31.03.20, 21:28
Wiecie co mnie najbardziej w obecnej sytuacji denerwuje? Że nie wiadomo do kiedy to potrwa. Chcialabym wiedziec, ta niepewnosc mnie zjada. To jak myslicie, do kiedy? W szczegolnosci - do kiedy będą zamkniete szkoly. I jak bardzo jestescie tego pewne?
Obserwuj wątek
    • mama.pracujaca Re: Do kiedy? 31.03.20, 21:32
      Myślę, że napewno dłużej niż do Świąt! A mam uzasadnione obawy, że ( jeśli dobrze pójdzie), to dzieci zobaczą sie w szkole na zakończenie roku szkolnego....
      • manon.lescaut4 Re: Do kiedy? 31.03.20, 23:04
        Albo na rozpoczęciu nowego...
    • intuicja77 Re: Do kiedy? 31.03.20, 21:33
      mysle ze dzieci nie wróca w tym roku szkolnym do szkoły. A jesli nawet to w czerwcu
    • taka_jedna_ematka Re: Do kiedy? 31.03.20, 21:35
      Nikt nie jest wróżką. Moim zdaniem do czerwca minimum, czyli rok szkolny już mamy z głowy i nauczamy bombelki zdalnie czyli domowo de facto do wakacji.
      • taka_jedna_ematka Re: Do kiedy? 31.03.20, 21:39
        Zobaczmy na Chiny - czwarty miesiąc epidemii się zaczyna i jeszcze nie żyją normalnie jak pisała shumari. We Włoszech ponad miesiąc od pierwszych zakażeń i mają koszmar, podobnie trwa on w Hiszpanii, poległo już UK i USA. Więc my małe polskie żuczki będziemy to przeżywać za 2 tygodnie a zatem święta nie rysują się kolorowo sad
        • snajper55 Re: Do kiedy? 31.03.20, 22:04
          taka_jedna_ematka napisała:

> Zobaczmy na Chiny - czwarty miesiąc epidemii się zaczyna i jeszcze nie żyją nor
          > malnie jak pisała shumari.

Do Chin nie możemy się porównywać. Chiny ściągały sprzęt i ludzi z niezarażonych prowincji i dlatego zdusiły epidemię stosunkowo szybko i stosunkowo małym kosztem. Inne państwa nie mają takich rezerw sprzętu ani ludzi. My możemy patrzeć na Włochy - pierwsze państwo z koronawirusem i bez rezerw.

S.
          • taka_jedna_ematka Re: Do kiedy? 31.03.20, 22:08
            A podobno Italia była świetnie wyposażona w porównaniu do wielu krajów i łóżek na OIOMie mieli więcej niż w UK. Tylko oni zawalili sprawę beztroską i południowym stylem życia: meczyki, przytulanki, częste rodzinne biesiady, bary i imprezy oraz narty, które rozsiały wirusa po Europie i świecie.
            • agatazieba Re: Do kiedy? 01.04.20, 06:25
              Wiele krajów ma więcej łóżek na oiom-ach niż Uk
          • mama.pracujaca Re: Do kiedy? 31.03.20, 22:11
            Jak widać nie masz zielonego pojęcia w jaki sposób Chiny zwalczały zakazenia! Dlatego uprzejmie informuje, że miedzy innymi, na terenach zakazonych systematycznie władza odwiedzała każde mieszkanie i sprawdzała temperature ciała, jesli ta wykazywała stan podgorączkowy, osoba była wywlekana z domu i... najczęsciej juz nie wracała do niego!
            • mava Re: Do kiedy? 31.03.20, 22:29
              >na terenach zakazonych systematycznie władza odwiedzała każde mieszkanie i sprawdzała >temperature ciała, jesli ta wykazywała stan podgorączkowy, osoba była wywlekana z domu i... >najczęsciej juz nie wracała do niego!

to chyba na poczatku bo ja widziałam dokument, na ktorym spawano drzwi wejściowe w blokach i juz! nikt nie mogł wyjsc. Cały blok w kwarantannie.
            • disco-ball Re: Do kiedy? 31.03.20, 23:02
              A jakieś źródło?
          • treo.tralve Re: Do kiedy? 31.03.20, 23:45
            "Chiny ściągały sprzęt i ludzi z niezarażonych prowincji i dlatego zdusiły epidemię stosunkowo szybko i stosunkowo małym kosztem"
            rili?
            chyba to nie jest prawda.
            teraz mówi się o 40 tys śmierci
        • taki-sobie-nick Re: Do kiedy? 31.03.20, 22:14
          Popatrzmy na Chiny albo zobaczmy Chiny.
          • taka_jedna_ematka Re: Do kiedy? 31.03.20, 22:42
            No faktycznie dużo wnosisz do tematu swoją nazi postawą. Tak, popełniłam błąd. I co z tego? Kto mądry zrozumiał a komu się nudzi poprawia błędy gramatyczne.
            • bywszy Re: Do kiedy? 01.04.20, 00:42
              taka_jedna_ematka napisała:

> No faktycznie dużo wnosisz do tematu swoją nazi postawą. Tak, popełniłam błąd.
              > I co z tego? Kto mądry zrozumiał a komu się nudzi poprawia błędy gramatyczne.

Raczej ... kogo to boli ... niż ... komu się nudzi ...
              Tak, to może boleć.
              • morgen_stern Re: Do kiedy? 01.04.20, 07:03
                Akurat jeśli chodzi o ten nick to jest to jego/jej główne zajęcie na ematce. Poprawia nawet literówki i mnie też już działa na nerwy, polonistka na dyktandzie się znalazła.
    • bib24 Re: Do kiedy? 31.03.20, 21:38
      wrzesień to optymizm wg mnie.
      • taka_jedna_ematka Re: Do kiedy? 31.03.20, 21:41
        fakt i olimpiadę przełożono na przyszły rok co nie jest zbyt dobrze rokujące.
        • taka_jedna_ematka Re: Do kiedy? 31.03.20, 21:42
          * co nie rokuje zbyt dobrze - teraz po polskiemu smile
        • bib24 Re: Do kiedy? 31.03.20, 21:42
          wirus przejdzie dopiero jak
          - będzie szczepionka
          -lub przechoruje co najmnie 80% populacji
    • lot_w_kosmos Re: Do kiedy? 31.03.20, 21:45
      dokonca czerwca
      • lot_w_kosmos Re: Do kiedy? 31.03.20, 21:45
        do końca
    • kosmos_pierzasty Re: Do kiedy? 31.03.20, 21:45
      Nie mam pojęcia, ale do końca maja, to minimum.
    • kkalipso Re: Do kiedy? 31.03.20, 21:48
      Podejrzewam, że w domach zostaniemy do września potem zaryzykują i wypuszczą nas na wolność....
      • taka_jedna_ematka Re: Do kiedy? 31.03.20, 21:53
        No ja w wakacji w tym roku zabukowanych w ogóle nie mam, nawet w Polsce zero rezerwacji i planów. Nastawiam się, że ich raczej nie będzie a urlop odwołam jak znam życie, bo mam zaakceptowany na początku wakacji, o ile moja firma przetrwa do tego czasu sad A jak u was?
        • little_fish Re: Do kiedy? 31.03.20, 22:01
          Zobaczymy jak się sprawy potoczą. Jak będzie dobrze, to pojeździmy z przyczepą po Polsce. Jak słabo- to się zadekujemy w głuszy nad jeziorem. Jak źle to zostaniemy w domu. Wakacje to mały problem.
        • kkalipso Re: Do kiedy? 31.03.20, 22:07
          Jeśli o nas konkretnie pytasz to my też już zrezygnowaliśmy ze wszystkiego, a to miałyby być wakacje naszych marzeń po tym co przeszliśmy. Trudno, gdzieś blisko pojedziemy o ile i to będzie możliwe...
      • stephanie.plum Re: Do kiedy? 31.03.20, 22:00
        to brzmi prawdopodobnie
    • anna.fal Re: Do kiedy? 31.03.20, 22:00
      Plus kwarantanna 14 dniowa po powrocie do kraju np z wycieczki zagranicznej. Kwarantanna będzie do końca roku. Niewykluczone że inne kraje też będą miały kwarantannę. Czyli jadąc na 1 dzień za granicę będziemy mieli dwukrotną kwarantannę. W Polsce i za granicą.
      • taka_jedna_ematka Re: Do kiedy? 31.03.20, 22:03
        No to się nie opyla wyjeżdżać. Poczekam na lepsze czasy choć od lat wyjeżdżałam raczej z kraju na urlopy. No ale co zrobić? Nie ma wyjścia, ważne by przetrwać. I my i nasi najbliżsi. Taki jest plan na najbliższe miesiące. Wakacje i szkoła poczekają.
        • lily_evans11 Re: Do kiedy? 01.04.20, 05:48
          Na urlop możesz pojechać w Polsce i wesprzeć polskich przedsiębiorców zamiast zagranicznych kombinatów hotelowych.
          • milka_milka Re: Do kiedy? 01.04.20, 08:50
            Ty masz jakiś straszny problem z podróżami zagranicznymi. Pewnie, że na razie nigdzie się nie wybiorę, ale gdy tylko będzie bezpiecznie, zamierzam znów spędzać urlopy zagranicą. Nie lubię w Polsce i tyle.
          • berber_rock Re: Do kiedy? 01.04.20, 09:37
            Wypad rusofilu ...
    • ada.maris Re: Do kiedy? 31.03.20, 22:09
      Mam nadzieję, ze większość ograniczeń zniknie jak najszybciej, bardziej sensowna wydaje mi się strategia Szwecji. Zaraz zostanę bez środków do życia, tak jak sporo moich znajomych. Polecam ciekawa analizę
      wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie/koronawirus-w-polsce-i-na-swiecie-co-nas-dopadlo-dwie-epidemie-w-jednej/2ppxqqr
    • taki-sobie-nick Re: Do kiedy? 31.03.20, 22:15
      Dziubdziusie dziubdziusiami, ale co z gospodarką?
      • taka_jedna_ematka Re: Do kiedy? 31.03.20, 22:39
        taki-sobie-nick napisała:

> Dziubdziusie dziubdziusiami, ale co z gospodarką?

No ty masz największy w nią wkład. Jak również w dziubdziusie. U osób z rentami akurat niewiele się zmieni.
        • taki-sobie-nick Re: Do kiedy? 31.03.20, 22:48
          Nie mam renty i nigdy nie miałam. Poza tym twoja odpowiedź była chamska.
          • taka_jedna_ematka Re: Do kiedy? 31.03.20, 22:53
            taki-sobie-nick napisała:

> Nie mam renty i nigdy nie miałam. Poza tym twoja odpowiedź była chamska.

A z czego żyjesz, przypomnij? I co w tym było chamskiego? Chamskie było to coś o dziubdziusiach. Ludzie na rencie nie wnoszą nic do PKB.
            • taki-sobie-nick Re: Do kiedy? 31.03.20, 23:10
              Z czego żyję, to nie twoja sprawa.

Co było chamskiego? Wypominanie mi niepełnosprawności czy braku dzieci jest chamskie.

To jest mój kraj i ma on jedną gospodarkę.

I jeśli ta gospodarka upadnie, będzie to koszmar także dla ciebie (i twojego dziubdziusia).

Co do dziubdziusiów, jest to słowo powszechnie przyjęte na forum

Ludzie na rentach w wielu wypadkach pracują. A gospodarka ma wpływ także na ich pracę (i ich renty). Może tobie się wydaje, że przetrwają każdy kataklizm ekonomiczny.

• 35wcieniu Re: Do kiedy? 31.03.20, 23:23
                A któż Ci wytyka niepełnosprawność? Pierwsza o tym piszesz.
                Rany boskie, nawet w wątkach zupełnie o czym innym nie umiesz się powstrzymać żeby labiedzić o Twoim samopoczuciu przez które nie chcesz pracować?
                No najbardziej przejęta pracą się znalazła, doprawdy.
    • frequenter.light Re: Do kiedy? 31.03.20, 22:35
      Możemy mieć nadzieję, wierzący modlić się i liczyć również na naukowców, żeby wynaleźli lekarstwo i szczepionkę.
      • taka_jedna_ematka Re: Do kiedy? 31.03.20, 22:37
        Wierzę bardziej, że jakieś leki dotychczas stosowane na co innego im zadziałają niż w szczepionkę, która ponoć dostępna będzie najwcześniej za rok. Do tego czasu się możemy wszyscy przekręcić.
        • frequenter.light Re: Do kiedy? 31.03.20, 22:38
          To też miałem na myśli.
          • frequenter.light Re: Do kiedy? 31.03.20, 22:45
            Australijscy naukowcy: Szczepionka przeciwko gruźlicy może zapewnić ochronę przed koronawirusem

Czytaj więcej na nt.interia.pl/raporty/raport-koronawirus/strona-glowna/news-australijscy-naukowcy-szczepionka-przeciwko-gruzlicy-moze-za,parametr,najczesciej_czytane,iwa_source,najczesciej_czytane,nId,4413512#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
            • berber_rock Re: Do kiedy? 01.04.20, 09:40
              Nie wiem co Ty na ten temat sadzisz, ale gdyby tak bylo to:
              - w PL zdaje sie ze szczepionka przeciw gruzlicy jest obowiazkowa i wszyscy sa zaszczepieni. Czemu zatem choruja?
              - w pozostalych krajach nie rozwiazuje to nic, bo szczepionka jest nie do zdobycia (no chyba ze wreszcie pojda po rozum do glowy i zaczna produkowac)
        • elenelda Re: Do kiedy? 01.04.20, 12:00
          Podobno bardzo dobrze rokuje i skraca czas choroby remdesivir (niedostępny w Pl). Biorąc pod uwagę jak szybko z covidem poradził sobie książę Karol, jest wielce prawdopodobne, że dla niego był dostępny.
    • tol8 Re: Do kiedy? 31.03.20, 22:36
      Szkoły na bank do matur.
    • hrabina_niczyja Re: Do kiedy? 31.03.20, 22:39
      Nie chce być złym prorokiem, ale lato mamy załatwione. Może delikatnie zmienią zaostrzenia, ale na moje to dopiero stoimy przed tragedia Włoch, Hiszpanii. Wiem też z bardzo dobrego i będącego na 1 linii, jeżeli chodzi o decyzje na szczeblu, że prawdopodobnie kolejnym krokiem będzie zamknięcie miast. Przyznam, że słuchałam dziś Morawieckiego z duszą na ramieniu.
      • ponis1990 Re: Do kiedy? 01.04.20, 00:59
        O tym ,,bardzo dobrym źródle" to ja już słyszałam kilka razy w ciągu dwóch czy trzech tygodni od różnych osob i jakoś nic ;p
        • lily_evans11 Re: Do kiedy? 01.04.20, 05:51
          Bo jeszcze nie czas na to, ale i taki scenarusz jest jak najbardziej mozliwy przy epidemii, nawet bez ploteczek przekazanych przez siostrę szwagra kuzynki, która pracuje w ministerstwie.
    • anorektycznazdzira Re: Do kiedy? 31.03.20, 22:52
      Rok szkolny to się zamknie jako "e-learning" tongue_out
      Nie wiadomo, co z egzaminami, wszak wybory cza robić.
      Zamknięcie wszystkiego potrwa może nawet do końca maja, ale raczej do końca kwietnia.
      Pandemia będzie się przewalać przez świat osiągając "piki" w różnych miejscach przez ok. 3-4 lata.
    • buldog2 Re: Do kiedy? 31.03.20, 23:08
      Tak do końca kwietnia, tak sobie wyobrażam. Później epidemia się skończy i odbędą się wybory prezydenta D.
      A po wyborach przegrana totalna opozycja, psy łańcuchowe amerykańskiego imperializmu, zacznie rozsiewać wirusa i na nowo zarażać. I zarazi prawie cały Naród Polski. Takie miałem widzenie.
      • fabryka.lodow.napatyku Re: Do kiedy? 31.03.20, 23:36
        ale tu duzo optymizmu
        nie otworza szkol I we wrzesniu
        nikt nie wie jak dlugo, ale to bedzie bardzo dlugo, bardzo, bardzo dlugo, az bedzie szczepionka
    • bombalska Re: Do kiedy? 31.03.20, 23:35
      Pandemia zostala zapoczatkowana przez JEDNEGO CZLOWIEKA. Ergo, dopoki beda po kuli ziemskiej chodzily osoby zakazone, tak dlugo ludzie beda umierac na koronawirusa. Musi istniec jakies remedium na przeciwnika. Obecnie jedynym remedium jest izolacja ludzi od siebie. Dopoki nie wynajda szczepionki, albo jakiejs skutecznej kombinacji lekow, nie mamy czym sie bronic.
      • snajper55 Re: Do kiedy? 01.04.20, 01:26
        bombalska napisała:

> Pandemia zostala zapoczatkowana przez JEDNEGO CZLOWIEKA. Ergo, dopoki beda po k
        > uli ziemskiej chodzily osoby zakazone, tak dlugo ludzie beda umierac na koronaw
        > irusa. Musi istniec jakies remedium na przeciwnika. Obecnie jedynym remedium je
        > st izolacja ludzi od siebie. Dopoki nie wynajda szczepionki, albo jakiejs skute
        > cznej kombinacji lekow, nie mamy czym sie bronic.

No nie wiem. Zawsze jest strzelba i szpadel. big_grin

S.
    • fabryka.lodow.napatyku Re: Do kiedy? 31.03.20, 23:39
      ludzie nie moga sie doczekac, kiedy wroca do swojego dawnego zycia.
      tego zycia juz nie ma, nie bedzie, wszystko bedzie inne, jestesmy na poczatku drogi dopiero tego calego zla, bo wszyscy jeszcze maja pieniadze, jest jedzenie w sklepach, to dopiero 2 tygodnie!!!
      • simply_z Re: Do kiedy? 31.03.20, 23:50
        nie siej paniki.
        • fabryka.lodow.napatyku Re: Do kiedy? 01.04.20, 00:07
          panika sie sama zasiala, nie od nas to zalezy, oszukiwac sie tez nie ma co, ze za chwile wszystko sie skonczy, chodzbysmy nie wiem jak tego pragneli
        • berber_rock Re: Do kiedy? 01.04.20, 09:42
          simply_z napisała:

> nie siej paniki.

Nie wiem czy to panika. Na Sycylii obecnie lokalne gangi pladruja sklepy. A dzieje sie to z powodu, ze Wlochy odciely transport promowy do wyspy. Wyspa nie jest samowystarczalna pod wzgledem zarcia ...
      • anorektycznazdzira Re: Do kiedy? 01.04.20, 00:52
        Chyba Ciebie trochę poniosło
        ja wiem, że takie tytuły się dobrze klikają ("nic nie będzie takie jak dawniej!!!!!", "świat, który znaliśmy przepadł!!!!!"),
        ale miejcież ludzie nieco orientacji, w jakim świecie żyjemy i co nim rządzi. I absolutnie nie przestało mimo covid'u.
        • fabryka.lodow.napatyku Re: Do kiedy? 01.04.20, 06:18
          ale miejcież ludzie nieco orientacji, w jakim świecie żyjemy i co nim rządzi

nie wiem czy zauwazylas, ale obecnie swiatem rzadzi wirus
          taki malutki, niewidoczny wirusik rzadzi swiatem wink
      • waleria_s Re: Do kiedy? 01.04.20, 01:23
        To jak wg. Ciebie będzie wyglądało to życie po wirusie, co się zmieni?
    • treo.tralve Re: Do kiedy? 31.03.20, 23:40
      wrzesień
    • gofer73 Re: Do kiedy? 31.03.20, 23:59
      Nie wiem do kiedy, ale moja firma przygotowuje nas na kilka miesięcy pracy z domu.
    • pulcino3 Re: Do kiedy? 01.04.20, 01:04
      Przygotujcie się na więcej epidemii, Chiny się dopiero rozkręcają, a mają rzucić więcej wirusów.
      • snajper55 Re: Do kiedy? 01.04.20, 01:28
        pulcino3 napisała:

> Przygotujcie się na więcej epidemii, Chiny się dopiero rozkręcają, a mają rzuci
        > ć więcej wirusów.

Nie Chiny. To jest walka Iluminatów z Masonami, w którą włączyła się grupa Bildenberg. Każda strona ma swojego wirusa i szczepionkę na niego. Na razie zaatakowali Masoni.

S.
        • anorektycznazdzira Re: Do kiedy? 01.04.20, 01:42
          A szykują się również Reptilianie. Pierwsze plotki: wirus pochodzi od węży. Przypadek? Nie sądzę suspicious
          • memphis90 Re: Do kiedy? 01.04.20, 07:39
            Od nietoperzy. To był Batman...
    • mia_mia Re: Do kiedy? 01.04.20, 03:21
      Szkoły do wakacji, jestem pewna na 95%
    • eliszka25 Re: Do kiedy? 01.04.20, 05:22
      Ja co prawda nie w Polsce, ale się dopisze. Póki co pozamykane wszystko jest do 19 kwietnia. Czynne tylko apteki, banki i sklepy spożywcze. Większe markety, w których jest nie tylko spożywka, mają ograniczony asortyment. Normalnie półki np. z elektroniką czy garami zaryglowane i nie kupisz prawie nic poza jedzeniem i domowa chemią. Do szkoły dzieciaki miały wrócić teoretycznie 27 kwietnia, czyli po feriach wielkanocnych, ale ze szkoły młodszego dostałam maila, w którym dyrekcja m.in. prosi rodziców o przysyłanie opinii, co można by zmienić/poprawić w funkcjonowaniu elearningu na wypadek, gdyby taki stan miał się utrzymać jeszcze w maju. Z tego wnioskuję, że są przymiarki, żeby potrwało to dłużej niż pierwotnie zakładano. Mam nadzieję, że do końca kwietnia się to jednak wyklaruje, bo jak nie, to się chyba załamię, ale patrząc na przykład włoski, to pewnie jednak marne szanse 🙁

W Polsce pozostaje jeszcze kwestia wyborów, więc trudno przewidzieć, co mogą wymyślić władze do maja.
    • evee1 Re: Do kiedy? 01.04.20, 07:18
      Ja obstawiam, ze pol roku, ale na wszelki wypadek nc na wrzesien nie planuje wink.
    • smillla Re: Do kiedy? 01.04.20, 07:34
      Uważam, że regularna szkoła zacznie się we wrześniu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka