowy kodeks pracy? Ciekawa jestem czy rzeczywiście wydłużą urlop do 35 dni. U mnie w pracy i tak jest nagminny problem z urlopami - zawsze jest zły czas na urlop, zawsze jest problem i nigdy nie można go wziąć. Każdy z nas ma zaległy urlop z zeszłego roku. Plan urlopów jest do tej pory niepodpisany, nie wiemy na czym stoimy. Jeśli dwudziestu dni w roku nie da się zaplanować, to co będzie jak trzeba będzie planować trzydzieści?
Obserwuj wątek
    • molik28 Re: Nowy kodeks pracy - urlopy 01.03.20, 19:16
      Może będzie można oddać komuś innemu. Ja chętnie wezmę w każdej ilości.
      • zwyczajnamatka Re: Nowy kodeks pracy - urlopy 01.03.20, 19:21
        Ja swój urlop chętnie bym wykorzystała, ale nie dostaję zgody.
        • 3-mamuska Re: Nowy kodeks pracy - urlopy 01.03.20, 20:50
          zwyczajnamatka napisał(a):

> Ja swój urlop chętnie bym wykorzystała, ale nie dostaję zgody.

I to jest właśnie głupota. Zamiast dokładać powinni znieść głupi przepis zgody właściwa firmy.
    • beneficia Re: Nowy kodeks pracy - urlopy 01.03.20, 19:28
      Ale macie narzucane dni urlopowe i góra nie potrafi tego rozplanowac, czy nie chce wam dawać na życzenie, bo jest za dużo pracy?
      • zwyczajnamatka Re: Nowy kodeks pracy - urlopy 01.03.20, 19:41
        U nas jest specyficzna sytuacja, bo zespół liczy 18 osób, a jednocześnie nieobecnych może być tylko dwie osoby. Wystarczy, że ktoś jest na zwolnieniu, na opiece na dziecko lub na kursie doszkalających i już jest problem z dostaniem choćby jednego dnia wolnego. Są problemy z urlopami w wakacje, ferie i wszystkie wolne od szkoły dni. Prawie wszyscy mamy dzieci w wieku przedszkolnym lub szkolnym i jest na prawdę problem. Każdy kto ma dziecko chce chociaż te dwa tygodnie dostać w wakacje no i nie da się tego tak podzielić żeby nie było jednocześnie tylko dwóch osób. Sytuacja jest patowa. Góra nie chce się zgodzić na trzy czy cztery osoby nieobecne, każe brać urlopy w miesiące niewakacyjne. Problem w tym, że nawet poza wakacjami nie ma kiedy wziąć tych dwóch tygodni (grusza) bo ludzie mają tyle zaległego urlopu, że cały rok jest zajęty. Są takie osoby, które z roku na rok mają cały urlop i nie są w stanie z niego zejść, bo nie ma tylu terminów żeby wzięły w roku 52 dni urlopu.
        • droch Re: Nowy kodeks pracy - urlopy 01.03.20, 20:36
          10 lat temu podobna sytuacja miała miejsce w dużej spółce notowanej na giełdzie. Oj, posypały się mandaty, posypały. Przez kolejne pół roku pracownicy masowo wykorzystywali zaległe 50-60 dni urlopu smile
          • zwyczajnamatka Re: Nowy kodeks pracy - urlopy 01.03.20, 20:41
            Czyli jest dla nas jakaś nadzieja
            • fandorina Re: Nowy kodeks pracy - urlopy 01.03.20, 20:48
              Zgłoś yo anonimowo do Inspekcji Pracy.
        • beneficia Re: Nowy kodeks pracy - urlopy 01.03.20, 20:43
          No to nie ma innego wyjścia, niż powiększenie zespołu do np. 20 osób.
          Bo L4 zawsze może się zdarzyć, a kodeks pracy obowiązuje. Jak długo można ten urlop przekładać, aż się uzbiera 100 dni a nie tylko 52?
          Swoją drogą i tak w bardzo wielu zawodach wejdzie automatyzacja (transport, analiza), nie będzie potrzeba tylu ludzi do pracy.
          Czwarta rewolucja u progu.
          • zwyczajnamatka Re: Nowy kodeks pracy - urlopy 01.03.20, 21:00
            Mojego zawodu nie da się zastąpić żadną maszyną, więc nam automatyzacja nie grozi. Nie wiem czy inspekcja pracy coś da, bo jest podobno takie zalecenie, żeby na urlop nie szło więcej niż 10% pracowników. Przy 18 pracownikach to wychodzi 1,8 pracownika dziennie czyli rzeczywiście dwie osoby. Szef twierdzi, że musi zapewnić ciągłość pracy i nie może nas być mniej. Właściwie zespół jest tak mały, że nikt tak na prawdę nie powinien iść nigdy na urlop, bo tylko wtedy gdy jesteśmy wszyscy pracuje się dobrze. Jest nas na styk w tym problem. Wiecej nie zatrudnia, przerabialiśmy to mnóstwo razy. Dyrektor nie wyraża zgody na nowego pracownika. Firma jest państwowa - budżetówka, nie myślcie sobie, że to jakiś prywaciarz.
            • beneficia Re: Nowy kodeks pracy - urlopy 01.03.20, 21:15
              zwyczajnamatka napisał(a):

> Mojego zawodu nie da się zastąpić żadną maszyną, więc nam automatyzacja nie gro
              > zi

To było ogólnie a propos zwiększenia wymiaru urlopu, po prostu w wielu zawodach zastąpią nas maszyny/komputery, więc ludziom zmniejszy się liczba godzin pracy. Więc będzie dłuższy urlop.

Właściwie zespół jest tak mały
              > , że nikt tak na prawdę nie powinien iść nigdy na urlop, bo tylko wtedy gdy jes
              > teśmy wszyscy pracuje się dobrze. Jest nas na styk w tym problem. Wiecej nie za
              > trudnia, przerabialiśmy to mnóstwo razy. Dyrektor nie wyraża zgody na nowego pr
              > acownika.

No i tu jest problem - jest was na styk, a dyrektor nie wyraża zgody na nowego pracownika. On ma w dupie PIP, czy nie widzi oczywistości?
              Nigdy żadnej kontroli nie mieliście?
              • zwyczajnamatka Re: Nowy kodeks pracy - urlopy 01.03.20, 21:19
                Nigdy o żadnej nie słyszałam.
        • agus-ka Re: Nowy kodeks pracy - urlopy 01.03.20, 21:26
          To jest taki unik dyrekcji. Policzyłam i ogólnie rzecz biorąc, to żebyście mogli wykorzystać urlopy, każdego dnia roku musiałoby nie być 2 osób. To nie jest realne, są szkolenia, l4 itp.
          Zarządzanie na poziomie -1, to się nadaje tylko do pip
          • zwyczajnamatka Re: Nowy kodeks pracy - urlopy 01.03.20, 21:39
            Ale czy jest jakiś przepis na który moglibyśmy się powołać? Bo z tego co wiemy nie ma. Próbujemy się bronić, ale góra mówi nam, że nigdzie w przepisach nie ma takiego zapisu, że pracownik musi dostać urlop w miesiące wakacyjne lub w ferie. Nam w większości urlop w roku szkolnym jest niepotrzebny. A w okolicach świąt, majówki, Bożego ciała czy rozpoczęcia/zakończenia roku szkolnego jest prawie niemożliwe żeby dostać urlop. Ja teraz chciałam się wpisać na tydzień wolnego w terminie obojętnym w miesiącach kwiecień, maj lub czerwiec i nie ma takiego tygodnia żebym mogła iść na urlop. Wszystko już zajęte. Mam 14 dni zaległego urlopu i to jest mało, bo mają i po 26 zaleglego.
            Mamy ułożony plan urlopów. W 4 tygodnie wakacyjne jesteśmy wpisani po dwie osoby, ale w pozostałe po trzy-cztery. Góra nie chce tego podpisać, każe nam się dogadać, ale nikt nie chce lub nie może zrezygnować. Z tych osób, które chcą iść na urlop w wakacje prawie wszyscy mamy dzieci w wieku szkolnym.
        • kryzys_wieku_sredniego Re: Nowy kodeks pracy - urlopy 01.03.20, 21:54
          To niech zatrudnią dodatkowe 2 osoby a nie kupczą urlopami.
          • alicia033 Re: Nowy kodeks pracy - urlopy 01.03.20, 21:56
            kryzys_wieku_sredniego napisał(a):

> To niech zatrudnią dodatkowe 2 osoby

jak?
            To budżetówka, forumka już napisała, że nie mają zgody na nowe etaty.
          • zwyczajnamatka Re: Nowy kodeks pracy - urlopy 01.03.20, 21:59
            Przy dodatkowych dwóch osobach, które i tak są nierealne, 10% na które powołuje się góra wyniesie i tak 2 osoby. Niczego to nie zmieni.
    • aguha Re: Nowy kodeks pracy - urlopy 01.03.20, 19:33
      Myślę, że nie przejdzie. Z pewnymi pomysłami się zgadzam, np. zrównaniem wymiaru urlopu do dla wszystkich, niezależnie od stażu pracy. Jednak na wydłużenie wymiaru urlopu pracodawców nie stać i podejrzewam, że to jest następny pomysł Pis-u na kupienie głosów wyborczych.
      • mika_p Re: Nowy kodeks pracy - urlopy 01.03.20, 20:29
        Już parę razy myślano, ze jakiś pomysł nie przejdzie, po czym pyk! i mamy nowe kosztowne przepisy.
    • nenia1 Re: Nowy kodeks pracy - urlopy 01.03.20, 21:34
      Zajadą mniejsze firmy, przez tyle lat żaden geniusz nie wpadł na to by zróżnicować bardziej przepisy w zależności od ilości zatrudnienia pracowników, 33 płatnego chorobowego, planowane 35 dni urlopu, 2 dni opieki, różne kwiatki w rodzaju nielimitowanych czasowo płatnych godzin na karmienie, płaca minimalna na poziomie 4 tys. zł., wszystko bardzo populistyczne, ale nie do udźwignięcia przez małe firmy, chyba że zgadzamy się na jeszcze ostrzejszą podwyżkę cen.
    • frequenter.light Re: Nowy kodeks pracy - urlopy 01.03.20, 21:42
      Mam nadzieję, że długość urlopu wzrośnie przynajmniej do poziomu z Niemiec czyli 30 dni - i że wymiar etatu spadnie do 35 godzin.
      • mum2004 Re: Nowy kodeks pracy - urlopy 01.03.20, 21:46
        Jestem za
        • alicia033 Re: Nowy kodeks pracy - urlopy 01.03.20, 21:54
          spoko, jak oboje z bywalcem traficie na zieloną trawkę będziecie mieć dużo więcej, niż 35 dni wolnych. Godziny pracy też nie będa was w niczym krępować.
          • frequenter.light Re: Nowy kodeks pracy - urlopy 01.03.20, 22:16
            Akurat na moje usługi jest duży popyt. Jakoś w Niemczech czy Francji to działa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka