Dodaj do ulubionych

Rece opadają :-(

09.03.20, 22:18
Zapytałam mamę jak tam frekwencja w kościele na niedzielnej mszy. No trochę mniej niż zawsze. A jak ludzie brali komunie? No, normalnie. Ja- a nie lepiej byłoby poprosić do dłoni. Moja matka - nieee, ksiądz by się tak nie zgodził. Ksiądz dość młody, roztropny. Na pewno nie byłoby problemu. Mógłby sam tak zaproponować. Ale ludzie, w tym moja mama, zacofani. Lepiej łykać czyjes wirusy i bakterie.
Obserwuj wątek
    • nickbezznaczenia Re: Rece opadają :-( 09.03.20, 22:20
      Skoro roztropny to dlaczego sam nie wyjdzie z inicjatywą?
    • cruella_demon Re: Rece opadają :-( 09.03.20, 22:24
      Co z tego, że ktoś poprosi do dłoni, jak kilka osób przed nim dostanie do paszczy i nachucha, a ksiądz przy tym nie myje łap.
      • snajper55 Re: Rece opadają :-( 10.03.20, 01:55
        cruella_demon napisała:

> Co z tego, że ktoś poprosi do dłoni, jak kilka osób przed nim dostanie do paszc
        > zy i nachucha, a ksiądz przy tym nie myje łap.

Mając w ręku, będzie mogła hostię odkazić. Na przykład spirytusem. A potem mniam.

S.
        • mebloscianka_dziadka_franka Re: Rece opadają :-( 10.03.20, 08:20
          Szkoda, że Jezus nie zamienił wody w spirytus. Teraz nie byłoby problemu tongue_out
    • cosmetic.wipes Re: Rece opadają :-( 09.03.20, 22:26
      Zasadniczo sposób podania opłatka nie ma większego znaczenia. Tak czy owak jest to wyjątkowo niehigieniczne. Chyba, że ksiądz podaje szczypczykami, a klient ma rękawiczki.
    • lauren6 Re: Rece opadają :-( 09.03.20, 22:27
      I to są właśnie ochotnicy.
      • chicarica Re: Rece opadają :-( 10.03.20, 00:10
        Gorzej że ci ochotnicy rozlezą się potem po mieście i rozniosą zarazę innym.
        • bywszy Re: Rece opadają :-( 10.03.20, 01:20
          Zaraza i tak się rozejdzie. A że przez chętnych, to chyba nie tak źle.
        • lauren6 Re: Rece opadają :-( 10.03.20, 10:18
          Strach katolikowi podać rękę.
    • hanusinamama Re: Rece opadają :-( 09.03.20, 22:28
      Co za róznica ze do ręki. Zrezygnować z tego zupełnie, Raczej ich Bóg to zrozumie. Jak dla mnie powinni odwołać msze na jakis czas.Pomodlic sie mozna w domu, Bóg jest raczej wszedzie nie tylko pod ołtarzem.
      • madami Re: Rece opadają :-( 09.03.20, 22:45
        A kto wtedy na tacę rzuci? no daj spokój wink
        • hanusinamama Re: Rece opadają :-( 10.03.20, 10:04
          NO tez o to chodzi. Branza turystyczna moze byc stratna...branża kościelna nie.
        • beata985 Re: Rece opadają :-( 10.03.20, 10:08
          madami napisała:

> A kto wtedy na tacę rzuci? no daj spokój wink

Można by przelew zrobić...
    • andaba Re: Rece opadają :-( 09.03.20, 22:34
      Wy to nie powinnyście się przypadkiem leczyć? Bo to chyba pod jakieś natręctwa podpada.

Wasza "troska" o katolików jest naprawdę wzruszająca, ale o siebie nie musicie się przecież bać - do kościoła nie chodzicie, rąk nikomu nie podajecie, nie dotykacie żadnych ławek - zero niebezpiecznych zachowań, brak ryzyka zakażenia.

• cosmetic.wipes Re: Rece opadają :-( 09.03.20, 22:36
        Ale możemy spotkać zarażonego na własne życzenie katolika w szkole, sklepie, zbiorkomie i tysiącu innych miejsc.
        • andaba Re: Rece opadają :-( 09.03.20, 22:40
          Czyli, jak rozumiem, w tramwajach, i sklepach są sami niezakażeni katolicy? Ulżyło mi.

Koniecznie musicie po epidemii (o ile oczywiście będzie jakieś "po epidemii") zrobić statystyki.

• cosmetic.wipes [...] 09.03.20, 22:45
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
            • andaba Re: Rece opadają :-( 09.03.20, 22:50
              Wiesz, ciesze się, że sprowadziłaś mnie na ziemię. Bo do tej pory miałam cię za osobę na poziomie.
              • cosmetic.wipes Re: Rece opadają :-( 09.03.20, 22:55
                Też jestem tobą rozczarowana, ponoć jesteś z wykształcenia pielęgniarką - albo nie uważałaś na zajęciach, albo cię Niemiec dogonil, że nie ogarniasz jak rozwija się epidemia.
                • andaba Re: Rece opadają :-( 09.03.20, 23:09
                  Ogarniam. I dlatego śmieszy mnie wydziwianie nad chodzących do kościoła podczas gdy wszędzie pełno ludzi, niekoniecznie dlatego, ze muszą.
                  Jedni mają potrzebę pójścia do kościoła, inni do sklepu z ubraniami - tak, szłam dziś przez galerię, mnóstwo ludzi, kobiet, mierzących ubrania, macających kosmetyki.
                  Prze galerią i na przystankach sporo osób palących papierosy, zapewne wydezynfekowanymi łapkami.
                  Środki komunikacji miejskiej pełne po brzegi, metr odległości, dobre sobie.
                  Panna do tramwaju wsiadała, na przystanku kilku jej kolesi zostało, każdemu buzi dała na pożegnanie. Tramwaj odjechał, ale zapewne wszyscy natychmiast wyjęli chusteczki antybakteryjne i dzioby szorowali.

Poza tym - przed epidemią i tak nie uciekniesz, chyba, ze się w domu zamkniesz i nikomu nie otworzysz do ostatniego ozdrowieńca. A i to nie jest pewne, o czym zapewne słyszałaś nie raz. A jak nie słyszałaś, to poczytaj.
                  • kosmos_pierzasty Re: Rece opadają :-( 10.03.20, 07:07
                    Tak, ci co obecnie bez sensu szwendają się po galerii, są tak samo bezmyślni jak ci, co chodzą teraz do kościoła. I co z tego? Jednym i drugim warto próbować przemówić do rozumu.
                  • mia_mia Re: Rece opadają :-( 10.03.20, 08:11
                    Jesteś najlepszym przykładem, że tylko odgórne zamknięcie kościołów będzie skuteczne.
                    Naprawdę niewiele jest miejsc, gdzie łamanych jest tak wiele zaleceń sanepidu.
                    W galeriach, autobusach, gdziekolwiek są ludzie, ale jednocześnie nie ściskają sobie dłoni, nie płuczą rąk we spólnym pojemniku, nie jedzą z jednej miski, nie siedzą w takim ścisku przez godzinę, nie ślinią tego samego przedmiotu.
                    Ewentualnie msze gdzieś na dużym otwartym terenie, ludzie w dużej odległości, zamiast wody święconej płyn do dezynfekcji, komunia duchowa czy jak to się nazywa, pozdrowienie skinieniem głowy.
                    • nenia1 Re: Rece opadają :-( 10.03.20, 14:10
                      mia_mia napisał(a):

> Jesteś najlepszym przykładem, że tylko odgórne zamknięcie kościołów będzie skut
                      > eczne.
                      > Naprawdę niewiele jest miejsc, gdzie łamanych jest tak wiele zaleceń sanepidu.
                      > W galeriach, autobusach, gdziekolwiek są ludzie, ale jednocześnie nie ściskają
                      > sobie dłoni, nie płuczą rąk we spólnym pojemniku, nie jedzą z jednej miski, nie
                      > siedzą w takim ścisku przez godzinę, nie ślinią tego samego przedmiotu.

He, he...to jak zamykamy drogerie?

Aurelia Kaźmierowska jest kierownikiem w dużej drogerii w galerii handlowej. Na półkach, tuż obok kosmetyków do makijażu, stoją testery kosmetyków, dzięki którym klientki mogą sprawdzić kolor lub konsystencję danego produktu. Niestety, wiele osób bezmyślnie korzysta z testerów, niszcząc je lub aplikując bezpośrednio na twarz i usta. Potem tych samych produktów dotykają kolejne osoby (...)
                      Drogeria, w której pracuje Aurelia Kaźmierowska, stara się walczyć z zaistniałą sytuacją. Raz zaklejono nowe produkty taśmą, ale uparte osoby i na to znalazły sposób.
                      – Niektórzy potrafili wręcz rozerwać taśmę zębami, byle tylko dostać się do produktu (...)
                      Bywa, że przez sklep przewija się kilkaset osób dziennie. W weekendy zawsze jest ich więcej. Często jest tak, że panie krążą po drogerii nawet kilkadziesiąt minut, nakładając sobie różne produkty, na ile jest to możliwe bez pędzli
                      • mia_mia Re: Rece opadają :-( 10.03.20, 19:30
                        Nie używamy testerów (nigdy tego nie robiłam zresztą), kosmetyki kupujemy w internecie? Nie prościej?
                        • filga Re: Rece opadają :-( 10.03.20, 20:30
                          A dopuszczasz możliwość, że nie wszyscy tak mogą?
                        • nenia1 Re: Rece opadają :-( 11.03.20, 07:54
                          mia_mia napisał(a):

> Nie używamy testerów (nigdy tego nie robiłam zresztą), kosmetyki kupujemy w int
                          > ernecie? Nie prościej?

No ja też nie chodzę do kościoła, i też wydaje mi się, że to prostsze, nie chodzić niż chodzić, ale co nasze jednostkowe przykłady mają do zachowań innych, jak widać, powszechnych?
                  • chicarica Re: Rece opadają :-( 10.03.20, 10:17
                    Akurat nie w każdym z tych miejsc ktoś wkłada Ci prawie palucha do ust i tak kilkuset osobom po kolei.
                    • cruella_demon Re: Rece opadają :-( 10.03.20, 21:48
                      chicarica napisała:

> Akurat nie w każdym z tych miejsc ktoś wkłada Ci prawie palucha do ust i tak ki
                      > lkuset osobom po kolei.
                      >

A jeszcze pewnie po sikaniu łap nie umył big_grin
                      • morekac Re: Rece opadają :-( 10.03.20, 21:55
                        Jakieś 63% Polaków (panów) tego nie robi..
                        • cruella_demon Re: Rece opadają :-( 10.03.20, 22:05
                          Ja to wiem, ale jednak większość z nich nie wkłada brudnych paluchów obcym ludziom do buzi smile
                        • bigzaganiacz Re: Rece opadają :-( 10.03.20, 22:11
                          Jakieś 63% Polaków (panów) tego nie robi..

Wyskoczylas jak by panie jakos szczegolnie bardziej lapy myly
                          • morekac Re: Rece opadają :-( 11.03.20, 06:25
                            Pań myje znacznie więcej: 67% vs 37% panów. Nie masz się co obruszać, to tendencja przynajmniej ogólnoeuropejska.
                            BTW: najbardziej łap nie myją Holendrzy, potem Włosi.
                  • lwica_24 Re: Rece opadają :-( 10.03.20, 10:55
                    A czy przy okazji takiego rozumowania nie przychodzi Ci do głowy, że jedni mają potrzebę iść do kościoła a inni do apteki po antykoncepcję awaryjną. Jak jesteśmy konsekwentni to we wszystkich sprawach. Zgoda? Czy też jeśli Kali komus ukraść kropwy to jest bardzo dobrze, ale jeśli ktoś Kalemu to trzeba go unicestwić,
                  • widosna Re: Rece opadają :-( 10.03.20, 13:56
                    Ale nie o to chodzi by nie chodzili do kościoła czy centrum handlowego. Chodzi o to, żeby unikać sytuacji niebezpiecznych - właśnie podawania rak, całowania, czy podawania komunii kolejnym osobom do ust. Chorzy powinni mieć rozum i nie chodzić w miejsca publiczne by innych nie zarażać. Czy to korona czy coś innego. A niestety niektórzy zostali tak wychowani (jak moja mama), ze dopóki się nie przewraca to do tego kościoła lezie i komunie bierze w tradycyjnej formie.
                    • triss_merigold6 Re: Rece opadają :-( 10.03.20, 18:18
                      Owszem, o to, żeby nie łazili bez potrzeby i nie narażali się na ryzyko zachorowania.
        • bi_scotti Re: Rece opadają :-( 09.03.20, 22:44
          A nie ma odgornych zalecen z Vatican? Wydawalo mi sie, ze cos w tym temacie przemknelo przez moje media przed niedziela. Sam Franciszek przeciez ponoc pierwszy raz w historii blogoslawil "remotely" (Pope Francis delivered his Sunday blessing over the internet from inside the Vatican on Sunday instead of from a window to stop crowds gathering during Italy's coronavirus outbreak).
          BTW, od lat na mszach, na ktorych zdarzy mi sie byc (chrzciny, sluby, pogrzeby, komunie relatives i znajomych), widze communion podawana wylacznie szczypczykami do dloni, nie przypominam sobie kiedy ostatnio widzialam kogokolwiek otwierajacego buzie jak "za moich mlodych lat" wink Hmmm … moze na tym filmie "Corpus Christi"? hmmm … nie pamietam uncertain Cheers.
          • madami Re: Rece opadają :-( 09.03.20, 22:46
            A nie wiesz, że Franciszek głupoty gada?
            Polsko seksiarski kościól wie lepiej od Papieża....
            • jowita771 Re: Rece opadają :-( 09.03.20, 23:08
              Jakiego papieża? Papież jest tylko jeden. suspicious
              • chicarica Re: Rece opadają :-( 10.03.20, 00:11
                Papież nie żyje.
                • bi_scotti Re: Rece opadają :-( 10.03.20, 01:11
                  chicarica napisała:

> Papież nie żyje.
                  >

No, no w "Czterdziestolatku" bylo, ze matka nie zyje, Matka Grakchow tongue_out You've been watching wrong movie big_grin Tu dopiero byl watek o "07 Zglos sie", pora przypomniec inne polskie (sorry, raczej poganskie tongue_out) seriale. Cheers.
                  • bywszy Re: Rece opadają :-( 10.03.20, 01:24
                    Matka siedzi z tyłu!!! suspicious
          • cosmetic.wipes Re: Rece opadają :-( 09.03.20, 22:49
            Franciszek to Antychryst. Prawdziwy Polak katolik go nie słucha.
          • mebloscianka_dziadka_franka Re: Rece opadają :-( 10.03.20, 08:23
            I co z tego, że Frnaciszek nie pojawił się osobiście, tylko wystawili telebim, jak i tak na placu zbiera się kupa ludzi, żeby go oglądać.
          • hanusinamama Re: Rece opadają :-( 10.03.20, 10:05
            Polski koscioł Franciszka nie uznaje...oni go za heretyka mają.
      • widosna Re: Rece opadają :-( 09.03.20, 22:39
        Ależ ja nie nam nic przeciwko Kościołowi. W tej sytuacji oczekiwałabym, ze ten młody, roztropny ksiądz sam zaproponuje jednak trochę lepsze rozwiązanie. Nie chciałabym by moja mama złapała tego wirusa w tak głupi sposób
      • woman_in_love Re: Rece opadają :-( 09.03.20, 22:39
        ja chodzę na msze codziennie od niedzieli!
        • widosna Re: Rece opadają :-( 09.03.20, 22:46
          Ja nie wiem, moja mamę to chyba powstrzymałoby gdyby ksiądz jasno i wyraźnie powiedział, ze komunii udzielać nie będzie z powodu aktualnej sytuacji. Oba i wiele starszych osób uważa tak (samemu) nie można rezygnować. Tak samo jak nie można przyjmować inaczej. Ja wiem, ze my jesteśmy inni. Ale... litości.... czy w obecnym czasie nie można tych ludzi uświadomić, ze to nie jakiś grzech?
          • little_fish Re: Rece opadają :-( 10.03.20, 07:22
            No to uświadom mamę....
      • tanebo2.0 Re: Rece opadają :-( 09.03.20, 22:45
        Wiesz co?
        ——————/´ ¯/)
        —————--/—-/
        —————-/—-/
        ———--/´¯/'--'/´¯`•_
        ———-/'/--/—-/—--/¨¯\
        ——--('(———- ¯~/'--')
        ———\————-'—--/
        ———-'\'————_-•´
        ————\———--

i powodzenia w niebiosach... albo piekiełku!
      • mamablue Re: Rece opadają :-( 09.03.20, 23:00
        Wiesz andabo, ja chodzę, bo wierzę i praktykuję. I boję się tego samego, co niewierzące. Skoro papieski Anioł Pański odbył się jako transmitowany z biblioteki, to sprawa jest poważna. Dlatego akurat tu nie masz racji. Komunia św. podwyższa zagrożenie zarażeniem się.
        • andaba Re: Rece opadają :-( 09.03.20, 23:14
          Nie bardziej, niż oddychanie w autobusie, uwierz.
          • ingryd Re: Rece opadają :-( 10.03.20, 01:09
            Andaba, we FR jedno z najpowazniejszych ognisk epidemii znajduje sie w Alzacji, a jego punktem zapalnym bylo zgromadzenie religijne (ewangelistow), w ciagu tygodnia po niedzielnej mszy zarazilo sie cos ok 100 osob, ktore to rozniosly swinstwo po calym regionie î jeszcze dalej. Aktualnie ten départament jest zablokowany, zamknieto zlobki, szkoly î uniwersytety. Frncuski KK zarzadzil msze w gronie nie wiekszym niz 50 osob, nie ma wody swieconej, oraz prosba o zachowanie 2 m dystansu miedzy wiernymi
            Punktem zapalnym w Korei byla rowniez jakas sekta religijna.
            Z punktu widzenia epidemiologicznego, czym innym jest jechac 15 min metrem, a czym innym, przebywac 60 min, w zatloczonym, czesto przegzanym, zamknietym pomieszczeniu.
            Zas z punktu widzenia organizacyjno/logistycznego, Metro î ogolnie komunikacje zbiorowa jest KONIECZNA by nie sparalizowac do konca zycia w miastach (te pielegniarki, salowe, lekarze, piekarze, itp itd do pracy MUSZA dotrzec)
            Porzeby duchowe (obrzadki religijne), koncerty, teatr, kino, basen, mecz, nalezaloby w imie jesli juz nie milosierdzia chrzescijanskiego to odpowiedzialnosci obywatelskiej, troski o ludzi starszych czy immunodepresyjnych, sobie darowac na czas epidemii.
            • snakelilith Re: Rece opadają :-( 10.03.20, 01:22
              ingryd napisała:

> Z punktu widzenia epidemiologicznego, czym innym jest jechac 15 min metrem, a c
              > zym innym, przebywac 60 min, w zatloczonym, czesto przegzanym, zamknietym pomie
              > szczeniu.

Dokładnie taki sam był początek epidemii w Niemczech. Nie do końca religijne obrządki, a nadreński karnawał. Tzw. pacjent zero był uczestnikiem takiej imprezy i pierwszym ogniskiem była gmina, w której tą imprezę organizowano. Pomimo szybkiej kwarantanny liczba chorujących rosła i aktualnie osiągnęła w tym jednym landzie 524, dwie osoby zmarły.
            • bywszy Re: Rece opadają :-( 10.03.20, 01:28
              ingryd napisała:

> Potrzeby duchowe (obrzadki religijne), ...
              > ...
              > ... sobie darowac na czas epidemii.

Jakże to, ryzykować odejście bez Boga???
            • snajper55 Re: Rece opadają :-( 10.03.20, 02:08
              ingryd napisała:

> Andaba, we FR jedno z najpowazniejszych ognisk epidemii znajduje sie w Alzacji,
              > a jego punktem zapalnym bylo zgromadzenie religijne (ewangelistow), w ciagu ty
              > godnia po niedzielnej mszy zarazilo sie cos ok 100 osob, ktore to rozniosly swi
              > nstwo po calym regionie î jeszcze dalej.

Taka była wola boga, odpowie człowiek wierzący.

S.
        • snajper55 Re: Rece opadają :-( 10.03.20, 02:05
          mamablue napisała:

> Wiesz andabo, ja chodzę, bo wierzę i praktykuję. I boję się tego samego, co nie
          > wierzące. Skoro papieski Anioł Pański odbył się jako transmitowany z biblioteki
          > , to sprawa jest poważna. Dlatego akurat tu nie masz racji. Komunia św. podwyżs
          > za zagrożenie zarażeniem się.

A co jest ważniejsze - wegetacja na tym łez padole czy życie wieczne u boku Jezuska? Kto się martwi o życie wieczne chodzi na mszę i pałaszuje hostię z wirusami. Papież widocznie w boga nie wierzy i dba jedynie o życie doczesne swoje i wiernych.

S.
      • hanusinamama Re: Rece opadają :-( 09.03.20, 23:03
        Ja mysle ze to wręcz wojna z kosciołem...
        • madami Re: Rece opadają :-( 09.03.20, 23:16
          Wredne lewaki nie chcom coby ludzie do kościłka chodzili ( czytaj: dawali na tacę co oczywiście budzi stanowczy opór szanownego kleru, bo taca im się należy smile)
      • chococaffe Re: Rece opadają :-( 09.03.20, 23:14
        Poniekąd zgadzam się z andabą. Ilość 'troski" w stosunku do katolików w ostatnich dniach jest ..hmmm wyjątkowa.
        • kosmos_pierzasty Re: Rece opadają :-( 10.03.20, 07:11
          Nie łudź się, to nie troska o katolików, a o resztę społeczeństwa.
        • gulcia77 Re: Rece opadają :-( 10.03.20, 10:12
          Jakby w Polsce większość była prawosławna, to by się o prawoosławnych martwili. Dobrowolne pchanie się w ludzkie zgromadzenia to głupota. Z tym, że zakupy raczej muszę zrobić. Pieniądze zarobić też - choc w transporcie chwilowo jest dramat. Msza czy inne zebranie do życia niezbędna nie jest.
        • madzioreck Re: Rece opadają :-( 10.03.20, 18:04
          chococaffe napisała:

> Poniekąd zgadzam się z andabą. Ilość 'troski" w stosunku do katolików w ostatn
          > ich dniach jest ..hmmm wyjątkowa.

Wyjątkowa...?
          www.radiopoznan.fm/informacje/pozostale/mieszkancy-czapur-zaniepokojeni-maz-chorej-na-koronawirusa-jest-szafarzem
          • morekac Re: Rece opadają :-( 10.03.20, 19:41
            E tam, zaraz przyleci taniarada i powtórzy, że widocznie oni wszyscy byli małej wiary i dlatego są chorzy. Albo będą.
            • filga Re: Rece opadają :-( 10.03.20, 20:32
              Morekac, nie poznaję Cię. Zawsze miałam dla Ciebie dużo szacunku za merytoryczne i kulturalne wypowiedzi. Po co te szyderstwa?
              • morekac Re: Rece opadają :-( 10.03.20, 20:44
                Ja cię bardzo przepraszam, ale to taniarada ze 2 dni temu twierdził, że wiara ochroni przed chorobą, ale tylko tych naprawdę wierzących. A jak dzieci chorują, to znaczy rodzice za mało wierzący. Jego zdaniem tak to działa. Była to odpowiedź na uwagę, że warunki i obyczaje kościelne po prostu sprzyjają roznoszeniu wirusa.
      • satur9 [...] 10.03.20, 01:50
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • snajper55 Re: Rece opadają :-( 10.03.20, 02:00
        andaba napisała:

> Wasza "troska" o katolików jest naprawdę wzruszająca

Ja tam się nie troszczę o katolików. Chcą się w kościołach zarażać, niech się zarażają. Ja się troszczę o normalnych ludzi, którzy ci zarażeni już katolicy zarażą.

S.
        • jowita771 Re: Rece opadają :-( 10.03.20, 06:55
          Ja podobnie. Gdyby mieli wejść do kościoła i się tam kisić we własnym sosie do końca epidemii, to na zdrowie. Problem w tym, że narażają resztę.
      • semihora Re: Rece opadają :-( 10.03.20, 07:02
        Ty nie bądź świętsza od papieża. Watykan jakoś ma sensowniejsze podejście do mszy, a ty w histerię wpadasz.
      • madami Re: Rece opadają :-( 10.03.20, 10:44
        andaba napisała:

> Wy to nie powinnyście się przypadkiem leczyć? Bo to chyba pod jakieś natręctwa
        > podpada.
        >
        > Wasza "troska" o katolików jest naprawdę wzruszająca, ale o siebie nie musicie
        > się przecież bać - do kościoła nie chodzicie, rąk nikomu nie podajecie, nie dot
        > ykacie żadnych ławek - zero niebezpiecznych zachowań, brak ryzyka zakażenia.
        >

Troska o katolików to troska o siebie, przecież katolików jest w Polsce ok 30% więc to całkiem sporo, 1/3 społeczeństwa może rozwlekać choroby, niepotrzebnie i niebezpiecznie
      • lwica_24 Re: Rece opadają :-( 10.03.20, 10:50
        Rozsądny głos w sprawie nieprzyczynienia się do rozprzestrzeniania groźnego wirusa został skwitowany stwierdzeniem jak wyżej. Więc zwracam się z uprzejmą prośbą do Ciebie oraz innych walczących katolików , aby:
        nie wykazywali naprawdę wzruszającej "troski" o kobiety, które chcą :
        dostępu do antykoncepcji
        - antykoncepcji awaryjnej
        - aborcji na życzenie.
        Nikt nikogo nie zmusza do stosowania środków antykoncepcyjnych ani aborcji. Katolik może trzymać się z daleka od takiego fe, fe.
        Zatem nie Wasza sprawa co my, kobiety, robimy we własnych domach, własnych łózkach i zgodnie z naszymi sumieniami. Nikomu nie szkodzimy. Zgoda?
        • andaba Re: Rece opadają :-( 10.03.20, 10:57
          A czy zauważyłaś, żebym kiedykolwiek się na powyższe tematy wypowiadała?

• lwica_24 Re: Rece opadają :-( 10.03.20, 11:15
            Twoich wypowiedzi nie śledzę, wiem natomiast co mówi ( nie wiem czy mysli również) pierwszy z brzegu katolik.
            • filga Re: Rece opadają :-( 10.03.20, 14:16
              To może ja jestem druga z brzegu. I nigdy nie byłam przeciwna środkom anty, aborcji, którą uważam za dramat dla kobiety. Zaesze wychodziłam z założenia "żyj i daj żyć innym" I podobnie myślących katolików jest wielu. Manipulacja polega na tym, że niektórzy przyjmują wypowiedzi ortodoksów za zdanie wszystkich. A i wśród księży są spolaryzowane poglądy.
              • annajustyna Re: Rece opadają :-( 10.03.20, 19:48
                To nie chodzi o to, by jazdy robił, co chce. Tylko o to, że są nieraz w życiu tak przeróżne sytuacje, nierzadko trudne. A łatwo się wymądrzać, jak się samemu w takiej nie było.
        • chicarica Re: Rece opadają :-( 10.03.20, 11:15
          Ależ widzisz, oni się tak troszczą o kobiece zdrowie.
          Co ciekawe, nie troszczą się aż tak bardzo o zdrowie starych dziadów faszerujących się dostępnym w Polsce bez recepty sildenafilem. Tu jakoś nie działa też logika, że Bóg nie chce, żeby stare dziady ru...ły.
    • madami Re: Rece opadają :-( 09.03.20, 22:44
      W sumie to ich sprawa, sami się proszą o zakażenie, może to jakaś forma samobójstwa....?

Z drugiej strony niby KK taaaaak strasznie jest za życiem.... tylko szkoda, że nie za zdrowiem big_grin
      • aniani7 Re: Rece opadają :-( 09.03.20, 23:00
        Tylko nienarodzonym, kazde inne jest dla nich bezwartosciowe.
      • jowita771 Re: Rece opadają :-( 09.03.20, 23:12
        Za życiem, za życiem. Oczywiście, że tak, ale za życiem wiecznym. Tu wirus może być nawet pomocny.
        Za życiem poczętym jeszcze. Ale za takim życiem, co już chodzi i na tamten świat się nie wybiera, to kośkat raczej nie jest./
      • hanusinamama Re: Rece opadają :-( 09.03.20, 23:17
        Oni chronią jedynie zycie poczetę- nienanarodzone...
      • lauren6 Re: Rece opadają :-( 10.03.20, 10:22
        Od kiedy KK obchodzi życie narodzone?
    • annajustyna Re: Rece opadają :-( 09.03.20, 22:58
      Przecież jest stanowisko Episkopatu, by brać na rękę bądź wręcz duchowo?
      • andaba Re: Rece opadają :-( 09.03.20, 23:11
        Spytaj ile tych doskonale poinformowanych było w kościele w ostatnim tygodniu (ba, trzydziestoleciu), bo mnie się już nie chce.
      • chococaffe Re: Rece opadają :-( 09.03.20, 23:12
        A co to zmieni jeżeli na rękę.
        • annajustyna Re: Rece opadają :-( 09.03.20, 23:28
          Też do końca nie rozumiem. Znowuż Kościół grecki twierdzi, że Pan Jezus nikomu nie zaszkodzi i dalej będą jedna łychą podawać...
          • snajper55 Re: Rece opadają :-( 10.03.20, 02:07
            annajustyna napisała:

> Też do końca nie rozumiem. Znowuż Kościół grecki twierdzi, że Pan Jezus nikomu
            > nie zaszkodzi i dalej będą jedna łychą podawać...

I to są ludzie, którzy wierzą w boga.

S.
            • olena.s Re: Rece opadają :-( 10.03.20, 19:01
              Nie, to są ludzie, którzy wierzą, że Bóg, jak wskazuje historia, bardzo mało czuły na modły palących się żywcem, ginących z głodu, mordowanych, rozwalanych bombami, sprzedawanych, tracących domy, dobytek, bliskich, niepodległość etc. będzie bardzo czuły na życzenia danego Wojciecha czy innej Anny.
        • andaba Re: Rece opadają :-( 09.03.20, 23:33
          Nie zmieni, albo niewiele.

Dlatego wcale mi sie nie podoba, ze nawet Kościół uległ histerii. Zapewne po to, żeby uprzedzić ataki jak powyżej, co jest bez sensu, bo jak się chce uderzyć, to kij sie znajdzie.

Swoją drogą - wiecie jak działają szczepionki?
          To wyobraźcie sobie - jak ktoś przez 70 lat przyjmuje komunię to pewnie niejednego koronawirusa już połknął.

• snajper55 Re: Rece opadają :-( 10.03.20, 02:05
            andaba napisała:

> Nie zmieni, albo niewiele.
            >
            > Dlatego wcale mi sie nie podoba, ze nawet Kościół uległ histerii. Zapewne po to
            > , żeby uprzedzić ataki jak powyżej, co jest bez sensu, bo jak się chce uderzyć,
            > to kij sie znajdzie.
            >
            >
            > Swoją drogą - wiecie jak działają szczepionki?
            > To wyobraźcie sobie - jak ktoś przez 70 lat przyjmuje komunię to pewnie niejedn
            > ego koronawirusa już połknął.

Ale nie tego.

S.
          • mia_mia Re: Rece opadają :-( 10.03.20, 07:52
            Połknął niejednego i odchorował, tego też pewnie odchoruje, ale w wieku 80 lat może to być ostatnia choroba i jeśli chce ryzykować to trudno i na tym możnaby zamknąć temat, gdyby nie ten szczegół, że w międzyczasie rozniesie to po innych.
            • pola84 Re: Rece opadają :-( 10.03.20, 07:59
              Plus nie mówiąc o zablokowaniu służby zdrowia, bo przecież tych zarażonych, w różnych stanach, trzeba leczyć.
          • lwica_24 Re: Rece opadają :-( 10.03.20, 10:57
            Czy się mylę czy pobierałas jakąś edukację pokrewną medycynie? Bo jesli tak to strach się bać spotkac się z Toba.
            Nie nie jest to histeria złociutka. Jest to bardzo groxny wirus, zwłaszcza dla osób starszych i schorowanych.
            • iwoniaw Re: Rece opadają :-( 10.03.20, 11:11
              lwica_24 napisała:

> Czy się mylę czy pobierałas jakąś edukację pokrewną medycynie? Bo jesli tak to
              > strach się bać spotkac się z Toba.
              > Nie nie jest to histeria złociutka. Jest to bardzo groxny wirus, zwłaszcza dla
              > osób starszych i schorowanych.

Zadziwiające wobec powyższego, jak autorka wątku gorliwie dopytuje się co robią "ludzie" w kościele, a własnej matki jakoś nie powstrzymała przed udaniem się do tego rozsadnika wirusa. Normalnie jak w sklepie przed świętami - "ludzie kupują jak na wojnę, ja robię konieczne zakupy, oni są bezmyślnym tłumem, ja pragmatyczną jednostką nie mającą z tym nic wspólnego".
              • madzioreck Re: Rece opadają :-( 10.03.20, 18:07
                iwoniaw napisała:

> Zadziwiające wobec powyższego, jak autorka wątku gorliwie dopytuje się co robią
                > "ludzie" w kościele, a własnej matki jakoś nie powstrzymała przed udaniem się
                > do tego rozsadnika wirusa.

A jak sobie wyobrażasz to powstrzymanie mamusi? Przykuć szanowną mamusię do kaloryfera czy co?
                • iwoniaw Re: Rece opadają :-( 10.03.20, 20:27
                  madzioreck napisała:

> iwoniaw napisała:
                  >
                  > > Zadziwiające wobec powyższego, jak autorka wątku gorliwie dopytuje się co
                  > robią
                  > > "ludzie" w kościele, a własnej matki jakoś nie powstrzymała przed udanie
                  > m się
                  > > do tego rozsadnika wirusa.
                  >
                  > A jak sobie wyobrażasz to powstrzymanie mamusi? Przykuć szanowną mamusię do kal
                  > oryfera czy co?

Ja sobie nie wyobrażam właśnie, więc skoro dopuszczam opcję, że mamusia lata na zgromadzenia, to nie piętnuję innych uczestników tychże zgromadzeń, skoro jej nie ustawiam skutecznie.
    • ginger.ale Re: Rece opadają :-( 09.03.20, 23:50
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,25772320,koronawirus-we-wloszech-do-kwietnia-bez-mszy-i-pogrzebow-na.html
      • ginger.ale Re: Rece opadają :-( 09.03.20, 23:53
        A tymczasem w Polsce:

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,25773774,naczelny-do-rzeczy-o-decyzji-episkopatu-wloch-ws-koronawirusa.html#s=BoxOpImg8
        • kosmos_pierzasty Re: Rece opadają :-( 10.03.20, 07:13
          ... sad Gdzie my żyjemy?
    • bywszy Nic nie opada!!! 09.03.20, 23:53
      Bardzo dobrze! Nie lękajcie się!

Niech przyjmują z ręki, niech całują Jezuska przy wejściu, zanurzając prawice w wodzie święconej, etc.

Na tym polega prawdziwa wiara.

Godzina próby nadejszła. Niech zawierzają. Siebie.

Novit enim Dominus qui sunt eius. cool
      • chicarica Re: Nic nie opada!!! 10.03.20, 10:21
        Żeby oni tak sobie samym, to nie byłoby problemu, gorzej że potem się rozlezą i sieją wirusem po innych.
        • bywszy Re: Nic nie opada!!! 10.03.20, 10:54
          chicarica napisała:

> Żeby oni tak sobie samym, to nie byłoby problemu, gorzej że potem się rozlezą i
          > sieją wirusem po innych.

Wirus i tak się rozejdzie, tego nie da się uniknąć.
          I jest mało prawdopodobne, że szczepionka, czy choćby skuteczna kuracja zostanie opracowana na tyle szybko, aby wirus kogoś nie zdążył przetestować.

Wobec czego słuszne jest i sprawiedliwe, aby przetestował w pierwszej kolejności (i gruntownie) tych, którzy zasługują na to najbardziej. Którzy odrzucili rozum, zastępując go wiarą, i poczuli, że stoją na twardej opoce.

No i git. Niech teraz trwają.
    • tol8 Re: Rece opadają :-( 09.03.20, 23:56
      Ręce opadają, że Twoja matka lezie w tłum nierpotrzebnie
    • mrs.solis Re: Rece opadają :-( 10.03.20, 02:26
      No , ale czego ty sie boisz, bo nie rozumiem? Jak umrze to przeciez spotka sie z bogiem w niebie, czyz nie tak?
    • smillla Re: Rece opadają :-( 10.03.20, 05:53
      Ba, starsze pokolenie kobiet często ma problem z kapłanami, jakieś zwyrodnienia reumatyzm. Moja nie,żyjącą już ciocia twierdziła, że to wynik mody, biedy i pobożności. Modne było chodzenie w cienkich rajstopach, tzw. Nylonach, w nieogrzewanych kościołach posadzki były wilgotne i zimne - a poboznisie potrafiły godzinami klęczeć i odprawiać różne nabożeństwa. Nierozsadne.
      • smillla Re: Rece opadają :-( 10.03.20, 05:55
        Autokorekla zamiast :kolanami, zrobiła: kapłanami-ale wyszla też prawda!
    • vodyanoi Re: Rece opadają :-( 10.03.20, 06:09
      A moja matka...
      Wczoraj do mnie dzwonila, gdyż uslyszala od swojej siostry w Niemczech, ze tam panika, ze ludzie nie tylko myją ręce, ale i twarz wiele razy dziennie, ze wirus siedzi w gardle i najlepiej je plukac spirytusem itp. I to dobre rady dla mnie i ona tez sie bedzie stosowac. Ze wszystkie imprezy odwolane itp.
      Po czym przeszla gladko do „a mowilam ci? Jadzia nie zyje. Bylam na pogrzebie. Pol miasta przyszlo”. I jak powiedzialam, jak to sie ma do jej zalecen, to nagle zamilkła. A potem, ze ona daleko stała, prawie z nikim sie nie witała. No nikim. Zapytałam, czy składała kondolencje z pocałunkami. I tutaj już w ogole nie odpowiedziala.
      Po prostu w jej mózgu dopiero wtedy zaczęło stykać. A głownym tematem w orszaku pogrzebowym byl... koronawirus.
      • widosna Re: Rece opadają :-( 10.03.20, 13:58
        No tak, moja tez daleko stoi od chorych. Zawsze.
        • black_magic_women Re: Rece opadają :-( 10.03.20, 20:55
          A moja powiedziała "a w naszym mieście nie ma". Wszystkie z jednej gliny.
    • jowita771 Re: Rece opadają :-( 10.03.20, 07:02
      Najgorsze, że jeszcze wielkanoc przed nami i te wszystkie obrządki. Ludzie będą masowo klękać przy ochuchanych przez masę innych chwilę wcześniej konfesjonałach, całować piszczele Jezusa jeden po drugim itd. I wtedy może ruszyć lawina.
      • kosmos_pierzasty Re: Rece opadają :-( 10.03.20, 07:15
        Też jestem ciekawa, jak w tym roku będzie przebiegać Wielkanoc. Mąż katolik, ale ja się z pewnością nie zgodzę na żadne kościelne święcenie pokarmów, może sam poświęcić, w domu.
      • hanusinamama Re: Rece opadają :-( 10.03.20, 10:08
        Dlatego uwazam ze w tym roku poiwnno to byc odwołane.
    • sasha_m Re: Rece opadają :-( 10.03.20, 07:47
      Całkiem bliska mi starsza osoba twierdzi, że koronawirus ją ominie, bo Matka Boska ją chroni. I nie było to stwierdzenie żartobliwe. Inna, w średnim wieku, wszystko wokół dezynfekuje i przesiadła się do samochodu, żeby uniknąć zbiorkomu. Obydwie uczestniczyły w niedzielę we mszy, jak zawsze. Ciemnogród ma się wyjątkowo dobrze i nie rozumie, że jedynym powodem braku zawieszenia zgromadzeń religijnych jest kasa, bo wirus wirusem, ale kasa z niedzielnej mszy musi się zgadzać. Pozostaje mi zawieszenie kontaktów z tymi osobami na czas nieokreślony.
      Mój tata 77 lat zrezygnował z bywania w większych marketach, zakupy robi w malutkim sklepiku, bo tam ryzyko zarażenia jest mniejsze. Większe zakupy robimy mu my. Rozsądek nie zależy od wieku.
      • pola84 Re: Rece opadają :-( 10.03.20, 07:55
        Ja się nie znam na KK, ale to nie jest tak, że to musi jakoś super odgórnie przyjść jako zalecenie nieodprawiania mszy? Czy zmiany w obrzędzie? W szeregu krajów, dotkniętych koronawirusem, jakichś ograniczeń w zgromadzeniach religijnych nie wprowadzili, chyba właśnie dlatego, że to muszą władza i episkopaty zdecydować. We Włoszech jest sytuacja wyjątkowa, w Watykanie mieli przypadek koronawirus, to i Kościół (oraz inne religie) musiały się podporządkować.
        • ingryd Re: Rece opadają :-( 10.03.20, 08:40
          We Wloszech wlasnie zamknieto WSZYSTKIE koscioly dekretem panstwowym.
          • ginger.ale Re: Rece opadają :-( 10.03.20, 09:58
            Ale my geograficznie i mentalnie jesteśmy niestety bardziej na wschód...

fakty.interia.pl/raporty/raport-koronawirus-chiny/aktualnosci/news-ukraina-procesja-w-intencji-ochrony-przed-koronawirusem,nId,4373273
          • sasha_m Re: Rece opadają :-( 10.03.20, 10:13
            I włoski episkopat się z tym zgodził. A u nas wylazł kołtun i twierdzi, że to zdrada Chrystusa...
        • madami Re: Rece opadają :-( 10.03.20, 09:34
          Jest jeszcze zdrowy rozsądek i troska o życie i zdrowie ludzi, zwykły szacunek do życia, którego w polskim KK brakuje. Czym się różni msza w kościele od innych zgromadzeń? Porozstawiają ludzi co 1,5 metra by byli bezpieczni? Dezynfekują ławki?, proszą każdą osobę o założenie maseczki i umycie rąk? No nie. To dlaczego jest uzasadnienie do odwołania wydarzeń sportowych i kulturalnych a zgromadzeń w kościele już nie? I księża sami nie widzą, że to zagrożenie dla ludzi, dla tego szczególnej grupy wiekowej?
          Nie widzą bo nie chcą widzieć, bo ich to nie obchodzi, bo liczy się kasa z niedzielnej tacy....
          • sasha_m Re: Rece opadają :-( 10.03.20, 10:24
            Na dłuższą metę to może być strzał w kolano, bo koronawirus mocno przetrzebi najliczniejszą grupę wiernych. Właśnie w kościele jest największe ryzyko zarażenia się, usta bez przerwy są otwarte przy śpiewaniu, no i ta komunia udzielana rękami księdza. Mam nadzieję, że przynajmniej zlikwidowali wodę święconą przy wejściu. Ustalenia powinny iść z góry, bo ciemnogród karmiony bajkami o boskiej ochronie jak widać nie potrafi się wykazać zdrowym rozsądkiem.
          • mrs.solis Re: Rece opadają :-( 10.03.20, 12:44
            Widza , widza i wiedza jak to sie skonczy. Masa pogrzebow, z ktorych bedzie kasa!!!
    • semihora Re: Rece opadają :-( 10.03.20, 08:33
      A propos:

www.independent.co.uk/news/world/americas/coronavirus-us-priest-washington-dc-quarantine-timothy-shake-hands-church-a9388561.html?fbclid=IwAR1uRSeJBSgT9ziuglWHcHoIws25i1z01UN6xCTf6bk8TTktSiImhBd8E2E
      • pola84 Re: Rece opadają :-( 10.03.20, 08:39
        Jeszcze lepsze jest to co napisał w liście do wiernych, tak a propos wątku o solidarności obok wink
    • liberica1 Re: Rece opadają :-( 10.03.20, 09:58
      Patrz Pani takie akcje z komunią. Najleoiej wg niektorych dawać od razu do kieszeni, albo wcale. Zamknąć Kościoly jak we Włoszech. 😔 Ale pieniędzy to nikt się nie boi trzymać w portfelu i wymieniać w sklepie. Żadnych obaw. A rączki trzymają te brudne mamonowe papierki. I tutaj żadnych obostrzeń.
      • mia_mia Re: Rece opadają :-( 10.03.20, 10:08
        W kościele oprócz kontaktu z brudnymi pieniędzmi jest szereg innych zagrożeń. Pieniędzy teraz nie trzeba mieć w gotówce, kartą płacić zbliżeniowo, po wbiciu PINu zdezynfekować ręce.
        • lauren6 Re: Rece opadają :-( 10.03.20, 10:54
          Niektóre banki mają już aplikację, że pin wpisujesz u siebie na telefonie, a nie na terminalu.
      • morekac Re: Rece opadają :-( 10.03.20, 11:57
        Płacę kartą.
      • ginger.ale Re: Rece opadają :-( 10.03.20, 13:13
        Już chyba nawet Kaczyński ma konto i kartę...
        Kartą zapłacić można nawet za paczkę chusteczek. Nie noszę przy sobie gotówki.
      • widosna Re: Rece opadają :-( 10.03.20, 13:59
        No jasne, ze rece brudne. Tego się nie uniknie. Ale nue trzeba pchać ich sobie do buzi ani innym wkładać przy podawaniu komuni
    • liberica1 Re: Rece opadają :-( 10.03.20, 10:00
      Dodam jesczcze, że nie ksiądz sobie nie może ot tak ustalić. O tym decyduje Biskup. I mam nadzieję, że do tego nie dojdzie. Zamiast tego raz jezcze polecam zająć myśli brudnymi banknotami, które wędrują w tę i nazad i których każdy dotyka.
      • hanusinamama Re: Rece opadają :-( 10.03.20, 10:16
        Jakos te brudne banknoty na tacy kładzione juz nie takie brudne...
      • chicarica Re: Rece opadają :-( 10.03.20, 10:25
        Nie każdy. Ja na przykład nie używam pieniędzy, tylko karta.
      • lauren6 Re: Rece opadają :-( 10.03.20, 10:52
        Nie płacę gotówką.
      • ginger.ale Re: Rece opadają :-( 10.03.20, 13:11
        Gotówką dysponuję raz w miesiącu, muszę wypłacić 130zl na RR w przedszkolu, bo przyjmują tylko gotówkę. W tym miesiącu jeszcze nie płaciłam i póki co specjalnie nie będę w tym celu tam jechać...
      • madzioreck Re: Rece opadają :-( 10.03.20, 18:12
        liberica1 napisała:

Zamiast tego raz jezcze polecam za
        > jąć myśli brudnymi banknotami, które wędrują w tę i nazad i których każdy dotyk
        > a.

Nie wiem jak Ty, ale ja sobie brudnych od pieniędzy rąk nie wkładam do ust. Taka drobna różnica. W Radio Poznań dziś podawali, że pan mąż kobiety z koronawirusem radośnie rozdawał komunię.
        www.radiopoznan.fm/informacje/pozostale/mieszkancy-czapur-zaniepokojeni-maz-chorej-na-koronawirusa-jest-szafarzem
      • cosmetic.wipes Re: Rece opadają :-( 10.03.20, 18:32
        Dziewczyno, banktot czy monetę miałam w ręce ostatni raz w listopadzie zeszłego roku.
    • pieskuba Re: Rece opadają :-( 10.03.20, 12:16
      Mam skądś przekonanie, że to nie ksiądz decyduje, czy można podać komunię do ręki. I zdaje się, że mu po prostu nie wolno. I oczywiście jest to głupie i niezrozumiałe.
      • iwoniaw Re: Rece opadają :-( 10.03.20, 12:54
        pieskuba napisała:

> Mam skądś przekonanie, że to nie ksiądz decyduje, czy można podać komunię do rę
        > ki. I zdaje się, że mu po prostu nie wolno. I oczywiście jest to głupie i niez
        > rozumiałe.
        >
        >

Pitolenie. Pół katolickiego (!) świata bierze komunię na rękę, dopuszcza dziewczyny do ministrantury itd., tylko polski episkopat ma zawsze problem z "odrębnością kulturową i tradycją" w przypadku połowy watykańskich zaleceń. Tyle że w dzisiejszych czasach to już nie epoka chłopów przypisanych do ziemi, więc coraz trudniej im wmawiać, że albo robisz tak, jak ksiądz proboszcz w Zapupiu Mniejszym powie, albo nie jesteś katolikiem 😀
      • morekac Re: Rece opadają :-( 10.03.20, 20:25
        Wolno. Teoretycznie mają to robić i mieli poinformować wiernych w niedzielę, jak również o możliwości komunii duchowej.
    • saszanasza Re: Rece opadają :-( 10.03.20, 19:11
      Ciekawe, ilu ludzi moczy paluchy w tej wodzie święconej przy drzwiach😬😒
      • filga Re: Rece opadają :-( 10.03.20, 20:33
        Mało, bardzo mało i to już od dawna. Bez związku z wirusem.
        • andaba Re: Rece opadają :-( 10.03.20, 20:48
          A odkąd pojawił się wirus nawet nie ma w czym moczyć, no ale nikt z tych, którzy mają najwięcej do powiedzenia o tym nie wie, no bo skąd..
          • myfaith Re: Rece opadają :-( 10.03.20, 21:24
            Ja wiem ze twoje twierdzenie jest poparte twoim doświadczeniem ale wierz mi - w najbliższym mi kościele spokojnie woda swięcona jest przy drzwiach...

Polski Kościół ( rozumiany jako instytucja ) jest tak podzielony ze każdy proboszcz działa wg swojego "widzimisię" (czyta wybiórczo listy od episkopatu/czyta z opóźnieniem/"zapomina" kto jest obecnie papieżem wciąż odnosząc się tylko do nauk JPII) i to jest problem dla wiernych - w przypadku wirusa - zwłaszcza wiernych dla których proboszcz/wikary jest jednym źródłem informacji bo uważają go za jedyny słuszny autorytet i jeśli on ani słowem nie wspomina o problemie coronawirusa albo daje do zrozumienia ze "tyle juz przeżył i widział a to jest kolejny przykład niepotrzebnej paniki" to jest to bardzo szkodliwe.

andaba napisała:

> A odkąd pojawił się wirus nawet nie ma w czym moczyć, no ale nikt z tych, którz
            > y mają najwięcej do powiedzenia o tym nie wie, no bo skąd..
          • jowita771 Re: Rece opadają :-( 10.03.20, 21:30
            Nieprawda, w niektorych kościołach jest.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka