Dodaj do ulubionych

Jest coraz trudniej

09.03.20, 13:43
Na pewno nie trafię do wszystkich. Pewnie nie zrozumieją mnie przede wszystkim ci, którzy najbardziej się ciskają.

Ale może wytłumaczycie komuś z rodziny, może ktoś kto i tak rozumiał sytuację wtrąci się w trakcie jakiejś jatki albo wspomoże atakowany personel dobrym słowem.

Personel medyczny nie przejdzie na pracę zdalną. Nie rozdwoi się. Nie dostawi łóżek. Są zarządzenia marszałków województw dotyczące wyłączenia oddziałów, przeniesienia personelu. Mamy przygotowane skierowania do pracy jak w czasie katastrofy czy wojny. Nie pouciekamy na zwolnienia, nie weźmiemy urlopu, nie zostawimy pacjentów, kolegów. Już teraz zajmujemy się podejrzeniami koronawirusa. Jeśli rozhula się u nas jak we Włoszech, w byle fartuchach i maseczkach będziemy spędzać godziny i dni wśród najciężej chorych, mając prawie pewność zachorowania.

Większość z nas ma w bagażnikach aut pod pracą torbę z ciuchami na kilka dni. Załatwiamy ewentualną awaryjną opiekę dla dzieci, dla starych rodziców, obciążonych różnymi schorzeniami małżonków.

Nie wściekamy się, nie atakujmy. Minimalizujmy zagrożenia, współpracujmy.
Obserwuj wątek
    • edelstein Re: Jest coraz trudniej 09.03.20, 13:48
      Polakow wykonczy sluzba zdrowia,koronawirus jest do tego zbedny.Ciekawe Ile osob bedzie mialo powiklania albo zejdzie z tego padolu ,bo personel czeka na koronawirusa i powieksza i tak masakryczne kolejki.
      • coronawirus Re: Jest coraz trudniej 09.03.20, 14:03
        Tia, służby sobie tego wirusa wymyśliły żeby się obijać i więcej kawek wypić w czasie pracy.
        • edelstein Re: Jest coraz trudniej 09.03.20, 14:10
          Gratuluje czytania ze zrozumieniem,co ci zwloknil wirus,bo z pewnoscia nie pluca.Tandetny Nick,tandetne wypowiedzi.Pod swoim sie boisz pisac.
          • coronawirus Re: Jest coraz trudniej 09.03.20, 14:41
            Piszę pod swoim, przecież nie twoim. Jakbyś grzecznie zapytała to bym (po raz kolejny) podała ten pod którym pisałam ze 3 lata temu. A tak to musisz sobie sama znaleźć.
            • edelstein Re: Jest coraz trudniej 09.03.20, 17:20
              Tak jakby Mi sie chcialo szukac
      • hanusinamama Re: Jest coraz trudniej 09.03.20, 14:27
        Elden ale myślisz ze to takie widzimi się lekarzy i pielęgniarek??
        • edelstein Re: Jest coraz trudniej 09.03.20, 14:38
          Nie twierdze,ze to wina lekarzy,lekarz ktory mial operowac uwaza,ze to Paranoia i wcale nie popiera tych niby slusznych zalecen.
      • olena.s Re: Jest coraz trudniej 09.03.20, 14:39
        Ty naturalnie nie masz świadomości, że to nie jest woluntaryzm pojedynczych placówek, Edel? Weźże spójrz poza koniec własnego nosa.
        Pretensje do PiS. Przypominam: W Polsce mamy równo połowę lekarzy na 10 000 osób co taka Austria.
        (Jak to pisie szczuły? "Niech wyjeżdżają"? Mam nadzieję, że zadławi ich teraz własny podły język).
        • edelstein Re: Jest coraz trudniej 09.03.20, 14:48
          Nigdzie nie twierdze,ze to wina lekarzy i pielegniarek,tylko NFZ ,ktory sie kocha razem z PiSem.Bylam wyjatkowo zmobilizowana i wbrew moim zasadom glosowalam w wyborach,by PiS nie zostal U wladzy.Niestety rodacy woleli PiS.
    • woman_in_love Re: Jest coraz trudniej 09.03.20, 13:54
      Przestancie byc miekkimi frajerkami i odmowcie wykonywania pracy. Niech wam z 2 mld na tvpis wyplaca chociaz dodatki po 10 000 a za reszte kupia maseczki. Zreszta wojsko ma je na wypadek wojny biologicznej.
      • bywszy Zaraz, jak to leciało?... 09.03.20, 14:27

Aaa, już wiem: Szczęść Boże, Panie Prezydencie.
      • aqua48 Re: Jest coraz trudniej 09.03.20, 15:10
        woman_in_love napisała:

> Przestancie byc miekkimi frajerkami i odmowcie wykonywania pracy.

Bardzo "mądra" porada. Tylko jak odmówią pracy to ich powszechnie zmobilizują i cześć.
        • woman_in_love Re: Jest coraz trudniej 09.03.20, 15:44
          Mobilizacja? Rzucasz papierami i jedziesz na działkę.
          • mia_mia Re: Jest coraz trudniej 09.03.20, 15:59
            To kto się Tobą zajmie jeśli będzie potrzeba jeśli skorzysta z tej rady?
          • aqua48 Re: Jest coraz trudniej 09.03.20, 16:19
            woman_in_love napisała:

> Mobilizacja? Rzucasz papierami i jedziesz na działkę.

Aha. I narażasz się na sąd wojskowy.
            • woman_in_love Re: Jest coraz trudniej 09.03.20, 16:26
              Lepszy sąd wojskowy niż śmierć albo utrata płuc na skutek powikłań.
              Kto wtedy wypłaci ci odszkodowanie?
            • olena.s Re: Jest coraz trudniej 09.03.20, 18:10
              W Indiach ze dwadzieścia lat temu była jakaś epidemia, którą przynajmniej początkowo klasyfikowano jako dżumę. Kilku lekarzy dało dyla. Stracili prawo wykonywania zawodu. Lata studiów, specjalizacji, doświadczeń w piach. Tam nie było chyba wojskowego komponentu, ale był nakaz urzędowy.
              Epidemię opanowano dość szybko. Co stało się z lekarzami którzy dali dyla - nie wiem.
    • znowu.to.samo Re: Jest coraz trudniej 09.03.20, 13:55
      Współczuje wam. Ja też pracuje bezpośrednio z klientami z całego świata i mam duże obawy, jak to dalej będzie....
      • alaveda Re: Jest coraz trudniej 09.03.20, 14:11
        Nie będzie Senegalczyków i Mołdawian sad

znowu.to.samo napisała:

> Współczuje wam. Ja też pracuje bezpośrednio z klientami z całego świata i mam d
        > uże obawy, jak to dalej będzie....
        >
    • starczy_tego Re: Jest coraz trudniej 09.03.20, 14:05
      Ehhhh trzymajcie się tam jakoś. Czyli jest się czego bać, tak? uncertain
      • mary_lu Re: Jest coraz trudniej 09.03.20, 14:10
        Na razie nie. Włączono całkowicie zrozumiałe procedury, a złość pacjentów na nie plus napędzony strach przed koronawirusem zamieniają nam pracę w koszmar. A nigdy lekko nie było.
        • starczy_tego Re: Jest coraz trudniej 09.03.20, 14:56
          a jak z zaopatrzeniem w maseczki, kombinezony, itd.?
          • amsterdama Re: Jest coraz trudniej 09.03.20, 15:13
            U nas zero. Zwykłe fartuchy, zwykłe maseczki.
            • starczy_tego Re: Jest coraz trudniej 09.03.20, 16:09
              wspaniale...
      • conena Re: Jest coraz trudniej 09.03.20, 15:05
        starczy_tego napisał(a):

> Ehhhh trzymajcie się tam jakoś. Czyli jest się czego bać, tak? uncertain

mam identyczny wniosek po przeczytaniu tej informacji o skierowaniach do pracy jak na wojnę lub epidemię. jednak jest się czego bać.
        • ira_08 Re: Jest coraz trudniej 09.03.20, 15:57
          A może po prostu raz w życiu będzie mądry Polak przed szkodą? Nie wiem, skąd macie takie wnioski, po prostu się nakręcacie.
          • alicia033 Re: Jest coraz trudniej 09.03.20, 21:17
            ira_08 napisała:

> A może po prostu raz w życiu będzie mądry Polak przed szkodą?

znaczy na co liczysz? Na cud, że już więcej zakażeń nie będzie?

Czas na bycie mądrym przed szkodą skończył się 3 tygodnie temu.
    • aandzia43 Re: Jest coraz trudniej 09.03.20, 14:08
      Trzymam kciuki za was i za całokształt.
    • frequenter.light Re: Jest coraz trudniej 09.03.20, 14:13
      Dzięki że jesteście i leczycie.
    • kropkacom Re: Jest coraz trudniej 09.03.20, 14:16
      Tylko spokój nas uratuje. Dlatego nie nakręcajmy paniki.
    • saszanasza Re: Jest coraz trudniej 09.03.20, 14:19
      No ale nie od dziś wiadomo, że zawód lekarza, zreszta podobnie jak żołnierza, jest zawodem „wysokiego ryzyka”, tak w przypadku epidemii jak i wojny. Pośrednio i jedni i drudzy ratując innych, ratują również siebie, tyle, że są bardziej narażeni, ale działają dla dobra ogółu w tym własnego. Jest to ciężki kawałek chleba i praca cholernie trudna, ale ktoś musi ją wykonać, również w trosce o własne bezpieczeństwo.
      • nenia1 Re: Jest coraz trudniej 09.03.20, 14:28
        saszanasza napisała:

> No ale nie od dziś wiadomo, że zawód lekarza, zreszta podobnie jak żołnierza, j
        > est zawodem „wysokiego ryzyka”, tak w przypadku epidemii jak i wojny.

Ale ona jakby nie o tym pisze, tylko o tym, żeby tej pracy dodatkowo nie utrudniać złością i agresją, która często rodzi się z niezrozumienia procedur albo z lęku, rozkręcanego w jakimś stopniu przez media, ale również tu, na forum. Odrobina refleksji, zastanowienia się i odpowiedzialności za słowa przydałaby się teraz wszystkim.
        • afro.ninja Re: Jest coraz trudniej 09.03.20, 14:33
          Akurat chętnych na studiowanie medycyny nie brakuje.
        • saszanasza Re: Jest coraz trudniej 09.03.20, 15:00
          nenia1 napisała:

> saszanasza napisała:
          >
          > > No ale nie od dziś wiadomo, że zawód lekarza, zreszta podobnie jak żołnie
          > rza, j
          > > est zawodem „wysokiego ryzyka”, tak w przypadku epidemii jak i wojny.
          >
          > Ale ona jakby nie o tym pisze, tylko o tym, żeby tej pracy dodatkowo nie utrudn
          > iać złością i agresją, która często rodzi się z niezrozumienia procedur albo z
          > lęku, rozkręcanego w jakimś stopniu przez media, ale również tu, na forum. Odro
          > bina refleksji, zastanowienia się i odpowiedzialności za słowa przydałaby się t
          > eraz wszystkim.

Wieszanie psów na służbie zdrowia jest bezzasadne, zwłaszcza w sytuacji, gdy jest ona niedofinansowana i źle zarządzana. Za to odpowiada obecny rząd. Ale...rozumiem panikę osób, które juz znalazły się w grupie ryzyka zakażenia, czasami emocje biorą górę nad zdrowym rozsądkiem. Nie rozumiem natomiast nakręcania paniki przez osoby siedzące sobie grzecznie w bezpiecznym domu, oraz media publiczne (z drugiej strony, gdyby te przestały straszyć, również byłoby źle, bo nie informują rzetelnie albo lekceważą problem. W tego typu sytuacjach nie wiadomo jak sie zachować, bo tu działają czynniki emocjonalne i psychologia tłumu.
    • tt-tka Re: Jest coraz trudniej 09.03.20, 14:29
      Wiem, mary_lu.
      Rozumiem. Wspolczuje.
      • tt-tka Re: Jest coraz trudniej 09.03.20, 14:30
        ... ucieklo - rodzinie nie musze tlumaczyc. Tez rozumieja.
    • bei Re: Jest coraz trudniej 09.03.20, 14:36
      Mary_lu, wspolczuję całej służbie zdrowia i to od dawna, mam w rodzinie pielęgniarki, lekarzy i rehabilitantów.
      W tym horrorze może w końcu dotrze do rządu, ze jesteście bardzo, bardzo ważni.
      • saszanasza Re: Jest coraz trudniej 09.03.20, 14:44
        bei napisała:

> Mary_lu, wspolczuję całej służbie zdrowia i to od dawna, mam w rodzinie pielęg
        > niarki, lekarzy i rehabilitantów.
        > W tym horrorze może w końcu dotrze do rządu, ze jesteście bardzo, bardzo ważni.
        >

Nie dotrze. Zwalą winę na UE, wszak z kraju Unijnego przyszła zaraza....a jakby były paszporciki, to może ślad wirusa byłby bardziej widoczny-w paszporcie😬😏
    • olena.s Re: Jest coraz trudniej 09.03.20, 14:37
      I jeżeli komuś się to należy, to własnie służbie zdrowia w epidemii, na froncie: cześć bohaterom.
      • 35wcieniu Re: Jest coraz trudniej 09.03.20, 14:40
        big_grin
      • 1unia4 Re: Jest coraz trudniej 09.03.20, 16:38
        😂😂
    • kosmos_pierzasty Re: Jest coraz trudniej 09.03.20, 15:04
      Choć inne Twoje wpisy powstrzymywałyby mnie przed tym, by Cię poprzeć, to tu muszę przyznać, że masz rację. Jaki jest personel medyczny, taki jest, ale w sytuacji zagrożenia, można jedynie być wdzięcznym, że jest. I współpracować!
    • noemi29 Re: Jest coraz trudniej 09.03.20, 15:11
      Współczuję. Niektórzy ludzie strasznie sobie wszystko bagatelizują i myślą tylko w własnej pupie.
      I tak jest na każdej płaszczyźnie życia.
    • anika772 Re: Jest coraz trudniej 09.03.20, 15:15
      Trzymaj się mary_lu.
    • spanish_fly Re: Jest coraz trudniej 09.03.20, 15:17
      Trzymajcie się.
      • grey_delphinum Re: Jest coraz trudniej 09.03.20, 15:53
        Trzymaj się! Przesylam.usciski!

• nisar Re: Jest coraz trudniej 09.03.20, 15:58
      Mary Lu, chylę czoła i obiecuję, że jeśli niedajborze trafię do szpitala, zrobię wszystko, żeby być maksymalnie nieuciążliwa.
    • chococaffe Re: Jest coraz trudniej 09.03.20, 16:05
      Dziękujemy i trzymamy kciuki!
    • lispokis1 Re: Jest coraz trudniej 09.03.20, 16:06
      Ja polskiej służbie zdrowia współczułam już dawno. Chronicznie niedoinwestowana, bez szkoleń, bez możliwości rozwoju, z niewydolnym systemem, z narzuconą sterta papierologii, obostrzeń, straszenia karami - w takiej ilości że nie ma kto się pacjentem zająć na sali, bo trzeba papiery przerabiać i nadązyć za wymaganiami - na których spełnienie nikt nie chce dać pieniędzy..
      To wszystko PRZED koronovirusem..

W ogóle sobie nie wyobrażam dorzucić jeszcze kolejną stertę wymagań i oczekiwac ekstraobsługi - od kogo?? od tych, którzy przed epidemią już ledwo wyrabiali?

Też pracuję w branży która doświadcza wielu zmian przepisów narzuconych szalejacymi pomysłami rzadu - i spełnienie ich nie jest zwyczajnie możliwe. Ba! nie wyrabiają ani urzędnicy ani służby w dużych miastach. A wymaga sie by mała placówka w pipidówie wszystko zrobiła perfect, mimo niedziałającego wcale systemu publicznego mającego dostęp do zmian zabezpieczyć.

Cyrk na kółkach.
      Znowu urzędnik cos wymyslił - i ma w odwłoku kto kiedy i za czyje pieniądze to wykona.. Niech się ktoś poświęci, swój czas, pieniądze a może i zdrowie lub zycie, i to zrobi gratis, a jakże!..

• gulcia77 Re: Jest coraz trudniej 09.03.20, 16:09
      Ponieważ mam świadomość ilu was jest i jak jesteście zarządzani i finansowani, to od lat staram się byc nieuciążliwym pacjentem. A teraz to po prostu trzymam kciuki!!!
    • rozwiane_marzenie Re: Jest coraz trudniej 09.03.20, 16:18
      Wspieram Cię wirtualnie i chciałabym dodać Ci sił. Ale to rządzący przede wszystkim powinni o Was zadbać (kombinezony itp), ale i również finansowo (np dać Wam po 10000 za co moglibyście np zatrudnić opiekunkę do dziecka, dla starszych rodziców, cokolwiek, co potrzeba).
      • starczy_tego Re: Jest coraz trudniej 09.03.20, 16:27
        Przecież rząd ma swoje priorytety, miliardy na kurwizje, a nie na jakaś służbę zdrowia
    • maadzik3 Re: Jest coraz trudniej 09.03.20, 16:32
      Mary_lu rozumiem, doceniam, współczuję
    • lellapolella Re: Jest coraz trudniej 09.03.20, 16:36
      Dziękuję i pozdrawiam ciepło.
    • lilia-anna Re: Jest coraz trudniej 09.03.20, 17:05
      Doceniam, podziwiam i dziękuję. Wytrwałości Ci życzę.
      • vasaria Re: Jest coraz trudniej 09.03.20, 17:20
        I ja też smile . Trzymajcie się.
    • anatewka11 Re: Jest coraz trudniej 09.03.20, 18:23
      Pracuję w rtg i TK w małym szpitalu. Nie wiem czego się spodziewać, rozważam różne scenariusze, nawet takie że zostaję w szpitalu, żeby nie narażać dzieci. Pozostaje czekać na rozwój wypadków.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka